Monday, August 31, 2009

3 hari

Alhamdulillah ari ni dah masuk 10 hari dah pose. Letih baru je ilang lepas masak dan melayan tetamu2 agungku lewat iftar tadi, eceh... intro sket punyer baik...

Ekceli aku rasa cam lemau je ni nak setat keje balik esok ni. 3 hari melepek kt umah walau tak byk aktiviti tapi letih semacam gek le. 3 hari off ni kami yg 3 beradik yg dok area Lembah Klang ni tak kemana2 makanya secara tradisi we all bergilir2 le buka pose kt umah masing2 (walaupun umah aku 2 kali giliran 'moreh' dis taim). Anyway, aiman tak kesah sbb the more the merrier kann. Gambo tak le sempat nak snap sbb kebizian menyiapkan segala mak nenek juadah sengsorang. Aku pun dah maleh dah snap2 ni, ada mood adalah klu tak yang adooo.

BTW, Ammar managed to pose setengah hari walaupun tak paham apa ke benda le pose tu agaknya. Beliau ada gek le memprotes manja2 (klu memprotes brutal tu maknenya mengamuk le tuh). Tengahari kemarin lepas makan coco crunch ngan susu aku soh sambung balik sampai buka pose. Kira macam dia bersahur le tu, ada jugak pose half-half ni ek (kepada budak2 kecik don't do this at home - PG - parental guidance!). Hari semalam beliau macam anak kucing kehausan nak minum air, aku tahan soh jgn, klu tak aku tak nak kawan ngan dia, oh dia takut le kejap dengo aku tak nak kawan ngan dia....hemmm tak lama masa mandi ngan selambanya minum air paip... bertuah, bertuah... dia tu mulut je cakap apa kah benda pose tu tapi haram nak paham pengertiannya, simboliknya cam KLK masa taim dia kecik, suka beno ngan lagu Ruhil Amani yg lirik dia camni : "Hey, jangan main api..nanti...membakar diri..." sambil dia nyanyi lagu tu pelat2 sambil tangan dia menguak2 api sampah yg mak aku tgh bakar... ha cam tu le dak Ammar ni, mulut dia kata Ammar kena pose, Ammar dah besar, tokleh makan, tokleh minum tapi dgn baiknya member buat air ribena sendirik petang tadi... adoyai... tuhan sedang menguji kesabaran aku barangkali... sabo jelah hati...

Mata dah mamai ni, esok le sambung citer bergambo, adioss...

p/s : oh yea, ari ni genaplah 9 tahun aku berkahwin dgn encik A. Ada gek le majlis penyampaian hadiah ari ni, bukan encik aku bagi tapi abang ipoku sudi buat surprise kt kami, alahai, time kasih le abang Z buat aku terharu walau tak seberapa...

Friday, August 28, 2009

MERDEKAAAA!!!!!!

Dalam pada2 Kak Senah, Kak Kiah n K. Bedah sdg sibuk kt dapur nak wat persiapan Iftar tu, janganlah lupa pada sambutan kemerdekaan kita yg ke 52 thn yg jatuh hari Senin ni. Syukur alhamdulillah kita tidak lah seteruk negara2 yg masih terlibat dgn perang, pengganas dan konflik autonomi dsbnya. Sama-samalah kita pelihara kemerdekaan kita.


Hayatilah....The Road to Merdeka....









Syukur nikmat kita tak lah nampak lagik fenomena cam ni kt negara kita kannn, walaupun masa tgh kemaruk nak balik raya :
Atau pun anak2 kita jadik lagu ni :
Jadik marilah kita laungkan MERDEKAAAAAAA!!!!!!! 3x (and Happy 9th anniversay to me n my dear darling encik)

Selamat Hari Merdeka and have a nice long weekend folks!....

Photos courtesy of his collections...(ya ampun bang..anyway, Happy 9th Anniversary dear.... what a roller coster ride eh living with me all those long 9 years.... you owe me one big oven okess)

Thursday, August 27, 2009

Alhamdulillah, rezeki tuhan...

Alhamdulillah... rezeki tuhan...


Cravings... aku tetiba teringat kerang masak kicap adik ipoku nun jauh di Sawak, dia mmg terer masak lauk ni, org Sawak ni mmg terer bab masak2 kicap ni, setelah beremail-emailan mintak resepi aku pun wat lah semalam, kul 11 tu aku buleh sambung ratah sengsorang. nikmat dunia kan... cara masak dia ngan kulit2 sekali dimasak, resepinya : cili kering, bawang merah n putih dikisar sekali, bawang putih tumbuk ngan cili api, serai diketuk - pastu tumis le sume bahan tu, boh kicap pekat, kicap manis, sos tiram, sos cili and perasakan garam gula. Kira jadik la tu...

Ikan aji-aji boh dlm microwave, , jadik le ala2 kukus gitu. Ikan ni mmg best giler sbb isi dia lembut, aku tatau pulak org sini panggil apa, selalu kt tempat ikan bakar kt area pantai timur selalulah jumpa ikan ni


Kuih2han sedekah dari akak ipo ku


Alhamdulillah, rezeki tuhan... kenyang yg amat ni.. mata pun dah kuyu ni haa... berbuka takdi macam2 ada.... aku taim2 kul 9 lebih pun mata dah berat, camno... lawak pulak aku tgk citer Tower 13... ni.. eh, tak ingat pulak nombornya. Encik aku baru balik dr terawikh, sejak ada anak teristimewa ni aku kasik chan kt dia jelah pi terawikh kt mesjid. Kalu anak org lain buleh angkut sekali ke mesjid, aku kalu bawak Ammar alamak tak kusyuk la semayang tu, ntah ke mana2 le dia merewang dak pun buat bising ala dia. Ish tak berani aku area2 umah aku ni nak amik risiko camtu, kes Sharlini pun tak settle lagi, aish fobia aku. Tapi kan, masa aku gi Ganu ari tu dan singgah solat kt Masjid Kristal aku terpaksalah bwk dia sekali kt dewan solat tu. Aku pesan dok diam2, baring sebelah Umi ni, kalau Ammar bising, keluar dari pintu ni ke nanti ada orang baju hijau datang ambik Ammar. Ye yelah aku kena bohong sunat kt dak ni. Miracle betul dia ikut plak cakap aku sbb takutkan watak ghaib yg aku cipta tu. Anak aku tu selalu le aku kena bohong sunat utk trick wat sesuatu. Wat psiko2 lemau cam dlm kitab tu tak mau jalannya kt dia tu...

Anyway, takdi (hih, lama tak guna perkataan ni) keje masak-memasak aku tak le remeh mana. Balik2 keje KLK tapau sup tulang, peparu lempung ngan kerabu mangga, apa angin budak tu tatau le ari ni, bersedekah ke apa. So aku masakkan kerang masak kicap ngan ikan nak panggang tapi boh dlm m/wave jek so jadi le ikan ala2 kukus gitu. Akak ipo aku plak sedekahkan kuih sikit punya banyak cam aku ada anak 3-4 orang. Mesjid plak bagi bubur lambuk. Tapi tulah namanya rezeki tuhan....alhamdulillah, yg tak syoknya tlh berlakunya pembaziran sbb tak mampu nak habih, jawapnya dgn segala hormatnya masuk dlm lemari ais yek...malas lak aku nak upload gambo ni, esok2 ler...

Nota kaki : kelmarin aku mimpi aku dah siap2 pakai kain semayang pas tu tetiba lalu la Bab1 hutan, aku punya nak mengelak sampai panjat dinding... aish.. apa ke makna mimpi aku tu yek... ngilu dan seriau lak rasanya, ada kena mengena ngan H1N1 ker??? errr...gegegegge....nauzubillah....

D : 5 juga

Haruslah di tghari rembang ni mata pun dah kuyu kan, nak makan pun tak leh, nak merewang ke Giant dpn ni pun rasa tak larat pulak sbb aku ni kalu kata nak carik 3 item mahu 10 item jugak boh dalam bakul tu. Bagi memberi inspirasi kepada Pn Z (cheyyy cam bagus jek bunyinye harharhar) dan menjolokkan biji mata kak Wawa, ok jugak le aku tempekkan menu aku semalam. Ekceli aku klu masuk dapur dlm kul 5.20 gitu dlm kul 7 dah buleh selesai (sket punya lama nak memproses bahan2 mentah tu). Disbbkan ahli jemaah umah aku (termasuk aku) tu nak nasik jugak taim buka mmg tokleh lari le dari masak yg heavy duty ni. Taim bulan pose ni mmg selalu aku wat stok cili mesin siap ngan bawangnya dlm fridge utk wat masakan sambal so buleh short cut masa. Makhluk2 laut cam ikan n sotong tu klu aku beli banyak2 wat stok aku bahagi2kan dlm plastik mengikut portion nak masak, so taim nak defrost tu tak le seksa sgt. Dpt 2 main lauk kira oklah. So main lauknya :

Gulai tempoyak ala Perak yg aku alter sket. Oleh kerana aku tak makan ikan darat, ikan laut le jadik mangsanya. The best ikan laut nak wat gulai tempoyak ni aku rasalah ikan kerisi merah. Yg betul2 merah tu, bukan yg ada strip kuning tu. Tapi aku heran plak kt sini susah nak dpt ikan kerisi merah, yg ada stripe kuning tu banyak le. Ikan2 bersisik ni memang le sesuai masak2 asam gitu. Makan tak hengat. Bhn2nya cili kering, cili api, tempoyak (klu tempoyak baru tak yah letak bawang), kunyit, ketuk serai dan aku boh selai 2 daun limau purut for flavor/bau.

Sambal bilis petai, all taim febret aku n encik aku

Jumpa gek aku...semalam menggagahkan diri ke Secret Recepi sbb nak menerai kek barunya 'Pecan Butterscotch' (betul ke pun eja ni). Hmm ntah kenapa aku tak le rasa heaven mana tapi buleh la layan, KLK kata heaven gilerr...
Eksesori lain ikan goreng sumbat, sayur goreng dan sedikit kuih2an.
Makan lauk ni je wat ketiga2 makhluk tuhan kt umah aku semalam menambah2. Mmg best makan secara berjemaah ni, nak2 tahun ni menambah sorang lagik jemaah yakni KLK. Klu tak macam taim encik aku keje malam sorang2 le aku buka, jam tu mmg malas tahap cipan nak masak. Semalam sbb makan tak ingat dunia aku mengalami kesendatan perut yg amat. Aku ni bukan buleh sumbat bebanyak taim buka tu, angin je yg lebih. Lepas Isyak aku terus rebah menyembah tilam dan mulalah perut rasa tak selesa, sampai sahur aku rasa perut aku full. Sahur ngan quaker oat jek kami.
Oh ye sebelum lupa, semalam encik aku baru sedo dia tlh tercicir wallet dia masa beli kurma kt Pasar Ramadhan belakang umah aku ni sehari sebelum tu. Lebih 24 jam baru sedo tu. Beliau dgn penuh tulus hati mengharapkan sinaran ada org baik ati nak pulangkan wallet dia tu. Aku kata jangan harap ler... nasib baik hari ni ngan esok beliau off, masaklah beliau nak pegi sana-sini wat report. Dgn kehilangan itu maka dgn rasminya kad nikah kami dua2 pun hilang, satu kad masa aku kena rampok dulu, satu dlm dompet dia tu le (aku harap tak le kena ambush ngan jabatan agama klu aku terbedua ngan dia lepas ni, org tu pun agak2 le nak tangkap pasangan warga perak cam kami ni kannn...). Buat encik aku yg tgh skodeng blog aku ni (ye, aku tau dia dah tau kewujudan blog ni pasal aku dah tinggalkan jejak bertapak kt laptop tu, haii dah toklah nak ngumpat dia lagik la lepas ni...) : Lenkali wat cam saya ni yg sentiasa mengecheck purse 24 jam mesti ada di sisi yek.....

Diary 5

Hmmm, masuk diary 5 ni cam takdek mood nak blogging, bole? Parah aku kang sampai 29/30 diary Ramadhan nak nulih. Tgh ada semangat nak masak ni buleh le boh entry merepek tapi kang mari angin tak dek mood nak masak pakai beli lauk tunjuk je mau kena gelak king kong aku kang. Kena tuko tajuk entri nih....

Eh, bila aku pikir2 balik cam eksyen je entry aku semalam. cam bab dah merajuk ngan pasar ramadhan dan lauk2 tunjuk ni, agak2 ada yg terasa dak? aku mintak mahap la yek...Aku citer all about myself and my opinion and tak dek kena mengena dgn yg hidup atau mati tau... sementara umah ngan opis tak jauh dan le aku nak masak. Kalu aku dok jauh dan hari2 terperangkap dlm jem haruslah aku tunjuk menunjuk jugak ni. Bukan le aku tak hinggap langsung kt sana, sekali sekala aku hinggap gek utk merasai ke happening annya dan beli apa2 eksesori berbuka yg patut.

Yg wat aku patah hati tu semenjak era aku dok menyewa flat kt Kelana Jaya dan paso Ramadhan kt bwh flat tu je. Aku le antara pengunjung setia kt situ dulu. Maklum le area2 KJ ni buleh le dikatakan area elit jugek, maka peniaga2 tu pun sesuka ati je nak cekik org. Encik aku kata tu pusat penyembelihan beramai2, ramai yg tgh asah pisau je tunggu pelanggan, tapi tak la sume kan... Bayangkan aku penah beli kuih ondeh2/buah melaka tu 3 biji yg cinonet tu RM1, apa barang.... sekali aku nak beli sikit lauk org tu kata RM3 ke atas je buleh beli.. mak aiii, lauk sayur je tu, tu belum lagi 2-3 kali pengalaman beli lauk yg dah nak basi sampai ada sekali aku kena CB2 (ceret okay..). Sejak tu le aku berazam (chewahh) utk masak sendirik je utk buka, wat sakit ati n kurang pahala pose jek, tapi tu citer 4-5 thn dulu la... la ni maybe dema2 tu dah generous kot...

itulah pengalaman aku yg agak fobia ini...eh, kata tak dek mood tapi panjang gek aku merepek ni..

Wednesday, August 26, 2009

Diary 4

Salam Ramadhan dan 1Malaysia semua....

Hai sedo tak sedo dah 5 hari ari ni kita pose, bila aku sebut 5 hari tu haruslah aku tgh menyalahgunakan harta company sekrang ni, (ya ampun tuan Presiden sesekali kena hilangkan kebosanan dan kemengantukan, kan?). Malam tadi tak sempat nak tenet sbb wat keje buruh cam basuh baju dan lipat baju (cam bagus jek akak ni).

Makanya di awal2 pose ni haruslah bagi diri aku ni berkobar2 nak balik masak sampai mcm bersedia lumba lari di atas garisan tunggu pistol meletup bila taim nak clock out opis tu bagi meracingkan diri ke parkir bila jam dah sah2 pukul 4.45 p.m. tu (letih haih baca satu napas je ayat ni). Semalam aku dpt sampai umah dlm masa +- 20 min. Sib baik jln yg ku lalui tak jem sgt.
Dalam minggu ni dah macam2 menu yg aku dah reka2 dan berlegar2 dlm kepala otak. Masuk menggu depan aku rasa dah tak de idea dah nak masak apa. Tak pelah, nti buleh blog hopping. Setakat ni aku tak dek perasaan lagik nak menjenguk pasar Ramadhan. Sejak 2 menjak jadik surirumah ni aku mmg le tetiba jadik isteri mithali tiap kali tiba bulan pose. Mmg gas cepat le habih taim ni. Memula pose taim kawin dulu mmg le ada beli lauk tunjuk tapi bila dah kengkadang terkena lauk cepat basi, tak sedap dan harga melampau2 aku otomatik dah ubah tune. Masak sendiri kan buleh layan selera tekak dan wat suami tak sabar nak balik... cheyyyy, terlebih2 lak aku ni.

Day 4 main dishnya seperti berikut :

Singgang ikan aye

Sambal sotong

Dan... ini yang tokleh handle sekali...the 8th wonder of the world....nikmat dunia sementara you...

Dan juga eksesori lain cam ikan goreng dan sedikit kuih2an (ok, bab kuih muih tu aku ngelat sbb aku singgah kt belakang umat akak ipo aku, kira tu kuih jualan dia kt bwh flat umah dia lah tu)

Ok folks, sekian dulu buat kali ini...nak buat keje ni (hikhik) jumpa lagi...


( Ntri semalam takdek gambo akak so hari ni haruslah mengkadokannya ... huahuahua tak insap2 )

Tuesday, August 25, 2009

Diari Ramadhan

1 Ramadhan 1430H.

Alhamdulillah, tuhan bagi aku peluang lagi untuk menyambut Ramadhan kali ke 35 dlm hidupku. Terimakasih tuhan, Allah yang Maha Baik.

Day 1
---------
Wehuuuu...dapat aku menyambut pose ngn mak dis taim around. Mlm Ramadhan tu bertolak dr KL kol 11.30p.m. gitu dr opis encik aku sbb dia keje mlm, sampai kul 2.30 a.m. gitu kt umah mak. Kiranya dpt le menyahur kt umah mak ngan K. Long n famili sekali. Bestnya sahur kt kg sbb mak ngan K.Long akan jadik tukang masak, dr takdek selera terus dtg selera tgk lauk panas2 dah menunggu. Klu kt umah sendirik jgn harap le aku nak bgn masak bagai kul 3-4 pagi tu. Pagi tu K.Long ajak pi Teganu sbb nak hantar cadar n comforter kt umah K.Yah. Aku mmg dah cadang nak pi KT sbb nak carik serunding n usha2 le kain2 batik ke sutera ke kt Pasar Payang. Konvoi ngan MPV baru abang iporku (hadiah diri sendirik kata dia), singgah Pasar Payang mata pun dah kelabu mabuk payang ngan batik2 sutera chiffon, crepe, digital, sume ada. Niat utk usha2 aje terus berkubur dgn tangan tak bedung aku ni zas rentap selai dua, sbb ada jual diskaun baik punya sbb dah bulan pose kan jadik harga dah turun.

Ini yang nak dicarik, wat stok bulan pose ni, sahur buleh mkn ngan nasik, dak pun mkn ngan Quaker oat pun beh cam kami makan sahur tadi, dak pun kisar halus2, wat inti popia kecik.

Tapi yg ni kena rentap jugak, babap sekali tangan tak berbedung ni, biasa ni... ekceli, batik chiffon + satin ni aku jual kt opismate sbb masa 1st round aku beli kt diri sendirik pas tu aku pikir2 bila lagik nak dapat harga camtu so aku borong le 4 psg utk juai , aku check kt tenet RM230 org juai, tak le tergamak aku nak juai rega tu nak2 ngan org kita kenal kan....chewah, kira aku tolong jugak le tu (hihi), oleh kerana poket dah kempis sbb blm dpt gaji lagik, aku pinjam le dulu ngan KLK wat modal, huahuahua...


Buka pose kt anjung umah Kak Yah.

Habih shopping bertolak ke umah Kak Yah. Balik bshopping aku dah terlepek, sikit lagik nak termuntah, ngalahkan budak lak aku pose 1st day ni, so aku tido je lah, sedo2 dah bukak pose.
Oh yea, Ammar dapat pose setengah ari 1st day ni. Sbb dia buleh tahan makan tu sbb dok dlm kete, aku dah siap tapau makanan, aku kata selagi dak pukul 12 aku tak bagi makan, tu kalau kt umah tu haruslah sedo2 tgh menguyah biskut je tu, nampaknya dak tu tak paham lagik arti pose sebenonya ni, sedih gek aku, aku ingat nanti weekend aku kena siapkan rotan lah, kena rejim sket ni nak enforce pose ni...

Malam tu gotong royong pasang cadar kt resthouse K.Yah, dah bukak resthouse la pulak akak aku sorang ni....meniaga kt pekan koboi ni tak byk saingan, so buleh le survive sesikit kata dia...tapi RM180 semalam utk 'suite' (chey, suite ke) yg ada dapur bagai tu ngan 3 queen bed aku kata murah giler, dia kata slow2 ler, promote sket ni...

3 org ni baik dlm gambo je ni...kt luo bergaduh bagai nak rak...sekrang ni je kurang sket..

Day 2
-----------
Sebelum bertolak ke Kemaman umah K.Tie singgah kt kedai ala2 salon n spa K.Yah dulu bagi menyokong bisnes adik-beradik (aku rasa rugi giler akak aku tu sbb juai brg asek bagi diskaun je kt kitaorang)

Promote sket, singgah le kt De Raudhah Salon kt Bandar Permaisuri, Setiu klu terpergi kt sana..


Gaya toke yg sdg melayan pelanggan (fenin la nak bagi diskaun ke nak bagi free). Dan seperti biasa tgn tak berbedung ini tlh merentap apa ke nama tu Dr Jusmate ke hape, cadang nak kurus kan... lepas tu bertolak ke KT sbb aku nak menyinggah lagi kt Pasar Payang, sbb KLK dah tertawan ngan batik chiffon yg aku beli tu, dan aku pun teringat kt budak2 opis ni mana le tau nak serunding, so soh org yg juai tu bungkus RM5 sepeket2. Dah singgah sini le aku ngan KLK ingat nak juai batik chiffon tu sbb harga tgh murah.


Lepas hai2 bai2 dan singgah kt Pasar Payang round 2, bertolak ke umah K.Tie, ha kau habih sume umah adik beradik singgah utk iftar ni. Saje le lalu round2 kt Dungun. Ini gambo dr atas jambatan Seberang Pintasan Dungun, cantik giler scenery kt pantai Dungun ni.

Singgah plak kt Kijal, beli lemang kt deretan gerai lemang yg femes kt Kijal ni. Mak aku le yg teringin beno nak makan lemang Kijal ni. Aku sekali lagi terbeli jeruk2 yg dgn seksinya sdg mempamerkan diri kt situ..

Tu dia... 'appetiser' nak buka pose, huhuhu... Dah sampai kt Kemaman baru le teringat, hari ni besday Ammar la! Loh... bebudak ni kata ada Secret Recipe kt sini buleh le aku menerai kek baru apa kenama tu, reropanya yg adoo... ah, gasak le, belasah le mana yg ada...


23rd August.... Potong kek dlm keterpaksaan... Ammar dah jumpa game baru kt komputer sepupunya jadik nak ajak tiup lilin pun kena paksa ni...buleh menangis lagik tu, parah sungguh budak ni...

That day Ammar was officially 8 yrs old. Happy besday sweetie!

Day 3
------
Lepas sahur kt umah mak, bertolak ke KL. Aku amik cuti semalam. Sebelum balik singgah pasar beso Kuantan beli le ikan, udang, sotong bagai wat stok minggu ni. Sampai umah dah settle down apa yg patut terus le masuk dapur, Ajie n K.Long n famili nak buka kt umah plak. Menu ari ketiga ni sup ayam, sambal petai udang, ikan bakar, ikan goreng, sayur n lemak cili api siput sedut. Nasib baik ada KLK tak le letih sgt aku.

Alhamdulillah, rezeki tuhan...

Close up sket...

Sebenonya aku ni masih terkilan jugak sbbnya walaupun namanya balik kampung tapi tak dpt berbuka kt umah mak jugak, nasib aku le dis taim around... nti cuti Nuzul Quran encik aku ajak balik kt Bota lak... dah la raya kt sana tahun ni....huhuhu

Friday, August 21, 2009

Warehouse Selection and Selamat Berpuasa!

Hemmm... tak habih2 ngan warehouse aku ni... kali ni ntri sebelum pose aku nak citer pasal warehouse gek, tapi bukanlah warehouse sale cam ari tu.

Being an Acquisition librarian ni one of the good thing is buleh selalu pi shopping gek, shopping buku, huhuhu. Buleh leh sekali sekala keluo opis jalan2, paling2 jauh pun cam aku ni dpt le jenguk Singapore utk tujuan tu. Selain bookfair, nak mengabihkan budget cam nak ujung2 tahun ni kenalah pi warehouse book selection. Minggu lepas n this week bawak 3 faculty pi publisher's showroom pi select buku. Pandai tak aku pilih masa sblm puasa dan taim nilah selalunya kita nak makan beso sblm pose dan perkara itu kita serahkan kt supplier lah....hihihi...


Pilih cikgu jangan tak pilih...


Semalam supplier bawak kt Victoria Station


Lepas penat wat selection kita makan dulu..


Nilah steak yg aku makan semalam...no wonder they say it's the best steak ni town, dgn juicy n lembutnya... wallahhh, org belanja mmg sedap giler, bila aku tgk harganya jangan haraplah aku sesaje nak pegi makan kt sini...

Ok folks, Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak! Aku insyaAllah akan menyambut puasa di kampungku terchenta... wehuuuu....tak sabar nak tunggu Ramadhan ni weyyyy...



Wednesday, August 19, 2009

Fraser's Hill II

Ok, sambung bersiaran lagik, Mokcik Tak Hingat nak mengglamerkan diri lagik ni, silalah abaikan jika dah nak termuntah tgk gambo mokcik ni yek...


Pis pis pis (please3x) kamu jangan nakal (lagu peberet dak ni la ni).. klu nakal kena pasung camni, Ayah budak ni kata last taim visit dia posing kt sinilah, mak ai dah bertahun2 masih ada lagik benda alah ni....Kesian budak ni kena dera dgn mak ayah dia semata2 utk berposing, dgn tak relanya beliau meraung2 mintak lepas...
First stop pit kt Air Terjun Jeriau ni, memula masuk area hutan ni rasa macam kt Jurassic Park la pulok...
Ish ish ish, anak sapa la yg bab ni... bagi melepaskan gian Ammar kasik chan la dia mandi kt sini

Ammar pun pandai cari posisi selamat utk nampak kurus...



Kat Allan's Water,hajat nak naik love boat terpaksa lah dibatalkan sbb tgk org q, le maklum le nak kejo masa...
Sila abaikan mokcik ni, moral of d story nak tunjukkan background dia yg permai tu...

Bergerak ke the Paddock lak, cantik scenery kt sini...

Budak ni hampir termuntah sebaik tercium bau kuda2 itew...beliau tersangatlah tak tahannya ngan bau2 smelly camtu...

Bertuahnya badan... ada awek tolong kenakan tali kt kasut dia...

Horse riding at Paddock

Yehaaa... wait, wait, wait... look who's coming... mokcik ni pun nak naik kuda sampai dah tersenget2 nak jatuh tu haa..
Sepohon lemon yg menarik perhatianku yg tumbuh ditgh2 kandang kuda tu...

Sebelum balik pekena mee sup panas dulu..

Dak ni nak nasik jugak...

Nak balik dah... tgh tunggu waktu menurun kt Gap yg terakhir yakni jam 6.40 p.m.


Sempat menyaksikan sunset kt Empangan Selangor...
Haih, tak sangka dlm satu hari jek wat xtvt2 tu, kalu panjang umur FH silalah nantikan kedatangan kami lagiii...

p/s : Tips 2 - silalah posing ala2 cekak pinggang dan menyenget sket utk nampak lebih solid, harharhar...


Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife