Posts

Showing posts from July, 2010

Family Day

Image
Jadi sempatlah juga update blog ini (propa sungguh penatnya tu konon). Jadi last Sunday we all pegilah attend Family Day company pak inchik di Sunway Lagoon. Percaya je lah bila aku ckp aku tak pernah pergi pun sana. Aku rasa cam no direction je klu pegi tempat2 mcm tu padahal teringin siot je nak main sume benda dlm tu. Tp aku ni klu org reramai cam family day satu kompeni tu cam malu je nak mandi manda dan buat2 jadik muda, so end up aku kering sampai balik. Tak pe lah maybe next taim le buat2 tak malu tuh. Disbbkan aku tak mandi manda dan kering je satu hari tu maka yg sonotnya si Ammar jelah dpt berendam sampai garing tengahari buta tu.

Pak inchik jelah yg melayan dia sambil aku tunggu kt pentas utama kot2 lah nombor bertuah pak inchik naik utk cabutan bertuah hahaha, mmg nyatalah tak dek ong lah ari tu. Asal aku je pegang kertas tu mmg tak dek ong. Selalu gitu ler. Telan ayaq lioq la bila ramai je ler yg dpt blackberry ler, lap top ler, tv HD/LED ke benda berinci2, barang kemas h…

BZ

Aku bz yg amat sekrang nih rasa tak dan bernafas. Rumah aku yg dulu sibuk renovate kena2 ofis aku dulu kena pindah. We're relocating kt PJS apatah tapi kira2 beberapa depa dari umah aku - tak, tak buleh hoorey sbb pusat jem sedunia. Sekarang tgh kalut berpacking, mampus satu library nak kena packing cam Ah Cai buleh tanya "lu gila kah?" keje hecktik giler (sori tak sempat wiki eja hektik tuh), so chiow, jari2ku sakit semua nih....minggu depan oiii setat tempat baru so aktiviti aku skodeng ke blog orang dgn rasminya terbantut kejap sbb aku kompem sampai umah aku cam zasss terus terlingkup tumbang.

Terluka

Image
Huarghhhh!!! Jeritan itu datang betul2 dari hati aku yang terluka. Amat dalam. "Puan Seri, sabar." Aku pandang encik Jacob yg tidak memakai baju dan menampakkan torso2 nya yang persis roti bun buy 1 free 2 kedai Ah Seng Bakery. Macamana dia tahu aku menjerit sedangkan aku hanya menjerit dalam hati. Kuasa psikik agaknya. Jacob adalah tekong kepada golongan2 marhain mamat Ambon yg sedang merenovate banglow 5 tingkat aku, siap ada lif lagi siot. "Jacob, I tak kira, I beri masa lagi seminggu utk u siapkan bangalow I!", kata aku sambil sibuk bersms kepada toke butik LV utk tempahan beg tangan terbaru musim luruh. Oh syit, kata toke butik itu Fasha Sendot dah tempah awal2 beg yg sama masa Jejai hantar dia naik helikopter ke Pavillion. Aku terus kansel order. "Ingat Jacob, seminggu!". Aku terus masuk dlm limo yg menunggu depan rumah. "Ke mana Puan Seri?". Aik, sejak bila Asyraf Muslim jadik drebar aku ni? Ok takpe. Atleast ada calon jadi stok anak mami…

Penulis tak baper kreatif dan report kad

Image
Aku kira anak aku mungkin ada cita-cita hendak jadi penulis tapi tidak tahu bagaimana. Mungkin itu cara dia mengekspressikan dirinya apabila komunikasi verbal bagi seorang kanak2 autistik adalah amat sukar utk dikuasai. Jadi semua itu dipertajamkan melalui penulisan. Ammar ada feel, fi'il ye, bukan feel habis tu. Jadik fe'el dia akan menulis/melukis hari2 kalau tak mengadap komputer. Kebanyakan 'story' dia aku akan tahu melalui kitab2 atau kertas2 ajaib termasuklah kertas bil elektrik dan telekom yg aku jumpa. Aku rasa kalau dia ada elder sister atau brother nahaslah kena ganyang sbb suka conteng merata2 buku org. BTW baru2 ni aku ada selak2 buku contengan dia dan aku terjumpa ini :


Wah, ini mungkin hasil karangan tak baper kreatif dia tanpa buku rujukan, mungkin juga dia masih teringat2 matapelajaran BM kt sekolah siang tadi. Aku agak terimpressive di situ.


Next page : oh, ada lagi karangan, bagus, bagus, sudah pandai buat karangan dianya...


Next page : ok, mak kau dah t…

Horeey

Image
Ada sbb kenapa buleh Horeey hari ini. Time masuk Rejab/Syaaban je sesungguhnya le org2 macam aku terdesak nak habiskan hutang pose tahun lepas. Masyaallah ya syeikh, ya Rahmas, ente baru nak bayar fuasa kah? Poyo arrr kau, org horey nak dptkan keberkatan bulan itu, kau plak horey sbb hutang habis. Jgn tiru mcm dia nih. Tak boley pakai.

Nevertheless, aku admit lah aku nih tak cukup kekuatan nak ganti pose awal2 lepas raya, klu ada pun rajin sbb temankan pak incik pose enam, so klu balancenya tu pepehamlah liatnya nak bayaq...makanya malam tadi sebagai meraikan kemenangan itu pegi makan ikan bakar nunnnnn....jauh di hujung - tanjung - kampung - Medan. Kira2 sepelaung karaoke je dr umah hehehe, macam jauh beno le klu dpt makan ikan bako tu yek? Lupa nak bawa kamera, tapi tak per, imaginasi ikan bako dlm kepala sume org sama jek, lainlah klu kita sebut makan asado and chimichurri, ke, mengagau black out kejap otak. *wink kt patin*


Taim kita keterasingan pose ni kan, pastu tgk member sebelah…

Pulang perantau III

Image
Aiyoo tak habih2 lagi stok gambo balik kampung ari tu. Ini dah kira stok buleh buat susu masam ke cheese dah ni.
Pagi2 Ahad tu (jgn recall) lepas check doyan kt kebun pegilah bawak budak2 mandi kt pantai Batu Hitam aka piknik manja2 gitu. Sungguh lah dah mcm laut dpn umah sbb memasing pakai baju lengkap terjun laut. Jangan kata budak2, aku pun terjun sama dlm air laut tu sbb tak tahan seh sbb rasanya dah bertahun2 tak mandi pantai. Ok, tipu.

Klu pak inchik ada jgn haraplah nak bawak mandi pantai, musti dia takut ada air pasanglah, hapalah, takut le anak dia apa2. Aku pun dah saspen sbb tak sampai 1/2 jam dak Ammar dlm air tu dia dah mengadu gatal2 kt badan dia. Sumpah sebelum tu aku ada nampak 2 ekor ampai2 aka jelly fish terdampar kt pantai, tapi aku kira what the heck la kan. Jadik sbb tak tau apa dah gigit badan dia Ammar pun ckp 'eh, apa nih, semut gigit nih, semut ni jahat'. Aku saspen tapi nak gelak pun ada. Mmg merah2 sket badan dia. So dia tak mau dah main air, aku pu…

Indecisive

Image
Aku seorang yang sgt indecisive. Kadang aku guna gerak hati je nak buat keputusan. Contoh senang saje, klu aku berdepan dgn nasi campur, maka bekas polisterine putih tu akan penuh sungguh dengan lauk campur. Sampai kt gerai nasi campur Kak Ros mmg tak boleh decide nak amik lauk apa, sudahnya dlm bekas poli tu ada kuah kari, ikan asam pedas, sayur, ikan masin, telur asin, ulam2, etc dan nasi separuh (sekadar menyebut beb. lauk je tu). Kak Ros pun pening nak kira. Yang penting sblm kira aku ckp 'nasi separuh' kuat2. Macamlah memberi makna. Kata X tu tandanya bukan indecisive, tapi tamak-seh. Ok, mungkin juga.
Macamlah jugak perabot rumah, sebelum gi kedai perabot Sinar Bahagia nak yg style klasik tapi sampai kedai beli yg retro. Kata Y itu tandanya aku rambang mata. Ok, mungkin juga.

Macam ari tu my love(ecehhhh,dah bunyi Fasha Sendot plak)tanya nak cat kaler apa bilik belakang. Sebelum tu aku dah bagi consultant kt Indon tu mengalahkan Eric Leong nak make over umah org, yg dia …

Pulanglah perantau ke desa Part II

Image
Makanya lepas melawat2 kebun durian yg pada akhirnya hanya sejibik je durian yg sudi gugur pd petang itu, we headed off to the pantai Batu Hitam yg dah tak baper jengkal lagik dah dr kebun. Isn't it lovely klu dpt dok kt area2 cenggitu? pak inchik dan mak inchik selalu berangan beli dusun dan dok berkebun sambil minum petang bakar sampah daun2 kering menghabiskan hari2 tua berdua, oiii jauh beno berangannya tuh.
Jadik petang itu lepak2 kt pantai sambil makan mee kari, sungguh nyaman dgn cuaca redup2 hari.


One late afternoon kt Pantai Batu Hitam, isn't it lovely??


Tengok orang main layang2 kt pantai..


I believe I can fly....

href="http://4.bp.blogspot.com/_OTAGtU9_q6Y/TDWcKBggyVI/AAAAAAAAC5o/-HfM_d07hro/s1600/DSC_1470.JPG">
Oii jang mak dah koba jgn cubo dokek dengan gerai layang2 tu jang...ado hantu ehh...(omak tipu den, omak takuit duit omak molayang yooo)


Lepak kt gerai sambil minum Laici Kang


Dan juga ABC dan air laici sambil menikmati udara pantai yg sempoi2 bahasa..


A…