Wednesday, February 29, 2012

The Ramblings again...



 uhhhhh.. . makcik tgh biz sket, sket je, selalu tu buat2 bz ahaks. Salam minggu baru penuh barokah. Masuk hari Senin tetiba baru teringat kena attend satu seminar kt KL. Sib baik speaker maam saleh dr Ohio dgn accent amarika yg sgt catchy buat mata terbukak jugak. Kalo bagi aku ngadap propeser spek mata tebal 10 inci ckp pakai slide no joke at all lampu malap je sah2 biji mata aku tersungkur di auditoriom, seminar ilmiah mmg mata tak menahan dow...

Baiklah, baiklah para sidang hadirat cyber sekalian, how was your weekend dears? suka la tew, suka la tew gaji dah masuk tewww..

Hari Sabtu tu aku masuk dapur awal bebeno kome. Maklum le nak mengejo citer Sanggam pukul 2 tew. hoih stok makcik2 standard arrr petang Sabtu je terdampar cam dugong depan tv menunggu citer hindustan. erkkk tapi haku tgk citer gek, citer baru2 ni cam tak baper nak melayan, hindustan is a bit outdated nowadays, are you ready makciks? say halo and welcome to K-Pop makciks! tapikan, bercakap pasal Sanggam ni kan...aku lahhh...tak paham naper si Radha tu nak kawin jugak ngan si Sunder the psycho tew, tak pasal2 si Gopal tu dah menembak diri sendiri, epic betul lahhh.....si Sunder ni pun satu, tak paham2, awal2 lagik cam buta je org tak nak kt dia, nak meleseh2 gek tu ngorat anak dara org. tapi lagu2 dia epic kan? tu jelah pun nak tengoknya...kagum je ngan diorang ni, klu ada scene dlm mejlis pahtu kena paksa nyanyi, terus je tangan pandai2 menekan piano gaya anak aku menekan piano kuikuikui....miming ke lain - tangan ke laut ikut dan tekan je... yelah pulak, takkan nak soh pukul kompang kot...gila babeng dah aku melalut ni...



dimulakan dengan bismillah.... memula buat bubur ke mokna dulu, everything is finely chopped, dah tak kuasew dah nak blend2 bagai ni, tp kena wat moiiii bebeno lah, kang tercekik plak dia.

 tetiba little penguin pun terkedek2 masuk dapur, huihhh sibuk betul dia kt dapur. lawak lah tgk dia jalan terkedek2 gaya penguin, budak baru dapat kaki la katakan....hermmm skil bukak sana bukak sini semakin bagus nampaknya, hari tu nyaris tak terbarai poyok kaca aku. sebelah kanan kegiatan ekstrim cam biasa, mengadap muka ke penutup lobang kt sinki, haku tak paham benda apa la dia nak cari kt situ, dah terer merempuh halangan berpago dah ni, aku letak kerusi ke haper selamba je dia alih, lepas ni ingat nak cari plaster. eh dik, rupanya kelek ke huku ke hilir acuan karipap tu yerk...

kalu tetiba dia hilang senyap kejap bulehlah cari dia bawah meja, port main yang baru. pahtu klu ko auwmmm cakkkk wat ape tew??? kemain suka lagik.... hai lahhh apsal la ko tak cam typical baby lain dik? senang sikit nak jaga, eh, hok ni pun senang gek nak jaga statement bajet takut anak plak cari batu belah batu bertangkup bila beso esok
 
 
pahtu masak nasi ayam - Ayam Yang Terpilu...bajet hujung bulan soh org kt pasar kerat 18

Came Sunday... talian hayat dibuka apak ko dah gaji


ole....wahhh terus terkam ke tempat ngada-ngada. gambar terpaksa di crop bagi menyembunyikan identiti perut. ko tengok lengan mak... perkasa tahap dewataraya....gulai pon sodappp...


 mokna ni biasa arrrr... dah nak sampai kedai mulalah nak tido...

 menu yang disantap ari itu, ntah apa-apa dah nama dia, pakai bedal order je, bila sampai ohhhhh cenggini rupanya... dapat bil berderai airmata.

 tapi hok ini terbaekkkk dari ladang, pisang bakaq contemporary, ada topping eksrim, dia punya manisss humang aiiiii sangat berbahaya kpd diabetes tegar dan penumpang bot-bot kecil.


 hermmmm bagi chan kt cik Aly lepas kandang sekali-sekala, kemain suka terkedek2 kt sini

 notis pemberitahuan kepada anak kedua : sesungguhnya dirimu itew tidak dianaktirikan. abang ko dulu mainan cap kedai Ah Seng je.
aku cam tak caya je... aku masih tercongak2 nak cari walker kt Cik Aly tetiba dia dah boley jalan, amazing isn't it? (cheyy tetiba je amazing padahal lega gilak) dahhh takdek walker ko dik yg nak diarkibkan sbg kenang-kenangan kemudian hari. abang ammar dulu apa yg dia takdek, sume stok2 jakun first time mother belikan. kemudian dah rasa takkan ada edisi tambahan dlm keluarga En Azhar sedekahkan je lah kt sesapa.

 haaa.. amacam? heran tak? heran tak???

 heremmmmmm... tak heran okayyyy...ini adalah sign yang tidak baik, mungkinkah ada chan jadik tukun tiruan lagik itu scooter walk and ride?

 nampak gayanya beliau lebih suka main tiang ini, takpe lah dik, bio pole play-play jgn pole dance udoh le.... kamera cap kambing standard arrr gambar bergegorrr...(cubaan utk meng gegurl kan anak berlaku di situ)

sbb tengok dlm skrin kamera compact begitu diri ini tlh membiak dgn jayanya....tak salah emak lah selalu kritik body haku...gambo gemuk haruslah size potrait plg kecik... jgn coba klik utk enlarge



mako nyo...timbul rasa keinsafan yg sedia maklum seketika sahaja sifatnya itew... pi buat grocery afterward dgn penuh iltizam dinner is gonna be just cicah biskut dan tea panas jek... sebelah kiri pilihan pakcik...hermmm bad choice, ranaplah diet ko gini bang... sebelah kanan, cam biasa, mokcik kan lebih bijak membuat pilihan auww....
 
tetibalah haloba mendatang setelah terpandangkan biskut cap pingpong berposing dgn penuh passionate di rak biskut... owhhh biskut pojaan hati zmn memuda di kolej dulu nih, eh, la ni pun muda lagik... bulehlah buat cicah2 kt opis plak...

Menangis kesyukuranlah Ammar klu dlm box bekal dia ada tuna sandwich ke, ayam ke, salad 3 rasa ke, mee goreng ke.... sumenya benda kering2 cam biskut jek, maafkan mak nak. Dah dia pun pepagi lebih suka nak makan nasi lemak kantin sekolah, takpelah nak, sekali sekali kita menyumbang ekonomi makcik kantin. Aku pernah gek gorengkan mee/bihun sekali balik sekolah elok je lagik mee tu dok dlm bekas. Sentap hati mak ni nak. Tapi ok jugaklah kan, senang sikit keje aku. haha gelak evil. Ate pepagi mmg kecoh kepoh dgn anak nak sekolahnya, time tu lah gaduh2 kejut Ammar bangun, nak solatnya, cari spentot anaknya, yg herannya malam sblm tu dah ready2 dah sume benda tiba pagi kelamkabut gek. Ammar plak suka berangan dlm bilik air, air dah terpasang dekat 10 minit badan tak basah lagik. Tak ke hangin maknya. Nak2 time tulah cik Aly terjaga terkua nak susu. Pastu sibuk nak belit2 tudungnya, haper? ko ingat sarjan je ke ada 2-3 paku? tudung pun nak semat2 2-3 paku ngan brooch kheeen....sbb tu lah aku tak prefer pakai tudung belit2 ni, cukup sarung tudung ada awning tu je dah jimat masa. Tu belum nak keluar umah plak tetibalah tgh dukung Cik Aly dia muak susulah plak, elok je landing terkelepek atas tudung ngan baju, tak ke satu keje masuk umah kena salin habih baju ngan tudung. Lebih epic time nak kuar ada barang kes plak dlm diapers... eh eh eh..keterangan dah tak selari ngan gambar nampaknya.



Nasib si katik.... nampak elok je susun padahal setakat ditubir gobok tu jelah tangan makcik tercapainya, kt belakang tu toksah citerlah, main campak je, lenkali klu nak pasang gobok kena ukur tahap ketinggian dulu. eh, ikan sardin stok wajib ada, mana boley tinggal....

 laksa-mania in the making... malam tu tetiba Ammar ckp, Ummi, buat laksa-mania lah Ummi, ammar nak makan. ish ish tetiba culinary dpt jargon baru. Baiklah nak, nanti Ummi buat. Lasagne is his all-time favorite tewww.

Tetibalah terlupa ada laksamania dlm oven, sekali layer atas dah nak hangus. Rupanya dia dah overbake sblm setting time tiba, mana sedo loceng mcm fire drill tu belum bunyik. Apak ko kata, eh, apa pasal kerak2kerashitam ni? Maafkan Tijah bang....manakan Tijah nak suap anak makan lagi, nak ulit anak yg kamok2 nak tido lagik.... depa ni biasa arrr mmg penkomen tegar, tapi sekali hadap dah nak licin semangkuk...

Baiklah babai, nak masuk mode bz balik ni, esok nak bawak rombongan ilmiah ke satu tempat.

Friday, February 24, 2012

Foodie Friday

Salam Jumaat penuh barokah.
Pagi tadi mak nak share video Ustaz Don pasal anak aset syurga atau neraka? sekali video dia tak leh jalan hermmm yang adooo. Timbul keinsafan pulak dengar ceramah itu.
sedih juga bila ustaz kata, cuba tengok dalam rumah kita, kt anak2 kita, ada tak antara mereka esok yang buleh mandikan, kafankan, sembahyangkan dan kebumikan jenazah kita. Anak kalau dia yang uruskan jenazah ibu/bapanya haruslah dia buat baik-baik, lemah lembut dan berhati2 ke atas jenazah. Kalau org yg buat mungkinlah tak akan dia lakukan sebgmana anak sendiri sbb dia pun banyak urusan lain. Subhanallah, penuh betul cabaran nak membesarkan anak-anak zaman sekarang ni nohhh...harap2 beso esok boleh tolong harap uruskan jenazah kita dan mendoakan kita di sana nanti. amin.

Baiklah, baiklah, sidang hadirat cyber yg dikasihi sekalian.
Hari ini baper haribulan? Haa?? 24? Lambatnya rasa gaji nak masuk ni, dah rasa berada diparas kemiskinan tegar dah ni. sekali tgk dlm surathabaq harga Mami Pohkoh di Econseb RM28.50, haperrrr??? kenapa murah sebegitew? dikala hujung bulan pula tewwww? baiklah, balik nanti kena godek sampul raya anak2 yg belum dihantar ke bank. wahhhhh epic giler klu sampai macam tu yerkkkk, pemiskin tegar bandar lah katakan hakhaksss...

Dah petang2 teringat makanan, bajet takdek citer le katakan. I am in a state of denial, diri kata marilah kita berdiet tp anak tekak mintak itu ini. Ngeri tengok perut sendiri sia, sekali lagi aku balik kampung pastu mak aku kritik saiz aku haruslah aku cari batu belah batu bertangkup kt mana yg ada. Pastu dia pulak masak itu-ini yg dah terang2 bukak selera haku. Payoh lah lagu ningggg...

 hermmmm... kalu aku balik kampung sunat muakad lah mak aku masak laksam for bekfast. Pejam2 mata haku menikmatinya, hok kt KL ni tak kena ngan selera tekak aku. Terus le terkecur2 enzim dlm mulut aku tika dan saat ini. Ianya takkan muak sbb ramuannya kuahnya ada lada hitam and asam keping, and dibalancekan dgn ulam2 kampung yg segar dan terbaekkk dari ladang, dan dihotkan lagi dgn sambal cili ngan belanchan.... aduhhhhh.....

 hok ni org panggil kuih errrr.. tepung kapur gitew, janji nyiornya adalah nyior separa muda, lemak2 merdu rasanya...


pahtu pergi lepak Batu Hitam pekena mee kari terbaekkkk dari ladang...

 anak teruna ku yg food lover...

 sambil diiringi angin laut yg sepoi2 bahasa... aduhhhh....

ehhhh tetiba... tak menahan tengok gambar makcik ni, pasti lah sambal itu lebih sedap dari biasa....
baiklah, dah siap nak balik, nak pergi beli mamipohkoh, wahhhh bebudak sekarang, nak menampal kt montot depa haruslah diapers yg gebu2 harga cekik darah. sekian dulu enti cincai bancai dari yg nak cepat mendrift dijalan raya. babai.

Wednesday, February 22, 2012

Wordless Wednesday : lekat tape

video
hermmm.. tulah dianya, main lagi benda bukan-bukan, tau tu apa ke bendanya? pelekat baby balsam yg dia gigit2 sampai tercabut stok nak buat main2, Aleesya, Aleesya....

Tuesday, February 21, 2012

She's 10 and he is errr...


okoka..ololaaa.. today my busyuk masyam is 10 mths old, now you can walk steadily and giggles a lot. Sebelum ni ya ampunnnnn... punyalah payoh nak senyum, nak gelak apa lagik lahhh kena jadik kongkang dulu baru lah si mokna ni gelak. Alhamdulillah... dah 10 bulan hari ini, semoga senantiasa sihat dan senyum sokmo-sokmo lahhhhh..

 Weekend Atok datang... lunch time Atok buat sambal nyior, Atok makes the best sambal nyior in the whole world! I loike the tomboy look kt cik Aly ni... apa dah jadik dulu sebelum beranak berkobar2 nak beli gaun itu ini kt anak, lama2 haku plak suka tgk dia pakai baju ala2 boiboiboy, dia pakai gaun cam tak sheshuai jerkkk eh maafkan mak nak, late bloomer la katakan... anak aku cepat rimas pakai baju beropol2 ni, kang dia tarik2 je baju tu nak tanggal, berkobar2 beli rantai tangan ngan kaki , dia main gigit2 nak sentap je rantai tangan tu, terpaksalah jadik tukun dlm almari, apa2 lah nak, janji kau bahagia apa adanya...

 The little helper.... Cik Aly kemain suka tengok org main masak-masak, jaga2 dik...kang terpelanting cili tu dlm mata kang...


Meanwhile...
and your dedi has turned hermmm..... olang cina tamau ini no. horrrr... maafkan dinda kekanda kerana terlupakan besdaymu... ari tew sembang2 ngan MIL tetibalah keluo bab dah umur berumur nih, sekali ckp lah...'A tahun ni pun dah umur bla bla bla... toingggg, terus cam filem kena paused, barulah haku teringat besday dia leklek hari itu lah.... semalam after work berkejo ke kedai kek terdekat dan dptlah beli blackforest ice cream cake yg sgt tersedap ini....Happy birthday love!

Tiada apa yang lebih membahagiakan Apak ko selain dari menyambutnya bersama bonda tercinta dan sanak-saudaranya yang terdekat. His mother is 80 something and still going strong... jalan je tak baper larat, semangat sgt kuat, I wish my mom is like that, sometimes you are sick and helpless but your spirit keeps you strong... just like her, she refuses to think that she is not that strong anymore, I just admire her spirit! you go golden girl! semoga sihat sentiasa apa adanya...
Malam itu pakai beli je semua, soh besday boy pi beli satay and char kuetiaw and aku goreng nasi sikit. so much so surprise party khan...



 
Night before pi bawak Atok dinner kt D'Lala Seafood Kampung Baru, our fav spot kt Kampung Baru. sib baik tapau bubur ke cik Aly, tgh tunggu order tetiba dia terjaga, dah jadik cranky dan takmau dok dlm baby chair dohhhh, cranky cemana pun suap makan mulut nganga jekkk...


 Ko Ammar memang jaguh bab makan-makan apa lagi nak dikata.... dengan sekelip mata sahaja dah licin.....buat shame the company jek. (But they say autistic kid mmg gitu selera makannya?)
 

video
Last but not the least... sketsa adik abang (jgn percaya sgt alim si Ammar ni tp okaylah dpt maghrib dulu, mamanlai my son, mamanlai... semoga jadi anak yang soleh yg mendoakan ibubapa dikemudian hari amin)

Monday, February 20, 2012

Bertabahlah hati...

I read this on my sis's FB status and it tore my heart :


"Membongkar khazanah peninggalannya setelah lima bulan dia pergi..hati tersentuh kerana ada sesuatu yang berharga rupanya ditinggalkan untuk ibunya yang tidak sempat diluahkannya..teringat soalannya 4 hari sebelum dia pergi.."kalau adik mati mak nangis tak? jawapannya dik..hingga hari ini kolam airmata mak belum kering..al Fatihah.."

Friday, February 17, 2012

Kisah Satu Petang

Random notes :
Aku ada satu perbuatan yg mana kalau aku ckp orang akan ketawa dan rasa pelik. Tapi aku tak rasa pun, malahan terasa sentiasa bersedia, dan effisyen lagi adanya. Aku pandu keta auto, aku guna DUA kaki. Satu guna utk tekan minyak, satu lagi tekan brek. Pelik ke? oklah, sila LOS (laugh out silent). Rata2 org ckp cemanalah ko guna dua kaki? aku try juga tapi gila siot nasib tak terbabas masa nak tekan brek. Aku ni spesis katik, jadik kaki tu cam klu guna kaki kanan nak tekan brek rasa cam jauhhhhhh je, jadik baiklah aku guna kaki kiri. Baiklah sekarang boleh LOL. Ada kata aku gifted la tewwwww, guna dua otak sekali. Sila LOL lagi satu kali. Aku rasa ok jek, aku selalu gek try guna kaki kanan je tew tp tak boley blah tak selesa...

Kisah Satu Petang....

My home ride never been easy since I have Cik Aly. I always have a terkuaaa baby during the ride. Kagum betul dengan baby yang bersopan-santun stok2 bakal menantu mak aji in the future. Duduk dgn tawaduknya dlm car seat gitew. But not me...Hari-hari aku kena merempit drift sbb nak sampai ke destinasi dgn segeranya. Syamsol Yusuf kalu baca ini boleylah amik aku sbg extra for your next drift movie sbg gadis tepi litar tolong bancuh air.



Usually she is only ok n in a good mood and mode like this half way thru.

So I have to stock up my car with errrr toys tak cukup sifat dan flyers harga murah pentipu pada minggu ini buat stok2 Cik Aly mencarik2kan ianya to kill the time sblm ianya mengamuk tak tentu pasal dlm kete fullstop. dah macam tempat tikus beranak dow.



 tetiba.....Allah mak aiiii...hujan is pouring down heavily la pulops...jeng la aku lagu ni.... ~tetiba lagu Alyah pusing2 atas kotak muzik kedengaran, lap airmata, bersedia lah nangis kerana jln jam dan anak yg akan terkuaaaa~

  owhhhh terkesima yang agak fake ketika melihat rintikan hujan ditingkap kereta bonda



 yeahaaaa... KL dok namanya KL klu hujan sikek mulalah banjir...

 ahah... dah start dah.. dia dah start dahhhh....baiklah nak, mari kita nyanyi sama-sama..
pok amai-amai... - kuaaaaaaa
tser..tser...tser... - kuaaaaaa ~ owh adik tak suka Ifa Raziah yerk? ermmm how about this song :
dulu aku sendiri, kini masih sen...- kuaaaakuak kuaaaa....
i, i love you like a love song babeh..bip bip bip... - kuaaaaaa
iam Mr Simple-Simple....tittaramittaramit tit tot tit tot... tetiba Ammar menyampuk : eh ummi, lagu apa tew?
-K-Pop, ko apa tau....


  Baiklah, marilah memberi susu tanpa gula tambahan sebotol.... maka senyap lah ia seketika ~lap keringat di dahi~
 
 tidak lama kemudian.... hoh, lantak ko la dik, it's okay babeh, give it a good cry.
Baiklah, tipu. Sampai di kampung taman perumahan i gave a screech halt and dokong ia dlm pelukan hangit. owhhhh ada barang kes dalam diapers rupanya. makanya mokcik pun maintain mendokong ia sambil satu tangan lagi pegang stering pelan-pelan sampai umah. fuihhh terel betul aku dahlah kaki dua2 guna tekan brek/minyak, tangan pun dua2 guna pegang itu ini, multitasking bai. anggota badan yg fully function.

sampai umahhhh gumbira dia dapat tgk baby tv. Cam posing Megan Fox tepi pantai pakai bikini polka dot dah aku nengoknya.

Inilah pot baik dia training bertatih sambil tgk tv.

So aku pun masuk dapur dgn berkobar2nya memasak Mac n Cheese ahaks terbatuk. Penat mak ko menggoogle resepi baby food nih. Sian anak aku tak dek pinggan baby yg fancy2. Belasah je lah mangkuk cereal abang ko. Beginilah nasib jadik anak kedua dan seterusnya, keghairahan mak nak beli itu ini dah berkurangan, atau sbb mak rasa kilang production dah stop ditutup maka pembelian barang itu ini akan menjadi pembaziran sbb takdek nak diwaris dah.


Bagaimana rasanya Fifi? Suapan yang pertama ok, kedua pun ok, Masuk ketiga dah nak termuntah, suapan keempat terus ditepisnya sudu itu. Bagusssssss mere bete. Welcome to tekak Melayu punya club.

Jadik kita berbalik kepada plan B. Roti kentang cicah air suam.


By the by semalam aku dah jumpa cara nak bagi dia ralit dlm kete, berikan sahaja dia biskuat tiger, ternyata senyap sehingga biskuat itu hilang dari pandangan.


-----------------------------------------------------------------------------------
Orang baru dapat kaki mabuk kepayang.

video
aiyarkkkkk....mabuk kepayang ni, go slow man, eh, go slow girl, go slow...

video
yeahhhhh that's my girl, that's the way ahak ahak ~gulung2 dua tangan sambil cucuk langit~

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife