Posts

Showing posts from September, 2016

STANBUL... HERE I COME!!! : PART 9 : SPICE BAZAAR & HAGIA SOPHIA

Image
ISTANBUL AKU DATANG ! : PART 9


SPICE BAZAAR

Lepas Eyup district kami masuk balik ke Istanbul Europe. Petang dah lewat beno, and Mr Murad ajak kami singgah di Spice Bazaar.

Spice Bazaar is one of the largest Bazaar in the city. The market was constructed in the 1660s as part of the New Mosque (Yeni Camii). Masa tu sewa dari kedai kt dalam ni digunakan utk penyelenggaraan Masjid ini and other charities mcm utk sekolah, hospital dan hamam (Turkish bath).  Ini memang old town bazaar ni.
Market ini nama Turkinya atau juga dikenali sebagai Mısır Çarşısı (Egyptian Market). Dinamakan begitu sbb masa dulu, bangunan ni dibina dari tax yang dikenakan utk barang2 yang diimport dari Mesir. Masa zaman tu juga, bazaar ni juga merupakan last stop bg camel caravans yang sampai dari Silk Road iaitu China, India and Persia.

So kami pun sekali lagi terkejar2 sbb Pak Murad kata kejap je sbb nak parking bapak susah kt sini. Nyampah iol akak tak mampu nak shopping tergesa2 u know. Stress huuu....Masa turun …