Posts

Showing posts from August, 2009

3 hari

Alhamdulillah ari ni dah masuk 10 hari dah pose. Letih baru je ilang lepas masak dan melayan tetamu2 agungku lewat iftar tadi, eceh... intro sket punyer baik...

Ekceli aku rasa cam lemau je ni nak setat keje balik esok ni. 3 hari melepek kt umah walau tak byk aktiviti tapi letih semacam gek le. 3 hari off ni kami yg 3 beradik yg dok area Lembah Klang ni tak kemana2 makanya secara tradisi we all bergilir2 le buka pose kt umah masing2 (walaupun umah aku 2 kali giliran 'moreh' dis taim). Anyway, aiman tak kesah sbb the more the merrier kann. Gambo tak le sempat nak snap sbb kebizian menyiapkan segala mak nenek juadah sengsorang. Aku pun dah maleh dah snap2 ni, ada mood adalah klu tak yang adooo.

BTW, Ammar managed to pose setengah hari walaupun tak paham apa ke benda le pose tu agaknya. Beliau ada gek le memprotes manja2 (klu memprotes brutal tu maknenya mengamuk le tuh). Tengahari kemarin lepas makan coco crunch ngan susu aku soh sambung balik sampai buka pose. Kira macam dia bers…

MERDEKAAAA!!!!!!

Image
Dalam pada2 Kak Senah, Kak Kiah n K. Bedah sdg sibuk kt dapur nak wat persiapan Iftar tu, janganlah lupa pada sambutan kemerdekaan kita yg ke 52 thn yg jatuh hari Senin ni. Syukur alhamdulillah kita tidak lah seteruk negara2 yg masih terlibat dgn perang, pengganas dan konflik autonomi dsbnya. Sama-samalah kita pelihara kemerdekaan kita.


Hayatilah....The Road to Merdeka....









Syukur nikmat kita tak lah nampak lagik fenomena cam ni kt negara kita kannn, walaupun masa tgh kemaruk nak balik raya :
Atau pun anak2 kita jadik lagu ni : Jadik marilah kita laungkan MERDEKAAAAAAA!!!!!!! 3x (and Happy 9th anniversay to me n my dear darling encik)

Selamat Hari Merdeka and have a nice long weekend folks!....
Photos courtesy of his collections...(ya ampun bang..anyway, Happy 9th Anniversary dear.... what a roller coster ride eh living with me all those long 9 years.... you owe me one big oven okess)

Alhamdulillah, rezeki tuhan...

Image
Alhamdulillah... rezeki tuhan...


Cravings... aku tetiba teringat kerang masak kicap adik ipoku nun jauh di Sawak, dia mmg terer masak lauk ni, org Sawak ni mmg terer bab masak2 kicap ni, setelah beremail-emailan mintak resepi aku pun wat lah semalam, kul 11 tu aku buleh sambung ratah sengsorang. nikmat dunia kan... cara masak dia ngan kulit2 sekali dimasak, resepinya : cili kering, bawang merah n putih dikisar sekali, bawang putih tumbuk ngan cili api, serai diketuk - pastu tumis le sume bahan tu, boh kicap pekat, kicap manis, sos tiram, sos cili and perasakan garam gula. Kira jadik la tu...

Ikan aji-aji boh dlm microwave, , jadik le ala2 kukus gitu. Ikan ni mmg best giler sbb isi dia lembut, aku tatau pulak org sini panggil apa, selalu kt tempat ikan bakar kt area pantai timur selalulah jumpa ikan ni


Kuih2han sedekah dari akak ipo ku


Alhamdulillah, rezeki tuhan... kenyang yg amat ni.. mata pun dah kuyu ni haa... berbuka takdi macam2 ada.... aku taim2 kul 9 lebih pun mata dah berat, cam…

D : 5 juga

Image
Haruslah di tghari rembang ni mata pun dah kuyu kan, nak makan pun tak leh, nak merewang ke Giant dpn ni pun rasa tak larat pulak sbb aku ni kalu kata nak carik 3 item mahu 10 item jugak boh dalam bakul tu. Bagi memberi inspirasi kepada Pn Z (cheyyy cam bagus jek bunyinye harharhar) dan menjolokkan biji mata kak Wawa, ok jugak le aku tempekkan menu aku semalam. Ekceli aku klu masuk dapur dlm kul 5.20 gitu dlm kul 7 dah buleh selesai (sket punya lama nak memproses bahan2 mentah tu). Disbbkan ahli jemaah umah aku (termasuk aku) tu nak nasik jugak taim buka mmg tokleh lari le dari masak yg heavy duty ni. Taim bulan pose ni mmg selalu aku wat stok cili mesin siap ngan bawangnya dlm fridge utk wat masakan sambal so buleh short cut masa. Makhluk2 laut cam ikan n sotong tu klu aku beli banyak2 wat stok aku bahagi2kan dlm plastik mengikut portion nak masak, so taim nak defrost tu tak le seksa sgt. Dpt 2 main lauk kira oklah. So main lauknya :

Gulai tempoyak ala Perak yg aku alter sket. Oleh k…

Diary 5

Hmmm, masuk diary 5 ni cam takdek mood nak blogging, bole? Parah aku kang sampai 29/30 diary Ramadhan nak nulih. Tgh ada semangat nak masak ni buleh le boh entry merepek tapi kang mari angin tak dek mood nak masak pakai beli lauk tunjuk je mau kena gelak king kong aku kang. Kena tuko tajuk entri nih....

Eh, bila aku pikir2 balik cam eksyen je entry aku semalam. cam bab dah merajuk ngan pasar ramadhan dan lauk2 tunjuk ni, agak2 ada yg terasa dak? aku mintak mahap la yek...Aku citer all about myself and my opinion and tak dek kena mengena dgn yg hidup atau mati tau... sementara umah ngan opis tak jauh dan le aku nak masak. Kalu aku dok jauh dan hari2 terperangkap dlm jem haruslah aku tunjuk menunjuk jugak ni. Bukan le aku tak hinggap langsung kt sana, sekali sekala aku hinggap gek utk merasai ke happening annya dan beli apa2 eksesori berbuka yg patut.

Yg wat aku patah hati tu semenjak era aku dok menyewa flat kt Kelana Jaya dan paso Ramadhan kt bwh flat tu je. Aku le antara pengunjung set…

Diary 4

Image
Salam Ramadhan dan 1Malaysia semua....

Hai sedo tak sedo dah 5 hari ari ni kita pose, bila aku sebut 5 hari tu haruslah aku tgh menyalahgunakan harta company sekrang ni, (ya ampun tuan Presiden sesekali kena hilangkan kebosanan dan kemengantukan, kan?). Malam tadi tak sempat nak tenet sbb wat keje buruh cam basuh baju dan lipat baju (cam bagus jek akak ni).

Makanya di awal2 pose ni haruslah bagi diri aku ni berkobar2 nak balik masak sampai mcm bersedia lumba lari di atas garisan tunggu pistol meletup bila taim nak clock out opis tu bagi meracingkan diri ke parkir bila jam dah sah2 pukul 4.45 p.m. tu (letih haih baca satu napas je ayat ni). Semalam aku dpt sampai umah dlm masa +- 20 min. Sib baik jln yg ku lalui tak jem sgt.
Dalam minggu ni dah macam2 menu yg aku dah reka2 dan berlegar2 dlm kepala otak. Masuk menggu depan aku rasa dah tak de idea dah nak masak apa. Tak pelah, nti buleh blog hopping. Setakat ni aku tak dek perasaan lagik nak menjenguk pasar Ramadhan. Sejak 2 menjak jadik s…

Diari Ramadhan

Image
1 Ramadhan 1430H.
Alhamdulillah, tuhan bagi aku peluang lagi untuk menyambut Ramadhan kali ke 35 dlm hidupku. Terimakasih tuhan, Allah yang Maha Baik.

Day 1
---------
Wehuuuu...dapat aku menyambut pose ngn mak dis taim around. Mlm Ramadhan tu bertolak dr KL kol 11.30p.m. gitu dr opis encik aku sbb dia keje mlm, sampai kul 2.30 a.m. gitu kt umah mak. Kiranya dpt le menyahur kt umah mak ngan K. Long n famili sekali. Bestnya sahur kt kg sbb mak ngan K.Long akan jadik tukang masak, dr takdek selera terus dtg selera tgk lauk panas2 dah menunggu. Klu kt umah sendirik jgn harap le aku nak bgn masak bagai kul 3-4 pagi tu. Pagi tu K.Long ajak pi Teganu sbb nak hantar cadar n comforter kt umah K.Yah. Aku mmg dah cadang nak pi KT sbb nak carik serunding n usha2 le kain2 batik ke sutera ke kt Pasar Payang. Konvoi ngan MPV baru abang iporku (hadiah diri sendirik kata dia), singgah Pasar Payang mata pun dah kelabu mabuk payang ngan batik2 sutera chiffon, crepe, digital, sume ada. Niat utk usha2 aje te…

Warehouse Selection and Selamat Berpuasa!

Image
Hemmm... tak habih2 ngan warehouse aku ni... kali ni ntri sebelum pose aku nak citer pasal warehouse gek, tapi bukanlah warehouse sale cam ari tu.

Being an Acquisition librarian ni one of the good thing is buleh selalu pi shopping gek, shopping buku, huhuhu. Buleh leh sekali sekala keluo opis jalan2, paling2 jauh pun cam aku ni dpt le jenguk Singapore utk tujuan tu. Selain bookfair, nak mengabihkan budget cam nak ujung2 tahun ni kenalah pi warehouse book selection. Minggu lepas n this week bawak 3 faculty pi publisher's showroom pi select buku. Pandai tak aku pilih masa sblm puasa dan taim nilah selalunya kita nak makan beso sblm pose dan perkara itu kita serahkan kt supplier lah....hihihi...


Pilih cikgu jangan tak pilih...


Semalam supplier bawak kt Victoria Station


Lepas penat wat selection kita makan dulu..


Nilah steak yg aku makan semalam...no wonder they say it's the best steak ni town, dgn juicy n lembutnya... wallahhh, org belanja mmg sedap giler, bila aku tgk harganya jangan…

Fraser's Hill II

Image
Ok, sambung bersiaran lagik, Mokcik Tak Hingat nak mengglamerkan diri lagik ni, silalah abaikan jika dah nak termuntah tgk gambo mokcik ni yek...


Pis pis pis (please3x) kamu jangan nakal (lagu peberet dak ni la ni).. klu nakal kena pasung camni, Ayah budak ni kata last taim visit dia posing kt sinilah, mak ai dah bertahun2 masih ada lagik benda alah ni....Kesian budak ni kena dera dgn mak ayah dia semata2 utk berposing, dgn tak relanya beliau meraung2 mintak lepas...
First stop pit kt Air Terjun Jeriau ni, memula masuk area hutan ni rasa macam kt Jurassic Park la pulok...
Ish ish ish, anak sapa la yg bab ni... bagi melepaskan gian Ammar kasik chan la dia mandi kt sini

Ammar pun pandai cari posisi selamat utk nampak kurus...



Kat Allan's Water,hajat nak naik love boat terpaksa lah dibatalkan sbb tgk org q, le maklum le nak kejo masa...
Sila abaikan mokcik ni, moral of d story nak tunjukkan background dia yg permai tu...

Bergerak ke the Paddock lak, cantik scenery kt sini...

Budak ni h…