Monday, November 21, 2016

ISTANBUL... HERE I COME!!! : PART 10 : TOPKAPI PALACE

The Last Day in Turkey : Topkapi Palace

After Hagia Sophia, kami meneruskan langkah kaki ke neighboring Topkapi palace pula. Topkapi palace was the old palace for Ottoman sultans before Dolmabahce was built. So lepas Sultan Mehmet the conqueror menawan Constantinople, istana ini dibina pada tahun 1460 and completed at 1478. Location Topkapi sgt strategik sbb ia dibina di antara Sea of Marmara, Bosphorus and the Golden Horn. So pemandangan amat cantik di sini. The previous sultans ruling for 400 years kt sini before Sultan Abdelmecit membina Dolmabahce dan berpindah ke situ.

Topkapi dijadikan muzium apabila Turkey menjadi sebuah republik dlm tahun 1924. Ianya sebuah muzium istana yg besar kt dlm ni ada struktur architecture yg sgt cantik, koleksi archival kerajaan Ottoman dan  dokumen bersejarah. Disebabkan perluasaan kuasa kerajaan Ottoman sgt luas sampai ke Makkah dan Madinah (selepas mengambil alih kerajaan bani Abbasiah), maka byk bahan2 tinggalan nabi dan sahabat dipaparkan di sini yg dinamakan Museum of Holy Relics. Tapi kena beratur panjang nak masuk ni dan tempat dalam tu agak sempit. Kt sini boley tgk antaranya janggut nabi, pedang nabi dan shabat, baju anakandanya Fatimah, cap mohor dan other historical documents.


At the back of Hagia Sophia, dan berposing dulu. Nak masuk ke topkapi mmg dari sisi Hagia Sophia.



Beautiful surroundings at Topkapi Palace, with gardens and squares around the palace. Di Topkapi palace ada 4 courtyards. Ni masuk dalam courtyard pertama, as you can see this is Hagia Irene. After the conquest of Constantinople, this church was not turned to mosque. Instead it was used as a weapon deport.


Hagia Irene.


Along the way of  the 1st courtyard.





 Arghhhhh tetiba mentari malu2 keluar dengan sangat nicely warmnya... terus le soh si kecik ni posing. Mmg tak susah dak ni nak posing, spontan je dianya pun..

 Subhanallah cantiknya area ni... the white wild flowers kt rumput tu mmg memanggil kita nak baring kt atas dia huuu.... Flowers were ready to bloom, welcoming the spring.
 
Still in the 1st courtyard, menuju the palace. Free entrance as at 1st courtyard. Ni adalah area yg dipanggil Birun, or Avlu (Alay Meydani), the 1st outer courtyard. Masa zaman Ottoman, the sultans akan melalui jalan dan gate ini untuk ber campaign, Friday prayer dan utk ceremonies.

Thank you sunshine! dah nak balik baru keluo ye.

 
 Jalan pelan2 pun tertinggal kt belakang.

Where were you sun? Dah sembunyi. Still in the 1st courtyard.

 Sporting lagi masa ni dak ni.
 
 

 
 dah letih... bersidai kt bench di luar palace. Ramai lepak sini.

The Imperial Gate, or Bab-i Humayun, the 1st ceremonial gate at Topkapi, out of 3. Ni adalah the entrance to the 1st courtyard.

 okay... dah sampai Babusselam - Gate of Salutation (Middle Gate). This ceremonial gate ini menggabungkan arkitektur Ottoman dan European castle entrance. No one on horseback dibenarkan melalui entrance ini except the  Sultan. Pada hari ini, ia berfungsi sebagai visitor entrance to the museum.  

 


 


okay, kita dah masuk 2nd courtyard, lepas membayar entrance fee, tak ingat dah sbb org lain yg settlekan ngee... if not mistaken, dlm 40LTR. Tp kena melalui pengawalan security nak masuk ni. Dalam courtyard yg kedua ni antaranya ada administrative buildings, imperial council and tower of justice. Sebab dah keletihan from the visit of Hagia Sophia, tak byk snap gambar, rasa nak duduk berehat je. Si Aleesya pun dah setart meragam dah nak tido, so kami dua ni byk dok kt bench je.
 

lepas tu dah jalan ikut flow je lah, kaki dah penat, luas sgt kt dalam ni. Ada bangunan under construction. Yang ingat pergi lah kt tempat2 administrative sultan, the chambers, hamam dan the Holy Relics museum. Kenot take pictures okay.


 Hah muka budak penat, dah tak sporting dah bila di ajak begambo. Maklang pantang npk bunga mesti nak soh snap.

 Penat sgt la tu baring atas bench.

 

 
Bunga-bunga sedang berkembang... cantik landscape kt dlm ni..
 
 Dah turun naik bangunan kt dlm ni sampai kt belakang ni waaaa... nice view overlooking Bosphorus. Hilang kejap penat. tu budak kecik tu dan tido sambil berdiri ish ish bapak terer. sian anak aku huuu...

Topkapi menyimpan seribu satu cerita, from the magnificent to the jelik one. Di dalam ini, terdapat harem, iaitu, literally kediaman keluarga di raja, yang menempatkan keluarga Sultan, iaitu the Queen Mother (Sultana), anak-anak sultan, adik-beradik, dan juga Sultan's women i.e. concubines. Kebanyakan concubines adalah terdiri daripada slaves yg dijual ke harem, which ramai dari sekitar Rusia cam Hungary and Romania. Akan tetapi mereka diberi education yg baik di sini spt membaca, dan belajar bahasa Turki. Ramai yg memeluk Islam, diberi nama baru dan di ajar agama di sini. Harem di uruskan oleh Mother Queen. Actually, the sultans tidak lah berqueen mana, the concubines adalah milik the sultans so mana2 concubines yg bore the pewaris ada harapan untuk menjadi Sultana. And it is not a customary for the Sultans to marry the concubine yg bore the waris. Ini mewujudkan persaingan antara concubines dalam usaha untuk menjadi Sultana, siapa yg bore the son ada harapan cerah. Namun, tak mudah utk menuju ke chamber Sultan kerana mereka perlu melalui 'Golden Path'. Kadangkala mereka di pilih oleh Queen Mother, kdgkala, the Sultan will choose his fav. women melalui acara liburan dengan memberi sapu tangan special kpd mereka. Jadi yg dpt sapu tangan tersebut akan disiapkan rapi oleh 'pengawas'  (Agha) di Harem, wajib ke Hamam (Turkish bath) dulu, didandan rapi dan diiringi ke chamber Sultan.

Seorang Sultan kadangkala mempunyai ramai anak di kalangan concubines, ini membuatkan byknya deceits, schemes, antara concubines adakalanya diracun, pergaduhan, dsb. dalam usaha untuk menjadi Sultana dan anak mereka sbg pewaris sultan. Jadi, setiap kali Sultan mangkat, anak raja yg plg dekat menjadi waris di bolehkan untuk membunuh adik-beradik sendiri bg mengelakkan pergelutan kuasa dikemudian hari. Jadi setiapkali raja baru naik, akan adalah keranda yg keluar dari istana. Bagi the reigning Sultan pula, ada yg tidak sampai hati untuk membunuh adik-beradik sendiri (tiri dari lain mother), jadi ada yg 'menyimpan' mereka di Harem, ibarat sebuah penjara di istana, sampai ada yg menjadi gila.

Antara kisah yg menarik di Harem adalah pada zaman Sultan Suleiman the magnificent. Kisah cinta baginda dengan Hurrem Sultan, asalnya seorang concubine slave dari Romania. Hurrem sgt licik 'menjinakkan' Sultan, sehingga Sultan menikahi beliau dan memecahkan tradisi sultan dgn mengahwini concubine. Cinta baginda pula terlalu agung sehingga dia menulis sajak cinta buat wanita tersebut. Dan Hurrem Sultan sendiri telah memecah tradisi concubine dalam memberikan pewaris (normally seorang concubine dibenarkan melahirkan seorang anak lelaki), beliau mempunyai 6 org anak bersama sultan. Dan Hurrem telah byk campurtangan dlm urusan pemerintahan Sultan Suleiman sehinggakan baginda sendiri memerintahkan anak pertama baginda bersama rival Hurrem (Mahidevran), Mustafa dibunuh atas alasan belot. Maka ini menjadikan anak Hurrem sbg pengganti Sultan Suleiman.

If you are interested, boley tgk drama TV Turki, The Magnificent Century, via youtube ada kisah ni. Seronok  pulak akak tgk drama series tu, baru tau kisah kesultanan mereka yg lampau.
Actually, institusi kesultanan Ottoman sendiri dikatakan merosot dek campurtangan keterlaluan dari Harem.

 Lepas tu we proceed to the nearby public garden. Huh.. tulip belum full bloom lagi, pokok2 pun botak from the winter lagik. Spring and summer tempat ni punyalah cantiknya..mana taknya ngadap laut Marmara kann...




 At the garden





  The cousins.

 Ok, til then.

Friday, November 18, 2016

Intermission : Padang-BukitTinggi


Pagar Ruyung Batu Sangkar,
Tampek bajalan urang Baso
Duduik tamanung tiuk sabanta
Ai takanang juo...


Padang-Bukit Tinggi 25 - 29 October 2016

Lepak gamba dulu, citer kengdian.

MANINJAU, SUMATERA BARAT.















LEMBAH HARAU









DANAU SINGKARAK









RUMAH GADANG, PADANG









 ISTANA PAGAR RUYUNG, PADANG








PANDAI SIKEK
ISTANA RAJA MUDA

Luruih la jalan Paya Kumboh
Babelok jalan ka Biaro
Dima hati ndak ka marusuo
Ayam den lapeh ai ai ayam den lapeh...

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife