Thursday, November 25, 2010

Citer lama

Aiyohhh dilanda kemalasan yg melampau nak updet blog nih. Ekceli tak de interesting story pun nak share here. Rutin hidup pun sama je. How lame hidup can be...tiap kali nak ketuk keyboard tak dek pulak ayat2 yg keluo kt otak nih. Stuck manjang jek.

About the pregnancy, so far so good lar nampaknya, harap panas tu bio ke petang lerrr, nak ckp lebih2 masih jauh pula perjalanannya tuh, akak pasrah aje ler setakat nih. Mendoakan yg terbaik senantiasa. Dulu masa pegnenkan si Ammar aku tak ler suka beno makan nasi campur2 nih except tak de pilihan, ingat lagi dulu asal balik keje mesti tapau mix salad kt pizza hut tuh. Asal makan kt luo mesti mintak air carrot susulah, apple juice lah. Mengada2 le selera dulu. Kewesternen gitew. La ni tekak ni apsal nak makan selera kampung semedang jek, dpt sayur lemak cili api nangka/pisang ngan ikan masin kemain genjoice rasanya. Air plak tipikal sirap limau or teh o ais limau. Warghhhh kena dok kampung selalu klu gini gayanya.

Anyway, belek2 folder ada le gambo2 lama nak diceritakan disini, tp citer pun dah basi. Ekceli raya korban pun dah lama lepas, tp can lah buat sementara ini.


Korban... tahun ni adik-beradik wat korban lembu sekor kt umah emak. Ekceli org kata klu pegnen jgn tgk benda2 ngeri lagu nih tp apsal Ai tak rasa apa2 pula bila tgk ni. Rasa insap ada lah.


Antara mereka yang kengerian tgk acara korban


Ai kebelakangan ni selalu muka jadi lagu ni bila tgk makanan terbongkang byk2 atas meja. Counting all the mak nenek sugars, calories, carbo etc. agaknya dowh! Sari lepas raya kami buat kenduri tahlil/kekah sket kt umah emak. Meriah tetap meriah!

-----------------------------------------------------------------------

Meanwhile....

Sebenonya mengidam idok le sesuai lagi diguna pakai oleh diri Ai ketika ini, sbb sume benda pun teringinnnnn je nak lalu kt tekak ni. Habislah klu semua benda aku mengidamkan...pingsan mak! Tgk gambo cendol teringin nak mkn cendol, ais kacang? Putu piring? dodol? huh sume benda pun teringin tuh. Ishhhh jgn le sampai mengidam benda bukan2 cam nak makan rusa bunting sulong ker, haru pak inchik Ai! Camanalah kesah org dulu2 yg ngidam benda yg bukan2 tu agaknya yek...tak dpt Ai membayangkan suami dia menangis sorang2 dlm hutan tunggu rusa lalu depan mata, dah tu buat saringan plak bunting ke tak, dah tu yg sulong plak..makkkk...hawor dan tumporrr!!! Teringat plak kisah Dang Anum mengidam makan nangka sulton mahmud, dah tu apa ke heynya si sulton pun pasai nangka seulas onkan saje hukuman belah perut pompuan tu, ishhh...the first Ceasarian-Sec dlm sejarah Melayu gamaknya tuh....asalnya pasal mengidam jek tuh...very the sadis one!


Ehem... Ai sebenonya teringin dan tercraving nak makan ini...puan2, inilah sarak ikan, makanan teradishnal Teganu...no, no, it is not ikan sumbat belakang, well... more likely....but ekceli filling dia sarat dgn rempah ratus, kelapa dan isi ikan, ikan paling ngam buat ni adalah ikan kembung sederhana beso yg sedang menggelitis lagi fresh ditangkap oleh Nelayan Beserah. Yg ini emak Ai le yg buat, setakat merenung gambo dr FB anak buah jek, sampai hati emak buat ini masa aku takdek, ekceli emak buat lebih soh kim kt aku sekali kt Kelompo tp dasar anak buah aku tu plak tak sempat nak singgah umah...uwaaaaaaa...frust giler Ai! Nahhhh...nasib baik juga tiada batu belah batu bertangkup zaman ini, klu tidak...jadi sejarah juga gara2 mengidam!

Meanwhile....(baper byk meanwhile daaaa)


Pokok mangga epal kt depan umah baru belajar berbuah...ehem...ko macam paham2 je keadaan tuan rumah ko yek...tak sabar nak petik buat colek nih!


Dan... pokok Heliconia pak inchik dah mula keluo tunas bunganya...disebalik semak samun dlm laman sekangkang semut umah kami, ye, tak berani amik gambo full view pasal klu baling bola tenis sebijik dlm ni pun menyasau nak carik! Betapa ianya tlh bersemak samun dowh...


Ini bukti kemalasan yg melanda, lihatlah bakul baju yg nak masuk bakul ketiga dah melimpah ruahhhhhhnya...sib baik pak inchik sedang cuti, kejenya sekrang mengerjakan baju yg berbakul2 tuh...habislah if I'm preggie with baby girl...u don't follow your mother okeh? I follow...

4 comments:

~jeet~ said...

kak yong..akak at least ada alasang kain baju cenggitu, sy yg single mingle ni pon kain baju cenggitu, apa kes? (kes malas..) hahahaha...

Yong Kamariah said...

jeet - ekau klu single mingle mmg tak dek alasanggg lah...saje malas la tuhhh ngeh ngeh..

PatinPasta said...

Yong,
Bagus la pregnancy suma ok :)

* Saya pon sama, kureng rajin membasuh. Tunggu dah nak abes stok baru kalut.

Yong Kamariah said...

cik patin - mana lama menghilang daaaa....
pregnancy so far so good harap2 tak de apa2 lah...membasuh agaknya pekerjaan sume org plg tak suka kotnya dak...dah habih stok baru kalut mmg le betul sgt ngeh ngeh

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife