Friday, May 29, 2009

Cuti

I'll be 'castaway' from 30/5 - 8/6.
wuhuuuuu... it's cuti time....

Transformasi....

Gambar memuda masa baru keje (posing ala2 melentok dgn bekas bos)..ohhh...dimanakan kucari ganti dgn body macam tu lagik..sob sob...

Gambar muda masa kerja belum kawin ni tapi tgh gatai nak kawin... still slim gek lagik..


Masa 2 bulan dpt baby... bermulalah proses transformasi..hihi.. oh yea masa ni aku rasa Osama ben Laden tgh famos, tgklah lelaki kt sebelah aku tu..ish ish ish....


Masa ni proses tumbesaran sdg berlaku dgn giatnya...ish, mana satu le mak yong ni..


Tumbesaran secara berduet....

Posing dengan secara simboliknya dgn makhluk kt belakang tu..huhuhu..


Tapi kak yong tetap senang ati...


dan.....


.

.

.

.

.

.

.

.

.



Inilah kak yong yg terkini....yang adoooo....

Friday, May 22, 2009

Chobaannnn...

Inilah dia chobaan akhir bulan bila duit dah makin pupus dlm poket...



1. Pago umah rosak. Inilah dia akibat 'kecanggihan' auto-gate (bukan salah aku sbb beli umah ni toke dah siap pasang autogate ni). Bila benda melibatkan mesin ni rosak alamat kena kapaw kaw kaw nye lah ngan kontraktor/service provider ni. Jadik 2 ari lepas panggil le abang 'Jack' ni. Gedebuk gedebak dia kata panel dah rosak whatever, RM250 sini mari... aiyoh... mak dah tercekik ayaq lioq. Tu termasuk service charge panggil taiko mari RM60. Mau tukar ka tak mau tuka ka RM60 kena bayaq jugak. Aku ckp 'tak boleh kurang ke?' Taiko geleng kepala. 'kalau takmo bayar?'. Taiko yg ada tattoo satu badan ni tenung aku dalam2. En. A suspen sambil buat2 gelak utk redakan ketegangan. Pas tu dia kata, 'u call la saya punya bos'. Aku kata, mai sini, aku call. Dia call bos dia pastu bagi hanpone kt aku. Tapi cambiasa, aku berani separuh jalan jek, cam biasa my other half le yg akan 'menyudah' benda2 yg aku wat separuh jln. Aku kata 'bang, mintak kurang sket'. Dgn skill pr dan 'repertoire' agen skali , dpt la En. A mengurangkan RM50.00 . Fuihhh.. Rm200 terbang disenja yg remang itu (dan plg best dihujung bulan yg syahdu itu), aku kata (bukan tobat lagi), next taim rosak kita wat cam org sebelah ni, tukar mode jadik manual, senang citer!

2. Kemarinnya pulak mesin basuh lak meragam. Le maklum mesin separa auto. Tempat mengering dah rosak. kwang kwang kwang... baju kotor ada sebakul beso tu. Aku ni sebenonya 2-3 tahun lepas tuko mesin dari full auto ke separa auto. Reason being 2-3 kali rosak kena beratus2 gek baikinya, le maklum le ada cip bagai bila guna auto ni. Jadik utk meredakan hati yg terluka berkali2 tu aku convert le ke separa. Rerupanya rosak jugak... alahaiiii... bak kata Ali mamak... sabaaaarrrrrlah Ali.... tu baper kena baiki tatau la tu, ari ni nak panggil abang taiko lain plak tengok tu....aiyohhh..baper org taiko daaa yg kena dtg umah aku ni??... tapi cakap pasal mesin ni, aku rasa mesin ni wat hal sbb kecik ati ngan aku kot, dlm seminggu 2 ni aku ckp kat boiprenku betapa aku nak tuko mesin auto balik. Sbb.. akulah the most hopeless n forgetful person on the planet universe bila pasang air kt dlm mesin tu!!!! Ada sekali tu aku bio air running selama setengah hari sbb engaged layan rancangan cooking kt astro tu, pas tu aku siap baca novel lagik... aku lupa terus aku tgh cuci baju!!! bila bil ayo sampai bulan tu En. A terus menyalahkan Syabas dan keadaan politik di Selangor ni (huahuahuahhh). Fuihhh... selamat teman!....






Gambo ni plak saje je nak menempel. Dan inilah dia pokok Dhil yg aku tanam (tanam ke campak?). Tumbuhan ni senang beno tanamnya, boleh tumbuh melata2. Paling best nak guna dia bila wat bbq, taburkan dia bila perapkan ngan seafood. Aroma dia tu akan jadik lebih kaw. Buleh gantikan Rosemary. Ari tu aku tgk dlm AFC sorang chef mat saleh tu teruja giler guna dhil ni sampai dlm doh wat roti pun dia tabur daun ni. Aku jumpa pokok ni kt umah jiran aku De Yah yg tatau apa fungsi bendalah ni, saje suka2 tanam. Jadik aku amik le sepohon tanam umah aku.

Wednesday, May 20, 2009

Kenangan Lalu..

Masa aku kiak-kiak (ni verb boipren aku merujuk kepada menggeledah) album lama umah K.Tie maka terjumpalah gambo2 yg kira2 puluhan tahun yg lampau. K.Tie memang archivist familiku tapi tahap pen'stor'an tu yg buat aku bengkek giler sbb dia dah ilangkan byk gambo lama, le maklum le pindah randah dah baper kali. Tapi aku ngan K.Long gelak macam nak rak tgk kenangan lama tu. How I wish I could go back on time...

Taim ni aku tak sekolah lagik (cam 5 tahun gitu). Taim ni kalau kami dapat bergambo pun bila pak sedaraku yakni Ayah Su datang. Taim tu kalu org ada kamera ngan kete kira org kaya le, kebetulan Ayah Su aku ni bisnesman gek le zaman tu (dan zmn la ni masih lagik setia ngan kedai cerminnya). Dia dok kt Ganu tapi beberapa bulan sekali dia dtg jenguk kami yg miskin ni.

Barisan belakang dari kanan terdiri daripada Kak Long, Mak yg tgh dukung Ajie, sepupuku, Kak Tie dan Mak Su (Mak Su ni pakai baju standard pesen akhir zaman 70an hihihi...). Mak aku lak lebih selesa memakai gaya 'casual' yakni pakaian standard org ganu - kain batiknyer.

Barisan tengah : Kak Yah yg sedang peluk AKU lerrrr..budak pompuan paling kecik dan kiut miut tu yg pakai gaun pink tu AKULAH. Tu gaun raya tu, hanya dipakai utk special occasion saje, ada gaun bermakna ada barang mewah (bg org miskin cam aku la)..huahuahua...sebelah kak Yah adalah K.Nanie yg sedang bergaduh sigung menyigung siku ngan org sebelah dia yakni sedara belah mak Su. Yang depan sekali yg sedang menyepoilkan gambo ni adalah sepupu aku yg ada ati kt aku masa tu, tengok tu, sambil jalan pun sempat berpaling tengok aku lagik...ecehhhh...tengok lah seluo bell bottom beliau yg sedang menjadik pojaan hati org zaman tu, selang tak baper lama aku pun turut memilik selai seluo tu, tapi aku suka, sbb aku tomboi sebenonya zmn tu...heheheh...

Gadis pingitan..... Ni gambo raya tahun baper pun tak ingat, ntah aku darjah 4 tah. Kira aku bernasib baikla taim ni sbb akak2 aku sudi mengajak aku amik gambo, yelah, aku belum akil baligh lagik taim ni, so dema bukan nak kawan sgt ngan aku, jadik pelakon tambahan je taim ni (sbb tu muka aku mencuka nau).

Berdiri dari kanan : Natrah (jiran selang 2 buah umah merangkap kawan makan saing-saing aku), K.Tie (ratu kebaya laaa..), Indon (Hindun tau, bukan Indon tu..) merangkap anak jiran sebelah umah merangkap best pren kak tie, dan K. Nanie yg sedang berangan nak jadik photographer sampai sempat posing ngan beg cameraman.

Duduk dari kanan : Ijam, anak jiran aku yg agaknya tgh kecacingan taim ni yg sedang main2 kt situ lalu ditangkap aje masuk dlm gambo ni (tapi aku rasa big bro dia yg amik gambo ni kot), dan... sape lagik.... aku ler yg sedang mencuka tu. Baju raya tu Kak Long aku yg buat tu, kira aku bangga jugakle dapat pakai baju kurung pesyen ada kolar camtu hihihi, dan peratikan pada subang aku yakni subang raya yg mak beli taim tu...dan juga rambut aku yg dipotong oleh K.Long, ala2 pesen Lady D tapi tak jadik..huahuahua....

Ralat juge aku ngan gambo2 aku kecik yg dah takde dlm simpanan. apa nak nak buek..


And last, but not the least, inilah dia henpon zaman batu yg aku dok pakai sekarang. (apasal dlm gambo ni nampak tak buruk sgt, kalu kt luo ni laeh beno ropanya *laeh - daif). Nampaknya jodoh aku ngan henpon canggih n mahal2 ni tak panjang, kalau tak rosak, kena rampok ngan org. Bila aku kiak2 kt umah terjumpalah hendpon zaman batu ni, so bolehlah.... n I've decided tu wear this as long as I can (?), dia nak rosak ke, kena rampok ke tak le hati ini terluka sangat...kepada member2 mintak le klu rajin sms no. hangpa kt aku sbb aku dah byk ilang no orang2 dlm contact sbb aku save kt dlm henpon aku yg rosak tu...

The End.

Tuesday, May 12, 2009

U r what you eat : The Science of Appetite

Aku terjumpa artikel menarik kt TIMES. Tetiba aku teringat rejim senaman aku yg dah lama terhenti akibat asyik masyuk layan the Biggest Loser kt Hallmark petang2 tu. Hasilnya akulah the Biggest Gainer sbb badan naik balik...uwaaaa....aku memang tokleh harap betul la bab2 konsistensi cam ni. Malam semalam makan salad la konon (karot+timun jepun+tomato ceri je, bunyi je gempak), tapi bila Kak Long kecik masak nasik aku dah takleh tahan bau telur dadar yg naik terus bau dia ke bilikku. akhirnyaaaa...aku jamah jugek nasik itu setelah bertahan 3 malam tanpa heavy food...hemm, nasib la badan oi...anyway, below are d articles written by sapa tah.. lupa lak nak amik nama :




Nature prefers you fat, but you can take control. New research could explain better approaches to dieting and how to curb your appetite


Eat Fiber
Unrefined foods, especially those that are high in fiber, stimulate appetite-suppressing hormones and make you feel full


Brush Your Teeth
Take a break from that ice cream to brush. The flavor change helps you resist eating more


Be Consistent
Eating breakfast and regularly scheduled meals keeps hormone levels steady and quashes hunger pangs



Slow Down
It takes a while for the brain to realize that the stomach is stretching. Eating slowly gives the brain time to catch on


The Atkins Diet
Philosophy :
Cut carbohydrates—they make you hungrier. Load up on fats and proteins.
How It Works :
When the body takes in very few carbs, it gets its energy by burning fat instead of carbs. This occurs when the liver turns stored fat into chemicals called ketones, which are used for fuel (and can give you less-than-fresh breath).
Downside :
Long-term adherance. It's hard to stick to a diet that restricts such a big chunk of the food pyramid.


The Weight Watchers Diet

Philosophy :
Portion control. Nothing is off-limits, but everything must be in moderation
How It Works :
Smaller portions mean fewer calories are taken in, so less fat gets stored. A point system assigns a value to portions of all sorts of foods to help tabulate—and limit—daily consumption. To lose half a kilogram a week, you generally need to consume 500 fewer calories a day.
Downside :
Hunger.
Small portions can leave stomachs growling.



The Ornish Diet

Philosophy :
Kiss meat goodbye. Cutdown on fats and simple carbs like sugar and alcohol
How It Works :
At nine calories per gram, fat is more than twice as dense as protein and carbs. Thus dieters can consume the same amount of food but still lose weight if they eat less fat. Focusing on complex carbs like whole grains helps stabilize blood sugar, and lots of fiber increases satiety.
Downside :
Strictness.
Giving up meat is hard, but no fatty nuts or avocados? Sheesh

Monday, May 11, 2009

Berurut, BBQ and such...

Last week aku meneruskan misi berurut aku ngan Wak.

Sabtu, 5.15 a.m. , dari umah Kak Long dah bertolak ke Ijok. 3 beranak terlibat dlm misi kali ini. Serem gek lalu kt Ijok masa org tgh berdengkur lagik tu. Dlm 5.40 a.m. dah terpacak kt umah urut wak, reason gi awal utk memastikan jadik org terawal. Wuhuuu!!! We were the first, mission accomplished! Ammar tido lena dlm kete. Kul 6 lebih mulalah ada umat manusia yg dtg. Lepas Subuh kt situ lepak2 kt beranda dan belum kul 7.00 a.m Wak dah dtg. Sesi pertama Ammar punya turn, wah, time ada point2 tertentu dia urut menggelupur cam ikan keli kena palu gek ler dak tu. Aku nak gelak pun ada. Wak kata badan budak ni byk angin dan urat saraf ada rosak (no wonder sbb masa kecik selalu kena fit (sawan tarik?) masa demam), pas tu semedang je kembung masa dlm pantang). Next --> mak dia. Jeng jeng jeng... rerupanya aku pun sama termenggelupur bila ada point2 kt badan yg wak urut tu, tapi bila wak lepas je tgn dia tak pulak sakit. Aku punya diagnos? Hemmm... macem-macem sakit dlm badan ni kata Wak. En. A gelak tgk aku termengaduh tu, tapi next...bila time dia, aku punya turn lak gelak tenuk..hahaha...he was such in agony! yg paling sedap bila Wak sentap badan, akunyer badan berkruk krak sana sini macam tulang nak patah. Modus operandi urut Wak ni sama cam berurut dlm pantang, satu badan diservisnya (kt si-tut tak ler). Balik umah terus tido sampai terbabas ke Asar. Ringan sket rasa badan ni. Next appointment agaknya in 2 weeks kot. (FYI, Wak pesan kalau nak berubat jangan malu, so aku niat utk berubat, dia niat utk mengubat).

Petang tu k.Nanie ajak pi makan2 kt umah baru dia yg belum dia 'naik' lagik. so off we went to Bukit Rimau (area2 tu ler). Oh! Ada bbq rupanya dan nak menyambut besday anaknya. Lawak tul, plan yg sgt2 last minute. Dgn facilities yg tak proper dan ada tak dek tu they all managed to organised bbq yg tak kurang meriahnya. Mak dok umah Kak Long weekend tu sblm Kak Tie dtg jemput balik kampung ari Ahad tu. So mak dtg ngan Kak Long n famili. Nampak dah ok sket tu mak, harap dia akan terus ok bila dah hirup udara tanah halamannya nanti....(dan dapat makan fav foodnya)

nasib baik le ada geng remaja ni, tak yah lah gol. tua dan remaja purba cam kami ni berkuntaw ngan asap...

gaya overdose dan overacting seorang remaja..

muka tembok... manakala di satu sudut ada sekumpulan younger generation sedang menikmati hasil bbq tersebut... iya Ammar, itu adalah seketul ayam, nak..usah berimaginasi yg bukan2...
yang penting kita enjoy....

Ada yg sambut besday...Happy Besday Alya..

Dan ada yang melalak nak potong sama kek tu...(sape lagik budak yg baju hijau tu laaa..)

bukak hadiah time...


Dan ada yg meraikan seorang ibu... selamat hari ibu emak...semoga dipelihara Allah selalu... (yg baju putih tu anti klimak betul, baru nak jiwang sket...perasan sungguh laaa...)

Friday, May 8, 2009

Alhamdulillah.. and Happy Mother's Day...

Alhamdulillah, mak dah selamat jalani minor op kt HUKM kemarin, setelah 3-4 kali postpone dan kuar masuk wad. Sian ia, ketidaklaratan sejak kuar ni, nampak mak uzur benar. Agaknya sbb ubat bius tu kot yg wat ia tak larat nak bangun dan pening sokmo. Harap2 mak cepat recover. Kita tau mak sebenonya tak sabar nak balik umah mak, rindu sgt dia kt umah dia tu. Mak dah tak sabo nak masak laksam, nasik kerabu dan nasik dagang tu. All time favorite mak yg menjadi 'ubat' mujarab utk diabetes mak. Yg beli kt KL ni ada aje le yg tak kena ngan selera mak, ye lah, tak kick agaknya org KL buat. Satu lagi aku rasa mak teringin beno nak makan kopok lekor.

Tulah yg menyeramkan kami sume kalu mak dpt balik umah. Macam2 ia nak makan, pas tu asyik2 tak larat sbb kencing manis dah naik tinggi. Kt sini mak rela kebulur sbb sume makanan yg dibagi kt dia tak kena selera dia. Dah berhari berminggu tak baper nak makan, makanan hospital apa lagik tak sentuh langsung. Ari tu ada sekali aku wat ikan singgang boh durian seulas barulah ia makan bertambah. Aku ingat wat ikan singgang dah kira healthy food, kena Ajie suwey betol gi beli durian lak (maklum le kt Sarawak ia kata susah nak dpt), dah tak semena2 mak request boh seulas dorian dlm kuah singgang tu. (actually org Teganu memang biasa makan singgang boh durian ni). Durian memanglah ubat kencing manis plg mujarab mak oiii...

Apa2 pun kasih seorang anak ni walau mak sakit camne pun tak sanggup nak hampakan permintaan mak. Kang mak mogok taknak makan, takpun berasa ati sampai bawak ke alam sana ker..ishh, tak sanggup aku... weekend ni nampaknya aku kena jaga mak lagi, dah macam2 menu aku dah reka dlm otak aku ni, termasuklah nasik ayam, pastu masak lemak pucuk paku ngan udang, pastu asam pedas ikan aye itam, patu kari kepala ikan ngan ayam goreng berempah, pastu bla bla bla..uwaaaaaaa... mak, macam ni bukan je gula mak naik...badan kita pun makin tambah2 naik lagik la mak...


Btw, mak, Selamat Hari Ibu mak... Timakasih sbb jadik mak kita (have I ever thanked you for that? sob sob....)

Tuesday, May 5, 2009

Dihujung minggu itu..

Kenangan di Avonlea...chey..berangan tak sudah..

Dihujung minggu itu boleh katakan tak ke mana ler. Mak dok kt umah weekend yg panjang itu. Makanya aku kenalah act sbg host disbbkan adik-beradik yg bertandang tgk mak. Macam2 benda le aku kena wat, buat air, masak, sediakan itu ini, sejak mak masuk hospital ni aku dah masak jadik host ni, dlm 3 minggu mak kuar masuk ni maka umah aku tak sunyi dikunjungi owg (org pun adik-beradik aku sendirik). Aku dah kata aku very suck at jaga mak sbb aku ikut je apa dia nak makan, ate benda yg dia nak makan sume benda terlarang..

Ari Sabtu aku heret mak pi Taman Sri Cahaya (yeker?), alah, Bukit Cherakah. Lama beno aku tak gi sana, teringat jugak le kenangan lama masa dok kt ITM dulu, pernah le tenet kt situ (hihihi). Dari dia dok terbaring je bio le amik angin hutan di perbukitan. Mak dlm terpaksa pi jugak, kesian gek aku heret mak jln kaki dr parking ke tempat tunggu bas tour the bukit. Dlm tak larat2 tu mak suke jugak, tapi merungut jugak. Nasib baik naik bas, klu jln kaki menjawap le aku klu mak tak bangun 3 ari 3 mlm. Sblm masuk rumah 4 musim kami dok lepak kt pondok wakaf, terbersembanglah dgn satu famili ni. Sembang2 brother tu citer salah sorang anak dia masa baru lahir doc bagi 3% je idup, 97% sebaliknya. Anak dia paru2 berair, wayar penuh selirat satu badan, dah kt PICU. Sekali dia panggil sorang wak ni dtg urut anak dia, doc marah2 tapi dia sanggup amik risiko. Dgn izin tuhan esok anak dia keluo dr PICU dan sihat.

Bertindak dari maklumat itu sesi jejak kasih pun bermula, setelah amik kontek no dan arah pandu laluan ke umah Wak Busari kt Ijok, kami pi reki jln. Tujuannya nak bawak mak berubat. Berdasarkan maklumat yg diperolehi, nak berurut ngan Wak seeloknya malam tu dah bermalam kt umah urut wak sbb kalu siang2 mintak mahaplah, wak dah tak terima sbb orgnya punyalah ramai...jadik malam tu kira dah booking dah utk sesi mengurut keesokan harinya. Wak amik org sessi berurut dr jam 7 a.m - 4 pm saje. Wak tokleh amik ramai org sbb wak dah tua beno, dia pun nak berehat. Satu org lebih kurang 1 jam dia urut. Esoknya pepagi gelap abang ipo aku bawak mak, nasib baik mak diconsider org jauh, wak terima sbg patient dia yg last..yg ke 8, ahaks...

wak tu kecik beno orangnya, halus je, orgnya dah 86 tahun, lawak giler klu sembang, penuh falsafah.. Wak kata manusia ni cam kereta. Dibawa berjalan hari2 tapi tak mau service, jadik kete akan rosak. Filter (dada/paru2), karburator (perut kot) mau dicuci, steering kena pasang yg power punya, baru boleh corner ngan satu jari je. Motto Wak sakit itu diperbaiki bukan diubati.

Wak kata mak bukan batu karang sbb wak dah urut dlm2 kt perut mak tapi mak tak sakit, ni byk 'lumut' ni kata wak, sume penyakit tu dtg dr perut kata wak dan wak kata urut perut mak dah macam uli roti canai (sbb buncit byk lemak la tu..). Mak suker ar dgr wak kata gitu, wak kata tak yah operate, kesian mak dah tua wat apa disiksa.. yg tu pun mak suka dengo, tapi sowi mak, ada benda kita buleh percaya, ada benda kita kena wat dek...


Wak dan pondok mengurutnya...

tapikan, berdasarkan testimoni pesakit yg dtg hebat gek wat ni...wak mendakwa yg sakit jantung, asma, tak dpt anak, dah ramai yg baik berurut ngan dia. Aku ni macam nak percaya gek sbb dr kisah brother yg aku jumpa kt Bukit Cherakah tu. Dan yg nyatanya hari Isnin-Selasa Wak tak dek kt umah. Kata Wak, hari tu jgn dicari wak, wak naik banglo bergerak yg harga RM600k. Oh! Rupanya hari Isnin-Selasa hari VIP/pak2 menteri yg dtg jemput wak. Wah! hebat wak ni (tapi memang betul). VVIP pun berurut ngan wak. Tapi kata wak ada gol. kerabat n VIP ni dah malu dah nak berurut sbb wak smash deme, kata wak mana badan tak sakit, minum air zamzam hitam (pepaham sendirik le). Ari Jemaat plak ada Cina amik wak pi apartment/kondo, berurut kt sana. Bila wak kata VIP dan org Cina tu bagi upah sekian2 aku dah gulp... wak gelak, kata dia kt rumah buruk tu special utk gol. marhain cam kami ni, wak nak tolong sbb kata wak klu nak duit satu ari wak buleh amik 20 org , tapi wak tak buat gitu, wak ikhlas, nak bagi baper dia amik je...tapi yang pasti tu bukan kali last kami pergi..

Wak...u wait for me wak... I got big mission with u wak...



Musim kt Bukit Cahaya sekarang ni ikut musim Spring, lawa giler garden2 kt dlm tu, mak tak moh keluo, dia kata sejuk, badan rasa segar... (Gemuk giler aku dlm gambo ni... sila tolong salahkan kamera ye....)











Aaaahhh, I'm in my dream garden...






Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife