Riang Ria makang lagi

Halooos people in d house, eh, akulah in d house yooauwauww. Alah, tetiba la pulops. Aku sebenonya tingin nak gebang2, masa amatlah terbataskan, wahhh statement pun macam ko bini TPM ker haper. Aku rasa nowadays ada sikit sindrom kemalasan melanda blogger2 sbb byk blog2 yg aku suka skodeng pun tak hapdet, samolah kitoo yooo... jadi mehlah aku cer citer cer citer tu pung stok hok dah basi dohhh...

Ari tukan lepas raya kan open house sana-sini, so mak rilek je arrr. Nak tunggu turn aku buat cam lemau lah, maklum lah baby mak tu kan divas, ada hari dia ok, ada hari dia hok hek hok hek ntahapalah yg dia nak, aku kengkadang angkat dia tinggi2 cam bapak Simba angkat anak dia kt gunung batu tukan pastu sound kt dia, Simbaaaa!!!!!"ko nak apa sebeno-benonya nih?" tapi sekali dia tersenyum daaaa buat aku cair. Aku ni kan bangsa takbleh tahan dengo baby menangis ni, cepat tensi. Sbb tak tau apa puncanya tu. Sekali takdir tuhan anugerahkan aku dua2 budak hok buleh tahanlah klu bab2 meragam nih. Kurrrr semangat, mak terima ngan hati yang terbuka, janji injap jantung mak berfungsi dgn sebaik2nya.

Jadinya, last minit pikir punya pikir buat adhoc meeting ngan pak eh cam lusa nak buat tp hari ni baru bagitau kt jemputan, maka terjadilah open door umah kami dlm 2 minggu lepas. Giler ko, buatnya org tak nak terima order makanan baru padan muka, nak masak2 mintak mahaplah cam tak nyompek, dibuatnya si Aly the attention seeker terkua2 satu hapah pun takleh masak. Tapi fortunately sumenya berjalan lancar walau sume benda last minute, syukur alhamdulillah. Meh ler layan gambo2 dgn kamera cap kambin mak ni.


wah wah wah.... ntah ape ler hok jadik fenomena sgt bendalah Angry Bird nih, mak kan selalu ketinggalan ketapi, tetiba Ammar jadik meroyan ke Angry Bird, nak t-shirt angry birdlah, kasutlah, mainan lahhh pening mak ko ni tau!
Baiklah, memula citer besday Ammar jatuhnya bulan 8 masa bulan pose gitu so alang2 buat open door ni so buatlah sekali beeeeeelated besday dia, wah, so belated, sowi laling Ammar! Sekali terpikirlah nak order kek Angry Bird ni sbb ia tgh giler bayang ngan Angry Bird, hah, makanlah pueh2 nak, klu ada lastik nak je omak lastikkan burung kemarahan ini. Sekali bila tgk gambo ni baru perasan Apak eh sengaja tambah perkataan Abang Yeop tu, Apak ko mmg sgt semangat kenegerian kaedahnya.


Blow those candles n make a wish son!


Tepuk gajah namanya ni Ammar. Syabas Omak, gunakan perut seoptima mungkin buat tahan berat adik time berdukung.


Happy 10th birthday son! Auwmmm, mcm nak praktis potong kek anniversary jerk..


Menu dat day: Satays grrrrr mengcongkam order kt kak Naniey Satay, laksa yummy order kt SIL, lomang beli kt tepi jalan dah lupa nama brader tu, sume pun main beli dan order jek, kecuali ayam masak merah, rendang daging dan nasi impit yg pagi2 dgn gigih dan jayanya eden masak dan kuih2an n buah-buahan. Giler setengah mati bz ari tu, maklum le sume benda prepare ari tu jugak dgn takde pembantunya, sib baik majlis start lepas Asar. Manakan nak wat air lagik, potong2 nasi impit, rebus telur, potong2 condiments utk laksa, servingnya lagik blehhhh lotih den. Eh, sate tu nampak cam tuan rumah kedekut giler, oh no...sebenonya ari tu kenduri sate cuma sbb tuan rumah tak letak selonggok sekali hadap sbb nak abih je mak gi dapur panaskan stok sambil gendong dak Aly kt sebelah tgn sbb bila dia nampak org ramai terusssss dia melalak, dah kenal org anak mak tu methodnya.


Sweet treats...


Antara tetamu yg hadir, jemput bebudak opis, famili n jiran dekat jek pun, tu pun rasa nak pingsan. Gambo sume blur plak, maklumlah kamera cap kambin.


Jemput makan ye kawan.


Mejlisnya berlangsung sampai lewat mlm. Ni fenomena yg berlaku jam satu pagi, lepas pack2 leftover masuk fridge mak terussssss pingsan. Lantak le pinggan mangkuk tak berbasuh tinggal le dulu ateh meja tu, esok tu aku keje, tinggal sume tu buat rezeki kt pak eh sbb dia off hahaha....


Eh lupa, sebelum wat mejlis ni, beli kek belated ni kat Ammar wat makan kt nursery dia, specifically sebelum decide nak wat mejlis ni.

---------------------

Ari tu pak eh kata nak makan ikan, aku kata moh cari ikan bako, kita bako! kita bako! Tp buleh tahan plak dah taste pakwe aku ni, dia kata teringin nak menjala kt Manhattan. Wahhhh, baguslah, citarasa dah up! Klu tak dia kan spesis tekak Melayu jati nak cari nasi je kekdahnya. Ammar apalagi le terloncat2 genjoice mentang kata sebut nak ke Subang Parade. Hermmm, kt situlah Mall pujaan memandangkan dekat ngan umah dok. Sebenonya tgh nak menjinak2kan dak Aly ni pi outing, mak ngan ayah kau kan selalu suspen je klu bawak budak ni gi jenjalan, takut dia wat hal tetiba, korang tatau kamuk2 dia nak tido tu belum ilang lagik, kang bersilat den!


wahhhh sedap sangat ke tu omak? kata dak Aly dgn penuh interested. Selalu penuh kosentrate tgk org makan.


uihhh dap dap....kata omak sambil memberi anaknya menerai sket sup itu.


Euwwww...Propalah omak nih!


Our plate....harus letak sebatu dr Cik Aly, klu tak tangan dia cepat je sentap. Bajet bendalah ni banyak nak kongsi makan ngan ayahanda, sekali ciput je arrrr, dulu masa makan saling sayang menyayang ngan apak eh kemain byk portionnya tu, sekali salah order daaaaa....


What are you talking about bro? Adik ni penuh dgn kosentrasi tau! omak tak boley blah muka tgk adik tangan ttp tabah menjangkau makanan.


Mek Aly siap wat muka skeptical lagik...ko tatau betapa kejongnya paha aku mendokong budak kecik ni, nampak je kecik tp berat buleh tahan lah...


Sebab apa.... Mokna ni jgn haraplah nak dok dlm stroller ni, plg lama 15 saat jerk, pahtu terkua2 nak kuar, anak aku ni jakun sket ngan baby gadget nih, baik dlm baby car seat, dlm crib ker, gitew lah...

Finally, we survived after almost an hour dlm resto tu. Service malam tu OUTTTTTTT TERUSSSSSS!!! Ada ke patut makanan dah sampai fork n spoon tak nyampai2. Dah la bagi air terlebih2, tu belum lagi mintak sos bagai. Sib baik le pakwe mak jenis tank beso buleh le habihkan ayo tu klu tak mmg mak bagi balik arrr. Tapi markah cemerlang 5 bintang utk mek Aly, setakat ni dah boley wat gi dining out, adalah 2-3 kali ia tak buat perangai. Hermmmm makin gemuklah mak kau lepas ni hingggggg.

Comments

Maya Marisa said…
Cha cha pun sama yong! Gila sangat kat angry bird tu. Dr ke beg skolah, tumbler & t-shirt, semunya hok gambar burung tu jer. Sampai naik jemu omaknyer.

Wah syabas Aly! Pasnie yong, bole ler dine out selalu yea! 'wink-wink'
Yong Kamariah said…
aje memang ye lah kak Pah Maya oiii ntahapalah yg deme dok giler2kan tu yek, tgk game nya tu biasa2 jew hehehe...

haihhhh...takbley praktis selalu, dah banyak spare tyre menggelembung sana-sini kt badan omaknya! hahaha...
PatinPasta said…
Yong,
Waaaah.. dah suka gi outing, gi Mall ye dak Aly ni. Sok besor sket buleh lepas gi dengan Abang dia jek. Pastu pesan tapau ikan Manhattan balik balik ke Mak Apak nye. Hehe!
Yong Kamariah said…
Dear Aida,

Harap2 le dia suka bebeno gi Mall, sonang omaknya sket, setakat ni dia tak delah buat hal tp ada jugak nyaris2 gitew. huih, ko nak lepas gi ngan Abang dia, sesilap abang dia bawak gi cyber cafe tak balik2 pitam makkk!!!

Popular Posts