Posts

Showing posts from October, 2008

P.S. : I love you...

Image
Beberapa bulan lepas aku tgk citer ni (via pc, heh). Tgk Hillary Swank dgn character very feminine cam ni cam janggal bagi aku sbb masa tgk dia jadi tomboy dlm Boys Don't Cry, rasanya dia lebih suit ngan karektor ganaz cam tu. Anyway, for the one that has a very romantic head cam aku, memang layan le citer romantic comedy camni. Cuma my active imaginable head selalu kata, how come Gerry tu, yg dah mati tu (actually macam speak to his beloved wife from beyond the grave), dan plan sume perjalanan/adventure Holly after dia mati, dgn perfect sekali mengatur sampai berbulan2 lamanya, tanpa ada slack sikit pun surat tu direct Holly ke mana yg dia dah plann. Kalau nak tambah perasa dlm citer ni aku rasa what if surat tu ada yg termiss directionnya n she met someone in some alien places, accidently, and.. oh, whatever laa... But somehow, quite touching gek le citer ni dlm komedinya. Thumbs up n 4 stars utk Swank (but not the guys, aku rasa hero n other guys dlm citer ni tak suit Swank yg …

This special kid...

Okay, sekarang Ammar ingat diri dia, atau imagine diri dia seekor anjing. Malam semalam aku hampir tercekik bila dia suruh aku beli tulang. Dia kata dog makan tulang. Malam sebelum tu dia kata cat minum susu and makan nasi. Aku kata Ammar manusia, manusia makan sume tu, nasi, susu, sayur (benda yg dia tak suka sekali), tulang tu manusia tak makan (kecuali sup tulang). Lupa lak aku nak tanya cikgu dia agaknya sukatan pelajaran dia lately binatang dan makanannya, subjek sains agaknya. Patut la lately dia suka beno tenung anjing, be it anjing peliharaan rumah cina, atau anjing lior yg selalu berkeliaran kt jalan.

Serupa macam dia obses ngan buaya. Asal nampak air je mula la dia kata 'nak mandi, nak mandi', pas tu akan kata ayat yg dia dah program kt otak, 'tak boleh mandi, ada buaya..' hatta lopak air kt tepi jalan pun dia akan kata camtu. Dia punya obses dan takut pada buaya tu akan membuatkan dia akan memberontak bila nak gi swimming class setiap Selasa (sampai nak terc…

Weekend Yang Menyenangkan...

A glory Saturday morning, with the sunlight glazing down thru the windows, birds chirping around, and the DVD player was on with the Spongebob Squarepants cartoon, my son was fully concentrate in front of the PC playing the Snailmail n Chicken Revenge games, the husband was snoring, deep in his sleep due to the night shift working hour, what more could i ask than that glory Saturday morning?

Arghhh... indahnya matahari pagi itu. Dan aku sebagai mak dlm rumah itu memulakan aktiviti aku, jerang air dulu. Kutip baju kotor n campak dlm mesin. Bila aku kuak peti sejuk, ada nasi tomato, ada sate, roti jala, laksa johor, laksa penang, cakes, (hasil belen open house) ah.. selamat, tak yah masak, utk sari dua ni stok tu kena abiskan, kalau tak abis, dipersilakan dgn hormatnya masuk ke dlm tong sampah..... Alhamdulillah, rezeki Allah taala sepanjang syawal ni, tak pernah perut sempat lapar, sana sini makan dan makan...
Sebenonya weekend tu minda dan fizikal aku dah prepare nak jadi baby sitter pa…

A Real Boy...

Image
At the moment, I'm reading "A Real Boy : How Autism Shattered Our Lives - And Made a Family From the Pieces", written by Christopher Stevens and Nicola Stevens, a story told by the real-life parents who have an autism kid. Wow, Chris n Nicky must've been a super Mom n Dad, for having thru such an experiences of raising a child like the one that we have.

Loving disabled children is so easy, but to live with them, such a hard thing. It is so true. I can imagine how it feels when Chris n Nicky could barely slept for eight months in the early stage, for their child, a special child named David, had a problem with a sleeping pattern, screamed almost all the time, day and night. We nearly had the same experience, but thank God, ours, it only took 2 months of sleepless nights. The first 2 months of his early life, Ammar would cried non stop all thru the nights, like from 11 p.m. until dawn, like 5 in the morning. Life was hectic and crazy at that moment of my life. The emo…

Tasik Kenyir, Aku dan Gigiku..

Image
Hari Jemaat tgh malam jam 12 am En. Azhar naik bas bertolak ke Kuantan. Jam 3.30 pagi dah sampai kt terminal, maka raya ke 4 tu le aku beraya ngan suami. Dah pepagi buta tu K. Long ngan A. Zan ajak gi Tasik Kenyir, rerupanya dema dah book penginapan dan bot ke sana. Aku pun memang cadang nak ke Setiu, yakni on d way ke T.Kenyir utk mendapat rawatan sakit gigiku, maka lepas En. Azhar dpt cover sket tidonya maka kami ngan mak pun menyusul deme2 tu. Masa sampai kt Ajil dan simpang nak ke Kuala Berang/K.T, mok ayoh, jalan dah tepu, beratus2 kenderaan dah tersangkut menghala ke Kuantan/LPT. Org dah setat nak balik bekerje la tu. Itu le 1st time aku sampai ke Kenyir setelah berpuluh2 kali lalu kt signboard dia je. Memang menakjubkan scenery dia. Kami pun naik le bot menuju ke tpt penginapan, sempat le bermalam kt situ. Disbbkan masa suntuk tak banyak le aktiviti dpt dibuat, just mancing ala2 ngan round2 island. Dlm pada tu kaki aku sempat le rabak, luka, bak kata org Ganu berdaroh hanyar …

Raya yang meriah dan penuh dengan kesyukuran...

Alhamdulillah, aku selamat merayakan hari raya ini tahun dgn keluarga tercinta, seminggu lak tu, sampai 'cuti' aku terextend sampai ari Isnin semalam.

Raya tahun ini ertinya meriah bagi aku sbb sume adik beradik dpt berkumpul umah mak pada malam/pagi raya. Fuh, penuh umah mak, malam raya tidonya dah gaya cam tongkang pecah, tido pun bersepah2 kt hall tu. Bilik ada 3 bijik je, so kt hall umah mak yg buleh tahan luasnya tu jadik markas sesapa yg tak dpt tido kt bilik. Anyway, tu tak jadik halangan janji dpt happening reramai. Aku yg tak dek laki kejap minggu raya tu menyelit le memana, janji tak terlanding sebelah ipo lelaki dah ler..(hehheheehh).

Dalam kemeriahan tu aku teringat gek le kt org rumah aku nun di KL yg sedang bertugas tu. Cian dia, kena carik kedai mamak le nak makan tu. kata dia malam raya kedai mamak pun dah tutup, jadik malam raya tu sblm sambung tugas beliau merayau2 carik kedai, sekali terjumpa le sebuah kedai agak terselit dicelah bangunan, sekali yg amik order…