Tuesday, March 30, 2010

Balik kampung lagi

The lepak time at Teluk Cempedak (TC), Kuantan.

Sangat kelaparan mereka ini...

Wajah kesayangan hamba...

'Adik, mari kita buat rama-rama nak? Ermm kita perlukan dlm 8 biji belon...' (Emak : RM1 x 8 = oih, kau ingat omak cap duit ko?)

A walk on a wooden bridge... so long long time one not coming here, very the nostalgic one I tell you...(kenapa kau agak terbongkok di situ?)

My lepak place when I was a school girl (always jogging here u believe or not?) ... now everything also got change!

That faraway bay that we used to called "Second Bay", got few times when school girl bbq there you see....got to climb the rocks everything to go there meh, now, got wooden bridge already maaaa (sorry, got carried away coz when school day got many Amoi friends meh)

You see what har?

The beautiful and famos TC... (but not my choice for family picnic)


Meanwhile at kampung....

The kampung plantations

No more "police-centery"

A bunch of kids running along the not so busy road in one of the kampung lane

A Malay women seen here lepaking at the tembok in one of the evening stroll. A typical scene you can see at the kampung before night fall.
The kampung at dusk...

Lagi Balik Kampung...

Potrait of a mother queen by Michael"Ajie"lo

Yeay... Marilah kita beramai-ramai ke medan kambing

Horey...tengok sape jenguk kita....eh Joe, tunggulah I, you ni gopoh tau!

Omak, marilah kita pura2 duduk di negara Mediterranean sambil tanam pokok anggur ini.
Kampungku yang permai..

Sempat sambut besday bash Happy besday 3 tahun Faris - dah tinggal cam rangka anak buahku ini sejak kuar hospital

Awa sedang leadkan doa (sejuk yang cool lagi gedevas tetamu besday bash kamu Faris, sumenya wanita2 yang sgt hot...)

Amboi, berkobar2nya dia sampai aksi terbang segala...

Awh, auntie yg plg muda hari itu mahu interprem juga...

Tambah-tambah... alhamdulillah, murah rezeki semua...

Monday, March 29, 2010

Kutip

Ambil ini dr rumah a lovely lady, cik Aida@Cik Patin. Timakasih yek, ada jugak org kata koi beautiful, buat koi terperasan sendirik hiii... suma org blogger sila kutip award ini jika sudi sbb ... you all are beautiful.

Friday, March 26, 2010

KL bookfair dan minggu yang hangin

Warning : Entry agak panjang, kada' seminggu nyer citer...

Memula berita ringkas.

Kelana Jaya, 26 Mac - Seorang perempuan yang buleh tahan jelita dan hot (silakan muntah) tlh hangin satu badan kerana 2 perkara, sumber memetik beliau sebagai berkata :
1. Kelmarin anak beliau telah dengan kejamnya di buli di sekolah sehingga di sepak di peha dan 2 hari terpaksa tidak menghadiri sekolah
2. Suami beliau telah dipanggil bertugas pada hari off sehingga terpaksa membatalkan niat untuk balik kampung

eh dah, dah, merepek. Ini nak ckp fasal perkara no.1. Mmg makcik hangin satu badan ngan budak nama H ni. Dah 2 kali juga lah dak Ammar kena buli ngan budak kecik umur baru 7 tahun ni. Hari kedua sekolah agama baju Ammar habih dicontengnya dibelakang sehingga cecair pencuci Banish pun sukar hendak menghilangkan kekotoran tersebut. kelmarin dia main sorok2 stokin dan ambil songkok anak itu dan agaknya bila dah terprovoke cam tu budak Ammar agaknya mengamuk la sampai si H kasik penyepak kt peha Ammar. Adusss, yg ni tak boleh sabo ye. Keesokan harinya Ammar dah terjengket2 sakit nak jalan. Setelah berhempas pulas koner sana-sini nak gerudi citer, baru le Ammar ckp ada sorang budak ni sepak dia. Kemarin suruh pak encik pegi sekolah dan jumpa budak tu. Kata pak encik kecik je budak tu, hanya sengih2 bila pak encik bagi warning. Ustazah pun hampir nak rotan budak tu tapi... kang ada kena masuk court plak kang. Pastu baru le dak Ammar slipped his tongue ckp budak H ni ckp dia sakit mental! Grrrr... nah tu le dia nya jenis budak yg pandai sgt bercakap, sampai yg bukan2 pun kuar dr mulut umur baru 7 tahun. Aku personally sedih giler bila budak umur tu pandai sgt ejek org sampai camtu, mana le dia belajo - sbb kira otak dia 'up' skit la, instead of guna perkataan gila dia guna mental! Sedih beb hati seorang ibu ini. Kengkadang aku pikir bio le anak aku tak normal sgt dan tak pandai ckp dr normal sangat dan pandai sgt ckp sampai kuar yg bukan2. Annoying giler! Tapi bila lepas semayang dan hati dah cool sket baru le aku buleh pikir dgn clear. Aku pun tokleh salah budak tu 100% sbb being a kid, he just said whatever he thought was right, nak2 jumpa budak yg agak 'pelik' sket perangai dr org lain, so naluri nak mengejek tu agaknya menebal le sbb nak tahu respon si budak yg pelik ni. Or maybe perangai Ammar yg mungkin provoke dia bertindak demikian. Maybe it's a win-win situation. Tapi ini tidaklah mematahkan semangat kami utk hantar dia ke sekolah ini sbb selain kelas pendidikan khas we thought he needs to be mingled around normal kids and learn how to socialize. Enough said, as a parent, let us 2 just swallow this pain alone... deep down it really hurts but this is life and I guess this is one of the many more incidences that we shall endure in the future. Hati, jgnlah sedih sangat ok?.

No. 2 citer kt umah je ler, klu periuk belanga nak terbang melayang pun bak kata Anita Sawak, biarlah mereka berdua yang menyelesaikannya. Amboiiii... it is not that bad lah, buat2 citer tau!.

Let's move on to the next story mori.

Hermmm... kerjaya aku ni sangat ler lebih kurang sama ia dgn kerjaya sebagai suri rumahtangga. Shopping-mopping. Haih dek non, klu akak tak habihkan budget allocated utk department akak alamat tak capai lah KPI akak tu. Ratus ribu riban juga le nak kena habihkan sampai hujung tahun (cheyyy.. macam gempak je dia ni..). So sepanjang tahun kena pikirkan camanalah nak ngabihkan uwang kompeni ni, which is one of it KL Bookfair. Hampir setiap tahun makcik kena gi situ, boring tahap mamai beb. . Paling jauh makcik pegi pun Singapore, which is dah tahap boring gek ler, 2 tahun sekali kot statistik dia. Sebenonya agak mengigau nak ke the biggest Fair yakni kt Frankfurt, tapi dapatkah kuli cabuk cam akak ni pegi de? Tahun ni ekceli dpt pegi jauh sket yakni kt New Delhi India. Ikut plannya makcik kena pegi (oh bukan ke kau yg angkat tangan dlm meeting? chey chey). eh, makcik mmg le kena gi sbb dah keje makcik, tapi last minute bos ckp dia nak pegi plak (mmg bos ni suka bagi harapan palsu kt I tau..). Tapi setiap yg berlaku ada hikmahnya. Tuhan maha baik. Pada minggu akak supposed pegi (klu bos tak jadi pegi), akak tlh jatuh sakit hampir 2 minggu (ingat tak previous entry?). Haaa.. sib baik ler, klu tak akak dah membayangkan diri ini terlantar kt wad di Jaipur sambil peluk henbeg dlm baju, huaaa!!!! baru le dikatakan menangis sambil berlagu lagu Kuch2 Hota Hai.

Enough said about my pathetic job. So kiranya dis taim akak bawa le fakulti members shopping. One of it seorang Dr. yang amat interesting orangnya. Kekdahnya Dr. S ni ada Phd bidang engineering tapi manalah tahu rupanya food writer kt sebuah kolum di local newspaper, siap ada home bisnis baking pastry gitu....aku ckp wey la wey doc, kenapa jauh sgt bidang part time you ni? doc yg masih bujang ni ckp, aku mmg suka makan sampai nak mati... amboiii, sampai camtu sekali ye Doc... sempoi habih dia ni, so masa lunch dia le sebuk suggest tempat2 makan kt Lembah Kelang ni.

So inilah keadaannya dlm PWTC tu, shop till you drop! Aku bawa faculty members sume lelaki, so org lelaki ni bila shop cari apa yg diorang nak dlm kepala jek, agak kekurangan adventurenya di situ.

So Dr. S suggest makan kt sini, Kota Damansara...

From my plate... wahhhh, mmg thumbs up la kt western food dia ni, harganya pun tak le ke langit biru, highly recommended, cuma aku punya steak ni daging dia agak liat sket (kenapa ianya berlaku kepada aku har?), gravy mantops.

Oklah, tu je folks, doakan pak encik aku dpt balik off dia weekend ni, sbb kepala otak aku dah setting dah pokok nyior, pisang, ciku belakang umah mak dah melambai2 dan kambing2 adik aku dah mengembeeeeekkk panggil aku dr reban. Sekian, jumpa lagi!

Sunday, March 21, 2010

Sebut betul-betul....

Nama cap insurans kompeni aku Health Connect. Itu saje.

Beberapa hari lepas aku bawa anak yang demam ke klinik dekat ngan rumah. Saja nak menerai klinik ni, sementalah pula klinik kepunyaan jiran blok belakang umah, apa salahnya nak memakmurkan jiran tetangga. Wah, klinik dia ni siap ada lemari ais beso boh mcm2 jus tak berlabel, tak pasti arrr jus formula doctor ni ke dia amik kt kilang minuman kt Kepong. Siap dapat minuman percuma lagik kt restoran baru dia yg selang 2 buah premis ngan klinik dia bila tunjukkan no. giliran. Waaaa, strategik betul bisnes plan doc ni.

Sampai di kaunter pendaftaran aku tanya kt kerani ni, " dik, ada Health Connect?", dgn slanga very de American. Minah tu blur. Jam tu juga dak Ammar sibuk menelek jus dlm lemari ais. "Ha, jus ada kt situ, RM1.50". Laaaa kekdahnya...amatlah jauh bunyi Health Connect ngan Jus tu. So aku tanya le sekali lagi, still blur lagi minah tu. Setelah 2 kali ulang, dia pun cuit member sebelah. Bila aku ckp kt member dia, budak tu pun agak blur. Agak kecewa makcik di situ. Lalu aku tunjukkan kad dan tuding jari kt word Health Connect yg dipampang beso2 kt luo klinik. "Ohhhh...", kata budak tu sambil repeat perkataan tu.

Lega makcik, lainkali makcik kena sebut betul2 dgn telo Melayu asli, " dik, kt sini ada Hef Koneck tak????", baru adik tu paham. Agak besar beza bunyi "Kennek" dan "Koneck" tu rupanya. Kekdahnyaaaaa.....

Tuesday, March 16, 2010

Balada lepak kt umah

Hari keempat cuti masih lagi lepak kt umah. Selagi dak Ammar tak kebah demamnya maka tak ke manolah makcik, aishhh rugi plak amik cuti rasonyo. Dah 2 mlm gek makcik tak tido (cuma berdengkur je sket heh) sbb takut tahap darjah kepanasannya itu meningkat. Takut ler kena fit lagik cam tahun lepas, ni pun sib baik la setakat ni panasnya tak tahap garing lagik, brrrrr takut makcik...jadik apakah yg kita buleh buat kt umah selain tido dan tgk tv? yeah, macam2 buleh buat, cuma pd mereka2 yg ditahap pemalas tegar cam makcik ni je tak byk le benda buleh buat, cumanya aktiviti2 di bawah ini ajelah utk laporan pada hari ni ye tuan2 dan puan2 sekalian....

Pak encik dpt jugalah cuci kolam ikan dia nih sampai 3 ekor jugalah ikan beliau sodaqollah... mati dek non oii dek kena transit kejap dlm baldi... sayang juga lah kt Kajol, Shah Rukh Khan dan Malika Sherawat yg mati tu sbb dah beso gemuk dah deme tu...terutama SRK yg ikan putih kuning posing dengan sgt machonya paling kiri sekali dlm gambo nih... haiii apa nak buek...

Ha kau, dah terbarai habih selut dan lumut bila kena dikerjakan cam nih...

Poyok belanga dapur mak encik pun dah setat berasap balik sampai hitam melegam dah poyok gulai dan tunggang langgang habih spices kt rak tu...sakan masak nampak makcik niiii...

Oh yea... dah tak lupa dpt mengikuti sinetron Indon yg tak habih2 nak rampas harta org, tu yg buat episode sampai beratus2 dan merepek2 tu...ermm tapi makcik layan juga citer Munajah Cinta kt tv9 tu, base citernya best tapi cam biasa kengkadang merepek dan tak masuk akal


Oh dan seorang budak yg demam yg terpaksa pakai boxer je seharian dek kepanasan global yg terlampau , dun wori, beliau buat silap mata je nih...
Sekian, wassalam.

Monday, March 15, 2010

Tiba-tiba

Tiba-tiba mendapati diri ini berada di Fraser's Hill sekali lagi. Emak ada kt KL wat follow up kt hospital hari ini so semalam pikir2 manalah nak bawak emak ngan anak buah gi jalan. Pikir2 manalah yg buleh pegi balik hari dan tak baper panas maka terpikirlah bawak mereka ini pi FH. Dak Ammar plak tetiba demamlah pulak, dah 3 hari dah ni. Hari ni bawak le juga jumpa doc amik antibiotik, tonsil dia dah bengkak, jgn menanah cam tahun lepas dah le Ammar, tak sanggup dah mak nak amik pakej 4 hari 5 mlm kt sana. Dlm demam2 tu bawalah juga naik atas sbg tak menghampakan harapn 2 org sepupunya itu. Ha kau, sorang2 terbarai isi perut on d way going down. Aku pun nyaris2 gek tapi nasi goreng pattaya yg aku makan sebelum tu kata...nanti, nanti....jangan keluo dulu....Sib baik. Pastu pakat gelak ramai2. Pak encik secara melawaknya telah meminta beg plastik kt tempat makan tu sbg standby katanya. Tak sesia juga beg plastik tu lepas tu. hihihi...

Cuti seminggu ni tak de ler spesifik plan nak ke mana, nak2 dak Ammar ni tak baper sihat. Tapi aku ni tak buleh caya gek ntah2 meronggeng ke mana2 je esok lusa. Bahagia sungguh 3 hari ni dpt melepak kt umah ngan pak encik, kan ke best klu tak yah keje cam ni. Maka layankan aje ler gambo yg posing kt tempat yg sama je cam tahun lepas.


Cuma tahun ni dera budak ni lebih sket, amboiii Awa gelak besarrrr punyer, gelak2 juga Awa, kang masa turun bawah Awa dulu yg uwekkk nya hihi... aku putting on weight sungguh sejak lepas sakit nih, masa sakit turun 3 kg, lepas sakit ha kauu, masuk gear 5 terus, 5 kg sungguhlah naiknya....

Cap ibu, anak dan cucu

Rombongan Cik Mah ke FH... bersama Kak Long, emak dan 2 org anak buah, sorang import originally from Teganu... dok starang....

Nice view from TM resort

Amboiii 'perkasa'nya lengan saya, gulai pon sodappp.... Nampak je cam panas tapi angin dia sekali sekala a bit freezing jugak le cam duduk dlm aircond, buleh juga le nak lari kejap dr cuaca panas kt bawah tu.

Hari2 aku berangan cam jadik adiwira pastu raja hadiahkan aku sebidang tanah pas tu aku wat banglo pastu ada garden camni pastu... eh diam la kau....

Sekian dulu folks! See ya

Thursday, March 11, 2010

I (have to) spy

You can't help but to worry if you wanted to send your special kid to normal school. Having said that, we were so reluctant to send Ammar to any form of normal school like primary or sekolah agama. Nak2 lagi if your child is having a behavior disorder like autism. Oh, ckp omputih la plak.

Tapi setelah melalui perbincangan dr hati ke hati ngan pak encik, kami sebulat suara nak hantar dia ke sekolah agama rakyat. Sbb dia macam tepu dah masuk kelas pendidikan khas ni. Tak de perkembangan yg drastik pun. Walaupun jiwaku ini kacau mengenangkan kepayahan dia nak adapt ngan budak2 normal tapi kena juga kuatkan hati, Atleast adalah sikit pendidikan kerohanian dlm diri dia, manalah tahu kot lembut sket hati budak tu. Walaupun agak lewat, starting this week, Ammar pun start attend kelas agama dia. Sayang juga sbb lewat. Dulu masa umur 5 tahun pegi juga hantar sekolah agama sampai macam2 dia dah boleh hafal, pas tu terus menjunam prestasi keagamaan sejak masuk kelas khas. Tak boleh jadi, dah culas nak semayang ngan mengaji ni. Yang bagusnya budak ni mmg senantiasa berkobar2 nak pegi sekolah agama ni. Sari dua ni ada lah unsur2 pembulian, le maklumle perangai lain macam ngan org, tapi kena jugalah ku tahan Jebat.

Maka berikut hasil jadi spy sehari :

Tengoklah tuuuu... ke mano kiblat ekau tu, org ngadap dopan ekau pusing kanan, camno tuu...yo, diaolah tu yg plg kanan sekali tu.

Masa nak balik ni... sampai tercabut kasut dah ni haaa

Meeting apa le agaknya mereka2 ini, emak menyorok balik pokok bunga kt pagar, kenkawan Ammar sedar mak Ammar ada sini, cheyy dan-dan tu jugaklah kerumun Ammar tu...
Aiseyman, pakcik jual eksrim dah datang, ko tengok budak Ammar ni, dia ada duit ke, tak de duit ke main mintak je eksrim... dah camno tu? Siap separa mengamuk lagi pakcik eskrim lambat datang, silap2 emak kena bukak buku 355 kt pakcik ni kang...

Dah dpt eksrim wafer kegemaran....masa ni dah nampak dah emak sbb emak kena pesan kt pakcik tu : "Pakcik, ngan budak ni bagi eksrim singgit je, klu mintak yg mahai marah je dia". (Yo lah tu, mcm le pakcik tu dengo, lagik untung bisnes dia klu bukak buku 355, nak2 dak Ammar amik eskrim mahai2)

Dah balik dah, siap lambai2 lagik...

Meanwhile, ni video Ammar baca AlFatihah, masih pelat2 lagik, tak tahannya tone waladdoooooooolinnnn, sket punyer panjang tu.

p/s : nak cuti seminggu minggu depan, saje le lepak kt mana2 sempena cuti sekolah ni, jumpa lagik folks!

video

Tag lagi

Bagi menjawap tag dari Cik Patin n Pasta ni, ini jawapanya ye Cik Salmah ye...

These are the rules:

1. Go to your photo files…Select the 8th photo folder.
2. Select the 8th photo in that folder.
3. Post that photo along with the story behind it.
4. Then challenge 8 blogging friends to do the same! "...
Keknya gambo inilah yg muncul. Melihatkan pada tarikhnya itu ini gambo pegi Kemen Helan tahun lepas. Saya ini kalau balik lama sket kt kampung halaman suami saya di Perak kt sinilah selalu gi jenjalan. Klu dr Simpang Pulai agak dekatlah ngan umah Mentua, jalannya juga cantik. Masa ni singgah di Cameron Bhat punya tea plantation. Mmg selalu lepak sini sambil minum teh dan menikmati pemandangan, cam dak Ammar ni buat. Tu jelah citernya. (Macam tak de citer je). Bagi soklan keempat tu sesapa nak tag ni dipersilakan amik yek.

Meanwhile....


Seberpergian pak encik ke Teganu beliau tlh memborong kepok lekor, makanya lagi-lagi kepok lekor. Hok ni pulok hok femes kt Marang katanya, que juga panjang.


Dok leh tahang..... kepok ni banyok perasa ikangnya. Tok serupo mulo, eh, tok serupe kepok hok beli kt paso malang kt Tamang Medang hok rasa macang liak-liak tu. Guane rase? Ghau ghau rasanya. Ekceli nok citer jugok kt budok belakang tu, le ning lepas komputer dia rosok, maka terpaksalah berebut lappy dengang dia, kacau sungguh jiwa raga dan perasaangggg...

Tidak beretika.... ye, bila saya sensorang di rumah saya sgt tidak beretika dgn gajetnya. Macam inilah, saya buat teh dlm jug aka penyukat air, guna cawan yg dah hilang adik-beradiknya akibat dah pecah berderai dikerjakan Ammar masa kecik dulu, dan yg mahainya sudip yg dah patah tangkainya mungkin sbb kepanasan dek api dapur. Tapi tulah sudip fabret saya, klu org dtg mestilah saya cover line kan. Dan dulang ni cukup le ekslusipnya, payah dah nak jumpa zmn la ni kt KL nih.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife