Thursday, December 30, 2010

Selamat Tahun Baru & A short trip to Kluang

Bismillahirrahmanirahim.

Sebagai pembuka bicara tahun baru.

Dah nak seminggu masuk tahun baru - baru le ada chan update blog. Hope it is not too late to wish everyone "A very Happy New Year". Been bz sungguh lately. Besa arrr, baget masuk tahun baru berdedai-dedai keje dtg menyerbu. Aku macam ni ler, sihat agaknya nih. Tgk tu sampai aku dah takleh detect dah camana le rasa sihat ngan tak sihat tu, cam sama jek dah. Tapi rasa ok jek. Le maklum ler ngan keadaan perut yg makin membeso nih, makin beso dia makin in a state of berisikolah mak. Doa je lah hari2 mak ni spy semuanya selamat, amin.

So tahun baru cam biasa tiada resolution apa2, aku ttp statik di situ, come what may I'll endure. Sbbnya cam tiap2 tahun nak kurus tp tak tercapai2, nak naik pangkat tak de sape plak sior nak naikkan aku....tambah2 humang haiiii...taim buat appraisal baru2 ni MC aku tahun 2010 sahaja 17 hari dowh! Makanya kelam le sikit utk 2011 punya kemajuan tu, nak tambah anak..haaaa..yg ini nampaknya hampir membuahkan hasil, insyaAllah...so tahun ni mengharapkan yg terbaik dlm hal personal n kerjaya. Nak jadi a better mom and wife..chehchecheh. Tak nak lawan bos...chehchehcheh. Ade ker?

Anyway, cuti jingle bell ari tu I was given a choice hang nak pi Kluang ker ikut mak dan Kak Long bergenjoice di Langkawi? Pi Kluang ikut pak inchik keje, pi Langkawi ikut emak nak shopping sambil katanya nak sponsor expenses perjalanan. Oh emakku, semangat juga dia nak ke Langkawi, ada benda le tu yg dia kenan tp tak sempat nak sentap masa pi tahun lepas. Badan bukan sihat beno tu pun. Anyway, sebagai isteri yg mithali, aku terpanggil utk memilih berada disamping suamiku. Chehchehcheh. Woiii gilo apo? Langkawi tu beb!Pinggan mangkuk tu beb!. Hermmm sebenonya teman idok le solehah cenggitu sekali. Sebenonya sejak berbadan dua ni rasanya klu ikut emak dan Kak Long bergenjoice adalah amat berbahaya kpd penumpang dan bot2 kecil, aku takut depa makan macam2 dan aku ikut goyah keimanan ku...owh tidak uols! Maka jalan selamat pi Kluang. Aku pun tak pernah pi Kluang lagik. Jadi mari ikuti trip ke Kluang nan permai di bawah. I like Kluang!


My Pak Inchik (MPI) masih lagik sebuk ngan road tour pameran photo kompeninya. Dis taim around from JB depa bergerak ke Kluang. Location kt Kluang Mall, makonya makcik bersadai jelah kt KM tuh, klu buhsan makcik balik tpt penginapan. Mulalah aku rasa cuak sbb tak ikut emak. Ammar sukalah lepak kt shopping mall. Aktiviti standard mestilah ada pertandingan mewarna kanak2 cenggini.


Kt sini pun kau bukak opis Ammar, masa org mewarna ko buat separuh jalan, bila org lain dapek hadiah ekau melalak...buat malu omak yo!


1st and 2nd day dok kt Kluang Rest House. Bulehlah.


3 hari berturut3 breakfast kt Kluang Rail Coffee. 3 different cawangan for 3 days in a row. Giler happening kt sini, kopi aisnya sangatlah kaw! Roti bakar kayanya hermmm...mak teguk ayaq lioq jelah..haippp...you can have 1 bite only dowh!


Muka keterujaan nak makan roti bakar.


Chehchehcheh. Mengata emak paku yang serpih...eh apa kena-mengena plak ngan nasi lemak rendang ayam nih? Bukan pinggan kau punya pun. Oklah, adalah saham sket dlm pinggan ni. Pandai buat alasan guna nama emak yek, takut nak gi Langkawi sbb makan kunun...kt sini kemain lagik kau yek...


Hermmm tokleh nak buat apa dah, asal bergambo depan makanan jek muka jadik lagu nih.
Tak sangka telur separuh/suku masak paling sedap dlm dunia ni ada kt KRC nih. Padahal selak je lemari ais kt rumah tu buleh jumpa telur gred A tanpa antibiotik lagik, kicap n pepper sekali, tp ...arghhh magic nih! 3 hari berturut2 cam mereng order telur nih.
Penulis bergambar disamping bun wholemeal tuna bakar yg sedap. Sedak boh!


For some good reason, aku tak pernah tgk citer Melayu kt wayang pun. Bajet tahun depan punya raya musti citer tu kuar tv. Bagi aku a big scale movies with a massive CGI effects baru le worth nak tgk dgn big screen. Tp dgn citer Hantu Kak Limah Balik Rumah ni mak tak tahan boh bila baca reviewnya di media. Tambahan pula MPI org Perok sejati tulen bang. Maka ajak MPI tgk movie ni mlm minggu tu kt Kluang Parade. Amboiii saspen jugak mak inchik ngan pak inchik, le maklumlah, dah nak masuk umuq 10 tahun dak Ammar nilah baru percobaan pertama bawak dia tgk wayang. Kot takut sekor2 kena rembas ngan pak guard campak keluo panggung klu dak Ammar setat mengeluarkan ciri2 autistiknya itu. Parahhhh. So amik show pukul 10.45p.m. bajet Ammar buleh tertido dlm panggung. Hampir sahaja kami liban libu hangat pijor dibuatnya bila Ammar ketawa uncontrollably tgk citer tu. Org laen dah habih gelak dia tak habih gelak lagik, pastu tanya soklan merepek2 kuat2. Nasiblah nak dkt separuh jln citer beliau tlh kiok kepingsanan tertido. Fuihhhh.

Jadik, apa pendapat mak yong ttg citer nih? Che citer...che citerrr...
Ye, mmg betul ni citer lawak. Mcm biasa citer Mamat Khalid agak merapu meraban, but, kekuatan citer2 yeop ni adalah pada lawak situasinya. Lawak parody. Lawak situasi org kampung, sgt dekat di hati. Meleleh juga ayo mata teman gelak2 tgk adegan Johan@Abi Hurairah masa tgh 'mengeram' dlm jamban. Masa tu takut hantu Kak Limah punya pasai masuk jamban kt luo rumah tu bawak radio pastu pasang kuat2. Kt luo jamban si Awie@Usin ngan si lembut bekas penari kebudayaan yg berkerusi roda@Usop tgh tunggu meneman si Abi. Sekali dah senyap dlm jamban tu, tau2 'hantu' Kak Limah dah ada dlm jamban tu jugak ateh kepala si Abi, apa lagik lintang pukang sume lari. Si Abi tak dan pakai seluo rentap tudung saji mengkuang buat skirt. Si Usop lumpoh buleh plak berlari sambil usung kerusi roda, lawak nak mampos. Utk hiburan hati yg gundah gulana, buleh lah layan, alah, dak pun tunggu le DVD pirate pasar malam opsss senang citer.


Ha.. elok le dua beranak nih, sorang dah tergian, sorang lagik terjulur2 kaki tak sampai nak tekan pedal minyak. Sempat depa ni main racing car sementara tunggu show.


Ammar posing dgn Kluang man, eh, maskot.


MPI tgh menyampaikan hadiah kpd pemenang pertandingan photo, open to public, hadiah lumayan juga tu boh.


3rd n 4th day dok kt Gunung Lambak Resort, lepas gian Ammar nak mandi. Brrrr sejuk giler ayo kt sini. Tp airnya teramatlah ceteknya.


On the way balik singgah di Muar...harusssss...nak merasa mee bandung muo yg asli yg dimasak diMuar, masak kt medan selera Kuchai Lama ke tak aci. Mmg pekat mee bandung ni tp agak manis juga kt tekak mak yong rasanya. Oleh kerana perut dah full maka satu mangkuk kongsi 3 org.


Tapi kau kalau berkongsi dgn Ammar beginilah jadiknya. Makanlah kt hang sorang2, baik omak layan lai chi kang. Omak pun gaya muka nyaris nak ke batu belah batu bertangkup dah.


Yeah...back to school pupil! A short trip and cuti was over!


Few more days to 6 mths... hello gorgeous! Chehchehcheh. I mean hok kt dlm perut tu. Aku suka giler cermin nih, asal aku bergambo kt sini je aku nampak tak baper beso, asal tak baper beso je aku bergambo kt sini...kita suka, kita suka. Padahal ari tu terserempak ngan somebody dia kata perut aku dah nampak cam 7-8 bulan. Haiyaaaa...camanalah klu dah 7-8 bulan tu yekkk...

Friday, December 24, 2010

Makan secara sihat... ye ker?

I am still adjusting myself with diabetic pregnancy, especially with the diets and such. Sangat sukar rupanya tu curb yourself with the extra cravings like any normal pregnant woman. Eiiii mak tak suka, tak suka! Nak2 klu gi outing, terpaksa menghadapi battle dlm hati sambil mencounting carbs and kalori. Dlm berdiet2 tu kengkadang tak buleh harap jugek... ah, aku insan yg lemah..ah hanya mampu berserah....tetiba mak teringat la pulak lagu akak Dara a.k.a Rohana J. nih.


At 5 1/2 mths nih, klu tak kerna diabetic pregnancy ni mau badan mak membeso bagai juara 2 kali ganda dari saiz ini. Tadi baru je jumpa physician yg monitor kadar gula mak nih, so far so good ler, oiiii...manalah tak so far so goodnya, taim gula terbabas tu ko buat bodo jek tak catit dlm buku catitan tu yekkk ahaksss...Pastu jumpa sekali ngan gyne...alhamdulillah, the little one so far so good juga...sex dia pun dah nampak dah...harap2 oklah sampai tiba masanya nak keluo nti, takut juga makcik ngan keadaan makcik ni kan...minta doa yg baik2 aje lah kan, amin. Oh iya, tangan ngan lengan2 mak tu tak leh wat apalah kan gebu dan 'gagah perkasa' cam tu jugak...

As a typical Malay, aku nak makan nasi jugak! Tak kira, tak kira, klu tak dapek nasi sehari rasa tak kenyang! Tp la ni, cuba makan sekali jek sari, so malam tu menyasau mikir nak makan hapa, kengkadang bihun sup, kengkadang roti-rotan whole meal...dah masuk pukul 10 ke atas dah mulalah ianya..gendang-gendut tali kecapi dah putus - LAPORRRR tapi ku tahan jebat. So lately, I got to be creative in innovating the recipe yg bukan nasi. Hermmm.. tapi belum tentu tak tinggi carbs and calonya...lantak!

One of the invented recipe yg ceduk sket idea dr blog2 hopping ni is as follows : puff from whole meal roti paratha. Hermmm...surprisingly, I just love it, esp. the filling! Filling tu ide spontan jek pun, tp I'm sure musti ada yg pernah buat ianya pun.

Resepi fillingnya itew yg mak rasa sesuai dijadikan filling chicken pie :

- some boneless chicken breast, cincang
- 3 cloves of garlic, chopped
- 1/2 big onion (bawang Holland preferably), chopped
- a bit of black pepper, tumbuk, or pepper hok ready made dlm botol tu
- 1 tbs chilli paste (optional, klu nak pedas terangkat)
- 1-2 tbs tomato sauce
- some mix herbs
- some green peas dlm tin ke, frozen ke
- 1/2 tin of spaghetti sauce of mushroom carbonara (I use Campbell's Prego Mushroom Carbonara)- yes, the white creamy one
-salt n sugar to taste

Cara2nya :
- Heat some olive oil
- add in the onion and cloves and stir until fragrant
- add in chicken, fry until it cooked (and add some water)
- add in pepper, tomato sauce, chilli paste n mix herbs
- put some salt (little bit only)n some sugar to taste
- add in the carbonara sauce and peas
- bring to the boil, simmer for few minutes until thick
Mamamia, ready to salsa!

Mak oihhh...berpeluh makcik yg mengaji sekolah agama rakyat ni nak mereka ayat omputih nih, kesian pakcik internet ni asek2 bagi line merah aje kt ayat2 tu gegege...


Jadik, pilihlah mana2 kulit pastry ready made ker, and put the filling. I use the whole meal roti prata


And terlangkup and ketip ngan garpu cenggini...sapu sedikit kuning telur diluar utk kesan kilatan terhebat, and bakarlah dlm oven pilihan masing2, heat the oven at 170-180 deg for about 20 mins.


tadaaaa...filling itew sengaja dijulurkan keluo utk kesan lebih dramatik..klu tak boh chili paste pasti kaler dia suci jek cam chicken pie filling.


And sometimes I make a toast like this with whole meal roti, sapu je creamy carbonara sauce, slice frankfutter, tabur sikit peas and drizzle ngan sos cili, jadik le ala2 mini piza kt kedai roti terpilih diMalaysia tu.
Dan kesannya? Agak tidak baik juga utk gula dlm darah...ngeeee...

Sekian. Until next taim. Have a merry weekend everibodi!

Sunday, December 19, 2010

Tag smiley : Looking Great Smile 2010 contest by Zainatun Adilah

Yeay...contest dah nak habih barulah ada masa nak buat nih. Sebenonya mmg nak tunggu habih pun, saje suka-suki nak main2 tag dr Cik Patin yg suka masak n Madam MM the vogue lagi bz mom.
Tak susah sebenonya nak cari gambo makcik tak sengeh, sumenya tak dek tak sengehnya melainkan sengih2 belaka. Nak2 lagi gambo tgh meronggeng jenjalan. Genjoice sgt la tuh.


Sengeh ayu sangat la tu bajet berangan cam gi obersea. Ni kt Bukit Tinggi Colmar, hujung minggu bangun terpisat2 tanya pakweku nak buat/gi mana minggu ni? Terus persetujuan dicapai nak meronda2 Bukit Tinggi dan teruslah buat2 tersesat ke sini. Errrr....Ammar mmg disqualified terus dlm contest ini.


Amboiiii sengeh manjang masa dlm boat round d Island kt Pulau Perhentian. On d way nak gi snorkeling with my elder sis. Sengeh lebo kak Nanie masa ni yek... lepas kejadian ini terus moyok mabuk laut. Bukan Ai, tp dia, Ai ni klu aktiviti cuti2 cam ni mabuk duit jerkk...

-------------------------------------
Meanwhile...

Itu gambo lama, hok kt bawah ni gambo baru. Last Saturday, me n some close friends kt kolej dulu tlh mencapai waktu yg sepakat buat small gathering kt umah Doc Anis di Putrajaya. What a day! Mmg kecoh satu umah bila terkenangkan kenangan2 lama. 16 years passed tapi still kepohchi dan ting tong cam dulu2 lagik. It was a pot-luck style punya gathering, me got excuse tak masuk dapur selamat dowh, bawak buah2an jerk teheee...alasan dowh! Good food, good company, best host, what a party! Tp masa je ler rasa cepat no berlalu, dah ada anaklaki nih cenggitu ler...byk komitmennya.


Back to those good old days...antara close friends masa zaman kolej dulu yg muda-mudi, comey lotey belaka2 nih.. adusss mereng mak ingatkan zaman mak hok slim melim nih dulu..I lost hope dah nak get back into this shape again....

After 16 years....


Photo credit to Doc Anis, le maklum le kamera aku canggih bebeno gambonya babe! Dr zaman dok kolej sampai la ni hang mmg photographer kami yg tegar! Sume pun tersengeh gumbira taim ni, kt dapuq pun jadik klu bab posing2 nih! Doc Anis hok tudung pinky merah tu, semoga sukses ngan PHD ko n happy living kt SP nti! Mak Yana n Dilla, dah habih marking paper bebudak ke? Hihihi...selamat back to school di faculty for the next semester, sireh pulang ke gagang betui la uols yek. Mokcik Zuren and I, you know who we are nowadays ngeh ngeh...oh yea, madam Zura jek belum sampai lagi taim nih..


Close up sket, bersengeh-sengehan ngan datin Z yg baru balik honeymoon lagik kt Ostolia. Sungguhlah ko tak byk berubah in features n face as well babeh! Hot mama dowh! And me in my 5 mths of pregnancy, tak semenggah beno duduk tu!

Sekian saje gambo sengeh2han pada kali ini. Kita berjumpa di lain rancangan, genjoice sume yek. Nak tag kt org pun dah tak dek makna derrrr...contest dah expired dowh!

Friday, December 10, 2010

2010... dah nak habis

2011 is approaching very, very soon, terasa amat cepatnya masa berlalu. Macam2 benda yg berlaku sepanjang 2010 nih, and been very busy towards the year end cenggini. Satu2nya benda yg aku masih cam tak caya sampai hari ni is that there is a living thing inside my tummy. Macam tak caya prengnant sekali lagi after nearly 10 years. 5 months already but aku rasa cam baby kurang aktif berbanding dia punya big brother dulu. Ke sbb baru masuk 5 bulan, ntah lah...dlm pikiran tu dok bimbang yg macam2 dowh. Lambatnya nak tunggu 4 bulan lagik nih sighhh....

Anyway, 'rumah' aku ni makin lama makin suram adanya. Malasnya nak tulih blog dlm keadaan sekrang. Ilham tak masyuk kot. Tak per, tak per, mamanlai...ekceli sekrang aktiviti aku bersidai sambil tgk channel masak2 cam AFC dah mai balik dahhh... cuma nak masak jek nan ado. Geramnya tgk chef2 tersebut memasak dgn sgt cool with the very tempting food, mulalah gatai tgn nak pegang periuk belanga. Anyway, aku tak dek benda nak citer sgt kecuali citer bergambar cam kt bawah nih. Layanz jelah...


Ini agaknya Class of 2010 by Ammar... Ammar mmg suka melukis bila dah penat hadap pc. Kelasss kawan2 ko Ammar, ada macam2 pesen style rambut!

----------------------------------------------------------------
Meanwhile, bapa ke outstation lagik...


Oh, bukan, bukan, ni namanya bajet gi vacation tak bawak anakbini...


Sambil duduk bawah payung tgk bidadari muda jelita menari2..


Yeah, yeah, beliau pegi buat2 pameran photo cenggini, mmg sangat genjoy bapa...

Bagi emak pula, sudah lama kepingin nak bercuti bajet murah ala2 rebutlah tawaran tambang murah Air Asea sekarang. Sepatutnya tgh atau hujung tahun ni kami tlh bercadang-cadangan nak meronggeng ke Sabah, dari pulau Manukan ke Ranau Sabah, tp plan tuhan tiada siapa yg menduga. Tak koserlah plak mak nak gi jalan2 genjoice dlm keadaan sekarang, sbb mak dah plan nak makan seafood dgn tersgt hebatnya tersandar kekenyangan tp nan ado sbb sekrang ni kena jaga gula dlm darah 24 jam sari...haihhhh....


Ini gambar berangan emak ala2 sipakah-kau-alien-from-the-mars, emak berangan gi jalan2 makan angin. Dah lama rasanya mak tak pegi bercuti...


Hujung tahun emak buat2 sibuk bermeeting-meetingan berhempas pulas nak menghabiskan sisa2 KPI yg belum tercapai sambil pasrah jelah bila taim buat performance appraisal tu. Harap2 tahun depan ada bonus menunggu.


Sangat2 crave for this...

Tu jelah nukilan pd kali ini dlm mode keterpaksaan.
p/s : utk Cik Patin and madam MM, next koi akan usahakan tag sengih dr awok tu yekkkk

Thursday, November 25, 2010

Citer lama

Aiyohhh dilanda kemalasan yg melampau nak updet blog nih. Ekceli tak de interesting story pun nak share here. Rutin hidup pun sama je. How lame hidup can be...tiap kali nak ketuk keyboard tak dek pulak ayat2 yg keluo kt otak nih. Stuck manjang jek.

About the pregnancy, so far so good lar nampaknya, harap panas tu bio ke petang lerrr, nak ckp lebih2 masih jauh pula perjalanannya tuh, akak pasrah aje ler setakat nih. Mendoakan yg terbaik senantiasa. Dulu masa pegnenkan si Ammar aku tak ler suka beno makan nasi campur2 nih except tak de pilihan, ingat lagi dulu asal balik keje mesti tapau mix salad kt pizza hut tuh. Asal makan kt luo mesti mintak air carrot susulah, apple juice lah. Mengada2 le selera dulu. Kewesternen gitew. La ni tekak ni apsal nak makan selera kampung semedang jek, dpt sayur lemak cili api nangka/pisang ngan ikan masin kemain genjoice rasanya. Air plak tipikal sirap limau or teh o ais limau. Warghhhh kena dok kampung selalu klu gini gayanya.

Anyway, belek2 folder ada le gambo2 lama nak diceritakan disini, tp citer pun dah basi. Ekceli raya korban pun dah lama lepas, tp can lah buat sementara ini.


Korban... tahun ni adik-beradik wat korban lembu sekor kt umah emak. Ekceli org kata klu pegnen jgn tgk benda2 ngeri lagu nih tp apsal Ai tak rasa apa2 pula bila tgk ni. Rasa insap ada lah.


Antara mereka yang kengerian tgk acara korban


Ai kebelakangan ni selalu muka jadi lagu ni bila tgk makanan terbongkang byk2 atas meja. Counting all the mak nenek sugars, calories, carbo etc. agaknya dowh! Sari lepas raya kami buat kenduri tahlil/kekah sket kt umah emak. Meriah tetap meriah!

-----------------------------------------------------------------------

Meanwhile....

Sebenonya mengidam idok le sesuai lagi diguna pakai oleh diri Ai ketika ini, sbb sume benda pun teringinnnnn je nak lalu kt tekak ni. Habislah klu semua benda aku mengidamkan...pingsan mak! Tgk gambo cendol teringin nak mkn cendol, ais kacang? Putu piring? dodol? huh sume benda pun teringin tuh. Ishhhh jgn le sampai mengidam benda bukan2 cam nak makan rusa bunting sulong ker, haru pak inchik Ai! Camanalah kesah org dulu2 yg ngidam benda yg bukan2 tu agaknya yek...tak dpt Ai membayangkan suami dia menangis sorang2 dlm hutan tunggu rusa lalu depan mata, dah tu buat saringan plak bunting ke tak, dah tu yg sulong plak..makkkk...hawor dan tumporrr!!! Teringat plak kisah Dang Anum mengidam makan nangka sulton mahmud, dah tu apa ke heynya si sulton pun pasai nangka seulas onkan saje hukuman belah perut pompuan tu, ishhh...the first Ceasarian-Sec dlm sejarah Melayu gamaknya tuh....asalnya pasal mengidam jek tuh...very the sadis one!


Ehem... Ai sebenonya teringin dan tercraving nak makan ini...puan2, inilah sarak ikan, makanan teradishnal Teganu...no, no, it is not ikan sumbat belakang, well... more likely....but ekceli filling dia sarat dgn rempah ratus, kelapa dan isi ikan, ikan paling ngam buat ni adalah ikan kembung sederhana beso yg sedang menggelitis lagi fresh ditangkap oleh Nelayan Beserah. Yg ini emak Ai le yg buat, setakat merenung gambo dr FB anak buah jek, sampai hati emak buat ini masa aku takdek, ekceli emak buat lebih soh kim kt aku sekali kt Kelompo tp dasar anak buah aku tu plak tak sempat nak singgah umah...uwaaaaaaa...frust giler Ai! Nahhhh...nasib baik juga tiada batu belah batu bertangkup zaman ini, klu tidak...jadi sejarah juga gara2 mengidam!

Meanwhile....(baper byk meanwhile daaaa)


Pokok mangga epal kt depan umah baru belajar berbuah...ehem...ko macam paham2 je keadaan tuan rumah ko yek...tak sabar nak petik buat colek nih!


Dan... pokok Heliconia pak inchik dah mula keluo tunas bunganya...disebalik semak samun dlm laman sekangkang semut umah kami, ye, tak berani amik gambo full view pasal klu baling bola tenis sebijik dlm ni pun menyasau nak carik! Betapa ianya tlh bersemak samun dowh...


Ini bukti kemalasan yg melanda, lihatlah bakul baju yg nak masuk bakul ketiga dah melimpah ruahhhhhhnya...sib baik pak inchik sedang cuti, kejenya sekrang mengerjakan baju yg berbakul2 tuh...habislah if I'm preggie with baby girl...u don't follow your mother okeh? I follow...

Tuesday, November 16, 2010

Rewind and... Salam Aidil Adha

Semalam masa cari ubat gegat, eh, bukan, ubat gatai dlm drawer, tetiba jumpa 2 pieces of old photos of Ammar. Hermmm...gambo 8-9 thn yg sudah tu, bukan dok dlm album tp deep down dlm drawer, betui2 tak organizelah mak ko ni Ammar, sib baik kualiti gambo ni elok lagik. Le maklum le ayah ko kan dah namanya photographer maka selak sana-sini kt umah ni buleh jumpa gambo. Suka sebenonya tengok gambo lama2 nih, very nostalgic. Nak2 tgk gambo baby, rasa tak sabo plak nak beranak kecik, tp bila ingatkan balik taim tido tak cukup, bangun malam bagi susu, tuko lampin sume haishhhh... le maklum le dah lama 'berehat' lama, tu pun ingat dah pencen dah...


Ammar masa umuq 4 bulan...suka tgk gambo dia masa umur 4 bulan, dalam dok teriak melalak , siap baby colic kronik masa dlm pantang, badan tu naik bagai dipam2! Umur 4 bulan tp klu dukung lelama mau lenguh tangan mak..


Ayah kau mmg rajin amik gambo masa kau kecik2 dulu..ni masa amik Ammar dr nursery, dlm umur setahun cam ni muka Ammar nampak gegirlish jek...

----------------------------------------------------------------------

Meanwhile,


Gambo hiasan...Allah hai, tak ingat la plak tang mana Ayah hang bergambaq ni Ammar, kt Kemboja ke Thai...

Raya aji ni sebenonya aku cadang tak mo amik cuti, nak lepak kt umah jek, tetiba pak inchik kena pi Kemboja lah plak (lagi?). Ntah apa kekdahnya nak tgk org Islam sana sambut raya korban gitulah kot. Maka dari ketakutan tinggal sengsorang kt Lembah Kelang ni terpaksalah amik cuti ikut rombongan kakak aku balik kampung. Makna kata dok sengsorang tu sbbnya ada takdek dak Ammar tu cam sama jek, sama macam emak dia penakut! Nak2 area umah aku tu byk kes pecah masuk umah, eiii serremmm mak! Selalu pak inchik klu kena pi outstation tu tak de le taim raya2 camni, so aku selalu import kawan buat teman tp raya2 ni tak dapek la nak menolong....

Hermmmm.... bercakap pasai pak inchik n outstation ni, selalunya emak Ammar ni berghairah sgt nak kim2 souvenir nih klu Ayah pi keje luar, tapi dis taim around cam dah serik! Last taim pak inchik pi Kemboja ada ka dia belikan aku baju tradisional yg ada puff sleeve tuh, teruih teringat org Kemboja juai kain atas junjung dr umah ke umah dulu! Sama jugek masa taim pi UK dulu, dia belikan emak Ammar satu henbeg yg dlmnya tulih made in China, a plain black color henbeg, mak kata kt Petaling Street bersepah mak buleh jumpa, baju-bajan utk Ammar pandai plak dia pi shoppin kt M & S ngan Mothercare, ishhhh, diskriminasi sungguh! Nak buek camno Ayah ekau mmg kurengsss bab beli-belah ni Ammar!


Ahah...ha...emak saspek kt tepi jalan nilah Ayah kamu beli henbeg tu Ammar! Tehehe...jgn mare Daddy...sesaja usik2 musim raya ni..have a save and adventurous trip dear! By the taim you read this I'm sure you are already lepak2 at the hotel (ke kena dok umah org kampung kt Kemboja? nasibb laaa...).

Maka malam ni mungkin aku akan bertolak ke kampung, tumpang org. Sib baik dah apply cuti siap2 Khamis n Jumaat tu. Selamat menyambut Aidil Adha kpd semua! Sedar atau tidak, almost everybody ada buat pengorbanan dalam hidup ini. Berkorban ke jalan tuhan sesungguhnya lebih mulia dr segala2nya. Have a pleasant weekend everybody! Jumpa lagi, insyaAllah.

Thursday, November 11, 2010

Oh! Anak emak...

Ammar dah pun lepas final exam utk tahun ni, tu pun mak endah tak endah jek. Sian dia, kena downgrade ngan omak sendiri. Melihatkan dia yg hantu online game hari2 dok mengadap tu je, mak kata...camnolahhhh harapan nak gemilang akademik nih...tanya turutan hari pun buleh jawap sesuka hati dia jek. Sejak dua menjak dia soklan kegemaran dia berbunyi begini :
Anak : Umi, hari ni hari apa?
Emak : Hari Isnin, son.
Anak : Arrr...lepas Isnin hari apa?
Emak : Selasa.
Anak : Arrrrr...selepas Selasa?
Emak : Rabu...(hok aloh boring doh nih...)
Anak : Rabu ada apa? - (begitulah...begitulah....hari2 dia seakan terhenti di hari Rabu)
Emak : Hari Rabu ada apa son? (kena tanya balik sbb tau dah taktik soklan)
Anak : Hari Rabu ada Gerakan Polis Marinnnn!!!!!!
Humang haiiiii....dan hari2 mak pun macam terstop hari Rabu, kena mengadap citer kepolisan yg boring tahap perkasa @ TV9!

Maka bila cikgu bagi balik kertas soklan/jawapan exam tu ari mak rasa cam magik jek. Buleh je plak anak mak jawap soklan peksa, mak ngan ayah mmg cam tak caya jek. Tulah pasal bila anak kt umah lain dan selalu memberikan impression layu kt parents. Selalu mak ngan ayah cakap ... mesti cikgu guide camna nak jawap peksa ni...lemaklum le murid2 pendidikan khas. Anak plak kt umah klu tanya cam , "Ammar, lepas Khamis hari apa? - "arrrrr,....hari Ahad", sambil mata dok ngadap laptop. Maka mak pun muka cam kalah judi jek layunya sambil ckp dlm hati..."alahaiii anak aku...camnolah nak masuk kelas normal. Cam takdek harapan jek...
But it turned out to be not bad at all lah tgk Ammar jawap soklan dis taim around. Bermakna masih ada harapan utk emak dan ayah...


Oh anak mak... cam tak caya je dpt fullmark kertas English nih, tetiba mak rasa nak sob sob sob...he is doing fine at school rupa2nya...


Yang bestnya bila cikgu bagi remarks nih, cam magic jek...


Tapi janganlah pula imagine soklan hardcore cam kelas normal tu...soklan biasa2 je camni, bagi mak dah syukur sangat2lah seorang autistic kid dpt jawap yg simple2 cam ni tanpa guide cikgu, klu soklan budak Tahun 2-3 la ni mak pun gerun tgk soklannya, sungguh mencabar minda!

--------------------------------------------------

Meanwhile....


Satu untuk emak, 2 untuk Ammar...
I've been crazy for the nasik lemak singgit lately. Balik keje singgah satu gerai kt area flat belakang kaw. umah, ada nasi lemak singgit yg upmhhhh kaw kaw rasanya...Dpt dinner ngan ni sebungkus jadiklah...bergasaklah healthy meal tak healthy meal, tp aku rasa masa aku kecik2 dulu belajo Kesihatan, nasi lemak ni katanya makanan yg mempunyai gizi makanan yg seimbang...ah lantak arrr...


Nasi lemak singgit yg sedang disangap...nasi lemak ni sedap tak sedap bergantung pada sambalnya, hok ni sambal dia mmg mengancam, cukup dengan pedas, manis, masam, masin bak kata pepatah ying yang nya yang balance...bak kt Norkhiriah plak ia senang, ia cepat, ia mudah...eh, tetiba iklan Faiza ketupat segera plak heh...

Bye for now.

Wednesday, November 10, 2010

Mereka yang terabaikan...

Sejak dua menjak berkeadaan begini, bukan aje blog, macam2 benda kt persekitaran aku dah terabai. Dalam keadaan cuba mengcompose dan menenangkan perasaan ngan macam2 dugaan ni aku rasa benda2 kt sekitar aku dah tak penting dah lagik. Eeeii tak suka, tak suka! Kadang2 aku rasa aku jadik cam org lain jek, I miss my oldself, cheh statement tak hengat. Kadang2 aku rasa cam aku ni org lain yg sedang memerhatikan manusia bernama mak yong, dgn kata lain kadang2 aku nak keluo dari diri aku and have life you moron! eh, ke situ pulak, harap2 tak cam org sakit jiwa la pulak statement nih.


Contoh yang pertama : Sejak Ammar dah pandai uruskan diri sendiri cam mandi, cari baju, pakai baju dan wat keje dia sendirik, aku dah lama tak endah kt dia. Sampailah satu senja tu, lepas dia mandi dan berbaju aku terserempak dia kt muka pintu bilik, tetiba aku rasa thunder bolt, lightning strike sume ada atas kepala aku ni. Camana Ammar tetiba dah bertukar jadik ala2 Ganesh iklan Deepavali Petronas nih? Ya ampun, pesen zaman yankee dah kembali ke atau baju-bajan dia tetiba shrinking sizenya tuh? Tengok le tu baju dan seluo dah senteng sume baru den perasan anak den dah cepat nau membesonya! omak apolah den nih agaknyo nih...obviously I need to do some shopping spree utk baju-bajan dak Ammar, serius dah tak ingat bila kali last beli baju belasahan kt dia...alahai kesian anak omak...


Sekarang ni lepas mandi pakej berlangir sume siap, muka tu kalu tak jadik cam tepung gomak memang tak sah! Tak cukup baby jonsen habih body talc aku pun disapunya.


Stanza sepi sekeping hati dapur....for the past couple of months, dah tak berasap2 lagik dah dapur nih, kecik beno hati dia kt aku agaknya. Serius, sekarang ni makan pakai tapau jek. Sejak pindah opis ni balik umah dah lewat sket, ngam2 je terbongkang dpt tengok Chinta Chanduri. Nak masak dah tak larat dah, atau aku buat2 tak larat aku pun tak pasti. Selalu call for delivery jek (delivery man : pak inchik yg sedang on the way dr opis balik umah).


Masa beger2 buat dapur tu hari, berkobar2 lah makcik nak try test membaking macam2 benda kunun. Tu yg berkobar beli oven nih. Herm, the 1st and the last guna dia rupanya masa masak lasagne bulan pose tu hari. Tu pun bukan tahu nau nak gunanya nih pun. Oh yea, abaikanlah keadaan pantry makcik yg bersepah ni.


Tu hari, tetiba tekak ni teringin minum air milo. Kami ni kt umah amat le jarang minum milo nih, balik2 teh, teh, kopi. Sekali aku tgk dlm kabinet jumpa lah 2 tin susu pekat manis, dgn penuh berkobar makcik bukak tin tu, yang hampehhhh...dua2 pun dah expired...sib baik tak dek tetamu klu tak malu dowh...


Seksyen ni tak tau nak namakan apanya ia pun... ni baru satu sudut...tolonglah jangan dtg umah I sekrang nih... i really need one bibik at the moment...


Last weekend tetiba teringin nak makan ikan bakar...so pi lah the famos tempat ikan bakaq belakang istana negara tu..alahai nasib lah, hari Ahad satu gerai jek bukak, tak baper ngam ngan tekak ini rasanya, selalu makan kt gerai yg mula2 tu...anyway, oklah, can do lah...


The companions...

Oklah folks, jumpa lagi dilain edisi. Take care!

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife