Tuesday, October 12, 2010

Moment of Truth....almost

Jadi...inikah the moment of truthnya. Sepanjang jalan ke Fetal Medicine & Gynaecology Centre di Jaya One, the butterfly or...more to dragon in my stomach just wouldn't stop. Kalau ikutkan hati aku tak mau pi tgk scan utk detect abnormality of my kandungan, tp pak inchik insisted. Dari berteka-teki baik pi tengok, berdepan dgn realiti. Memanglah the first doctor yg kami jumpa yg kata ada defect kt kandungan tu sgt mengkucar-kacirkan perasaan kami. Sib baik tak tunggu lama sbb klinik tu ikut by appointment, tak sangka juga dah penuh ngan bakal2 moms and dads atau pun yg dah mmg moms and dads. Tapi heran kami je dr keturunan Melayu taim tu. Sekejap duduk nama dipanggil, makkkk....makin bergoncang le dada. Aku dr malam tadi dah pujuk hati utk prepare ngan apa2 result pun. Tapi biasalah dah nama mak yong macam2 dialog choyyy dan tak choyyyy yg terbayang2 di imaginasi. Tp ada juga sipi2 dlm hati yg kata.. it's ok, everything will be fine.

Jadi kami ke sini atas referral gynae kt KJMC yg katanya kt sini mmg gajet dia high tech yg boleh detect sebarang keabnormalan. Doktor yg aku jumpa nama dia Kieran, teringat aku kt citer Hindustan, mmg lawa tak hengat doktor pompuan nih, and very soothing and sejuk mata memandang. Oklah, dah boleh stop imagine rupa doktor tu. Jadi, memula bicara aku kata, doc, I don't know how to start. Tapi bila dah bukak mulut, habis le aku citer from A - M termasuk citer doc yg soh aku wat DnC ari tu. Doc K senyum sambil geleng2 kepala. Kata dia tablet yg aku amik masa tatau aku dah pregnant tu tak de kaitan pun antara abnormalities and baby. Infact ada patient dia yg dia bagi pun tablet tu sampai 30 weeks plus. Infact dia kata yg aku suntik insulin tu pun old style, klu ikut western practice, Metformin still diberi kt org yg ada diabetic pregnancy. So doc tu claim practice dema kt klinik ni based on research from western practitioner. Whatever la kata aku dlm hati. Jadi doc soh aku baring utk scan. Aku kata harap doktor tak jumpa butterfly sbb aku nervous giler.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Praise to Allah. Heart beat baby ok and normal, kaki dia dah nampak dua, kepala, back bones pun ok. Amboiiii..bukan main genjoy the fetus tu sbb kata doc aktif juga (kecik lagi tu). So doc kata, so far so good, couldn't be better. So sekarang dah/baru 10 weeks. So everything should be fine, genjoy the pregnancy. Hati aku lapang bukan main. Rasa jam tu nak pegi bom hospital bersalin yg kata ada defect dan soh DnC tu. Anyway, kata doc it is also too early nak kesan genetic abnormality cam down syndrome ke apa. So 2 weeks from now dia soh dtg utk check down syndrome ke, and a test to be done utk dia kesan samada low risk/high risk pregnancy. Aku kata kt pak inchik, on the way balik, aku tak mo dtg dah, dah tau result awal ni dah cukup lah. Down ke, apa ke aku terima jek. Plus dah le sekali scan tu dah terbang RM200, test akan dtg ni tatau le. But being pak inchik, ttp insist dtg lagi sbb kata dia klu apa2 dia boleh bagi advise. Tengok le camne, dah melepasi ujian pertama ni pun aku cukup2 bersyukur pada tuhan.

Jadi, moral of the story yg aku dpt di sini, sila dapatkan second opinion sekiranya anda dpt negatif assumption dr first party. Macam kes aku, tak pasal2 klu aku ikut ckp 1st doc yg aku jumpa tu aku pi cuci, aduss nauzubillah, boleh saman ke doc tu ar? tak perlah, yg dah sudah tu sudah, aku harap aku buleh la konsentrate sbg penjaga gula pula selepas ini. Alhamdulillah atas segala2nya ya tuhan.

8 comments:

Akmal said...

saya ucapkan tahniah ye..alhamdulillah most greatest ALLAH giving you a most precious present this time...I hope me also get that bless....

Yong Kamariah said...

Dear Akmal, thank you..... never too late for you also...kuasa tuhan tiada sapa buleh menolaknya..insyaAllah, you'll get your own bundle of joy...lots of them in the future coz you are sooo young lagik, takpe dear, you still got byk masa lagik, keep on usaha yeah, insyaAllah...akak doakan...

Eine Frau aus Botnang said...

Salam YOng, Alhamdullilah seronok Fasha dengar berita ni! YOu did great, nasib baik tak dengar dr pertama yang tak berhati perut tu tau! Semoga anak dalam kandungan YOng tu akan menjadi sempurna akal & sifat, FAsha doakan dari jauh buat YOng! I feel you dear! Whatever the result will be, kita kena redha and I know you are already prepared for it. Take care dear and hugssss!! PLease constantly update your baby situation ok dear!!

Yong Kamariah said...

thank you Fasha dear, you ni kan i rasa a good listener punya type hehe..mmg lah, rasa cam nak saman je doc tu tp takper lah, doc pun ada macam2 persepsinya, saya serahkan semuanya pada yg Kuasa...apa2 pun saya redha, insyaAllah, klu ada kesempatan saya akan update perkembangannya, so Fasha apa tunggu lagi, buat sorang dotter cepat2, mesti chomel giler cam abang2 nya! tehehe...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Alhamdulillah...


Jaga kandungan baik2 Yong.

Dapat bayangkan macam mana kacaunya fikiran masa tu..

Xperience doc ke yg bgtau macam tu?

Yong Kamariah said...

tq Rina...
ye Rina, doc tu ada pusat bersalin sendirik lagi tu...adehhhh..tak tau lah practice dia camne gaya...

Aida Rezuan said...

Yong,
Alhamdulillah. Harap sumanye pon akan selamat dan sihat sehingga lahir nanti. Amin. :)

Skang try to be hepi2 tau!

Yong Kamariah said...

timakasih Da...itulah yg saya doakan, masih jauh lagik perjalanan ni Da...nak amik berkat sume org nih hehe...

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife