Monday, April 29, 2013

A year wiser

39 today.
Alhamdulillahhhh diizinkan Allah bernafas untuk tahun ke 39.
Tiada apa yg nak dibanggakan dan tiada apa yg nak diregretkan. Wonderful 39 years of life journey. Yang indah dikenang, yang pahit ditelan.
Cukuplan dengan apa yang ada,syukur Alhamdulillah.
Tak senang, tak susah,yg sedang-sedang saje.
Terima kasih Ya Allah.

4 series yah next year??? Huhuhu, another year will be The Zoomer gen. No more gen X! Ahahha can start watching Kilauan Emas already wuhuuuu!!!
Tak celebrate benda apa pun, ari ni wat spring cleaning je (ngan bibik import).
Late lunch at Aroma Hijrah on d way anto bibik pinjaman.
Dah kertu x rasa sgt nak celebrate mana, umah pun tak conducive nak wat makan-makan. Nak citer pun tak reti ikut iPad gambo keluo kendian. Dah lah auto correct cam hampeh. Okbai.


hihihi kepala Aleesya mcm aku pegang gremlin

yeahhhh where're doing good. I feel good even with the makcik title.





Makan bertiga habih ni. MbakErsi kembang tekak makan 2 suap je siaannn, sib baik perut kami bertiga sgt elastik. Teringat masa makan kt somewhere nak sampai Makkah masa on d way umrah pertama kami, cenggitu le cili hijonya tu, sedap, rangup. Ntah kenapa hati masih terpikat yg kat Saba Cyberjaya lagi... ke deria rasa dah lari tune.

Friday, April 26, 2013

Catatan Umrah 2013 : Kisah Di Raudah

Sesungguhnya aku ni tak taulah...berselang hari mimpi background kat sana aje. MasyaAllah. Yang herannya bila bangun dah tak ingat dah mimpi apa, tapi taulah mimpi kt sana. Lagik satu aku ni pesen klu letih tido petang ke mulalah nak mimpi mengarut aje. Siap pernah mimpi ada skandal ngan PM. ko mampu? akakakak. Yang herannya lagi sepanjang kt sana aku tak pernah mimpi sekali pun. Aku tanya gek ngan dema2 ni, dema2 ni pun kata sama. Klu ikut letihnya dan tak cukup tidonya hermmmm dah macam2 mimpi kuar. Ada sekali je kot aku bermimpi di Makkah (tp tak ingat). Tu pun masa aku dah dlm period. Adik aku ada sekali tu, masa tu dia 'hilang henpon' kt Madinah. Para jemaah dah menunggu dlm bas nak bermiqat ke Bir Ali. Dia boley patah balik ke hotel cari. Tak dek. Sekali sampai Mekah dia mimpi henpon tu is somewhere. Tak kemana. Cari je. Sekali dia dah salah letak dlm beg bro aku. Bertuahhhh... Akak aku Kak Yah, mimpi arwah anak dia, sekilas. Yang lain tak dengo pun bermimpi. Even tak de setan pun kacau dlm mimpi kt sana ye isk isk.

Aku nak citer dalam Raudah.
Herannya, org balik sana jarang pulak nak citer pasal Raudah, sampai aku dpt gambaran Raudah ni mcm taman dlm Masjid Nabawi tu. Rupanya salah konsep je aku. Sesungguhnya Raudah tu space dia teramatlah kecilnya klu nak dibandingkan dgn ribuan jemaah yg berebut nak bersolat di dalamnya. Kawasannya kt dalam Masjid Nabawi tulah. Klu taktau kita ingat tempat solat biasa je. MasyaAllah. Apa istimewanya Raudah tu?

Sabda nabi :
"Diantara rumahku dan mimbarku adalah Taman antara taman-taman syurga" - Muttafaqun 'Alaih

Sesungguhnya Raudah itu adalah salah satu taman dari taman-taman syurga. Kelak di hari kiamat ianya akan dipindahkan oleh Allah Taala ke syurga sehingga menjadi sebahagian dpd taman syurga yang haqiqi. Allah swt menurunkan rahmatnya dan berbagai kebahagiaan di tempat itu kerana di tempat itulah banyaknya dilakukan zikir dan perkara yg mendekatkan diri kepada Allah, maka sudah tentu mereka dijanjikan syurga. Orang-orang yang pernah berdoa di Raudah akan melihatnya di syurga dan bersaksilah Raudah si polan bin si polan pernah melawat dan bersolat di dalamku. - Manakan tak berasak-asak orang berebut nak bersolat di sini, sampai aku jadi 'cultural shock' masa berebut masuk Raudah. Ianya juga satu tempat mustajabnya doa. Berdoalah apa yang kau hajati di sini.

Keluasan Raudah tidak bertambah sejak zaman Nabi SAW hingga sekarang. Letaknya antara dua rumah isteri Nabi SAW Siti Aishah dan Saudah dengan mimbar Nabi. Di sinilah tempat pertama kali unta Nabi berhenti. If I'm not mistaken, menurut pak ustaz,  apabila berhentinya unta yang sudah berhari2 tidak mahu duduk/berhenti sesampainya nabi di Madinah, maka rasulullah pun kata, di sinilah (tempat unta duduk) rumah aku untuk selama-lamanya. Wallahualam. Please correct me if I'm wrong. Aku agak lupa samada penerangan di Masjid Quba ke Raudah pasal unta ni.



Di dalam Raudah inilah terdapatnya tiang2 yang mana namanya di ambil dari peristiwa2 yg terjadi di zaman nabi antaranya Tiang Wangi. Cerita yg plg popular sekali disebalik nama Tiang Wangi ini adalah kejadian di mana batang pokok tamar yg selalu nabi sandar/duduk padanya ketika menyampaikan khutbah menangis di kala nabi berpindah menyampaikan khutbah di atas mimbar. Menangis ia kerana merasakan nabi sudah tidak 'perlu'kan dia lagi, masyaAllah betapa ia sayangkan rasul, ni kita ni, manusia??? Alllahuakbar. Di Tiang Wangi inilah tempat nabi selalu bersolat dan bermunajat. Dan Kt sinilah org berebut2 nak bersolatnya.
Source taken from :
Ahmad Rosli, Ustaz Haji. Panduan mengerjakan umrah & ziarah.
           Kemaman, Terengganu : Rayhar Travels Sdn Bhd, c2012.
    
 Orang jahil macam aku manalah tau sume tu, pakai redah masuk je pastu tak tau mana satu makam Abu Bakar? Mana satu makam Umar? Mana satu makam nabi? Let alone nak tau tiang mana. kita ni belah perempuan payah sikit sbb dia bahagi dua kaw Raudah ni, antara tempat solat lelaki dan pompuan. yg mimbar/makam nabi adalah belah lelaki. Tu pun nasib baik Ustazah yg guide masuk tu kata tgk tanda karpet hijau kelabu tu maka itu lah kawasan Raudah. Ustazah kata berdoalah masa kita tgh sujud time buat solat sunat kt situ. Kerana apa, dia tak bg kita berdoa lama-lama. Sbb terlalu ramai org so dia nak bg chance kt org lain pulak. Nanti pengawas2 kak Arab akan halau keluar, "ibu! ibu! keluarrrrr!!!! uihhhh rindunya dengan suara kak Arab pengawas dlm loghat indo/melayu slanga Arab haha.


Ni kira hari first nak berziarah di Raudah. After Subuh prayer/breakfast. Didn't expect anything unexpected. Siap kau.



Pak Ustaz bagi keterangan dan sejarah2 di Raudah. Aku mmg tak boley blah, asal ustaz citer je airmata aku mesti nak bergenang dan mulalahhhh.... Sesungguhnya airmata kita terlalu murah di sini sob sob... kt sini mmg ramailah org Indo yg buat part time bawa jemaah berziarah, termasukkan para mutawwif yg guide kita wat first umrah di Makkah, org deme aje. Sbb tulah pak Arab tukang jual boley ckp Melayu.

Sedang menunggu giliran. After 2 jam baru dpt masuk Raudah fuihhhh....teringat2 Kak Arab pengawas jerit2 soh kita "Dhudhuk! Ibu dhudhuk! Dhudhuk ibu!!! Alahhh comel betullah loghat depa tu. Nak gelak pun ada, bila balik sini masing2 dok pakat ajuk kenangkan peristiwa2 manis ini hihi

Kt dlm kaw Raudah tu ada makam nabi, 2 sahabahnya, mimbar & mihrab nabi, dan tiang2 yg ada cerita di sebaliknya.

The first time aku nak masuk Raudah ni, keadaan adalah terkawal dan sistematik sikit. Selalu dia buka untuk ladies lepas solat Subuh, Zohor dan Isyak, sbb lama sikit masa d in between waktu solat. Sebab dia buka laluan belah lelaki kan for us to pass thru. Bawakkan banyak bersabo ye hajjiah. Dengan huuuuumang aiii ramainya umat nak masuk ke tempat yg kecil, maka bersabolah dgn turn kita. Selalu dia akan kelompokkan kita based on kaum2 kita. Sat gi dia pegang board yg tulis "Melayu" , "Turkiye", "India/Pakistan" dsb. Nanti dia panggil lah kita ikut group. Selalu dia bagi puak2 jubah hitam cam Arab/Turkiye tu masuk dulu. Tapi kengkadang deme2 ni bukannya dengo ckp sangat, ada je masuk group lain. Tapi aku nasihatkan klu nak masuk group dgn mak Arab ni kena tabahkan hatimu banyak2, depa badan beso2, nanti ko kena tembi2 je. Tengah berebut2 tu masyaAllah....silap2 kau terpelanting 2 hasta ke depan atau kebelakang. mak aiiiii hover punya ayat. Oklah, mmg hover sikit.  Masuk sini kau jangan nak lembik2 sangat. Tak dapat aku nak gambarkan keadaan org yg bersesak2 berebut2 nak solat kt sini.....


So wait for our turn okeh. Sesungguhnya bersabarlah, walau ada puak2 yg terkejar2 nak ke depan menonong masuk dalam tu. Ni kami di luar kaw raudah, menunggu turn. Indo/Melayu satu group. But I tell you, that kaum, yg setat dgn huruf "Pak*...Ind* could be very2 selfish. huihhhh tak ikut peraturan langsung!!! Ni pengawas Kak Arab sendiri cakap, masa 2nd time aku try masuk, depa minta mahap ngan group kami sbb set2 tu dok 'berumahtangga' kt tempat yg we all menunggu dan dia buat sardin je bila pengawas tu soh blah. Ilang sabo jugek kak pengawas sampai ckp depa ni selfish. Ada sekali masa aku nak lalu, dia letak anak kecik dia kt tiang tu bg penanda kita jgn lalu, kuangggasss...ok. kenangkan kt tempat tu tempat suci telan je lahhhhh. Sian budak tu dah terkua2 menangis. ishhh...Jadi jgn le jadi cam depa. Sabo kita ada ganjarannya.

Sesungguhnya nabi sendiri pernah bersabda kala menghadapi kesusahan di Madinah :
"Tidak seorang pun di kalangan umatku yang bersabar menanggung kesusahan dan kepayahan di Madinah nescaya aku akan berikan syafaat pada hari kiamat atau menjadi saksi kepadanya" - Riwayat Muslim.


I think...kita boley dapat bayangkan keadaan di padang Masyar masa kita nak masuk Raudah ni. Part by part, kaum by kaum di panggil ke depan. MasyaAllah. Masa di panggil kita tu kan, mulalah cam kita gelabah nak bangun kan, ada yg terlari2 anak nak ke depan. Semua nak 'jumpa' Rasulullah. Subhanallah. Ya Rasulullah!!!! Ramainya orang yang merindui lagi mencintaimu ya Rasulullah.... berhamburan airmata ini kala nak masuk ke dalam, kenangkan nak jumpa Rasulullah. Dada mesti berdebar2 kala nak masuk Raudah tu kan. Tak dapat nak bayangkan lah bagaimana perasaan ini.

Jadi bila dapat masuk tu kira kami cam group last le jugak, walau ada gek le set2 jubah hitam sekali dlm group. MasyaAllah, dlm sesak2 ramai2 org bertolak sana-bertolak sini, kau akan rasa imposibble kau boleh sujud kepala kau kt situ. Dalam terkial2 tu mana le nak cam mana satu makam Umar, mana satu makam Abu Bakar, makam Rasul, last2 lambai2 je sambil mengucapkan salam, 'Assalamualaika ya Rasulullah, ya nabi allah, ya habiballah..." Pastu dlm ramai2 org kita ni tertunduk2 le nak cam mana le karpet hijau kelabu tu ye, sbb dia sekali ngan karpet merah tu kan. Bila dah spot tu arghhhh legaaa... mmg ada beberapa tiang dalam tu tp opcoz le aku taktau which one is what...so solat je lah as long as dlm kawasan karpet hijau kelabu tu. Huihhhhh nak bersolat tu pun dah cam takde ruang langsung nak berdiri, nak bersujud, nak rukuknya. tapi.. kasih sayang Allah Taala kepada ummatnya yg cintakan Rasulnya mengatasi segalanya. Miracle, miracle, ajaib, kau tetap ada ruang nak bersujud percayalah! Alhamdulillah, selamat aku bersolat walau kau boley rasa habisssssslahhhhhhh kepala aku kena pijak ni. But MasyaAllah, semua org selamat takde pun yg kena pijak kepalanya. As far as I know lah... wahhhhh taktaulah cemana nak gambarkan airmata yg hilang dek sbb pikirkan dosa2 kita masa solat dlm tu.

Sbb takutkan kak pengawas ngalau kitakan sbb bila tgk kita dok bertadah tangan, so kita pun berdoalah dalam sujud kita tu. Mintalah apa2 yg kau hajati dan pohonlah keampunan dari yang Maha Esa. Aku lepas bg salam tu terus berdiri lagi dan solat lagi. Pahtu aku ke belakang sikit uhhh sambil2 nak tunggu adik ipo aku selesai, aku semayang lagi 2 round sampai tatau nak semayang apa dah. Sampai aku tersasul solat tahajjud, apo kono tahajud siang2 buto??? hahaha ...betul, bila keadaan bersesak2 dan kau akan rasa a bit pushy sikit, cam nak kena cepat kang kena halau. Time tu plak dah nak masuk tengahari dan kaum lelaki dah nak masuk solat, depa pun dah bertempik, "Ibu! Ibu! Chepat ibu! Chepat!" hoihhhh mmg ar panic attack haha. Tamak ke? Ntah. Bila lagi nak rebut peluang. Masuk Raudah umpama pergi berjihad iskkkk...alhamdulillah apa yg dihajati dah dapat, so aku pulang dengan hati yg lapang, tp sikit ralat tatau mana satu makam nabi.

So I tried utk masuk the next night after Isyak prayer. This time cam longgar skit, takdek sistematik mana cam siang tu. So group dah tercampur2 dah once dia bukak kaw solat lelaki tu. Makkkk aihhhhh...berlari2 org ke sana. Bila masuk je kaw tu oihhhhh aku dah terkejut cultural shock sbb no ruang langsung nak bergerak. Asyik kena tembi ngan mak2 arab n turks je. Jap terhumban ke depan, jap ke belakang. Hadohhhhh aku ckp kehavoc-kan apakah ini ya Allah? bertempik2 berteriak2 org. Kesian betul yg bawak anak2 kecil. Aku nasihatkan baik toksah le bawak bb dlm ni, takut terhimpit/ or boley jadi jatuh takut kena pijak adooohhhhh kesiannya. Niat aku mlm tu nak tgk makam Rasul setelah bertanya2 org masa siangnya, dah dpt tgk kurang lebih mana mimbar/mihrab/makam walau dari jauh rasa lega, hanya mampu melambai saja ya Rasulullah. Pastu nak sembahyang adik aku ajak blah, sbb tak tahan dgn craziness of people.

Kalau semua bertolak ansur aku rasa tak le jadi cenggitu. pengawas pun dah pening pala. Last2 malam tu aku jadi tukang block org je, cover org, aku kesian tgk ada 2 kak Arab muda semayang pahtu dah tak terkawal keadaan 'traffic', so aku tolong block org dr terpijak depa. Ada sekali budak kecik didukung ibunya, dah nak terjatuh depa, so aku buat hadang takut org pijak. Sekali lagi masa nak kuar ada makciks terjatuh, sorang terjatuh makna kata sume ler tumbang. Tapi Allahkan Maha Pengasih, sekali ko terjatuh ramai org akan bantu ko bangun balik, eventhough ko tgk ramai gek yg selfish. Aku klu tgk masa tu rasa mcm ohhhh habislahhhhh ada gek le yg pingsan terpijak ni. So ramai gek came to the rescue, ye ler, buat le apa yg patut hajjiah. So malam tu aku pulang tanpa dpt solat. Cultural shcok habih. Sebab rezeki kami masa siang tu ari takle seteruk that night.

3rd time masa nak ziarah wada' (selamat tinggal), dah nak tinggalkan Madinah. Seddeyyyyy wehhh. Kita di sunatkan memberikan penghormatan kepada rasul dan sahabah2nya, dan beriktikaf dan solat tahiyyatul masjid di sini before meninggalkan Madinah. So after Subuh prayer I tak balik bilik, terus tunggu turn nak masuk Raudah. Alhamdulillah, this time cepat je dpt kuar. Org tetap ramai tp lebih feel rasanya dpt mengucapkan selamat tinggal di makam Rasul dan sahabah2nya. Dapat lagi buat 3-4 solat sunat kt situ.

Jadi itulah pengalaman aku masuk Raudah. Bersyukur atas pengalaman dan pengajaran yg dapat. Jangan lembik2 ye nak masuk sini. Kena tough sikit, klu dok lembik2 bagi org buat/pegi dulu tak kemana gok kita, rugi plak dah. Bacalah byk2 doa memudahkan urusan, "Allahu rabbi yassir, wala tu assir".

Sekian, maafkan diri ini sekiranya terdapat kesalahan maklumat/terkasar bahasanya. Babai. Jumpa lagi.

Monday, April 22, 2013

2 years

Semalam, 21 April genaplah anakanda Aleesya Najla Sophia berumur 2 tahun. Alhamdulillah, hati ini senang dan bahagia dengan kehadirannya dalam hidup. Berbaloi penantian 10 tahun menanti hadirmu nak.

Kebetulan ada org nak blk kampung so 3 of us pun tumpang. Apak kau tak leh kacau sejak2 PRU13 ni bz kemain mcm dia nak bertanding, masuk opis from 9.00 p.m straight to 9.00 a.m. pitammmlah ko bang. babai, kami nak jalan2 jumpa Awe. Dengar Awe tak sihat, tp alhamdulillah masa balik ni dia boley bangun dan masak pulut kuning lagi, pahtu dia terbaring balik huhu. Petang Sabtu pun lepak Pantai Batu Hitam, pepagi Ahad pun lepak kt situ. Dan menikmati mee kari sedak boh. Pepagi Ahad kami pun pi picnic, ntah kt bangsal nelayan mana tah tumpang teduh mahahaha. Celebrate sekali le besday girl.


 Cik Aly, Ammar n kazens were having so much fun dlm small boat Pak Long aka Ayah Wan. Bawak bebudak ni pun kt birai pantai je ler, had paras paha dewasa je pung. Aku harap tak bawak baju spare je klu tak nak terjun laut gek. Jernih plak airlaut time ni sbb air surut, klu pasang dia bawak pasir2 tak baper jernih kan ke. Masa ni eh pulak matahari tak keluo so tak panas berdering tengahari buta pun tak risau kan bebudak main pantai. Lepas bebudak ni naik cam sampan hanyut bawak pendatang turn kami plak mak2 org menunda boat sampai ke tengah, sib baik tak tenggelam haha. Bajet small boat Ayah Wan nak memukat ikan kt pesisir pantai sbg hobi masa senggang dia je ni.


Aleesya first time mandi pantai. Kesiannn anak aku kemain suka nya dia..., padahal klu blk kampung selalu lepak sini. Memula sampai kt pasir pantai melalak2 dia sbb takut pijak pasir, aku bio je. ngelabah dia cari selipo org. Last2 dapat rasa berendam terus tak nak balik. Klu ada bapak dia tak baper encouraging nak bawak anak gi lepak pantai huh banyak beno pantang larangnyew. Klu air pasang mmg tak berani nak bawak bebudak kt sini sbb dah byk kes. Kena tunggu air surut baru on.

Happy 2 years love! Semoga menjadi anak yg solehah dan dalam barokahNya senantiasa.

Friday, April 19, 2013

Catatan Umrah 2013 : Part 2

.....cont. Di Masjid Nabi (AnNabawi)

 
Yang tempat terang tu ler roof top yg boley buka tutup tu, dok asek terpegun tengok tu je. Mmg saje je cari tempat kt bumbung dasar jakun ke haper haha.

 
 Sebelah saya anak buah, sebelah anak buah is Kak Zah kesayangan. nanti kita wat facial ye kak zah? Jgn taktau dia tu beautician. Pengurus kedai beauty n health akak aku gitew le. Umur dah 50 sungguhku tak sangka tp bila dia berjangok mmg tak caya ler dah 50 huhu. Eye bag aiol is dah hitam cam panda. Tak cukup tido tp no hal. Seronok punya pasal klu dah dtg sini.

 
 uihhhh ko ni nak beribadat ke bergambar? hahaha.. tak salahnya nak mengabdikan kenangan d inbetween waktu senggang uols. Dengan kekanda2 kesayangan hamba.

hamboihhh over lettew. masa nilah nak bermanjanya, nak jumpa setahun 2 kali pun susah, ko kt sana, aku kt sini, ko ada kehidupan ko, aku ada kehidupan aku. Sangat bermakna umrah pertama kali ini bila dpt bersama2 mereka. Mcm2 benda boley kongsi, ko boring ko dtg bilik aku, aku boring aku gi bilik kau (errrkkk setelah pastikna hb ko takdek kt dlm tu hahaha). Yg ala2 peluk aku tu adalah akak aku Kak Yah, ada misi dia dtg sini satu famili, 2 years ago kan dia dah kehilangan anakanda kesayangan Hazim. Menangis aje dia dtg sini. Masa sekali dia kt Al Haram, dia terdengar2 suara Hazim panggil dia. Toleh2 takde saper. Allahuakbar. Camanalah hati tak retak seribu?
 
 Tong-tong berisi air zam-zam di lorong2 nak kuar. Minumlah banyak mana nak minum. Aku kata ari tu kan if you wish small2 thing pun in sya Allah tuhan granted. Kadang2 kt sini jam pack. Ada sekali Kak Yah aku kata, hausnyalah...masa tu lalu mcm org tgh ramai cenggitu dan full org kt paip2 tadah air tu. Tetiba ada sorang mak Arab terus je hulur secawan air zamzam kt dia, Alhamdulillah.

 Mak aji ko, adik ipar (sebelah kiri), dan Kak Tie (sebelah kanan). Adik ipar aku ni rajin bebeno studynya kt sini, mmg dia fokus sesungguh. kengkadang masa tawaf kitaorang soh dia je baca doa2 ikut buku panduan tu sambil kami ikut.
 
Emak dan Kak Tie. Kesian emak, klu dia rasa ok kami bawa lah ke masjid, klu dia rasa uzur sgt dia lepak je lah kt bilik. Dtg sini nampak muda aje ko. Ahahha, Kak Tie aku ni dah ada 2 cucu.

Payung2 dah tutup.


eh bukak balik. Kegiatan tawarbeli amat giat berjalan. Saya suka konsep ini, after kita penat beribadah kita reward diri kita dgn shopping. Amat bagus.

Pastu ko jalan2 lagi... eh tetiba uols kan. Why lahhhhh they have to put it here? betul2 kt Mesejid wehhh. Aku dah menggeletor. Nak masuk jugak.


 Then one night after prayer I sneak out and melencong ke sini with my younger sister. Kami dua2 ada anak kecik. So ini sudah bagus. Lalu kami nampak Starbuck. Oh mannn...

 
 So I said.. heyyy I've gotta try this man! Ntah aper chino2 tahhh, punyalah sepah2 kak Arab muda2 beratuq nak beli ni. So aku dengan belagak cakap omputih dgn budak Starbuck. oih melawan tu ahahaha maksud aku cekap tu ckp BI. Maybe Pakistani kot. Sian dia, ada kak Arab ibu muda marah2 kt dia dlm bahasa Arab lerr sbb salah order ke apa. Aku kt belakang kak Arab tu. Terus ilang kompiden ko ahahahhaha...... Sekali tak reti nak order apa pun, ko ingat aku biasa arr lepak kt Starbuck mesia??? harghaaaammmm idok le pernohnya. Setelah aku terbaca artikel haram-halal kandungan tu terus aku tak yakin nak menerai. Kt sini alang sebelah mesejid nabi terus rasa kompiden man.

 
Balik2 semayang ramailah org jual quran utk wakaf dlm Masjid. Jangan lupa beli deh klu dtg sini, bertali arus pahala dpt dek org membacanya. In sya Allah.

 
Klu dinner lepas balik solat Isyak. Kadang2 laju kadang2 tak laju ehem ehem no komen lebih2 mihmih...
Aku rasa ni meal masa breakfast kot, ala2 nasi lemak tapi tak lemak. ikan bilis beso2 segedebuk, takde masa abang2 Arab/Pakis/Indon nak buang kepala, isi perutnya uols. Tapi makan laju jugek ni. Kekadang bila tak laju tu amik lauk kering2 je cenggini. Ari2 tgk ayam/daging boley rasa muak gek.



Ni satu hari Khamis, kami berpakat nak puasa, nak merasa puasa kt sana walau bukan ramadhan. Aku pun mmg niat nak bayo utang satuuuuuuuuuuuuuuuu je lagi ari pose ganti kt sini heheh. So ni masa kami tunggu Maghrib. Roti tu je lah beli kt food store berdekatan buat alas perut. aku klu kt mesia ko gilerrrr nak alas perut ngan roti je berbuka? kurang2 nasi 2 pinggan hahahaha.... pastu cari kurma tak jumpa. So aku kata klu ada kurma alangkahhhhh... eh, tetiba ada org bawak satu bag plastik kurma wat sedekah kt org kt saf kami tu. wahhhh bless betullah. Alhamdulillah ya Allah. Barokah masjid nabi ni. Tak rasa lapar pulak tu sampai ke Isyak. Roti tu pun sampai nak balik Mesia dok ada lagik. hermmm...

Jadikkan, lepas je solat Isyak, kami pun balas dendam uols. Kt depan hotel tu byk betul resto macam2 ada... makanan indon pun adaaaa. So kami pun pecah beli macam2. Ada beli nasi Arab (fuihhhhh terbaek dari ladang i tell you), ada beli apatah ayam yg ada tabur2 sayur hijau tu, aku beli ala2 KFC sekali kentang tu, adik ipo aku beli pizza (takde plak dlm gambo). Kenyang tersandar memasing berkat kenduri reramai haha..

okbai, to be continued, mak aji bz.

Wednesday, April 17, 2013

Catatan Umrah 2013 : Part 1

Dengan nama Allah yg Maha Pengasih Lagi Maha Pemurah.
Ya Allah, jauhkanlah sifat2 riak dan takbur dlm penulisan hambaMu ini. Amin.

 So, are you ready to tour Madinah Al Munawarrah??? Jommm...(cam poyooo)

Boarding TGG-MADINAH
20th March 2013 maka berlepaslah kami 10 anak-beranak + 2 sedaras menuju Madinah Al Munawarrah.
Flight was scheduled at 5.15 a.m. but due to the unforeseen circumstances, we departed at 7.30 a.m. wahhhh tetiba oh my. They said katebang nak isi minyak. Amboih beso beno tangki minyaknya sampai 2 jam delay. Bayangkan kami tak tido semalaman. Tunggu kt area boarding gate tu. Kul 12.30 dah tercanguk kt airport Teganu. Tp disbbkan masa tu dah masuk Subuh, maka dia panggil kami masuk berperingkat2, dia soh kami semayang dulu, or kalau tak sempat buatlah semayang hormat waktu dlm katebang. Aku rasa beratus2 jemaah cam lebih ar dr 200 org penumpang2 flight time tu. Mcm2 travel agency (TA) yg bawak time tu. Manatah peginya org TA kami, kata ada taklimat dulu tp nan ado.


Our small troop bersedia nak check-in.




With momma. Sian mak aku, klu ikut hati dia takmo pegi sbb uzur tp anak2 paksa huhu.. kami bawak siap2 wheelcha. Sib baik dah buat Haji klu tak kesian lagi kt dia.

 Finally, that's our airbus. Huih berkobar2 rasa hati ini. Tak tahu pulak ada international flight kt Airport Teganu ni. Tp katanya chartered khas utk jemaah umrah pantai timur.

Alangkah rasa secure di hati tgk simbol kt katebang tu, baru le tak takut nak naik katebang tgk simbol shahadah tu deh, selamat rasanya. Aku kan tak suka naik katebang, kot ada tongkang nak naik tongkang je boohoo. Okay jakun kejap sbb katebang 2 tingkat haha. Sbbkan dah lewat dan ramai penumpang so kami duduk tak ikut seat no dah, dia soh 'rapatkan saf' je isikan tempat kosong. mak aiiii ramai dah merungut sbb dah terpisah ahlil keluarga kan. Tp takper, everybody dpt bertolak ansur dan kejap je pun terkial2nya. I guess sbb kita dah dlm mode berlembut hati maka everything went smooth je.

 
 Pastu dok kukkikkukkik ngan Kak Zah tgk peramugari dia. Giler sempat agi tu. Cam tangkap muat je. Hok ni sorang je cun lagi muda aku rasa. Astagfirullahalazim. ishhhh. Ye betul sbb yg lain2 tu cam dah boley keje bhgn ticketing klu ikut umurnya hihihi. Kau ni pun takkan le nak bg yg cun2 kt mak aji ngan pak aji, kang lari niat mihmih. Sebenonya dok gelakkan songkok dia tu. Ngan Kak Zah mmg tak boley blah, nak gelak semedang sbb dia ckp loghat Teganu pekat yg amat. Bak kata dia kita pun boley pakai gining, pakai selendang Tok Tie pahtu tambah songkok mahaha, sgt evil kami. Pahtu dia risau songkok tu dah cam nak jatuh ke depan je hahaha.



  We took off @7.30 a.m. kurang lebey, tak lama kengdian di serve makanan, ni our first meal, nasi apa tah balun aje ler. Tp roti sebuku tu sgt sedap. Padahal kt darat pandang pun takmo.

sempat lagik teww..amik gambo steward plak, steward boley tahan ensem ngehngehngeh. Kapten tak nampak tp admire giler dgn cara dia berckp Arab yg sepatah pun tak paham. Bila dia start mentioned "Madinah Al Munawarrah" tak semena2 airmata ini bertakung. Mak jemah cam tak caya uols. Pastu kapten hero baca doa memulakan perjalanan dan diaminkan oleh ratusan penumpang. Bless betul. Tp dlm katebang tak boley nak tido mana pun. Time ni le mula nak study pasal umrah pun, dr kt tanahair semedang bz, kira pegi ni nak menyerah diri je ni dgn ilmu cetek yg amat di dada huhu... bak kata pak ustaz kita pegi ni mmg nak surrender ourselves kt tuhan...

 Dah terpejam celik terpejam celik sambil mata tak henti pandang skrin yg ada visual location kita sekarang kt maner ngan altitude bendalah sume etc tu, sambung kukkikukik gelak ngan kak Zah, Kak Zah ckp, ada org nok bui kita makang dok ni? Bau sedak doh ni. Sabo, bawak bertenang kak Zah, sat gi dia serve, pucuk dicita ulam mendatang padahal aku rasa kenyang gek lagik. Ni kira dah tak lama nak mendarat dah ni. So dia serve cam nasi lemak tp tak rasa nasi lemak. Alhamdulillah, sumer lalu je kt tekak. So dia kata good morning! enjoy your food. Bagus. Masa took off pun good morning, masa nak landing pun good mornin'.

 So we safely landed at Madinah Al Munawarrah at 11.30 a.m. kurang lebih 8 jam perjalanan, turun katebang tu angin dingin sepoi2 bahasa menyapa. kemain suka time ni sbb cam wehuuuu tak panas mana uols. Ha, tunggulah 2-3 ari lagi rasalah hahaha...

 yeaahhhh we've made it. Ckp dlm ati sampai di bumi Madinah cam nak sujud syukur sembah bumi Madinah bagai tp malu uols. So buat di hotel je huhuhu. Kasut aku tu jd bahan gelak je cissss. Masa kt umah, taktau nak bawak kasut cemana. Dlm kepala pikir nak panjat bukit Uhud, Rahmah etc so kena bawak kasut ala2 lasak sket. Dah pikir nak pi shopping ke Empire ke Subang Parade ke. Sekali masa siap2 tu mmg lupa nak beli kasut sampailah mlm nak pegi tu baru teringat.  Pi berlari jap kt kedai Karnival seberang jln umah grab je lah kasuttt ala2 crocs tp jenis cam cotton.... HELLO KITTY made in China hahahha.... berguna juga kedai Karnival tu mihmihmih...kaler merah lagi uols.


Dah turun tu kan, pak2 Arab yg kt bawah tu kata, 'chepat! chepat! hajjiah, hajji!". Peligan naik tram. Amboiii memasing seronok le naik tram nak ke airport yg tak jauh mana dr situ. Aku pegi ni tumpang mahram adik aku kt sebelah tu. La ni klu you umur 45 thn ke bawah wajib le pegi ngan mahram. Siap Apak eh (suami kita) kena gi suruhanjaya sumpah wat surat mengakui melepaskan diri ini dgn keizinan rela ke tak bang? dgn bermahramkan adik si polan bin si polan ic no. sekian-sekian lillahitaala semua akuan adalah yang benerrrr belaka.

huiiii muka2 tak cukup tido sensorang. Sib baik le tak perasan cam Che Ta. No make up, no camera! So muka terpisat bangun tido kekdahnya.

 Maka sampai la di airport Madinah yang tak beso mana, penuh penumpang2 flight kami je. Pak ustaz dah pesan, kt sini ada le yg tukang nak tolak brg2 kitew. Pak ustaz kata never mind, amik troli tolak le sendiri. Mmg tak jauh mana pun dah tempat keluo tu. Takut dia overcharge. Kebanyakan yg nak tolak barang ni aku tgk org cam Pakistan/Bangla je.

  4 sisters n momma. 2 other sisters dah pegi tahun lepas tak tunggu kami, so kami 'follow up' the next year heee...
 
Our small troop. Dlm geng bas sekolah kami ni ada satu lagi family. Selesai urusan passport etc keluo sikit je dah ada bas yg menunggu, diiringi org TA. Kami dah diberi no bas siap2 kt kami punya name tag tu. No kami adalah 1. Mana2 nak pegi nti naik bas no 1 jelah, kecuali masa nak bermiqat. Alhamdulillah, selesa seadanya.
 
 Kemain jakun tengok Madinah, tak byk tumbuh-tumbuhan hijau yekkk, kataku dlm hati dgn cam eksyennya.


 nah amik ko, ada je greeneries nya ngehngeh. Tapi tak le selebat kt kita ni, bukit2nya pun takdek tumbuh-tumbuhan langsung.

 Sepanjang jalan keluo airport.
 
 Wahhhh.. dah masuk kota Madinah. Suka le tengok kete2nya tew sbb driver2nya cool dgn apa ko panggil selendang Arab lilit benda bulat tu? ha tulah. Pahtu ada AlQurah kecik atas dashboard. Cool man.

 Bangunan dia petak2 je.
 
 Tak lama sampaillah kami di hotel Dallah Taibah. Alhamdulillah.
 
Turun2 bas tengok2 ehhh... Masjid AnNabawi uols! Berdepan je ngan hotel ni. Wahhh hati sudah berbunga2 girangnya. Syukur ya Allah, indahnya rumahmu nan satu ini. Klu masa dlm katebang tadi mmg suspen sbb rasa cam nak period, 2 -3 kali aku masuk kamar kecil dlm katebang tu check ada ke takdek. Alhamdulillah masih suci. Tak sabar nak solat kt dalam tu.
 
 So after weols dah amik kunci bilik memasing, sementara nak tunggu bag2 kami dihantar depan bilik, pak ustaz/mutawwif soh lunch dulu. Tingkat makan adalah M. M is for MAKAN. Bagus. Tafaddall.
 
 menu mmg menu Melayu semedang. Citarasa Melayu tp Arab/Pakistan/Indo yg masak huhuhu. Makan je jgn banyak komplen. Laju ngan tak laju je. Eh aku kan, 2-3 ari sampai Madinah ko gilerr asik laparrrrrr semedang. Laju giler makan noks. Boring makan kt hotel kami beli kt kedai2 mkn depan hotel ni. Giler sedap nasi Arab dia, kt sini ape benda yg takdek? Sup rawon pun ada kt kedai tu. Kt sini jgn ckp pasal selesa/sedap tak sedap. semua rezeki Allah taala. Dah byk aku dengo citer byk no komplen pastu cash je tuhan bayo terus takde selera. Aku ada experience kt Makkah, nti citer.

 After that, bag pun dah sampai kami pun masuk bilik. Ni bilik kami berempat. The 4 makciks-makciks buncits hahaha... aku dok sebilik ngan makcik2, aku le makcik plg muda, plg tua 60, yakni akak abang ipo aku. Kira bilik ibu2 single merangkap ibu tinggal. 2 ibu tinggal anak laki lagi 2 mmg ibu tunggal. Selesa apa adanya, alhamdulillah, aku no complaint, bukan sbb takut nak komplen tp takdek benda nak dikomplenkan, as long as bilik ayo ok aku pun ok je. Ko giler dok sebilik ngan jagohan2 mokcik2 ni. Asal kul 1.00 pagi dah terjaga. Henpon plak memasing henpon zmn Ahmad Jais, memasing tak sudi nak tuko waktu tempatan. Dlm terpisat2 1 pagi tu aku pun sebuk tolak le 5 jam ke belakang. Bila dah counting aku pun pekik, woiiiii, baru pukul 1 pagi, tidooooo!!!!! hahahha... yg selalu terjaga kul 1 tu taklain tak bukan akak aku Kak Tie. Macam nak berjaga bangun sahur plak aku rasa. Satu jam kemudian dia bangun lagi, "lewat doohhhh kita ni gok gi sejid!" oihhhh tensi mak jemah uols, aku ni ala2 plg muda ni bukan forte aku le nak bangun kul 2-3 pagi ni, masuk ngan set2 makciks ni mmg takdek makna ko nak tido aman memalam hahahha.... sat gi dah dia bangun kul 2.30 pagi jgn harap le depa nak tido balik, siap boley cuci baju bajan pahtu 3.00 dah kami pegi mesjid. Tp yg bagusnya, sampai sejid boleylah kami wat solat sunat tahajud/taubat/hajat ect. Bagus bebeno geng dgn makciks-makciks nih. Pahtu lepas zikir sesikit aku tgk mokcik2 tu dah terlelap tersengguk2 kt karpet sementara tunggu Subuh. BERTUAHHHHH.... haaaa tulahhhh kejut lagi org pepagi sblm subuh sepa'ei!!!!!

 Ni ler pemandangan sepanjang jln nak ke sejid. woihhhhh sabo mok yong! sabo! takkan lari gunung dikejar. penuh ngan penjaja uols. sentap mak jemah kau.

 Makin lewat tengahari makin meriah uols. Sat gi dah masuk waktu depa pun tutup le bebarang depa ni.

 humang aiiiiiii berlonggok-longgok depan pago mesejid je ni. Nanti ko, lepas semayang siaaaapppp!!!!

 Muka kompius lagi belum mandi uols, tak sempat nak mandi dah masuk waktu, so terkocoh2 kami ke sejid. Tapi kt sini cuaca kan panas lagi kering, so kau tak berpeluh mana pun, cam kt tempat kita panas dan lembap lagi humid, mmg ar akan berpeluh2. So kt sana baju pakai 2-3 hari pun tak berbau see... no peluh! no peluh! Haku kan permalasan, mokciks2 tu siap basuh baju berselang dobi, aku semedang je dobi hahaha, tak baper rajin nak menyental pahtu nak cari spot gantung baju kuikui.

 saboooo..

Di Masjid Nabawi 

Peristiwa sejarah terpenting dalam Islam adalah hijrah Rasulullah ke Madinah kerana menyelamatkan agama dan akidah dari gangguan kafir Quraisy. Madinah Al-Munawwarah bermaksud Bandaraya yang bercahaya, bumi yg terpancarnya cahaya iman dan Islam ke seluruh dunia. Sesungguhnya Rasulullah menjadikan Madinah sebagai tanah haram dan berdoa untuk keberkatan ahlinya sbgmana sabdanya :
"Sesungguhnya Ibrahim AS telah mengharamkan Makkah dan berdoa untuknya, dan aku mengharamkan Madinah seperti Ibrahim mengharamkan Makkah, dan aku berdoa utk (keberkatan) cupak dan gantangnya seperti Ibrahim berdoa untuk Makkah" - Riwayat Bukhari dan Muslim.
...Huiii manakan tak seronoknya rasa sampai di sini!

Di dalam dan sekitar Masjid Nabawi inilah terletaknya Maqam rasulullah saw, maqam ahli bait dan para sahabat ansar dan muhajirin.
Bersolat sunat Tahiyyatul masjidlah di sini, sambil memberi salam kepada rasulullah s.a.w dan kedua2 sahabatnya Umar dan Abu Bakar dan tak lupa di masjid2 yg terdapat di Madinah Al-Munawwarah kerana itu sebahagian tuntutan ziarah.
Tu gambo anak2 mak arab yg pakai fancy2 clothes. Agak2 klu depa tau aku amik gambo ni silap2 kena penampo Arab mahahaha...Tapi kennot tahan tangan tgh reading the Quran. Cemanalah susah beno aku rasa nak merumahkan masjid di tempat sendiri (atleast bagi aku), depa anak tgh bb lagik bawak ke mesejid. Pastu kan, nak bersolat je bebudak bb n anak2 kecil menangis humang aiiiii serentak je bila dah rapatkan saf. Memula aku rasa cam aihhhh a bit annoying, sbb tak sampai hati dengo young children menangis terkua2 tu kan. Tp depa hati kering, cemtulah nak educate anak2 ngan mesejid dan solat ya tak? Lama-lama aku ok. Sbb bukankah tangisan anak kecil itu satu zikir juga kpd yang maha Esa? cemanalah aku boley terlupa, yg ajaibnya plak serentak satu mesjid tiap kali nak setat solat. Usai solat sume dah diam. Ada yg pasang tali khas kt bb/toddlers. Depa klu anak tu wandering around jauh sikit dr depa pi amik pahtu masuk balik dlm saf semayang ahaha... ada yg ikat anak ngan stoking panjang pun ada. Aku klu bawak Aleesya tatau lerrr  main kejo2 ntah2 dlm tu heheh..

Quran wakaf ada mana2 kt tiang sejid. Beli ler AlQuran ni dlm 20 rial sebijik, ada di jual kt luo sejid, and you niat wakafkan kt sini, pahala bertali2 arus selagi ada org yg membacanya. Wallahualam.

Kusyuk tu tgh beribadah dlm masjid penuh indah lagik barokah. Terpegun lagik jakun tgk ada a few roof yg boley gerak bukak tutup tu kan. Klu panas terik tu roof tu pun akan tutup, dah redup sikit roof to akan bukak. Malam2 zikir2 sambil pandang langit Madinah. Aku doa sepenuh hati supaya masih suci lagik di sini. Hari2 yg berlalu dok dlm saspension dow. Di setiap sujudku berdoa agar dapatlah dalam suci sehingga usai umrah wajib. Amin, alhamdulillah Allah makbulkan. 1st day sampai terus ambil ubat, kira dah terlambat no tu tapi selebihnya berserah sajer. Ada satu citer klasik aku dengar seorang jemaah haji, siap ambil suntikan tahan period di tanahair. Sampai sini tak baper hari terus bleeding dia, teruk plak tu. Siap demam panas. Luckily buat haji lama la duduk sana kan. Masuk hari ke 15 masih tak suci, sekali pak ustaz kata after 15 days it's ok buat ibadat sbb kira darah lain plak kan. Menangis jemaah tu, ingatkan kifarah dariNya. Wallahualam. Kita hanya mampu merancang, Dialah yang menentukan. Bagi aku tak salahnya kita berusaha sbb ambil ubat ni harus kan....

Usai solat waktu cengginilah berdedai2 umat pulang ke destinasi memasing.

Keluo je pago tu terus di sambut oleh pak Arab dan bukan pak Arab jual lelong! lelong! 5 dirham! 2 dirham! ehhh idok le cuma teringat je citer P. Ramlee ngehngeh. Ni semua dah fasih ckp Melayu (bab lelong je ler). Murah! Murah! ya hajjah! Lima rial! Seploh rial! Seronok betul teringatkan kemeriahan lepas semayang ni.

Oklah, udoh la dulu part 1 ini. Letih aku menaip, letih ekau membaconyo hehehe see you soon, tunggu....

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife