Wednesday, July 31, 2013

Diari Ramadhanku 2013

Holahholaholah...letih rasanya diri ini nak mengejo masa.


my new shawl... yg murah je. Dah tua tokleh posing angle dr sudut atas. gedik bebeno

Aku rasa sari dua ni pahala pose aku tak tau lahh... nipis je betul, kalau stok kulit bawang mmg dah terkoyak lama dah. Anak2 aku sari dua ni meragam betul, baik kecik, baik beso. Dugaan betullah. Kecik tu masa mlm nuzul quran tu muntah2 non stop, kul 2 pagi lebih tu mmg tak tunggu agi lahhh...terus bawak ke kjmc. Tapi sempat siap2 bersahur kul 2.30 pagi takut dia kena tahan kt wad kan. Doc bg ubat bontot dan soh bawak balik dulu. Sebelum balik dia sempat muntah selanyar lagik ke sepital huhu, seme kuar air je. Sib baik juga sblm tengahari dia stop. Tapi lepas tu meragam sampai 2-3 hari, klu dpt melalak sampai bengkak2 mata, mmg kenyang betullah dia ngan melalak sari dua ni. Ammar plak dok gaduh bibir buruk bibir buruk. Bibir dia alergik apatah mcm merah2 bengkak2 kering keliling mulut. Aku takut le plak HFMD kot ke. Bawak klinik kata doc kekurangan vitamin C ye... ini namanyerrr *nama sakit terlampau saintifik sampai aku rasa doktor tu saje kelontong kuikui* pahtu dia bg vit C and ubat sapu. Sari dua ni nampak kurang, klu takkk tuhan jelah tau betapa tersiksanya batin aku dengo dia merintih depan cermin mulut buruk..bibir burukkk, pahtu 10 kali ulang masuk toilet basuh mulut, gosok gigi. Tisu toksah cakaplahhh lunyai habih sepah2 ..aku mulalah hanginnnn dah dua2 buat perangai iohhhhh sabooooo je lah.

 Baiklah, mari masuk ke topik makanan pula.

Sebelum itu saya dengan ini ingin mengucapkan syabas bete kepada diri ini sendiri kerana dah tinggal 9/10 Ramadhan ini tiada leftover pun yg tertinggal dlm esbok saya, kecuali ada ayam kari dua ketul yg tak ingat bila masak. tetiba rasa bedosa pula. tp satu pencapaian kpd diri sendiri disamping hanya sekali dua menyinggah PARAM. tp bebila kena satu hari gi makan luar jugak sbb anak autism saya yg hampir tak tinggal pose lagi dah ajak makan kt luar semalam. nak bagi reward kt dia lah. 

khennn pasal makanan musti suker. sukalah, sukalah, sukalah... masak apa? masak dari hati, masak with imannnnn bak kata chef Ammar al Ali suka-suka hati ahahah, suka le dengo dia ckp melayu pelat2 tu, kiut je. klu ingredients mesti dia ckp suka-suka hati nak bobuh byk mana



ye suka-suka hati ai... kt opis ada pengedar daging siap marinate black pepper, sonang keje den, dia dah siap potong sekeping-sekeping tu, tinggal lagi potong kecik2 masak le benda pun, aku mmg bajet masak blackpepper je lah. Daging pun lembut. takde masa aku ni nak beli daging sekilo dua pastu nak tobek2 daging ikut urat etc leceyyy. bila stok ni habis den order pula daging salai kolo pilah kek staff den yg balik pilah weekend tu ari. saya mmg nak yg cepat je.


taktau le bila punya masak ni, udang petai tempoyak lemak cili api nyums. pahtu jumpa 2 biji bendi dlm esbok uh leseng je le dlm gulai. semua ada di dalam.

ukuhuk...bilis garing and petai and tumbuk bawang cili api. cakap tak gunalah.



aku kan sume spesis sayur campak dlm main menu, sekali satu ari teringin plak dah nak makan sayurkangkung belacan. benda yg kita suka haruslah buat juge ye.


pastu tetiba le dlm FB, insta pakat org masak nasi lemak sampai ai tergoda. tunggu cik abe keje malam baru aku buat, klu tak nangis tgk menu bebuka nasi lemak hahaha, dia kan tekak melayu sejati, nasi2 mesti lengkap ngan lauk-pauk. sememeh pula sotong katak bapak besar yg aku beli kt Beserah ni. Memula aku cam skeptikal je ngan sotong katak beso tu, benda nak masak?. sotong tu kan ada cam skate board as tulang belakang dia, nak kena ketuk2 dulu isi dia baru le lembut. makan dua beranak je mmg koboi je ler presentation dia. ayam pun goreng bodo jek. tumbuk garlic and halia, lumur kt ayam plus garam and white pepper. bodo ke namanya tu taktau ah. nasib kau la ayam.

 yang ni pun tak ingat bila. ikan tongkol masak singgang kepala kerat dua wachaaaaa tambah seketul daging ikan je. klu cam ni apak eh kata aku kedekut.  ehhhh klu tak habis ke longkang juge peginya. the rest aku goreng je. sbb nak bebuka ngan Ammar je kan. takyah bazir2, apak eh suka sgt singgang kan, masa sahur dia hirup2 je. Yg seketul beso tu is ikan salmon goreng garing, masa wat grocery ngan Ammar ngan adik dia je (cam katon aku pilih brg takut Aly meragam maklum le tak sehat. Bagi dia sedut vitagen sebotol tanpa bayo dulu ok settle). Ammar nampak ikan salmon lalu sebut ummi, I want salmon! ha kau, dia nak speakang je sekarang, minat bebeno baca alihbahasa kt tv tu. so i said ok, pegi amik, dah boleh jadi runner dah dak ni. aku soh dia amik lemon 2 biji dan pegi que dan timbang, alhamdulillah successful task itu dia buat. lepas tu tlg ambik 4 helai plastik. sungguh 4 helai dia amik. lepas tu dia nyanyi lagu Laskar Pelangi bapakkkk kuat. lepas tu tanya aku ummi lagu apa tu? ntah le nak, ummi kau ni lagu i i love you like a long song babeh bipbipbip tau ar. sekali ada makcik kt sebelah sengih2 ckp tu lagu Laskar Pelangi. mak aihhh terer makcik tu. aku ckp pardonkan anak aku ni, dia special, makcik tu angguk2 ngerti dan senyum2.

bebalik pd ikan salmon ni aku jaraaaaaaaaaaaaaaaaang no masak salmon, ntah kenapa bila makan mesti tersekat di skala 3 kt tekak, the color reminds me of patin erghhhhhh...terasa makan ikan sungai terus. jab nak google.

"Typically, salmon are anadromous: they are born in fresh water, migrate to the ocean, then return to fresh water to reproduce. However, populations of several species are restricted to fresh water through their lives."

ooooo padan le tersekat pd skala 3 tekak. dok kt fresh water rupanya huhuhu...tekaan ku benar2 belaka. so babai salmon.

kherlassss aku pinggan kawin2 padahal baru mengumpul 2 spesis pinggan mangkuk correl ke apatah tu pahtu simpan dlm kabinet. wat hiasan pun tak. lagi 3 tahun terjumpa baru le teringat ohhhh aku ada beli ropanya pinggan ni. teruk betul dia ni.

 Ya Allah kau terimalah ibadah dia yg tak sempurna ini...
Bilik bebudak ni sepah2 harus color pencilkan dia

Dlm pada ciri2 autistiknya yg tak hilang2 tu tp bab solat dia rajin, alhamdulillah, selalu takyah bersuruh, kadang2 belum masuk waktu lagi dah siap nak solat. tahun ni aku soh apak eh bawak bersama bertarawikh sbb dah boley bawak dia solat jumaat. cuak nau laki den nak bawakkan. mlm pertama tu apak eh almost tobat lahommm dah nak bawak haahha...sbb masa tarawikh tu dia siap unleashed kan ciri2 autistic dia. teleng kiri teleng kanan badan goyang2 mak aihhhh menyabo lah bapak dia masa dlm kiam tu, pakcik sebelah dia pun agaknya tak kusyuk solat kehkeh...tp dak Ammar ni mlm seterusnya tetap nak ikut, hermmm bawak jugaklah, kadang ok, kadang tak baper ok but lama2 makin byk ok. ayat apatah aku pun tak paham. time tazkirah dia melepek tido atas peha bapak dia. tak perlah, bio kita ajar dia kenal rumah Allah dok gitu?


  ehhh tetiba gambo ni khennn.. the 60s tv, depa pakat nak lesing ke tebing sungai perak tv lama ni. ishhh sayangkan boley jadik bhn arkib.

 innaanzalnahufilailatilqdr...wamaadrokamalailatulqadr....tahukah kamu apa malam lailatulqadr tu? iya itulah malam yg lebih baik dari 1000 bulan, masyaAllah...malam yg turunnya Ruh (malaikat Jibrail) dan sekaliannya malaikat bagi memberi rahmah bg hati2 yg berserah dan beribadah kpd Allah..masyaAllah rebutlah peluang 10 terakhir ni sedara-sedari
huiiii...aku ni laaaghaa sokmo2 Ramadhan dah nak habih baru le nak habih surah Albaqarah, tersengguk2, terhegeh2, yg sebab pun aku suka baca sekali ngan tafsirannya, sbb tu lambat huhu. biar lambat asal dapatttt... dapat paham makna maka lebih feel. pastu selang-seli ngan ayat2 lazim (quran kecik).  klu di benchmark dr tahun lepas aku rasa ok lah pencapaian diri sendiri dr segi terawikhnyer (idok, tak byk mana pun). Sbb tu baguslah bg diri ini sendiri sbb baru ler terhegeh2 mengapal surah2 nak bawak dlm semayang terawik, sbb byk rakaat kan. ate sblm ni asek2 surah 3 qul dan yg senang2 je. laaaghaaaa sokmo2 ishhhh...

aku rasa surah Albaqarah ini hampir sempurna sbb sungguh dpt di relatekan dgn kehidupan seharian. pasal haj/umrah, nikah, cerai, riba, talak, cemana cara2 nya pun ada sekali. best je. takut le lepas Ramadhan jadik laghaaaa balik. nauzubillah. ya Allah, semoga bertemu lagi aku Ramadhan pada tahun depan..

Tapi yg sebenonya, bila ckp pasal makanan2 ni, yg sebenonya malu nak sebut bulan puasa, sbb bulan makan berlambak2 kot kita ni...foods are everywhere...bila tgk video2 kt Syria tu terasa lekat kt tekak nak menjamu makanan sedap2 sedangkan saudara2 kita sedang berjuang fisabilllah dgn kekurangan dan kedhaifan...maka menyelinaplah tentera2 dajjal di kalangan kita menghuru-harakan keadaan terutamanya terhadap ahli sunni, lihat di Mesir, lihat di Syria... bilamana Islam nak ditegakkan maka menyelinaplah tentera2 halus ini. Allahuakbar!


Sahabat2, teruskan berdoa utk mujahiddin di Syria di setiap sujud dan solatmu, kirimkan doa kepadaNya, Dia Maha Mendengar, Maha Membalas lagi Maha Memberi Pengampunan. atleast itu lah yg dpt kita lakukakan. Sekurang2 bila ditanya dihari hisab apa yg kamu buat pada saudaramu ketika mereka memerangi musuh Allah, atleast kita berdoa dari hati yg ikhlas dan penuh tauhid, yg paling boley kita buat sbb tak dpt berjuang sama.
Kasihani lah pada cucu-cicit Khalid Al Walid, Ubadah dan pejuang2 Islam yg berhijrah ke Syam dulunya, anak2 disembelih, wanita dihina dan dicabul kehormatannya, para lelaki juga disembelih dan ditobek2 di depan keluarga hanya kerana tauhid dan syahadah 'LAILAHAILLALLAHHHHH...!'. Sesungguhnya Allah tidak mencipta sesuatu kaum itu untuk dihina sebegitu rupa. Beruntungnya seorang pemuda yg ditanam hidup2 lalu disuruh mengucap LailahaillahBasyar...tp sehingga tanah menutup seluruh kepalanya dia tetap dlm tauhidnya mengucap 'LAILAHAILLALLAHHHHH...!'. Heaven is waiting for you brother! Subhanallah!


Syam negeri penuh barokah, tempat berkumpulnya ummat di hari kiamah, yang mana malaikat membentangkan sayap-sayapnya di awan negeri itu.


Kata sahabat yang bernama Abdullah bin Hawalah al-Azdi RA " Pilihkanlah tempat untukku wahai Rasullulah, sekiranya engkau kehendaki."
Lalu, Rasulullah bersabda, "Hendaklah engkau berada di Syam, sesungguhnya ia adalah bumi pilihan Allah di mana di situlah terdapat hamba-hamba pilihan-Nya. Sekiranya engkau tidak dapat menempatkan diri disana, hendaklah engkau berada di Yaman. Sesungguhnya Allah mencukupkan bagiku penduduk Syam.' [riwayat Abu Daud, Ahmad dan Al-Hakim]
Syam ini negeri sejarah terpenting umat Islam di akhir zaman, semoga kemenangan milik kita! Allahu Akbar!

sorry mak emo bulan2 pose ni. Mak sayangkan Syria, mak sayangkan Mesir, mak sayangkan Palestine...mak sayangkan ummah ini...

Tuesday, July 23, 2013

Diari Ramadhan

holaholahola...cikkebungcikkebung. Allahuakbar...dah separuh Ramadhan dah kita ye, cepat naw masa berlalu. Aku kan idok le sempat nak kelebek blog ni, nak curi2 masa pun payoh lah. Memalam klu lepas Isyak tu mata dah cam di gam2, tengok2 citer samarinda Ramadhan yang hilang last2 aku yang hilang huihuihui....kemarin suap makan kt mokna tu boley aku tertido. Sekali suap dia pegi main2 pastu cam anak itik kan, dia dtg balik nak menyudu makan sekali aku terjaga, lepas dia main balik aku terkatup balik mata, oih teruk beno mak kau ye Aleesya.


eh tiba-tiba... ku jadi rebuthannn berduyoon tiba...eh ternyanyi lagu julia banos plak. sekali... mana boley tak push gambo depan legoland kan, lupa lak tu ari nak tepek gambar bersejarah ni. ok tu saje.


























Ammar alhamdulillah setakat ni takde lagi tinggal pose walau hari2 teruk beno aku tengok keadaan ketidakrelaan dia tu. Kot taktaulah dok bertapa lama2 dlm bilik air teguk ayo bergelen2 hahaha...Hari2 tanya bila lagi kita nak puasa ni? lepas minggu ni? minggu dua? lepas minggu 3 kita raya kan Ummi? yoooolah nak. Tahun lepas dia nak hadiah tupperware Echo, tahun ni dia nak komik boiboiboy musim terbaru hahaha, betapa senangnya Ammar... petik jari gi 7-11 pun boley dapat kuikuikui, bagus anak aku ni tak byk demand nyer. Masa gambo ni di ambil adalah dalam 4 Ramadhan, masa 3 Ramadhan tu dia dah tak nyabo nak buka, mana le tahan tgh tunggu waktu buka dia siap2 mengadap nasi beriani yg sgt berahi kelihatannya. Siap menangis bila aku kata kejaaaap je lagi. So dlm genangan airmata tu dia wish..."Esok Ammar nak demam, org demam tokleh puasa kan Ummi?" kuangkuangkuang.....

Kita ni nak puasa kenalah penuh ketakwaan. 'Ketakwaan' Ammar ni dia ni telus, citer je apa benda dia buat. Termasuklah kes dia jilat buah duku-langsat. MAAKKKK AIIII... nak ter emergency brek tgh2 highway masa dia buat confession tu. Pastu dia mintak maaf sambil menyesali diri huhu. Ate apa kesnya sampai jilat duku bagai ni? Kata dia masa kt sekolah Cikgu Gee bawak (tak pastilah utk tujuan belajo ke sesaja nak bg kt murid). So dia nampak Amri jilat buah ni so dia pun jilat, jilat je Ummi, jilat je, Ammar tak makan pung.... Allah mak aiii anak aku niii... buah duku pun ko terlio yeh??? yg aku kata ketakwaan ini adalah apabila bila kita ada peluang nak buat salah masa takdek org lalu kita tahan keinginan itu. Padahal bukan ada org tahu, tu namanya ketakwaan dan iman di hati. Ammar ada chan sorok2 benda ni tp as special kid dia ckp je benda apa dia buat. Dah mak kau dah tahu menyiraaapp le... Tp cool down pula bila memikirkan sifat telus dia tu. hermmm... ok itu saje.

Last week balik Perak sbb turn MIL moreh. Sempat le pegi pekan Air Tawar nak beli baju melayu kt Ammar ngan bapanya. Mmg tiap2 tahun aku gi kedai ni sbb dia ni asalnya specialized dlm tailoring baju Melayu. Tup2 baru aku tau dah banyak cawangannya. hilang plak rasanya exclusivity nyerrr *puiiii bajet retis poyo je.
haha, kedai ni mesti design sekali mak, bapak, dotter and son, satu kaler satu design je gitu, senang tahun ni tiga beranak ni terus sedondon. Material dia thai silk tp harga sgt berpatutan. Aku instruct tahun ni kaler coklat, coklat apa taktau sbb aku dah lupa sebenonya kaler baju yg aku tempah baper bulan dulu. So doesn't matter, aku kan lead vocal, kena lain sikit tone dia dari org hehehehe... masa ni cik Aly tgh syok tido sian kena kejut sbb nak tgk saiz. Ammar disbbkan baju dia dpt dulu so dia kena tunggu lama. Sampai terkeceper tepi dinding, dok mengadu hausssss, hausssss...pening, pening. Nak bbuka lettewww...Pahtu meroyan ajak pi Tesco. Sampai kt Tesco terus haus ngan pening hilangggg. Ko kann....

wahhhh ayam gorenggggg *upinipin* masyaAllah...disbbkan adik tak pose and kelaparan terpaksalah singgah KFC. Ammar menangis dlm ati. Lepas tu adik teguk vitagen sebotol. Ammar terus menangis. ok itu saje.

wah wah wah... kemain ye ramailah org tayang gambo iftar. eh tak aci, tak aci, aku nakkk jugek..tak nak kalah okey walau menunya tahap sijil dan diploma kuikuikui... haku adalah pemalas dah nak snap gambo menu iftar. Sbb tak impress bebeno. Tahun ni aku sgt berbangga dgn diri ini sbb setakat ini tak dek leftover pun dlm esbok. Clear je esbok aku. haha riak tak?? aku dah pandai bajet kali ni. Mmg ngam2 utk berbuka dan mungkin tinggalkan sedikit masa sahur. membazirkan amalan syaitonnnn....



Aku sampai umah kurang lebih 5.30. dapat 2 lauk cukup. aku dah malas nak masak sayur asing2, aku main campak je dlm gulai/main menu, cam sotong n bendi n gulai tempoyak ngan timun cina nihhh...kadang2 time buka je dah licinnn, Ammar dan bapak dia klu makan macam belumba menambah2 ishhhh...kuih je aku beli sikit2. dah cukup, alhamdulillah.

*wahhhhh terus dalam mode dalam mimpi plingggg*
Ni aku masak sahur masa ada tetamu mengejut, makna kata dtg tgh malam tumpang tido sbb subuh2 nak ke airport. Memang dapat makanan kherlasss la kan, hotel 5 bintang pun tak mampu menandingi ahahha... mana ada masa dah nak defroze kan segala bintang2 sejukbeku dlm esbok tu, so masak yg kering2 je. Tp ni pun yg buat laju makan. Sambal sardin, goreng telur and tumis bawang cili api and kicap, and bilis goreng garing, tumbuk cili padi bawang tumis perghhhh.... ok tu je satu2 masak time sahur, aku ni nak bangun awal2 masak time sahur umpama mencari malam lailatulqodar, paling kuat goreng telur dadar je haha, makan je apa yg ada...

weols ni sahur takde le nak beria beno, janji masa buka nasi 2-3 pinggan ahahha...deme le, aku dpt nasi sepinggan terus rasa senak. Aku ingat masa dok under one roof ngan mak dulu, mak mesti masak cam mee, bihun, kuetiaw, bubur lambuk as introductory for iftar, afterwards lepas solat maghrib ke baru le melantak nasi. kuih2 toksah ckp lah, wajib ada cendul, lompat tikam, pulut panggang, kuih puteri mandi...tu kira menu wajib le, hebak mak kita kan? sorry mak, takdpt orang nak meneruskan tradisi itu, laki ngan anak orang nak nasik je mak!


Ini mokna...adoiiii, ni mmg ar mainan dia, umpama tgh meniti batas tepi bendang. Cam nak praktis gimnastik, baik suruh dr melarang bak kata perumpaan klasik mak aku. Klu marah siap melawan, la ni boley siap meludah aiyoooooo cemana arrr nak tarbiyah budak 2 thn plus klu cenggitu??? byk beno benda2 negatif dia import dr nursery la ni, semalam siap kata bodo..aiyoooo kuasa dua. nak tampor gek mulut tp rasanya bukan tindakan yg bijak. Ammar le jadik mangsa selalu kena marah ngan dia. Ko redhokan jelah Ammar yek. Ammar byk no mengalah ngan dia ni, klu boley, tv mmg dia akan konkur ngan babytv dia tu, dlm masa sama dia konkur ipad, klu Ammar nak alih siaran kemain meraung. Aiyooo kuasa tiga. ini budak arrrr...
langsir tu adalah masuk tahun ke 6 rasanya. gunajelah sampai lenjan. dak pun tuko2 ngan adik-beradik dia dlm lemari tu.

ngan org redho je plak. Ni time julung2 kalinya melawat pasar ramadhan sbb tak sempat masak satu ari tu. siap nak pakai tudung tu. Sepanjang2 jalan mengharung param tu dia senyap dan redho je bak Iffa bininya Ehsan tehehe...




Ini emaknya tgh pack2 bubur lambuk masa program mengagihkan bubur lambuk kt opis.
 eh cam kurus sikit aku. Ada satu gambo tu muka nampak cun tp spoillll perut cam mengandung 7 bulan ahahha, so terpaksalah tepek gambo ni sbb antara cun dan nampak kurus baiklah kita pilih nampak kurus. ok itu saje. babai.

Friday, July 12, 2013

Ramadhan AlMubarak!


Assalamualaikum wth. and salam sejahtera. Sejahteralah hari ke 3 Ramadhan ini. Alhamdulillah dipertemukan Ramadhan kali ke 39 dlm hidup. How was your Ramadhan so far? Ai all is still under the red flag. Agak kuchiwa di sitew, tak sompek den nak menyambut, dia mai lewat pulak dis time.

Ari ni nak citer pun bajet kutip gambo kt IG sajerk. Bajet tak baper ada modal huhu..

Ni citer hari first day pose, Ammar berkobar2 nak pose tapi pepagi dah terkeper di situ. Kejap2 nak masuk bilik ayo. Aihhhh pose bende tu yeop? punyalah lamaaa klu dapat bertapa dlm bilik ayo. Tapi tak tunggu pose mmg dia cenggitu klu masuk bilik ayo. Setakat 3 Ramadhan ni dia okeh. Bagus nak. Tapi mood adalah bercelaru, cepat moody dan asek nak nangis. Tak boley suruh apa dah dia punyer pose siap menangis klu soh tolong buat apa2. Kata nak kurussss... balik2 umah terus nak mengadap ekon. Terpaksa ler bagi ceramah sikit kt budak ni. Klu sampai sekolah aku mesti cakap Ammar hebat! Ammar anak soleh! Ammar good boy! Pahtu dia tanya, 'kenapa Ammar hebat? dahhh...dah... pi masuk sekolah, kang lambat! Baru je mak ko nak bg motivasi ko demotivate mak ko balik yekkk...


 
 Hari pertama HR distribute kurma, siap ngan buah tin sekali (yang dah ditobek gue kuikuikeh). Hermmm dapat masa tengahari rembang perut tgh menggelegak. ok lettew. Bio pose dr tak pose, klu tak pose perut cam kuangajo je yek...asik lapooo manjang, aku tak sesabo dah nak pose ni oiii. Kt bawah opis aku ni ada kedai uncle/auntie, juai macam2 termasuk le roti2 from bakery, pepagi buta menuju ke situ dulu sambil tengok line kiri-kanan. Aiyooo auntie paham! ni auntie kasi plastik hitam! ahahha... siap auntie tu cover line. haippp jgn le sbb sesaja nak ponteng pose pi beli. biasa dia tuuu..


 1st day pose...only Dak Ammar in d house. Apaknda keje. maknde tukang masak. Adiknda tukang penyibuk, tengah sibuk bukak bekas kuih tu. Baju ntah ke mana. Kejap2 tanggal baju. Anak2 aku ni berdarah panas extra kot2. Dua2 tokleh panas sikit pun. Aleesya ni klu pasang ekon pun boley tanggal baju. Peel apa tak tau ar. Masa 1st day ni sepanjang jalan nak balik umah bersepah2 org bukak payung. Ammar siap menangis soh berenti beli makanan ngan air. 30 hari pitaaaammm aku nak menadah telinga ni, Aleesya plak klu aku perlahankan kete sikit siap amik kasut standby takut aku berenti. Nak ituttt nak ituuuttt...alahai anak-anak.


ahah.. asal gambo makanan je mesti kena enlarge hahaha...berkobar2 aku balik 1st day nak masak ni. First time experiment nak wat ayam percik ikut resepi bonda akhirnya menjadi juge walau tak sesedap bonda punyer. Petang tu siap whatsap Ajie nun di Sawak mintak resepi. malas nak kacau emak. Ajie mmg siap berguru le ngan emak wat ikan percik. Padan muka dok jauh angat agi ngehngeh. Now dia dah terrel buat ni. Aku ni tak pernah pedulik sampai le rasa teringin ishhhh. Aku post gambo ni kt group FB family siap dak Ajie kata tak aci. Sbb tak pakai dapur arang nak panggang ayam/ikan. oihhh tak kuasa aku nak korek mana dapur arang bagai. Sib baik juge ada pemanggang ajaib haha...adik aku tu siap beli dapur arang lagi time dia nak masak percik. ishh beria betullah. idokkk le teman... berasap2 dapur tengah pekan. Dia takper arrr umah dia suburban pahtu sebijik2 tak attach ngan jiran. aku...tak pasai kang kena ketuk pintu dek jiran benggali sebelah huhuhu..

eh aku nak tulis gek resepi. nak ikut sila tapi klu tak sedap jangan marakan ai...

Bahan A :
Ayam/Ikan - suka lah nak byk mana pun. Lumur dengan kunyit dan sedikit garam.

Bahan B :
-Cili kering
-Bawang merah
-Kunyit hidup
-Serai

Aku tak reti nak sukat, pakai agak2 je.  Lehhh... senang tak? aku ingat susah naw. Halia pun takyah, bawang putih pun tak yah.

Bahan C :
-Santan cair
-Santan pekat
-Air asam jawa
-Sedikit belacam

Cara2 :
Sediakan bahan utk kuah (B). Blend semua bahan. Masukkan ke dalam kuali/periuk. Nak tumis pun boley tp aku tak, aku masakkan dia bersama santan cair. Bila dah agak pekat, masukkan air asam jawa dan sedikit belacan. Uols boley juga spare kan sebatang dua serai, ketuk dan masuk dlm kuah, lebih xtra lebey sedap. Kemudian masukkan santan pekat. Kacau dgn api perlahan, jgn sampai pecah minyak. Perasakan gula dan garamnya. Garam hati2 sket, klu lumur byk kt ikan/ayam, so pepandai le balancekan.
Dah ok dan pekat tutup api.

Meanwhile, boleh dah panggang ayam/ikan, aku gune pemanggang ajaib. Klu guna pan ni, tutup kejap ayam dgn api slow, kemudian bukak pan, lumur kuah kt bahagian atas ayam/ikan. Panggang kejap dan balik bahagian yg berlumur tu. Now lumurkan pulak yg bahagian bawah. kira klu kt dapur arang cam ala2 jirus kuah kt ayam/ikan dan panggang. Paham? Tak paham tak per lah. Panggang sampai ayam masak. Jangan la pulak rentung sekali ngan kuah tu, pepandai la ye.

dah rasa ikan/ayam masak, celumkan ianya ke dalam the rest of kuah tadi. Yeayyy dah siap.

Sekian saje resepi 3 Romadhon dari akak.

2 Romadhon.

wahwahwah...gambo makanan sesaja. Dah petang2 cenggini memang teruja skodeng blog org sume tayang gambo iftar nohhhh. mana aci.



tu dia aihhh buruk bebeno bersesak dlm kuali ketam2 ku ini. asal aku tgk ketam org comey je? So ni ari masak ketam lemak cili api ngan nanas. Last week balik kuantan pi cari stok ikan sego kt Beserah. Beli le termasuk 5 ekor ketam ini. Saje masak lebey nak bagi jiran.


Hello jirann.. ni sajaaa lah yg saya mampu masak ni ari.


Helloooo kata jiran balik. Ni sajaaa lah yg saya mampu balas ahahha... makmurrr umah aku tu ari. Dia balas 2 benda, daging dendeng/masak hitam ngan kerabu selom ohsome! Tak sia2 keputusanku masak satu lauk (plus ikan goreng) semalam. Syukurlahhh dapat menyuburkan semangat kejiranan bertukar juadah kt tengah pekan ni. Tp klu masak lauk bodo2 mmg aku wat diam je hihihi...


Last but not the least.. huihhhh ni Merida kuasa dua. Rumah boley nampak kemas dalam masa 5 minit je, asal sampai umah dah macam aku lepaskan 10 org kekanak dlm umah. kecah habissss. letihhhh den... dah le tua baru beranak kecik dpt pulak superactive cenggini. Makin cepat le osteoporosis mak kau nak. Sekarang ni asal ada isu petik nama Ammar. Dia langgar benda pahtu sakit pun petik nama Ammar. Ammar jugak yg salah adooooiii. Semalam dia tumpahkan air manis kt lantai, pahtu Ammar kebetulan le lalu, belum sempat nak marah dia dtg kt aku tepuk2, "akak, akak, Ammar! Ammar! air upppahhhh (tumpah). Ammar pun dah pandai defend diri, "eh, jangan nak tuduh saya ehhh" . Tak jadi marah terus gelak sensorang. huii Aleesya sari dua ni siap panggil aku akak. pang kang. mesti dpt kt umah nanny ni. adoih la, icha, icha...


Tapi klu tido sunyi la pulakkk... nak bejalan siap nak pakai tudung sekrang ni.

Oklah, salam Ramadhan AlMubarak semua! Ari ni nak masak apa ekk??


Friday, July 5, 2013

Catatan Umrah 2013 : Ziarah Makkah

The ouster of President Mohamed Morsi : Macamana the elected leader boley digulingkan?  memang payah nak tegakkan agama dibumi yang dibuai sekular setelah sekian lama. Baik Mesir, baik Turki. World has come to the end? or so as stated in Holy Quran. Huru hara sana-sini. Simpati Syria. Simpati Palestine. Israel n America gelak guling2 percaturan mereka dah menjadi. Syiah durjana pun sama.

It was reported that di antara tindakan awal pihak tentera Mesir selepas penggulingan Presiden Morsi ialah menutup terus 'Rafah Gate' yang merupakan laluan utama (READ : satu-satunya) perhubungan di antara Gaza dan dunia luar melalui Mesir. Mujur suami saya sempat ke Gaza last year melalui sempadan Mesir yakni Rafah. Ketika itu dia pegi one or 2 days after gencatan senjata, dan Presiden Morsi yg ketika itu baru dielected by the PEOPLE melonggarkan kemasukan ke Gaza melalui sempadannya Rafah. Dan selepas suami saya dapat menjejaki bumi Gaza maka berderu2lah umat Malaysia ke sana selepas Gaza 'dibuka' kepada dunia luar. Betapa kita perlu berterima kasih kepada Morsi ketika itu. Reda seketika penderitaan rakyat Gaza. Bayangkan juga suami dan rakan masuk ke Gaza dengan diiringi oleh kereta kebal tentera Mesir yg memantau like a hawk keluar masuk orang awam ke Gaza. Mereka masuk masa tu pun melalui orang tengah, seorang rakyat Mesir, yakni anak kepada seorang bekas jeneral di bawah pemerintahan Hosni Mubarak. Membuatkan wakil suami dan rakan di Gaza cuak giler nak bawa org tengah Mesir tu ke dalam Gaza. Takut ada agen intipan kepada kegiatan Hamas i guess. Sehinggakan ketika suami dan rakan di bawa ke kem Hamas, wakil Gaza saja2 buat kereta yang di naiki oleh wakil Mesir tersebut sesat tak jumpa jalan dlm kepekatan malam. Lantas saja dia bisikkan ketelinga suami 'kalau dia tanya pergi mana tadi katakan pergi melawat keluarga syuhada'. Rupa-rupanya.....

Allahuakbar. Bergolaknya bumi Asia Barat. Menangkan Islam ya Rab.


anak-anak, ni kenangan apakanda bergadai nyawa masuk kem Hamas di Gaza. Bergambo ngan tentera Hamas ditengah kepekatan malam. Takbir!

Dan kenangan di Cairo...angan2 maknda nak gi kt gambar di plg atas aka angan2 Rose Titanic pun sudah punah semata. Baru je cadang2 nak gi sana sebab dah ada contact. Sabar ye Rose sayang. Sorry melalut jap, can't help it.

_--------------------------------------------------------------------------------------------

Jadi pada siapa kau berpaling dan berteduh dalam kasih-sayangNya tika hatimu tidak karuan? Pada Rab-mu sudah tentu.  Berada di rumahNya melepaskan keluh-kesah di hati adalah perasaan paling indah dan tenang yang kau bisa dapat tika berada di sini.

 
Makkah Al-Mukarramah. Di depan perkarangan Masjid Al-Haram.

 
The ever proud Makkah clock tower. Binaan Muslim scholar.

 
Abadikan keindahan dia. Tak seorang kafir pun boleh masuk ke Al-Haram, takkan di terima olehNya pun. Hari2 yg terhad di tanah haram di manfaatkan untuk beribadah di sini. Berulang-alik ke sini untuk memohon keredhaan dariNya.

 
Selepas sempat menunaikan umrah kedua, kami bersiap2 nak ziarah sekitar kota Makkah.

 Di Jabbal Tsur.
Kota Mekah banyak bukit-bukit macam ni. Antaranya menjadi tempat sembunyinya nabi kesayangan kita untuk berkhalwat bersunyian2an tika menerima wahyu, macam di gua Hiraq. Dan juga bersembunyinya baginda dari kafir Quraisy yang sentiasa memburu ingin membunuh baginda. Antaranya Jabal Tsur. Di sini baginda bersembunyi selama 3 hari 3 malam dengan ditemani sahabat setia baginda iaitu Abu Bakar. Selama itu jugalah anakandanya Abu Bakar, Asma, membawa makanan kepada mereka berdua utk kelangsungan hidup.

Firman Allah SWT:
Artinya : Jikalau kalian tidak mau menolongnya (Muhammad), maka sesungguhnya Allah telah memberi pertolongan kepadanya (yaitu) ketika orang kafir (Makkah) mengusir dia, sedangkan dia adalah satu di antara kedua di dalam gua (Tsur)”. Dia berkata pada temannya (Abu Bakar), ”janganlah engkau bersusah hati karena tuhan beserta kita.” Maka, Dia menurunkan ketenangan ke atasnya  (Muhammad) dan  membantunya dengan tentara yang kalian tidak bisa melihatnya, dia menjadikan kalimat/seruan orang-orang kafir menjadi rendah, dan kalimat Allah itulah yang tinggi. Dan Allah Maha Mulia serta Maha Menghukum. (Al-Qur’an Surat  Attaubah/9 Ayat 40).

-translate indo terus 


 
Di belakang tu lah ada Gua Tsur. Kt situlah terjadinya peristiwa labah2 buat sarang kt muka pintu gua masa nabi bersembunyi. Jadi keliru kafir Quraisy yg cari nabi di situ. Sesungguhnya janji Allah itu benar. Kata nabi kepada Abu Bakar, jangan takut, bukan kita berdua je di sini, kita 'bertiga' bersama2 Allah. Kerana sesungguhnya Allah berjanji akan menolong baginda di saat sukarnya seperti itu. Allahuakbar.


ehh tetiba pulak ada burung lalu atas kepala. Kami sekeluarga.

Me and Kak Tie kesayangan.
Kami singgah kt sini kejap je. Malam tu adik aku ngan abang ipo aku ura2 nak panjat bukit ke Gua Hira', nak merasa cemana susahnya Rasul dan sahabah di zaman itu. Hermmm sudahnya dlm mimpi je lah ye Jie?


Di Jabal Rahmah.
 
ngan dua adik. Gemuk pula diri ini kelihatan. Masa ziarah ni kami prepare nak wat umrah ketiga, tu dlm pakaian putih ihram ini. Lepas ziarah nak bermiqat di Ja'ranah.



Adam dan Hawa, bertemu di Jabal Rahmah setelah berkurun keduanya terpisah.

Berduyon-duyon orang memanjat ni. Aku pown sama berkobar nak panjat. Tua muda panjat ni.

Klu ikutkan batuannya ni bukan senang. Klu ni belakang Gombak sesaja nak daki tak arrr kan.

 
Dah penat2 panjat berbatu2 bergolok gadai nyawa ibaratkan laaaa... ada tangga ropanya sebelah tu ahaha...


 Alhamdulillah... berjaya sampai ke puncak. Langsung tak penat, langsung tak payah. Nak ambil mood tokmoyang nenek kita Adam dan Hawa yang bertemu di sini.
Amboiii akak kt belakang tewww... dunia...lihatlahhhh...


Terimakasih Kak Zah di atas gambar ini. Gini le klu soh mokcik amik gambo. Mana dan tala je. Yang berkobar2 nak naik ni Kak Zah le. Maklumlah, ini kan bukit 'cinta' ibaratnya, ramai orang ke sini minta jodoh. Tak terkecuali kak Zahnya, ada nak bawak 'hajat' orang katanya, beria ia berdoa di sini. Next month blk dr Makkah, anaknya sampai jua jodohnya ngan orang nogori.

Aku pulak... rasanya dah le jumpa jodohnya, anak pun dah 2. Mintak panjang jodoh je lah. Anak2 kecik agi. Tp klu bawak suami hati2 Cik Salmahhh... takut dia pun minta jodoh lebih kuota ... hawoorrrrrrr!!! Kita serahkan semuanya kt Allah taala saja ye. Ehhh anak sapaaaa lah pulak ni, termasuk pulak dlm gambo mokcik ni. Jangan2 jodoh kau tak Aleesya.. mahahhaha....menantu Arab aku esok2 kuikui...

 
 Hok ni gokkk.... tak habih2 posing ultromen, bawak2 kan mengucap, dah jadik bapak orang dah Jie...

  with my younger sister. Sup sap sup sap je sampai atas. Klu kt umah nak naik upstairs pun sakit lutut



 

Ni paling kemuncak... Ramainya orang tulis nama mereka dan pasangan mereka di atas batuan. Hermmm jangan jadi syirik pd Allah udoh le ye. Tak kurang juga yg single tulis nama dia dan tinggalkan tempat kosong sebelah. Sat gi ada le saper2 tulih nama dia sebelah heee...Aku berdoa je moga dipanjangkan jodoh ini. Amin.

Setelah berziarah di sekitar Jabal ini, kami menuju ke Ja'ranah untuk bermiqat. Untuk umrah ketiga lah kiranya. Aku dah berkobar2 dah nak wat umrah ni, sekali, masa masuk toilet sodakalahhh.... dah piyet! uwaaaaaa kuchiwa mokcik. Agaknya lasak bebeno panjat bukitnya tu.

Kemudian kami di bawa melawat sekitar padang Arafah/Minna/Muzdalifah. Lokasi utama ibadat haji.


Banyaknya khemah2 kosong yang menanti jemaah ketika musim haji kelak tika bermalam di Mina/Muzdalifah.



Yang atas bukit tu kata pak ustaz adalah 'khemah' untuk tetamu istimewa di raja. ohhhh ada kelas2 juga yek. yelah, bawah kipas, atas ekon agaknya. Gambar adalah naturally kaler ini, no editing, matahari kt sini agak pelik teriknya, pemandangan dalam kamera terus jadik mode 'Sephia'.

Next day, adalah kami di bawa ke Hudaibiyah pula untuk umrah berikutnya. Terasa diri ini amat ruginya, mungkin tuhan mahu aku kembali semula ke sini, in sha Allah.


Di masjid Hudaibiyah. Sayu je hati ini tidak dapat beriktikaf di sini. teringatlah peristiwa perjanjian Hudaibiyah. Ok, aku ingat nama perjanjian tu je, peristiwa tu aku dah ingat2 lupa. Mari kita refresh balik.

  Hudaibiyah adalah tempat bermiqat yang lebih jauh dari Tanaim dan Jiranah. Ianya terletak di Syumaisi, kira-kira 24 km dari Masjidil Haram. Di sini terdapat Masjid Hudaibiyah atau Masjid Bai’ah ar-Ridhwan Hudaibiyah. Kawasan ini merupakan tempat di mana Rasulallah s.a.w. bersama 1500 para sahabat telah tertahan daripada melakukan umrah pada tahun 6 H. Para sahabat kemudiannya melakukan bai’ah (janji setia) kepada Rasulallah s.a.w., untuk memerangi orang-orang kafir Quraisy. Akhirnya berlakunya genjatan senjata antara muslimin di bawah Rasulallah s.a.w. dan kafir Quraisy, dan termetrinya Perjanjian Hudaibiyah. Peristiwa ini ada disebut dalam surah al-Fath, ayat ke 10 dan ayat 18.
Masa ni orang adalah sangat pack, jadi jemaah kami tak dapat solat disebabkan ruang waktu yang terbatas. Jadi, kami patah balik dan seterusnya melawat unta je lah. Waahhh.. ada jemaah yg dah tak sabo masa lalu ladang unta ni, dia soh bas berenti. banyak cantik muka ko. suka ati ko je yek. Siap cursing muwazir lagik. ishhhh dia ni pehalll??? tak kuasewwww... ko kang nasib ni tanah halal, klu tanah haram takut tuhan bagi cash je. tanak halal ni takper gak kot credit je. iskkk bawakkan mengucap jagalah mulut kita sedara-sedari. iskkk aku bengkek betul arrr ngan brader tu. Kt Jabal Rahmah pun dia sekian hal gek asek ngomplen. sib baik aku tak kenal, klu tak aku nak kepohci gek nak tau bendalah 'cash' yg dia dapat tu.


Hello unta! Nice meeting you...


yeahhh sebegitulah diri ini.

my siblings and SIL
tu dia aihhhh perkakasan packaging susu unta.

org2 kaum ni sesaja bela unta ni. aku tengok dah kembang tekak tp beli le juga sebotol 5 rial. Dah rasa not bad at all you... rasa dia cam susu segar Dutch Lady je. iyeee, betul. cuma ustaz pesan nak wat umrah jangan minum ni takut sakit perut, so you think yakult tu je ada bakteria baik? heyyy don't look below the unta uols, susu dia cuci habih perut kita. Esoknya aku rasa lawas dan lega je perut dah cuci mihmihmih...

Last but not the least... baibai unta.. nanti kita sambung gebang lagi.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife