Wednesday, July 29, 2009

Demammm...

Ari ni aku terpaksalah mengELkan diri sbb dua orang encik2 kt umah aku tu demam. Aku ni sebenonya cuak jugek le nak EL ni, rasa cam perasaan ponteng sekolah jek, tapi aku lak tak tergamak nak tinggalkan dua org 'belahan jiwa' aku ni kt umah. Nak2 ni le 1st timenya deme demam secara berjemaah. Agaknya secara astronomicalnya, bulan2 yg mewakili diaorang ni beredar secara selari gamaknya. Mengarut lak aku ni. Semalam masa amik anak aku tu kt nursery aku dah detect something wrong ngan dia ni, biasalah naluri ibu le katakan, tak sentuh tapi takat pandang je buleh sense je. Walaupun dia meneruskan aktiviti harian dia cam biasa badan dia dah dedar petang tu. So malam dah panas badannya. Kelam kabut le aku carik ubat dlm fridge, nasib baik ada bekalan paracetamol yg tak bukak lagik. Anak aku tu klu demam mmg le menggusarkan ati aku, klu panas sgt buleh fit cam sawan tarik tu. Tapi tahap panas dia pun aku dah boleh differentiate, cam mlm tadi kira bukan tahap merah lagik, klu dah tahap 'merah' tu mmg kompem aku kena rally berjaga malam. Dah makan ubat encik kecik aku tu nak tgk movie citer animasi jepun Ponyo lak. Dah baper kali tgk pun tak jemu2 dia.

Dalam pukul 11.30 mlm aku dengo pintu umah aku cam kena gegar dan dibukak org. Mesti org sebelah ni, tapi kuat beno bunyinya, suspen giler eden, eden kan trauma giler lagik2 pulak sejak kena rampok dlm umah tahun lepas. So aku pun memberanikan diri turun jenguk ke bawah, takkan le encik aku yg keje malam tu dah balik keje awal camni, selalunya klu tak pukul 1-2 pagi idok le tau balik rumah. sekodeng punya sekodeng memang sahlah encik beso tgh terketar2 carik ubat kt dapur sambil terkejut beruk tgk aku jenguk dia. Terus le special effect dia menjadik2. Lepas makan ubat beliau pun menggigil2 badan terus tarik selimut, demam, demam, demam....grrrrrrr... huh, encik aku ni klu demam mmg mengalahkan budak kecik. Anak dia pun teruslah join d club sambil meniru2 special effect ayah dia. Selang tak baper lama encik beso tanya ada makanan tak? lapo katanya, sbb belum amik dinner lagik, okla tuh, takdek le sakit teruk beno tu klu sempat tanya pasal makanan lagik, nasib baik ada 2 ketul lagik KFC yg aku beli petang tadi, maka makanlah ia sambil ditemani oleh anak dia.
Pukul 5 pagi aku terjaga dua2 encik tu badannya panas balik, duh, sume aku kerah bangun makan ubat. Ammar plak tak moh tido balik, mulalah berkuntaw sana sini, lantak kamu le Ammar, Umi nak tido balik tapi pun tak buleh tido, bangun pagi kepala dah fenin la tak cukup tido, encik 2 org lak demam tak baik lagik, maka yg adooo...

This morning I drove them to the nearby clinic. Seperti yg aku suspek, Ammar ni demam sbb tonsil dia dah bengkak. selalu cam tu. Doc kata beso sket kena buang tonsilnya sbb selagi tu dia senang dpt batuk, demam, dan yg sewaktu dgnnya. Dah baper org doc ckp macam tu, maybe one day kami kena buat jugak. Lepas dapat ubat n MC memasing maka baru le leh settle down. Tadi masakkan nasik ayam kt encik2 tu, org demam ni elok le makan yg soupy2. Nanti rajin aku upload le gambonya, mata aku pun dah layu lepas kenyang dan berjaga malam tadi, adios.Set nasik ayam utk orang sakit, betapalah mithalinya aku ari ni huahuahua....

Monday, July 27, 2009

Casa de la Colmar

Hari Sabtu bangun pepagi tatau nak wat and gi mana. Walaupun byknya keje rumah menanti aku but what the heck! Keje tu buleh tunggu.... The weather was clear and what a glory Saturday morning! Aku pikir we must go somewhere ni, tak leh jadik ni, kaki yg tak berbedung ni dah terlompat2 nak gi jejalan, sementara aku ada mood ni aku kata kt Encik aku baik kita gi memana. Jadiknya tak sampai berapa saat tu kami pun berpakat nak gi Bukit Tinggi, saje nak merayap area2 tu. Nasib baik le dpt spouse yg sama kaki tak berbedung ni, senang citer.

Jadik kami pun melencong le ke Berjaya Hill Resort, teruslah gi Colmar Tropicale ni, berangan kejap pi pekan kt France. Bukannya ada benda pun kt sini, kebetulan masa aku gi ni belum ada aktiviti yg menarik lagik yg dibuat, agaknya 'resident artis' deme belum bangun tido lagik kot...tgk dlm brochure punya le memacam event ada...


Maka mokcik pun bergambo sakan la ngan anak mokcik...

Aku lemah no ngan anak jantan aku sorang ni.. memana pegi jangan le ada jual bendalah Ben10 ni ajelah gatai tangan dia nak mencapainya, utk menyenangkan ati kitaorang nak bejalan2 maka kasik chan la, dpt sebijik buku cum sticker ni kira dah pueh ati benolah tu...

Tengah panas rembang ni, nama je High Hill tapi tak sejuk pung...
Encik aku kata klu nak eksen kt org kampung konon gi kt negeri omputih tunggu omputih lalu baru amik gambo, aku tergelak beso sambil omputih dua kerat tu tertoleh2 wondering...



kat Japanese Garden Tea...


Geram je tgk ikan2 ni rasa nak tangkap sekor2...

Turun High Hill tu kami pun terus meracing ke Shah Alam gi Stadium Melawati Shah Alam, saje nak tgk warehouse sale, katanya branded item. Masuk dlm tu aku dah jadik tak tau nak beli apa disebbkan keramaian orang tu, sama cam Metro Jaya warehouse sale ari tu. We ended up beli sepasang kasut encik aku yg pada mulanya boring giler layan aku browse thru kt dalam tu dan sebiji beg pegi pasar Superman anak aku, aku lak tak beli apa pun... Balik kt umah sambung pegi beli barang dapur kt pasaraya baru bukak belakang umah aku. Malam dah letih giler nak pi umah jiran yg wat kenduri kawin pun tak larat.

Ari Ahad aku pun on le seragam surirumahtangga balik, sapu umah, basuh baju, lipat baju, etc. Ahad tu juga tenda biru dah terpasang depan umah aku, ni chan baik tak yah masak. Malam tu jiran selang 2 pintu ngan aku ni siap tapau lauk pauk kenduri kawin ni punyalah banyaknya. Tapi aku agak upset sket sbb aku rasa cam lapo malam tu tapi jiran aku ni tapau lauk je nasik tak dek... nasibla, makan jemput2 je ler....

End of weekend yg letih gek ler.

Friday, July 24, 2009

Buka pose 3

Day 3 : ikut kira yg wajib ganti ni maka kira final le semalam tu. Nasib baik le tinggal 3 ari je, klu kena ganti 30 ari maka masak dan boring le org yg sudi mengikuti blog aku ni nak tgk gambo makanan aku buka pose ni hihihi... tak pe ler kan, layankan aje lah mood aku nak tempek gambo ni, belan makan belan tgk Biggest Looser kt Hallmark channel, nengok org lain jadik kurus tapi badan akak yg maintain adoo...


Teringat citer pasal healthiness ni pagi tadi gi check darah bagai kt klinik panel. Doc tu kata denyutan nadi aku agak laju. Aiseyman, aku kata takdek lah aku ni berdebo2, kata doc yg aku rasa cam gatai2 kuching ni melawak, 'ai takkan aku pegang ko ni kot ko berdebar2?' huahuahua....ces, menyampah giler aku dengo, doc yg aku biasa jumpa ni mmg berbahasa aku-kau je ngan aku, siap citer kisah skandal dia nak kawin lagik satu, tak cukup tu siap tunjuk lagik gambo awek skandal tu dlm henpone dia. Dlm ati aku kata doc ni otaknya ada crack sket kot, harharhar, aku ni bertahan ngan dia ni sbb secara profesionalnya dia memantau kesihatan aku ngan baik. Tapi sian dia, ada sakit jantung dan dah wat pintasan jantung pun. Ada sekali aku kata kt dia 'ko ni tak padan ngan sakit jantung nak ada skandal...' Gelak beso je doc tu. Alah, aku sifatkan dia ni member2 gitu so aku tak takut sgt nak jumpa doktor, dan aku rasalah dia saje je mesra alam ngan pesakit dia utk menghilangkan ketakutan patient dia. Memula aku rasa dia ni semacam je jugak, asal jumpa aku je puji aku bagai, baju cantik la, make up lawalah, aku lawalah (ok, silalah muntah dgn statement ini kuikui....) tapi yg buat aku tau skandal dia ni sbb setiap kali aku jumpa dia setiap kali tu juga dia kata aku ni muka cam kawan dia kt Kelantan. Satu ari aku boring giler ngan dia aku kata, jejangan ko ni ada awek eh? mengaku je lah... maka dia pun mengaku sambil cerita dan tunjuk gambo segala tu... ishhh.. ada jugek doc cam ni ek...tapi kata dia dia blm berani ckp kt bini dia jek...ishhh dah panjang beno pulok citer aku dan doc tu...selingan..
Maka sebagaimana yg terjadual, lauk buka pose semalam adalah asam pedas ikan tenggiri. Daun yg terselit tu aku rasalah spesis pudina, ni aku bawak balik sepokok dr Kemen Helan gek. Aku ingat sampai kt bawah ni habih mati tapi masih subur melata dlm pasu kecik kt laman aku tu. Kata pekebun tu yg menamakan spesis tumbuhan ini sebagai 'pokok tomyam' amatlah sesuai daunnya di boh dlm tom yam atau masakan ikan, sampai kat aku dlm telur dadar pun aku hiris boh segala dlm tu...




Sayur apatah nama masakan ni hasil 'kreativitian' anak dara kt umah aku tu (KLK)

And beberapa ketul chicken drummet last kopak yg aku jumpa dlm fridge

Thursday, July 23, 2009

Buka pose 2

Day 2 : Sebagaimana yg dijadualkan, main dish buka pose semalam adalah sambal udang petai. Nasib baik le ada KLK, cepat le sket keje, being a gomen staff ni dia balik cepat dr aku, save masa le taim nak tanak nasik, potong2 sayur n such. Harap2 bolan pose nanti budak ni masih stay kt umah aku lagik, supaya senang sket keje aku...heheh..

Sambal udengs petai, aku makan 4 ekor je tapi encik aku membalun the restSup tulang cap kedai...The refreshing iced lemon tea dgn lemon gedabak yg aku petik kt Kemen Helan ari tu.. sungguh berperisa lemon dgn teh perisa lemon Cameron Bharat tea.
Ari ni misi hari ketiga nak masak Asam Pedas ikan tenggiri lak. Layan selera jangan tak layan....

Wednesday, July 22, 2009

Buka pose

Masuk ari ni ada sari lagik nak ganti pose ni. Masa memula dulu aku dah ganti awal2 masa nemankan encik aku pose enam. So tinggal 3 hari bakinya. Bila aku congak2 nampaknya dan-dan habih bulan Rejab ni aku ganti 3 hari pose ni. Tapi yg molek nak pose ni dah tentulah bulan Rejab n Shaaban ni. Aku ni tataulah buleh ke nak mengsunatkan pose taim Shaaban ni, yg penting aku pikir yg wajib dululah. Bila dah pose ni mulalah pikir nak makan macam2.

Nilah juadah aku berbuka pose semalam, daging masak hitam tapi tak baper hitam...
Ngan sayur campur ngan telur dadar.


Hari ni? Nak masak udang sambal petai plak, dah beli siap2 udang ngan petai tu.

Monday, July 20, 2009

Di hujung minggu itu..

Ari Ahad encik aku kena keje sbb ganti colleague dia yg kena balik kampung sbb maknya kena stroke, keje malam la pulok. Minggu tu memang le angin monson barat daya malas masak aku dah tiba dan dlm seminggu tu jugek le aku gantung periuk belanga. Dan ari Ahad tu pun aku nekad meneruskan niat aku tu memandangkan byk keje surirumahtangga aku yg belum beres, terutamanya baju tak basuh yg dah menggunung dlm bakul tu, umah pun tak bersapu lagik, ngan tanah sekangkang kera kt laman yg tak betrim lagik dah jadik cam tanah terbiar jek aku tengok tu. Duh, byknya keje menanti ni. Apa2 pun hidup perlu diteruskan, bangun pun dah lewat, terus keluo brunch aje, teringin pulok nak makan ayam penyet ni. Maka kami tiga beranak pun pegilah tempat kami dah makan sebelum ni yakni kt Sunway. Aku ajak encik aku try kt resto sorang penyanyi tu yg bukak resto ayam penyet, kata encik aku dia makan ari tu tak sedap. So pilah kedai yg biasa ni yg bagi aku ok banget.

Ayam penyet yg mantop terutama sambal dia tu (ala2 sambal belanchan), Ammar sempat menulis ntahapa2 kt form order tu sementara nanti makanan sampai

Boiprenku makan udang penyet ni, dia kata sedap (dia tu sume benda pun sedap..)


Skodeng CSI : sempat paparazzi gambo pakwe KLK dr tingkap bilikku...
KLK pi dating ari tu, di jemput oleh pakwenya di depan umah, aku rasa dah cam omputih pnyer stail dah yg mana boipren jemput gelpren kt umah parents. Cumanya aku ni bukan parent je. Aku rasa aku ni masih ortodok lagik pemikiran dlm bab dating2 camni. Aku dulu2 takut giler nak ckp ada pakwe pun kt bapak aku, kt mak aku buleh le aku slow talk, namun nak bawak balik umah aku rasa mati aku taim tu. Namun zaman dah berubah kan... kenalah open up minda sket kot, dizmn ni aku rasa cam oklah si pakwe nak tunjuk diri, atleast kenal le sape dia kawan, yg menggusarkan aku cam masalah sosial zaman sekrang ni yg campak2 baby merata-riti, dak pun kesah yg aku baca kt Metro ari tu, mak sedara sorang budak pompuan umur 16 tahun ni dengo bunyi 'weird' dlm bilik budak tu, ropanya tgh projek ngan pakwe baik pnye, tu sbb menyelinap ikut tingkap bilik budak pompuan tu..... camne lah nanti zaman anak aku nti. tatau la citernya lagik, diminta dijauhkan le dr anasir2 tak baik, namun itu aku siap2 dah bagi peringatan kt KLK ttg rules n regulations selama you stay under my roof :
Rule no 1 : tak leh bawak guy dlm umah selama aku tak dek umah
Rule no 2 : cannot keluo memalam kecuali urgent n ada teman pompuan sama
Rule no 3 : cannot balik lewat malam klu pi dating
cheyyy...cam bagus aku ni, tapi setakat ni KLK mematuhi rules n regulation tersebut... oi, bukan senang jaga anak dara org ni yoi...aku ni bukanle role model yg baguih sbb aku pun zmn memuda yg ado jugek bab berdating2 camni..

Petang tu KLK balik dating aku ajak gotong royong trimkan rumput kt laman sambil bergosip n chit chat. Ok jugak le ada teman chit chat taim encik aku keje malam ke, weekend ker, bila le aku nak dpt anak pompuan sorang ni....hai....

Saturday, July 18, 2009

Tengok movie : Harry Potter

Bila aku tgk iklan wayang Harry Potter tu ari cam best, maka dengan penuh berniatnya aku soh KLK membeli tiket utk malam semalam. Tiket yg cun dgn kedudukan yg cun adalah pukul 8.20 p.m. Maka dengan penuh disiplinnya makcik amik air semayang dan tunggu azan maghrib berkumandang, wahhhh... kira klu ada markah dpt le aku markah penuh ari tu, klu tak, cam tak percaya namanya aku ni nak tunggu azan dan semayang awal waktu camtu, ai, bilalah nak berubah mak yong oii... Encik aku bagi mesej balik lewat sket disbbkan peristiwa pengeboman kt hotel di Indon. Kira utk tajuk berita utama esok hari la tu. Duh, pukul baper nak sampai kt Mid Valley ni. Sebelum peristiwa pengeboman 2 hotel kt Indon petang tu aku dah bagi mesej ancaman bom dah kt Encik aku tu supaya balik awai ari tu, klu tak perang dunia kedua akan meletus. Sbb malam sebelum tu telah tercetus perang dingin pertama antara aku ngan encik aku tu gara2 perselisihan pendapat nak hantar anak ke NASOM balik. Tak per ler, tu nti aku tulis di lain n3. Maka Encik aku balik on taim dgn tersengih2 kerang dan kata lapar. Tak dek masalah kerana aku dah 'on'kan pelan B iaitu telah menapau siap2 makanan utk 2 org lelaki dlm umah tu sebagai rasuah sbb kena tinggal.

Sepanjang jalan ke MV penuh duri ranjau iaitu jem giler. Sampai2 dah pukul 8.45 gitu dan terus serbu claim tiket. tergagau2 carik tempat duduk le plak dlm gelap tu, tanya org sebelah dah 5 minit main. Oklah, terus terangnya aku bukanlah peminat setia Harry Potter pun. Dulu pernah le aku tgk yg ada title Prisoner of Azkaban ke apa, watak2 yg aku tau pun Dumbledore, Harry, Hermione ngan Ron aje, apa masalah Harry Porter ni pun aku tatau. Maka bila dah siri ke 6 yg namanya Half Blood Prince ni aku macam lost giler. Nasib baik le citer tu penuh ngan teknik CGI bagai tu menyelamatkan makcik2 yg macam aku ni dr keboringan tahap cipan. Memula citer cam best gek penuh gelak ketawa penonton. Tapi klu tanya aku balik apa jln citernya mintak mahap le sbb di tgh2 jln citer tu aku tertido, dengo Amoi sebelah aku tu terjerit baru le aku tersedar, kenangkan duit yg dah terlabur tu aku memaksa jugak bijik mata aku ni bersengkang. Pastu bila tahap enjin aku ni up balik, lahh.. sedo2 dah habih citer, aku ingat dak Harry ni nak gi balas dendam le sbb sifu dia dah meninggal gitu tapi terus keluo credit title bagai tu. Oi, that was the longest 2 & 1/2 hours I've ever endured in the panggung wayang. Nasib baik le sepanjang jln pulang KLK telah berbesar hatinya membuat ulasan citer tu, le maklum le beliau ni peminat setia si Harry Potter ni, siap ada sume koleksi buku n movie HP. Nti le, klu ada masa aku layan le koleksi beliau.

Balik umah sume terkawal, umah tak dek kecah, kedua2 lelaki tu tgk godek PC/laptop memasing dgn amannya makanya aku terus naik atas, semayang n terus zaaaasssss zzzzzz tido laaa apa lagik. Esok lak nak keje, sebel jek rasa nak keje weekend ni. Esok boleh le aku tenet wat research sket tengok balik review citer ni dan apalah jalan citer sebenonya tu.

Sign Off.

Monday, July 13, 2009

Balik Kampung

Last week En. A aku dapat off 2 ari weekend. Dengan muka berseri2 beliau ajak balik umah bonda beliau tersayang. Cheyyy...baru last month mak dia ada kt sini 2 minggu. Dia kata tu tak kira balik kampung sbb kata dia klu kira julat balik kampung kira2nya last time kami dah blk ke Kuantan. Nyampah... belek2 jadual keje beliau nampaknya ujung bulan ni le aku dpt balik umah mak aku plak memandangkan beliau dpt off lagi Sabtu Ahad tu, aku cam frust gek sbb adik aku mesej ari tu katanya doyan dah gugur, manggis dah masak ranum, ada gosip jiran kampung yg terhangat dipasaran, bla, bla... ahh...menci arrr.. dah tentu doyan n manggis tu tak tunggu aku, tapi for sure gosip panas tu dah dibocorkan oleh KLK sebaliknya beliau dr kampung last week... aku kata tu the very delicious gossip one.....
Rerupanya ada kenduri doa selamat @ melenggang perut anak buah encik aku ari Sabtu tu, maka pepagi buta Sabtu dengan tak mandi dan pakai baju malam tadi tu aku melenggang ke darat umah Yong Teh yakni akak sulung encik aku, kengkonon nak jenguk kejap..maklum le pepagi buta air kt umah MIL aku ni sejuk gilerrrr (tapi sempat le aku basuh muka ngan gosok gigi, ko ni..)...ha kau...keje tengah menunggu bagai.. nak nyiang daging, bawang, terung, etc.. maka terjebak le aku ngan makcik bedah, senah, yong, nyah, merewang kenduri ari tu, dah sbb muafakat kejap je masak le kari daging, pajeri terung, rendang ayam, acar dsb, plak tu dan dan tu terus le panggil org makan n baca doa selamat...nasib aku le sorang pun tatau aku tak mandi lagi....heheh...

malam tu aku ngan encik aku mesyuarat kelambu... serious, sbb mesyuarat tu dijalankan dalam kelambu, umah MIL ni nak tido memang kena pakai kelambu, nak pasang ubat nyamuk ala2 tu baik direntikan sbb nyamuk kt sini nyamuk hydroponik, segar bugar tanpa antibiotik, nak rasa badan kering darah sampai ke pagi silakan ler, aku pun tatau le dr mana dtgnya tentera2 ni maybe sbb umah dema ni kt tebing sungai perak agaknya....maka aktiviti keesokan harinya tlh diputuskan utk ke Kemen Helan... ate, nak ke mana lagik, naik boring tahap cipan aku klu duduk sesaja kt kampung tu sementara nak tunggu balik KL balik, nak2 aku ni yg kaki meronggeng bagai, dulu mak aku kata org tua2 kata klu ada tahi lalat kt bibir tu makanya mulut omeh (kuat menyembang), aku belek2 kt kaki aku tak dek pulak taik lalat, manalah tau ada tahi lalat kt kaki maknanya kuat berjalan. Dari umah MIL kira dlm sejam lebih sampai le klu lalu kt Simpang Pulai, maka layankan saje le gambo2 perasan aku kt bawah ni...

Tempat wajib singgah mesti kt Cameronian Bharat Tea ni, pekena teh sambil tgk view ladang teh, taim pegi ni angin menderu2 sampai terbang le jugak sudu teh tu, sejukkkkknya bukan main taim berangin2 camni..


mai secawan...


Ammar sempat tangkap bantal strawberry setelah melalak dlm kete nakkan bendalah tu sepanjang perjalanan...

Melawat kebun entah sesapa punya tah tapi Amoi tu baik sungguh siap bagi tour guide lagik.. (harap2 takda yg nak super impose le gambo ni...riso aku...)

Oklah, cita2 aku masa tua nanti dan klu umur panjang (ke aku dah tua pun..) nampaknya bertambah lagik iaitu utk berladang dan bergarden (cita2 asal nak rilek jer)...sejuk ati aku masa masuk ladang ni...

suka le aku ngan hasil tanaman dan gardening cam ni...


Jem giler masa kt Brinchang, byk nampak plat Penang je, agaknya deme ada public holiday Isnin ni...

Akhirnya jam 7 lebih baru sampai kt umah. Kul 9 lebih tu dah bertolak ke KL, kul 12 lebih dah sampai, penat giler rasa badan ni...

Friday, July 10, 2009

Dinner at Muara

Senin lepas Ajie hanto mesej nak dtg KL ari Khamis, ada seminar katanya. Jumaat malam nak balik Bukit Goh. Tetiba dtg angin baik aku rasa nak belanja adik jantan aku nan sorang ni. Yelah diakan dah menyeponsorkan percutian ke P.Perhentian ari tu, rasa nak balas jasa dia la pulok. So semalam sesampainya di KL beliau terus meronggeng ke SOGO dulu, adik aku ni kalau dpt menyopping kalahkan pompuan. Lepas Maghrib (nak masuk Isyak pun) pilah amik beliau di Mid Valley. Tu pun lepas shopping kt MV jugak tu. Malam tu ingat nak balun ye2 jugak sbb tu En A dan aku telah siap sedia mengosongkan kompartmen perut kami. Setelah sesi mesyuarat tergempar antara aku ngan Encik aku tu maka kami decided nak makan kt Muara Ikan Bakar Port Klang.

Amik Ajie yang adoo. ..member baru lepas makan ropanya. Sampai ati betul dek non tu. Dia telah mendakwa bahawa bosnya telah memaksa dia makan (alah sebenonya bos dia belanja dia tu, dah kena belanja makan tak hengat). Tak pe le, misi diteruskan. Mak datuk punyalah jem nenas KL semalam, tersengguk-sengguk pukul 9 lebih baru buleh masuk highway gi Klang. Encik A aku pulak 10 kali pegi Port Klang 10 kali juge le beliau masuk arah magnitud yg berlainan. Le maklum kt sana ada pelabuhan utara, selatan, timur barat bagai... Dgn perut dah masuk angin tu aku mulelah dtg angin meroyan, pong peng2 kt Encik aku yg dgn redho menadah telinga beliau. Sekali adik aku wat keluo le henpon dia yg tercanggih sket dr kitaorang ni, yg ada GPS punyer, tu pun satu, dari tadi tak hengat, makanya terjumpalah kami dgn amannya Muara Ikan Bakar Klang tu. Ni yg wat aku nak beli henpon canggih sket ni.

Tapi berckp pasal gajet ni elok le aku lakibini ni tak pakai henpon canggih pun. Janji buleh wat call, terima call n sms dah le. Nak2 asben aku tu, lagik buta hurup bab gajet yg advance ni. Tu kira dia dah pakai henpon canggih sket la yg ada beratus2 lagu ngan klip lagu bagai dlm henpon dia, ala2 skrin sesentuh lagik. Tu aku belikan kt dia sbb adik aku tolak henpon dia dgn harga yg amat le berpatutan utk henpon yg teradvance le dr henpon zmn batu kitaorang ni. Oleh kerana 'canggih'nya ia encik aku tu nak setting ringtone pun terkial2. Maka aku kejenya tiap2 mlm tuko ringtone henpon dia le sampai satu ari dia balik keje dgn muka monyok. Dia kata sampai ati aku setkan ringtone lagu org darat Sarawak zmn lama2 ke tajuk Mukun sbb sume org gelakkan dia time meeting editorial. Alah aku kata, glamer le kejap, tu mesti ada org nak ringtone tu. Satu lagik wat dia bengkek gek ngan aku masa dia gi China tu ari. Aku dah pesan amik flight mode dsb. dlm kapal tobang tapi aku lupa aku set alarm clock ngan satu lagu kartun. Maka ketika org tgh sedap tido dlm flight tu tetiba lagu OST Gaban berkumandang dgn megahnya, lebih kurang 'wakasau, wakasau senandung....' , maka gelabah bewak le encik aku tu nak menekan manalah punat nak stop alarm clock tu. Nak2 tu selang beberapa minit lagu tu keudara balik, last2 encik aku tu terus 'kill' tepon tu, sesampainya kt tanah beso beliau terus ngelabah mengemail aku menanyakan code tu pin ni kt aku... hem yg adooo lah pakwe aku tu...(panjang lah pulok esei topik tepon ni)

Berbalik kesah tadi (hampir aku terlupa), nasib baik org tak ramai dpt cepat gek le. Tapi disbbkan ahli jemaah 3 org je yg dah berangin masuk asap esofagusnya maka aku order volume yg moderate je ler. Anak bujang aku pun dah kenyang sbb dah melicinkan sepinggan nasik kt umah pengasuh dia sblm balik ptg tu. Maka dapat le berborak2 ngan adik kesayangan aku tu yg menjelma sekali sekala kt semenanjung ni. Moral of the story kalau nak cepat dpt order mmg kena datang malam weekdays kalau pi weekends, org punyalah ramainya kt sini, maka layankan ajelah gambo2 semalam ni..


Balun jgn tak balun...


Ajie yg dah keletihan sbb kekenyangan hanya mampu melihat saje....


Dgn sekelip mata dah lincin....

Oh! Aku kah yg menghabiskan ini sume? (memang ye pun...)

Yg ni memang best...nasib baik sempat amik gambo sblm abis....layan.....

Wednesday, July 8, 2009

Laksa 1Malaysia

Dah beberapa hun minggu dah tekak aku ni teringin beno nak makan laksa nyonya, sampai naik layu dah daun kesum yg aku beli minggu lepas. Ari ni dah tak tertahan dah keinginan yg membuak2 tu so pegilah Giant beli sikit barang. Sampai umah aiseyman, ade gek beberapa bahan yg tak cukup lagi wat essemble jadik laksa nyonya. Tgk2 bahan tu lepas wat mee udang jek. Tapi dek ke-anxiety-an yg tak terbedung tu aku teruskan hajat. Ha amik ko, resepi kacukan mee udang ngan laksa nyonya, I'd rather call it laksa 1Malaysia, hihihi... Oh yea tadi kt Giant pi le beli sekali baju renang cap kambing kt Ammar. Sbb budak tu membesar bagai johan sejak 2 menjak ni maka habih baju sana sini dah tak muat. Tu kalau budak pompuan aku agak dah boleh beli coli dah, sebegitu naiknya sume part kt badan dia. Sampai umah umang hai... saiz XXXL pun tersendat2 dah kt badan dia, dah gaya ahli gusti bagai dah aku tgk budak tu... hai nasib le, kenalah sekali lagik aku jadik pengamal sedekah jariah kt sesapa lepas ni....moral of the story pi le beli baju yg elok2 cam cap unta ke, baru pueh ati....(ate camne dah kelas marhain je maka cap kambing je le mampu).


Ini dia laksa 1Malaysia mangsa dinner kami tadi. Ini diambil dari pinggan encik aku tadi, encik aku tu sampai2 umah dah mengadu kelaparan, maka 2 pinggan jugak dibalunnya tadi, dek kerana nak mengampu punya pasal pakweku tadi kata ini dah boleh bukak restoran... aishhh...mengada2, aku kata memang le... restoran yg nak tutup... laksa nyonya pakai santan, tu le antara spare part yg aku lupa beli, so terjah dlm fridge tgk ada separuh lagik santan kotak yg dah beku, so akak balun campak je ler, tak le berlemak sangat, n rasa dia not bad la for 1st timer attempt.. dan tak lupa juga untuk pengetahuan umum, aku guna spegeti ganti mee ngan laksa, sbb aku lupa beli mee, dan aku pikir apa salahnya mencuba kelainan sket...heh...

Saturday, July 4, 2009

Tengok Movie

Kelmarin lepas balik keje badan rasa lesu sbb otak bersawang tension. Kak Long Kecik (KLK) ajak pi main bowling. Aish, tak sior aku, maleh le nak baling bola ke longkang lagik, sekali KLK ajak pi tgk movie. Hmmm, aku pikir cam ok je idea budak ni, lagik pun rasanya since ages aku tak tgk layar lebo. Citer apa? KLK kata Hannah Montana, aishhh, citer budak kecik rupanya, akak ni klu kt skrin halus buleh le layan tgk citer2 budak kecik ni. Aku sebenonya nak tgk Transformers tpi nampaknya ahli jemaah lain dah tgk. KLK tepon kawan dia kata kul 9 ada citer Last House on the Left (LHTL). Suspen thriller, ok gek aku rasa, setidak2nya boleh jugak aku lelap mata dlm panggung tu nti. So kenalah aku mintak approval dr En. A. Sebenonya aku agak mencuakkan diri je nak tepon lelaki itu pasai pagi tu aku dah lancarkan perang hangat kt dia. Asalnya terlewat bangun jek, sbb dia buleh tido balik lepas dengo jam jaga. Sebenonya aku pun dengo tapi sbb tanggungjawap En.A di pagi itu mengerahkan kami bangun makanya dgn amannya aku tido balik. Sekali dah terbabas dkt pukul 7. Dah le Ammar klu lambat sampai sekolah kena amik nama sekrang, aku lak kena pi KL ada tugasan sket. Maunya aku tak mengamuk pagi tu. Redho jelah En. A menadah telinga mendengar pong peng aku pagi tu. (walaupun aku turut menyumbang kepada keterlewatan lambat pagi itu)

Bila aku tepon mamat tu suara cam cemas je. Lebih kurang gini ; Tunggu dulu, tunggu abang sampai rumah dulu! Okes lah, nampak gaya payah juge nak dpt approval kali ni. Aku rasa cam pakweku tu cuak je nak bagi aku pegi, sbbnya biasalah... aku nak berpoya2 sementara beliau jaga anak kt umah. Sampai umah rerupanya member menjinjing 2 plastik beso durian, katanya durian Ulu/Kuala Langat, oh, terharunya akak sbbnya beliau soh akak makan durian dulu sblm nak pegi....aku ingat nak melaser kt aku ker, baik beno mood cik abe aku ari tu.. sebelum pegi beliau sempat lagi bagi duit belanja kt aku.. oi, baik beno laki aku ari tu, tebiat ker apa ni.. sambil menghulurkan duit belanja beliau berkata, Sayang (perkataan ni saje ditambah penulis), malam ni abang Z nak dtg tido umah... oh, yg adooo, patut le mood baik beno, ropanya abang kesayangan dia dr kampung nak mai umah... cam ni lepas ni tau le aku nak pilih masa nak berpoya2...kuikuikui..
Ni le yg jadik lantakan kami sblm masuk panggung dan tgh dlm panggung...
Umang ai...ramainya umat manusia nak masuk panggung... klu berebut2 nak masuk mesejid camni kan best.. kwang3x...

Sampai kt Mid Valley punya lah ramainya umat manusia nak tgk wayang, cuak jugek aku time beratur reramai tu, dgn virus H1N1, opsss, shall I use selesema babi, yg sedang menular ni, so redho je lah...memula citer LHTL ni aku rasa nak zzzzzzzzz.... rasa rugi jek bayo RM10 hinggit tu, tapi bila dah tengah citer suspen pulak dah.... punyalah ganazzzz citer ni, aku tak sangka jugek le lembaga tapis-tapisan ini begitu manja dgn citer2 cam ni, mmg tak patut dilihat even oleh remaja pong tu atau ibu2 mengandung, pun sgt merbahaya kepada penumpang dan bot-bot kecil gitu... rate aku sbg profesional (chewah...out of 5 buleh le bagi 3 setengah). Tak lama Harry Porter lak nak masuk, la ni teringin nak tgk Ice Age 3 la pulok.. tapi klu tiap2 minggu aku tgk movie camni mau bengkak jiwa pakwe aku kt umah tu...

aku sebenonya bukan tak nak angkut anak laki ke panggung, tapinya pertama2nya, asbenku itu amat le bukan kaki bangku wayang, kedua2nya, anakku itu... aishhh, tak yah cakap ler, seumur hidup dia tak pernah aku heret ke sinema, satu ari aku ckp kt asben aku lebih kurang gini, Bang, agaknya kalu kita bwk Ammar tgk wayang, mesti dtg guard bwk lampu suluh pas tu cekak baju kita sorang2 pas tu campak keluo panggung....sebabnya yg adooo adalah kehyperaktifan anak aku yg sah2 takkan dok diam kt bangku dia, tu belum masuk klu mari angin tepuk2 tangan dia tu lagi, tak pun memekak satu panggung tu, sah2 kena campak keluo le kami. Sambil sembang2 topik ni sambil kami ketawa mengekek ngekek sbb terbayangkan adegan yg tak diingini itu... sian Ammar sbb dia suka kt Transformers, kita tgk kt skrin halus je lah nak... apa nak buek...

tgk skrin halus je le nak...on 'projector' , tutup lampu bilik, jadik le wayang...

Thursday, July 2, 2009

Are You in a Negative Work Environment? Tips to Change It

A friend of mine forward me this article which I think is good to consult hati2 yg lara sbb bengkek kt opis... man, we cannot run away from this situation, mana2 pegi mesti ada pnyer... so layannnn kan aje....enjoy :


Are You in a Negative Work Environment? 5 Tips to Change It
by Catherine Pratt http://www.life-with-confidence.com/

Whether you love your job or hate going to work every day can depend a lot on whether you work in a positive or a negative work environment. We’ve all been in the situation where we seem to be working with dysfunctional people and in an area that’s more toxic than a nuclear waste dump. It’s frustrating and draining and a lot of the time you end up thinking that you’re going to have to find another job. But, there will always be negative people everywhere you go. The trick is to learn how to deal with those people. Part of the frustration comes from feeling that you are helpless to do anything. This article will show that you do have the power to change your environment.
1. What’s your own mindset?
There is an African proverb that says,
"when you cross someone on your path who is more committed to their hatred than you are to your love, then their hatred will take the place of your love.”The moral of this proverb is that you need to make the commitment to yourself that you will walk with positive thoughts and have joy for life. Don’t let the negative people bring you down. It’s very easy to get caught in that trap. Step 1 is to be aware of your thoughts and try to focus on the positive. Listen to your thoughts, are they positive or negative? If they’re negative, try to look at the situation from a different angle and make it a positive. This gets easier with practice. Also, just because everyone around you is unhappy doesn’t mean you have to be. This can be tough to do but it’s definitely worth it. If you can train yourself to be positive in these types of situations, you will be able to deal with almost any situation you come across. Remember, most of the time environments are all in how you think about them. If you think it’s a horrible place to be and there’s no hope, that’s exactly how it will be. If you look at it as a learning experience and a challenge to come up with meaningful solutions, you will be able to find the answers.

2. Are you a part of the problem or the solution?
Negativity quickly spreads from one person to another. If you constantly complain to others about how bad it is, then you become a part of the problem because you're adding fuel to an already depressing situation.

For example, is there someone on your team that drives you completely crazy? They are always complaining about everything, don’t want things to change, constantly put down others, never seem to do their fair share of work yet are always griping that they’re overworked. Sound familiar? The more you talk about this person to other members on your team, people in your organization, even to your friends and family, you and everyone you complain to, are all becoming just like your co-worker. Pessimistic and unhappy. Things get worse and worse instead of better. It’s like the African proverb, you have become committed to the same attitude as the person you are spending so much time complaining about. The more you talk about them the more power you are giving them and in the end the person you hurt the most is yourself.

3. Are you waiting for someone else to fix the situation?
It’s easy to fall into the trap of thinking that your boss should take care of the situation. So, you wait for them to do something. They are after all the one in charge, right? Wrong. Dealing with personalities is one of the hardest jobs a manager has to deal with. A lot of managers don’t understand why people just can’t do their jobs and why there’s so much personal confrontation. They’re not trained to deal with emotions and they may not have a clue on how to handle it. They’re trained to deal with issues like productivity and the bottom line, not personality conflicts. If you can suggest solutions then you’re not only solving your own problems but you’re going to be viewed as a much more valuable employee. This also has the benefit of making you realize that you’re not a helpless victim. You have the power to make your own changes and you’re the one in control of how you view the situation and how you handle it.

4. Step Back, Take a Look at the View
Say, that same co-worker in the above example snaps at you and never has anything nice to say to you. Your feelings are hurt and you don’t understand why they always seem to say such mean things to you. Take a step back and think about why the person may be behaving the way they do. There could be a lot of reasons. It could be anything from family issues to the fact that they feel they’re not living up to their potential and feel stuck in their current job. It could be something as simple as they feel like they’re being excluded by the group and they just need to be included in more conversations and coffee breaks. Most likely it doesn't really have anything to do with you. That person may just be in a negative mental space and everything in their world is lousy. It wouldn't matter who you were they would be making the same snide comments. It’s not personal against you. It’s just how they view everything around them. It can be hard for people to get out of a negative groove when they’ve been that way for awhile. It’s like the saying that someone sees events around them with "rose coloured glasses” except in this case they have "mud coloured" glasses.

If you can maintain a positive attitude it won’t affect you as much. You’ll know it's a reflection of where the negative person is at, not you. They’re negative energy and they’re looking to attract more negative energy. If you're positive, you're on a different level. If you try to look at the big picture and think where the comments are coming from it makes it much easier.
Everything is all in how you look at it and how you decide to let it affect you. You have the power to choose. You can learn from it or you can just let it eat you up. It's completely your choice.

5. Quit fighting the symptoms, go for the cause
Positive energy can spread just as quickly as negative energy. You just need to start the ball rolling. People get trapped in the victim mode and feel that there’s nothing they can do. If they start to see that changes can happen they may be more willing to come up with their own solutions to add to yours. The majority of people want to be positive but just don’t know how.
A good way to start is to come up with solutions to solve some of the problems you see occurring. It’s really important for you to try to find the root cause of the situation and not get caught up in fighting just the symptoms. For example, one person is always complaining that they’re overworked, the phone is ringing off the hook and that there is no one to help them. Your first thought might be that your company needs to hire another person to help out. But, this probably isn’t the root cause and in most companies it’s probably hard to find the extra dollars in the budget to hire another person. Plus, you’re back to expecting someone else to solve the problem.
Here’s another option. Track the phone calls. What are most of the calls in regards to? Are most of the calls related to the hours that your business is open, people unable to find the product information they need, people trying to book appointments? Once you know that, try to find alternatives for people to get the information they need without having to make a phone call. For example, could the information be posted on a web site, are there brochures you could give people, is the information people are receiving too confusing and just needs to be re-written?
Try to determine if there are things you can do to alleviate the real problems. Can processes be streamlined, can procedures be made more efficient? It’s amazing how much difference even one little change can make to improve a situation. You just need to start looking and figuring out some possible answers.

In Summary
Whether you love your job or hate it is really going to depend on how you view it and what you’re willing to do about it. You have much more power than you may think. Instead of feeling like it’s hopeless, view it as a challenge to actually make a real difference in your workplace. You’ll appreciate the results as will your co-workers. You definitely have the power to change a negative environment into a positive, fun place to be. You can do it.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife