Jawap tag : List three jobs you’d consider pursuing if money didn’t matter

Tag dari adinda Jeet yg berada jauh di mata (sbb tak pernah nampak) : List three jobs you’d consider pursuing if money didn’t matter. Sib baik mak tgh boring kingkong tu pun cam tak kuar ide lah.

atoiii... beratnya topik ni sbb money does matter ecewahhh mmg mata duitan dasarnya. Jeet kau nak jawapan serius ke jawapan tak siries? Klu jawapan siries cam cikgu sekolah tanya apakah cita-cita kamu nanti? harussssslah mak jawap cikgu dan doktor. Cam skima la pulops. hermmm dah beso tua bangka ni rasanya dah berubah dah jawapannya. up sket up sket sesuai dgn kerjaya dan usia methodnya harhar... maklumlah mak kan spesis indecisive kannnn...Baiklah, mungkinlah begini jawapnnya, dengar jawapannya ye Cik Jeet (ewahhh rasa cam acara berbalas pantun la pulops)


1. Nak jadik celebrity chef cam akak Nigella ni owhhh gitew. terusss tingin nak makan spegeti bolognese tgk gambo ni. Aku kalu tgk show cik kak ni mesti suka tgk senyuman signature dia tu pastu dgn loghat dia tu jeling2 kamera sambil tgn masak itu ini. pahtu tgk dressing dia, tgk cutting badan dia choyyyyyy terussss aku lupa nak salin resepi, pandai kau Nigella yek. eh ada gek le sekali dua masa aku kt dapur tgh masak aku tgh berangan shooting cooking show ala2 guna loghat brits pekat cam akak Nigella, pahtu tetiba Ammar ada kt sebelah pahtu aku cam opocotttt pahtu Ammar tanya "Ummi cakap ngan saper?" blehhhh... potong stim betul anak aku tu, aku buat scramble egg je pung terussss perasan masak omputih n teruss berangan jadik Nigella. Tp ada gek sekali dua aku tiru2 aksi chef wan pahtu Ammar gelak2 kingkong kt aku. Sib baiklah juga dia special kid pesen tak reti nak citer itu ini kt org, klu dia citer kt org mmg bukan je kingkong terus gelak kongkang le jawapnya harharharhinggggg...owh gitew ke gelak kongkang? Tapi nak jadik celebrity chef guane mung setakat chef cekodok pisang jerk erkkkk.


ehhh gambo dia ni pun ada tetiba.... cik adik manis ni sowang lagik ni...mak kau ni Ammar kengkadang suka ajuk dia ckp time masak, suara halus2 cam itik... harharhingggg tak dek keje dah gamaknya aku ni. Ok, bila aku wat sora dia Ammar jadik blur terusss. takperlah Ammar, nanti mak kau buat show kt Aleesya plak, dia musti suka bila omak jadik clown kt dapur.


2. Nak jadi pembaca berita cam Wan Zaleha Radzi auwwwwmmmm! Masa aku kecik2 dulu kan, aku ni kan stok2 suka berangan, bukan setakat berangan dok diam2, siap ngan aksi sekali. Masa tu aku selalu dok kt tangga umah pegang surat khabo betul2 depan muka pahtu berangan jadik pembaca berita cam WZR, tapi tak boleh blah, baca rancangan tv hari ini jek hawhaw.... hari2 aku dok praktis bajet org tak dek. Sekali pakcik sebelah umah mak aku skodeng aku daaaa.....pahtu dia sengih2 kerang busuk, eh kerang kan kecik2, ni sengeh2 tiram laut selatan punya busuk, terus aku cam terkelendat malu siaaaaa....itulah antara peristiwa yg amat memalukan dlm hidup aku taim tu...

ehhh tetiba mak kompius ngan soklan di atas...if money didn't matter, ate dua2 keje kt atas kan money matters..habih tu?...


3. Bagi makanan kt gelandangan kot...
Owh sungguh mulia sekali.

Sekian, terimakasih.

Comments

Maya Marisa said…
yg no 3 tu tak tahan betul...hahahaha
but i think la yong, time WZR tengah top tu, ramai jugak yg berangan nak jadik mcm dia. kan kan kan
~jeet~ said…
hehehe...nigella yek, bolehla, dapat slang tu dah kira one foot in the barrel already

;) - sy plak jeling manja..hehehe..
Uncle Lee said…
Hi Yong Kamariah, very interesting.
Wok with Yong....
Add your humour, itu la dia!
Have fun, and keep a song in your heart.
Lee.
Yong Kamariah said…
Dear Madam Maya,
betul, betul... masa tu WZR tgh meletup2 ala2 idola gegurl semalaya kan kan kan, siap masuk iklan air karbonat miranda ke haper kt eskelator tu heee...

Jeet dearie,
owhhh Jeet jeling manja akak pun terus juling auwww... tp klu akak wat show wat slang Teganu boley? hahha masak...

Dear Uncle Lee,
Wok with Yong sounds interesting, any production house you know nak buat casting? heeeeee...
Hehe veeeery interesting but i think being a newscaster is pretty lucrative these days hehe <3
PatinPasta said…
Yong,
Job #2 tu okojot saya membacanye tau! Tapi kan kalo dengan gaya Yong yang suka berceloteh dan lawak sokmo ni.. sesuai mat jadi host Melodi ka, gerenti gempak! :D

Pstt.. bila nak tayang cooking show YongLa Nelson?

Popular Posts