Posts

Showing posts from July, 2009

Demammm...

Image
Ari ni aku terpaksalah mengELkan diri sbb dua orang encik2 kt umah aku tu demam. Aku ni sebenonya cuak jugek le nak EL ni, rasa cam perasaan ponteng sekolah jek, tapi aku lak tak tergamak nak tinggalkan dua org 'belahan jiwa' aku ni kt umah. Nak2 ni le 1st timenya deme demam secara berjemaah. Agaknya secara astronomicalnya, bulan2 yg mewakili diaorang ni beredar secara selari gamaknya. Mengarut lak aku ni. Semalam masa amik anak aku tu kt nursery aku dah detect something wrong ngan dia ni, biasalah naluri ibu le katakan, tak sentuh tapi takat pandang je buleh sense je. Walaupun dia meneruskan aktiviti harian dia cam biasa badan dia dah dedar petang tu. So malam dah panas badannya. Kelam kabut le aku carik ubat dlm fridge, nasib baik ada bekalan paracetamol yg tak bukak lagik. Anak aku tu klu demam mmg le menggusarkan ati aku, klu panas sgt buleh fit cam sawan tarik tu. Tapi tahap panas dia pun aku dah boleh differentiate, cam mlm tadi kira bukan tahap merah lagik, klu dah tah…

Casa de la Colmar

Image
Hari Sabtu bangun pepagi tatau nak wat and gi mana. Walaupun byknya keje rumah menanti aku but what the heck! Keje tu buleh tunggu.... The weather was clear and what a glory Saturday morning! Aku pikir we must go somewhere ni, tak leh jadik ni, kaki yg tak berbedung ni dah terlompat2 nak gi jejalan, sementara aku ada mood ni aku kata kt Encik aku baik kita gi memana. Jadiknya tak sampai berapa saat tu kami pun berpakat nak gi Bukit Tinggi, saje nak merayap area2 tu. Nasib baik le dpt spouse yg sama kaki tak berbedung ni, senang citer.
Jadik kami pun melencong le ke Berjaya Hill Resort, teruslah gi Colmar Tropicale ni, berangan kejap pi pekan kt France. Bukannya ada benda pun kt sini, kebetulan masa aku gi ni belum ada aktiviti yg menarik lagik yg dibuat, agaknya 'resident artis' deme belum bangun tido lagik kot...tgk dlm brochure punya le memacam event ada...


Maka mokcik pun bergambo sakan la ngan anak mokcik...

Aku lemah no ngan anak jantan aku sorang ni.. memana pegi jangan le…

Buka pose 3

Image
Day 3 : ikut kira yg wajib ganti ni maka kira final le semalam tu. Nasib baik le tinggal 3 ari je, klu kena ganti 30 ari maka masak dan boring le org yg sudi mengikuti blog aku ni nak tgk gambo makanan aku buka pose ni hihihi... tak pe ler kan, layankan aje lah mood aku nak tempek gambo ni, belan makan belan tgk Biggest Looser kt Hallmark channel, nengok org lain jadik kurus tapi badan akak yg maintain adoo...


Teringat citer pasal healthiness ni pagi tadi gi check darah bagai kt klinik panel. Doc tu kata denyutan nadi aku agak laju. Aiseyman, aku kata takdek lah aku ni berdebo2, kata doc yg aku rasa cam gatai2 kuching ni melawak, 'ai takkan aku pegang ko ni kot ko berdebar2?' huahuahua....ces, menyampah giler aku dengo, doc yg aku biasa jumpa ni mmg berbahasa aku-kau je ngan aku, siap citer kisah skandal dia nak kawin lagik satu, tak cukup tu siap tunjuk lagik gambo awek skandal tu dlm henpone dia. Dlm ati aku kata doc ni otaknya ada crack sket kot, harharhar, aku ni bertahan …

Buka pose 2

Image
Day 2 : Sebagaimana yg dijadualkan, main dish buka pose semalam adalah sambal udang petai. Nasib baik le ada KLK, cepat le sket keje, being a gomen staff ni dia balik cepat dr aku, save masa le taim nak tanak nasik, potong2 sayur n such. Harap2 bolan pose nanti budak ni masih stay kt umah aku lagik, supaya senang sket keje aku...heheh..
Sambal udengs petai, aku makan 4 ekor je tapi encik aku membalun the restSup tulang cap kedai...The refreshing iced lemon tea dgn lemon gedabak yg aku petik kt Kemen Helan ari tu.. sungguh berperisa lemon dgn teh perisa lemon Cameron Bharat tea.
Ari ni misi hari ketiga nak masak Asam Pedas ikan tenggiri lak. Layan selera jangan tak layan....

Buka pose

Image
Masuk ari ni ada sari lagik nak ganti pose ni. Masa memula dulu aku dah ganti awal2 masa nemankan encik aku pose enam. So tinggal 3 hari bakinya. Bila aku congak2 nampaknya dan-dan habih bulan Rejab ni aku ganti 3 hari pose ni. Tapi yg molek nak pose ni dah tentulah bulan Rejab n Shaaban ni. Aku ni tataulah buleh ke nak mengsunatkan pose taim Shaaban ni, yg penting aku pikir yg wajib dululah. Bila dah pose ni mulalah pikir nak makan macam2.
Nilah juadah aku berbuka pose semalam, daging masak hitam tapi tak baper hitam... Ngan sayur campur ngan telur dadar.


Hari ni? Nak masak udang sambal petai plak, dah beli siap2 udang ngan petai tu.

Di hujung minggu itu..

Image
Ari Ahad encik aku kena keje sbb ganti colleague dia yg kena balik kampung sbb maknya kena stroke, keje malam la pulok. Minggu tu memang le angin monson barat daya malas masak aku dah tiba dan dlm seminggu tu jugek le aku gantung periuk belanga. Dan ari Ahad tu pun aku nekad meneruskan niat aku tu memandangkan byk keje surirumahtangga aku yg belum beres, terutamanya baju tak basuh yg dah menggunung dlm bakul tu, umah pun tak bersapu lagik, ngan tanah sekangkang kera kt laman yg tak betrim lagik dah jadik cam tanah terbiar jek aku tengok tu. Duh, byknya keje menanti ni. Apa2 pun hidup perlu diteruskan, bangun pun dah lewat, terus keluo brunch aje, teringin pulok nak makan ayam penyet ni. Maka kami tiga beranak pun pegilah tempat kami dah makan sebelum ni yakni kt Sunway. Aku ajak encik aku try kt resto sorang penyanyi tu yg bukak resto ayam penyet, kata encik aku dia makan ari tu tak sedap. So pilah kedai yg biasa ni yg bagi aku ok banget.
Ayam penyet yg mantop terutama sambal dia tu (…

Tengok movie : Harry Potter

Image
Bila aku tgk iklan wayang Harry Potter tu ari cam best, maka dengan penuh berniatnya aku soh KLK membeli tiket utk malam semalam. Tiket yg cun dgn kedudukan yg cun adalah pukul 8.20 p.m. Maka dengan penuh disiplinnya makcik amik air semayang dan tunggu azan maghrib berkumandang, wahhhh... kira klu ada markah dpt le aku markah penuh ari tu, klu tak, cam tak percaya namanya aku ni nak tunggu azan dan semayang awal waktu camtu, ai, bilalah nak berubah mak yong oii... Encik aku bagi mesej balik lewat sket disbbkan peristiwa pengeboman kt hotel di Indon. Kira utk tajuk berita utama esok hari la tu. Duh, pukul baper nak sampai kt Mid Valley ni. Sebelum peristiwa pengeboman 2 hotel kt Indon petang tu aku dah bagi mesej ancaman bom dah kt Encik aku tu supaya balik awai ari tu, klu tak perang dunia kedua akan meletus. Sbb malam sebelum tu telah tercetus perang dingin pertama antara aku ngan encik aku tu gara2 perselisihan pendapat nak hantar anak ke NASOM balik. Tak per ler, tu nti aku tulis d…

Balik Kampung

Image
Last week En. A aku dapat off 2 ari weekend. Dengan muka berseri2 beliau ajak balik umah bonda beliau tersayang. Cheyyy...baru last month mak dia ada kt sini 2 minggu. Dia kata tu tak kira balik kampung sbb kata dia klu kira julat balik kampung kira2nya last time kami dah blk ke Kuantan. Nyampah... belek2 jadual keje beliau nampaknya ujung bulan ni le aku dpt balik umah mak aku plak memandangkan beliau dpt off lagi Sabtu Ahad tu, aku cam frust gek sbb adik aku mesej ari tu katanya doyan dah gugur, manggis dah masak ranum, ada gosip jiran kampung yg terhangat dipasaran, bla, bla... ahh...menci arrr.. dah tentu doyan n manggis tu tak tunggu aku, tapi for sure gosip panas tu dah dibocorkan oleh KLK sebaliknya beliau dr kampung last week... aku kata tu the very delicious gossip one..... Rerupanya ada kenduri doa selamat @ melenggang perut anak buah encik aku ari Sabtu tu, maka pepagi buta Sabtu dengan tak mandi dan pakai baju malam tadi tu aku melenggang ke darat umah Yong Teh yakni akak s…

Dinner at Muara

Image
Senin lepas Ajie hanto mesej nak dtg KL ari Khamis, ada seminar katanya. Jumaat malam nak balik Bukit Goh. Tetiba dtg angin baik aku rasa nak belanja adik jantan aku nan sorang ni. Yelah diakan dah menyeponsorkan percutian ke P.Perhentian ari tu, rasa nak balas jasa dia la pulok. So semalam sesampainya di KL beliau terus meronggeng ke SOGO dulu, adik aku ni kalau dpt menyopping kalahkan pompuan. Lepas Maghrib (nak masuk Isyak pun) pilah amik beliau di Mid Valley. Tu pun lepas shopping kt MV jugak tu. Malam tu ingat nak balun ye2 jugak sbb tu En A dan aku telah siap sedia mengosongkan kompartmen perut kami. Setelah sesi mesyuarat tergempar antara aku ngan Encik aku tu maka kami decided nak makan kt Muara Ikan Bakar Port Klang.

Amik Ajie yang adoo. ..member baru lepas makan ropanya. Sampai ati betul dek non tu. Dia telah mendakwa bahawa bosnya telah memaksa dia makan (alah sebenonya bos dia belanja dia tu, dah kena belanja makan tak hengat). Tak pe le, misi diteruskan. Mak datuk punyala…

Laksa 1Malaysia

Image
Dah beberapa hun minggu dah tekak aku ni teringin beno nak makan laksa nyonya, sampai naik layu dah daun kesum yg aku beli minggu lepas. Ari ni dah tak tertahan dah keinginan yg membuak2 tu so pegilah Giant beli sikit barang. Sampai umah aiseyman, ade gek beberapa bahan yg tak cukup lagi wat essemble jadik laksa nyonya. Tgk2 bahan tu lepas wat mee udang jek. Tapi dek ke-anxiety-an yg tak terbedung tu aku teruskan hajat. Ha amik ko, resepi kacukan mee udang ngan laksa nyonya, I'd rather call it laksa 1Malaysia, hihihi... Oh yea tadi kt Giant pi le beli sekali baju renang cap kambing kt Ammar. Sbb budak tu membesar bagai johan sejak 2 menjak ni maka habih baju sana sini dah tak muat. Tu kalau budak pompuan aku agak dah boleh beli coli dah, sebegitu naiknya sume part kt badan dia. Sampai umah umang hai... saiz XXXL pun tersendat2 dah kt badan dia, dah gaya ahli gusti bagai dah aku tgk budak tu... hai nasib le, kenalah sekali lagik aku jadik pengamal sedekah jariah kt sesapa lepas ni.…

Tengok Movie

Image
Kelmarin lepas balik keje badan rasa lesu sbb otak bersawang tension. Kak Long Kecik (KLK) ajak pi main bowling. Aish, tak sior aku, maleh le nak baling bola ke longkang lagik, sekali KLK ajak pi tgk movie. Hmmm, aku pikir cam ok je idea budak ni, lagik pun rasanya since ages aku tak tgk layar lebo. Citer apa? KLK kata Hannah Montana, aishhh, citer budak kecik rupanya, akak ni klu kt skrin halus buleh le layan tgk citer2 budak kecik ni. Aku sebenonya nak tgk Transformers tpi nampaknya ahli jemaah lain dah tgk. KLK tepon kawan dia kata kul 9 ada citer Last House on the Left (LHTL). Suspen thriller, ok gek aku rasa, setidak2nya boleh jugak aku lelap mata dlm panggung tu nti. So kenalah aku mintak approval dr En. A. Sebenonya aku agak mencuakkan diri je nak tepon lelaki itu pasai pagi tu aku dah lancarkan perang hangat kt dia. Asalnya terlewat bangun jek, sbb dia buleh tido balik lepas dengo jam jaga. Sebenonya aku pun dengo tapi sbb tanggungjawap En.A di pagi itu mengerahkan kami bangu…

Are You in a Negative Work Environment? Tips to Change It

Image
A friend of mine forward me this article which I think is good to consult hati2 yg lara sbb bengkek kt opis... man, we cannot run away from this situation, mana2 pegi mesti ada pnyer... so layannnn kan aje....enjoy :

Are You in a Negative Work Environment? 5 Tips to Change It
by Catherine Pratt http://www.life-with-confidence.com/
Whether you love your job or hate going to work every day can depend a lot on whether you work in a positive or a negative work environment. We’ve all been in the situation where we seem to be working with dysfunctional people and in an area that’s more toxic than a nuclear waste dump. It’s frustrating and draining and a lot of the time you end up thinking that you’re going to have to find another job. But, there will always be negative people everywhere you go. The trick is to learn how to deal with those people. Part of the frustration comes from feeling that you are helpless to do anything. This article will show that you do have the power to change your env…