Posts

Showing posts from July, 2011

Baiklah, pixful foody Friday & Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak

Image
Dah dah la Aleesya, bagi mak kau bercakap plak walau mmg mak kau yg bercakap selama ini.

Ye saya tau saya kuat bergebang dan tidak bersesuaian jiwa wordless2 ni tehee. Baiklah, puasa tidak lama lagi dan marilah kita bersorak horaayyyy esok nak balik kampungku nan permai nak sambut puasa ngan emak. Pun begitu dalam debaran kuat dijantungku sbb 1st taim nak bawak si Aly yg fussy dan tak compatible nak bawak berjalan jauh sbb dia tak suka dok dlm keta dan statik di pangkuan. Duhhh buleh ku bayangkan kekalutan dlm keta nanti. Haipppp, Aleesya, dengo ni, beso pengorbanan makmu ini sbb since we have you segala aktiviti meronggeng yg jadik favorite mak kau ni dgn serta mertanya tergendala until further notice! -mode lap peluh di dahi-

Baiklah puan-puan, bila kita mempunyai si manja yg selalu memanggil2 kita dgn bahasanya yg tersendiri yg kadangkala sgt meng-annoying sampai kita mandi dan membuang tak tutup pintu jamban pun maka segala benda kena jadik pantas. Dah takde masa nak berangan lama…

Wordless Wednesday

Image
Salam semua. My mader wants to say kurrrrrrrr semangat dah Rabu balik.


My mader has been trying to put me to sleep without using a craddle. And usually it only lasts not more than 20 minutes. I can't help it, since my mader says I have a super sensitive senses. My abang always makes noises. He can't help it too. Since he is autistic, he always claps his hands whenever he's super happy like winning some online games. (didn't i tell you he farting bersepah too, annoying betul!)I always hear mom says like she's on the verge of hempuk-king my abang but well...who cares...And as a punishment...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


This is what he's going to do for...errkkk let say until I can walk...poor dear brother!


This is what my mader wants to say pulak....
Amboi-amboi....klu stok2 soh bersembang bagi le kt ko sampai kembang2 lobang idung tu... che ker nak tido ke, soh tido ke, humang aiiii... satu taman buleh dengo tangisan marhaen ko....haishhhh!!!!

Meanwhile....



My bro…

Kasut dari Auntie Jeet

Image
My mom was just admiring auntie Jeet's work on knitted baby shoes when suddenly she reached home a parcel was waiting for her. Surprise! surprise! The kasut is all mine!


Auntie Jeet, I just love it!


It is indeed a fine work, pandai auntie mengait2 yek! Mom says she really appreciate it, she wish she could kait-mengait like that but she is just hopeless in fine art like that! She says thank you VM!


Erkkkk... tp klu nak pakai kena tunggu saya beso sketlah auntie!


Meanwhile......



Yeay... I've just turned 3! I was cranky on this day as I was having a mild fever on the night before. I had a stomach upset and I made mom n dad looking for 24 hrs clinic at midnight. Doc 'knock-knock' on my stomach and told mak ayah 'she is kembunglah'!. Doc inserted something cold inside my anus and there you go... the angin and the poo-poo all came out together-geder! The day after that supposed to be my 3 months cucuk but paed told mom n dad to wait since i had a mild fever before. Paed t…

Light sleeper

Image
My little Ally is such a light sleeper at a day time. Bukan, bukan selipar ringan walaupun ianya kedengaran seperti itu. Between a nap sengsiang tu klu dpt 30 minit kira syukur le sesangat. Payohhh sgt nak tido. Nak patah pinggang mak berbuai dkt setengah jam baru terlelap alih2 bila mak bergerak setapak terus terjaga dalam buai dgn gaya ikan keli baru kena tangkap dalam jala ikan - atoiyaaaiiiiii...hangin satu badan mak ko ni!!!!!Asal nak tido je kamok2 macam le org suruh pegi perang dow! Tido siang tu gaya sleep-sleep chicken je, apa benda bunyi sket pun terjaga. Tapi klu tv pasang tak per, pandai plak dia bezakan bunyi bising tv ngan bunyi bising live tu yek.. tp malam kalu, bila dia dah tido tu ribut guruh berdentum dentam pun ada mak kesah... kengkadang sekali je bangun menyusu ngantuk punya pasal!

Tapi nasib juga skill komunikasinya amat baik sbb suka je nak bersembang bercooing - cooing. Kata nanny ikut maknya suka melabun. Derrrr, klu benda2 cenggitu ikut maklah ye, klu bab tid…

EMO : "Abang Tunggu Mak di Syurga Ya"....

Image
When was the last time I cried my heart out? Oh yeah, that to-terminate-the-pregnancy story. Ok, citer dah basi that I tend to forget.

Anyway, sejak jadi ibu aku memang cepat sentap ngan kisah2 sedih yg berkisar dgn anak. Bila baca blog parents2 yg mempunyai superkids dgn kisah duka lara dan kesabaran membesarkan their amazing kids aku boleh bergenang airmata, apatah lagi dgn catitan mereka2 yg kehilangan anak kecil kesayangan. Tak sedar boleh mengalir airmata. Aku kan stalker, atau dgn bahasa lebih mulianya silent reader to many2 blogs, be it blog yg berkisah manis2, blog yg berkisah duka lara, I like reading their stories!

So one fine day, I saw a publication of Mastika, July edition on one of my staff's desk. I grabbed it just to have a quick view on the contents. The article on page 40 glued my eyes until the last word. My tears streaming and pouring down while I was reading it, from one para to another. What's the story all about? you may ask.
I refer to the article "A…

Benda-benda yang kita terbazirkan....

Image
Mungkinlah sebab kita ni dah lama tak beranak kecik maka ghairah lah sket nak beli itu ini kt anak.

Dlm pada tu buleh ler pulops aku ni beli baju pakai malam sesaja, lupa cuaca kt Mesia ni panas ang-ang, nak2 masa Aleesya lahir tu tengah ler cuaca panas siang malam. Mak kan O-tai, sume benda pasai baby pung tak catch-up sia. Makonyo Pak eh lah gigih ke kedai carik baju air-cond ala-ala berlubang gitew. Tapi sekrang up lah sket, online purchasing gitu uols, auwh megahlah sangat padahal org dah berzaman wat bendalah ni. Mulalah rajin buat research parenting gitew, but one thing I know, no parenting guide book pun is good enough to teach you coz this parenting thingy is so hands-on experience, lain baby lain karenah dia kan....Dalam pada berghairah tu hermmm... banyak lah benda pulops terbazirin dek yg di expect lain, yg dipraktikkan laen...


Miss P kan tak compatible lagik nak bawak berjalan shopping-shopping ni, so emak dia pun gigih carik website baby product wat online purchasing git…

My Little Shaolin

Image
Fuiyaiii... menahan napas dgn wordless wordless ni, stok2 kuat melabun cam mokcik ni idok le kena plak ngan jiwa dan perasaang... Sebenonya mokcik nok citer Miss P ku telah pun menjadi little shaolin. Yeah, yeah, message undelivered nampaknya di situ.
Cengginilah dah lama tak beranak tecik, asek-asek nak citer pasai baby jek, eh, nama pun the journal of my life, suka arrr...eh, emo nampak...


tadaaaa..... my little shoalin, dah 2 minggu Miss P ni digondolkan rambunya oleh pengasuh Ummi Ton. Isk memula tengok masa amik satu petang tu aku bagaikan surpriseee gaya Eric Leong. Masa kenduri cukur jambul tu kan ke ala2 je org potong rambut dia sampai compang camping kekdahnya anak aku tu. Dah le rambut dia sikit kan. Nak cari org buleh cukur satu kepala tak berjumpa, last2 tukang pengasuh pun buleh buat ianya pun.


Mukaku yang syahdu hari little shaolin jadik botak. Isk, mak ko kan emo, sebabnya Miss P ni kan ala-ala boiboiboy, jadik bile 1st taim tgk tu alahaiii... makin boiboiboy le rupa anak …

Wordless Wednesday

Image