Potato, Gratin & Berry

wahhhh kemain tajuk sekarang ni... aku klu ada masa cenggini ler... sebelum stok2 takde masa sampai dlm esok2 lusa kira terimalah karangan pendek berselang hari. sebelum byk benda nak citer jadik stok2 yogurt atau cheese baik le post pendek2 dulu kan. eh benda tah aku repek.

I bet ramai yg amik cuti this week, enjoy your holidays peeps! aku sempat cuti 4 ari je, blk Kuantan sbb bebudak kindy nak convo, nti entry menyusul tp tak janji pd diri sendiri ehh.


 you know.. of the late Kay El selalu ujan, nak2 petang hari. bila ujan dah mencurah2 dgn suasana yg sgt gloomy mulalah tanganku nak mencapai something soothing and boley rasa warm. macam membelek2 mag Better Homes and Gardens ini sambil berangan tak sudah. this is edisi Thanksgiving. hermmm tersangat rasa nak masak benda2 ini semua dikala musim dingin, nice, freshly oven baked food bila hujan mencurah2. mengada.

 i was feasting my eyes with the food pix and I found this recipe. terus terbayang diri ini memasak dlm kedinginan evening dgn hujan mencurah dan perasan diri adalah Nigella dengan skirt hitam belah belakang. hujan always bring mood melancholy dan malas dan berangan dan nak makan. yang panas. balik umah terus berkobar2 nak masak ini. tengok bahan2 sah2 takdek dalam esbok terus die semangat itew. dan tahu akan ketidakkuasaan diri nak memanjat ke Empire utk ke Jaya Grocer yg ada bahan2 elegen dlm resepi itew. pfttt

 
 worry no more, misi harus diteruskan. jadilah creative sayang. creative = derhaka resepi.
so i'm going to cook potato gratin with shepherd pie-inspired recipe. gratin ler sangat, cream pun takdek. And so i don't have minced meat, so who cares? ambil beb. keping daging burger, tumbuk/disperse2kan. ha kau ayat. chop onions and garlic. stir fry with some olive oil, add in daging burger tersebut. the rest i add in some freshly ground pepper, some pasta sauce, oregano/mix herbs, add in some water, let the meat become tender dan perasakan garam/gula (sikittttt je). Remember, daging burger senang saje kerjanya coz it's already made with flavor, so tak yah susah sgt nak menflavor kan dia. And remember, i have a crying toddler, you don't. so you have to use daging kisar lagi segar dari ladang. and buatlah seperti you nak buat inti daging lasagne/sheperd pie. and i put some green sweet peas dlm inti ini. dah masak baru ingat ada sweet peas, damn, masuk balik dlm pan.

 In other bowl, thinly slice the potatoes. mix with some olive oil, salt and pepper. Now with the remaining oil from the daging yg dah di masak earlier (daging itu akan mengeluarkan minyak bila di masak, so guna minyak itu dlm pan yg sama) ; stir fry the potato. let them half cook, klu garing pun ok lagik sodap. angkat. In the same pan (guna non stick pan, wah kau cara aku all in one tak yah salin pot and pan sonang dasar pemalas ke apa tapi buat gini lagi sedap), add some butter, flour and milk and some pepper and salt. buat sos putih cambiasa, i add in some grated parmesan cheese dlm sos.
Susun daging dlm baking dish/casserole. Pour the potato over. And atas lapisan potato pour the white sos.

 And put cheese on top sekali. And lesing dlm oven.

 ahah... dah masak. pani pilloooo...

tadaaa....tak sangka rupanya resepi derhaka adalah sgt sedap nak2 hujan still pouring outside. Ammar aje lebih separuh dan repeat order. tgk la nak klu mak kau senang bila2 boley wat lagik. dis time dah standy daging kisar banyak2 dlm esbok hehe...

 i used mozzarella cheese so ada efek bertali2.

 ni portion utk Aleesya tapi hermmmm kemah keming mulut ditutupnya. dia klu tgk pelik2 mmg tak sudi.

 Meanwhile...
Our very berry Mulberry yg dicampak diluar rumah lalu tumbuh subur sedang galak berbuah.


 our very own wild berry.

 Kaler dia adalah blacky bila masak ranum dan manis macam strawberry. wahhh ari tu sesampai umah from office jiran aku siap tunggu bawah pokok lalu ckp kt aku dia dah kutip tu ari dan buat jam dan amatlah sedap rasa cam jem stoberi. ehhhhh ini tidak adil, dia sudah pailang gua! baru je teringat nak try buat jem dah ada org hijack idea bahahhaa....idok lerrrr gurau je dipersilakan akak... itu ari saya dah pesan kt dia kalau nak ambik lah, saya pun tak dek masa nak kutip buat jem, niat je ada cuma masa is tak dek.

 On the other notes...
balik raya Haji tu, everyone was exposed to the virus... chicken pox uols. ada sorang bawak virus and after 2 week dikala sume org ingat anak memasing dah terlepas, maka pox-pox pun keluo lah dr badan masing2, yg pulang ke Sarawak bawak the virus - dan yg plg kecik 5 bulan kena siaaaan si kecik Myreen, yg blk Kay EL si Ammar kena, yg kt Kuantan anak Mak Su 4 beradik sume kena, serentak plak tu. So there is one girl still standing yakni... si mokna ku Aleesya. Terus bukak itu buku biru. Cam lega ar jugak kan.. tgk last jap/vaksin amik was Chicken Pox punya vaksin. Tp tak tau lagi lah... sbb she was exposed to the second cycle masa balik kampung baru2 ni, virus2 telah berhubung sesama-sendiri sbb 5 org telah berkumpul di tempat yg sama, I hope her body is strong enough buat masa ni, nak kena pun tunggu le beso sikit cam Ammar, tak dek le nak meragam sgt. cuti mak kau pun ada 2 hari setengah je agi... uwaaaaa....

Last but not the least...




Like if you saw something awesome..

...dekat sikit.. tanda kebesaran Dia ada dimana-mana kan???





















dan pemilik telinga ini adalah pembawa virus C-Pox itew hahaha, si ensem anak sedaraku Hakim.







Comments

CS said…
Salam Maal Hijrah

Hebak you Yong, hebak! Bergratin bagai lagi. Rasa terkesima nak mencuba juga .. (tak tau bila sebab tak tanam kentang lagi, ahaks).
Yong Kamariah said…
Yuhuuu Cik Thom,

Salam Maal Hijrah to you too! hahaha memang hebaklah! ntah apa gratin pun tatau pakai boh je muahahaha...ehhh cuba lah, cuba, sedak boh..nak tunggu kentang berbuah nampaknya kena tunggu sampai Cik Som menimang cucu lerrr!
Asalam Maal Hijrah Ypng..
Wah! gratin kita cuti2 ni. I suker juga makan itu gratin tapi rich sangat, cream and cheese berlebihan.
Apa2 pun, thumbs up kat you kerana mencuba.
LEEzasTOUch said…
Assalam yong
Selamat tahun baru to u n family. Sedapnye nampak ur gratin...must try one!
salam yong.
amboi semput akak mentelaah baris demi baris. syabas betti, teruskan menulis. akak baru nak panas enjin semula, hehe, baru buang abuk dan sawang di blog. welkam back to me kensss.adios.
PatinPasta said…
Datin Yong,
Paleh.. sekarang menu majalah ye? Tabek spring lah.
Yong Kamariah said…
yuhuuuuu dear sisters Kak Iha dan kak Leeza,

Salam Maal Hijrah to both of you too, errkkkk rasanya tak boley namakan ianya gratin sbb tak boh cream pung heeee.... sila2 lah menerai resepi derhaka ini wahhh....kak Iha mmg betuiiii gratin sebenonya mmg sgt berlemak berkrim disukai ramai haha..
Yong Kamariah said…
Dear Cik Patin Pasta,
Harusssslah menelaah magazine je hakak rajin sekarang, masuk dapur adalah hazab sekarang ni sbb cik Aly sgt tak sporting time kita masuk dapuq huhu...


hello again! my dear Kak Ni...
it is good to hear from you again yah...wahhhh lama bebeno ditinggalkan bersawang blognya yekkkk.. haruslah keeennnn welkam back! selamat mengqadak sume entry hok tergendala dehhhhh

Popular Posts