Posts

Showing posts from May, 2009

Cuti

I'll be 'castaway' from 30/5 - 8/6.
wuhuuuuu... it's cuti time....

Transformasi....

Image
Gambar memuda masa baru keje (posing ala2 melentok dgn bekas bos)..ohhh...dimanakan kucari ganti dgn body macam tu lagik..sob sob...

Gambar muda masa kerja belum kawin ni tapi tgh gatai nak kawin... still slim gek lagik..


Masa 2 bulan dpt baby... bermulalah proses transformasi..hihi.. oh yea masa ni aku rasa Osama ben Laden tgh famos, tgklah lelaki kt sebelah aku tu..ish ish ish....
Masa ni proses tumbesaran sdg berlaku dgn giatnya...ish, mana satu le mak yong ni..
Tumbesaran secara berduet....Posing dengan secara simboliknya dgn makhluk kt belakang tu..huhuhu..


Tapi kak yong tetap senang ati...

dan.....

.
.
.
.
.
.
.
.
.


Inilah kak yong yg terkini....yang adoooo....

Chobaannnn...

Image
Inilah dia chobaan akhir bulan bila duit dah makin pupus dlm poket...



1. Pago umah rosak. Inilah dia akibat 'kecanggihan' auto-gate (bukan salah aku sbb beli umah ni toke dah siap pasang autogate ni). Bila benda melibatkan mesin ni rosak alamat kena kapaw kaw kaw nye lah ngan kontraktor/service provider ni. Jadik 2 ari lepas panggil le abang 'Jack' ni. Gedebuk gedebak dia kata panel dah rosak whatever, RM250 sini mari... aiyoh... mak dah tercekik ayaq lioq. Tu termasuk service charge panggil taiko mari RM60. Mau tukar ka tak mau tuka ka RM60 kena bayaq jugak. Aku ckp 'tak boleh kurang ke?' Taiko geleng kepala. 'kalau takmo bayar?'. Taiko yg ada tattoo satu badan ni tenung aku dalam2. En. A suspen sambil buat2 gelak utk redakan ketegangan. Pas tu dia kata, 'u call la saya punya bos'. Aku kata, mai sini, aku call. Dia call bos dia pastu bagi hanpone kt aku. Tapi cambiasa, aku berani separuh jalan jek, cam biasa my other half le yg akan 'menyud…

Kenangan Lalu..

Image
Masa aku kiak-kiak (ni verb boipren aku merujuk kepada menggeledah) album lama umah K.Tie maka terjumpalah gambo2 yg kira2 puluhan tahun yg lampau. K.Tie memang archivist familiku tapi tahap pen'stor'an tu yg buat aku bengkek giler sbb dia dah ilangkan byk gambo lama, le maklum le pindah randah dah baper kali. Tapi aku ngan K.Long gelak macam nak rak tgk kenangan lama tu. How I wish I could go back on time...
Taim ni aku tak sekolah lagik (cam 5 tahun gitu). Taim ni kalau kami dapat bergambo pun bila pak sedaraku yakni Ayah Su datang. Taim tu kalu org ada kamera ngan kete kira org kaya le, kebetulan Ayah Su aku ni bisnesman gek le zaman tu (dan zmn la ni masih lagik setia ngan kedai cerminnya). Dia dok kt Ganu tapi beberapa bulan sekali dia dtg jenguk kami yg miskin ni.
Barisan belakang dari kanan terdiri daripada Kak Long, Mak yg tgh dukung Ajie, sepupuku, Kak Tie dan Mak Su (Mak Su ni pakai baju standard pesen akhir zaman 70an hihihi...). Mak aku lak lebih selesa memakai gay…

U r what you eat : The Science of Appetite

Image
Aku terjumpa artikel menarik kt TIMES. Tetiba aku teringat rejim senaman aku yg dah lama terhenti akibat asyik masyuk layan the Biggest Loser kt Hallmark petang2 tu. Hasilnya akulah the Biggest Gainer sbb badan naik balik...uwaaaa....aku memang tokleh harap betul la bab2 konsistensi cam ni. Malam semalam makan salad la konon (karot+timun jepun+tomato ceri je, bunyi je gempak), tapi bila Kak Long kecik masak nasik aku dah takleh tahan bau telur dadar yg naik terus bau dia ke bilikku. akhirnyaaaa...aku jamah jugek nasik itu setelah bertahan 3 malam tanpa heavy food...hemm, nasib la badan oi...anyway, below are d articles written by sapa tah.. lupa lak nak amik nama :



Nature prefers you fat, but you can take control. New research could explain better approaches to dieting and how to curb your appetite

Eat Fiber
Unrefined foods, especially those that are high in fiber, stimulate appetite-suppressing hormones and make you feel full

Brush Your Teeth
Take a break from that ice cream to brush. T…

Berurut, BBQ and such...

Image
Last week aku meneruskan misi berurut aku ngan Wak.
Sabtu, 5.15 a.m. , dari umah Kak Long dah bertolak ke Ijok. 3 beranak terlibat dlm misi kali ini. Serem gek lalu kt Ijok masa org tgh berdengkur lagik tu. Dlm 5.40 a.m. dah terpacak kt umah urut wak, reason gi awal utk memastikan jadik org terawal. Wuhuuu!!! We were the first, mission accomplished! Ammar tido lena dlm kete. Kul 6 lebih mulalah ada umat manusia yg dtg. Lepas Subuh kt situ lepak2 kt beranda dan belum kul 7.00 a.m Wak dah dtg. Sesi pertama Ammar punya turn, wah, time ada point2 tertentu dia urut menggelupur cam ikan keli kena palu gek ler dak tu. Aku nak gelak pun ada. Wak kata badan budak ni byk angin dan urat saraf ada rosak (no wonder sbb masa kecik selalu kena fit (sawan tarik?) masa demam), pas tu semedang je kembung masa dlm pantang). Next --> mak dia. Jeng jeng jeng... rerupanya aku pun sama termenggelupur bila ada point2 kt badan yg wak urut tu, tapi bila wak lepas je tgn dia tak pulak sakit. Aku punya diagno…

Alhamdulillah.. and Happy Mother's Day...

Image
Alhamdulillah, mak dah selamat jalani minor op kt HUKM kemarin, setelah 3-4 kali postpone dan kuar masuk wad. Sian ia, ketidaklaratan sejak kuar ni, nampak mak uzur benar. Agaknya sbb ubat bius tu kot yg wat ia tak larat nak bangun dan pening sokmo. Harap2 mak cepat recover. Kita tau mak sebenonya tak sabar nak balik umah mak, rindu sgt dia kt umah dia tu. Mak dah tak sabo nak masak laksam, nasik kerabu dan nasik dagang tu. All time favorite mak yg menjadi 'ubat' mujarab utk diabetes mak. Yg beli kt KL ni ada aje le yg tak kena ngan selera mak, ye lah, tak kick agaknya org KL buat. Satu lagi aku rasa mak teringin beno nak makan kopok lekor.

Tulah yg menyeramkan kami sume kalu mak dpt balik umah. Macam2 ia nak makan, pas tu asyik2 tak larat sbb kencing manis dah naik tinggi. Kt sini mak rela kebulur sbb sume makanan yg dibagi kt dia tak kena selera dia. Dah berhari berminggu tak baper nak makan, makanan hospital apa lagik tak sentuh langsung. Ari tu ada sekali aku wat ikan sing…

Dihujung minggu itu..

Image
Kenangan di Avonlea...chey..berangan tak sudah..

Dihujung minggu itu boleh katakan tak ke mana ler. Mak dok kt umah weekend yg panjang itu. Makanya aku kenalah act sbg host disbbkan adik-beradik yg bertandang tgk mak. Macam2 benda le aku kena wat, buat air, masak, sediakan itu ini, sejak mak masuk hospital ni aku dah masak jadik host ni, dlm 3 minggu mak kuar masuk ni maka umah aku tak sunyi dikunjungi owg (org pun adik-beradik aku sendirik). Aku dah kata aku very suck at jaga mak sbb aku ikut je apa dia nak makan, ate benda yg dia nak makan sume benda terlarang..
Ari Sabtu aku heret mak pi Taman Sri Cahaya (yeker?), alah, Bukit Cherakah. Lama beno aku tak gi sana, teringat jugak le kenangan lama masa dok kt ITM dulu, pernah le tenet kt situ (hihihi). Dari dia dok terbaring je bio le amik angin hutan di perbukitan. Mak dlm terpaksa pi jugak, kesian gek aku heret mak jln kaki dr parking ke tempat tunggu bas tour the bukit. Dlm tak larat2 tu mak suke jugak, tapi merungut jugak. Nasib ba…