Thursday, December 30, 2010

Selamat Tahun Baru & A short trip to Kluang

Bismillahirrahmanirahim.

Sebagai pembuka bicara tahun baru.

Dah nak seminggu masuk tahun baru - baru le ada chan update blog. Hope it is not too late to wish everyone "A very Happy New Year". Been bz sungguh lately. Besa arrr, baget masuk tahun baru berdedai-dedai keje dtg menyerbu. Aku macam ni ler, sihat agaknya nih. Tgk tu sampai aku dah takleh detect dah camana le rasa sihat ngan tak sihat tu, cam sama jek dah. Tapi rasa ok jek. Le maklum ler ngan keadaan perut yg makin membeso nih, makin beso dia makin in a state of berisikolah mak. Doa je lah hari2 mak ni spy semuanya selamat, amin.

So tahun baru cam biasa tiada resolution apa2, aku ttp statik di situ, come what may I'll endure. Sbbnya cam tiap2 tahun nak kurus tp tak tercapai2, nak naik pangkat tak de sape plak sior nak naikkan aku....tambah2 humang haiiii...taim buat appraisal baru2 ni MC aku tahun 2010 sahaja 17 hari dowh! Makanya kelam le sikit utk 2011 punya kemajuan tu, nak tambah anak..haaaa..yg ini nampaknya hampir membuahkan hasil, insyaAllah...so tahun ni mengharapkan yg terbaik dlm hal personal n kerjaya. Nak jadi a better mom and wife..chehchecheh. Tak nak lawan bos...chehchehcheh. Ade ker?

Anyway, cuti jingle bell ari tu I was given a choice hang nak pi Kluang ker ikut mak dan Kak Long bergenjoice di Langkawi? Pi Kluang ikut pak inchik keje, pi Langkawi ikut emak nak shopping sambil katanya nak sponsor expenses perjalanan. Oh emakku, semangat juga dia nak ke Langkawi, ada benda le tu yg dia kenan tp tak sempat nak sentap masa pi tahun lepas. Badan bukan sihat beno tu pun. Anyway, sebagai isteri yg mithali, aku terpanggil utk memilih berada disamping suamiku. Chehchehcheh. Woiii gilo apo? Langkawi tu beb!Pinggan mangkuk tu beb!. Hermmm sebenonya teman idok le solehah cenggitu sekali. Sebenonya sejak berbadan dua ni rasanya klu ikut emak dan Kak Long bergenjoice adalah amat berbahaya kpd penumpang dan bot2 kecil, aku takut depa makan macam2 dan aku ikut goyah keimanan ku...owh tidak uols! Maka jalan selamat pi Kluang. Aku pun tak pernah pi Kluang lagik. Jadi mari ikuti trip ke Kluang nan permai di bawah. I like Kluang!


My Pak Inchik (MPI) masih lagik sebuk ngan road tour pameran photo kompeninya. Dis taim around from JB depa bergerak ke Kluang. Location kt Kluang Mall, makonya makcik bersadai jelah kt KM tuh, klu buhsan makcik balik tpt penginapan. Mulalah aku rasa cuak sbb tak ikut emak. Ammar sukalah lepak kt shopping mall. Aktiviti standard mestilah ada pertandingan mewarna kanak2 cenggini.


Kt sini pun kau bukak opis Ammar, masa org mewarna ko buat separuh jalan, bila org lain dapek hadiah ekau melalak...buat malu omak yo!


1st and 2nd day dok kt Kluang Rest House. Bulehlah.


3 hari berturut3 breakfast kt Kluang Rail Coffee. 3 different cawangan for 3 days in a row. Giler happening kt sini, kopi aisnya sangatlah kaw! Roti bakar kayanya hermmm...mak teguk ayaq lioq jelah..haippp...you can have 1 bite only dowh!


Muka keterujaan nak makan roti bakar.


Chehchehcheh. Mengata emak paku yang serpih...eh apa kena-mengena plak ngan nasi lemak rendang ayam nih? Bukan pinggan kau punya pun. Oklah, adalah saham sket dlm pinggan ni. Pandai buat alasan guna nama emak yek, takut nak gi Langkawi sbb makan kunun...kt sini kemain lagik kau yek...


Hermmm tokleh nak buat apa dah, asal bergambo depan makanan jek muka jadik lagu nih.
Tak sangka telur separuh/suku masak paling sedap dlm dunia ni ada kt KRC nih. Padahal selak je lemari ais kt rumah tu buleh jumpa telur gred A tanpa antibiotik lagik, kicap n pepper sekali, tp ...arghhh magic nih! 3 hari berturut2 cam mereng order telur nih.
Penulis bergambar disamping bun wholemeal tuna bakar yg sedap. Sedak boh!


For some good reason, aku tak pernah tgk citer Melayu kt wayang pun. Bajet tahun depan punya raya musti citer tu kuar tv. Bagi aku a big scale movies with a massive CGI effects baru le worth nak tgk dgn big screen. Tp dgn citer Hantu Kak Limah Balik Rumah ni mak tak tahan boh bila baca reviewnya di media. Tambahan pula MPI org Perok sejati tulen bang. Maka ajak MPI tgk movie ni mlm minggu tu kt Kluang Parade. Amboiii saspen jugak mak inchik ngan pak inchik, le maklumlah, dah nak masuk umuq 10 tahun dak Ammar nilah baru percobaan pertama bawak dia tgk wayang. Kot takut sekor2 kena rembas ngan pak guard campak keluo panggung klu dak Ammar setat mengeluarkan ciri2 autistiknya itu. Parahhhh. So amik show pukul 10.45p.m. bajet Ammar buleh tertido dlm panggung. Hampir sahaja kami liban libu hangat pijor dibuatnya bila Ammar ketawa uncontrollably tgk citer tu. Org laen dah habih gelak dia tak habih gelak lagik, pastu tanya soklan merepek2 kuat2. Nasiblah nak dkt separuh jln citer beliau tlh kiok kepingsanan tertido. Fuihhhh.

Jadik, apa pendapat mak yong ttg citer nih? Che citer...che citerrr...
Ye, mmg betul ni citer lawak. Mcm biasa citer Mamat Khalid agak merapu meraban, but, kekuatan citer2 yeop ni adalah pada lawak situasinya. Lawak parody. Lawak situasi org kampung, sgt dekat di hati. Meleleh juga ayo mata teman gelak2 tgk adegan Johan@Abi Hurairah masa tgh 'mengeram' dlm jamban. Masa tu takut hantu Kak Limah punya pasai masuk jamban kt luo rumah tu bawak radio pastu pasang kuat2. Kt luo jamban si Awie@Usin ngan si lembut bekas penari kebudayaan yg berkerusi roda@Usop tgh tunggu meneman si Abi. Sekali dah senyap dlm jamban tu, tau2 'hantu' Kak Limah dah ada dlm jamban tu jugak ateh kepala si Abi, apa lagik lintang pukang sume lari. Si Abi tak dan pakai seluo rentap tudung saji mengkuang buat skirt. Si Usop lumpoh buleh plak berlari sambil usung kerusi roda, lawak nak mampos. Utk hiburan hati yg gundah gulana, buleh lah layan, alah, dak pun tunggu le DVD pirate pasar malam opsss senang citer.


Ha.. elok le dua beranak nih, sorang dah tergian, sorang lagik terjulur2 kaki tak sampai nak tekan pedal minyak. Sempat depa ni main racing car sementara tunggu show.


Ammar posing dgn Kluang man, eh, maskot.


MPI tgh menyampaikan hadiah kpd pemenang pertandingan photo, open to public, hadiah lumayan juga tu boh.


3rd n 4th day dok kt Gunung Lambak Resort, lepas gian Ammar nak mandi. Brrrr sejuk giler ayo kt sini. Tp airnya teramatlah ceteknya.


On the way balik singgah di Muar...harusssss...nak merasa mee bandung muo yg asli yg dimasak diMuar, masak kt medan selera Kuchai Lama ke tak aci. Mmg pekat mee bandung ni tp agak manis juga kt tekak mak yong rasanya. Oleh kerana perut dah full maka satu mangkuk kongsi 3 org.


Tapi kau kalau berkongsi dgn Ammar beginilah jadiknya. Makanlah kt hang sorang2, baik omak layan lai chi kang. Omak pun gaya muka nyaris nak ke batu belah batu bertangkup dah.


Yeah...back to school pupil! A short trip and cuti was over!


Few more days to 6 mths... hello gorgeous! Chehchehcheh. I mean hok kt dlm perut tu. Aku suka giler cermin nih, asal aku bergambo kt sini je aku nampak tak baper beso, asal tak baper beso je aku bergambo kt sini...kita suka, kita suka. Padahal ari tu terserempak ngan somebody dia kata perut aku dah nampak cam 7-8 bulan. Haiyaaaa...camanalah klu dah 7-8 bulan tu yekkk...

Friday, December 24, 2010

Makan secara sihat... ye ker?

I am still adjusting myself with diabetic pregnancy, especially with the diets and such. Sangat sukar rupanya tu curb yourself with the extra cravings like any normal pregnant woman. Eiiii mak tak suka, tak suka! Nak2 klu gi outing, terpaksa menghadapi battle dlm hati sambil mencounting carbs and kalori. Dlm berdiet2 tu kengkadang tak buleh harap jugek... ah, aku insan yg lemah..ah hanya mampu berserah....tetiba mak teringat la pulak lagu akak Dara a.k.a Rohana J. nih.


At 5 1/2 mths nih, klu tak kerna diabetic pregnancy ni mau badan mak membeso bagai juara 2 kali ganda dari saiz ini. Tadi baru je jumpa physician yg monitor kadar gula mak nih, so far so good ler, oiiii...manalah tak so far so goodnya, taim gula terbabas tu ko buat bodo jek tak catit dlm buku catitan tu yekkk ahaksss...Pastu jumpa sekali ngan gyne...alhamdulillah, the little one so far so good juga...sex dia pun dah nampak dah...harap2 oklah sampai tiba masanya nak keluo nti, takut juga makcik ngan keadaan makcik ni kan...minta doa yg baik2 aje lah kan, amin. Oh iya, tangan ngan lengan2 mak tu tak leh wat apalah kan gebu dan 'gagah perkasa' cam tu jugak...

As a typical Malay, aku nak makan nasi jugak! Tak kira, tak kira, klu tak dapek nasi sehari rasa tak kenyang! Tp la ni, cuba makan sekali jek sari, so malam tu menyasau mikir nak makan hapa, kengkadang bihun sup, kengkadang roti-rotan whole meal...dah masuk pukul 10 ke atas dah mulalah ianya..gendang-gendut tali kecapi dah putus - LAPORRRR tapi ku tahan jebat. So lately, I got to be creative in innovating the recipe yg bukan nasi. Hermmm.. tapi belum tentu tak tinggi carbs and calonya...lantak!

One of the invented recipe yg ceduk sket idea dr blog2 hopping ni is as follows : puff from whole meal roti paratha. Hermmm...surprisingly, I just love it, esp. the filling! Filling tu ide spontan jek pun, tp I'm sure musti ada yg pernah buat ianya pun.

Resepi fillingnya itew yg mak rasa sesuai dijadikan filling chicken pie :

- some boneless chicken breast, cincang
- 3 cloves of garlic, chopped
- 1/2 big onion (bawang Holland preferably), chopped
- a bit of black pepper, tumbuk, or pepper hok ready made dlm botol tu
- 1 tbs chilli paste (optional, klu nak pedas terangkat)
- 1-2 tbs tomato sauce
- some mix herbs
- some green peas dlm tin ke, frozen ke
- 1/2 tin of spaghetti sauce of mushroom carbonara (I use Campbell's Prego Mushroom Carbonara)- yes, the white creamy one
-salt n sugar to taste

Cara2nya :
- Heat some olive oil
- add in the onion and cloves and stir until fragrant
- add in chicken, fry until it cooked (and add some water)
- add in pepper, tomato sauce, chilli paste n mix herbs
- put some salt (little bit only)n some sugar to taste
- add in the carbonara sauce and peas
- bring to the boil, simmer for few minutes until thick
Mamamia, ready to salsa!

Mak oihhh...berpeluh makcik yg mengaji sekolah agama rakyat ni nak mereka ayat omputih nih, kesian pakcik internet ni asek2 bagi line merah aje kt ayat2 tu gegege...


Jadik, pilihlah mana2 kulit pastry ready made ker, and put the filling. I use the whole meal roti prata


And terlangkup and ketip ngan garpu cenggini...sapu sedikit kuning telur diluar utk kesan kilatan terhebat, and bakarlah dlm oven pilihan masing2, heat the oven at 170-180 deg for about 20 mins.


tadaaaa...filling itew sengaja dijulurkan keluo utk kesan lebih dramatik..klu tak boh chili paste pasti kaler dia suci jek cam chicken pie filling.


And sometimes I make a toast like this with whole meal roti, sapu je creamy carbonara sauce, slice frankfutter, tabur sikit peas and drizzle ngan sos cili, jadik le ala2 mini piza kt kedai roti terpilih diMalaysia tu.
Dan kesannya? Agak tidak baik juga utk gula dlm darah...ngeeee...

Sekian. Until next taim. Have a merry weekend everibodi!

Sunday, December 19, 2010

Tag smiley : Looking Great Smile 2010 contest by Zainatun Adilah

Yeay...contest dah nak habih barulah ada masa nak buat nih. Sebenonya mmg nak tunggu habih pun, saje suka-suki nak main2 tag dr Cik Patin yg suka masak n Madam MM the vogue lagi bz mom.
Tak susah sebenonya nak cari gambo makcik tak sengeh, sumenya tak dek tak sengehnya melainkan sengih2 belaka. Nak2 lagi gambo tgh meronggeng jenjalan. Genjoice sgt la tuh.


Sengeh ayu sangat la tu bajet berangan cam gi obersea. Ni kt Bukit Tinggi Colmar, hujung minggu bangun terpisat2 tanya pakweku nak buat/gi mana minggu ni? Terus persetujuan dicapai nak meronda2 Bukit Tinggi dan teruslah buat2 tersesat ke sini. Errrr....Ammar mmg disqualified terus dlm contest ini.


Amboiiii sengeh manjang masa dlm boat round d Island kt Pulau Perhentian. On d way nak gi snorkeling with my elder sis. Sengeh lebo kak Nanie masa ni yek... lepas kejadian ini terus moyok mabuk laut. Bukan Ai, tp dia, Ai ni klu aktiviti cuti2 cam ni mabuk duit jerkk...

-------------------------------------
Meanwhile...

Itu gambo lama, hok kt bawah ni gambo baru. Last Saturday, me n some close friends kt kolej dulu tlh mencapai waktu yg sepakat buat small gathering kt umah Doc Anis di Putrajaya. What a day! Mmg kecoh satu umah bila terkenangkan kenangan2 lama. 16 years passed tapi still kepohchi dan ting tong cam dulu2 lagik. It was a pot-luck style punya gathering, me got excuse tak masuk dapur selamat dowh, bawak buah2an jerk teheee...alasan dowh! Good food, good company, best host, what a party! Tp masa je ler rasa cepat no berlalu, dah ada anaklaki nih cenggitu ler...byk komitmennya.


Back to those good old days...antara close friends masa zaman kolej dulu yg muda-mudi, comey lotey belaka2 nih.. adusss mereng mak ingatkan zaman mak hok slim melim nih dulu..I lost hope dah nak get back into this shape again....

After 16 years....


Photo credit to Doc Anis, le maklum le kamera aku canggih bebeno gambonya babe! Dr zaman dok kolej sampai la ni hang mmg photographer kami yg tegar! Sume pun tersengeh gumbira taim ni, kt dapuq pun jadik klu bab posing2 nih! Doc Anis hok tudung pinky merah tu, semoga sukses ngan PHD ko n happy living kt SP nti! Mak Yana n Dilla, dah habih marking paper bebudak ke? Hihihi...selamat back to school di faculty for the next semester, sireh pulang ke gagang betui la uols yek. Mokcik Zuren and I, you know who we are nowadays ngeh ngeh...oh yea, madam Zura jek belum sampai lagi taim nih..


Close up sket, bersengeh-sengehan ngan datin Z yg baru balik honeymoon lagik kt Ostolia. Sungguhlah ko tak byk berubah in features n face as well babeh! Hot mama dowh! And me in my 5 mths of pregnancy, tak semenggah beno duduk tu!

Sekian saje gambo sengeh2han pada kali ini. Kita berjumpa di lain rancangan, genjoice sume yek. Nak tag kt org pun dah tak dek makna derrrr...contest dah expired dowh!

Friday, December 10, 2010

2010... dah nak habis

2011 is approaching very, very soon, terasa amat cepatnya masa berlalu. Macam2 benda yg berlaku sepanjang 2010 nih, and been very busy towards the year end cenggini. Satu2nya benda yg aku masih cam tak caya sampai hari ni is that there is a living thing inside my tummy. Macam tak caya prengnant sekali lagi after nearly 10 years. 5 months already but aku rasa cam baby kurang aktif berbanding dia punya big brother dulu. Ke sbb baru masuk 5 bulan, ntah lah...dlm pikiran tu dok bimbang yg macam2 dowh. Lambatnya nak tunggu 4 bulan lagik nih sighhh....

Anyway, 'rumah' aku ni makin lama makin suram adanya. Malasnya nak tulih blog dlm keadaan sekrang. Ilham tak masyuk kot. Tak per, tak per, mamanlai...ekceli sekrang aktiviti aku bersidai sambil tgk channel masak2 cam AFC dah mai balik dahhh... cuma nak masak jek nan ado. Geramnya tgk chef2 tersebut memasak dgn sgt cool with the very tempting food, mulalah gatai tgn nak pegang periuk belanga. Anyway, aku tak dek benda nak citer sgt kecuali citer bergambar cam kt bawah nih. Layanz jelah...


Ini agaknya Class of 2010 by Ammar... Ammar mmg suka melukis bila dah penat hadap pc. Kelasss kawan2 ko Ammar, ada macam2 pesen style rambut!

----------------------------------------------------------------
Meanwhile, bapa ke outstation lagik...


Oh, bukan, bukan, ni namanya bajet gi vacation tak bawak anakbini...


Sambil duduk bawah payung tgk bidadari muda jelita menari2..


Yeah, yeah, beliau pegi buat2 pameran photo cenggini, mmg sangat genjoy bapa...

Bagi emak pula, sudah lama kepingin nak bercuti bajet murah ala2 rebutlah tawaran tambang murah Air Asea sekarang. Sepatutnya tgh atau hujung tahun ni kami tlh bercadang-cadangan nak meronggeng ke Sabah, dari pulau Manukan ke Ranau Sabah, tp plan tuhan tiada siapa yg menduga. Tak koserlah plak mak nak gi jalan2 genjoice dlm keadaan sekarang, sbb mak dah plan nak makan seafood dgn tersgt hebatnya tersandar kekenyangan tp nan ado sbb sekrang ni kena jaga gula dlm darah 24 jam sari...haihhhh....


Ini gambar berangan emak ala2 sipakah-kau-alien-from-the-mars, emak berangan gi jalan2 makan angin. Dah lama rasanya mak tak pegi bercuti...


Hujung tahun emak buat2 sibuk bermeeting-meetingan berhempas pulas nak menghabiskan sisa2 KPI yg belum tercapai sambil pasrah jelah bila taim buat performance appraisal tu. Harap2 tahun depan ada bonus menunggu.


Sangat2 crave for this...

Tu jelah nukilan pd kali ini dlm mode keterpaksaan.
p/s : utk Cik Patin and madam MM, next koi akan usahakan tag sengih dr awok tu yekkkk

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife