Posts

Showing posts from October, 2010

Pergi scan dan test lagik

Sebetulnya aku tak gemo nak pegi scan2 nih. klu buleh aku nak yg tertera kt skrin tu sebijik seketul seorang baby. Aku rasa rupa se_________ (oh tatau penjodoh bilangannya) fetus agak aneh juga. Ye, jelas sekali seorang Mak Yong amat memerlukan transplant otak yang baru, biasakan nihhhh imagine yg bukan2, klu ada org nak jual cip otak yg murah2 yg byk sel2 positif kasik tau mari. Jadi, berbalik pada artikel ini, eceh, bunyi sgt akademik, kata an old friend of mine yg kini menetap kt US, dia kt sana (daerah Washington)doktor scan baby hanya sebanyak 2 kali throughout the pregnancy, instead kt sini yg every month discan. Oklah, whateverlah di situ. Maybe practicenya lain2.

Jadi hari ni jadilah pergi lagi ke FMGC. For the test of genetic abnormalities e.g. down, etc. Whateverlah lagi di situ. Klu ikut makcik mmg takmo pi. Tapi ikut pak inchik maleh nak argue lah. Hari ini perasanku rasa aneh sbb kami semua counting fingers and such, nampak le jari jemari dia, thumb etc. As well as dia pu…

Tak menahan...

Image
Minggu lepas MIL kirim ni dari kampung. Aku pilih yang paling kecik sekali pastu colek dengan kicap bodo dan boh sebijik cili api. Allah hai... tu pun kira sedap tak terkata dah. Sian aku, banyak kena pantangnya, klu ikut hati, mmg tibai cam tak hingat dunia, coleknya tu tak main le kicap bodo, mesti letak gula, belanchan, sos cili ker, cili api etc sampai jadik kaw2 punya colek. Hermm..aku sekarang ni semua makanan yg tak sedap masuk tekak aku kira cam sedap giler dah. Sib baik tekak aku boleh tune lagu tu. Cam ari tu, tak lalu nak minum air putih/masak/mineral, tatau bakpernya, aku rasa nak muntah je minum plain water esp. after meals. Mesti aku tambah sikit Ribena gitu. Ari tu, aku tingin nak minum air sarsi, so aku boh sikit perasa sarsi, kiranya tu le air sarsi paling tawar hebiaq dlm dunia tapi kt tekak aku....mak aiiii, aku boleh pejam mata sambil ckp dlm hati...ya rabbi...sedapnya...ishhhh kiranya aku byk berkorban giler ngan selera aku sekarang nih, walau tak menahan tapi ku…

The opening day

Image
Kalau ikutkan hati memang tak larat nak balik Kuantan last weekend, nak2 keadaan semak dlm rumah aku sekarang dah macam berek Indon kt penempatan sementara projek perumahan. Sejak berkeadaan begini mmg dah tak larat dan tak kuasa dah nak kemas2 umah, pulak tu my partner pun buat dek je pesen Aiman tak kesah, makanya selalu doa tak dek le org singgah umah dlm waktu2 cenggini.

Anyway dgn rasa tanggungjawap sbg pengerusi lelap kindy nih maka digagah juga balik Kuantan, aku sebenonya malas nak outing sekarang sbb takut tak terkontrol plak makan tu nti. Hari sabtu lepas berlangsunglah upacara open day our first kindy kt Kuantan. Nasib baik ada Kak Long n Kak Tie, org kuat masak memasak utk jamu org. Aku tukang perati jelah, pastu sambut tetamu. Alhamdulillah, on the opening day, the registration and sambutan dari parents bakal2 student tu amatlah memberangsangkan. Kira ada beberapa tempat jelah lagi yg kosong. It was unexpected jugalah. Aku pun rasa cam mimpi jek, camna aku buleh terlibat n…

Moment of Truth....almost

Jadi...inikah the moment of truthnya. Sepanjang jalan ke Fetal Medicine & Gynaecology Centre di Jaya One, the butterfly or...more to dragon in my stomach just wouldn't stop. Kalau ikutkan hati aku tak mau pi tgk scan utk detect abnormality of my kandungan, tp pak inchik insisted. Dari berteka-teki baik pi tengok, berdepan dgn realiti. Memanglah the first doctor yg kami jumpa yg kata ada defect kt kandungan tu sgt mengkucar-kacirkan perasaan kami. Sib baik tak tunggu lama sbb klinik tu ikut by appointment, tak sangka juga dah penuh ngan bakal2 moms and dads atau pun yg dah mmg moms and dads. Tapi heran kami je dr keturunan Melayu taim tu. Sekejap duduk nama dipanggil, makkkk....makin bergoncang le dada. Aku dr malam tadi dah pujuk hati utk prepare ngan apa2 result pun. Tapi biasalah dah nama mak yong macam2 dialog choyyy dan tak choyyyy yg terbayang2 di imaginasi. Tp ada juga sipi2 dlm hati yg kata.. it's ok, everything will be fine.

Jadi kami ke sini atas referral gynae kt…

Sikit update n n3 tertunda

Image
Rasa nak gigit siku sambil pejam mata rapat2 menahan diri bila tengok benda2 'haram' dan terlarang masa2 kritikal cam sekarang nih. Godaan ada di mana-mana wehhh...selagi kena report catatan sugar level kt doktor selagi tu ler kena jauhkan diri macam nampak singa mengeram. Tak menahan dowh...


Wahai tekak jangan la kau teringin mengada nak makan macam-macam dan bukan2 macam nih...kuatkanlah semangat aku, berilah kekuatan luarbiasa semangat waja sepanjang 6-7 bulan ini. Nampaknya berbanding masa mengandungkan Ammar dulu, kali ni mabuk2 tu kurang le sikit. Klu ngan Ammar dulu taim2 ni mmg makcik dah tak bangun dah...muntah2 sepanjang masa sampai masuk wad masuk berbotol2 air sbb terhidrat kaw giler. Harap2 keadaan ni maintain la sebulan dua nih. Cumanya bila masuk pukul 4 p.m. dah mulalah...perut tu bersommersault berangin bergas mintak isi makan, lapar giler masuk angin sampai buleh termuntah2 angin. Nak makan kang sat gi nak kena chek gula...sumbat ler apa2 patut ngan biskut f…