Posts

Showing posts from December, 2011

Hot heart 500 poorer

Image
Wahhhh gitew tajuk, sentap emo. Semalam Hot-hot heart, hari ni dah cool heart sket.


Yesterday I was RM500 plus-plus poorer.
Ari tu kan aku citer aku diarahkan oleh En. Syukor LHDN yg kukasihi dipotong gaji oleh majikan RM500 plus-plus. Kira hasil bonus ntah bila2 la yg dia tak kira tu. Klu kira cam dah lepas tu buat bayo satu famili yg gaji bawah RM3k tu kan, yg gomen dok canang2 nak bagi tu kan... kemarin aku check kt Maybank2u amount gaji, short lah RM500 plus... wahhhhh bikin hati panas nih... tepon HR, ewahhhh tergelak2 lagi ko cakap ko tersalah key-in amount potong gaji utk bulan ni wah wah wah... sepatutnya dlm surat lembaga soh potong dlm RM80 gitew, sekali ko terus potong total sum.. eiiiiii...eiiiiiiii rasa nak cekik2 org tu dahhhhhh... aku kata bulan ni aku makan ikan masin lerrrrrr.. dia kata takkan sampai camtu kak... yelah, ko gaji berdebak2 ribu riban tak heran le... stok2 cam aku ni RM500 tu beso tu.. dah lepas wat bayo duit anak2 kt nursery, dah lepas du…

Final jap and my little kitchen

Image
Aleesya dah masuk 8 bulan tapi semalam barulah dapat gi amik jap 6 bulan. Masa 6 bulan plus gitew doc Syed plak pi Haji sebulan, pastu dah masuk 7 bulan dia plak tak sihat berselang domam. Ni alang2 sihat sebelum dpt balik tak sihat cecepat le pi amik jap. Tu pun hidung dah nampak petanda nak selsema, anak aku klu anto balik kt nursery tu idung sempat bersih dlm seminggu je pahtu meleleh balik nak buek camno... sib baik gek le dia setakat ni cam lasak sket antibodi dr abang dia dulu, klu dak sekejap sakit sekejap sakit si Ammar ni masa baby nak masuk toddler dulu. Aleesya ni demam-demam ari tu tp tak le teruk sangat. Masa preggie ke dia dulu apa benda yg aku tak amik... kalsium, iron, neurogain, multivits, dan yg penting aku amalkan makan spirulina sepanjang preggie, highly recommended by many moms, ada senior masa sekolah aku dulu sama senasib ngan aku, mellitus-diabetis preggie, alhamdulillah sume anak2 dia sihat membeso. Dia pesan soh aku makan tu sepanjang preggie dulu. Aku tatau …

baby food ; dis n dat

Image
Ari ni ada citer Pandir ke pak pandir ke... citer cam mak Syarifah Amani ngan arwah Mustafa Nor dulu tu aku tak ingat dah nama drama 80-an tu....lebey kuranglah.... ari ni Apak eh off, so dia anto kami ke office n nursery...pagi tadi masa anto Aly kt nursery, lepas dah punggah barang2 dia, kim rambutan kampung sket kt Umi Ton, aku pun nak masuk balik lah dlm kete, sambil Apak eh ngan Ammar tunggu dlm kete tu, sekali pintu belakang tak rapat, aku pun tutuplah yg sebelah kanan tu sbb aku nak naik yg sebelah kiri, ari ni plak Ammar dok depan. Elok je aku tutup pintu tu terus vrooommmmm apak eh memecut tak toleh ke mana lagi, sbb aku dah lambat... tinggallah aku terkontang kanting tgh2 jalan melambai2 sambil sebelah tangan dok sengseng kain baju kurung siap2 sbb nak  naik kete...deyyyy punggahhhhh....aku ingat dah sedo aku tak de, pahtu punyalah lama aku kejong kt tengah jalan tu... dah le aku lambat...cam garfield lah aku jalan masuk umah Umi Ton, depa pakat gelak kt aku dahhh.. aku memu…

Part 2 : tinggalkan kisah hatimu....

Image
Dah dah takmo sesedey lagik...life goes on, tak pasal aku bawak negative vibes kt sini kang...aku pun jenis tak leh serius lelama walau dlm hati byk taman astakona. Setiap kita ada cerita tersendiri, ada bahagian masing2 di dunia ini. Setiap yg berlaku ada hikmahnya, kita yang hidup jadikan iktibar.

Jadi mari kita jalan2 ke East Cost. Masa pergi of course tak kena dgn musim, hujan cats and dogs sepanjang jalan. Tapi kita dah janji, kita nak melawat Kak Yah n famili, we tagged emak along sib baik lah emak buleh gagahkan diri bawak jenjalan dis time.




Setiu revisited pt 1. Kisah hati....

Image
Kisah Hati...

Even time won't heal when you lost someone you love so dearly at heart.
You can keep yourself busy with the house chores, doing some errands, etc. etc. but you just CAN'T get over with. And the memorable moments that you've shared with her/him will haunt you for the rest of your life. Now I know how it feels. My very own dear sister lives with tears every single day since her darling Hazim passed away. But how could she not? When she was cooking at the kitchen she swore she could still saw Hazim running here and there nearby, strangely talking about heaven non-stop few days before he left her forever, asking her mom whether he'll be in heaven or not if he died....when she was at the study area, she swore she could still saw him writing like a scholar when she told her son he'll be in heaven if he'd be a good boy, after she finished her solat, Hazim would approached her and gave a big hug and kiss saying he loved her so so biggg... and at nights...…