Posts

Showing posts from June, 2009

No specific title

Image
Wehuuu.. dgn gajet baru ini maka dgn rasminya tak yah lah aku nak berkuntau rebut pc dgn anak teruna aku lepas ni. tima kasihlah kpd pakweku yg tlh bersusah payah mendapatkan member baruku ini, i lap youlah darling...walau asbenku ini masih tak tau kewujudan blogku ini maka lepas ni aku kena search kt google le blog ku sendiri..wehehehe.. aku kata aku nak tgk resepi masakan sbb angin masak aku dah mari sejak 2 menjak ni, dan aku rasalah, disbbkan berpuas ati sbb aku rajin masak dan layan dia makan baik punyer maka asbenku bersetujulah 'menghadiahkan' 'atas riba' ini kpdku (aku tak mintak tau..) , dan bos aku ni pikir dia pun selalu travel asek guna atas riba opis je maka terjadilah benda ini, maklumlah, peringkat abang n kak cik cam kami ni masih buta hurup benda cam ni, org lain dah berzaman dah guna benda ni, tu yg perghak sket...

disbbkan tak dek idea nak citer apa utk merasmikan 'atas riba' ku ini, maka layanlah dgn gambo2 hasil masakan malas2 alang aku se…

Report card

Ari ni pi amik report card kt sekolah. Achievement dlm akademik agak memuaskan, sume dpt A kecuali SAS (short form utk apa tak pasti tapi kelas multimedia/komputer camtu). Heran lak aku sbb kt rumah cam terer je bega2 pc, kt sekolah haram dia nak jawap kertas periksa subjek tu. Ari ni jumpa 3 org cikgu. Math dia susah sket nak terima arahan, nasib baik dpt cikgu kelas dan cikgu RPI (Rancangan Pendidikan Individu ker gitu le) yg ngajo, so cikgu tu buleh fokus kt dia, so la ni buleh le mengira tambah, tolak tu, tapi duit tak tau nilai.. aisey...pada dia janji dia bagi singgit kt makcik kantin pas tu dpt nasik sepinggan dan seketul 2 nuget dah ok....

kelas Sains n Bm plak cemerlang dan overconfident, berlagak jugak tu pasai cikgu ckp cikgu tak dan nak ajar camne nak wat latihan dia dah siap dan angkat tangan kata dia dah siap n nak pergi kantin makan nasi....cikgu heran pasal betul plak dia buat tu sedangkan cikgu belum ajo bab tu.... huhuhuk...aku ngan en. A tahan gelak je le bab nak mk…

Not my baby anymore...

Image
No, you don't think bukan2 about this title ye...
It's just that I have to let go this feeling... I have to accept the fact that my boy is not a baby anymore... Maybe sbb aku n En. A ter overprotected kt Ammar selama ni agaknya. Having a special kid, you can't afford not to feel that way, for us, he'll always gonna be a 'baby'...
Lately aku baru sedar pelan2... I feel like talking to someone else instead of to a boy named Ammar, sbb aku rasa when I talk to him dia mula nak tengok kt mata aku... dan mula nak 'berlawan cakap' (and melawan ckp mak), oui, seram gek aku rasanya.... maybe bcoz I'm so used to the ignorance... but the mood keep changing from one time to another... I don't know how it feels like having a normal kid, so it's a huge thing when this special kid starts talking back to you...the sign is everywhere yg membuatkan aku sedar benda ni..
yang buatkan aku sedar benda ni bila he started to convey a message (yippie..), yesterday…

Meals and such...

Image
Hemm, quite sometime jugak tak updet blog ni, takdek idea, jadik apa kata aku layankan saje pasal apa yg aku dah masak dan makan sejak 2 menjak ni. Cakap pasai masak, aku yg kekurangan skil dan teramat 'rajinnya'nya ke dapur ni tak dek byk benda nak disharekan, setakat buleh lalu kt tekak aku n famili je ler, jadik layannn..
Last week yg lepas lepas, MIL lepak kt umah, so what's for d dinner? FYI, MIL memang makan nasi sekurang2nya 2 kali sehari (selalu 3 kali sehari), sbb tu although nak dkt 80, dia still gagah lagik, jadik DIL dia yg teramat rajin ini, akan cuba mencapai KPI tahap 1 dgn memasak dinner yg lengkap (setahun baper kali jek akak masak lebih satu lauk taim dinner). So menunya kari ayam, goreng kobis, ikan terubuk masin n yg penting siap sambal belanchan...fuhh, layan beb...
Kari ayam close up sket...
Terubuk masin ni le yg wat laju makan, plus sambal belanchan lagi, gandingan yg manthop... The next day my biological mother pulak dtg ngan trooper dr Sg Buloh. a…

Catatan Perjalanan III

Image
Meanwhile, dikampungku terchenta, Mak Su Sarah telah menyambut a new member of d family, her 3rd hero in a row, harapan Mak Su Sarah nak dpt baby girl punah apabila yg keluonya pun hero, tak pelah Sarah, atleast dah 3 anak ko, kakakmu ni jugek le yg adooo...welcome to d family baby Loqman...



Sementara itu juga, 'anak2' angkat Mak Su Sarah (heheheh) juga tak kurang berkembang biaknya nun di belakang umah emak. Syabas kepada part timer Mak Su Sarah n Pak Su Di di atas anugerah penternak jaya of d year (aku yg beri gelaran ni daaa..)

Meanwhile, di halaman pertanian hasil usaha Bibik Sujinah tlh membuahkan hasil nampaknya...


Dan yg baru nak naik..
Oh! Rerupanya pokok durian emak kt belakang dapur ni pun dah berbuah.. dapat ke idak ambe merasa ni tatau ler...
Pokok manggis emak ni pun buleh tahan le lebat buahnya...Alangkah bestnya kalau aku dapat settle down kt kampung dan ada umah sendirik camni..
Dan tak lupa pagar baru emak yg buatkan ambe tak senang ati dok starang, ambe ni selalu b…

Catatan Perjalanan II

Image
Anak2 buah dan ipar teman sedang bersedia utk terjun ke laut..

Sekumpulan aktivis sedang merewang melihat ikan dan coral..
Hoh! Toh! Penyu weh, penyu tu, napok dok?
Dan juaranya adalah.....
Akak yg kiri sekali tu sedang terkena virus M1L1 (mabuk laut daaaa...). Dalam kejadian ini seramai 3 org telah terkena virus ini dan dilaporkan parah sampai muntah hijau. Makhluk yg paling gembira sekali adalah ikan2 yg sedang kelaparan...kuikuikui...

Pemandangan dari jeti..

Bergambar kenangan di Jeti sebelum balik...

Castaway at Senja Bay... kenangan yg terindah....


W-Rapper Jay-Zee wannabe and Aiman tak kesah...

Dah nak balik dah....
Terimakasihlah adik Ajie dan Dayang di atas keseponsoran penginapan kami semua ari tu, budimu akan dikenang dengan ucapan next year kita ke mana pulak yek? (mu jadik sponsor tetap dok starang doh Jie...)

Selamat tinggal Pulau Perhentian...panjang umur kita jumpa lagi.... insyaAllah

On d way balik sempatlah singgah kt Masjid Kristal ni...

Allah peliharakanlah Terengganu...Am…

Catatan perjalanan 1

Image
Cuti is over dah, rasa lemau je nak masuk opis ni. Cuti seminggu dimanfaatkan sepenuhnya dgn balik 2 kampung, lemaklum le kalu dah kawin ni maknanya ada 2 le kampung, yg kawin jejauh cam gue ni siap le menabung utk duit minyak, le maklum le kena merentas banjaran titiwangsa. Nak2 cuti sekolah ni plak ada org kawin sini sana termasuk le anak buah En Azhar. Maka berikut perjalanan seminggu kami :
KL-->Bota Kanan-->KL-->Kuantan-->Setiu-->Besut-->Pulau Perhentian-->KT-->Kuantan--->KL--->Melaka-->KL.
Boleh? Tu belum masuk stop pit yg merata riti tu. Penatnya dek non oii...
Lamelightnya disini adalah misi ke Pulau Perhentian. Dah lama akak nak ke sana lepas lepak kt Pulau Redang 2 tahun lepas. Maka tawaran sponsorship penginapan dr adik gue tercinta utk famili togader-gader diterima bagaikan menandah nyiru yg penuh. Apa sahaja yg free memang teman takkan tolak punya hihihi...
Catatan bermula di Sri Iskandar, 31 May. Kenduri kawin anak buah En. A, cik puan …