Friday, July 29, 2011

Baiklah, pixful foody Friday & Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak

Dah dah la Aleesya, bagi mak kau bercakap plak walau mmg mak kau yg bercakap selama ini.

Ye saya tau saya kuat bergebang dan tidak bersesuaian jiwa wordless2 ni tehee. Baiklah, puasa tidak lama lagi dan marilah kita bersorak horaayyyy esok nak balik kampungku nan permai nak sambut puasa ngan emak. Pun begitu dalam debaran kuat dijantungku sbb 1st taim nak bawak si Aly yg fussy dan tak compatible nak bawak berjalan jauh sbb dia tak suka dok dlm keta dan statik di pangkuan. Duhhh buleh ku bayangkan kekalutan dlm keta nanti. Haipppp, Aleesya, dengo ni, beso pengorbanan makmu ini sbb since we have you segala aktiviti meronggeng yg jadik favorite mak kau ni dgn serta mertanya tergendala until further notice! -mode lap peluh di dahi-

Baiklah puan-puan, bila kita mempunyai si manja yg selalu memanggil2 kita dgn bahasanya yg tersendiri yg kadangkala sgt meng-annoying sampai kita mandi dan membuang tak tutup pintu jamban pun maka segala benda kena jadik pantas. Dah takde masa nak berangan lama2 dlm jamban dan mandi yg dulu scrub2 bagai nasib baik tak jadi mandi P.Ramlee jek. Dan bila anak pertama kita hanya pura2 baik henjut buai adik bila kita ada depan mata, alih2 bila kita masuk bilik air dan rasa tak sedap hati tengok2 baikkkk punya main game sambil adik dah melalak dlm buaian. Duh! Tapi makan tetap kena makan kan kan...

Taim dinner je selalu pening nak makan apa, asek2 tapau sup ekor, nasi goreng kampung, char kuetiow, makonyo buat benda2 senang boh dlm oven jek.


Maka utk menyenangkan keadaan, aku buat stok pasta sauce siap2.


Ini hari makan dengan pasta. Upah henjut buai adik. Upah mak melahirkanmu, bersengkang mata ketika kau sakit, tak lupa mengasuh, mendidikmu (baiklah yg ini kena bg credit to pengasuh dan cikgu) = free of charge. Tiba-tiba je copy and paste ayat femes tu.


Esok buat lasagne. Agak mengerikan juga muka mereka yg excited nak makan yek.


Lusa buat stuffed bake potato. yum yum snack. Korek isi potato (buatlah mashed potato isinya tu). Season with salt n pepper n drizzle some olive oil. Sumbat sos pasta berdaging yg pekat n tabur cheese dan bako!. Ini sebelum masuk oven.


Selepas masuk oven.


Bila telek2 drumstick Aleesya, teringin pulak nak makan ayam panggang. Apa kekdah nak masuk seminggu asek2 makanan base kuah pasta jerk.


Eh hampir samalah dgn gambo di atas. Buttered roast chicken with herbs versi tak lawa.


Makan ngan mashed potato je. Sekali Ammar cakap, eh, macam Kenny Rogers je. Apa? ko ingat Kenny Rogers je pandai bako ayam? Mak ko pun terer sampai nak rentung ayam tu. kita bako! kita bako!


Baiklah, kesimpulannya dia ni hanya tolak batu dan kayu je. Malu omak nak publish gambo ni, ish ish ish.. dah macam citer seram Jgn Pandang Ayam jerk....

Baiklah people, ini je buat stok entri Jumaat. Tak gempak mana pun foodienya tu, stok2 mereka yg mempunyai baby yg agak diva cam mokcik. Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak deh!

Wednesday, July 27, 2011

Wordless Wednesday

Salam semua. My mader wants to say kurrrrrrrr semangat dah Rabu balik.


My mader has been trying to put me to sleep without using a craddle. And usually it only lasts not more than 20 minutes. I can't help it, since my mader says I have a super sensitive senses. My abang always makes noises. He can't help it too. Since he is autistic, he always claps his hands whenever he's super happy like winning some online games. (didn't i tell you he farting bersepah too, annoying betul!)I always hear mom says like she's on the verge of hempuk-king my abang but well...who cares...And as a punishment...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


This is what he's going to do for...errkkk let say until I can walk...poor dear brother!


This is what my mader wants to say pulak....
Amboi-amboi....klu stok2 soh bersembang bagi le kt ko sampai kembang2 lobang idung tu... che ker nak tido ke, soh tido ke, humang aiiii... satu taman buleh dengo tangisan marhaen ko....haishhhh!!!!

Meanwhile....



My brother on the day of Larian 1Malaysia, he looked happy, didn't he?


Hermmm.... I guess it was because he called it "Larian pikat awek". But my apak said last-last that awek yg pintas dia. Takpe la abang, at least you brought a medal home.


yeahh...daddy rock, bak mai DSLR satu! Pesanan dari menteri kewangan utk budget approval.

Bye bye for now.

Friday, July 22, 2011

Kasut dari Auntie Jeet

My mom was just admiring auntie Jeet's work on knitted baby shoes when suddenly she reached home a parcel was waiting for her. Surprise! surprise! The kasut is all mine!


Auntie Jeet, I just love it!


It is indeed a fine work, pandai auntie mengait2 yek! Mom says she really appreciate it, she wish she could kait-mengait like that but she is just hopeless in fine art like that! She says thank you VM!


Erkkkk... tp klu nak pakai kena tunggu saya beso sketlah auntie!


Meanwhile......



Yeay... I've just turned 3! I was cranky on this day as I was having a mild fever on the night before. I had a stomach upset and I made mom n dad looking for 24 hrs clinic at midnight. Doc 'knock-knock' on my stomach and told mak ayah 'she is kembunglah'!. Doc inserted something cold inside my anus and there you go... the angin and the poo-poo all came out together-geder! The day after that supposed to be my 3 months cucuk but paed told mom n dad to wait since i had a mild fever before. Paed told mak ayah not to worry as it might be just a viral fever! Oh dear, they might change my milk again as I looked like to be having a digestive problem! Paed gave live cultured Pre and Probiotic and to see him in a week time. On the way back home I heard mom told Ayah I am really anak emas, what to do, mom is a family's Menteri Kewangan, all must count!


At 3 mths, I'm nearly 6kg. I am full of saliva but mom says she loves me one way or another!

Saturday, July 16, 2011

Light sleeper

My little Ally is such a light sleeper at a day time. Bukan, bukan selipar ringan walaupun ianya kedengaran seperti itu. Between a nap sengsiang tu klu dpt 30 minit kira syukur le sesangat. Payohhh sgt nak tido. Nak patah pinggang mak berbuai dkt setengah jam baru terlelap alih2 bila mak bergerak setapak terus terjaga dalam buai dgn gaya ikan keli baru kena tangkap dalam jala ikan - atoiyaaaiiiiii...hangin satu badan mak ko ni!!!!!Asal nak tido je kamok2 macam le org suruh pegi perang dow! Tido siang tu gaya sleep-sleep chicken je, apa benda bunyi sket pun terjaga. Tapi klu tv pasang tak per, pandai plak dia bezakan bunyi bising tv ngan bunyi bising live tu yek.. tp malam kalu, bila dia dah tido tu ribut guruh berdentum dentam pun ada mak kesah... kengkadang sekali je bangun menyusu ngantuk punya pasal!

Tapi nasib juga skill komunikasinya amat baik sbb suka je nak bersembang bercooing - cooing. Kata nanny ikut maknya suka melabun. Derrrr, klu benda2 cenggitu ikut maklah ye, klu bab tido tak le nak ikut mak pulok. Mak ko tgh tengok wayang pun buleh terlelap, apatah lagik siang tengahari rembang lepas pekena nasi dan kari kaw kaw plus sambal belanchan.

Anyway aku buat gek research - oih research? ayat tak kalah... Aku ada le jugak google pasai light sleeper ni, dah kebanyakkannya artikel omputih maka rasanya kekdah org putih idok le sesuai ngan anak aku tu. Alangkan buai pun kengkadang tak lut ngan dia apatah lagik nak pasang white-white noise bagai. Btw tido malam dia setakat ni tidak le sgt menggganggu tido mak ngan ayah dia, bangun nak menyusu jek. Ada org kata elok le tu, siang dia tak mo tido pun kt umah nanny, malam ko rilek je lah dia tido. Ishhh idok le teman suka begitunya, klu buleh aku tak nak nyusahkan orang, tp sib baiklah nanny ada pembantu, buleh le tulun buaikan klu dia nak wat keje. Harap2 makin dia beso pattern tido dia buleh berubah. Anyone who have a solution n nak bg tips n share the experience sangat2 lah di alu-alukan.

Meanwhile...


Cenggini le kita hari-hari. Sebelum bawak dia balik aku kena pastikan dia tido dulu, selalu waktu petang2 balik keje tu mmg dia dah setat ngantok. So selalu aku henjut dlm buai dulu kt nursery bg dia tido pastu jalan.


Tapi selalu juga bila kete berenti pling....terjagalah ia...biasa arrr Miss P, daya sensory yg amat peka dow...Sib baik juga ada assistant amatur nih, buat tolong2 agah adik klu adik terjaga masa kt traffic light. Miss P cam biasa arrr... mana suka dok dlm car seat ni, dia rimas. Sebelum dia kamok2 kena ler sembang2 agah2 cenggini...


Kengkadang jadi...
-
-
-
-
--
-
-
-
-
-
-


Kengkadang.... huwaaaa.. mak ko pun nangis la dlm traffic jam bila ko dah setat pasang gear 5 cenggini!!!

EMO : "Abang Tunggu Mak di Syurga Ya"....



When was the last time I cried my heart out? Oh yeah, that to-terminate-the-pregnancy story. Ok, citer dah basi that I tend to forget.

Anyway, sejak jadi ibu aku memang cepat sentap ngan kisah2 sedih yg berkisar dgn anak. Bila baca blog parents2 yg mempunyai superkids dgn kisah duka lara dan kesabaran membesarkan their amazing kids aku boleh bergenang airmata, apatah lagi dgn catitan mereka2 yg kehilangan anak kecil kesayangan. Tak sedar boleh mengalir airmata. Aku kan stalker, atau dgn bahasa lebih mulianya silent reader to many2 blogs, be it blog yg berkisah manis2, blog yg berkisah duka lara, I like reading their stories!

So one fine day, I saw a publication of Mastika, July edition on one of my staff's desk. I grabbed it just to have a quick view on the contents. The article on page 40 glued my eyes until the last word. My tears streaming and pouring down while I was reading it, from one para to another. What's the story all about? you may ask.
I refer to the article "Abang tunggu mak di syurga ya!", pp 40 - 48, Mastika, July 2011. Oh dear! I feel like a lump choking in my throat while I'm writing this. Sebak. I told this story to one of my colleague during lunch hour, and I cried all over again while telling her the story! It is not just a touching story, but a moving story of a mother's love, fulfilling her dying son's requests (though it might sounded impossible) until the last breath of his life...
Aduhhhh...I cannot imagine if it happened to me, or precisely to my kids, tolonglah tuhan, saya tak sekuat this one strong lady! I dedicate every mother's day to her, Puan Jamilah Bujang, insyaAllah, arwah Iqbal akan tunggu puan di syurga!

Kepada mereka yg tak kesempatan utk dptkan copy Mastika July, here I found a blogger yg sanggup tulis semula the whole article on his blog! Link : "Abang Tunggu Mak di Syurga Ya"
Rest in peace little Mujahid, doakan mak dari sana tau! Al-Fatihah.

p/s : ekceli part 2 - 6 buleh baca kt link sebelah kanan blog this guy

Tuesday, July 12, 2011

Benda-benda yang kita terbazirkan....

Mungkinlah sebab kita ni dah lama tak beranak kecik maka ghairah lah sket nak beli itu ini kt anak.

Dlm pada tu buleh ler pulops aku ni beli baju pakai malam sesaja, lupa cuaca kt Mesia ni panas ang-ang, nak2 masa Aleesya lahir tu tengah ler cuaca panas siang malam. Mak kan O-tai, sume benda pasai baby pung tak catch-up sia. Makonyo Pak eh lah gigih ke kedai carik baju air-cond ala-ala berlubang gitew. Tapi sekrang up lah sket, online purchasing gitu uols, auwh megahlah sangat padahal org dah berzaman wat bendalah ni. Mulalah rajin buat research parenting gitew, but one thing I know, no parenting guide book pun is good enough to teach you coz this parenting thingy is so hands-on experience, lain baby lain karenah dia kan....Dalam pada berghairah tu hermmm... banyak lah benda pulops terbazirin dek yg di expect lain, yg dipraktikkan laen...


Miss P kan tak compatible lagik nak bawak berjalan shopping-shopping ni, so emak dia pun gigih carik website baby product wat online purchasing gitu. Klu ikut aku ni cukup sampai 2 bulan ngam2 pakai barut perut tp nanny kata bio le lama sket, bio perut dia selesa elak kembung, kata paed tak payah lah pakai benda2 ni sume, nti dia pun tak selesa...ponin den, akhirnya mak ikut ckp O-tai nanny ler, tapinya bila jek barang sampai .. apa barang dah tak muat kt perut Miss P, hok alohhhh...rupanya tatau ada juga barut gantung utk baby 3 bulan ke atas... tak per, tak per, praktis make perfect kata omputih, silakan bendalah ni masuk arkib sampai le ada anak buah nak bersalin esok lusa..grrr..


Gigih Apak eh peluh menitik bagai beger-beger baby cot ni....

-
-
-
-


Rerupanya tudung saji ini juga mak ko guna, oh sgt typical mak melayu terakhir kekdahnya...rumah kita kan ada nyamuk, guna bendalah ni lebih berkesan gitu. Lagikpun, klu letak baby dlm crib tu, selang 15 minit tgh malam mak ko ni terjaga, asek2 ngendap muka dlm crib tu, dlm remang2 cahaya lampu tu mulalah usha dada anak berombak ke tak, lagik 15 minit terendap lagik takut2 baby tersedak susu ke, termual susu ke, sampai ada masa hulur jari kt lobang idung baby nak rasa napas, eh, hok baca ni klu tersengih2 tu musti pernah buat kan? kan? ke aku sorang jek yg psaiko nih parah...


hok ni pung membazirin... masa memula Ammar lahir dulu, susu mmg le banyak, tp disebabkan..ih, malu la plak...masalah nipple dan dah diajor masa lahir terus choottt ngan susu botol gitu maka tak sudilah Ammar nak direct feed tu. Maka gigihlah mak ko ni guna pam baterilah, manual-lah, sampai dah tak tergigih lagik. Si Aleesya ni plak sudi le juga nak direct feed tp sbb susu sket maka kamok2 le klu bagi masa lapor. Gigih juga mak ni pam masa tgk sinetron Indon depan TV. Lepas habih sinetron Indon, bawak bersambung ke sinetron Filipina si Marimar plak, tgk2 dlm bottle humang aiiii... baru 2 oz! Lenguh mak ko nihhhhh dah le manual pump. Sbb beli cap ni ada sekali tgk colleague kt opis pam susu kt surau cam sonang jo, sekejap je dapek 4 oz! Aku kreh kreh pam berjam baru 2 oz uols! Siput sedut betul... Org kata kurang DD maka kurang ler SS. Maka omak selang-seli le direct feed ngan susu formula, walau sikit janji dapat lah jugak dek...breast pump ni pun dah jadik arkib, sempat guna 3 minggu je gitulah...


Anak-anak jaman sekarang mmg bertuah betul, mak bapak nak bagi yang terbaekkkk je. Apak ngan mak korang ni asal anak tak berak sari dua mula gelabah tuko susu, asal naik ruam je tuko susu, asal anak di saspek kembung je tuko susu, tu baru 3 jenis, ada la jugak 2 spesis susu formula lain lagik tak masuk gambo... warga intan nak masuk perak ni cengginilah agaknya kan bila dapat anak kecik... asek2 gelabah hanyar!

Last but not the least....


Cik Aly Wan Kembang tgh bersiap-siap nak bersiram di perigi...

Sekian dulu, adios.

Thursday, July 7, 2011

My Little Shaolin

Fuiyaiii... menahan napas dgn wordless wordless ni, stok2 kuat melabun cam mokcik ni idok le kena plak ngan jiwa dan perasaang... Sebenonya mokcik nok citer Miss P ku telah pun menjadi little shaolin. Yeah, yeah, message undelivered nampaknya di situ.
Cengginilah dah lama tak beranak tecik, asek-asek nak citer pasai baby jek, eh, nama pun the journal of my life, suka arrr...eh, emo nampak...


tadaaaa..... my little shoalin, dah 2 minggu Miss P ni digondolkan rambunya oleh pengasuh Ummi Ton. Isk memula tengok masa amik satu petang tu aku bagaikan surpriseee gaya Eric Leong. Masa kenduri cukur jambul tu kan ke ala2 je org potong rambut dia sampai compang camping kekdahnya anak aku tu. Dah le rambut dia sikit kan. Nak cari org buleh cukur satu kepala tak berjumpa, last2 tukang pengasuh pun buleh buat ianya pun.


Mukaku yang syahdu hari little shaolin jadik botak. Isk, mak ko kan emo, sebabnya Miss P ni kan ala-ala boiboiboy, jadik bile 1st taim tgk tu alahaiii... makin boiboiboy le rupa anak aku tu huhuhu... baju bajan plak byk kaler pink, isk rasanya tak sheshuai la pulok... Abang panggey Aleesya, Ayah panggey Najla, omak panggey Adik. Tak sesia boh 3 suku kata nama Aly ni, kita guna pakai ke tahap max. Nama Sophia tu mmg aku suka dari dulu, ala2 lembut, menawan, tertarik de bom oh gitew. Tgk kt buku maksud nama tu menawan. Oh, kekdahnya. Jadik omak reserve nama tu bila adik dah ala2 gegurl gitu, boley? Omak suka panggey Pia.... eh, weng betullah mak ko ni.


Hands up.... lepas maghrib dah tergobai tido sampai le ke pagi, bangun menyusu 2 kali pahtu sambung tido balik, good girl...omak menikmati saat2 ketenangan malam itu dgn sepenuh jiwa ragaku sebelum ekau bosa sket dah tau main2, kumbah barang, malam2 terjaga tetiba nak main ker hapa... ha siap le mak ko taim ni dgn stok kopi kapal api buat berjaga malam...


itik gembo-gembo... pe'el bia molek...memalam pe'el chomey lahhh, taim siang bila nak tido tu kamok2 lagu ni lahhhh... Sekarang ni kemain rajin nak sembang ngan orang, kalu malam tu tgh2 sembang topok2 buleh tertido gitew... tapi klu lepas tengahari masyaAllah ya Mastura, payoh nak tido lah pulops!
taim ni omak gamble je bawak adik gi jenjalan, kenalah alah bisa tegal biasa, eh, betul ke peribahasa tu... ha kau, dalam kete berpoloh den buat aksi2 bagi ekau tido... survive jugek le kami, masa beli barang dlm Carrefour tu cam kartun amik tu ini takut ekau terjaga dlm stroller, once dah terjaga meracing mak bapak ko ke kaunter bayaran sbb dah hek hek menekan gear, tunggu nak tekan minyak jek... adoiyaiii...

Sekian dulu stok citer hari Jemaat,wassalam.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife