Tuesday, October 26, 2010

Pergi scan dan test lagik

Sebetulnya aku tak gemo nak pegi scan2 nih. klu buleh aku nak yg tertera kt skrin tu sebijik seketul seorang baby. Aku rasa rupa se_________ (oh tatau penjodoh bilangannya) fetus agak aneh juga. Ye, jelas sekali seorang Mak Yong amat memerlukan transplant otak yang baru, biasakan nihhhh imagine yg bukan2, klu ada org nak jual cip otak yg murah2 yg byk sel2 positif kasik tau mari. Jadi, berbalik pada artikel ini, eceh, bunyi sgt akademik, kata an old friend of mine yg kini menetap kt US, dia kt sana (daerah Washington)doktor scan baby hanya sebanyak 2 kali throughout the pregnancy, instead kt sini yg every month discan. Oklah, whateverlah di situ. Maybe practicenya lain2.

Jadi hari ni jadilah pergi lagi ke FMGC. For the test of genetic abnormalities e.g. down, etc. Whateverlah lagi di situ. Klu ikut makcik mmg takmo pi. Tapi ikut pak inchik maleh nak argue lah. Hari ini perasanku rasa aneh sbb kami semua counting fingers and such, nampak le jari jemari dia, thumb etc. As well as dia punya Spiral bones, nasal bone, otak, jantung, bladder, kaki sume. Doktor lawa kata everything is normal. Tak terkata hati ini dah, hanya alhamdulillah sepanjang masa. Mmg betullah kata doktor kt KJMC kt sini is highly recommended sbb gajet dia agak canggih, se early 3 months nampak jelas kerangka fetus itu. Ye, secanggih gajetnya, canggih lagi bilnya dowh. Please don't be offended, saya bukannya nak menggembar gemburkan pegi yg ada canggih ke hapa, tp being in a high risk pregnancy state tak dapat tidak kenalah berkorban sedikit, i'm not as healthy as a horse, dah 36, diabetic pregnancy, semua ini dah jadik cam keperluan. Furthermore, the docs said they want me to have a happy pregnancy, so go for the test. Saya ambil keputusan utk ikut kata doc. Walau hari ini hati cam ada crack. Utk blood test, scan, diagnosis, tau bilnya baper? Lumayan (giler) jugaklah. Tak, bukan nak berlagak, tp bagi golongan marhaen macam saya ni, hujung bulan tak dpt gaji lagi mau nangis tak berlagu. Sib baik pak inchik dah gaji dan prepare awai2. Bila org kaunter serah bil makcik rasa jantung makcik skip a beat 3 saat. Pak inchik pulak cerah je mukanya menghulurkan nota-nota cinta. keluo klinik makcik kata ok, fine, this is it, lepas ni takdek dah gi sini, jumpa doc biasa je. Amboi...makcik pulak kena marah balik. Kata pak inchik, daripada pening kepala, tak tido malam, dlm keadaan gundah gulana apalah salahnya berkorban sket... yeah, ada betul gek cakap dia tu kot....jumlahnya dah buleh settle monthly payment kete makcik tu...herm, yolah tu, kita tengok malam ni sapa yg buleh tido malam (there goes my elaun bulan ni...byk kena potong nampaknya..).

Anyway, makcik pun tak nak genjoice awal2, jauh lagi perjalanan ini. Hanya mampu berdoa moga tuhan pelihara dan mudahkan perjalanan ini towards the end of the journeynya nanti. InsyaAllah.

Monday, October 25, 2010

Tak menahan...



Minggu lepas MIL kirim ni dari kampung. Aku pilih yang paling kecik sekali pastu colek dengan kicap bodo dan boh sebijik cili api. Allah hai... tu pun kira sedap tak terkata dah. Sian aku, banyak kena pantangnya, klu ikut hati, mmg tibai cam tak hingat dunia, coleknya tu tak main le kicap bodo, mesti letak gula, belanchan, sos cili ker, cili api etc sampai jadik kaw2 punya colek. Hermm..aku sekarang ni semua makanan yg tak sedap masuk tekak aku kira cam sedap giler dah. Sib baik tekak aku boleh tune lagu tu. Cam ari tu, tak lalu nak minum air putih/masak/mineral, tatau bakpernya, aku rasa nak muntah je minum plain water esp. after meals. Mesti aku tambah sikit Ribena gitu. Ari tu, aku tingin nak minum air sarsi, so aku boh sikit perasa sarsi, kiranya tu le air sarsi paling tawar hebiaq dlm dunia tapi kt tekak aku....mak aiiii, aku boleh pejam mata sambil ckp dlm hati...ya rabbi...sedapnya...ishhhh kiranya aku byk berkorban giler ngan selera aku sekarang nih, walau tak menahan tapi ku tahan juga lah...tekak oh tekak tolonglah tuanmu ini, kasik fleksibel kaw2 deh... ni baru 3 bulan, dah byk bulan esok lagik le macam2 nak makan... tatau le camna tu, lagi la sejak jap insulin nih, perut asek lapar manjang...sabo jelah...

Tuesday, October 19, 2010

The opening day

Kalau ikutkan hati memang tak larat nak balik Kuantan last weekend, nak2 keadaan semak dlm rumah aku sekarang dah macam berek Indon kt penempatan sementara projek perumahan. Sejak berkeadaan begini mmg dah tak larat dan tak kuasa dah nak kemas2 umah, pulak tu my partner pun buat dek je pesen Aiman tak kesah, makanya selalu doa tak dek le org singgah umah dlm waktu2 cenggini.

Anyway dgn rasa tanggungjawap sbg pengerusi lelap kindy nih maka digagah juga balik Kuantan, aku sebenonya malas nak outing sekarang sbb takut tak terkontrol plak makan tu nti. Hari sabtu lepas berlangsunglah upacara open day our first kindy kt Kuantan. Nasib baik ada Kak Long n Kak Tie, org kuat masak memasak utk jamu org. Aku tukang perati jelah, pastu sambut tetamu. Alhamdulillah, on the opening day, the registration and sambutan dari parents bakal2 student tu amatlah memberangsangkan. Kira ada beberapa tempat jelah lagi yg kosong. It was unexpected jugalah. Aku pun rasa cam mimpi jek, camna aku buleh terlibat ni tatau lah, kira pakai setuju je lah jadik pelabur merangkap pengerusi, program kindy ni pun aku tak hafal. Sib baik anak buah merangkap pengetua Akademik ada bagi briefing ari tu and she was doing good, kira presentation yg sgt convincing. Anak buah aku, Kak Long kecik (KLK) ni dah ada kindy kt Sungai Buloh, memandangkan program dia (Muslim Junior program), dah ada murid dia by 4 dah pandai membaca dan hafal yasin kira buat aku yakinlah jadik pelabur. Dia ambil program Little Caliph, ours kt Kuantan kita buat program sendiri jadik Muslim Junior program, integrates English and agama sekali. Bagus juga sbb kt kawasan yg kami buat ni belum ada program yg serupa. Moga2 berjayalah ia nti. Januari tahun depan kami akan start, but bulan 11 kita akan buat kem English and reading techniques. oklah, panjang lebo lak penerangannnya, kita layan le serba sikit gambo2 kt bawah ni :


So...this is our kindy, dpt sewa rumah agak besar semi D, baguslah tak bergasak2 bebudak tu nanti


Pengerusi terlelap sedang dengar penerangan dengan muka amat toya nya...rasa nak berbaring je tp kutahan Jebat...


Teacher Azni@KLK tgh bagi briefing and slide presentation kt parents...


Aktiviti pendaftaran yg sedang dihandle oleh my biz partner (eceh), maksu Sarah


Budak ni pun ada, nak jadik cikgu disiplin ke Ammar?

Bye for now.

Tuesday, October 12, 2010

Moment of Truth....almost

Jadi...inikah the moment of truthnya. Sepanjang jalan ke Fetal Medicine & Gynaecology Centre di Jaya One, the butterfly or...more to dragon in my stomach just wouldn't stop. Kalau ikutkan hati aku tak mau pi tgk scan utk detect abnormality of my kandungan, tp pak inchik insisted. Dari berteka-teki baik pi tengok, berdepan dgn realiti. Memanglah the first doctor yg kami jumpa yg kata ada defect kt kandungan tu sgt mengkucar-kacirkan perasaan kami. Sib baik tak tunggu lama sbb klinik tu ikut by appointment, tak sangka juga dah penuh ngan bakal2 moms and dads atau pun yg dah mmg moms and dads. Tapi heran kami je dr keturunan Melayu taim tu. Sekejap duduk nama dipanggil, makkkk....makin bergoncang le dada. Aku dr malam tadi dah pujuk hati utk prepare ngan apa2 result pun. Tapi biasalah dah nama mak yong macam2 dialog choyyy dan tak choyyyy yg terbayang2 di imaginasi. Tp ada juga sipi2 dlm hati yg kata.. it's ok, everything will be fine.

Jadi kami ke sini atas referral gynae kt KJMC yg katanya kt sini mmg gajet dia high tech yg boleh detect sebarang keabnormalan. Doktor yg aku jumpa nama dia Kieran, teringat aku kt citer Hindustan, mmg lawa tak hengat doktor pompuan nih, and very soothing and sejuk mata memandang. Oklah, dah boleh stop imagine rupa doktor tu. Jadi, memula bicara aku kata, doc, I don't know how to start. Tapi bila dah bukak mulut, habis le aku citer from A - M termasuk citer doc yg soh aku wat DnC ari tu. Doc K senyum sambil geleng2 kepala. Kata dia tablet yg aku amik masa tatau aku dah pregnant tu tak de kaitan pun antara abnormalities and baby. Infact ada patient dia yg dia bagi pun tablet tu sampai 30 weeks plus. Infact dia kata yg aku suntik insulin tu pun old style, klu ikut western practice, Metformin still diberi kt org yg ada diabetic pregnancy. So doc tu claim practice dema kt klinik ni based on research from western practitioner. Whatever la kata aku dlm hati. Jadi doc soh aku baring utk scan. Aku kata harap doktor tak jumpa butterfly sbb aku nervous giler.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Praise to Allah. Heart beat baby ok and normal, kaki dia dah nampak dua, kepala, back bones pun ok. Amboiiii..bukan main genjoy the fetus tu sbb kata doc aktif juga (kecik lagi tu). So doc kata, so far so good, couldn't be better. So sekarang dah/baru 10 weeks. So everything should be fine, genjoy the pregnancy. Hati aku lapang bukan main. Rasa jam tu nak pegi bom hospital bersalin yg kata ada defect dan soh DnC tu. Anyway, kata doc it is also too early nak kesan genetic abnormality cam down syndrome ke apa. So 2 weeks from now dia soh dtg utk check down syndrome ke, and a test to be done utk dia kesan samada low risk/high risk pregnancy. Aku kata kt pak inchik, on the way balik, aku tak mo dtg dah, dah tau result awal ni dah cukup lah. Down ke, apa ke aku terima jek. Plus dah le sekali scan tu dah terbang RM200, test akan dtg ni tatau le. But being pak inchik, ttp insist dtg lagi sbb kata dia klu apa2 dia boleh bagi advise. Tengok le camne, dah melepasi ujian pertama ni pun aku cukup2 bersyukur pada tuhan.

Jadi, moral of the story yg aku dpt di sini, sila dapatkan second opinion sekiranya anda dpt negatif assumption dr first party. Macam kes aku, tak pasal2 klu aku ikut ckp 1st doc yg aku jumpa tu aku pi cuci, aduss nauzubillah, boleh saman ke doc tu ar? tak perlah, yg dah sudah tu sudah, aku harap aku buleh la konsentrate sbg penjaga gula pula selepas ini. Alhamdulillah atas segala2nya ya tuhan.

Friday, October 8, 2010

Sikit update n n3 tertunda


Rasa nak gigit siku sambil pejam mata rapat2 menahan diri bila tengok benda2 'haram' dan terlarang masa2 kritikal cam sekarang nih. Godaan ada di mana-mana wehhh...selagi kena report catatan sugar level kt doktor selagi tu ler kena jauhkan diri macam nampak singa mengeram. Tak menahan dowh...


Wahai tekak jangan la kau teringin mengada nak makan macam-macam dan bukan2 macam nih...kuatkanlah semangat aku, berilah kekuatan luarbiasa semangat waja sepanjang 6-7 bulan ini. Nampaknya berbanding masa mengandungkan Ammar dulu, kali ni mabuk2 tu kurang le sikit. Klu ngan Ammar dulu taim2 ni mmg makcik dah tak bangun dah...muntah2 sepanjang masa sampai masuk wad masuk berbotol2 air sbb terhidrat kaw giler. Harap2 keadaan ni maintain la sebulan dua nih. Cumanya bila masuk pukul 4 p.m. dah mulalah...perut tu bersommersault berangin bergas mintak isi makan, lapar giler masuk angin sampai buleh termuntah2 angin. Nak makan kang sat gi nak kena chek gula...sumbat ler apa2 patut ngan biskut fiber ker...lately perut cepat lapar, aduhh bayangkan derita tu, nak makan sgt tak boleh, so berastagfar je lah makcik...agaknya sbb insulin tu kot maka perut cepat lapar...sabo jelah mak yong...

Makin aku baca artikel2 pasai diabetic pregnancy ni, makin takut lak aku dan macam2 pikiran negatif bersawang. Kadang2 my worst imagination tu kata kalu nak jadi apa2 bio le awal2 camni sbb takut giler ngan risiko silent death masa dah nak deliver atau defect kt baby ker choyyyyyy...astaghfirullahalazim giler betul pikiran makcik nih, makcik masih tak sedar2 dan ingat2 akan kuasa tuhan ker...camanalah nak belah otak makcik ni dan buang part yg suka pikir negatif tu...

------------------------------------------------------------------------------

Meanwhile, ni kira entry dah basi.. gambo2 raya ari tu, Syawal pun dah nak abis nih, masa ni makcik tgh tak berapa nak larat, tp tekak larat pulak pulun macam2, hish tatau le kadar kandungan gula taim raya tu camana eh....anyway, genjoy ngan gambo2 yg agak gloomy masa raya nih...yelah, raya tahun ni kan hujan hampir sepanjang hari...



Gambar ramai2 versi tak ready... ni jelah anak-beranak yg ada berkumpul pagi raya + 4 org bibik yg dititipkan oleh majikan masing2 sbb ada yg beraya umah inlaw...sonang keje makcik ngan adanya 4 bibik bersaudara taim raya nih...clear dapur mak tu. Malam raya aku masak rendang Tok which was a hit masa hari raya ecehhhh, sempat call MIL kt Perak double check the resepi, tp tah mana lak aku letak gambo tu dlm folder apa. Hari raya tu ada sate, rendang ayam n tok, nasi impit, kuah kacang, daging kambing dah tak ingat masak apa tah...oh, the bibiks masak sup indon ntah apa tah namanya, udon ke, apa ler, etc. Mak masak nasi dagang raya kedua.


Sebahagian dari mereka yg kegembiraan pd pagi raya itu dan tak kurang juga kena paksa bergambar. Keluarga mak yong 3 beranak pakai baju hijau 2 dondon sbb ada 2 ton kaler. Oh nampak tak abang ipo aku yg pakai tshirt oren pagi raya tu.. gara2 bini dia merangkap akak aku yg buleh tertinggal baju raya laki dia...ish...akak aku yg sorang tu mmg agak clumsy sket, selalu ada aje benda yg dia tertinggal, tp she's the best listener dlm 4 org akak2 aku, sayang Kak Tie dan semuanya juga...


Hai emak...boleh layan Mus May pagi raya ni emak...jangan lupa duit raya kat cucu2 ye mak. Tahun ni mak belanja besar bagi cucu2nya duit raya, berasalah Ammar dpt RM50 pagi raya dr Awe...ha, kalu sorang RM50 tatau berapalah mak spent kt anak cucu mak yg berteritip tu...hai murah rezeki emak hari raya ni, hasil duit ladang arwah Tok Ki juga tu kan Awe kan...sayang kt Awe, kata cucu2 Awe ari raya tu hehehe....


Petang raya mak layan youtube...ewah...nenek zaman sekarang ni jgn main2...sebenarnya mak layan ceramah agama kt youtube ngeh ngeh...


Last but not the least...our first kindy kt Kuantan is opening-coming soon you alls! Mak Yong jadik ala2 Pengerusi merangkap sleeping partner merangkap pelabur, share ngan adik bongsu yg dok Kuantan, monitored by anak buah yg dah ada cawangan kt Pristana Sungai Buloh. Harap2 dimudahkan segala urusannya nanti, insyaAllah, sape2 yg dok kt Kuantan tu silalah jemput ke hari terbuka ini nanti, tp mak yong tak dpt balik masa opening nih..

Oklah for now, see you soon.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife