Posts

Showing posts from September, 2009

Hari kedua dihospital

Hari kedua.

Lepas peristiwa hilang kamera yg bukan sikit2 duit terbang masa beli dan tak habih explore lagik featuresnya, anak pulak kena fit. Sume dalam satu hari je tuhan duga, pasti ada hikmahnya. Maybe sebab maki bukan main syoknya sorang diri (tak berani nak bagi depan2 laki) maka tuhan balas yg kedua tu pulak. Aku redha. Dan aku dah biasa. Dah 5-6 thn jugak last Ammar kena fit masa demam, tak sangka dah beso ni kena lagi.

Pagi tadi after dah stabil sikit suhunya, jelang tengahari panas balik, 38.6, 38.2 dan dah masuk petang naik ke 39.5. Sebelum maghrib terus naik 40.4. Ya tuhan, kelam kabut aku ngan nurse lap tuala basah satu badan dia. Tengok Ammar dah menggigil satu badan, aku berdoa dlm hati jgn la kena fit lagi, aku tak sanggup tgk, last masa dia toddler dulu tuhan je tahu camana cemasnya aku tgk mata dia dah naik ke atas dan badan dah kejong tarik2, mulut pun dah sikit berbuih dan biru. Lepas masuk ubat anal dan terus jeram badannya dia dah nampak stabil. Sempat aku terfiki…

Kisah duka lepas raya

12.30 tgh, phone berdering.

Suami : Ada nampak kamera tak?
Isteri : Mana ada, kan saya tinggal kt atas meja tu.
Suami : Abang tadi ada bawa kamera tu dlm poket pastu hilang
Isteri : Abis tu pasal apa tanya saya pulak klu awak yg bawak
Suami : Manalah tau... dah puas cari tak jumpa, last tadi masa kt kaunter urusan..
Isteri : What the????Sume nak boh dlm poket pas tu cicir....
Suami : Nanti cari lagi, nti abang tanya kt org kt kaunter tu..
Isteri : What the????@#$%^^&*
Monolog diri sendiri : dah sah lah hilang tu, mana ada org nak ngaku jumpa pun...what the??? !#$%%^^& punyalah banyak gambar tak semenggah dlm tu...

2 jam kemudian...telefon bunyi lagi
Angah nursery : Akak, Ammar...
Aku : Naper?
Angah : Dia tarik-tarik ni...
Aku : Hah? Dia demam ke?
Angah : tak tau pasal tadi elok je dia sembang ngan kitaorang
Aku : Abis tu camne dia?
Angah : Ni dah lemah ni.....Umi dah curah air kt badan dia...

Bergegaslah aku tengok budak Ammar dah terkulai lepas kena fit. Mintak Ummi Ton ubat anal utk demam da…

Jurnal Raya 2

Image
Raya kedua, malam lepas sambutan hari raya sekampung Telok Bakong kami bertolak ke KL dkt kul 11. Tak kira dah walau deme soh balik pagi2 aku tetap nak singgah KL dulu salin beg dan baju, klu aku bertolak pagi raya ketiga tu pun ntah bila le aku sampai umah emak, nasib aku le kena merentas banjaran titiwangsa bagai d in between 2 moms. Walau aku cuba sedaya upaya utk mengeraskan biji mata supaya jgn tido tapi apakan daya, 5 kilometer yg pertama aku dah krohhhh, konon nak temankan encikku drive memalam ropanya harammmmm tak buleh harap langsung....Pagi yg dah tak pagi sgt tapi sempat le tapau set MekDi Breakfast dah-tu-je-yang-ade bertolak le ke kampung halaman ku Bukit Goh yg tercinta, klu sebelum tu beraya di Telok this taim beraya di Bukit pula. Sesampai je emak menyambutku dgn wajah tersenyum sambil kata nasi dagang tu mok masok esok lah...alhamdulillah, berarti emak masih sihat ala kadar taim raya, emak cam tu la, klu anak balik yg tak sihat jadik sihat. Anak yg dok Teganu sume da…

Jurnal Raya 1

Image
Adusss tak tahan dengo lagu raya yg masih meriah berkumandang meneruis radio hot efem kt opis ni, terpanggil2 aku utk wat ntry raya ni. Mood raya masih menebal giler sampai aku pakai baju raya (yg 2 thn lepas) kt opis ari ni. Siap aku bawak nasi himpit, kuah kacang, rendang dan lemang kt opis ari ni, (yg aku buat ari Sabtu tu, tepuk tangan 10x kt aku yg rajin ni). Dan yang paling tak kicknya sbb bos tak de, rindu aku kt bos aku tu (ngeh ngeh, kenyataan hipokrit ke apa ni?). Okay, mari kita susuri jurnal raya mak yong tahun ni yg makyong rasa meriah juga walau dlm kesederhanaan.
Jurnal Raya di Perak Exact location : Telok Bakong, East Boston.

The lemang preparation .... mungkin lebih cool sekiranya anda memakai bedak sejuk ketika membuat lemang...sayang MIL, tak pernah fail wat lemang tiap2 tahun
Wajah2 riang di pagi raya... tak kurang juga ada yg mengambil kesempatan buat practice bersanding, sangat comel... Potret mistik, eh bukan, potret hari raya... silalah teruskan berposing sorok se…

Countdown Raya Part 2

Image
Ni kira n3 dah lemau ni tapi takpe, teruskan.

Lagi sari dua nak raya tapi persiapan raya tak siap2 lagi. Niat nak serbu jalan TAR diteruskan pada hari Jumaat tu ketika tgh bertungkus lumus membersihkan dan mengemas rumah. Dalam hati tgh berkira dgn harapan encik bos tak le tergesa2 nak balik kampung dia. Mission accomplished. Tak sempat nak cari tudung kaler yg diidamkan, maka tuko plan B, tak jadi pakai baju raya kaler hijau, jadik kaler purplelah 1st raya tu nampaknya. Malam tu mengagau carik baju melayu kaler purple kt yeop Sr. and yeop Jr. Ok, jumpa. Malam Sabtu tu tido kul 2 pagi lepas sambung mengemas umah dan menggantung langsir. Dah boleh balik kampung dgn tenang. Sampai Telok Bakong dah tengahari dan org tgh sebuk mengacau rendang dan membakar lemang (kenyataan yg suka hati). Oklah, aku repay balik masa pagi raya dgn memasak nasi tomato dan ayam masak merah. Tahun ni masak yg simple2 dah le, kang org dah balik semayang raya aku masih berlemuih kt dapur, so raya ni aku buleh le…

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI SEMUA...

Image
Aku akan bercuti mulai esok sampai seminggu. Klu rajin dan berkesempatan aku akan berblogging lagi. Dikesempatan ini aku menyusun sepuluh jari, meminta ampun dan maaf kepada semua pembaca (cheh macam ramai) yg sudi menjengah ke blogku dan membaca kisah hidupku yang tak sempurna ini, andai kata aku tersilap kata, tersalah bahasa maka mengguris hati sesiapa di alam cyber ini maafkan aku yg khilaf ini. Sebagai memetik kata2 dr email yg ku terima :

Mata kadang kala salah melihat.... Mulut kadang kala salah bercakap.... Hati kadang kala salah menduga.....

Maka begitu juga aku.

Selamat Hari Raya, maaf zahir dan batin dari lubuk hati ku.

Aksi Dang Anum aka Perempuan Melayu Terakhir, ches perasan giler kau ...
Ucapan kepada semua :Raya nanti dtg la ke rumah saya ye, klu dtg adhoc camtu je jgn marah klu saya hidangkan biskut Hup Seng cap Ping Pong dgn sirap je, anyway saya sekeluarga ingin mengucapkan selamat hari raya kepada semua walau di mana anda berada, pesanan kepada emak saya : “mak, nti klu…

Countdown raya 1

Image
Nampak gayanya raya ni belasahlah apa yang ada, masa dah suntuk beno nak beli itu ini, eloklah mak yong, elakkan pembaziran. Siapa yg harus dipersalahkan? Ok, takde listing jgn bimbang. Lagi 4 hari la wey nak raya, nasib baik beraya umah org raya pertama ni , klu raya rumah sendiri sumpah hoh tutup pintu tingkap semua kedap2 jgn bagi semutpun masuk sbb umah cam tongkang pecah. Peringatan utk diri sendiri, eh bukan, untuk suamiku yg super cool : sila jgn buat keje last minute ek.

Ok koperal, cepat jalan... pasal keras beno posing kamu ni Ammar? (oh yea lupa, kamu kena paksa posing rupanya). Nampak gayanya baju shaolin yg bapa kamu beli masa kt Tanah Besar ari tulah akan jadi baju raya kamu nanti. Kamu pun tak pose jadi pada2lah ye.. eh, anyway cikgu Su kata this week kamu tersangatlah baiknya berpuasa sepanjang masa kt sekolah, kira2 setengah harilah, betapa bangganya emak kamu ni bila dengo kamu tak memprotes mintak nasik kat pakcik kantin lagi, sebagai upahnya mungkinlah emak dan ayah…

Kutu

Image
Kutu sepertimana tajuk di atas bukanlah kutu kepala atau kutu sampah atau kutu beras atau kutu mat rempit tapi Duit Kutu, yes people in d house kutu yg ala2 belian kredit atau bahasa lebih halusnya berhutang di Kot Mamot lalu gunakan barang dulu bayar kemudian sebegitulah main duit kutu ni. Guess what dgn tak disangka2nya (eleh sebenarnya dah sangka tapi buat2 tak sangka) akak tlh dpt turn duit kutu bulan ini...
Wehuuuuu...dunia lihatlah... duit kutu dan sarang kutunya sekali disertakan disini. Silalah jeles seketika. Sangat harum dan wangi bau duitnya ghau ghau gitu (weh Jim duit ko je bau masam ko tukar kt pasar ramadhan semalam ek? hoho, aku gurau je...). Dah bertahun jugak bebudak opis ni main kutu ni termasuk lah big boss sekali. Aku tak sangka anak Rahimah ini menurun juga saka Rahimah suka main kutu dgn kejiranan kt kampung. Tapi Pn. Rahimah selalu rolling modal wat barang kemas. Baiklah, anak dia sila berhenti teruja sekarang sbb anak dia hanya mampu memegang saat2 keemasan in…

D 22-23 Ramadhan

Image
Saturday, 22 Ramadhan -

What a beautiful and gorgeous Saturday morning ; the sun was smiling, pouring down her glory morning light, the sky never been as blueish as that morning, birds chirping around, bees buzzing around the flower petals, me in my pyjamas (eh, move aside you masam girl from this beautiful pix!) and finally the indon kacak has arrived for the paid job. ok, let's get back to reality...

Rasa tak mo kemana dan juga rasa takmo wat keje apa. Setelah sepakat dgn bos rumahtangga, ari ni dan esok tak mo masak...yang penting kita enjoyy!!! eh, sebuk la ko Nora D. Yey, my kitchen dapat MC 2 hari finally. Angin meroyan tak dek mood nak raya pun dah mai. Kasut, beg, baju raya anaklaki tak beli lagi ni. Tulah pasal, bos tempat keje kenapa gaji masuk lambat ha? Silakan jawap. Sungguh kejam tau. Kang guna duit upah Indon kang menangis 13 hari indon kacak tu kang. Whadefade lah. Nak kemas umah kang koto balik selagi indon kacak tak sudah keje, dah pago terpongeh camtu mestilah b…