Monday, September 28, 2009

Jurnal Raya 1

Adusss tak tahan dengo lagu raya yg masih meriah berkumandang meneruis radio hot efem kt opis ni, terpanggil2 aku utk wat ntry raya ni. Mood raya masih menebal giler sampai aku pakai baju raya (yg 2 thn lepas) kt opis ari ni. Siap aku bawak nasi himpit, kuah kacang, rendang dan lemang kt opis ari ni, (yg aku buat ari Sabtu tu, tepuk tangan 10x kt aku yg rajin ni). Dan yang paling tak kicknya sbb bos tak de, rindu aku kt bos aku tu (ngeh ngeh, kenyataan hipokrit ke apa ni?). Okay, mari kita susuri jurnal raya mak yong tahun ni yg makyong rasa meriah juga walau dlm kesederhanaan.

Jurnal Raya di Perak
Exact location : Telok Bakong, East Boston.


The lemang preparation .... mungkin lebih cool sekiranya anda memakai bedak sejuk ketika membuat lemang...sayang MIL, tak pernah fail wat lemang tiap2 tahun

Wajah2 riang di pagi raya... tak kurang juga ada yg mengambil kesempatan buat practice bersanding, sangat comel...
Potret mistik, eh bukan, potret hari raya... silalah teruskan berposing sorok separuh badan utk cover apa yg patut. I punya cik abe pemalu u tapi yg pasti baju melayu beliau berkaler purple sbb itulah mungkin beliau malu kot, masuk hari raya kedua dan ketiga dah tak ikut tema dah.

amboi segaklah tu.... jgn lebih dari sifu udoh le yeop...

The very popular ayo oren.
After visit the kubur, pi beraya umah Opah Pi, kira the first stop la ni, I laikeee, sungguh klasik umah dia.
Ayo oren lagi... mana ayo sirap ni? eden dah kempunan ayo sirap ni, ke dah pupus tahun ni? Walaubagaimanapun (sikit punya panjang nak eja) ayo oren dlm teacup sangat comel.

Jejak kasih di hari raya, sungguh indah suasana ini. Yang baju putih bunga hijo tulah Opah Pi, MIL pyer adik. Yg baju biru kiri sekali adalah Opah Endet a.k.a MIL.


Oh!... Finally jumpa juga ayo sirap pujaan hati di rumah ketiga beraya... hilang segala dahaga rasanya. Ok, mak yong boleh diam sekarang sbb dah dapat ayo sirap.


Eh, kenapa tak ajak akak main sekali ni dik? (Eceh, statement yang tokleh handle).


Ala cayang busyuk dia nape nangis ni..... anak sapa la ni?

Oh! baby auntie Zura rupanya, nak shushu la tu ye baby Zara ye...sempat singgah di umah Zurashidi kt Teluk Intan utk beraya a.k.a tgk baby Zara, auntie2 jgn jeles, eceh....

Ok, ni versi baby dah control jelita, dah dapat shushu dah.
Last but not the least, sambutan aidil fitri besar2an satu kampung Telok Bakong kt tepi sungai, di belakang umah MIL malam raya ketiga, anjuran TBO.
Warning : anda tidak dibenarkan berdangdut di sini.
Jurnal kedua menyusul. Tunggu....
Di en.

3 comments:

TBO said...

salam

azhar ade ke malam tu teman tak perasan le pulak

Yong Kamariah said...

ada yeop, azhar tu lah yg sesibuk jadik kepala hidang malam tu ke hulu hilionya, keme balik kelumpo malam tu jugak dlm kul 10 lebih

TBO said...

ooo patut lerr teman pun ade bbq malam tu famili punye BBQ abih kat rumah baru gi kat dataran pak anjang tak dan nak jumpe, insyaAllah lain kali jumpe le ngan Encik A tu he he

gambo bbq famili di 25damaibakti4.blogspot.com

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife