Tuesday, July 27, 2010

Family Day

Jadi sempatlah juga update blog ini (propa sungguh penatnya tu konon). Jadi last Sunday we all pegilah attend Family Day company pak inchik di Sunway Lagoon. Percaya je lah bila aku ckp aku tak pernah pergi pun sana. Aku rasa cam no direction je klu pegi tempat2 mcm tu padahal teringin siot je nak main sume benda dlm tu. Tp aku ni klu org reramai cam family day satu kompeni tu cam malu je nak mandi manda dan buat2 jadik muda, so end up aku kering sampai balik. Tak pe lah maybe next taim le buat2 tak malu tuh. Disbbkan aku tak mandi manda dan kering je satu hari tu maka yg sonotnya si Ammar jelah dpt berendam sampai garing tengahari buta tu.

Pak inchik jelah yg melayan dia sambil aku tunggu kt pentas utama kot2 lah nombor bertuah pak inchik naik utk cabutan bertuah hahaha, mmg nyatalah tak dek ong lah ari tu. Asal aku je pegang kertas tu mmg tak dek ong. Selalu gitu ler. Telan ayaq lioq la bila ramai je ler yg dpt blackberry ler, lap top ler, tv HD/LED ke benda berinci2, barang kemas habibah jewels lah, tiket penerbangan laaaa... buleh tahan mewah jugalah hadiah2nya. BTW, dapat lah jugak aku tgk konsert, tak pernah2nya aku tgk konsert artis2 ni selain konsert nasyid masa kt ITM dulu. Dis taim makanya aku jelah senior citizen yg dok bertenggek tepi pentas tu dgn budak2 muda anak kakitangan yg tak mandi manda, so kira cam tiket first class free lah tu. Oklah, layankan lah je gambo nih :


Ummi and ammar kt depan pintu masuk


Tak, aku takdek dlm ini gambar...


Aish..klu ramai cenggini akak mmg maleh nak terjun...


Hah, kau mmg takleh half naked cenggini Ammar, habih sume spare tyre nampak


upin ipin pun ada, dah tinggal sejengkal je Ummi kelu lidah nak berkata.."encik, tak panas ke dok dlm patung ni? eh, tu soklan pertama, soklan kedua, boleh tak anak saya nak ambik gambar dgn encik berdua ni?" kompem, emak Ammar takkan terckpnya, sian anak omak kempunan....


Ahah! Idola Ammar selepas Tomok...saper lagik klu bukan Mikankerusin Ammar, tapi la ni nama dia Lan n the Typewritter ker hapa...power gek nyanyi live budak nih...Ammar apa lagi...dah tak bergerak2 dah terpaku bawah stage!


Sekali lagi Ummi tak tercakap "weyyyyy...kau tau dak anak aku ni minat giler kt ko??? tolonglah bergambo dgn dia nih!!!" Maka sipi2 je lah ko bergambo ni Ammar...ayah ko dah hilang ntah ke mana dah taim ni klu tak mmg tak kasi chan punyer Lan ni nak bergambo ngan org lain heheh...


Mila pun Mila lahhh Ammar...tapi tak sangka plak masa Mila menyanyi ni Ammar shout "Hai Mila..." 2-3 kali sambil lambai2 tangan..sudahnya 2-3 org Milah yg dok berdekatan sengeh2 je kt Ammar


Oh ye, ni gambo masa gi Floria 2 weeks ago, Floria dlm hujan sgt tak best....

Last but not the least some video yg aku amik masa kt sana..ok people, jumpa lagik ye!

video

Monday, July 26, 2010

BZ

Aku bz yg amat sekrang nih rasa tak dan bernafas. Rumah aku yg dulu sibuk renovate kena2 ofis aku dulu kena pindah. We're relocating kt PJS apatah tapi kira2 beberapa depa dari umah aku - tak, tak buleh hoorey sbb pusat jem sedunia. Sekarang tgh kalut berpacking, mampus satu library nak kena packing cam Ah Cai buleh tanya "lu gila kah?" keje hecktik giler (sori tak sempat wiki eja hektik tuh), so chiow, jari2ku sakit semua nih....minggu depan oiii setat tempat baru so aktiviti aku skodeng ke blog orang dgn rasminya terbantut kejap sbb aku kompem sampai umah aku cam zasss terus terlingkup tumbang.

Wednesday, July 21, 2010

Terluka

Huarghhhh!!! Jeritan itu datang betul2 dari hati aku yang terluka. Amat dalam. "Puan Seri, sabar." Aku pandang encik Jacob yg tidak memakai baju dan menampakkan torso2 nya yang persis roti bun buy 1 free 2 kedai Ah Seng Bakery. Macamana dia tahu aku menjerit sedangkan aku hanya menjerit dalam hati. Kuasa psikik agaknya. Jacob adalah tekong kepada golongan2 marhain mamat Ambon yg sedang merenovate banglow 5 tingkat aku, siap ada lif lagi siot. "Jacob, I tak kira, I beri masa lagi seminggu utk u siapkan bangalow I!", kata aku sambil sibuk bersms kepada toke butik LV utk tempahan beg tangan terbaru musim luruh. Oh syit, kata toke butik itu Fasha Sendot dah tempah awal2 beg yg sama masa Jejai hantar dia naik helikopter ke Pavillion. Aku terus kansel order. "Ingat Jacob, seminggu!". Aku terus masuk dlm limo yg menunggu depan rumah. "Ke mana Puan Seri?". Aik, sejak bila Asyraf Muslim jadik drebar aku ni? Ok takpe. Atleast ada calon jadi stok anak mami Puan Sri Rosmi, presiden persatuan wanita vogue semalaya. "Ke spa, mana lagi, oh ye, Tan Sri ke mana tadi?". "Ke mesyuarat kelab photography ikon semelaya puan seri!". Bagus, kata aku.

Seminggu 1 hari pun tiba. Detektif Lim menunggu aku di bangalow. "Apa yang terjadi ni?" kata aku pura2 terperanjat. "Puan Seri, 3 org punyer Ambon kena bunuh pun ditapak renovation bangalow puan seri punyer. tak dapat cam meh. Haiyeee..Hancus, putus punya. Kami saspek itu punyer konflik dalaman punyer itu org Ambon arrr... yang sudah jadik Along pun dekat sini punyer." Aku hanya mengangguk setelah pusing kepala punyer nak tangkap ckp detektif Lim Aik Chong. "Tan Sri dah tahu?". "Sudah pun tau punyer puan Seri, baru balik tadi pun". Aku kenakan semula spek mata hitam Posh dimataku yg bijik matanya dah berwarna biru pun. Sebentar kemudian aku naik limo dan singgah di kelab. Dlm private room, aku tepuk2 bahu Eddi Hutalungga, kapitalis Papua upahan. "Bagus, good job!" kata aku. "Next job Puan Seri?", tanya Eddi. Aku sengih sambil gosok2 kuku palsu kaler hitamku. Pelan2 aku tolak sampul surat berisi wang 200 juta...rupiah kepada Eddi sbg pendahuluan, oh yea, Eddie hanya mahu berurusan dalam nilai matawang Rupiah sahaja, "Next job is Puan Seri Rosmi. Dua tahun berturut2 I kalah utk jawatan presiden kelab. Maybe nose job n b**ps job dia buat dia menang, tahun ni...tak mungkin lagi! hahhahaha... aku ketawa besar. Selepas itu Puan Seri Rosmi pula ketawa besar kerana sbg presiden kelab dan dia telah pasang siap2 alat perakam suara dlm setiap bilik di kelab itu...(oh yea, Eddie Hutalungga tu sebenarnya ex stok anak mami Puan Seri Rosmi, siap ada kurungan tu....)
Mungkin bersambung...
Citer mimpi sket jer tapi tokok tambahnya...masyaAllah..

Mungkin juga aku sudah decide utk jadi pengebom berani mati walau dlm mimpi. Mungkin sbb tension giler babun ni buat aku dpt pangkat Puan Seri dalam mimpi ni! Eh, mungkin juga sbb terlalu byk tgk drama swasta Samarinda kot.... Arghhhhh!!! Bila nak siap nihhh??????? Adoiii, Sakit kepala!!!! Aduh! Sakit kepala ku... Aiyaa Sakit kepala...makanlah paracetamol, baca ikut macam iklan tu.


Kau cakap kt aku bagaimanakah aku tak kena migrain kronik klu cenggini? Ni baru kt satu sudut nih...


alahai, dapur bajet low cenggini pun amik masa 2 bulan lebih ke pun tokeh ianyer?

Thursday, July 15, 2010

Penulis tak baper kreatif dan report kad

Aku kira anak aku mungkin ada cita-cita hendak jadi penulis tapi tidak tahu bagaimana. Mungkin itu cara dia mengekspressikan dirinya apabila komunikasi verbal bagi seorang kanak2 autistik adalah amat sukar utk dikuasai. Jadi semua itu dipertajamkan melalui penulisan. Ammar ada feel, fi'il ye, bukan feel habis tu. Jadik fe'el dia akan menulis/melukis hari2 kalau tak mengadap komputer. Kebanyakan 'story' dia aku akan tahu melalui kitab2 atau kertas2 ajaib termasuklah kertas bil elektrik dan telekom yg aku jumpa. Aku rasa kalau dia ada elder sister atau brother nahaslah kena ganyang sbb suka conteng merata2 buku org. BTW baru2 ni aku ada selak2 buku contengan dia dan aku terjumpa ini :


Wah, ini mungkin hasil karangan tak baper kreatif dia tanpa buku rujukan, mungkin juga dia masih teringat2 matapelajaran BM kt sekolah siang tadi. Aku agak terimpressive di situ.


Next page : oh, ada lagi karangan, bagus, bagus, sudah pandai buat karangan dianya...


Next page : ok, mak kau dah tak baper impressive lagi, sbb nampak gayanya kau tukar subjek, nama dan tempat je utk karangan ini.

On the other hand... kira2 a couple of weeks ago, hari amik report kad sedunia. Maka berikut adalah hasilnya :


Boleh laaa, eh sama da tiap2 tahun result cenggini je, mak dan ayah dah penin pikir manalah nak hanto utk upgradekan lagik ekau..sigh...


Perkebunan/Penanaman/penjagaan : "Murid dapat melakukan aktiviti tetapi tidak berminat dengan aktiviti2 kotor" - Oih, that is so you Ammar - dasar ayam daging bandar nih! Klu balik kampung pun mana ada nak turun tanah sangat pun...Tapi tang melipat baju tu... amboiiii kt cikgu je ekau tunjuk rajin eh! jagolah ekau balik umah nanti, nun menimbun2 baju tak balipat eh!

p/s : oh petang semalam dpt info dr pak encik - minyak, gula etc nak naik ari nih, so sempat isi penuh2.
Status tank : Full
Status poket : Tak baper sihat
Status hati : Robek

Wednesday, July 14, 2010

Horeey

Ada sbb kenapa buleh Horeey hari ini. Time masuk Rejab/Syaaban je sesungguhnya le org2 macam aku terdesak nak habiskan hutang pose tahun lepas. Masyaallah ya syeikh, ya Rahmas, ente baru nak bayar fuasa kah? Poyo arrr kau, org horey nak dptkan keberkatan bulan itu, kau plak horey sbb hutang habis. Jgn tiru mcm dia nih. Tak boley pakai.

Nevertheless, aku admit lah aku nih tak cukup kekuatan nak ganti pose awal2 lepas raya, klu ada pun rajin sbb temankan pak incik pose enam, so klu balancenya tu pepehamlah liatnya nak bayaq...makanya malam tadi sebagai meraikan kemenangan itu pegi makan ikan bakar nunnnnn....jauh di hujung - tanjung - kampung - Medan. Kira2 sepelaung karaoke je dr umah hehehe, macam jauh beno le klu dpt makan ikan bako tu yek? Lupa nak bawa kamera, tapi tak per, imaginasi ikan bako dlm kepala sume org sama jek, lainlah klu kita sebut makan asado and chimichurri, ke, mengagau black out kejap otak. *wink kt patin*


Taim kita keterasingan pose ni kan, pastu tgk member sebelah masyukkk hatta tgh makan kuaci pun kan, mesti rasa tingin je dak pun sket lagi rasa buleh penampo Arab klu dia tapau ABC special tghari buta bawak balik opis... kita mulalah mengidam macam2 seperti mengidam sambal udang petai cenggini..


Atau dah berniat nak semelih sedara Paul bila habih WC buat sambal cenggini...


Hai mamak...karimu itu sungguh harum.. itu beras sangat panjang juga...


Tak pun benda2 penyet camnih


Atau mungkin sahaja semangkuk jeluk pasta n mussels...


Haiyaaaaa amoi....lu boley pula2 tak lampak mentua lalu pun ianya kalu sulah makan ini barang pun ianya tu...lu gila ka lupa sama itu mentua pun????


Atau lauk glamer sedunia a.k.a lauk tengah bulan


MasyaAllah, tengok gambo budak2 potong kek cenggini pun bule stim taim pose


Nak-nak lagik tgk smoothie apa ke benda cenggini


pastu dpt pekena plak iced lemon tea panas2 musim summer ni kan...echehhh

Ok, bawak bertenang, bawak bertenang wahai pemiutang sekalian, bertenanglah sehingga jam 7.30 nti utk Kuala Lumpur dan kawasan2 yang sewaktu dengannya... jangan marra arrrr...

Monday, July 12, 2010

Pulang perantau III

Aiyoo tak habih2 lagi stok gambo balik kampung ari tu. Ini dah kira stok buleh buat susu masam ke cheese dah ni.
Pagi2 Ahad tu (jgn recall) lepas check doyan kt kebun pegilah bawak budak2 mandi kt pantai Batu Hitam aka piknik manja2 gitu. Sungguh lah dah mcm laut dpn umah sbb memasing pakai baju lengkap terjun laut. Jangan kata budak2, aku pun terjun sama dlm air laut tu sbb tak tahan seh sbb rasanya dah bertahun2 tak mandi pantai. Ok, tipu.

Klu pak inchik ada jgn haraplah nak bawak mandi pantai, musti dia takut ada air pasanglah, hapalah, takut le anak dia apa2. Aku pun dah saspen sbb tak sampai 1/2 jam dak Ammar dlm air tu dia dah mengadu gatal2 kt badan dia. Sumpah sebelum tu aku ada nampak 2 ekor ampai2 aka jelly fish terdampar kt pantai, tapi aku kira what the heck la kan. Jadik sbb tak tau apa dah gigit badan dia Ammar pun ckp 'eh, apa nih, semut gigit nih, semut ni jahat'. Aku saspen tapi nak gelak pun ada. Mmg merah2 sket badan dia. So dia tak mau dah main air, aku pun gi sental ngan sabun dlm public toilet. Dah berbedak2 tgk dak Ammar boleh sental sebungkus nasi lemak so aku kira ok lah tu, maka aku pun terjun balik dlm laut ngeh ngeh. Dasar ayam daging cenggitulah tokleh le kena gatai air masin sket. Sib baik ok klu tak kepala aku pun memuto nak bagi alasan apa kt ayah dia. So oklah, layanlah stok gambo kt bawah nih.


"Disitulah fosil tapak sulaiman itu Kak Long jumpa!". Manakala yg lain sibuk 'menggoogle' mencarik fosil2 yg sewaktu dengannya.


'Bijik apakah ini?' Kata Ammar dengan skeptikalnya dlm hati. "Oih Ammar, butir pasir pun kau heran ker?' Kata dugong skinny yg terdampar dipantai itu.


Hah!Ahah! Kat sini banyak....sampah


Oh, dgn kedalaman 2 kaki ini tidak dapatlah saya nak buat dive jump. Biarlah saya pura2 squat down sambil berlakon tengah free stroke.


Apa barang dari mula sampai nak balik dok terdampar kt gigi air je nih? Oh, mungkin juga sukan air pesen baru.


Mak tak pernah berkenan bersalin dlm toilet awam (who does?), jadik mak rela diangkut ngan pick up bawak balik umah yg berdekatan dan have a proper persalinan. Sakit gek siot dok dlm tu pastu lalu jalan bumpy, sangat tak best!

Lepas sessi mandi manda dan bersalin (ye bukan yg itu), we got dressed wangi2 sume nak meround bandar pulak.


Adusss pekena cendol mamak yg dah membesar bersama2 aku, tak tahulah nak bagitau since tahun baper, tapi dr aku kecik cheniap lagik klu gi bandar ni ler tempat peberet famili aku buat basahkan tekak (dan mengcekik). Tapi from a generation to another aku rasalah, originality dan kesedapannya tak ISO lah, ntah nape rasa tak kick sgt since alaf baru ni. 'Adik manis, chomey lotey, apa mau makan?' Itu le intro wajib mamak tu klu dedolu singgah buat aku telek cermin 13 kali lepas balik umah.


Dan pekena pula dengan sepinggan mee goreng


Ini dia mee goreng mamak

Lepas makan2 cendul ngan mee tu kan, mak aiiii dasar tekak tak bedung, buleh lagik pi Tanjung Lumpur cari kuih2an pulak. Macamlah there is no tomorrow kan. Kt sini le klu nak carik piau punya kuih muih tradisional Teganu. Oh kenapa saya kata begitu kerana kira Kuantan ni dah kira mcm territory Teganu lagik, yg piau Pahangers kt Pekan, dan daerah cam Bentong, Mentakab dan kampung Siti Nurhaliza. Oh janganlah Wiki sbb pakai main boh je maklumat Pengajian Am ni, sbb klu Wiki mungkin anda jumpa lagi byk nama tempat2 yg pelik. :,D


Tengok tu macam2 ada, ni kira tak macam2 lah sbb byk dah habih. Kau ni pun Ammar dan-dan tu jugak buat2 menyebuk.


Masak kuih baulu/kuih bakar pun pakai sabut kelapa lagik tu.


Kuih bakar - signature makcik kuih ni.

Ok, begitulah bagaimana kita buleh spend weekend kita kt kampung dgn mcm2 aktiviti (makan2 aktiviti yg byknya) sekian, no more part 4 everybody say horey!!!!

Friday, July 9, 2010

Indecisive

Aku seorang yang sgt indecisive. Kadang aku guna gerak hati je nak buat keputusan. Contoh senang saje, klu aku berdepan dgn nasi campur, maka bekas polisterine putih tu akan penuh sungguh dengan lauk campur. Sampai kt gerai nasi campur Kak Ros mmg tak boleh decide nak amik lauk apa, sudahnya dlm bekas poli tu ada kuah kari, ikan asam pedas, sayur, ikan masin, telur asin, ulam2, etc dan nasi separuh (sekadar menyebut beb. lauk je tu). Kak Ros pun pening nak kira. Yang penting sblm kira aku ckp 'nasi separuh' kuat2. Macamlah memberi makna. Kata X tu tandanya bukan indecisive, tapi tamak-seh. Ok, mungkin juga.
Macamlah jugak perabot rumah, sebelum gi kedai perabot Sinar Bahagia nak yg style klasik tapi sampai kedai beli yg retro. Kata Y itu tandanya aku rambang mata. Ok, mungkin juga.

Macam ari tu my love(ecehhhh,dah bunyi Fasha Sendot plak)tanya nak cat kaler apa bilik belakang. Sebelum tu aku dah bagi consultant kt Indon tu mengalahkan Eric Leong nak make over umah org, yg dia tak boleh buat pun aku soh buat.Mengagau Indon itu. Last2 bila tanya pendapat aku nak cat bilik pun aku tak terdecide. Mangsa aku sape lagik my love lah (oh, dah buleh rasa dah mcmana perasaan Fasha Sendot kt Jejai nih...). Selalu klu aku terjumpa dgn situasi kena buat keputusan aku akan tanya Ammar, macam : "Ammar, kaler merah ke biru?" Ammar jawap Biru. Lepas tu selalu aku mesti tanya once more utk kepastian "Ammar, kaler biru ke merah? Ammar jawap Merah. Choyyyy, tak membina langsung jawapannya tu, agak2 sbb ada gen mak dia tang tu. Jadi, utk situasi segenting ini aku ckp kt my love, ermmm, erkkkkk, ohooo, ahaks, ermmmm...ikut suka awaklah!". Fine sgt, sbb nti yg terima akibat sidia jugalah. Mungkin itu adalah antara sbb my love stress lalu utk menghilangkan stress tu dia makan dgn banyaknya dan mungkin itu explain kenapa dia ter trap dgn bodi dia sekarang. Oh, sungguh tak bersopan statement itu.

Ada sebab aku merapu topik ini.

Pertamanya...


Wah, fantastic! Bilik anak bujang aku kaler oh so pinky!!!!Horey wakawaka...

Keduanya...


Sekarang pun aku tak boleh decide nak jadi pembunuh ke pengebom berani mati bila tgk umah aku jadi cam ni tak siap2 lagik dek non oiiiii....warghhhhhh tsamina-mina zangalewa!!!

Thursday, July 8, 2010

Pulanglah perantau ke desa Part II

Makanya lepas melawat2 kebun durian yg pada akhirnya hanya sejibik je durian yg sudi gugur pd petang itu, we headed off to the pantai Batu Hitam yg dah tak baper jengkal lagik dah dr kebun. Isn't it lovely klu dpt dok kt area2 cenggitu? pak inchik dan mak inchik selalu berangan beli dusun dan dok berkebun sambil minum petang bakar sampah daun2 kering menghabiskan hari2 tua berdua, oiii jauh beno berangannya tuh.
Jadik petang itu lepak2 kt pantai sambil makan mee kari, sungguh nyaman dgn cuaca redup2 hari.


One late afternoon kt Pantai Batu Hitam, isn't it lovely??


Tengok orang main layang2 kt pantai..


I believe I can fly....

href="http://4.bp.blogspot.com/_OTAGtU9_q6Y/TDWcKBggyVI/AAAAAAAAC5o/-HfM_d07hro/s1600/DSC_1470.JPG">
Oii jang mak dah koba jgn cubo dokek dengan gerai layang2 tu jang...ado hantu ehh...(omak tipu den, omak takuit duit omak molayang yooo)


Lepak kt gerai sambil minum Laici Kang


Dan juga ABC dan air laici sambil menikmati udara pantai yg sempoi2 bahasa..


Ammar, jangan tunjuk sgt ekau lapa bona nak...


A bowl of the famous mee kari, dtg sini jgn lupa order mee kari! Sedap giler jang...


Kak long n the kids were having a mee kari


Maksu jangan lupo kt anak yo dah dpt mengcokek tu...


Oh apakah? Pertandingan makan secara horrornya atau dah tak makan 3 hari...

Bersambung.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife