Monday, February 23, 2009

JALAN2 HUJUNG MINGGU..

Rancangan untuk mengejutkan En. A dengan teriakan "SURPRISE" dgn sebijik kek ditgh malam minggu tu tak menjadi. Kenkonon pakat ngan Kak Long kecik nak bergelap pas tu bila En. A masuk umah pakat jerit tu tapi masuk kul 11 mata memasing bagai digam2 n terus tido sampai pagi.

Lepas Subuh mata tak mau lelap dah. Cakap kt En. A jom pi mana2. And that day we thought we want to have some adventure. Masuk dapur aku stat masak nasi lemak ngan sambal bilis petai + sambal sotong, pack2, we want to have some picnic. And being lembap as I am, kul 10 lebih baru bertolak, pi mana? Heh, we all menghala ke Pahang. Dari Karak keluo tol Lanchang. Dari KL ni tak sampai 2 jam perjalanan sampailah ke... Kuala Gandah Elephant Sanctuary! Nak melawat gajah laaaa... How nice! Selalu unplanned activity, sesuka ati kitaorang je, bukan pernah pegi pun, ntah tutup ke, renovate ke, pakai belasah jekk... So, here we go...
















kami disambut dgn 2 ekor baby elps yang OKU (kaki dia kudung daa kena trap ke apa..) yg ramah dan berbulu kasar dan lapar, apa2 barang pun dia amik makan... tapi bila dia 'mengaum' Ammar lintang pukang cabut lari...
















perut dah laparr.... This what we had for brunch kt situ... nasi lemak n sambal bilis petai n sambal sotong n petai2nya sekali n kek coklat moist yang aku beli kt pasar pagi yg sedap giler
















Menikmati brunch kt dlm pondok tepi sungai... nasib baik bau perfum encik & mak encik gajah tak naik....

















Mak yong n d elps.. similiarity? in size.... hihihi.... ni tgh panas giler sampai member kt belakang tu amik air dlm kolam kecik dan simbah kt badan dia.. siannn...

kt sini buleh bagi elps makan time lunch diorang....































or, free elps riding, tapi take note : hari2 the first 120 people je buleh naik ni, masa pi ni kami dah dpt red sticker, maknanya tak dapek la nak menolong yooo... cuci mata jolah....

















atau... boleh naik gajah ni masa depa mandi, sampai dlm sungai ni gajah ni akan menghumbankan 'mangsa'nya dlm air, disarankan bawak baju spare klu nak join aktiviti ni, ni open to eberibodi tapi gue? pikir 18 kali gek nak join ni...


















atau.. boleh join 'mandikan' gegajah ni...

















atau, tengok je le dema berkubang dlm ayor.. tapi mana Ammar yek?















laaaa... rerupanya dak ni elpsfobia -bukan je gajah, kambing pun takut - nak dekat pun puas paksa, siap berteriak lari lagi.. jadi... beliau asek terliur nak masuk sungai ni, senyap2 lari ke sini sengsorang...















last but not the least... acara ini menutup aktiviti weekend tu....En. A siap pakai songkok lagik.... patriotik nyer, baru lepas baca buku Onn Jaafar agaknya tu.... sigh...what a tiring weekend tapi seronok!

Friday, February 20, 2009

Selamat Ulang Tahun Sayang : episod 2

Ni lebih kurang h/phone boiprenku (tak baper ingat model apa), kurun sebelum masihi. Tiap kali besday aku cakap nak bagi present h/phone yg 'up' sket (how nice, what a surprise!). Tapi tiap kali tu le beliau marahkan aku sbb kata dia wat apa membazir, janji boleh wat n terima call. Ok la (save duit mak). Bukan apa, beliau selalu seloroh, kalu dlm meeting editorial tepon ahli jemaah meeting sume bunyi cecanggih, tapi time dia klu tepon terbunyi akan ber sound like 'kurrrr, kurrr... , jadik, mak kata, "hey! jangan malukan saya ok!" .... tapi beliau cam biasa, wat dek je... ye ler, klu tepon canggih ada le bunyi lagu terkini dak pun apa fonik2 tu... maka, tak jadi lagi le mak yong tahun ni nak bagi hadiah tepon, senang gek ada boipren yg tak demanding ni, mak bukan apa, utk beli something yg agak terlebih sudaaa kena tanya Prime Minister dulu, kang Menteri Kewangan kena sack...






So, I happened to go to bookstore (sbb terbertugas), and I thought.... ye, dia suka membaca, every night before sleep, mesti dia mengadap bahan bacaan seblm lelap mata...
tapi buku apa gue nak beli kt dia ni arr...














takkan yang ni kot....hemmm...not this one... definitely not..









Diakan suka history n politics, so, after so much thought I bought this...erkkk.. buleh ke ni??? (zzzzzzzzzzzzz...)
Tak macam tahun lepas, dah seminggu terlepas baru gue teringat besdaynya (sampai macam2 hint beliau bagi), tahun ni sebelum seminggu gue dah teringat besdaynya (symptom typical things to be forgotten of d 1st quarter of marriage ke aku ni? nope, maybe just aku je....heh..)
Tak macam tahun2 yg sudah, gimik aku selalu poskan kad besday samada alamat kt umah sendiri, atau kt opis dia (how pathetic la this woman...), tahun ni aku boh bawah tudung saji je (lagi menyedihkan aku ni..). Pegagi buta, selepas Subuh, aku menyelinap ke dapur sendiri dan boh kt situ, aku kompiden mesti beliau akan buka tudung saji tu sbb beliau keje malam. Antara pesanan keramat dari isteri dia adalah, may you'll get richer and richer (tak le rich pun, doa ni), healthier n healthier, n, stay handsome always (bodek)...hehhehe. Happy birthday, love, semoga dipanjangkan umur dan diberkati Allah selalu...(I owe you a dinner n birtday cake, just wait n see..)

Tuesday, February 17, 2009

LUCKY : Selamat Ulang Tahun Sayang...

2 hari lagi lelaki yang terpenting dlm hidup aku bakal melangkah ke usia 41 thn (mak, tuanya rasa..). Tetiba terdengar pulak lagu Imran Ajmain ni...tetapi terlebih dahulu dedikasiku terhadap beliau adalah lagu yg aku suko no dengo ni, to my darling, this one is for you :

Lucky - Jason Mraz ft. Colby Caillat

(my lover ) : Do you hear me,
Talking to you
Across the water across the deep blue ocean
Under the open sky, oh my, baby I'm trying

(me) : Boy I hear you in my dreams
I feel your whisper across the sea
I keep you with me in my heart
You make it easier when life gets hard

(my lover n me) : Lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh

They don't know how long it takes
Waiting for a love like this
Every time we say goodbyeI wish we had one more kiss
I'll wait for you I promise you, I will

Lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Lucky we're in love every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

(my lover) : And so I'm sailing through the sea
To an island where we'll meet
You'll hear the music fill the air
I'll put a flower in your hair

(me) : though the breezes through trees
Move so pretty you're all I see
As the world keeps spinning round
You hold me right here right now

(me n my lover) : Lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Lucky we're in love every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

(hemm.. terbayang cam citer Hindustan klu gue nyanyi lagu ni ngan suami gue)

Taraaaa....

Pssttt..... jgn bagitau beliau, gambo ni gue kidnap dlm personal album beliau, masa zaman anak teruna sunti lagi ni, nahas gue kalu beliau tau ni, now, gue lost hope utk menyaksikan beliau shrinking jadi camni, jgn tanya gue macamana beliau buleh jadi macam sekarang, anyway, cinta gue terhadap beliau stays the same, size doesn't matter, does it? Dear darling husband as well my soulmate, I'm LUCKY that I'm love with my best friend, and I'm LUCKY to have stayed where we have stayed, Happy Birthday, love!

Thursday, February 12, 2009

While you were sleeping...


While you were sleeping...peacefully in your slumber like this, with the same innocent pose, nearly every night..

I think about you...

About your future...

Wondering what the future might held for you?

What would you be when you grow up?

Would you be like a normal person? Or worse?

Would you be able to take care of yourself? Or need a guidance for the rest of your life?

Would you manage to find the right path? Or lost forever when your father and I were gone?

Would you find the love of your life? Or you could never feel any at all?

Would you bear your own child? Or alone in this reckless world when you're getting old?

Would you be rejected when we weren't there for you to turn to, or to console, hold and hug you anymore? Would there be anyone who could love your dearly like us do?

Thus, my dear child, I lay you under God's loving care and protection... for He knows the best of what the future might held for a special child like you.. May Allah bless you, and be with you, always, my dear child.

Good night, love...

Laugh, play, run, leap and be happy always...

For you know that you can always turn and lean on us, your mother and father, who'll never fail to love you until the day He'd take us...

And leave the rest to Him, Allah the Almighty...

Wednesday, February 11, 2009

Wisteria Lane, dan dari Sungkai ke Bota Kanan..

Yea, yea, Desperate Housewives is back! Perempuan2 kt Wisteria Lane kembali mewarnai malam2 Selasa gue. Dari Season 1 sampailah nak masuk Season 5 ni aku le pengikut setia drama bersiri ni (is it becoz i'm the desperate one? heheh.. nonono...kidding..). Dah ketagih dah tengok pompuan2 yg a bit bitchy, manupulative, treacherous tapi amat cherishkan persahabatan dlm citer ni (is it true there's a bitchy side in every woman's heart? org putih le kata, very subjective ni, cam klu ada sket perasaan cam masih terbayangkan dream guy ke buleh dikatakan bitchy ke.. tatau la mak) ..hihihi... bahasa mak pung... dulu anak aku pun naik sama tgk citer ni, tapi masa intro je sbb dia seronok tgk epal merah2 tu n music pengenalan, pas tu dia wat hal sendirik, tapi ada sekali dia tertengok adegan sensor yg tak sensor, terus aku tutup mata dia, pas tu elok pulak dia kata dan beri penerangan kt aku ... "orang tu sayang kat dia...sbb tu la dia peluk, dia cium dia..' alahai, nasib baik otak suci lagik, terus le aku cover line mereka2 citer ngan ayat utk tujuan pembelajaran (utk sex education maybe a bit early lagi), so aku memberi penerangan yg sgt innocent dan suci je... lepas tu aku akan pastikan Ayah dia dah bawak dia tido dah jam tu... oklah, enough of citer tu....

Pagi Ahad bangun tido terpisat2, tanya En. Azhar nak gi mana, nak wat apa ari ni? En. Azhar kata teringin nak rendam kaki dlm air panas, so off we go to Hot Spring Sungai Kelah (huh, taktik la tu, sebenonya alasan nak balik kampung dia tu...). Sebenonya aku dah pernah pegi kt sini, my lover tu je yg belum pernah pegi, dah puas berendam mandi air yg sejuk ngan Ammar dicelah2 org ramai tu (ye ker punca mata air gunung?), pi berendam kt air panas lak. Memang betul lah En. Azhar nak gi rendam kaki je kat situ, setakat celup kaki je, tak teringin pun dia nak mandi, tinggal aku ngan anak je yg ia2 berendam. Dah puas berendam, mandi, start enjin dan berangkat le ke Telok Bakong, Bota Kanan yang tinggal separuh perjalanan lagik tu. Sebenonya lelaki itu nak wat survey citer politik Perak yg tgh hangat sekrang ni, sbb mlm tu dia lepak kt tebing sungai perak ngan org2 kg sampai kul 2 pagi, tak pe ler, janji curiosity dia tu terjawap..... ate, teman orang Perghok!


Mandi-manda kt Sungai Kelah Hot Spring.... tapi ni kt area air gunung, sejukkk... aku pun ntah berapa kali panjat papan luncur kt sotong kt belakang tu dan terjun, syiokkk...



Ammar posing ngan sepupusnya di kampung Telok Bakong. Umah mak mentua gue betul2 kt tebing sungai Perak ni. La ni abang ipo aku dah meratakan tempat ni jadik tempat istirahat, la ni hari2 pun buleh berkelah makan kt sini, best gek, sambil makan angin sempoi2 bahasa bertiup nyaman...


Ammar sedang menikmati sepinggan nasik goreng yg dimasak oleh Toknya di tepi tebing Sungai Perak..


Fuh... sedapnya nasik goreng Tok, ye Ammar? Bersaksikan pulak panorama indah dan nyaman... kome tak tau, memalam deme berkaraoke kt sini....

Friday, February 6, 2009

Workout yourself!


Ntah camne rasa keinsafan datang menderu2 dlm diri aku. Nak2 bila tgk gambo aku dlm kamera dan dlm komputer. Aku pun hampir tak cam tu aku. Ditambah lagi dgn kenyataan bahawa aku ni salah seorang pewaris penyakit mak aku, sooner or later... dan pulak, lagik 2 bulan aku dah pun nak masuk 35 tahun (ishhh tua no rasanya...). Misi nak jaga makan dan dan turunkan sket kalau buleh berat badan ni dtg membuak2 (dan setiap tahun keinsafan tu dtg tapi hangat2 taik ayam jerr). Maka dgn berkobar2 aku beli CD workout yourself, wat senaman kt umah. CD tu khas utk org yg malas ke gym cam aku. Kt opis aku ada gym tapi mak, liat no aku nak turun gym tu. Memula rajin gek turun pas tu...out....

Masuk ari semalam dah 4 ari aku ikut rejim senaman Jennifer Ellison ni. Balik keje terus on. Rasa seronok plak, dan rasa sego je bila peluh keluo. Terpaksale aku korbankan citer SpaQ, heheh (cam meluat je tgk pelakon jadik Marlia tu pun...).
And 5,6,7 n 8....

Oh! yea, semalam daku terima titipan dari adinda tercinta, Ajie, yang sedang tour de Europe 2 minggu dgn isterinya tersayang. Buat adinda, kekanda harap adinda baik2 saja di rantau orang, walaupun khabarnya suhu di bawah paras beku sekarang. Jgn lupa bawalah sedikit ole2 untuk kekanda yang hanya mampu duduk di sini saje. Pandai2lah adinda top up apa2 yg patut utk di bawa pulang. Jgnlah adinda bimbangkan bonda di sini, pandai2lah kami jaga ia. Semoga adinda selamat tiba kembali ke tanahair, doa2kanlah suatu hari nanti kekanda juga akan turut terselit di dalam gambar2 tersebut, Amin....



Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife