Tuesday, November 29, 2011

Bibik angkat

Salam Maal Hijrah semuanya (belated)... dah bertukar buku baru kita, marilah sama2 kita doakan buku baru kita lebih baik dari yg sebelumnya, dipenuhi dgn segala yg baik2, amal yg lebih sempurna dan kebaikan yang diredhai Allah sbt. InsyaAllah.

Lately agak bz sket, blog pung dah asyek kena usha dek lelabah dah... Anyway, nak citer pasai bibik. Mak dah amik bibik yoooo... tp bukan utk dok kt umah tu... tp utk tolong2 apa yg patut at our kindy, alhamdulillah, next year student baru ramai, kindy kena extend so kena carik maid utk tolong2 kt dapur and mana patut. Sementara ni kena dok umah aku abt 2 weeks sementara sume urusan selesei dong....
Beh ke ada bibik ni? oihhh behhhh....hari2 rumah bersapu, dingempelin... mailah kita tgk2 sketsa beh ke tak beh nih...


Iya.. kenalin dong...bik Arsih, dari Madura... bilang sama saya apa mau dibikin, nggak enak kok buk kalo tumpang makan, tidor tp enggak buat kerja...eh takper, takper, ibuk tak kesahhhhh.. ibuk baik2 ajer.... sampei rumah terus dilipat kainnya...baguslah Sihhh... baju ibuk pung dah dekat seminggu tak berlipat....ngeh ngeh...

Tapi... kuang, kuang kuang..... sekali ko sikit punya panjang dilipatin, sekali lipat je dah siap... me..don't likey.....


Biar saya saja bereskan pinggannya buk... -Baiklah nak..eh, kata aku ibuk...kuang kuang kuang...... cara Arsih susuni pinggan mangkuk kt rak lepas basuh....hermmmmm...




Apa bukkk mahu dibikin? - Ko rehat2 jelah Sih... -kang apa lagik barang aku yg bersepai ~tipu...ckp dlm hati jewk~ kalu ko tak dek keje sgt, tengok2lah laman ibuk yg dah bersemak tu...hamik nak kau.. takdek selai lalang pun hok tinggal... owhhhh ko suka wat keje outdoor rupanya.... lepas tu...
- Arsih : Ini lantainya.. enggak mau di ngempel?
-Ibuk : Hoh? Say gapo?
-Arsih : Itu.... dicuci2 sama itu...(wat2 aksi mengemop)
-Ibuk : Ohhh mop? Iya, sila-sila...~tipu~ Ayat sebeno : Kalau kamu rajin buatlah, saya tak paksa...hoiiii baik beno ibu ko ni, dalam hati suka, suka...

tak lama kemudian...
-Arsih : ini kuehnya... mau disimpan di Golkas ngak?
-Ibuk : Hoh? nate gapo?
-Arish : ini.. apa ya..(tunjuk Golkas itew)
-Ibuk : owhhhh maksud kamu "Lemari Es"?
-Arsih : Ya, iya benerrrr...
atoiiiyaiiii banyak beno bahasanya hok aku tak paham....

Hermmm...setakat ni aku baik2 aje tanpa bibik rasanya, mau ninggalin anak2 kt dia hoihhhh tak kompiden aku, walaupung klu tgk resume (verbal resume kehkeh), ada pengalaman 5 tahun jadi pembantu rumah kt Jakarta... aku ngak mau sih! Tp dia ni ada lahhh pendedahan ngan gadjet2 dapurnya, setakat nak cebok anak ngan nak pakei diapers dia cam dah biasa dahhh, tp anak2 aku ni lain pesen sket, takut dia hok uwaaaaa ya udahhhh ya ampunnnn... saya ngak sanggupin hahahhaa....nak2 ngan perangai Ammar tu, payah aku nak terangkan kt dia pasai autistic kids nih...tp dia siap gelak kata kenapa ya... dia sering tepuk2 tangan?

hermmm.... yg tak tahannya selalu jugak dia citer pasal mantan majikan dia tu.... sikit2.... "saya kalooo majikan saya di Jakartak dulu...." .... aku ada ni, majikan dia ada ni, tapi selalunya majikan dia yg kalah kahkahkah bengong je aku. Macam ari tu dia ckp...
majikan dia dulu kerjanya dgn bank... tp pergi kerja naik Bis...
Ibuk :  hoh? apo?
Arsih - Bis...
Ibuk : owhhhh BAS...
Arsih : - majikan saya dulu lewat bersalin itu dibelah.. kalo di sana dibilang sizar...
Ibuk : gapo? -owhhhh Ceaser, eh samalah, sama!  -baiklah, ada pengetahuan luas ni.
Arsih : Dibelahnya gini (tunjuk perut dibelah secara vertical) . Ibuk : owhhh saya dibelah gini (tunjuk horizontal) ~yeaaaaa ibuk menang....majikan dia cara lama hahahahahha...eh taklah, taklah, idok le aku ckp gitew, tp kengkadang rasa berbulu ajew asek2 citer mantan majikan dia... "majikan saya dulu kalooo selalu naik pesawat udara...pergi Bali... bla bla..." - Baiklah, baiklah, layankan aje, okaylah jugak tu, ada teman nak bersembang memalam pasai Apak eh sebuk bebeno sejak perhimpunan agung Umno ni, pegi Subuh balik tgh malam adoiii ngalahkan org yg berbahas. Eh, tp Sukarseh ni sebenonya adalah ok, nampak ada budi pekerti walo pun nampak cam blur, dia nak makan nasi kali kedua dlm satu hari pun siap mintak kebenaran, aku kata apa? ko makan sehari 2 kali jek? -ya buk, kalo sorenya udah makan, malam enggak lagik, - eh, ko tak tengok ibuk makan lagik, ntah baper kali sehari ntah harharhar....  Hok alohhhh terus aku kesian, siap beli mee sedap I like ittt lagik..... oihhh suka benolah dia tu.
Dah, dah la dulu pasai Sukarseh ni...

Meanwhile....


Semalam abang ngan adik demam... aku amik EL, tak tergamak nak anto nursery, adik tonsil dah bengkak, sian dia, asyek nak meragam seharian, adalah mokna ini suka beno kacau abang tgh menulis...teruja giler tgk buku/kertas, pahtu gigit kunyah2 grrrrrr....sekali saje nak rasa gusi dia... owhhhh dah bergerigi dah gusi dia.... demam sekali nak tumbuh gigi gamoknya tu...

Dah puas cat and dog dua2 tergolek dogggg samo je stylenya....

Ini mokna ni masa lawatan kindy kt Melaka.. tahniah Miss Azni atas pembukaan cawangan kt Melaka, I bagi support tak berbelah bagi..... moral support jewk lah hok mampu ngeh ngeh...

Yeaa... weekend tu Atok Perak dtg.... Atok Perak dah 80++, gagahkan jua hati nak menimang2 cucu, rasanya ni cucu hok last sekali kot... sume dah tak produktif lagik dah kuakuakuak..maklum le Apak eh kan anak bongsu... timang cicit yg berderet2 lah Atok lepas ni...eh Ammar, kenapa muka ko cam lepas geram je nampak ....eh lagik sekali... samalah muka mike berdua ni... now I know mokna ni ikut saper, kesian mak ko, penat2 mengandung sikit pun ko tak amik muka mak ko kuang kuang kuang....

Ni... game Mesia n Bahrain... sudahlah nak... kita dah kalah, sian Apak ko semangat pegi beli jersi Harimau Muda paso malam, takper lah...bg moral support tak rugi



Came Sunday, buat nasi lomak lagik, dis taim beli udang kt paso betul, beli kt paso malam buat sakit ati, putihhh seleheh je udang tew, aku musti skeptikal jewk takut2 dia boh apa2 bhn pengawet. Sekali ingat nak sampai brunch tp tak sompek ada tetamu dah habih...sian Sukarseh, dahlah makan menyukat dlm mangkuk kecik, takdek dah nasi nak makan lunch, aku pun masak lah gulai tempoyak n sambal bilis petai lepas tu, first time dia makan gulai tempoyak tu, dia asyik tanya aku apa benda bau dorien dlm Golkas tu, haaa aku kata nilah hasilnya, dia kata enakkkkkk... tp bagi saya kurang masinnya... dowhhhhhh ada jugak ayat last tu....hekhek...

petang2 tu sambil Sukarseh cabut2 rumput tengok2 lah mangga kita ni...wahhhh byk jugak dia keluo putik, mek indon tu dah aim dahhh.. mintak ijin ambilin satu, nak makan cholek lah tew....
Syabas bete... come to mama....


Kalo dlm pago ada ladang daun pandan, kt luo umah ada ladang serai, dah tak termakan dah serai2 nih banyak sgt, si MBPJ ni pung dah lama tak dtg potong rumput, selalu ngan serai2 aku ni dia trim. Eh tu, pokok tebu Apak Eh sedang menyasakan diri nak berdiri tu, wahhh penternak berjaya di Halaman Pertanian kita bang.

Baiklah, kita ninggalin dgn ini videoin dulu, sekian ya, tata. (Masa tgh record ni Sukarseh kata... di videoin yak buk? wahhhh kelas bibik mak nih..)

Thursday, November 24, 2011

Weekend Ramblings


Salam Tremendous Thursday everibodi. wah gitew.


How time flies eh? Sekejap je nak jumpa weekend balik, mak pun terkedek2 baru nak citer weekend lepas, bz bee, kadang2 tak de masa untuk Aboi ~sambil angkat tong gas~
well... well...weekends are such a perfect bliss for working moms eh? wish everyday is weekend? you better not hahha....2 hari buat sume house chores dah cukup2 lerrr, nak2 tak dek pembantu cam mak ni... fuiyaaaiiiii penat dow...


 Saturday morning... the weda is klea nooooo... time for loads of laundry, sidai maknenek cadar kt pago dgn sepit beso gedegang *wink* to Cik Som heee...

 melihat2 tanah sekangkang semut kt laman, kelas laman mak dah jadik ladang daun pandan ngeh ngeh, klu meniaga nasi lemak n kuih2 sah2 dah save budget, tang tinggi rumput dari padi tu buat2 tak nampak je lerrrr....
 
 and birds chirping around, what a beautiful sunny day...menjengok2 ikan ternakan apak eh dah gumok2 dah sumenya ni cam tuannya ehhhh ngan bini dia sekalilah...well well what a bless...aku setakat tolong tengok bulehlah...bab2 nak memelihara ternakan ni mintak mahaplahhhh... tengok2 sukalah, nak jaga2 belai2 bersih2 kolam surrenderrrr!!!! sesapa nak bagi kucing ke, hamster ke, sugar glider ke...mintak ampun, mak tak reti dek non oiiii...


well well wengggg... sambil2 tu check letter box, bil api, bil air, flyers jualan murah kedai perabot Ah Seng, skim pinjaman meriah lagi penuh user-friendly lu langsi lu mati Ah Long, jemputan tahlil kt surau, cepat! cepat! harga murah sehingga 12 tgh malam-market Ah Giant , and the list goes on, and on.....sekali...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

 haperrrrrrrr???????? ~sentapan berapi~

kuang kuang kuanggggggjaaaaqqqqqqq!!!! ~amik napas~ - Baiklah encik Shukor, saya yang menurut perintah. Apekeh kerene E-Failure? Aku kan klu bab2 E-Filing ni sejak dua menjak ni serahkan kt Apak Eh je lah, dia kan akan fill in the form tu dgn penuh tawadok, redho lagi penaakulan dari hati yg ikhlas... masa aku isi sendiri heran jugak aku sbb tetiba dapat cek terlebih potong dr Lembaga, sekali bila Apah Eh yg isi aku plak yg berhutang dgn Lembaga...grrrrrrrrr!!!!! Lepas ni buleh declare diri sbg Asnaf bandar. Ko punya walker sah2 cap kedai Ah Seng je lah lepas ni Aleesya.


 Baiklah layan masa dgn anak-anak yg dah nampak bunga2 cat-dognya. Si Aleesya ni pun satu, asek2 nak usik barang abang dia, tengok Ammar siap tepis lagi tgn adik dia hoiiii haji bakhil tak habih2.... sekali abang ko cari paper beg terus simpan segala khazanah dia dlm ni, pahtu usung kesana-kemari, sekali omak buat spot check, dgn kek gulung yg dah berkulat pun ada sekeping dlm tu...uewwwww!!!punyalah taik idung masin, nak sorok sgt sampai expired!

 

 Dah nak tghari meh masuk dapoq. wah wah wah...ari tu tgk Masterchef sekali tengok le Anis Nabila masak daging salai lemak cili api.... fuihhhhh meleleh ko... mana lah aku nak cekau kayu-kayan tempurung kelapa nak menyalai, masukkan je lah daging tu dlm oven pahtu bako, kita bako!...


 sungguh mencongkamlah! berpoloh2 pakwo den mengadap nasi tengahari itew...


 and ikan tongkol masak kicap, a good companion to the gulai lomak cili apio hohoho...


 iskkkk.... i broke one piece of my RA collections...my bad, my bad.... salah sendirik...dgn ayo mata darah beli ni nak pecah plak in just a second sob sob... wahhh berbakul2 pak we mak bagi bola tanggung... tapi aku takleh smash balik sbb salah sendirik kan... sabo jewkkkk.... cher ke klu salah dia...wuihhhhh sampai round K.O. lah mau aku bagi smack down hahahaha... derhaka punyer bini.


 well well... came Sunday morning which was a bit gloomy... berkobar2 masak nasi lemak, soh apak eh cari petai kt paso malam sbb tingin nak makan sambal udang petai... hermmmm termimpi2 lagik nih betapa nikmaknya...i like my nasi lemak to be more aromatic... selain daun pandan, I bruised 1 stalk of lemon grass, some bunga cengkih and some halia... terus potong itu muak santan and harummm baunya auwmmm....


Petang Ahad ingat nak merendek memana, so pilahhhh ke Empire Shopping Galery, nak usha2 walker si Aleesya...silap den ler bawak Ammar masuk kt Gedung Permainan dan Kita, terus pi cengkam toy harga RM200 plus, hover your mom's dead body lahhhhhh, kitakan Asnap bandar nakkkk....hhahaha.. sian Ammar nangis, sib baik tak meraung.... nanti kita pi beli Angry Bird pasal malam ye nak... nak hiburkan hati dia masukkan lah token seploh hinggit pulas2 pahtu dpt menatang bebola ada mainan cinonet je tu... siannn anak mak... nak pi beli barang mmg tak bley bawak budak2 ni.. sib baik adik ok je rilek dlm stroller tu, sebenonya nak gi grocery shopping kt Jaya Grocer tu... alangkahhhhh nyamannya dlm hati buat grocery shopping kannnn hermmmm....

 
 Masa nak keluo tetiba kilat sabung-menyabung petir memancor2... terus everibodi adalah dlm mode zzzzzzzzz.....Aly tgh menonggeng amik nap.

 

 Budak ni... kilat ke, petir ke, hujan ke, salji turun ke.... klu tetiba dia senyap tu bermakna... dia tgh menadah muka dia kt econ la tuuuu,,,, nak sejukkkkk ajewk... dasar ayam bandar betui ko yerk....oh.. ayam asnap bandar hahha...

 
 Standard arrrr klu masak nasi lemak terus jadik brunch... after we skipped lunch, malam ingat takmo makan nasi, sekali bahan mentahnya ada lagik, ngan petainya, ikan tongkolnya, terus le masak sambal bilis petai ngan singgang ikan tongkol...sekali mari angin rajin tu macam tak caya jewk.... sib baik le weekend 2 hari je, klu hari2 aku 3 beranak sah2 kena masuk kem The Biggest Looser!

 

----------------------------
Meanwhile....


Orang kata, budak kecik klu demam ada le nak dpt benda baru ke, nak beralih bulan ker...agak2 betullah tu kot nyer yek...


 ahahhhh!!! seeee... no hand! no hand! tak baper hari lagik masuk 7 bulan tetiba budak ni duduk ngan merangkak sekali beberapa step dahhh... gelojoh gegurl ni tau! One step at a time lah gegurl oiiii....


 Buat apa tu kak bap?


 ooooo nak cabut toys tu yerkkkk... anak mak ni cinonet je org nya. Happy 7mths my little angel.... semoga terus membesar dengan sihat dan happy2 selalu dehhh...



Sekian saje dulu, tata.





Tuesday, November 22, 2011

That's the way we did it...auwmmmmmm!!!

 ~Bersyukur ke hadratMu yang telah membisukan mulut insan2 yg telah buta hatinya dengan dendam kesumat yg tak berkesudahan, sesungguhnya kesabaran itu dibalas dengan buah yang amat manis~
 
Wahhhhh...sentap emo punya introduction. ooooo ko ada hati nak ganyang anak2 ikan mak yek....ha rasakanlahhhhh...orang tamak selalu rugi, orang hati busuk tuhan tak redho amik ko...
So how was your game watch last night? Kt kedai mamak? berkumpul adik-beradik? dok kt umah terpekik terlolong... fuiyaiiiiiii what a game! fight habih! Giler punya saspenshen! Baper kali luruh jantung kutip balik atas lantai haha...Mak Yong dah sematkan dlm hati awal2 kalau kita kalah pun Mak Yong tetap akan bg sokongan tak berbelah bagi kt harimau2 muda kita auwwwmmmm, nilah baru betui2 wira kt gelanggang, bukannya gelanggang raja lawak mega tu haha...jgn sbb menang kita sokong bila kalah kita cerca, not good at all! giler ko nak masuk dlm Gelora tu mmg penuh gelora, tak kuat mental mmg awal2 buleh tersungkurrrr, dgn ratusan ribu bohoooooo nya, kalu mak belum referee tiup wisel permulaan lagi dah lari sorang2 tengah padang terus melutut surrrender woiiiiii....dah2 lah tu woiii aku surrender nihhh!!!!

Respek, kagum giler kt bebudak Harimau Malaya Muda yg tlh menentang berhabis-habisan (walaupun byk peluang tersiakan horr), penuh kesabaran melalui kegetiran masuk padang, team Indon tu pun bukan kuat mana pun main, harap sokongan roh semangat penyokong fanantik je tu, klu 3 lagi tonggak utama kita hok cedera tu masuk padang takpayah tunggu penalti pun insyaAllah buleh score sebutir dua lagik gol chewahhh konfiden giler  ulasan kalahkan pakcik Hasbullah Awang dow. Jadik Alhamdulillah bolasepak kita dah berada dlm kelas dan landasan tersendiri. Sejak zaman Mokhtar Dahari dulu... now we are back on track. Honestly I don't give a damnnn pun selama ni, sedo2 ada final match, cenggitulah.  Cuba ko tanya aku sorang2 nama Harimau Muda tu... sah2 seketul dua jek aku tau, nak2 nama Khairul Fahmi tu klu tak kenal saje lahhh kan, as much as I meluat ngan gosip ngan Dahlia Teck choyyyyyyy, harus bagi kredit kt awe tu ...  demo mmg terbaek wokkkk!

So this is how we watched it last night......




1. Ammar... tak heran pun ada game ke tak, bila tanya ramalan MAS ke INDO menang? -.....errrr MAS jawap dia, Indo ke MAS? .....errrrr Indo. Lantak ko la nak...masa aku ngan Apak eh macam org sasau tgk game adalah dia ni tetiba terlompat2 tepuk2 tangan dtg angin autistic terus kena sergah ngan Apak dia. Terus sentap lalu amik buku ngan pensil cenggini ala-ala 'sit UBU, sit', good boy'. Ko tak tau Ammar Apak ko dah sampai tahap stress multilevel cam ada ternakan kambing dia nak beranak. Tu yg omak maleh nak tgk final match ngan dia ni. Klu sesapa sakit teruk jgn dok dekat boleh kena admit ICU pitammm....


 2. Mokna ni lagik lahhhhh, lepas maghrib terus tertonggeng tido
 
 3. Apak eh - hoihhh tahap kritikal punya penyokong, aku ok lagik, walau nak terkucil baper kali tapi ku tahan Jebat, dia ni 2-3 kali mengulang ke toilet ajer.  Siap sapu minyak panas lagik kt perut, dia kata perut got butterfly. Sanggup berlapar tunggu habih game baru nak makan, dah lega tu 2-3 pinggan nasi habih dia bantai hahahha...tp ntah naperlah, bila kita tuko posisi gol ngan Indon tu, otomatik je aku ngan apak eh pun tuko kedudukan, dia gi sofa belakang aku gi sofa depan, klu dua2 teruja terkinja2 terpekik2 atas satu sofa kompemmmm... berkecai 18 sofa tu kehkehkeh...



4. omak eh - fuihhh lagi hebak dan dasak. Pernah nampak pompuan giler meroyan kt Chow Kit? Pretty much like... Dia ingat badan dia sikit punyer ringan, boleh terlompat2 lagik atas sofa sambil dua belah tangan sentap rambut sendirik, sungguh mengerikan....nak2 masa si Fakri tak score masa penalti pahtu kena tunggu gol penentuan si Badrol (oih magic tetiba dah hafal nama...), pahtu apak eh sound woitttttt...turun2lah....masyaAllah.....awak ingat awak ringan? dia bising bukan sbb takut bini jatuh tergolek tapi takut sofa patah kuakuakuakkk....giler maunya tak kejong sejuk kaki tangan, jantung ni apa lagik lahhhhh.....120 minit game on 120 minit jugek pam darah lebih laju dari biasa, mengalahkan time nak nikah dulu tu masa pengantin lelaki sampai org dlm umah terpekik woiiiiiiitttt, pengantin dah sampai wooiiiiiii.. terus jantung berdebar2 lalu duduk bersimpuh atas pelamin dgn ayunya auwwwwmmmmm.....aku beritahu kt pak eh dia kata jgn main2 takut kena heart attack...laki mak ni kan....

Bila dah menang tu anak yg disentap tu jugak yg dijulang2, melambung-lambung Ammar depan TV, hoverrrrr....sikit lagik Apak ko tak terlondeh kain pelikat kuakuakuak....



Mokna ni klu dia dah tido tu apa benda jadik pun dah tak heran, Apak dia siap bertempik GOLLLLL!!!! sampai sikit lagik cermin tingkap nak crack dia tak sado pun, apak ko hoverrrr.. siap bukak pintu umah pahtu menjerit2 GOLLLL!!!! Giler satu Mesia terpekik terlolong teruja termasuk aku lakibini, mmg puas hati dpt benamkan keegoaan penyokong Indon. Dan keterujaan itu tidak berakhir di situ saje, siap tunggu habih sampai lagu negaraku dimainkan, tiga2 beranak tertancap dpn tv dengo lagu negaraku, pahtu sume channel bukak nak dengo comments n sorotan, dkt kul 1 dah siap2 nak lelap mata sekali si Aleesya terjaga daaaaa....hermmm jawapnya pontianak kampung dusun lagi le mata mak esok..



Dan keterujaan itu tidak juga berakhir disitu....giler kompiden, siap masak spageti banyak2 sebelum game tu bajet nak celebrate kt opis the next morning, tupperware pung kaler2 harimau malaya punyalah semangat... jauh disudut hatiku kata musti kita menang punyer, tuhan insyaAllah makbul doa org teraniaya chewahhhh.... makan spageti ngan bebudak opis, sian plak tak cukup kuang kuang kuang....


video 
Jadik begitulah  Madness Monday and Tremendous Tuesday we all, I bet you had the same eh? tata.

Thursday, November 17, 2011

Double trouble and kami dah pindahhhhhh!!!!


Cubaang...cubaanggg...nak post guna interface terkini berita lagik sensasi nihhh jgn memain ketepi ketepi... apa barang dok guna interface zaman pra 1Malaysia lagik bak kata Cik Aida....wahhh terasa cam nak buat homepage kompeni pulops doh hahaha, tp gambo tu tak berapa berani nak buat Large, kang ada kena heart attack tgk lobang idung mokcik kang dah shushah ngeee....

 Anyway, sejak 2 menjak nih asal petang je hujan, asal hujan je petang time nak balik keje, asal dah hujan dan petang tu jam gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr manjang, gila pun tak giler cenggitu.
 

Aku klu dah jam gini yg mana siput sedut berlari pun buleh menang pahtu dia pakat gelak2kan para driver2 sekalian mmg senak arrr perut tokleh cakaplah. Tapi kenkadang seronot jugak tgk gelagat para pendriver sekalian bila jln jam cenggini. Ari tu, terkejut kingkong aku tgk ada sorang driver ni guna screw driver wat cholek gigi dia... yup you heard me right... skru driver tuan-puan sekelian.....aku cam what the?????? euwwwww..... serius, bukan citer bohong aku tgk sendiri ngan mata kepala aku sendiri! ~pitam~

Aku senak perut bukan aperrr, mokna ni ko taulah, sekejap je dok ngan sopan-santunnya dlm seat dia tu, pahtu sekejap terkua-kua sampai selok tak kuar suara, ni baru bunga2 ni....dah habih lagu dah aku nyanyi, dah mcm barang dah soh dia main haraaaammm nak dengo cakap org, biasa nih! pahtu ko kena ngadap jam giler vavi... oihhhhh stress multilevel dah mak ko ni wehhhh!!!
How'd you like having a baby sitting on your lap while you're driving? 1 juta x I don't likeeeeeeeeeeee!!!!!! Encik polis traffic, tangkaplah aku, makan lah aku, aku kempunan telur temakulll kekdahnya. Dah dia terkua selok2 kediri tu kenalah mak ko ni amik dukung2 topok2 baru diam, sib baik jln jem kete pelan2, klu kt highway menanah telinga mak ko dengo ko nangis dikkkkkk, dah 3 minit gitew dudukkan dia balik dlm seat, hermmm 30 saat lah pun buleh diam pahtu terkua balik, gituleh, angkat letak angkat letak sampai kematu
  
Ni muka mereka yg teraniaya dlm jam dan anak yg happy giler dpt dok dlm dakapan bonda tercinta auwwmmmm.....
 
Akhirnyaaaa.... tertewas juga dgn keadaan, dah dukung, topok2 dia pun terlelap, masa kejadian ni adalah aku eksen giler bila nanny nak wat susu baru, masa tu ada balance dlm 2 oz lagik tak habih aku kompiden ckp takyah, sekali ko jam berejam2, aku bg susu tu kuaaaaaaaaa!!!! tak cukup sia.... pucat lesi gek muka aku time tu, nak selak baju susu tak dek hahahhaa.....sudahnya aku topok2 terlelap gek dia wehhh takdek makna nak topok2 dlm seat nak lelap, adalah dia nak lelap kena dakap kepala lentok atas bahu aku baru le mau lelap, fuihhhh terer giler aku, sebelah tgn pegang stering, sebelah lagik pegang anak, terer apa kejadahnyaaa... kau nak mamp! Don't do this in your car people! As much as I've tried very hard to ignore her crying... the mother's instinct cannot help but to held her sob sob....

Yehaaaaa... adik dah tido mari kita berjoli2 Ammar! Sing along with mommy lagu pok amai2! Sekali terjumpa lolly gift org kawin, henbeg mak ngan kete mak kan doreamon punya style, macam2 adoooo... anak tak baper gemor terpaksalah omak yg ngabihkan hahahha....

Dah petang2/maghrib kenalah dengo stesen radio otai, stesen radio lagik satu yoauwauwwww tgh2 azan meghrib pasang lagu Harimau Malaya kurrr semangat mak apakebarangnya.

Horaaayyyy.... dah sampai lorong umah kitew, buleh amik napas lega, dari hari cerah bawak ke malam kurrrrrsemangat umah hok sejengkal dua dah jadik cam kita duduk kt Bentong dah ropanya fuihhhh! dekat 2 jam tu stuck dlm jam, damn!  ~lap peluh kt dahi~

yabedabedu.....akhirnya sampai juga umah kita, adalah jam 7.30 p.m....home sweet home babeh! begelap jek umah kita nak - fuhhhh terer mak ko, buleh main2 camhorror lagik sepanjang jalan dow!

Dah sampai umah lambat alamatnya nilah dinner ko Ammar... mee sodap I like ittt.....oh, gambo ni guna Large, gambo makanan harusslah.
owhhhh gitewww! bersimpuh anak mak, ko jangan ikut abang ko kt belakang tu, tgh dok kaki terkangkang baik punya.....Mokna ni sampai umah dia terjaga, meneruskan xtvt mengasah kemahiran duduk. Oihhh, ko tgk bakul baju kt belakang tu...aku rasa aku dah lipat minggu lepas, takdek sorang pun yg sudi wat naik atas, Apak eh ngan Ammar main tarik je baju dlm bakul tu, elok berlipat terus tengkerap! hoihhh tak dek mesin lipat baju ke horr????
 
Syabas mere bete mere khandan mere khurur hei, sume benda pun ko nak masuk dlm mulut grrrrrr......

isk ngeriiii.... sekarang ni dah setat pandai mengutip benda2 mikro-organisme (hover!), alangkan semut lalu sekor pun sebuk nak tangkap isk ngeriiii sia...sib baik belum terer merangkak lagik....takut le anak aku ni tetiba jadik karnivor plak choyyyyy....
  
Kemarin kt sekolah Ammar ada penyampaian hadiah, dapat le Ammar set bekas bekalan ke sekolah, terimakasih cikgu kerana merealisasikan impian Angry Bird anak saya, ke cikgu sindir saya ni, le maklum le saya serahkan bulat2 makanan anak saya kt makcik kantin sekolah huhuhu....dah bertahun berazam nak bangun Subuh sapaei nak masak kt anak, tp apakan daya mak ko ni Ammar... dah lah terhegeh2 kt dapur, solat Subuh pun selalu semayang gajah hohoho....

Sekali mokna ni jadik teruja tgk Angry Bird, habih dia wat gulai tapaware abang dia

Siap menadah muka dlm tapaware nih isk...

Sekali abang ko bertukarrrrrrr menjadi Angry Bird, roh Haji Bakhil dah masuk dlm badan dia, terus simpan kemas2 dlm beg

Tapi mokna ni tetapppp tabahkan hati nak jugak! nak jugak! tgh gerammm jek dok usha tapaware abang, sudahlah dik, janganlah ko mengendeng2 pada yg tak sudi horrrr....




 Meanwhile.... yippaaaa!!! Kami telah berpindah..... yeahhhh ke tingkat atas jewkkk, akhirnya... setelah hampir 7 bulan menginap kt bawah sampai sengsara tulang belakang tido atas toto kam comforter... bila memikirkan dah nak tua nih, nak turun naik turun adalah malas sbb dah nak masuk fasa osteoporosis... tp baik le ada proper aktiviti tido... sepanjang hampir 7 bulan ni... kalau tak terpaksa takdek le mak nak naik atas wehhhh...

Jadik cik Aly... back into the crib, sebelah katil makbapak dia....dah nak jadik baby tua baru masuk balik tu, mokna ni kan ke tido lasak, aku expect gedegung gedegang le dia berpintal dlm ni....

 
sekali...elok le plak, ada le sekali dua tetiba tersangkut kt sempadan tak leh nak pusing hahaha... anak mak standard arrrr, tido akrobatik punyer style....

oh my... indahnya dapat bilik sendiri balik, I miss the xtvt berleisure2 baca buku umpan mata tido...I can't help it... I have a romantic head, baper kali pung baca Judith McNaught's still gives me a goosebump, deliciously romantic (hover!), dah baper kali katam pun tak boring hahhaa.. ni kalu mak aku tau ni pitammmm, musti dia bagi back hand smash... owhhh buku citer ko katam, quran ko khatam tak?????? ~hoihhhh panas berapi muka mak~

I miss my old bathroom, walau selalu bertekak ngan Apak eh sape kena scrub jamban, sudahnya upah bik Ersi dtg weekend hahaha... dah tak berseri dah bilik air aku ni sejak aku takde, curtain tu bik Ersi cabut tak bubuh2 balik hoihhhhh.....



And I miss my old 60's tv... walau pun tertonggeng2 betulkan area hahaha... tgk tu dah berlobang dikerjakan Ammar time dia kecik, lepas tu pandai pulak ajo mak ko jolok jari dia hok kecik dulu tu utk tuko channel hahha, ammar, ammar....



Ohhhh.. ko tido kt ceruk nilah Ammar, takdek makna ada bilik sendiriknya, tgh malam tersado berlari melompat kt tgh2 kitaorang, pengecut macam bedil, sib baiklah tak...eh, tak mampu nak teruskan ayat kuakuakuanggg....
 
well, well, night, night sugar bun, sleep tight, the mosquito won't bite...

Sekali.... kul 3 pagi bangun hokhekhokhek nak susu pastu badan dah panas... sekali demam daaaaaa.... cuaca panas hujan panas hujan mana le bebudak tak jangkit 3 sekawan, ni kira cycle ketigalah ni...atoiiiyaiiiii, ...harap2 lah nak oiiii tak melarat amin


Dah bangun jam 3 pagi, bagi makan ubat, susu, ada ati nak main lagik, sudahnya mak ko gek pegi keje pagi ni mata dah macam pontianak kampung dusun grrrrrrr....









Oklah, sekian dulu wassalam.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife