Tuesday, June 30, 2009

No specific title

Wehuuu.. dgn gajet baru ini maka dgn rasminya tak yah lah aku nak berkuntau rebut pc dgn anak teruna aku lepas ni. tima kasihlah kpd pakweku yg tlh bersusah payah mendapatkan member baruku ini, i lap youlah darling...walau asbenku ini masih tak tau kewujudan blogku ini maka lepas ni aku kena search kt google le blog ku sendiri..wehehehe.. aku kata aku nak tgk resepi masakan sbb angin masak aku dah mari sejak 2 menjak ni, dan aku rasalah, disbbkan berpuas ati sbb aku rajin masak dan layan dia makan baik punyer maka asbenku bersetujulah 'menghadiahkan' 'atas riba' ini kpdku (aku tak mintak tau..) , dan bos aku ni pikir dia pun selalu travel asek guna atas riba opis je maka terjadilah benda ini, maklumlah, peringkat abang n kak cik cam kami ni masih buta hurup benda cam ni, org lain dah berzaman dah guna benda ni, tu yg perghak sket...

disbbkan tak dek idea nak citer apa utk merasmikan 'atas riba' ku ini, maka layanlah dgn gambo2 hasil masakan malas2 alang aku seminggu lepas... yg ini dinner last week, roti parata (kedai mari), roti berdaging (cubaan pertama lepas tgk resepi kt tenet-not badlah) and some potato salad...


pastu dgn penuh kelaparan satu mlm itu dan dgn semangat berkobar2nya teringin nak makan butter prawn and oatmeal, maka inilah hasilnya, makan plak ngan sup sayur n sambal sardin (again?)....layannnn..

last week asbenku kepingin plak nak makan siakap sweet n sour, layan jugak laaaa....

malam kemarin, tekak ni plak teringin nak makan sotong kangkung, ari tu pi TESCO beli sotong terendam tu, beli buah utk rojak yg dipekkan, guna kuah rojak Taiping mari, sprinkle sket ngan sos bijan dan sos ikan... fuih, terfulfilled lah keteringinan akak tu...jadik la sotong kangkung aka rojak buah...


Malam tadi angin malas masak cam biasa sudah mari....ini dinner anak bujang aku, aku dah tapau siap2 bubur nasi special sebelum tu tapi nampaknya tak sesuai dgn tekak beliau, maka bukak fridge dan keluolah segala mak nenek makanan yg tak bernutrition ini, benda lain licin kecuali bubur tu.

Friday, June 26, 2009

Report card

Ari ni pi amik report card kt sekolah. Achievement dlm akademik agak memuaskan, sume dpt A kecuali SAS (short form utk apa tak pasti tapi kelas multimedia/komputer camtu). Heran lak aku sbb kt rumah cam terer je bega2 pc, kt sekolah haram dia nak jawap kertas periksa subjek tu. Ari ni jumpa 3 org cikgu. Math dia susah sket nak terima arahan, nasib baik dpt cikgu kelas dan cikgu RPI (Rancangan Pendidikan Individu ker gitu le) yg ngajo, so cikgu tu buleh fokus kt dia, so la ni buleh le mengira tambah, tolak tu, tapi duit tak tau nilai.. aisey...pada dia janji dia bagi singgit kt makcik kantin pas tu dpt nasik sepinggan dan seketul 2 nuget dah ok....

kelas Sains n Bm plak cemerlang dan overconfident, berlagak jugak tu pasai cikgu ckp cikgu tak dan nak ajar camne nak wat latihan dia dah siap dan angkat tangan kata dia dah siap n nak pergi kantin makan nasi....cikgu heran pasal betul plak dia buat tu sedangkan cikgu belum ajo bab tu.... huhuhuk...aku ngan en. A tahan gelak je le bab nak mkn nasik tu...

masalah utama dia kt mana2 report subjek matapelajaran adalah behavior, pasal dia suka berangan dan tepuk tangan dan kadang2 dia tergelak2 masa dia berangan tu... pas tu ada kawan idola yg dia angkut kesana kemari, tahun lepas Ikhwan, tahun ni Anas, mesti carik budak beso dari dia yg buleh ikut ckp dia pastu berkepit ke sana kemari, cikgu pun selalu kena pisahkan dia ngan best fren dia tu sbb takut lain hal lak jadiknya. Mcm ari tu kata cikgu lepas rehat dia bawak Anas pi bike riding, agaknya dia dah lama berkenan kt satu moto beso cikgu sekolah ni, makanya dia ajak budak Anas ni naik moto cikgu tu siap pakai helmet lagik dua2 ekoq tu, pas tu wat aksi riding (nasib baik tak aksi rempit)... oih, nak marah ada nak gelak ada bila aku bayangkan benda cam ni....ate camne nak buek tu, nasib baik Anas tu last kt sekolah tahun ni, dia tu ada kawan je dia nak wat benda bukan2 tu, klu sorang2 patah kandaq dia...hai, tak lama lagi nak daftarkan balik dia kt NASOM, kt situ buleh buat corrective action pada behavior2 yg pelik2 cam tepuk2 tgn tu... dulu masa dia sekolah kt situ dah hilang dah perangai2 cam tu, pas tu masuk sekolah rendah ni dia setat balik, tak tau lah, harap2 dpt le ilang nti...

aku yg berharap sinar dihujung terowong...
Sign off.

Wednesday, June 24, 2009

Not my baby anymore...

No, you don't think bukan2 about this title ye...

It's just that I have to let go this feeling... I have to accept the fact that my boy is not a baby anymore... Maybe sbb aku n En. A ter overprotected kt Ammar selama ni agaknya. Having a special kid, you can't afford not to feel that way, for us, he'll always gonna be a 'baby'...

Lately aku baru sedar pelan2... I feel like talking to someone else instead of to a boy named Ammar, sbb aku rasa when I talk to him dia mula nak tengok kt mata aku... dan mula nak 'berlawan cakap' (and melawan ckp mak), oui, seram gek aku rasanya.... maybe bcoz I'm so used to the ignorance... but the mood keep changing from one time to another... I don't know how it feels like having a normal kid, so it's a huge thing when this special kid starts talking back to you...the sign is everywhere yg membuatkan aku sedar benda ni..

yang buatkan aku sedar benda ni bila he started to convey a message (yippie..), yesterday after I picked him up at nursery. Dia kata, Ummi, esok ada Gerko... (aku dah tau pun sbb cikgu dah sms pagi tu). Then he handed me a letter from school saying, 'ni, ada surat, cikgu Suhaili soh bagi kt mak.." , oui, I feel like crying... really, he talked sooooo like a normal kid, and I feel WONDERFUL and PERFECT and FULFILLED. I dont care, sbb maybe bagi mak2 kt luar sana tu benda ni amatlah biasanya, but for me, it's like I have just passed an exam with flying colors!! Sbb selama ni kalau aku tak menyelongkar beg sekolahnya maknanya haram nak tau apa keje sekolah dia, apa aktiviti sekolah dia, etc. Pernah masa dia kt kindergarten, subuh2 sepi'i tu kami pi hantar kt sekolah tengok2 sekolah lengang...kata guard tu, la, tak tau ke cuti sekolah ni...hempszz..hargham.....

previous incident masa Ayah dia hantar kt sekolah last week, En. A cerita masa sampai kt koridor dia kata 'stop, stop.... babai....', wah dia takmau Ayah dia hantar kt kelas, berlagak betul... aku teringat citer anak mat saleh yg sekolah rendah selalu malu kalau parents hantar ke dalam sekolah, atau parents kiss depan kekawan... couple of days ago, Ayah dia bawak dia round2 naik moto keliling taman lepas balik koje...(once in a blue moon la En. A tu), then my niece kata , makndak, pakndak bawak Ammar naik moto dok kt depan (atas raga) lagi ke?. pas tu dia gelak... lawak la dah besar dok depan.... then aku terpikir, betul jugak tu, saiz yg nak remaja tu takkan le dok depan lagi... but that shows how we still think that he's still a baby... kind of overprotected feeling, manalah tau takut dia tersuperactive meloncat turun ke.., apa ke, somehow, what we didn't realised is that he's growing up, so fast pulak tu.... and we have to trust him that he already knows what is a good and bad that he must or musn't do...

actually, after incident dia jadi normal kejap semalam, 30 minutes later after we reached home, he turned back to the old Ammar! warghhh...he made my life miserable again.... couple of weeks ago, aku buat 2 user log in kt pc tu, sbb dia selalu mengucar kacirkan file aku n En. A, but being Ammar, always keen to make a trial and error (which always turn disaster), so dia deletekan habih file kt login dia dgn harapan aku bukak log in aku dan tgk apa lah program yg tak dek kt log in dia, dan dia teramat lah ingin tau password log in aku.... aku apa lagik naik hangin satu badan...sbb nti dia melalak soh copy balik game yg dia deletekan tu, aku tak kasik chan punya.... young man, you are grounded from using this pc, sekrang main le pc kosong ni....(aku pun tak jumpa mana lah letaknya recycle bin dia). And then selang 1/2 jam kemudian dia cool down balik dan 'baik' punya main game... aik! ini menguji tahap keintelektualan aku ni... tadi pueh aku carik kt ne lah fail yg dia hilangkan tu.. tup tup ada balik.... see... aku tau, disebalik sikap annoying dia tu sebenarnya tersembunyi some intelligence inside him.. I just don't know how to reach it...

this morning, bila aku hantar dia kt sekolah dah agak lewat, sume budak kelas dah pi kelas lain, then cikgu kata kt dia, 'Ammar pergi kelas cikgu Sofea,' lepas simpan beg dia menonong naik tingkat atas, aku tanya cikgu 'dia tau ke kt mana kelas tu?' cikgu senyum dan kata dia tau... aku tak puas hati, manalah tau dia mengagau gi mana2 kelas, pulak tu ada link koridor ke kelas lain, so aku terserempak lah ngan sort of ketua kelas dia, Kit Soon, aku tanya, kelas cikgu Sofea kt ne? Kit Soon kata, tau, come, I show you, aku maleh nak naik tangga so tunggu dari bawah je, si Kit Soon yg lurus bendul ni pun tanya lah cikgu dr luar kelas, Ammar ada tak? Then dia laungkan kt aku dr atas tu, ada... n terus masuk kelas. aisey, aku tak sedap ati, entah2 ye ke budak Kit Soon ni, so aku naik atas jenguk dan tanya cikgu tu sekali, cikgu tu senyum simpul je tgk aku yg teroverprotected ni... aisey, mak yong oi, bukannya baru sari dua dia sekolah kt situ pun... but my active and negative imagination started to imagine dia pi kelas lain la, dak pun pi kantin, dak pun keluo sekolah nak carik aku ker, mcm2 lah my stupid head ni pikir...

when I was in a car, I gave a deep thought, Yong, your son is not a baby anymore.....you have just gotta try to trust him...insyaAllah he'll be fine....my poor baby, May Allah protect you always....

my baby you...

Monday, June 22, 2009

Meals and such...

Hemm, quite sometime jugak tak updet blog ni, takdek idea, jadik apa kata aku layankan saje pasal apa yg aku dah masak dan makan sejak 2 menjak ni. Cakap pasai masak, aku yg kekurangan skil dan teramat 'rajinnya'nya ke dapur ni tak dek byk benda nak disharekan, setakat buleh lalu kt tekak aku n famili je ler, jadik layannn..

Last week yg lepas lepas, MIL lepak kt umah, so what's for d dinner? FYI, MIL memang makan nasi sekurang2nya 2 kali sehari (selalu 3 kali sehari), sbb tu although nak dkt 80, dia still gagah lagik, jadik DIL dia yg teramat rajin ini, akan cuba mencapai KPI tahap 1 dgn memasak dinner yg lengkap (setahun baper kali jek akak masak lebih satu lauk taim dinner). So menunya kari ayam, goreng kobis, ikan terubuk masin n yg penting siap sambal belanchan...fuhh, layan beb...

Kari ayam close up sket...

Terubuk masin ni le yg wat laju makan, plus sambal belanchan lagi, gandingan yg manthop...
The next day my biological mother pulak dtg ngan trooper dr Sg Buloh. aisey, tak dan nak amik gambo daaa, kena serang ngan d troop yg sedang kelaparan, akak pun tak sempat nak mengidang kt meja deme dah wat sendirik - menunya : ayam gulai tempoyak (resepi ehsan kak wawa), masak lemak cili api pucuk ubi + udang + tempoyak (tempoyak lagi daaa...), sambal bilis petai, ikan kembung goreng n tak lupa... budus.
Nota : aiseyman Wa, deme jakun ngan ayam masak tempoyak tu so dema teramatlah 'ngeri'nya nak makan, tinggal aku ngan anak buah aku je balun tu, aku rasa ok jek...sedap jek resepi ko tu...

Beberapa malam sebelum tu lak boiprenku keje malam, maka tak yah le aku pikir sgt dinner ni, dengan liat dan malasnya i had to turn on the stove jugak sbb anak bujang aku tu mmg takleh miss soru... maka....dgn tidak berhemahnya nutrition apa ke barangnya tu inilah meal yg paling senang...cepat dimasak, sedap dimakan...sekali sekala layan masyukkk...

Ammar sedang khusyuknya menghayati sepinggan mee segera...

Gambar close up.. lihatlah betapa terujanya beliau makan sehingga berpeluh2 satu badan, macam baru balik dari ladang laaaa...
And deng, few nights ago tekak ni dgn mengada2nya terasa nak go west lak, so this is our dinner that night, spegeti ngan some fries n chicken drummet yg telah beberapa kali disebat oleh anak bujangku..aku kata kt boiprenku kalu makan selalu camni bolehlah dinamakan pembunuhan diri beramai2, look at how much fat n chole that we've consumed....takpe ler, sekali sekala...

Sekali lagik, pelakon pembantu terbaik, tolak stone n stick jek..

And deng selang sehari tu the mood was still in the air, Saturday morning suddenly the cloud turned to a charcoal color, then the sky started to cry... aiyoh... baru ingat nak gi pasar pagi , terus cancel...tgk dlm fridge apa yg ada, so kenalah gunakan survival skill, bila dlm keadaan darurat camtu, kenalah jadik creative n innovative, cam tgk dlm gambo ni ada daging kebab clon..hahaha.. sebenonya senang je nak wat kebab clon ni, cut into pieces a few sauseges/frankfutter plus daging burger, stir fry with butter, angkat pas tu gaulkan ngan sos cili n mayo.. wallah, your kids gonna love it lah!


Lepas ujan berenti pegi merewang tiga beranak, anak bujangku dah merengek2 nak 'papa', so we stopped by at McD lunch kt situ. anak aku ni masih lagik panggil McD ni papa, pasal dulu dia bekenan beno ngan iklan McD yg ada lagu parappa pappa... jadik tulah nama McD hasil short cut iklan tu, anyway, balik dah nak dekat malam... perut dah berkeroncong.. apa barang perut nak kenyang makan 'papa', lagik tak jumpa nasik sehari, rasa tak fulfil kenyang tu.. so aku masak le benda yg aku ngidam sekian lama bila tgk blog si Wawa ngan Anis..yeah yeah.. sambal ikan sardin... yummy...pas tu terjumpa pulak lah 2 ekor ikan pekasam dlm fridge aku tu yg mana aku pun lupa ada ikan tu sblm ni, makanya.. yang adoooo...
The Kite runner..... hari2 balik keje tgk org main layang2 kt padang permainan, hari2 jugak le anakku itu merengek nak mintak beli layang2, jadik layankan sajelah, tapi main kt depan umah je, tak dek le tinggi mana layang2 tu terbang dee... tgk2 Ayah dia je yg beria...

Monday, June 15, 2009

Catatan Perjalanan III

Meanwhile, dikampungku terchenta, Mak Su Sarah telah menyambut a new member of d family, her 3rd hero in a row, harapan Mak Su Sarah nak dpt baby girl punah apabila yg keluonya pun hero, tak pelah Sarah, atleast dah 3 anak ko, kakakmu ni jugek le yg adooo...welcome to d family baby Loqman...



Sementara itu juga, 'anak2' angkat Mak Su Sarah (heheheh) juga tak kurang berkembang biaknya nun di belakang umah emak. Syabas kepada part timer Mak Su Sarah n Pak Su Di di atas anugerah penternak jaya of d year (aku yg beri gelaran ni daaa..)


Meanwhile, di halaman pertanian hasil usaha Bibik Sujinah tlh membuahkan hasil nampaknya...


Dan yg baru nak naik..


Oh! Rerupanya pokok durian emak kt belakang dapur ni pun dah berbuah.. dapat ke idak ambe merasa ni tatau ler...

Pokok manggis emak ni pun buleh tahan le lebat buahnya...Alangkah bestnya kalau aku dapat settle down kt kampung dan ada umah sendirik camni..

Dan tak lupa pagar baru emak yg buatkan ambe tak senang ati dok starang, ambe ni selalu balik tengoh malam, doh kena keluo kete tolok pago tu tengoh2 malam tu, open air macam dulu kang beh...
Akhirnya pengembaraan geng cuti sekolah berakhir di Melaka dgn mejlis menyambut menantu ini... maka habihlah episod catatan perjalanan kali ini...semoga berjumpa di episod pengembaraan akan datang...

Thursday, June 11, 2009

Catatan Perjalanan II

Anak2 buah dan ipar teman sedang bersedia utk terjun ke laut..

Sekumpulan aktivis sedang merewang melihat ikan dan coral..
Hoh! Toh! Penyu weh, penyu tu, napok dok?

Dan juaranya adalah.....

Akak yg kiri sekali tu sedang terkena virus M1L1 (mabuk laut daaaa...). Dalam kejadian ini seramai 3 org telah terkena virus ini dan dilaporkan parah sampai muntah hijau. Makhluk yg paling gembira sekali adalah ikan2 yg sedang kelaparan...kuikuikui...

Pemandangan dari jeti..

Bergambar kenangan di Jeti sebelum balik...

Castaway at Senja Bay... kenangan yg terindah....


W-Rapper Jay-Zee wannabe and Aiman tak kesah...

Dah nak balik dah....

Terimakasihlah adik Ajie dan Dayang di atas keseponsoran penginapan kami semua ari tu, budimu akan dikenang dengan ucapan next year kita ke mana pulak yek? (mu jadik sponsor tetap dok starang doh Jie...)

Selamat tinggal Pulau Perhentian...panjang umur kita jumpa lagi.... insyaAllah

On d way balik sempatlah singgah kt Masjid Kristal ni...

Allah peliharakanlah Terengganu...Amin... so long Teganu, ambe kalu cuti sokmo singgoh di nung..

TO BE CONTINUED

Tuesday, June 9, 2009

Catatan perjalanan 1

Cuti is over dah, rasa lemau je nak masuk opis ni. Cuti seminggu dimanfaatkan sepenuhnya dgn balik 2 kampung, lemaklum le kalu dah kawin ni maknanya ada 2 le kampung, yg kawin jejauh cam gue ni siap le menabung utk duit minyak, le maklum le kena merentas banjaran titiwangsa. Nak2 cuti sekolah ni plak ada org kawin sini sana termasuk le anak buah En Azhar. Maka berikut perjalanan seminggu kami :
KL-->Bota Kanan-->KL-->Kuantan-->Setiu-->Besut-->Pulau Perhentian-->KT-->Kuantan--->KL--->Melaka-->KL.

Boleh? Tu belum masuk stop pit yg merata riti tu. Penatnya dek non oii...

Lamelightnya disini adalah misi ke Pulau Perhentian. Dah lama akak nak ke sana lepas lepak kt Pulau Redang 2 tahun lepas. Maka tawaran sponsorship penginapan dr adik gue tercinta utk famili togader-gader diterima bagaikan menandah nyiru yg penuh. Apa sahaja yg free memang teman takkan tolak punya hihihi...

Catatan bermula di Sri Iskandar, 31 May. Kenduri kawin anak buah En. A, cik puan Yati dan pasangannya encik Rauf. Selamat pengantin baru Yatie..Gedebak gedebuk 4 hari kt Perak, jalan2 ke Ipoh n such balik le ke KL semula utk jenguk umah dan salin isi beg travel. Malam Selasa tu jugak bertolak ke Bukit Goh.
Pagi Rabu bersiap bertolak ke Setiu, our 1st stop pit kt umah cikgu Rakiah. malam tu tido kt umah cikgu sambil bbq n bebudak mandi dlm kolam sekangkang kera cikgu Kiah. Doc Romzi n cikgu Kiah adalah org yang 1st n 2nd dr kiri dlm gambo. Timakasih lah sudi jadik hos Rombongan Cik Mah ari tu deh...
Naik bot ke Pulau Perhentian dari Kuala Besut.

So this is where we stayed...

Pemandangan dari depan tempat penginapan, pueh jugak jamu mata tgk daging panggang...

Pueh berendam kita makan2 pulok..
Seekoq dugong yg terlepas dan tersadai ditepi pantai (nasib baik gambo ni gelpa sbb back light). Kelihatan didalam laut Ammar n d geng sedang tak ingat dunia berendam air masin..

Ammar hanya mendarat bila perut rasa lapo dan setelah dah nak hangus satu badan...

Adegan tangkap leleh bawah pokok klapak...perhatikan simptom2 kehilangan perasaan romantika di amor oleh sepasang suami isteri yg nak masuk 9 tahun kawin...huhuhu
Sukanya mereka.....
Sedang menikmati keindahan alam...
2 orang mak budak yg kegirangan utk round d island dan snorkling
Kt Pulau Perhentian kecil, yg bangunan biru tu adalah sebuah sekolah
Auw, serius beno yeop ni..

Jaguh berendam air cetek...

Ummi : Cepat! naik atas bot, kita nak gi tengok ikan..
Ammar : Tak nak! Tak nak! Ammar nak mandi air cetek, kat sana dalam! Nti lemas...
End of story : Budak ni duduk diam2 atas bot masa sume org terjun laut snorkling. Tak bergerak sikit pun sbb takut jatuh dlm laut..
TO BE CONTINUED ....

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife