Saturday, April 30, 2011

28th of April



Timakasih ye, timakasih 4 all yr well wishes, really appreciate it, sorry x sempat nk reply komen. Sekarang berpantang di umah Kak Long @ Saujana U, Sg Buloh. Mom n baby alhamdulillah sihat walafiat.

28th April dah tambah umur lagi, biggest present is my baby girl, mintak juga kt doc soh keluokan on this date tp doc kata lambat sgt, sudahnya besday kami selang seminggu.



Till then, jumpa lagi.

Sunday, April 24, 2011

Alhamdulillah....dah selamat



Alhamdulillah dah selamat... introducing, our latest addition to the family, my baby girl Sinchan, nti dah ok sket makcik update lagik. See uols soon!

Monday, April 18, 2011

38 weeks .... almost ready

Salam siaran. Jab nak tiup abuk dulu dlm umah ni. Rasanya dah lama tak masuk dunia blogging ni, sebelum cuti byk benda kena settle kt office, jam aku nak cuti panjang tu ler macam2 benda agak penting mendatangnya, dah lah staff aku baru2, harap2 aku buleh le depend kt diorang nti nih..

So aku dah start cuti hari ni. Ahkak belum menetas lagik, masih berdebar menunggu Khamis ni. Hari Khamis ni kena serah diri kt Hospital utk keluokan baby. Tetiba rasa seriau yg amat, dulu masa buat C-sec kt Ammar idok le rasa cam ni. Maybe bcoz it's been a long time tak beranak kecik kot. Macam2 benda yg aku pikirkan, sometimes I don't know what to expect... My stupid brain keep imagining benda bukan2, is it a normal thing for an expecting moms? Yelah, aku kan dah ada special kid sorang, doc yg memula aku jumpa soh aku terminate pregnancy sbb takut cacat la, sakit jantung lah... bla..bla... sbb aku dah makan ubat yg dia kata tak sepatutnya aku makan masa pregnant... Mohon di jauhkan tuhan.... Apa-apa pun aku dah redho dan pasrah dah...aku terima aje... so far pergi buat check -up tak delah apa-apa... InsyaAllah.

Meanwhile...


Akibat buat preparation last minute... sumenya beli lump-sum sekali harung... tu ada yg tak masuk gambo tu.. kengkadang aku gurau ngan org : le maklum le, pasangan tua, dah lama tak beranak kecik... I can't remember nak beranak kecik ni rupa2nya costly juga ye...le maklum le we have to start from zero...dah habih berguguran sume bulu kt badan ayahnda dan bunda ni rasanya wahai anakku...


Dah buat laundry sume dah...


Aku mmg tak buleh harap dlm bab rebus-merebus nih...so beli le terus filter/water dispenser ada air sejuk ngan panas gini sonang citer. Aku ingat dulu,10 tahun dululah... masa rebus botol/puting susu Ammar sampai hangus2 ateh dapur, sonang citer aku pun beli le sekali bottle sterilizer, sonang citer aku ni ala-ala mak pemalas gitu huuuu...


Apak kau Ammar...omak dah nak terberanak ni le baru sudi guna kamera berteropong cenggini...


hermmm...cenggini le dak Ammar, hari2 ckp ngan adik dia tanya bila nak keluo? hari2 soh omak belah perut keluokan baby....



Meanwhile...

Papaku pulang dari Korea...


Sampai ati kau mewinter sonata tanpaku...


Jadi omak kirim belikan legging baby 2-3 helai... so being a lurus b. and naive dlm bab shopping ni Apak kau mmg beli legging aje lerrrrr sesungguh2nya... isk.. ingatkan ada juge baju barang selai dua... tak perlah, janji omak dapek jugak kain cap Korea utk buat baju raya nti...Tapikan, klu yg keluo nti blueish rather than pinkish nti... aku tak kira, aku pakaikan juga ler ianya nti!

Oklah, sampai sini dulu, ada masa makcik sambung lagik, doa2kan operation Khamis ni berjalan dengan lancar, Amin.

Friday, April 1, 2011

Walk for Autism and weekend story

Walk for Autism
2 April 2011
Piazza, the Curve, Mutiara Damansara, Petaling Jaya

Sedar tak sedar umur Ammar dah nak masuk 10 tahun this year. Dah beso panjang my special autistic kid ni. Bulan April bulan kesedaran Autism nampaknya. Hampir neglect plak kt perkara ni. If I could walk then I would, I mean support this event. Ingat lagi masa doctor nak diagnos Ammar dulu, punyalah lama sbb tak dpt determine apa sebenarnya masalah dia ni, could be hyper, ADHD, ADD, maklumlah ada simptom yg overlap. Last2 dia tulis Mild Autisme. Dan bermulalah kehidupan kami sbg parents to a special kid. Syukur, terima seadanya. Dan alhamdulillah, semakin dia besar makin ada improvement. Kt sekolah kami register dia dgn semua theraphy yg sekolah offer. Terapi renang, taekwando, occupational, Sensory Integration, speech therapy, muzik, sume ada...duit je kena sedia, tak perlah, berkorban sket, lagik pun not that expensive klu bandingkan therapy kt luar. Semua di ajar oleh external therapist yg sekolah lantik, sampai mengeluh le budak tu tak mo pi SI sbb kata dia letih. Sekarang ni 2 way communication dia getting better, buleh lah nak berlawan cakap sket ngan dia walaupun kengkadang suka juga ckp ulang2. Dah buleh suruh buat itu ini sesikit, klu tak dulu ignorance je lebey.

Tapi satu je nak kongsi rasa ni. Having an autistic/special kid cam secara natural je boleh detect anak org lain yg ada masalah sama tp tak mo mengakuinya. Ada juga 2-3 anak org yg aku tgk ada simptom cam autistic tp parents buleh ambil ringan je kata tak de apa, nti beso ok la tuh. Masalah utama yg aku kenalpasti ialah tak dpt menerima hakikat ada anak ISTIMEWA atau termasuk golongan OKU. Semua ngeri nak ada anak dlm golongan tu walau hakikatnya hanya dikategorikan sbg masalah pembelajaran. Last2 anaknya dok kelas pemulihan, takleh catch up sekolah biasa, dan ketinggalan. Very pity lah utk parents yg ada perangai big ego cenggini. Tak pelah, nak wat camne, masing2 punya pendirian. To parents yg ada anak autistic di luar sana, jgn berhenti mengharap, sabar banyak2, dan support event ini! You are an awesome parents!
----------------------------------------------------------

Meanwhile,

Masa check 35/36 weeks kemarin, my baby you...dah 2.9kg, doc GnO ckp acceptable lagik, tp kena kontrol makan (weyyyy...tak kontrol lagik ke selama ni wehhhh...), takut baby makin membeso lagi. Kata doc, ada patient dia cam kategori aku ni, masa keluo babynya dekat 5 kg...howdie! doc tu tak mo le aku jadi lagu tu, dia kata tak dpt nak bayangkan that women bawa perut dia. Bila aku jumpa physician yg monitor gula plak, kerut dahi dia kata 400gm in 2 weeks...tp sbb aku pun ada 2 more weeks to go before the delivery kata doc tu harap2 dm 3 kg lebih je lah. So bila dia check balik buku catatan gula aku...adehhhh...asek terbabas jek... tp dia kata oklah (dlm keterpaksaan), aku kata GnO ckp tak leh wat apa2 dah, hormon, hormon...sengeh je mamat hindustan tu. Aku rasalah kan, klu kt hospital kerajaan dah bebakul sampah aku kena marah nih... silap2 buleh kena tahan wad lagik so depa buleh monitor... Berat badan mak pun buleh naik dekat 2 kg dis taim, masa nak timbang tu cam kompiden jek tak naik byk cam 2 bulan lepas, sekali ko haaa...misi tu pun tak kata apa lagik dah, ketawa jek.
Bila aku kenang2kan balik kan...treng treng...flashback nih...

Last weekend, benda2 ni le yg aku hadap...


Tetiba teringin nak makan kari kepala ikan...pepagi soh MPI pi pasar segar cari kepala ikan sebelum dia pi keje. Aku tak larat camne pun klu weekend tu buleh lagik mengumpulkan kekuatan masak benda yg aku teringin makan. Balik keje MPI sengeh sampai telinga sbb ini faberet dia. Diaccompany plak ngan sambal belanchan perghhhh, cakap pun tak gunalah!


Goreng ayam berempah simple2 je, klu bersusah payah tu kena blend sekali serai bawang mak nenek, ni aku tgk dah ropa chicken bbq dah, tp masyuk jugalah ngan kari tu


To cool down the fire burning, fire burning godakkan the refreshing iced lemon tea, tekak teringin lemonade tp bahan plak tak cukup sifat.

Kalulah doc tu tahu aktiviti makan aku hujung menggu cenggini, Die lorrrrrr...


Sunday pi menjaring lagik atas request anak teruna cheq, ingat nak silau2 lagik brg baby tp nampak gayanya my bulging belly hanya terlarat membawa diri ke resto aje. Dah nama makan2 ni terlarat aje mak ko ni Ammar. Dlm dok riso2 kadar gula tu tp tekak belasah jew...


Oreo kabum itu mmg sgt kabum... klu doc tu tau mak ko ada share ni 2 kali Die lorrr mak ko ni Ammar...


Pas tu buleh teringin lagik tekak nak makan scone, jumpalah dlm Cold Storage tu, walau pun not to the liking n standard of my taste, buleh lahhhh... tak makan ngan cream n jem jek.

Owh, semua ini dpt saje menjawap kenapa berat naik dan gula terbabas, tp bila doc tanya, 'you makan apa ni sampai gula naik ni?' dgn penuh innocent kita jawap, cam biasa je doc, nasi sekali sari je, malam roti wholemeal 2 keping... sesungguhnya kau ada masalah etika nampaknya di situ.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife