Friday, November 30, 2012

orang lelaki ni kan...

Orang laki ni kan...10 patah tanya se-patah je dia jawap benci ai tau...

Sunday, November 25, 2012

Gaza, Dia Datang..






Aku selalu excited kalau dia kena pergi ke luar negara. Counting on ole-ole. Khamis lepas dia tergesa2 pulang ke rumah. Ambil passport. Dan bergegas semula ke ofis. "Kenapa?, aku tanya. "Kena pergi Gaza". My heart was pounding, my stomach was churning. Terus terbayang letupan-letupan bom. Kali ni aku tak excited. Terus terpikir anak-anak masih kecil. Tak apa, bukan dia pergi pikul senjata, hanya pikul kamera saja, pujuk hati aku. Luckily they have ceasefires. Thinking back, aku rasa, for a photojournalist, saat2 kemuncak karier mereka adalah to be able to go and capture moments of truce tempat2 yg bergolak macam kt Gaza. He is sooooo looking forward to go, off course. Ironinya, sehari sebelum itu, aku pulak berlagak bersembang dengan teman ofis, kalau ada peluang, aku memang nak pergi ke Gaza, to tell the world the truth of everything. To go and hug those innocent children. Sekarang nak kena tinggalkan pun aku dah jadik coward. Bohooo... Jadi aku redhakan saja.

In sha Allah.. kalau tiada aral, hari Isnin ini berangkatlah suamiku ke Gaza melalui Kaherah dan Rafah. Mengikuti misi bantuan kemanusiaan Muslim Care ke Gaza. Not everybody is lucky to be able menjejakkan kaki ke bumi anbia. Mempertahankan Al-Aqsa sahaja adalah wajib bagi SETIAP muslim, inikan pula hanya menghantar bantuan, betapa besar pahala membantu para mujahid di sana. Pergilah dear, sampaikan peluk cium kasih sayang buat anak2 di Gaza, terutamanya yang kehilangan abi, ummi, abang, kakak, adik....

Hak Bermain Hak Kami.....
Save the children, Save the children, Save the Innocent people of Palestine  

I'm sure many of you dalam juraian airmata menyaksikan kekejaman zionis against the innocent people of Palestine saban hari, di Facebook, atau youtube. Sampai ada ketika aku dah tak sanggup nak tengok, it is too much utk menanggung kesedihan itu. Sesungguhnya janji Allah itu benar, akan sampai hari kemenangan itu jua. Kita tunggu bersama, if not now, mungkin di zaman anak cucu kita kelak.

Apa yang berlaku di Palestine itu sebenarnya tidak kurang hebatnya berlaku di Syria. Dunia hampir terlupa, ini peristiwa penting bagi umat Islam, bahawasanya akan terjadi peperangan besar di negara yang mempunyai tempat bernama Damsyik (Damascus). Dan tempat itu sesungguhnya tempat terbaik bagi org Muslim. Dan negara yg disebutkan itu adalah SYRIA. Tahukah anda revolusi/kebangkitan rakyat Syria dimulakan oleh sekumpulan anak2 kecil? 

Diceritakan sekumpulan anak2 kecil sedang menconteng grafiti yang membantah kezaliman rejim Bashar Al-Assad. Lalu tibalah polis di bawah rejim yg sama terus menangkap anak2 tersebut. Mereka disiksa dengan kejam. Kuku kaki dan tangan dicabut manakala tubuh badan dicucuh puntung rokok. Apabila anak2 tidak pulang, ibubapa diberitahu anak2 telah ditangkap oleh polis rejim. Lalu pergilah mereka menuntut anak masing2. Namun dibalas oleh polis, anggaplah anak kamu sudah tiada. Kata ibubapa apalah dosa anak2 sekecil itu ditangkap hanya kerana menconteng dinding? Kembalikan anak2 kami. Maka dijawap oleh polis rejim, Kami boleh mengganti mereka, bawalah isteri2 kamu ke sini dan kami akan 'menggantikan' anak2 kamu! READ : Rogol. Maka kejadian ini membangkitkan kemarahan rakyat yang keluar membantah kekejaman rejim. Hari pertama jumlahnya 1000 org, hari seterusnya meningkat 2 ribu orang dan seterusnya menyaksikan kebangkitan besar-besaran rakyat Syria. Namun kejamnya rejim tersebut tanpa mengenal umur dan jantina akan dibunuh, waima anak2 kecil tidak berdosa sekiranya menidakkan Al-Assad. Sehingga rakyat di ajar supaya mengucap Lailahailla...Bashar. Nauzubillah. Sehinggakan dalam sebuah keluarga tidak berani pun hendak berbicara tentang hal politik yg berkaitan waima dlm setiap keluarga itu pasti ada seorang agen atau spy dari rejim.
                                                         -Quote from : Ceramah activist Aqsa Sharif, Dr. T.

So, FREE PALESTINE, SAVE SYRIA!
Dunia tak bisa berbuat apa2, apatah lagi Zionis yg lebih rela rejim Al-Assad berkuasa dari menerima kebangkitan rakyat@Islamist@Ikhwanul Muslimin. China dan Rusia bersekongkol dek kepentingan ekonomi@menjual senjata perang. 

video
Tapi mereka pasti lemah jika satu dunia melalukan boycott ke atas ekonomi mereka sebagaimana dalam video ini, bukan? Wallahualam.

Wednesday, November 14, 2012

Potato, Gratin & Berry

wahhhh kemain tajuk sekarang ni... aku klu ada masa cenggini ler... sebelum stok2 takde masa sampai dlm esok2 lusa kira terimalah karangan pendek berselang hari. sebelum byk benda nak citer jadik stok2 yogurt atau cheese baik le post pendek2 dulu kan. eh benda tah aku repek.

I bet ramai yg amik cuti this week, enjoy your holidays peeps! aku sempat cuti 4 ari je, blk Kuantan sbb bebudak kindy nak convo, nti entry menyusul tp tak janji pd diri sendiri ehh.


 you know.. of the late Kay El selalu ujan, nak2 petang hari. bila ujan dah mencurah2 dgn suasana yg sgt gloomy mulalah tanganku nak mencapai something soothing and boley rasa warm. macam membelek2 mag Better Homes and Gardens ini sambil berangan tak sudah. this is edisi Thanksgiving. hermmm tersangat rasa nak masak benda2 ini semua dikala musim dingin, nice, freshly oven baked food bila hujan mencurah2. mengada.

 i was feasting my eyes with the food pix and I found this recipe. terus terbayang diri ini memasak dlm kedinginan evening dgn hujan mencurah dan perasan diri adalah Nigella dengan skirt hitam belah belakang. hujan always bring mood melancholy dan malas dan berangan dan nak makan. yang panas. balik umah terus berkobar2 nak masak ini. tengok bahan2 sah2 takdek dalam esbok terus die semangat itew. dan tahu akan ketidakkuasaan diri nak memanjat ke Empire utk ke Jaya Grocer yg ada bahan2 elegen dlm resepi itew. pfttt

 
 worry no more, misi harus diteruskan. jadilah creative sayang. creative = derhaka resepi.
so i'm going to cook potato gratin with shepherd pie-inspired recipe. gratin ler sangat, cream pun takdek. And so i don't have minced meat, so who cares? ambil beb. keping daging burger, tumbuk/disperse2kan. ha kau ayat. chop onions and garlic. stir fry with some olive oil, add in daging burger tersebut. the rest i add in some freshly ground pepper, some pasta sauce, oregano/mix herbs, add in some water, let the meat become tender dan perasakan garam/gula (sikittttt je). Remember, daging burger senang saje kerjanya coz it's already made with flavor, so tak yah susah sgt nak menflavor kan dia. And remember, i have a crying toddler, you don't. so you have to use daging kisar lagi segar dari ladang. and buatlah seperti you nak buat inti daging lasagne/sheperd pie. and i put some green sweet peas dlm inti ini. dah masak baru ingat ada sweet peas, damn, masuk balik dlm pan.

 In other bowl, thinly slice the potatoes. mix with some olive oil, salt and pepper. Now with the remaining oil from the daging yg dah di masak earlier (daging itu akan mengeluarkan minyak bila di masak, so guna minyak itu dlm pan yg sama) ; stir fry the potato. let them half cook, klu garing pun ok lagik sodap. angkat. In the same pan (guna non stick pan, wah kau cara aku all in one tak yah salin pot and pan sonang dasar pemalas ke apa tapi buat gini lagi sedap), add some butter, flour and milk and some pepper and salt. buat sos putih cambiasa, i add in some grated parmesan cheese dlm sos.
Susun daging dlm baking dish/casserole. Pour the potato over. And atas lapisan potato pour the white sos.

 And put cheese on top sekali. And lesing dlm oven.

 ahah... dah masak. pani pilloooo...

tadaaa....tak sangka rupanya resepi derhaka adalah sgt sedap nak2 hujan still pouring outside. Ammar aje lebih separuh dan repeat order. tgk la nak klu mak kau senang bila2 boley wat lagik. dis time dah standy daging kisar banyak2 dlm esbok hehe...

 i used mozzarella cheese so ada efek bertali2.

 ni portion utk Aleesya tapi hermmmm kemah keming mulut ditutupnya. dia klu tgk pelik2 mmg tak sudi.

 Meanwhile...
Our very berry Mulberry yg dicampak diluar rumah lalu tumbuh subur sedang galak berbuah.


 our very own wild berry.

 Kaler dia adalah blacky bila masak ranum dan manis macam strawberry. wahhh ari tu sesampai umah from office jiran aku siap tunggu bawah pokok lalu ckp kt aku dia dah kutip tu ari dan buat jam dan amatlah sedap rasa cam jem stoberi. ehhhhh ini tidak adil, dia sudah pailang gua! baru je teringat nak try buat jem dah ada org hijack idea bahahhaa....idok lerrrr gurau je dipersilakan akak... itu ari saya dah pesan kt dia kalau nak ambik lah, saya pun tak dek masa nak kutip buat jem, niat je ada cuma masa is tak dek.

 On the other notes...
balik raya Haji tu, everyone was exposed to the virus... chicken pox uols. ada sorang bawak virus and after 2 week dikala sume org ingat anak memasing dah terlepas, maka pox-pox pun keluo lah dr badan masing2, yg pulang ke Sarawak bawak the virus - dan yg plg kecik 5 bulan kena siaaaan si kecik Myreen, yg blk Kay EL si Ammar kena, yg kt Kuantan anak Mak Su 4 beradik sume kena, serentak plak tu. So there is one girl still standing yakni... si mokna ku Aleesya. Terus bukak itu buku biru. Cam lega ar jugak kan.. tgk last jap/vaksin amik was Chicken Pox punya vaksin. Tp tak tau lagi lah... sbb she was exposed to the second cycle masa balik kampung baru2 ni, virus2 telah berhubung sesama-sendiri sbb 5 org telah berkumpul di tempat yg sama, I hope her body is strong enough buat masa ni, nak kena pun tunggu le beso sikit cam Ammar, tak dek le nak meragam sgt. cuti mak kau pun ada 2 hari setengah je agi... uwaaaaa....

Last but not the least...




Like if you saw something awesome..

...dekat sikit.. tanda kebesaran Dia ada dimana-mana kan???





















dan pemilik telinga ini adalah pembawa virus C-Pox itew hahaha, si ensem anak sedaraku Hakim.







Monday, November 12, 2012

Mee, udang&galah

Chicken pox pun chicken pox lahhh.
Heret jugak anak jenjalan sian dia dok memerap kt umah Awe je. Saya tak pantangkan mana anak. Kata jgn goreng2 kannn .... hermm sekuali ikan jugak haku goreng. Ubat klinik bg , ubatan traditional pun buat. Mkn takdek pantang mana sume aku bg mkn except seafood. So we went ronda2 Rompin n pekena mee udang galah hermmmm jln jauh2 khennn semata2 nk merasa udang galahh mmg berbaloi2! mee udang galah Leban Chondong Rompin IS terbaekkkk! Manis udang galah fresh mmg sgt terasa. sowi Ammar... Awak tgk aje lah makapak mkn kali ini yerkkk.




Sunday, November 11, 2012

Chicken dance, sea & sun

And so Ammar kena chicken pox. A good start for school holidays eh?. Gotta tagged him along balik kampung sbb ada program Ihtifal my beloved kindy.momi nk bg scroll kt graduan hehe it was a very successful event alhamdulillah.
And so the monsoon season is about to start. Gotta get ikan bilis supply esp for MIL before those fishermen cannot pegi ke laut.
We lepak at d beach to catch a glimpse of sunshine while it last. Strong tides yet beautiful sunny days with a rain the in between.
Right here so private tak ramai org so we watched the sunset sambil mkn kopok lekor celup tepung yum yummeh! sib baik tak ramai org klu tak sume dah lari tgk ammar haha..
We'll catch up later yah babai.


Tuesday, November 6, 2012

Aly's first visit to de Zoo

So lepas kenduri dan korban we thought we want to bring the kids to the Zoo. Aleesya nampaknya berpeluang cerah menyertai PETA atau sekurang-kurangnya menjadi veterinar hehe... sangatlah kagumnya dgn binatang, sampai nampak lipas pun kekaguman luarbiasa. Sebut nama mak pun tak lepas klu ckp cicakkkk wahhh cak..cak dan terus mengeluarkan bunyi sound effect cicakman. doh bakper gitu seme?
 
so we went to the mini Zoo Kemaman. Malam tu nak balik KL, cam biasa kompiden bagus, nak bertolak lepas Isyak. Tetiba dengo kt radio jam sana-sini. Kt radio Teganu kata jem luarbiasa, bukak radio lembah kelang pun jln jem, bukak radio kuantan pun laporan jem sesaja. takpa ahhh, kasi deme lepas dulu, kita balik lambat sikit muahaha takde makneeeenyerrrr...
 
jadi kita enjoy dulu.....baru tak baru le zoo ni, boley lah nak introduce animal planet kt cik Aly khennn...


yeahhhh kita semua, masuk rm10 utk dewasa, rm7 for kids..errrr kot2 tak baper ingat sila google.

sementara tunggu tram cik Aly usha bird dulu.... sambil melombong?

udoh sampai tram nya....moh le
 
 merah bebeno le atap tram ni


jumpa Ostrich dulu, lawa arr eyelashes dia
 
lepas tu aqua world...tengok ikan besarrrr punya, arapaima gigas ke namanya pepandai je mak ko. cik Aly tidak dapat menyembunyikan keterujaannya lagi. Ada visitor budak kecik bertempik nangis sbb tgk sekor ikan gergasi anak aku apa ada hal, menjerit jugak, menjerit ke excited an.
 
makan ati tgk perut sendiri uwaaaaaaaaa...dlm seminggu 2-3 kali menerima ucapan tahniah bila terserempak ngan staff dr department lain dlm lift. tahniah lah sangat... Tahniah kak...bila due? -pangggggg..... mmg soklan nak makan penampar *sobsobsob* baiklah, mari kita salahkan angle camera. apak ko tak agak2 nak snap takbagitau klu tak boley tahan napas  *damn-gottadosomething*
 
wowww look at that...isn't it gorgeous? beauuuuuuuutifullllll -*alaSteveIrwin*

hey sweet....sukalatew...enjoying her time at de Zoo.

 woihhhh wat apa teww???

wahwahwah... klu lepas cenggini mmg cukup suka dia

baru le ropa sket bila rambut tu diikat, sib baik nowadays mau le jugak diikat, tp tak baper lama kendian musti getahnya hilang.

 
kendian melawat tapir berendam. Nama pun mini zoo, setiap seekor mewakili satu species kekdahnya, sian dia keseorangan.
 
kt belakang tu kediaman gajah, ada 2 ekor,  eh tak heran pulak dah Aleesya tgk gajah ok babai Ely ehhh...agak2 sbb nama deme bunyi nak serupa takkk.

 

Lepas tu ada kandang lion and tiger auwwwmmmmmm...pastu ada plak canopy walkway kt atas tu. Ammar ajak panjat, apak ko surrender, dah amik Aleesya ni bg milk, bio mak kau yg gagah perkasa ni menemankan Ammar.


wow sungguh teruja abang Ammar nak panjat ni.

 
tinggi woooo... sbb tak nak malu kt anak kugagahkan juo nak...
 
dah sampai half way pandang ke bawah dah rasa geli lutut, seriau dow
 
Ammar tgh skodeng lion, ada dlm 3-4 ekor dlm tu, beso le jugak ngeeeee...

Good job Ammar!
 
 halo simba.....wat aper tewwww??? hamboihhh garangnya dierr...


saperrr lah bagi idea walkway atas kandang singa dan rimau nihhh.. brilliant idea nohhhh... kalau takdek jaring tu kompem takdek sape yg sudi naik atas walkway ni, sungguh mengujakan adrenalin.

 
hermmmm nampaknya kena ajor pose pesen lain dak Ammar ni, asyek bagi peace tak sudah.
 
the people yg kekaguman tgk rimau auwmauwm dr ateh
 
i like this mini zoo despite of kecik dan tak baper byk spesis lagik, sbb dia ada feel di rimba, tolon le jgn bandingkan zoo kt ulu kelang tu yek, idok le beso mana, bajet ko boley keboringan lerrr...but they are keep improving it, tak lama dengo nak wat safari lak kt sini, we'll see, we'll see...

 
Udoh turun tu dah rasa boring tetiba, pi la kt tempat buaya dan orkid pulak.

you go girl!

sangkar buaya...


owh gitew, ada le sekor dua jadik ler
 
muka dah penat memanjat.
 
budak ni asek2 sua jari dlm mulut, must be somethin' wrong somewhere..

oihhhh rerupanya nak tumbuh gigi lagik..jangan le dok dekat klu dia tgh mengamuk ngan geram, mmg kompem dapat seliang dua jam tangan le jawapnya, yolah, kena gigit apa lagik, tu ari mengalir jugak airmata aku kena gigit kt lengan, aku dah mintak ampun dah masa tu bajet nak tunggu petir bunyi baru dia lepas... sib baik dia lepas juga, 2-3 ari le lekat tanda jam tangan tu.


pastu tengok burung antu...

suka bebeno le mokna tu tgk owl



 
and jengah beruang 2 ekor

abang ammar dah keletihan

tetiba terserempak la pulak dengan playground.. rerupanya kt situ ada airterjun jadian stok open for mandi-manda... omg, sib baik dia letak kon tutup, nak renovate kot... klu tak melalak anak2 aku mintak berendam huhu...main kt sini jelah nak.

mokna ni mmg suka klu jumpa playground, malangnya the one kt taman umah kami tu dah tak ropa playground lagik, sedey betul ngan mentality dan kesedaran sivik masyarakat setempat nih.


dahhh jom balik, kita ada satu lagi mission sebelum bertolak ke Kay El, nak beli kopok lekor kt sempadan teganu-kuantan... ya ampun... tu pun beratuqqqq haishhhh taktaulah nak kata...le maklum le kete byk nak pulang ke ibukota khennn, lepas Isyak kami bertolak. amik nak sampai kt Lanchang humang aiiiii beriban umat kenderaan bersesak2 kt highway, finally we arrived home safely at 3.30 a.m. fuihhh what a day!

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife