Meals and such...

Hemm, quite sometime jugak tak updet blog ni, takdek idea, jadik apa kata aku layankan saje pasal apa yg aku dah masak dan makan sejak 2 menjak ni. Cakap pasai masak, aku yg kekurangan skil dan teramat 'rajinnya'nya ke dapur ni tak dek byk benda nak disharekan, setakat buleh lalu kt tekak aku n famili je ler, jadik layannn..

Last week yg lepas lepas, MIL lepak kt umah, so what's for d dinner? FYI, MIL memang makan nasi sekurang2nya 2 kali sehari (selalu 3 kali sehari), sbb tu although nak dkt 80, dia still gagah lagik, jadik DIL dia yg teramat rajin ini, akan cuba mencapai KPI tahap 1 dgn memasak dinner yg lengkap (setahun baper kali jek akak masak lebih satu lauk taim dinner). So menunya kari ayam, goreng kobis, ikan terubuk masin n yg penting siap sambal belanchan...fuhh, layan beb...

Kari ayam close up sket...

Terubuk masin ni le yg wat laju makan, plus sambal belanchan lagi, gandingan yg manthop...
The next day my biological mother pulak dtg ngan trooper dr Sg Buloh. aisey, tak dan nak amik gambo daaa, kena serang ngan d troop yg sedang kelaparan, akak pun tak sempat nak mengidang kt meja deme dah wat sendirik - menunya : ayam gulai tempoyak (resepi ehsan kak wawa), masak lemak cili api pucuk ubi + udang + tempoyak (tempoyak lagi daaa...), sambal bilis petai, ikan kembung goreng n tak lupa... budus.
Nota : aiseyman Wa, deme jakun ngan ayam masak tempoyak tu so dema teramatlah 'ngeri'nya nak makan, tinggal aku ngan anak buah aku je balun tu, aku rasa ok jek...sedap jek resepi ko tu...

Beberapa malam sebelum tu lak boiprenku keje malam, maka tak yah le aku pikir sgt dinner ni, dengan liat dan malasnya i had to turn on the stove jugak sbb anak bujang aku tu mmg takleh miss soru... maka....dgn tidak berhemahnya nutrition apa ke barangnya tu inilah meal yg paling senang...cepat dimasak, sedap dimakan...sekali sekala layan masyukkk...

Ammar sedang khusyuknya menghayati sepinggan mee segera...

Gambar close up.. lihatlah betapa terujanya beliau makan sehingga berpeluh2 satu badan, macam baru balik dari ladang laaaa...
And deng, few nights ago tekak ni dgn mengada2nya terasa nak go west lak, so this is our dinner that night, spegeti ngan some fries n chicken drummet yg telah beberapa kali disebat oleh anak bujangku..aku kata kt boiprenku kalu makan selalu camni bolehlah dinamakan pembunuhan diri beramai2, look at how much fat n chole that we've consumed....takpe ler, sekali sekala...

Sekali lagik, pelakon pembantu terbaik, tolak stone n stick jek..

And deng selang sehari tu the mood was still in the air, Saturday morning suddenly the cloud turned to a charcoal color, then the sky started to cry... aiyoh... baru ingat nak gi pasar pagi , terus cancel...tgk dlm fridge apa yg ada, so kenalah gunakan survival skill, bila dlm keadaan darurat camtu, kenalah jadik creative n innovative, cam tgk dlm gambo ni ada daging kebab clon..hahaha.. sebenonya senang je nak wat kebab clon ni, cut into pieces a few sauseges/frankfutter plus daging burger, stir fry with butter, angkat pas tu gaulkan ngan sos cili n mayo.. wallah, your kids gonna love it lah!


Lepas ujan berenti pegi merewang tiga beranak, anak bujangku dah merengek2 nak 'papa', so we stopped by at McD lunch kt situ. anak aku ni masih lagik panggil McD ni papa, pasal dulu dia bekenan beno ngan iklan McD yg ada lagu parappa pappa... jadik tulah nama McD hasil short cut iklan tu, anyway, balik dah nak dekat malam... perut dah berkeroncong.. apa barang perut nak kenyang makan 'papa', lagik tak jumpa nasik sehari, rasa tak fulfil kenyang tu.. so aku masak le benda yg aku ngidam sekian lama bila tgk blog si Wawa ngan Anis..yeah yeah.. sambal ikan sardin... yummy...pas tu terjumpa pulak lah 2 ekor ikan pekasam dlm fridge aku tu yg mana aku pun lupa ada ikan tu sblm ni, makanya.. yang adoooo...
The Kite runner..... hari2 balik keje tgk org main layang2 kt padang permainan, hari2 jugak le anakku itu merengek nak mintak beli layang2, jadik layankan sajelah, tapi main kt depan umah je, tak dek le tinggi mana layang2 tu terbang dee... tgk2 Ayah dia je yg beria...

Comments

Popular Posts