Monday, October 31, 2011

Weekend

vah vah vah vaji vah...rasanya udah terlewat tp still nak ucapkan Happy Diwali to 1Malaysia, jiran sebelah umah kita siap bagi maruku n cookies lagi. 2 hari 3 malam jugaklah mak yong layan citer Tamil, fuihhh hebak-hebak, kalu nak tau aku lebih prefer tgk citer Tamil dr Hindi lagik sebab citer hindi tu sgt2 di alam khayalan, manakala citer Tamil lebih berpijak di bumi nyata dgn background kedesaan di tamil nadu gitew, tp bila time dah bergaduh dasakkkkk bohhh, klu tak guna kayu hoki dia guna stick sampai org jahat dushhhhh melayang lalu jatuh atas gerai buah2an hermmmm time ni terus le aku tuko channel dow, tp ari tu layan citer Sivaji the boss ngan apa ke nama citer Chitti de robotic yg heroin dia Aisywaria Rai tu, terel betul citer Chitti tu, mak sampai rasa nak pingsan tgk adegan2 last tu, sgt hebakkk robot2 tu bertukarrrrrrr lalu menembak bertubi2 kt trooper askar kerajaan tp biasa arrr hero Ranjinikanth mana boley mati...mmg le mak pingsan, 3 kali mak pingsan depan tv sbb lama gilerrr nak tunggu citer tuh habih hahaha...(eh, tipu gek le tu klu kata aku tak layan citer hindustan, klu tgk clip lagu dia pun dah melopong2 mulut), petang raya tu plak aku ada layan citer Tamil kt TV2 gak, cam beh tp tak baper behlah, tgh layan emo tetiba ada le adegan samseng kampung Tamil Nadu bodoh2 alang lempor selipor kt belakang ayah dia, sekali ayah dia kewl lagik, sekali member samseng lempor plak selipor curi dia kt belakang mamat hero sekali hamik kau... deiiiiiii...terussss mamat hero kejo satu kampung, sesapa yg halang dia bedal belasah sampai tercampak atas bumbung umah kampung, nak pitam mak keterujaan...sib baik Ammar tetiba amik remote tuko channel estro ceria, kurr semangat urut dada mak kau nih...tp frust gek le sbb tatau dia jadik kawin ke tak ngan minah heroin tu, ada ker sbb tak jadik amik exam terussss terbatal kawin, kira2 org yg amik exam tu kt kg tu kira cam wiralah, cam kau nak amik KPLI kekdahnya kat sini, jadik calon menantu pilihan gitew, kesian mamat hero kena halau sekali ngan bapak dia dari mejlis kawin tu, sekali bapak dia dah sentap kata kt hero tu, apsal ko tak pegi amik exam tu? anakpavi!sekali hero pun ckp dia tak sempat amik exam tu sbb nak melaksanakan upacara kematian cikgu dia yg dia dah anggap macam mak dia sendiri...terusss bapak dia emo n sentap n menangis.. ko tau lah kan kalu deme2 ni menangis, sendu habis...ehhhh, banyaklah aku punya citer esok pun tak habis.

so weekend tu citer dia cam ni..bukan, bukan citer tamil tapi cambiasa arrr citer bergambo, mana boley tahan citer tak bergambo, mau pitam kebosanang horr...


aluhluhluh...cumelnya mereka2 ini...anak sapalah ni...Ari Sabtu adalah hari graduasi anak2 kindy kami, these 4 were among 6 yrs std who can make it at KL ihtifal, mak kan pengetua lelap kindy kt Kuantan tu, camana buleh terjebak ngan early childhood education ni aku pun tatau, tp tahniah lah kt adik aku yg telah dgn jayanya menguruskan kindy itew tanpa aku yg selalu lelap kt KL ini (bohoooo rasa nak lempang pipi sendiri isk), tahniah kpd grad student kami yg telah terer 3M dgn jayanya! Good luck in tahun 1 tahun depan sayunk2 sume!

baiklah, baiklah, ni kisah mokna Cik Aly. My baby you dah masuk 6 bulan ni kemain ligat nak praktis bunga2 crawling sampai omak ni takut dia tertumuih kt lantai time angkat bontot tinggi2 tu.


Selalu abang Ammar bagi moral support sambil jadik merangkap reporter klu adik merayap jauh2. Maafkan mutu gambo blur. masa beli kata anti goyang sekali hermm...goyang geruditerussss .... insaplah bang, boleykan aje ler beli kamera canggih sket.


Jangan angkat tinggi2 sangat dik oiiii, kelas anak mak tak pakai suar, selekeh giler anak aku dlm umah, lemaklum tgh panas ang ang time ni kenalah pakai seksi sket ngan baju aircond


ewah ewah kau gelakkan pompom girl yerk, standard arrr pompom girl musti bagi moral support, go Aleesya go!


Asyek2 nak menerkam ke pintu je budak nih


atoiii kita dah penat dah.


wow....kening ziana zain tak boley blah


fuiyoooooo... nok ganti Khairul Fahmi ko demo?

Meanwhile...

Kau bosan tak hari2 pikir dlm kepala what's for dinner?


Sekali mak dah sendu terussss masak linguine hailam...boley? Fusion sgt la tu...tp boley tahan lah plak rasanya, mmg aku selalu tuko mee kuning tu ngan linguine, nak2 heboh2 pasal borik asid ni serremmm...


My mom paksa me to pose like this


Atoiiyaiii, hari Ahad....masak nasi ayam lagik, berkepak2 lah kita lepas ni Ammar, sib baik lepas makan Ammar tak berkokok hahaha...


Camhorror bersama Siti Tanjung Perak hok dah stim mata nak tido, cadangnya nak pi satu kedai kt belakang umah sekali tutup daaaa...


Terus tuko direction pi panjat mall. Mokna ni setengah jamlah pun buleh bertahan senyum dok dlm stroller, lepas tu terkua2 nak keluo...nak pi survey walker dia tp tak jumpa hok berkenan di hati


Hujan lebat lah pulops lewat petang tu... so we felt like sipping someting hot like Starbuck Coffee...chehcheh...nak kopi mahal je tak kalah hahaha... sipping sipping hapernya terusss jadik aktiviti melantaking, nampak Papa John so belasah je lah order something hot2 from the oven


Cheesy baked pasta for Ammar... anak dah obes mak tak sedo2 order benda berlemak kt anak ishhh...Aleesya cam biasa tgh menganalisa menu


And pizza for apak ngan omak hermmmm... look who's talking eh...


Aluhluhluh..nehi nehi... belum buleh mkn lagi ni nak, omak kau belasah pakai t-shirt gi market jew tehehee kalu pakai kain batik teruss mantop..ada beran kah?


Syabas mere bete! Dah akhir rancangan baru mintak susu, terimakasih kerana menyumbangkan kepada aktiviti penambaikan badan omak ni nak.


Balik umah after hot bath minum ubat terus zzzzzz...tido musti nak berkepam ngan napkin jew, sian anak mak, batuk ngan selsema cycle kedua kaedahnya, apa nak buat, musim2 hujan cenggini tak dapek nak nolongnyo...

Friday, October 28, 2011

stok takdek citer

tetiba otak stuck tak reti nak citer, sebenonya byk nak citer tp rasa cam otak berkarat jew ih ih... kenkonon nak stylo tulih jew tu yerk tp kang bunyi cam yahudi lak apa-apa lewww... Aleesya, di saat takdek idea ni izinkan mak ngumpat pasal kau nak...Aleesya is 6 mths + 1 week already, tgh bersiap2 pasang kekuda tp masih gear gohead gostan gitew je lagik, le maklum le tak lama lagik nak merangkak le tew...


Makin galak je bergolek sana-sini, tido kemain lasak lagik, adalah boleh jumpa dia nak menuju ke pintu dlm kul 2-3 pagi gitew, dlm tido pung ko boleh mimpi golek2 dik, dasak sungguh! Sepanjang malam 2-3 kali terjaga keje omak ni kutip ko balik masuk garisan haish....kan dah kata, dia ni pemerhati PBB, lantai kosong cenggitu pung gigih menelek buat kajian tempatan isk. gasaklah mak ko umah dah tak serupa haper dah


Memang sukerrr lew nonggeng2 cenggini, bergolek gelantang satu umah pung yg hebaknya tetap akan bawa BFF bersama - bantal teddy yg dah lebam tetap dlm genggaman!


hoh hoh hoh...dah ter stuck...
So mommy had to put you back into your crib sweetie...<----- aluhluhluh...cumelnya="" ayat="" br="" guna="" kita="" mai="" ni="">

There, there, ....seing your big smile like this makes mommy melt...


You and Libby, your little lamb a.k.a your second BFF. If you'd ask mommy about mommy's fav doll, mommy would asked, 'what doll-doll? ain't no stream deep enough for me to swim, ain't no trees high enough to climb...yup, you've got it right cutie pie, mommy was a tomboy once upon a time, period.

Meanwhile.....


Lately, almost every weekend I cooked Chicken Rice....alamak dasak nak speakang jew nih....org2 dlm umah ni tak pueh2 ngan nasi ayam dow, tp hok tu pung yg sonangnya, la ni I bake the chicken n it's easier n healthier kunun je lah tp makan nasinya tu bergantang2 hahaha...
I season da chicken with some salt n black & white pepper, add sweet soy sauce, oyster sauce, honey and sesame oil, marinate for a while before I melt some Garlic Spread and pour it over chicken and put it in da oven, yum, yumpuiiiii!


Papaku pulang dari kota...tak hagak-hagak cam name tag guru panatia Matematik dah aku nengoknya!


Yours truly yg makin galak tembun pipinya itew...hari Jumaat ya Mastura rasa toktoklah nak pakai Jubah bagai, sekali ana punya opismate kata Arab katik...kuang asam ko Emy! Jadik kak Pah katik n geng pi santap kt SR ari ni. bersedia utk ngap Stewed Aussie Steak yg dah ropa daging rendang Tok dah aku nengoknya, sekali masa dah upload gambo ni baru perasan adik waitress ni ntah buat hape tah selongkor tangan dlm baju hah kantoi ko!

eh, sekian lah dulu, stok2 memaksa diri menaip nih, anak2 aku dua2 dah kena bom by the time pukul 9, tak bleh jadik nih, aku pung jeles gek ni, nak bergolek gelantang jugoklah ni bai.

Friday, October 21, 2011

Dalam episode Seharian di Penang and BBQLand

Dalam kisah seharian di Penang dengan keterangan bergambar.


Puan Kay, please attend the meeting on my behalf - Boss.
-Baik boss. Stok2 ikan bilis naik kelas ekonomi jew.


5.00 a.m. - Angkut anak-anak sekali ke KL Sentral. Pandai2lah Apaknya jaga anak2 lepas ni.


5.20 a.m. Check-in siap2 kt KL Sentral, amik KLIA Express to KLIA. Huihhh... sungguh horror pemandangan Subuh hari di terminal ERL ni, tetiba teringat citer psycho-thriller eh eh dasat betul imaginasi.


Dlm train, ada 2-3 kerat jek umat manusia dlm ni. Klu jumpa Ju-Onn pingsanlah mak sengsorang.


Apa lagik kroihhh dulu. Poyo giler tutup mata pahtu amik gambo sendiri, psiko giler pompuan ni.


6.10 a.m. gitew sampai KLIA. Cam patung cendana terpacak sengsorang kt boarding gate ni. Dah baper kali naik flight pun bengong lagik nak gi mana buat apa, selalu klu travel pung ada org hok buat sume, aku tau-tau ikut jerk. Sekali nak travel alone tetiba jadik gelabah biawak.


I hateeeeeeee flying!!!! Klu ada org offer naik tongkang pun mak sanggup. Imaginasi tahap kronik standard arrr gitew. Owhhh dok kat kepak gitew.


Good morning Penang! Arrived safely around 8.15 a.m.


The meeting. Ntah hapa aku cakap pun aku tatau hahaha.....(amik gambo sket2 kunun bg pihak uni padahal nak tepek kt blog jerk teheee)


Amboiiiiii cheq datang dari jauh hangpa bagi karipap ngan sandwich sekeping jerk nohhh, hangpa tatau dlm flight tadi depa bagi minum jus ngan kacang masin sepeket je, bekpast cheq mesti kurang2 nasik lemak sambal sutun harhar, eh, eh, gurau je nooooo...


haaaa... camtu lahhhhh....tang ni lahh, hangpa pandai cover balik lunch kt sini noh.....baguih nooooohhh....


Mari kita pakat pekena nasi kandaq tersandaq nohhh...


Eh nanti, nanti, cam ni lah baru betui, penuh meja baru gempaq! Tapi agak malang bagi mak sbb mengalami batuk yg kronik, takbleh makan pedas2 owhhhh tp mak belasah semacam, bila lagi nak pi Penang noh! tapi hospitality pihak Penang memang superblah! Rasa takmo balik, petang makan lagik....


Ih ih ih.. tang ni rupanya nasi kandaq beratuq tu...last pi Penang tatau pun dia dok tang ni, takpa, nanti2 pi Penang haruslah menerai noh!


5.00 p.m. - Dah nak balik. Pi cari jeruk-jeran dulu kt Chowrasta Road, eh, ada ke kata ganda jeruk-jeran tuh?


Huih... terliuq nih...


Tu pung beh, ni pung beh, kasi campur2 ye auntie!


Flight delay kul 9.00 p.m. Sampai KL dlm kul 10.00 p.m. gitew, naik balik ERL kul 10.40 p.m. dengan jeruk idaman hati, dah ropa balik dari Shangdong dah! Amik dak Aly kt nursery kul 11.30 p.m. Sib baiklah Ummi Ton offer nak jaga sampai malam, klu tak pitam lah Apak ko nak layan kerenah dak Aly the attention seeker tu, maklum le, bab2 anak2 menangis ni bajet tak reti pujuk mesti pass kt omak jugak....

------------------------------------------------------------------------------
Meanwhile.....

Kisah satu malam makan steamboat di BBQLand, Kuang, dalam versi gambar2 blur bajet kamera cap kambin.

Aktiviti makan2 semakin aktif (padamkan saja angan2 nak jadik body cam Nancy Ajram ye). bertitik tolak dr rancangan JJCM sampai terdrool over tgk Qi yg makan cam there's no tomorrow tu (ish ish mamat tu klu makan cam lapo beno yerkkk), maka pi lah ajak anak buah 2 org makan steambot kt Kuang. Huishhh punya lah ramai umat manusia jang.....


Ni antara tetamu kehormat yg hadir.


Ni namanya steamboat banjir sampai ke bawah, daging blackpepper dia terbaek tp hati2 Cik Salmah, tak kena gaya bbq ada liatlah sket daging dia tu. Tapi dia punya variety tu not to my expectationlah, klu korang berangan nak makan seafood baiklah pi Bagan Lalang ke haper, seafood dia setakat udang ngan sutun jerk, hok lain tu selain dr daging n ayam ada ball2, mee2, sayurnya pun sawi ngan kangkung jerk apa barang...aku rasa lagik beh n variety kt Flaming lagik, tp yela Flaming tu takdoklah pulops bako2 tu, tp makan mmg puaslah sekali ngan desserts sume, kt sini nan ado dessert2 tu yerk...


Aleesya ko minum susu jelah dulu dik.


Ammar tak reti la pulops steambot2 bagai ni, dia nak makan mee cam megi tu jerk, sampai2 terus nak megi!nak megi! tensi betul, belum dapat meja dah pi amik pinggan nak makan megi grrrrr.... oh yea, korang kalau tercegat nak tunggu org blah sampai ke pagi lah nunggunya tu, klu gi situ, pi kaunter amik no. dulu, barulah dpt meja, sian plak aku tgk ramai org berdiri tunggu meja tatau prosedur tu kekdahnya, pakwe aku kan terlebih peramah, dialah tukang jadik usherer tak berbayo malam tu soh org pi amaik no. kt kaunter ish ish.


Yampoiii kata Apak eh.


Portion aku tgh tunggu nak terjun dlm poyok.


Tengah nak bako2 ni Aleesya mulalah dah setat enjin, keluokan bunga2 introduction nak kamok2, member dah melepasi waktu tido plak taim ni. Kau Aleesya masa turn Apak ko makan sedap2 siap menambah2 elok je perangai tu, bila turn omak nak strecth2 badan nak makan bajet dgn aman dan jayanya mulalah wat perangai grrrrrr....


dah... dia dah start dahhhhh....makan cam masuk mulut kunyah 2 kali terus telan jelah kekdahnya omak ko taim nih. Dah habih makan nak bayo elok le pulak dia tersenyum simpul main2 plak...tensi, tensi, kau suka memainkan perasaan omak ni yerk dik! Apak ko dah gaya Mullah Omar dah sekrang nih, berserabai dah janggut tu bang oi!


Antara food selectionnya, aje giler nak menonggeng2 amik gambo lama2 kt sini, psiko apa pompuan ni kang org kata, ehh, tp musti ada gek org kata elehhh, bajet nak boh gambo dlm blog lah tu hehehehe....

Sekian terimakasih, jumpa lagik. Esok Apak eh mau ninggalin aku 4 hari, lepak 3 beranak kt umah je ler aku nampaknya weekend nih haihhh...

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife