Friday, July 15, 2016

ISTANBUL... HERE I COME!!! : PART 4

CRUISING MARMARA SEA TO ULU DAG, BURSA, Day 3

Okay, mari teruskan perjalanan lagi.Ya, Sementara dah biasa berjaga malam ni ayuhhh... sblm akak pun ilang ingatan.

So the 3rd day kami di itineray kan ke Bursa, dalam 3 jam perjalanan dr Turkey. Masa ni lah kami jumpa tourist guide kami di Istanbul, Mr Murad. Very very helpful walau kdg tak baper pick up sgt ngan dia pnyer English. From transportation, tickets sume  dia uruskan.  


Okay pagi2 lepas Subuh kami dah siap2 masak. Seblm keluar wajib makan dulu kenyang2. Ni ramai yg tekak melayu satu ari nak makan nasi bersambal gek. Sambal sardin telor dadar ahhhh mmg win. Yg ni dlm cubaan cik abe cheq nak rendam telor separuh masak sudahnya gitu ler keadaannya baik buat telor dadar. Tuan aprtment dah siapkan kelengkapan dapur yg awesome dah utk memasak, beli brg nak masak je


Apartment Kak Yah jadik markas makanan. Tak sia2 bwk beg gemuk sbb sume ada.. dia dah siap bwk bwg cili sume dah ngan rempah tumisan nak wat sambal nasi lemak. Sedap betul makan dlm kedinginan pagi yum yum...



Nasi lemak sambal sardin overlook Marmara sea ko ado

Sblm keluar.. selfie dulu. Tak pernah ok nya klu mintak Ammar pose, dia ngan apaknya sama je tak suka bergambo. Ammar pakai je la 2 baju sejuk tu.. satu dah tertinggal kt KLIA dah


Marilah Aleesya... ari ni nak ke tempat lebih sejuk, kena bundle up sume org ngan baju sejuk lebey sket, Aku bwk 2 je baju sejuk, takde nak bajet retis der nak tuko2, hak dlm je bertuko ngeee...

Aleesya ngan ayah chiknya merangkap personal tourist rombongan cikgu Kiah. Kaki berjalan ni. Even lepas Istanbul dia sambung ke Paris n Amsterdam arghhh nak ituttt...

Tgh tunggu kenderaan nak pick up kami..

Kejap dah sampai transport ngan tourist guidenya sekali.

Bersabo je lah ngan Mr Murad ni. Sepanjang jalan citer pasal geografi Turkey sesaje siap bwk Atlas, Anything you'd asked he was ready to answer. Even nak gi toilet pun dia accompany kan, Dah boring kami tanya pengajian am semasa plak termasuk political situation. Last2 dia sorang dok study atlas tu bila masing2 carik excuse wat2 tido choyyy sgt ni.. dah tu satu jam perjalanan masih lagi topik asal usul Turkey zzzz...but he was so kind and informative though at times played safe while explaining political situation

Kt highway dia menuju Bursa, kurang lebih 3 jam dari Istanbul, so anak2 kecik boley cover tido dah, mak2 org cam aku asal tak boley tido la plak.


From Istanbul, it took us app. 3 hrs by road and hopped in a ferry, dgn transportnya sekali - cruising the Marmara Sea. Marmara sea partly devided Asiatic and European side of Turkey. Bestnya tgk burung camar besar dabak flying over the sea of Marmara. Angin sejuk beku menderu2 kenot tahan dok lama2 luar feri.
So freakin' cold outside oiii...

In the ferry, pastu boring gi kt luar balik. Pastu sejuk ngat berlari blk ke dalam.

Hello Cheq Ani mak long..

Dah lapa balik pi la beratur beli jajan..



Tetiba teringat Titanic erk

Ahhh dah sampai Bursa. Bursa is a center of the silk trade (since first silk cocoons were brought here with the caravans of the Silk Road) and towel manufacturing. No wonder la sampai bazaar ni punyalah penuh org jual tuala, bath rope, silk, baju2, alas2 meja etc ntah kenapa amazingnya akak takde nafsu pun nak membeli. Ok, sikit tipu disitu sbb ada pegang beg plastik. Beli tuala kecik je pun.  Dah blk Mesia baru tau pasai Bursa ni betul2. 

Bazaar ni quite modern sket berbanding grand bazaar kt historical Istanbul tu, walau Bursa ni lebih dulu kerajaan Ottoman sampai dan first capital mereka. A new designed bazaar.


Itu budak boley main guli2 kt muka bumi berbukau dah tak pasal plak berlari atas bwh pungut guli grrrrr..


 Tgk gambar2 ni baru cam terliur nak beli tuala and silk. Tp tak tau la celah mana nak letak lagi dah beg pun beranak pinak dahhh masa nak balik



With Kemal Ataturk, bapa pemodenan dan secular Turkey, sebegitulah seiirng dgn kejatuhan kesultanan Othmaniah selari dgn kebangkitan rakyat yg mana Ataturk la antara penggeraknya sehingga membawa kepada the birth of modern Turkey dan menjadi sebuah republik.

In 1923, as the creator of the new Republic of Turkey, Atatürk established a form of government that reflected the wishes of the people thru the Parliament. Sweeping cultural and socio-political reforms took place. Between 1926 and 1930, legal changes led the way for Islamic religious laws to be abolished and a secular system emerged.  Atatürk also undertook the greatest challenge of all, a reform of the existing language. In 1928, he decided to abolish the Arabic script and incorporated the Latin alphabet with the Turkish. Sebabnya Ottoman Turkish guna byk Arabic influence in their language, jadi bg Ataturk tak seiiring dengan pemodenan Turkey. Dan juga komplikasinya influence bahasa Turkish, Arabic dan Persia in writings.

"In 1922 the new nationalist regime abolished the Ottoman sultanate, and in 1924 it abolished the caliphate, which the Ottoman sultanate had held for centuries. Thus, for the first time in Islamic history, no ruler claimed the spiritual leadership of Islam. Secularism  was one of the "Six Arrows" of Atatürk's blueprint for modern Turkey.

The reforms bearing directly on religion were numerous. They included the abolition of the caliphate; abolition of the office of seyhülislam (Islamic ruler); abolition of the religious hierarchy; closing and confiscation of the dervish lodges, meeting places, and monasteries and outlawing of their rituals and meetings; establishment of government control over the Evkaf, which had been inalienable under Sheriat (Islamic rules); replacement of Sheriat with adapted European legal codes; closing of the religious schools (Medresses); changing from the Islamic to the Western calendar; outlawing the fez for men and frowning on the veil for women, both garments associated with religious tradition; and outlawing the traditional garb of local religious leaders.

They even wanted to change the prayers and laungan azan into Turkish language, luckily pihak opposition stood strong to maintain Arabic in these.
And di zaman beliau jugalah Hagia Sophia ditukar menjadi muzium semata, sehinggalah ke hari ini, display semata.

                                                                                                                                      Source 

So now Turkey is a secular country, with 98% are Muslims. 

However, jasanya jugalah Atatürk initiated a program for economic development in Turkey, which consisted of agricultural expansion, industrial and technological advances.


Di sekitar kompleks and bazaar.




Bursa city is known for its mosques and historical sites from the early Ottoman Empire. Sblm Constantinople, Bursa adalah first capital of Ottoman empire. Bursa ni dah kt sebelah Asiatic Turkey. Because of its being the first Ottoman capital, Bursa is very rich in religious monuments, mosques, tombs (Turbe),baths. Byk historical bangunan dan tinggalan Othmaniah boley di lihat di sini. 
Aleesya ngan mak langnya,







Tak yah la tido belum masanya lagi..

Berdua lebih baik..




Ulucamii (1399), or the Grand Mosque kt Bursa, wahhh zaman sebelum Parameswara kottt... Sempat solat kt sini sebelum ke Ulu Dag. Amik air semayang dah gigil-gigil nak2 tgh hujan brrrr



 
Sebelum berangkat ke Ulu Dag, menikmati lewat lunch. Pakai sauk je lauk2 yg ada.. daging, ayam, kentang nasi janji kenyang..


UP NEXT : ULU DAG, naik cable car and main salji.

Wednesday, July 13, 2016

ISTANBUL... HERE I COME!!! : PART 3


OUT AND ABOUT :  BUSTLING STREETS & ARASTA BAZAAR, STILL DAY 2

Okay, kami meneruskan lagi perjalanan guna kedua2 kaki dgn jayanya menyelusuri sekitar historical Istanbul. Semangat plak akak kau nak citer pasal Istanbul ni. Bukan apa, la ni cuti semester so memalam bila takde assignment tu rasa cam sunyiiii je..(makan hati betul statement ni).

The bustling streets.

Pekan Istanbul, hidup macam biasa, bz dgn manusia dan urusannya..

Tu kt tangan ada beg plastik makna kata ada yg dah shopping kt tepi2 jalan tu. Depa ni tau gek le sepatah dua cakap melayu, tp asyik mcm stuck di zaman Mahathir and Pak Lah je, tak tau kenapa akak.. so akak dah tukar Euro ke lira, terasa kaya kejap. Klu tak mcm asnaf je bila pegang Euro ni. You can also find good bargains at the streets you know. Good quality juga.

Jalan2 jumpa la segerombolan burung merpati, dah siap ada makcik siapkan makanan utk bg burung dgn harga 1 lira. Budak2 apatah lagi...seronok betui dpt bg burung makan.. di celah and tepi2 streets tu boley juga you find tombs and some historical building yg aiol tak sempat nak explore..


 Ok tram dah berenti tp kami tak naik hah. Okay, cik adik ni tumpang lalu depan kamera. You'll see many kind of this lady kt sini, almaklum dah bhgian Europe dah Istanbul ni kan.. so no hal pnyer jumpa yg dlm kesejukan pun pakai baju nampak pusat. Bila baca sejarah Ottoman empire and Turkey modern rasa sedey jugak.. you know...from Byzantine era, Islam dtg and Islam 'pergi' walau belum lenyap... even tourist guide kami pun dia pnyer stand 'tuhan' tahu Islam you dalam hati,  for instance, you wear hijab or not, you pray or not,  it's between you and god.. ok let's drop this,


 Merayap lagi... aiyo abam taiko..manyak seram lu pnyer stail o...

 Manisan lagi,,, tak terliur takpe takper jgn panggil saya masuk..


Roti kendong 1 lira... kejap je dah liat.. sbb sejuk

 Penat ,,, berenti jap sambil makan roti kendong..eh berapa byk berenti daaa...




 Aku tak ingat nama satu street pun kt Istanbul ni.. dek komplikatednya bahasa dia di lidahku huuu..

 Okay, dah lapar, cari resto, adik aku si personal tourist guide tu, cdgkan tempat yg dia pernah pegi dulu, atas rooftop. sekali section tu tutup daaaa... tp okay lah... still background dia the grand blue mosque gitu...

 Cam biasa, roti dabak ni sampai dulu..

 Dikutil sorang2 sambil sembang nak habih gek le...

 Hi Syifaq... tak lama katanya nak ke Mesir amik dentistry cam apaknya. Good luck la kakak... mungkin penyebab makdak nak ke Mesir plak lepaih ni ahaks..

 okay, order ikan bako.. sea bass kotnya ni.. jgn bygkan sgt la air asam kak yoing oiiii.. dah lapa rasa sedap gek. Sebutan harga the food cam sebut harga makan kt resto aircond kt kay el gitu, mcm tak terasa sgt kan klu kali ngan 1.5 lira tu (ye lahhh)...tu yg nampak sipi2 tu air pomegranate perghhh terbaek, minum le byk2 sbb mmg senang dpt perahan yg ori kt sini..


 Ok nampak Blue Mosque depan mata tu agaknya selera beno tu...


 Lepas isi minyak.. gi jalan2 sket lagi tonggang tonggek ke Arasta Bazaar, tak jauh ngan Blue Mosque dah. Okay, cuci mata boley la kt sini...otak mmg nak membelah kt Grand Bazaar je. Slightly pricey la kt sini sbb dia dkt sgt dah ngan SultanAhmet square tu.

 You will see this symbol kt kebanyakan souvenir dia, It's a symbol of devil's eye. So klu pakai brg yg ada simbol ni cam azimat la yg dpt menahan dr 'devil's eye. Ianya dipercayai turun temurun dah..


 Jom jalan cuci mata..

 Spices and herbs..

 Herbal tea..



 Nak amik gamba public toilet, depa guna gate electronic cam kt lrt stesen tu utk kutip duit, so takyah le hire makcik ke pakcik yg jaga toilet lagi. Cukup le tugas cleaner je.



 Dah keluar... jumpa lah SultanAhmet square balik..

 Nak begambo aje akak ni..

 So kita cam pusing balik utk kembali ke pangkal jalan.. time ni budak2 sekolah berdedai2 balik kt belakang tu.. sempat depa wat survey lagi.. 'nak tinggal kt Turkey tak?" asked they. Kata anak buah aku.. tak nak.. sejukkkk..

 Okay, pakcik ko mmg sengaja amik gamba ni time org ni tgh makan jagung (yg tawar tu). eh selamba cam sedap je depa makan.. kita je ngengada nak salut marjerin ngan garam ngee.. see... kenderaan polis tu meronda...


 Lukisan ni kt tepi dinding penghadang,. ilustrasi masa zaman Ottoman tp tak menikmati sbb sepatah haram tak paham..

 Rangde ke mohe..gerua... kata Aleesya.. merayau kt street di SultanAhmed square.

 Dah jom balik..

Kejadian kul 4 pagi. Still kenot tune waktu Istanbul..layan kartun je jawapnya..

Ok. tata.

 UP NEXT : CRUISING MARMARA SEA TO ULU DAG, BURSA



Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife