Saturday, April 26, 2014

Aku...dah tak tau

Tak sangka lah diri ini sgt tertrapped dgn hidupan duniawi. Hari2 kejo masa jeeee kejenya. Seriyes kita ni struggle sgt dgn kehidupan duniawi sampai lupa ada satu lagi fasa plg penting yakni dunia selepas mati. Arrrrr cemana nak balancekan ini sedangkan satu hari 24 hrs rasa tak cukup. Ya Allah ujian apakah iniii??? Ke aku tak pandai menguruskan masa. Mesti ni. Kejap je rasa waktu keje 8.30 a.m. - 5.30 p.m. wahhhhh menyambut2 lak kejenya tu. Aku rasa zaman2 jadi lower level worker lagik indah pada ni. walau gaji ciput ati senang. Jam 5.30 tepat senyum manjang tunggu nak click clock out je. wahhhhhh ayat mcm tinggi beno pangkat kedudukannya kohkoh.Padahal kuli jek pung kahkah. Balik umah kita ni tak dek maid. Spouse keje keras gek tu malammmmm je semedang kejenya. Kitalah buat sume kt umah. Klu ada spouse sesama memalam lain la jugak. Dia buat ni, kita buat tu. Kita buat ni dia tlg tgk anak. Ni harghaammmmm.... keje mlm je semedang. Luahan perasaan ok! Nak masak, nak mengemas dapur eh, even nak pegi tapau makanan pun terkejo gek. Anto n amik anak tuisyen pun kita. Klu ujan lebat tiga2 beranak abih basah kuyup turun naik kereta. Ada payung pun tak guna le. Pahtu klu geli tgk bilik air kita gek berus. Baju berlonggok2 baru reti nak berlipat. Adohhhh...cher citer mana masa le nak blog2 bagai ni?

Sampai aku pun taktau apa lahhhh topik nak gebang ni. Nak pikir pun takdek masa. .... wahhh over nau. Nak topik apa? Aku getus2 randomly je gambo kt hengpong ni.
 
 Topik kerje? zzzzzzzzzzzzz... ensem gek mat saleh ni. ok, tu je citer topiknya pun. Bio poyo sikit masuk gambo omputih kuikui. Terjumpa dlm gambo whatsap. oh lupa aku gi whatsap gambo ni kt bos masa tgh meeting ganti dia. omputih klu bg briefing dia pandang 360 degree kt sume org, sume org je ada takde wat dek ekkkk je. eh benda apa tah repek ni

 
Topik aku dan gajah.  *bunyigajahbertempiktetiba*
 

 Topik Aleesya potong rambut. 
Sayang bebeno ngan rambut org ulu dia tu. Tak redho ni, tak redho.

 
 Topik masakan. Tema : Healthy food itu bukan jodohku. Gambo time buka pose ganti pada suatu maghrib. Boley tahan gek tak sampai 1 jam siap. Balik umah dah 6.30 kan. Kocoh-kocoh masak. Nak masak ayam kari ke ayam masak lomak? Tiba2 terdengo2 lagu keje lobak keje lobu tuai padi tigo tangkai..badan merghasai...arhhhh...hantamlah masak lomak cili api tigo tangkai. sodapppp warihhhhh

 

Topik seterusnya... Halaman pertanian. Wahhhhh... mulberry is in! Season dia agaknya ujan lebat2 selang panas ni. Mulberry ni akan berbuah time spring. Klu kt negeri omputihlah. Kt kita kira spring gek ni, sbb ujan banyak ye dok? Tp ayo masih catu ai is don like lagik marah cam singa grrrrrr... Sian dia takdek sape hirau kt dia. Dah mcm buah rambutan aku nengoknya merahhh dr jauh2. Ni spesis wild berry main campak je tanam ni.
 
  
 Yg merah tu masam. Tunggu dia ranum kaler itam baru lah sweet and sour cam stoberi gitu. Aku pikir nak wat jem lah. Sbb byk sgt. Healthy snack, balik keje aku getus makan. Bebudak tu tak sior. Ngada sgt ni. Aku klu kt kampung dulu apa saje buah2an suka kutip wat snack sambil main2. Ntah apa2 buah liar tah pakai hantam saje. Jiwa exporer katakan. Sib baik tak mabuk klu tak .... badan merghasai wehhhh...



TOPIK HANGAT : MELIPAT BAJU.
Tobat lahom aku pikir 1000 kali dah nak amik serbis ni. Tang bila masa nak melipat baju tak tau ah. Balik umah dah ambang maghrib mcam2 benda nak kejo wehhhh. Dah settle amik anak ngaji sume bagi makan kt deme badan pun dah letih dia kata nak rehattttttt. owh dengarlahhh jeritan batinku.....
 
tetibalah kan... org dah lama pakai termasuklah daripada kotak. kita baru hegeh2 nak beli clothes folder ni. mmg senang citer sbb size lipatan ada ISO : sama je saiznya, amat bagus utk amatur dan org yg melipat tak ikut standard mcm apak eh. eh tetiba. derhaka. harre tui

lihat....lawa je kan? omaiiii...i love this tool ngeeee...


Next topic please : Tips memasang wall paper ..... yang bongek. masa belek2 kt katalog, wallpaper yg saiz A4 tu kan...omaigod...lawanya... biasanya, maknusia nama aku ni, sblm pegi kedai determine nak hok ni, bila sampai kedai pikiran wajibal ghunnah berubah bila tgk banyak2 katalog. eh ni lawalah bang, ok, next page please : wowwww... what the fish? sume lawa ni. Last2 akan pilih yg tak lawa. Wajib akan jadi gitu. harreeee tuiiii!  Dua2 tak lawa. satu lagi kt bilik atas. takyah lah tunjuk. Bio aku pejam mata ketat2 dan kata lawa 18 kali tiap kali masuk bilik. eh tp not bad kan hok yg kt hall ni? kan? kan???  klu kata bad jugak aku debik sorang2. Kita ni kena buka minda bila tgk kt katalog tu. Sbb dlm katalog kecik, tp bila pasang dia babitkan ruang yg lebih luas, jadik perspektif dah lain. Dah lah masa mamat bangla tu pasang habih letrik trip satu hall. Rupa2nya air gam tu masuk dlm soket. bak angggggg what the fish what the fish??? terpakse leeee panggil juruletrik dtg umah fix 'em. oiiiiii tensi. urut dada. aleesya takyah lah wat aksi main boling di situ.


Topik happy besday the third Aleesya! Allah selamatkan kamu nak!

ha gitu. Ni saje posing je ni. Potong keknya esok. Dia pilih sendiri keknya tu, nak minion gek. ok lerrr.


Melampau bz mak engkau ye. Pass kek kt nanny je. Mintak dia tlg uruskan majlis. Apa2 benda pun aku tak sempat nak buat.  tau2 dpt gambo whatsap je from Nanny. Sob sob nangis mengenangkan ke-OKU-an diri sendiri. Teruk betul aku la ni. Krisis pertengahan usia ni barangkali ni. 
Besday girl masam melampau. Klu kt tpt org mmg tahap kontrol diri itu agak melampau sket. Serius memanjang. Anak sapeee lah ni.



Barulah merasa ada kekawan pun, kt umah kita berempat je kan dik? *ayatsedapkanati* Happy birthday sayang... semoga hidupmu senantiasa dalam barokah dan rahmatNya selalu. Thanks ummi Ton, siap2 dia masakkan apa2 yg ada kt umah dia tu.... huhuhu... mana le nak carik nanny super sporting cenggini?  Lusa arijadi mak Aleesya plak. arrrrrr...gerunnya...dah nak masuk big four arrrrrr atuttt...
Next topik : dah takde. Takda masa nak pikir dah kohkoh babai.



Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife