Friday, October 31, 2008

P.S. : I love you...



Beberapa bulan lepas aku tgk citer ni (via pc, heh). Tgk Hillary Swank dgn character very feminine cam ni cam janggal bagi aku sbb masa tgk dia jadi tomboy dlm Boys Don't Cry, rasanya dia lebih suit ngan karektor ganaz cam tu.
Anyway, for the one that has a very romantic head cam aku, memang layan le citer romantic comedy camni. Cuma my active imaginable head selalu kata, how come Gerry tu, yg dah mati tu (actually macam speak to his beloved wife from beyond the grave), dan plan sume perjalanan/adventure Holly after dia mati, dgn perfect sekali mengatur sampai berbulan2 lamanya, tanpa ada slack sikit pun surat tu direct Holly ke mana yg dia dah plann. Kalau nak tambah perasa dlm citer ni aku rasa what if surat tu ada yg termiss directionnya n she met someone in some alien places, accidently, and.. oh, whatever laa... But somehow, quite touching gek le citer ni dlm komedinya. Thumbs up n 4 stars utk Swank (but not the guys, aku rasa hero n other guys dlm citer ni tak suit Swank yg berlakon penuh karektor tu). Loosing someone that you have loved dearly and whole-heartedly cum cannot live without is beyond anything anyone could imagine of. Dan Swank berjaya bawak rasa tu, sampai aku pun meleleh ayo mata.
The best part dlm citer ni bagi aku adalah the breathtakingly beautiful scenery kt Scotland, tempat yg selalu aku idam2kan nak pegi. Since author asal buku ni org Irish, maka dia 'bawak' le kejap penonton ke sana. Sama cam aku suka baca historical romance Judith MacNaught (aku ada sume collection dia ni, heh), mesti ada part kt Scotland, some people say kt sana is 'Heaven On Earth'. Ye ker...
Anyway, sejak ada anak super active ni, aku kurang ada masa nak layan movie/novel romantic2 ni, tu pun curi2 masa je the inbetween. Habih2 aku layan Spongebob, Ultraman (sampai aku terhafal lagu dia), Naruto, Ben 10, alah, macam2 le rancangan bebudak ni. Minggu ni aku nak cari CD citer buaya yg masuk pawagam ari tu, tapi aku lupa lak dah tajuk dia, saje nak distract Ammar dr absorb dan control PC tu sorang. Citer buaya mesti dia suka. And I was thinking nak collect CD Barbie pulak, aku dah tetiba addict ngan citer Barbie lak, gara2 layan CD anak buah aku.... weekend might not be the same again, heh heh heh...










Wednesday, October 29, 2008

This special kid...

Okay, sekarang Ammar ingat diri dia, atau imagine diri dia seekor anjing. Malam semalam aku hampir tercekik bila dia suruh aku beli tulang. Dia kata dog makan tulang. Malam sebelum tu dia kata cat minum susu and makan nasi. Aku kata Ammar manusia, manusia makan sume tu, nasi, susu, sayur (benda yg dia tak suka sekali), tulang tu manusia tak makan (kecuali sup tulang). Lupa lak aku nak tanya cikgu dia agaknya sukatan pelajaran dia lately binatang dan makanannya, subjek sains agaknya. Patut la lately dia suka beno tenung anjing, be it anjing peliharaan rumah cina, atau anjing lior yg selalu berkeliaran kt jalan.

Serupa macam dia obses ngan buaya. Asal nampak air je mula la dia kata 'nak mandi, nak mandi', pas tu akan kata ayat yg dia dah program kt otak, 'tak boleh mandi, ada buaya..' hatta lopak air kt tepi jalan pun dia akan kata camtu. Dia punya obses dan takut pada buaya tu akan membuatkan dia akan memberontak bila nak gi swimming class setiap Selasa (sampai nak tercekik la cikgu dia pasal dia bergayut kemas2 kt tengkuk cikgu yg ajo swimming tu), dan hatta nak mandi dlm bilik air Awe kt kampung pun dia takut sbb kolah umah mak beso.

Sindrom n simptom tu kalau dlm autisme dipanggil 'echolalia', satu benda yg repetitive, ayat yg dia akan selalu ulang, most of the times bebudak ni tak faham maksudnya, it's just satu benda yg macam diprogram dlm otak dia, eg. bila buat benda ni, maka consequencenya akan jadi benda ni. Kengkadang malas aku nak layan bila dia asyik ulang benda yg sama. Sejak dia dah obses ngan computer games ni tenang sket idup aku, kalau tak asyik layan benda yg sama je (mak yg jahat ke aku ni ar?). Tapi sekarang, dia mula bertanya. Maka hati aku berbunga riang. Sekarang ni, kalau dia break dr dok depan pc tu, dia akan dtg kt aku atau Ayah dia tanya, 'Ummi buat apa tu, atau ayah buat apa tu? atau ni apa? tu apa?' alhamdulillah... Most of the case dgn budak autisme ni, there is no question or answer. Question akan dibalas dengan question yg sama balik (echolalia lagi). Dulu aku frust sbb dia akan mengelak soalan. Susah nak tau apa pun dr budak camni. Satu tahap, aku dapati kalau nak tahu citer apa dah jadi kt sekolah atau nursery, aku biar dia leka sengsorang, bila dia tgh main tu dia akan cakap/ulang balik conversation yg dah berlaku kt sekolah/nursery tadi. That's how he tells a story or what happened satu hari dlm hidup dia.

Ammar surely can speak but he doesn't tell a story, he couldn't. It's too hard for him utk susun ayat bilamana dia sendiri kurang faham kenapa sesuatu benda tu terjadi. Most of autisme kids are like that. Masa dia kecik dulu, aku sangat2 bimbang nak bawak rumah org. Dia akan buat tu macam rumah dia, atau barang orang tu barang dia. The whole universe is about himself, and within himself only. Dia tak boleh terima dan tak faham kenapa dia tak boleh buat tu, buat ni. Bila dah besar ni barulah perlahan2 dia boleh terima reason. Sekarang everything must have reason, but reason yang dia biasa dengar. Dulu, bila dia buat perangai mulut aku amat berat nak terangkan kt orang bahawasanya anak aku ni ada autisme. Sbb kebanyakan org kita sgt asing dgn perkataan itu. Habih pun aku akan cakap dia ni kanak2 istimewa. And some facial expression org akan bagi adalah 'ye lah tu...'. Atau pun ada cakap, 'eh, kat mana cacatnya pun' , dan tak kurang muka simpati, kalau yang dah berusia tu selalu akan cakap, 'biarlah, dia budak lagi, bukan reti lagi', dan juga ada 1 or 2 occasion yang mengguris hati aku dgn komen yg sarcastic. Selalu bila dia dah start buat perangai, aku bagi signal kat Ayah dia suruh balik. Banyak formal function yang aku tak dapat ikut Ayah dia sbb aku bimbang nak tinggalkan kt orang. Pernah juga bila dia nak join budak2 main, ada sorang budak cakap, 'eh, dia ni gila!' Tapi aku selalu kata dlm hati, bukan salah budak atau orang tu pun, kalau org dewasa tu, mesti dia ada anak yang baik-baik, jadi perangai super active anak aku tu benda yg sgt alien pada dia barangkali. Aku terima komen sume seadanya. Bila malam, tengok my kid dah tido, sambil usap kepala dia, aku akan kata sendiri, 'bukan salah Ammar pun', dan usai semayang, aku akan berdoa minta tuhan jangan bolak balikkan hati aku dgn kata ini salah tuhan, nauzubillah... sesungguhnya aku redha...

Dulu Ammar cannot accept any rules or cannot obey to instructions, how can he when he didn't understand what is rules and instructions? kalau orang que contoh kt order kaunter kt McD, dia nak terus menonong gi depan, most people sure akan marah kalau potong qeu, but he failed to understand kenapa kena que, yg penting jam tu jugak dia nak satu set happy Meal, yg lain, doesn't matter! Masa kecil dulu, bila kami que, dia akan mengamuk nak ke depan, nanti dengan tgh menggelupur tu Ayah akan angkat pegi masuk kereta, tinggal lah aku kena wat muka selamba after the incident. Explanation to the people? Forget it! Bila dah sekolah, baru dia boleh accept why people have tu qeu up. Barulah boleh dok dlm barisan, dulu kena pujuk elok2 sampai aku bagi reason yang merepek2 kenapa kena que up, sekarang dia dah paham (but i think without understanding the whole concept!).

this special kid sebenarnya buat aku rasa makin dekat dengan Dia, si Pencipta, buat aku mensyukuri nikmatNya, buat aku selalu muhasabah diri aku, buat aku rasa kecil disisiNya, buat aku insafi diri, dan yang penting, this special kid buat aku menghargai dirinya yang sgt special dihati aku itu...this special kid also makes me feel special!

Tuesday, October 28, 2008

Weekend Yang Menyenangkan...

A glory Saturday morning, with the sunlight glazing down thru the windows, birds chirping around, and the DVD player was on with the Spongebob Squarepants cartoon, my son was fully concentrate in front of the PC playing the Snailmail n Chicken Revenge games, the husband was snoring, deep in his sleep due to the night shift working hour, what more could i ask than that glory Saturday morning?

Arghhh... indahnya matahari pagi itu. Dan aku sebagai mak dlm rumah itu memulakan aktiviti aku, jerang air dulu. Kutip baju kotor n campak dlm mesin. Bila aku kuak peti sejuk, ada nasi tomato, ada sate, roti jala, laksa johor, laksa penang, cakes, (hasil belen open house) ah.. selamat, tak yah masak, utk sari dua ni stok tu kena abiskan, kalau tak abis, dipersilakan dgn hormatnya masuk ke dlm tong sampah..... Alhamdulillah, rezeki Allah taala sepanjang syawal ni, tak pernah perut sempat lapar, sana sini makan dan makan...
Sebenonya weekend tu minda dan fizikal aku dah prepare nak jadi baby sitter pada 3 anak buah, termasuk sorang baby 10 bulan. Yang baby tu buat aku serem sket, dibuatnya melalak sepanjang hari/malam nakkan mak dia, masak aku. Kak Nani n suaminya kena gi teambuilding, kena outstation, kesian tak dek org jaga anak dia, maka aku pun menyanggupkan diriku sampai aku tukar jadual keje minggu tu. Last minute K.Nani call tak jadi, dia tak kompiden baby dia nak kena tinggal, so tinggallah aku dengan long weekend yg mendamaikan....

Aktiviti standard minggu tu makan dan makan lagi. Ari Sabtu gi kenduri kawin anak bos En. Azhar kt Keramat. Saje2 tgk mesej kt h/phone, terbaca mesej Diana, mati2 ingatkan majlis makan2 dia ari Ahad, rerupanya ari Sabtu, lepas kenduri pegi le ke Kajang sampai aku dah terlajak nak ke Semenyih punyalah nak carik umah member aku sorang tu. Kt umah Diana dpt jumpa Intan. Dpt jumpa member lama dah rasa kenyang dah, sedap Diana masak, next time boleh le aku order cup cakes ngan ko kan Diana? heheh.. ralat pulak aku tak dan nak amik gambo, takpe ler gals, next time kalau ada rezeki kita jumpa lagi, buleh sembang panjang sket, tak puas dpt jumpa kejap tu..

Ari Ahad, open house lagi, makan lagi dan lagi, tak tau le aku kalau check darah time tu sume naik agaknya.. ari Isnin time wat weeding n mengemas umah, dan org dtg beraya kt umah aku pulak, sampai le pukul 12.00 mlm tadi tetamu yg last (famili) ... arghh sungguh menyenangkan weekend itu.....

Friday, October 17, 2008

A Real Boy...




At the moment, I'm reading "A Real Boy : How Autism Shattered Our Lives - And Made a Family From the Pieces", written by Christopher Stevens and Nicola Stevens, a story told by the real-life parents who have an autism kid. Wow, Chris n Nicky must've been a super Mom n Dad, for having thru such an experiences of raising a child like the one that we have.

Loving disabled children is so easy, but to live with them, such a hard thing. It is so true. I can imagine how it feels when Chris n Nicky could barely slept for eight months in the early stage, for their child, a special child named David, had a problem with a sleeping pattern, screamed almost all the time, day and night. We nearly had the same experience, but thank God, ours, it only took 2 months of sleepless nights. The first 2 months of his early life, Ammar would cried non stop all thru the nights, like from 11 p.m. until dawn, like 5 in the morning. Life was hectic and crazy at that moment of my life. The emotions ran unstable, I also cried sometimes, feeling so down and I told myself that I was a useless Mom, for not knowing what to do with a baby that had such a voice and making such a noise! Everybody would go panic when the clock ticked at 11 p.m. and, as expected, there he goes ..... And I do believe that Ammar also has a very 'active mind', that when he was a baby, I thought even if a feather dropped unto the floor, he would wake up with eyes widely open! He also ignored when anybody called for him (even if you use a loudspeaker), avoided eye contact and spoke only few words ( a very straight-forward pronunciation) and use a color code for the things that he wanted or when he tried to explain something to us. But when we sent him to the National Autistic Society, he started to progress and he also could cope with the lessons like writting, reading and some basic calculation. And the same goes when he's at the primary school (currently). Only that he still has some disturbing behavior.

As I read the lines : "we tried changing him and winding him, we tried leaving him to cry it out, we tried swaddling him, we tried begging him, we tried screaming back at him, we tried anything" - oh yeah, those lines sound so familiar to us, we've tried everything and every situation to suit him best, but, most of the time we failed. But comparing to this parents' experiences with us, I thought theirs were much worse. So, I respect their patience and hard times. Compared to David, Ammar is diagnosed with a mild autisme. And the teacher at school thought that he has ADHD. It's hard to tell. But I'm happy with his progress right now. I learn a lot thru this book. I can't wait to finish it up and 'discover' the strength and special thing that David must be good at - he must've has - after all, he's a special kid! To Chris and Nick, yeah, maybe you're right, I'm referring to the 1st para, page 28, as it goes :

"I'm contributing to the unhelpful myth that babies with special needs are always born into families of saints" - though I was widely smiling while reading these, but, I wanna believe!

Wednesday, October 8, 2008

Tasik Kenyir, Aku dan Gigiku..


Hari Jemaat tgh malam jam 12 am En. Azhar naik bas bertolak ke Kuantan. Jam 3.30 pagi dah sampai kt terminal, maka raya ke 4 tu le aku beraya ngan suami. Dah pepagi buta tu K. Long ngan A. Zan ajak gi Tasik Kenyir, rerupanya dema dah book penginapan dan bot ke sana. Aku pun memang cadang nak ke Setiu, yakni on d way ke T.Kenyir utk mendapat rawatan sakit gigiku, maka lepas En. Azhar dpt cover sket tidonya maka kami ngan mak pun menyusul deme2 tu. Masa sampai kt Ajil dan simpang nak ke Kuala Berang/K.T, mok ayoh, jalan dah tepu, beratus2 kenderaan dah tersangkut menghala ke Kuantan/LPT. Org dah setat nak balik bekerje la tu.
Itu le 1st time aku sampai ke Kenyir setelah berpuluh2 kali lalu kt signboard dia je. Memang menakjubkan scenery dia. Kami pun naik le bot menuju ke tpt penginapan, sempat le bermalam kt situ. Disbbkan masa suntuk tak banyak le aktiviti dpt dibuat, just mancing ala2 ngan round2 island. Dlm pada tu kaki aku sempat le rabak, luka, bak kata org Ganu berdaroh hanyar sbb terpijak batu tajam, sampai tembus selipar. Dlm kalut2 tu, anak aku pun sempat hilang sekejap kt Pulau Sah Besar tu. Aku ngan ayah dia dah panik kejap, otak aku yg aktif berimaginasi tu sempat le pikir yg bukan2. Rupanya member dah salah naik rumah (sume rumah penginapan tu sama je design dia), jadi mamat tu pun jalan le sengsorang, dia dah nak menuju ke jeti. Nasib baik ada org nampak, 'jiran' kami tu ajak ikut tapi dia tak mau, dah jumpa dak tu fuh, lega rasanya...

Balik Kenyir aku menuju le ke Bandar Permaisuri, Setiu, ke destinasi tujuan utama aku ke sana. Sampai kt klinik Abang Romzi, wah, patient dah ramai que. Dgn itu juga aku hilang semangat terus, aku memang takut sebenonya gigi aku ni diapa2kan, tapi dlm hati nekad nak cabut je gigi aku yg dah lama on off sakit ni. Tak pe ler, kami pun gi balik umah dema lepak2. Kak Yah pun belum balik mengajo lagik, aku nak balik je time tu sbb ati aku dah berbelah bagi nak cabut gigi. Tghari A. Romzie balik umah dan aku menikmati lunch terakhir aku bersama sebatang gigi geraham yg dah lama sakit. Petang aku jadik patient last. Masa tu jantung aku dah dap dup dap dup. Sepanjang hayat aku setelah gigi lengkap 32 batang tak pernah mana2 gigi aku bercerai ngan adik-beradik dia. Tu le 1st time nak cabut gigi. Setelah bersoal jawap ngan A.romzie akupun pasrah, dibius dan dicabut giginya. Maka rompong le sebatang gigi geraham atas aku. Aku rasa upset giler time tu, macam kehilangan benda berharga. Kata A. Romzie, aku ni masalah plak/karang2an yg aktif tumbuh menyebabkan masalah gusi (apa ke benda tah nama saintifik dia) dan menyebabkan masalah gigi. Kalau org lain scaling gigi setahun sekali aku kena 6 bulan sekali. Gigi yg cabut tak sakit tapi otak aku yg sakit time tu, aku rasa down gilerrrrr. A. Romzi bagi le aku MC sari, disbbkan kt radio kata jalan dari Jabor-Lanchang-Karak sesak maka aku menyambutnya dengan senang ati. En. azhar yg kental dgn etika keje tidak berapa setuju tapi simpan dalam ati. Dan beliau yg juga kental dgn semangat Arkibnya berbeso hati menyimpan artifak gigi aku yg dah tercabut tu, utk masuk koleksi gigi2 anak aku yg dah luruh sebelum ni.
Sampai ari ni aku down giler sbb kehilangan gigi atas ke 26 ni. Nak cakap pun rasa menerobos je angin kt celah rompongan tu. Nampaknya konsonan2 sebutan aku tak berapa perfect lepas ni. Dan senyuman aku agaknya pun dah tak berapa lawa lagik dah, eceh....

Dgn ralatnya aku tak dpt merakamkan aksi2 beraya sbb kameramen tak balik raya, ada gambo pun kt kamera anak beranak lain, kene le kutip satu2 lepas ni, tak apa, minggu ni aku nak balik Perak pula raya, nanti buleh le bergambo semula, kt bwh ni gambo2 lepas raya je..
Sukanya dierr.... Naik bot ke Pulau Sah Besar

Dengan anak2 Kak Long, Ammar senyap je sepanjang jalan...


Sume dah muka poyo tunggu bot kt jeti, Ammar dah ready siap2 pakai
safety jacket.


Bergambar dgn bonda tercinta kt Jeti


Posing kt rumah penginapan


Anak kamerameng yg tak pernah suka/sporting time nak amik gambo



Bergambo beramai2 kt signboard



Last but not the least.. se korup gambo ini, se korup juga ati aku saat itu....time ni macam-macam rasa ada, nak terkench lah, dag dig dug la...macam-macam adaaa...sebenonya aku teramat takut jumpa dentist, nasib baik le ada En. Romzi ni, tak le aku segan sgt...

Tuesday, October 7, 2008

Raya yang meriah dan penuh dengan kesyukuran...

Alhamdulillah, aku selamat merayakan hari raya ini tahun dgn keluarga tercinta, seminggu lak tu, sampai 'cuti' aku terextend sampai ari Isnin semalam.

Raya tahun ini ertinya meriah bagi aku sbb sume adik beradik dpt berkumpul umah mak pada malam/pagi raya. Fuh, penuh umah mak, malam raya tidonya dah gaya cam tongkang pecah, tido pun bersepah2 kt hall tu. Bilik ada 3 bijik je, so kt hall umah mak yg buleh tahan luasnya tu jadik markas sesapa yg tak dpt tido kt bilik. Anyway, tu tak jadik halangan janji dpt happening reramai. Aku yg tak dek laki kejap minggu raya tu menyelit le memana, janji tak terlanding sebelah ipo lelaki dah ler..(hehheheehh).

Dalam kemeriahan tu aku teringat gek le kt org rumah aku nun di KL yg sedang bertugas tu. Cian dia, kena carik kedai mamak le nak makan tu. kata dia malam raya kedai mamak pun dah tutup, jadik malam raya tu sblm sambung tugas beliau merayau2 carik kedai, sekali terjumpa le sebuah kedai agak terselit dicelah bangunan, sekali yg amik order keluo loghat Indon daaa...

Berbalik pada citer aku, petang raya tu Mak Su Sarah dgn berbeso hatinya menyembelih salah seekor kambing ternakannya utk makan raya nti (adik aku n lakinya penternak kambing part time belakang umah mak, pengembalanya adalah bibik sujinah), dan aku dengan tak berbeso hatinya menyambutnya utk dimasak (aku chef de mission ari raya tu, nasib la..). aku ngan daging kambing ni out sket, tak pernah masak ngan volume yg byk pun, nasib baik daging2nya dah dibahagikan kt jenjiran yg turut ada share menghidu bau kambing ternakan mereka. Jadik, menu masakan aku pagi raya tu nasi beriyani, masak kerutub daging kambing (resepi yg aku dah enhance sana-sini) dan ayam masak sambal Bali. lega aku, menjelang tengahari dah licin (sbb org ramai). menu lain rendang Kak Yah, naik impit, kuah kacang dan sate Kak Tie. Menu mak yakni nasik dagang terpaksa ditunda pada raya kedua disbbkan dah byk beno menunya.

Malam raya tu tinggal la aku ditemani Kak Tie bertungkus lumus kt dapur tu tatkala org lain tgh syok berdengkur. Menyiapkan bahan2 masaknya le, tapi nasib baik siap awal, kul 12 dah buleh tido. Lepas subuh Kak Tie dah kejut aku utk masak, nasib baik bahan dah siap, kejap je ler masaknya. Yg best paginya lepas dema2 balik semayang raya, makan, dan tibalah ke acara wajib, yakni aktiviti bermaaf-maafan sambil beratur panjang amik giliran salam ngan 'Awe' merangkap mak aku dulu. Pas tu aktiviti pembahagian harta yakni berbagi duit raya, aku hitung sume anak buah ada 21 org...fuhh.. berasap gek poket....pas tu baru le bertolak ke kuburan, menziarahi pusara arwah ayah pulak...

Dalam kemeriahan tu, sebenonya aku tak jugak dpt menikmati raya sepenuhnya, ianya disbbkan gigi aku yang buat hal sari sebelum raya. Gusi dan gigi aku dah berdenyut2 masa tu jadik aku hanya dpt mamah benda2 yg tender je, tension giler tak dpt le nak kunyah daging2 tu, tu pun puas aku adjust sana sini dlm mulut tu, jadik aku cam malas je nak makan sgt raya tu(eceh..) sbb mengenangkan kesakitan bila mamah makanan. Dek sbb tak tahan tu, Sabtu lepas aku bertolak ke Setiu utk buat apa yg patut kt gigi aku, tapi sebelum tu aku sempat singgah dan bermalam kt Tasik Kenyir dulu....ceritanya di episod kedua..

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife