Saturday, March 22, 2014

Ohsam Laksa Johor dan cerita semasa

#prayformh370
Jgn kata aku x sensitif pula post gambo and citer makanan cenggini. Ntah kenapa le pula bab ni yg keluo pala aku di saat ini taktau ler. Org seni ni u'll never know *muntoh.
Maybe sbb dah frust ttg mh370 gamaknya. Too many speculations with too little info. Little info could lead to a  vast of invalid info, speculations n conspiracy theories from the unknown sources. Lagi frust yg x supportive langsung dgn usaha authorities. Tau cari salah je. Org kata time susah baru u kenal musuh dan kawan sejati. Lagik bad lebih agungkan pihak luar dr negara sendiri. U nak heran apa dgn report cam media yahudi luar tu, suka cari headlines yg bukan2. Pastu mulalah hentam kredibiliti authorities negara sendiri. Ai is very loyal to my country u know. 

Dah kalau tak boley nak confirm sesuatu evidence or indications baru takkan u nak reka2 citer? It involves many countries with different kind if policies n procedures. Nak amik kira sensitiviti family lagi. Lagik sick kaitkan dgn political situations. Klu x betul diri sendiri gek malu nti. It could be a simple cause that the aircraft failed to land as scheduled. According to one of the foreign pilot punya teori yg aku baca....boley jadi je sbb tayar plane tu terbakar slowly after took off n later sbbkan asap masuk kokpit and...ntah ler.  Lagik satu lets berterimakasihlah kt Mas tu. Kemain dia jaga kebajikan effected families. Tanggung sume benda. I dont have a time to make a research but i doubt ada company yg buat sebaik tu bila ada tragedi mcm ni. It just that we are soooo thirst with d answers n a bit impatience. Who doesn't? Sbb tu aku pun rasa dah letih. Sbb tu muncul je bab makanggggg ang ang..ok jgn marahng. Kita ke bab selanjutnya.

#krisisair
haaaa...yg ni aku nak marah. Catu air. Cemana lahhhh nak menuju negara maju klu still kena catu air bila kemarau melandaaaaa... technolog? technology??? dah jadik jaman setinggan dahhhh tadah ayo bertong2. Yg duduk rumah tingkek-tingkek lagi lahhhh..ada budak opis aku yg dok service apartment siap menadah air kt pili tingkat bawah dkt pool masa memula catu air tu. aku kata korang reramai siap basuh pinggan mangkuk kt pool tu je laahhh!!!

masa jemaat tu mmg amik cuti nak blk kg anak buah kenduri nikah. Sekali bangun pagi, aku sorang je lepas mandi sbb air tangki dah takdokkkk. So angkut je bebudak ni mandi sekali harung kt R&R. isk... pastu terus je le pi kenduri kt kemamanggg. Aleesya takyah wat muka lagu tu boley

#laksajohor

hermmmmmm...ntah naper aku giler sgt makan ni. Memula buat cam tak baper umphhh. Second time buat dah boley anggar apa yg kurang. Aku klu wat ni pagi petang siang malam le ulang makannya. Yg benonya first time buat ni amik resepi authentic from sorang staff from Johor. Aku peratikan bhn2 nya dah tak jauh dah mcm bhn nak wat rendang. Masa dia wat lakso johor time potluck party kitaorang aku teruihhhhh leh jatuh chenta ngan laksa johor versi dia ni. Tp dia punya authentic resepi tu siap guna ikan parang yg dibako lagik, pahtu siap boh taik minyak lagik. patut sedap. Jadi sbb aku tak baper rajin nak tobek2 ikan byk tulang, jauh le lagik nak wat taik minyak, so wat ikut olahan aku sendirik.

Seperti biasa aku guna otak imaginasi yg tak rigid to scale or rules. Bila wat asessment syukurlah aku guna otak kiri dan kanan dgn seimbang. Sebab tu bila drive aku guna dua kaki serentak. Ngeeee.... Main campak2 je ni. But I try my best. Masa second time buat tu mmg awesome! Terpaksa puji diri sendiri utk meyakini org. chomeyyy sangat ni.  Klu tak jadi jangan marahkan akak.

Resepi Lakso Johor by orang Pahang. Org Pahang itu pula originated from Terengganu. Sekian

Bahan untuk kuah : You'll use :

Bahan A : The Seafood. I used :
1. 1 potongan besar ikan tenggiri
2. 2 ekor ikan kembung besar
3. Udang saiz XL dlm 7-10 ekor

  • Marinate ikan2 tersebut dgn sedikit kunyit and I letak sedikit serbuk paprika. Sume org ada pan ajaib tu kan. Kome panggang dlm tu ikan2 tersebut. Jgn tutup sangat, nti dia jadik cam ikan kukus. bio je ternganga, sekejap dah masak ikan tu.

  • Utk udang pula, after bersihkan, rebus sekejap udang tersebut. Don't overcook. Tos dan asingkan kuah rebusan. let em cool.
  • Relai2 kan isi ikan dan kopekkan udang. 
  • Blend kulit udang bersama air rebusan. Tapis. Keep air tapisan ini utk kuah
  • Blend isi ikan dan isi udang

Bahan B : Rempah
1. Dlm 7 biji bawang merah sederhana besar, 5 biji bawang putih (klu nak wat byk kenalah tambah)
2. Dlm 1-2 inch halia, sehiris lengkuas, sedikit kunyit hidup (i am sucks at calculation)
3. 3 stalk of lemon grass
-blend bhn 1-3
4. Dlm 1-2 senduk cili kering yg diblend (klu nak lebih pedas boley tambah)
5. Rempah kari ikan. Maybe you can use one whole pack kari ikan yg kecil tu atau lebih. Suaikan byk mana yg you nak kuahnya tu. Gunalah kari babas yg awesome
6. 1-2 buah keras, tumbuk.
7. Kerisik
8. Santan pekat (dlm 1/2-1kg). Terpulang pada byk mana kuah yg kamu mau

Bahan C : Spaghetti
(Rebus ikut arahan pada pack)

Bahan D : Sambal belacan
Blend cili merah (cili api and cili masak) bersama belacan. Dan sedikit garam. I add some bawang goreng for the aroma. You've got to makan laksa Johor dgn sambal belacan dia, barulah terangkat beb!

Bahan E : Ulam-ulaman

1. Kacang panjang
2. Timun
3. Taugeh
4. Daun selasih
5. Bawang
6. Limau kasturi
7. Anything you like

Cara2 :
1. Tumiskan bahan2 rempah B. Bermula bhn 1-5. Bila sudah pecah minyak dan wangi, masukkan bhn 6 dan 7. Tumis utk sekejaban lagi.
2. Masukkan bhn seafood yg siap di blend bersama air rebusan/tapisan udang.
3. Kacau dan tambah sedikit air
4. Masukkan dlm 3-4 keping asam gelugur.
5. Masukkan santan pekat
6. Perasakan garam dan gula.
7. Masak sehingga pekat
8. Serve with the spagethi, sambal belacan dan ulam-ulaman
8. You'll love it!

Aku siap2 frozenkan kuah dia. Sampai pi office pun boley bawak bekal lagik. Giler penangan makcik ni.
Selamat mencuba!

Tabahlah hati.... Masa blk Kuantan tu terjumpa dgn ikan aye beso hitam. Kt sini mmg payoh lah nok jumpe ikan aye hitam isi lembut ni. Dia ada beza dgn ikan aye aka tongkol biasa tu. Struktur isi dia slightly lembuttt dr yg biasa tu. Klu kt Ganu tu deme guna ikan ni wat lauk nasi dagang. Lepas ni aku nak menerai wat nasi dagang plak. Tp sbb tak cukup semangat aku masakkan lauk asam pedas dulu. haha...Awesome sangat dpt hirup kuah perghh!

last but not least... couple of weeks ago budak ni demam 3 hari, aku dah cuak dgn musim denggi sekarang ni. Statistik virus denggi kt area PJ n Lembah Klang lainnya pulak mencanak2 naiknya. Masuk hari ketiga tak tunggu arrrr, pi klinik for blood test. Budak niii... mmg tabah betoiiiiiii. Not a single tears pun keluo. Kerjasama betullah. Not even membantah. Doktor ngan nurse pun tak caya. senang keje deme. Aku ckp dia mmg macam ni, pandai kontrol emosi, satgi belakang2 org dia sorok2 nanes. Tp tak pulak. Ke sbb doktor tu hensem Aleesya? Siap bicep tricep torso sume ada ko...kahkahkah.... Aku pun tak paham budak ni. Klu kesakitan fizikal dia tak cuak sgt, jatuh gedebuk pala dulu berdentum masa wat aksi Pandalela Renong pun dia selamba agi ( amboihhh sound effect kemain ek)....cuba klu kena sound time dia sepah2 barang ke..not behave ke.....uwaaaaa... nangis macam dicubit2! cemmacam! ok babai.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife