Posts

Showing posts from 2010

Selamat Tahun Baru & A short trip to Kluang

Image
Bismillahirrahmanirahim.

Sebagai pembuka bicara tahun baru.

Dah nak seminggu masuk tahun baru - baru le ada chan update blog. Hope it is not too late to wish everyone "A very Happy New Year". Been bz sungguh lately. Besa arrr, baget masuk tahun baru berdedai-dedai keje dtg menyerbu. Aku macam ni ler, sihat agaknya nih. Tgk tu sampai aku dah takleh detect dah camana le rasa sihat ngan tak sihat tu, cam sama jek dah. Tapi rasa ok jek. Le maklum ler ngan keadaan perut yg makin membeso nih, makin beso dia makin in a state of berisikolah mak. Doa je lah hari2 mak ni spy semuanya selamat, amin.

So tahun baru cam biasa tiada resolution apa2, aku ttp statik di situ, come what may I'll endure. Sbbnya cam tiap2 tahun nak kurus tp tak tercapai2, nak naik pangkat tak de sape plak sior nak naikkan aku....tambah2 humang haiiii...taim buat appraisal baru2 ni MC aku tahun 2010 sahaja 17 hari dowh! Makanya kelam le sikit utk 2011 punya kemajuan tu, nak tambah anak..haaaa..yg ini nampakn…

Makan secara sihat... ye ker?

Image
I am still adjusting myself with diabetic pregnancy, especially with the diets and such. Sangat sukar rupanya tu curb yourself with the extra cravings like any normal pregnant woman. Eiiii mak tak suka, tak suka! Nak2 klu gi outing, terpaksa menghadapi battle dlm hati sambil mencounting carbs and kalori. Dlm berdiet2 tu kengkadang tak buleh harap jugek... ah, aku insan yg lemah..ah hanya mampu berserah....tetiba mak teringat la pulak lagu akak Dara a.k.a Rohana J. nih.


At 5 1/2 mths nih, klu tak kerna diabetic pregnancy ni mau badan mak membeso bagai juara 2 kali ganda dari saiz ini. Tadi baru je jumpa physician yg monitor kadar gula mak nih, so far so good ler, oiiii...manalah tak so far so goodnya, taim gula terbabas tu ko buat bodo jek tak catit dlm buku catitan tu yekkk ahaksss...Pastu jumpa sekali ngan gyne...alhamdulillah, the little one so far so good juga...sex dia pun dah nampak dah...harap2 oklah sampai tiba masanya nak keluo nti, takut juga makcik ngan keadaan makcik ni kan…

Tag smiley : Looking Great Smile 2010 contest by Zainatun Adilah

Image
Yeay...contest dah nak habih barulah ada masa nak buat nih. Sebenonya mmg nak tunggu habih pun, saje suka-suki nak main2 tag dr Cik Patin yg suka masak n Madam MM the vogue lagi bz mom.
Tak susah sebenonya nak cari gambo makcik tak sengeh, sumenya tak dek tak sengehnya melainkan sengih2 belaka. Nak2 lagi gambo tgh meronggeng jenjalan. Genjoice sgt la tuh.


Sengeh ayu sangat la tu bajet berangan cam gi obersea. Ni kt Bukit Tinggi Colmar, hujung minggu bangun terpisat2 tanya pakweku nak buat/gi mana minggu ni? Terus persetujuan dicapai nak meronda2 Bukit Tinggi dan teruslah buat2 tersesat ke sini. Errrr....Ammar mmg disqualified terus dlm contest ini.


Amboiiii sengeh manjang masa dlm boat round d Island kt Pulau Perhentian. On d way nak gi snorkeling with my elder sis. Sengeh lebo kak Nanie masa ni yek... lepas kejadian ini terus moyok mabuk laut. Bukan Ai, tp dia, Ai ni klu aktiviti cuti2 cam ni mabuk duit jerkk...

-------------------------------------
Meanwhile...

Itu gambo lama, hok kt bawa…

2010... dah nak habis

Image
2011 is approaching very, very soon, terasa amat cepatnya masa berlalu. Macam2 benda yg berlaku sepanjang 2010 nih, and been very busy towards the year end cenggini. Satu2nya benda yg aku masih cam tak caya sampai hari ni is that there is a living thing inside my tummy. Macam tak caya prengnant sekali lagi after nearly 10 years. 5 months already but aku rasa cam baby kurang aktif berbanding dia punya big brother dulu. Ke sbb baru masuk 5 bulan, ntah lah...dlm pikiran tu dok bimbang yg macam2 dowh. Lambatnya nak tunggu 4 bulan lagik nih sighhh....

Anyway, 'rumah' aku ni makin lama makin suram adanya. Malasnya nak tulih blog dlm keadaan sekrang. Ilham tak masyuk kot. Tak per, tak per, mamanlai...ekceli sekrang aktiviti aku bersidai sambil tgk channel masak2 cam AFC dah mai balik dahhh... cuma nak masak jek nan ado. Geramnya tgk chef2 tersebut memasak dgn sgt cool with the very tempting food, mulalah gatai tgn nak pegang periuk belanga. Anyway, aku tak dek benda nak citer sgt kec…

Citer lama

Image
Aiyohhh dilanda kemalasan yg melampau nak updet blog nih. Ekceli tak de interesting story pun nak share here. Rutin hidup pun sama je. How lame hidup can be...tiap kali nak ketuk keyboard tak dek pulak ayat2 yg keluo kt otak nih. Stuck manjang jek.

About the pregnancy, so far so good lar nampaknya, harap panas tu bio ke petang lerrr, nak ckp lebih2 masih jauh pula perjalanannya tuh, akak pasrah aje ler setakat nih. Mendoakan yg terbaik senantiasa. Dulu masa pegnenkan si Ammar aku tak ler suka beno makan nasi campur2 nih except tak de pilihan, ingat lagi dulu asal balik keje mesti tapau mix salad kt pizza hut tuh. Asal makan kt luo mesti mintak air carrot susulah, apple juice lah. Mengada2 le selera dulu. Kewesternen gitew. La ni tekak ni apsal nak makan selera kampung semedang jek, dpt sayur lemak cili api nangka/pisang ngan ikan masin kemain genjoice rasanya. Air plak tipikal sirap limau or teh o ais limau. Warghhhh kena dok kampung selalu klu gini gayanya.

Anyway, belek2 folder ada l…

Rewind and... Salam Aidil Adha

Image
Semalam masa cari ubat gegat, eh, bukan, ubat gatai dlm drawer, tetiba jumpa 2 pieces of old photos of Ammar. Hermmm...gambo 8-9 thn yg sudah tu, bukan dok dlm album tp deep down dlm drawer, betui2 tak organizelah mak ko ni Ammar, sib baik kualiti gambo ni elok lagik. Le maklum le ayah ko kan dah namanya photographer maka selak sana-sini kt umah ni buleh jumpa gambo. Suka sebenonya tengok gambo lama2 nih, very nostalgic. Nak2 tgk gambo baby, rasa tak sabo plak nak beranak kecik, tp bila ingatkan balik taim tido tak cukup, bangun malam bagi susu, tuko lampin sume haishhhh... le maklum le dah lama 'berehat' lama, tu pun ingat dah pencen dah...


Ammar masa umuq 4 bulan...suka tgk gambo dia masa umur 4 bulan, dalam dok teriak melalak , siap baby colic kronik masa dlm pantang, badan tu naik bagai dipam2! Umur 4 bulan tp klu dukung lelama mau lenguh tangan mak..


Ayah kau mmg rajin amik gambo masa kau kecik2 dulu..ni masa amik Ammar dr nursery, dlm umur setahun cam ni muka Ammar nampak …

Oh! Anak emak...

Image
Ammar dah pun lepas final exam utk tahun ni, tu pun mak endah tak endah jek. Sian dia, kena downgrade ngan omak sendiri. Melihatkan dia yg hantu online game hari2 dok mengadap tu je, mak kata...camnolahhhh harapan nak gemilang akademik nih...tanya turutan hari pun buleh jawap sesuka hati dia jek. Sejak dua menjak dia soklan kegemaran dia berbunyi begini :
Anak : Umi, hari ni hari apa?
Emak : Hari Isnin, son.
Anak : Arrr...lepas Isnin hari apa?
Emak : Selasa.
Anak : Arrrrr...selepas Selasa?
Emak : Rabu...(hok aloh boring doh nih...)
Anak : Rabu ada apa? - (begitulah...begitulah....hari2 dia seakan terhenti di hari Rabu)
Emak : Hari Rabu ada apa son? (kena tanya balik sbb tau dah taktik soklan)
Anak : Hari Rabu ada Gerakan Polis Marinnnn!!!!!!
Humang haiiiii....dan hari2 mak pun macam terstop hari Rabu, kena mengadap citer kepolisan yg boring tahap perkasa @ TV9!

Maka bila cikgu bagi balik kertas soklan/jawapan exam tu ari mak rasa cam magik jek. Buleh je plak anak mak jawap soklan pe…

Mereka yang terabaikan...

Image
Sejak dua menjak berkeadaan begini, bukan aje blog, macam2 benda kt persekitaran aku dah terabai. Dalam keadaan cuba mengcompose dan menenangkan perasaan ngan macam2 dugaan ni aku rasa benda2 kt sekitar aku dah tak penting dah lagik. Eeeii tak suka, tak suka! Kadang2 aku rasa aku jadik cam org lain jek, I miss my oldself, cheh statement tak hengat. Kadang2 aku rasa cam aku ni org lain yg sedang memerhatikan manusia bernama mak yong, dgn kata lain kadang2 aku nak keluo dari diri aku and have life you moron! eh, ke situ pulak, harap2 tak cam org sakit jiwa la pulak statement nih.


Contoh yang pertama : Sejak Ammar dah pandai uruskan diri sendiri cam mandi, cari baju, pakai baju dan wat keje dia sendirik, aku dah lama tak endah kt dia. Sampailah satu senja tu, lepas dia mandi dan berbaju aku terserempak dia kt muka pintu bilik, tetiba aku rasa thunder bolt, lightning strike sume ada atas kepala aku ni. Camana Ammar tetiba dah bertukar jadik ala2 Ganesh iklan Deepavali Petronas nih? Ya ampu…