Friday, May 27, 2011

Masuk Jawi!

Anak teruna teman hari2 teruja nak masuk jawi. Bila tanya apa maknanya tu,dia kata potong anu, tak sesabo! Tapi off courselah dia tak paham makna the whole process tu. Buleh tanya kt Apaknya, nak masuk kt mana ni? Yelah masuk jawi, agaknya dia ingat nak masuk somewhere pastu potong anunya. Teman berdebak-berdebuk le gelora di dada. Tp Apak pun nekad semacam, book kt klinik nak sunatkan anak. SO ari ni, Jemaat, selamatlah sudah acara potong-memotongnya tu. Mlm tadi secara ad-hocnya aje buat sket doa selamat.


Sebelum pi klinik sempat menyakat adik, amik berkat ye yeop...Apak kau mmg klasik tak habih2, siap pakaikan anak baju melayu segala...


Apak kau mmg nostalgik tak habih2, sempat lagi julang-menjulang mcm acara masuk jawi kt kampung dulu2, buleh le buat kenang-kenangan sejibik gambo Apak kau masa masuk jawi dulu...


Yolah... peace yek...peace... ha sket lagik rasokan penangannyo...


Ha gitew....dah habih ubat bius mulalah melalak kesakitan...omak tak tahan dengo dah..raso menderito sekali... omak buat muko "I told you so!" kt Apak...sbb omak tak kompiden...

Anyway, the whole process berjalan lancar, kata Apaknya kt klinik dia beri kerjasama sepenuhnya, tak dek lah meraung2, omak kato yolah, sbb dia tak expect sakit lepas tu! Tp setakat ni oklah nampaknya tu lepas makan ubat tahan sakit.. mcm2 le omak dan Apak promise nak beli itu ini demi membeli jiwa anak teruno nan sorang... siaplah lepas dah baik nti...

Meanwhile....


Into the crib...omak ingat nyaris jadik tukun tiruan dah....cepatlah beso sket dek...


Setakat ni hanya lobang idung omak jo ekau amik, hok lain..ermmm.. mmg truly anak Apak! Aly surely has the loudest vocal among the babies in the whole world! Eceh, Aly lah plak, panjang beno nama ko dek, kenalah omak singkatkan...nak menyusu pun riau to the highest pitch, apalagi nak tido, dok sesaja pun riau... bak kata Mak Long asal celik mata je mulut pun bukak...sejak dua menjak ni meragam jek...soba jolah omak ni dek. sib baik le setakat ni memalam sampai ke pagi idok le menangis cam abang Ammar dulu... dia menangis sekejap2 tp omak raso mcm nak runtuh langit! sampai ada hari dah ropa mata panda dah omak ni! Tp omak redolah... it's not that bad actually...sob sob...nti ok lah tu...


Aiseyman...bilolah eden nak kuruih nihhh... on d way balik umah sendiri, habih pantang sebulan kt umah Kak Long, dah takdek org nak pamper diri dah...klu tak makan, mandi sume org jaga, baby pung org taken care kan, la ni sume le buat sendirik mak yong yek...

Oklah, sign off dulu sebelum baby Aly meriau...baby ni klu omak on tenet ke, FB ke, musti panggil omak...terkua...terkua...hehehe...malam ni Apak tak baper nak tidolah nampaknya, jaga abang Ammar, abang Ammar tido nak mengiring aje, kejap nak ke toilet lah, nak pakai baju lah...hai..anak2, soba, soba... (eh,bestnya dah boleh guna kata ganda anak-anak!)

Wednesday, May 4, 2011

Just a thought

Just a thought...

Alangkah ruginya saya sekiranya mengikut saranan seorang OnG, a specialist, with a decades of practice as OnG, lulusan dr sebuah Uni berprestij dr Dublin, Ireland utk menggugurkan kandungan se awal usia 7 minggu...

I remember it was a Wednesday morning. I ran a pegnancy test on my own and it was positive. I was delighted but did not want to be overexcited. So we went to see doc Y at one of the private clinic/hospital bersalin for confirmation. She was the same OG when I was pregnant with Ammar, 10 yrs ago. So I told her everything, including the part where I took some prescription, claimed by her that was not supposed to be taken by pregnant woman. She was mad at me - yelah, like I knew I was pregnant while taking that particular prescription! So she did a scan to the fetus. She said it was not in a good shape, not normal for 7 weeks fetus. I remember she said, "Jumaat ni dtg cuci! Tgk gambar baby you ni, tak normal shape dia!". I said nothing more. Then she added, "If I were you, I cuci, you already have a special kid, can you coupe with another one? Your baby could be cacat, down, atau ada heart problem! I don't think you can coupe with that!" . I felt like someone has slapped me hard on my face. There was a long silence in the room. I could only imagine the 'abortion' process that I knew I could not bare to go thru. Dlm hati saya merelakan apa pun keadaan baby saya, saya terima, but to terminate the pregnancy...

I held back the tears along the way home. I did not want my husband and my son to see me crying. Tp sampai di rumah airmata tak tertahankan,I cried my heart out until my pillow was wet with tears. After so many years of prayers, suddenly God answered it, but then... Luckily I have a husband with positive attitudes. I knew he was frustrated too, but he managed to hide his feeling from me. So he suggested for 2nd opinion, off to KJMC we went to see OnG Dr Fatima Najla. Her words were so soothing and comforting, saying that there was nothing wrong with the image of the fetus. She said why should I terminate the pregnancy? Berdosa! One good news led to another and the baby grew just fine inside my womb. Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. It was like a miracle to me, Dia yang Pengasih telah makbulkan doa saya.

Betapa kesalnya saya dgn Dr Y yg barangkali lupa kuasanya tuhan. Bg saya beliau spt tlh menjatuhkan hukuman sblm terbuktinya satu kesalahan. My baby proves her wrong.
Saya tahu tiada manusia pun yang sempurna di dunia ini, begitu juga baby saya. So far dia sihat walafiat, tiada cacat cela pun bg saya. I remember the first time when the midwives held the baby to me, and I saw her 2 tiny feet, I thought she was the most perfect baby in the world! Pun saya sedar harta, suami dan anak2 hanya pinjaman, saya ttp bersyukur seadanya.


ALEESYA NAJLA SOPHIA - no matter what the future might held - be you normal or special like your brother - you are one perfect baby for Ummi, Ayah and Abang Ammar. Terimakasih ya Allah atas kurniaan ini!

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife