Posts

Showing posts from March, 2010

Balik kampung lagi

Image
The lepak time at Teluk Cempedak (TC), Kuantan.

Sangat kelaparan mereka ini...

Wajah kesayangan hamba...

'Adik, mari kita buat rama-rama nak? Ermm kita perlukan dlm 8 biji belon...' (Emak : RM1 x 8 = oih, kau ingat omak cap duit ko?)

A walk on a wooden bridge... so long long time one not coming here, very the nostalgic one I tell you...(kenapa kau agak terbongkok di situ?)

My lepak place when I was a school girl (always jogging here u believe or not?) ... now everything also got change!

That faraway bay that we used to called "Second Bay", got few times when school girl bbq there you see....got to climb the rocks everything to go there meh, now, got wooden bridge already maaaa (sorry, got carried away coz when school day got many Amoi friends meh)

You see what har?

The beautiful and famos TC... (but not my choice for family picnic)


Meanwhile at kampung....

The kampung plantations

No more "police-centery"

A bunch of kids running along the not so busy road in one of the …

Lagi Balik Kampung...

Image
Potrait of a mother queen by Michael"Ajie"lo

Yeay... Marilah kita beramai-ramai ke medan kambing

Horey...tengok sape jenguk kita....eh Joe, tunggulah I, you ni gopoh tau!

Omak, marilah kita pura2 duduk di negara Mediterranean sambil tanam pokok anggur ini.
Kampungku yang permai..

Sempat sambut besday bash Happy besday 3 tahun Faris - dah tinggal cam rangka anak buahku ini sejak kuar hospital

Awa sedang leadkan doa (sejuk yang cool lagi gedevas tetamu besday bash kamu Faris, sumenya wanita2 yang sgt hot...)

Amboi, berkobar2nya dia sampai aksi terbang segala...

Awh, auntie yg plg muda hari itu mahu interprem juga...

Tambah-tambah... alhamdulillah, murah rezeki semua...

Kutip

Image
Ambil ini dr rumah a lovely lady, cik Aida@Cik Patin. Timakasih yek, ada jugak org kata koi beautiful, buat koi terperasan sendirik hiii... suma org blogger sila kutip award ini jika sudi sbb ... you all are beautiful.

KL bookfair dan minggu yang hangin

Image
Warning : Entry agak panjang, kada' seminggu nyer citer...

Memula berita ringkas.

Kelana Jaya, 26 Mac - Seorang perempuan yang buleh tahan jelita dan hot (silakan muntah) tlh hangin satu badan kerana 2 perkara, sumber memetik beliau sebagai berkata :
1. Kelmarin anak beliau telah dengan kejamnya di buli di sekolah sehingga di sepak di peha dan 2 hari terpaksa tidak menghadiri sekolah
2. Suami beliau telah dipanggil bertugas pada hari off sehingga terpaksa membatalkan niat untuk balik kampung

eh dah, dah, merepek. Ini nak ckp fasal perkara no.1. Mmg makcik hangin satu badan ngan budak nama H ni. Dah 2 kali juga lah dak Ammar kena buli ngan budak kecik umur baru 7 tahun ni. Hari kedua sekolah agama baju Ammar habih dicontengnya dibelakang sehingga cecair pencuci Banish pun sukar hendak menghilangkan kekotoran tersebut. kelmarin dia main sorok2 stokin dan ambil songkok anak itu dan agaknya bila dah terprovoke cam tu budak Ammar agaknya mengamuk la sampai si H kasik penyepak kt peha Ammar.…

Sebut betul-betul....

Nama cap insurans kompeni aku Health Connect. Itu saje.

Beberapa hari lepas aku bawa anak yang demam ke klinik dekat ngan rumah. Saja nak menerai klinik ni, sementalah pula klinik kepunyaan jiran blok belakang umah, apa salahnya nak memakmurkan jiran tetangga. Wah, klinik dia ni siap ada lemari ais beso boh mcm2 jus tak berlabel, tak pasti arrr jus formula doctor ni ke dia amik kt kilang minuman kt Kepong. Siap dapat minuman percuma lagik kt restoran baru dia yg selang 2 buah premis ngan klinik dia bila tunjukkan no. giliran. Waaaa, strategik betul bisnes plan doc ni.

Sampai di kaunter pendaftaran aku tanya kt kerani ni, " dik, ada Health Connect?", dgn slanga very de American. Minah tu blur. Jam tu juga dak Ammar sibuk menelek jus dlm lemari ais. "Ha, jus ada kt situ, RM1.50". Laaaa kekdahnya...amatlah jauh bunyi Health Connect ngan Jus tu. So aku tanya le sekali lagi, still blur lagi minah tu. Setelah 2 kali ulang, dia pun cuit member sebelah. Bila aku ckp kt membe…

Balada lepak kt umah

Image
Hari keempat cuti masih lagi lepak kt umah. Selagi dak Ammar tak kebah demamnya maka tak ke manolah makcik, aishhh rugi plak amik cuti rasonyo. Dah 2 mlm gek makcik tak tido (cuma berdengkur je sket heh) sbb takut tahap darjah kepanasannya itu meningkat. Takut ler kena fit lagik cam tahun lepas, ni pun sib baik la setakat ni panasnya tak tahap garing lagik, brrrrr takut makcik...jadik apakah yg kita buleh buat kt umah selain tido dan tgk tv? yeah, macam2 buleh buat, cuma pd mereka2 yg ditahap pemalas tegar cam makcik ni je tak byk le benda buleh buat, cumanya aktiviti2 di bawah ini ajelah utk laporan pada hari ni ye tuan2 dan puan2 sekalian....

Pak encik dpt jugalah cuci kolam ikan dia nih sampai 3 ekor jugalah ikan beliau sodaqollah... mati dek non oii dek kena transit kejap dlm baldi... sayang juga lah kt Kajol, Shah Rukh Khan dan Malika Sherawat yg mati tu sbb dah beso gemuk dah deme tu...terutama SRK yg ikan putih kuning posing dengan sgt machonya paling kiri sekali dlm gambo nih.…

Tiba-tiba

Image
Tiba-tiba mendapati diri ini berada di Fraser's Hill sekali lagi. Emak ada kt KL wat follow up kt hospital hari ini so semalam pikir2 manalah nak bawak emak ngan anak buah gi jalan. Pikir2 manalah yg buleh pegi balik hari dan tak baper panas maka terpikirlah bawak mereka ini pi FH. Dak Ammar plak tetiba demamlah pulak, dah 3 hari dah ni. Hari ni bawak le juga jumpa doc amik antibiotik, tonsil dia dah bengkak, jgn menanah cam tahun lepas dah le Ammar, tak sanggup dah mak nak amik pakej 4 hari 5 mlm kt sana. Dlm demam2 tu bawalah juga naik atas sbg tak menghampakan harapn 2 org sepupunya itu. Ha kau, sorang2 terbarai isi perut on d way going down. Aku pun nyaris2 gek tapi nasi goreng pattaya yg aku makan sebelum tu kata...nanti, nanti....jangan keluo dulu....Sib baik. Pastu pakat gelak ramai2. Pak encik secara melawaknya telah meminta beg plastik kt tempat makan tu sbg standby katanya. Tak sesia juga beg plastik tu lepas tu. hihihi...

Cuti seminggu ni tak de ler spesifik plan nak ke…

I (have to) spy

Image
You can't help but to worry if you wanted to send your special kid to normal school. Having said that, we were so reluctant to send Ammar to any form of normal school like primary or sekolah agama. Nak2 lagi if your child is having a behavior disorder like autism. Oh, ckp omputih la plak.

Tapi setelah melalui perbincangan dr hati ke hati ngan pak encik, kami sebulat suara nak hantar dia ke sekolah agama rakyat. Sbb dia macam tepu dah masuk kelas pendidikan khas ni. Tak de perkembangan yg drastik pun. Walaupun jiwaku ini kacau mengenangkan kepayahan dia nak adapt ngan budak2 normal tapi kena juga kuatkan hati, Atleast adalah sikit pendidikan kerohanian dlm diri dia, manalah tahu kot lembut sket hati budak tu. Walaupun agak lewat, starting this week, Ammar pun start attend kelas agama dia. Sayang juga sbb lewat. Dulu masa umur 5 tahun pegi juga hantar sekolah agama sampai macam2 dia dah boleh hafal, pas tu terus menjunam prestasi keagamaan sejak masuk kelas khas. Tak boleh jadi, da…

Tag lagi

Image
Bagi menjawap tag dari Cik Patin n Pasta ni, ini jawapanya ye Cik Salmah ye...

These are the rules:

1. Go to your photo files…Select the 8th photo folder.
2. Select the 8th photo in that folder.
3. Post that photo along with the story behind it.
4. Then challenge 8 blogging friends to do the same! "...
Keknya gambo inilah yg muncul. Melihatkan pada tarikhnya itu ini gambo pegi Kemen Helan tahun lepas. Saya ini kalau balik lama sket kt kampung halaman suami saya di Perak kt sinilah selalu gi jenjalan. Klu dr Simpang Pulai agak dekatlah ngan umah Mentua, jalannya juga cantik. Masa ni singgah di Cameron Bhat punya tea plantation. Mmg selalu lepak sini sambil minum teh dan menikmati pemandangan, cam dak Ammar ni buat. Tu jelah citernya. (Macam tak de citer je). Bagi soklan keempat tu sesapa nak tag ni dipersilakan amik yek.

Meanwhile....


Seberpergian pak encik ke Teganu beliau tlh memborong kepok lekor, makanya lagi-lagi kepok lekor. Hok ni pulok hok femes kt Marang katanya, que juga panjang…