Rewind and... Salam Aidil Adha

Semalam masa cari ubat gegat, eh, bukan, ubat gatai dlm drawer, tetiba jumpa 2 pieces of old photos of Ammar. Hermmm...gambo 8-9 thn yg sudah tu, bukan dok dlm album tp deep down dlm drawer, betui2 tak organizelah mak ko ni Ammar, sib baik kualiti gambo ni elok lagik. Le maklum le ayah ko kan dah namanya photographer maka selak sana-sini kt umah ni buleh jumpa gambo. Suka sebenonya tengok gambo lama2 nih, very nostalgic. Nak2 tgk gambo baby, rasa tak sabo plak nak beranak kecik, tp bila ingatkan balik taim tido tak cukup, bangun malam bagi susu, tuko lampin sume haishhhh... le maklum le dah lama 'berehat' lama, tu pun ingat dah pencen dah...


Ammar masa umuq 4 bulan...suka tgk gambo dia masa umur 4 bulan, dalam dok teriak melalak , siap baby colic kronik masa dlm pantang, badan tu naik bagai dipam2! Umur 4 bulan tp klu dukung lelama mau lenguh tangan mak..


Ayah kau mmg rajin amik gambo masa kau kecik2 dulu..ni masa amik Ammar dr nursery, dlm umur setahun cam ni muka Ammar nampak gegirlish jek...

----------------------------------------------------------------------

Meanwhile,


Gambo hiasan...Allah hai, tak ingat la plak tang mana Ayah hang bergambaq ni Ammar, kt Kemboja ke Thai...

Raya aji ni sebenonya aku cadang tak mo amik cuti, nak lepak kt umah jek, tetiba pak inchik kena pi Kemboja lah plak (lagi?). Ntah apa kekdahnya nak tgk org Islam sana sambut raya korban gitulah kot. Maka dari ketakutan tinggal sengsorang kt Lembah Kelang ni terpaksalah amik cuti ikut rombongan kakak aku balik kampung. Makna kata dok sengsorang tu sbbnya ada takdek dak Ammar tu cam sama jek, sama macam emak dia penakut! Nak2 area umah aku tu byk kes pecah masuk umah, eiii serremmm mak! Selalu pak inchik klu kena pi outstation tu tak de le taim raya2 camni, so aku selalu import kawan buat teman tp raya2 ni tak dapek la nak menolong....

Hermmmm.... bercakap pasai pak inchik n outstation ni, selalunya emak Ammar ni berghairah sgt nak kim2 souvenir nih klu Ayah pi keje luar, tapi dis taim around cam dah serik! Last taim pak inchik pi Kemboja ada ka dia belikan aku baju tradisional yg ada puff sleeve tuh, teruih teringat org Kemboja juai kain atas junjung dr umah ke umah dulu! Sama jugek masa taim pi UK dulu, dia belikan emak Ammar satu henbeg yg dlmnya tulih made in China, a plain black color henbeg, mak kata kt Petaling Street bersepah mak buleh jumpa, baju-bajan utk Ammar pandai plak dia pi shoppin kt M & S ngan Mothercare, ishhhh, diskriminasi sungguh! Nak buek camno Ayah ekau mmg kurengsss bab beli-belah ni Ammar!


Ahah...ha...emak saspek kt tepi jalan nilah Ayah kamu beli henbeg tu Ammar! Tehehe...jgn mare Daddy...sesaja usik2 musim raya ni..have a save and adventurous trip dear! By the taim you read this I'm sure you are already lepak2 at the hotel (ke kena dok umah org kampung kt Kemboja? nasibb laaa...).

Maka malam ni mungkin aku akan bertolak ke kampung, tumpang org. Sib baik dah apply cuti siap2 Khamis n Jumaat tu. Selamat menyambut Aidil Adha kpd semua! Sedar atau tidak, almost everybody ada buat pengorbanan dalam hidup ini. Berkorban ke jalan tuhan sesungguhnya lebih mulia dr segala2nya. Have a pleasant weekend everybody! Jumpa lagi, insyaAllah.

Comments

PatinPasta said…
Yong,
Selamat Hari Raya Aidil Adha untuk Yong sekeluarga. Walopon Pak Inchik tak de di sisi (cewah) tapi raya Yong dengan Ammar gerenti meriah kat kampung nun. Have fun!
Yong Kamariah said…
Aida - Yes, we're having fun at kampung nih, raya ni famili buat korban/qiqah lagik, klu Da balik kg buleh jemput sekali dtg, tp apakan daya dowh - salam aidil adha to you too dear!
Maya Marisa said…
Yong,
Salam Aidiladha to u & Ammar.
Cute nyer Ammar masa kecik. Geram betul tengok pipi dia..
Yong Kamariah said…
Dear Maya, salam aidiladha to you too, camne, best tak sambutannya?
Ammar taim kecik debab, pastu jadik kurus, dah beso ni debab balik heee...
p/s : tingin tgk gambo Maya sebenonya, pemalu kot orgnya?
Salam Yong, hope everything is going on well with you and the baby in the tummy.Nasi lemak singgit tu memang selalu menjadi pojaan hatiku. Tapi masa posa hari kat param di charge sampai 1,20. Selagi tak dapat makan 2 bungkus tak leh panggil nasik lemak.Ammar sungguh nampak gegirl masa kecik. Harap2 baby dalm perut tu gegirl jugak InsyaAllah. Bravo to Ammar for doing a great job at school. It will only get better InsyaAllah. Anyway dear,Pak Inchik takde tu jaga diri baik2 naaa! Raya haji dapat banyak daging korban? Take care babe!!
Yong Kamariah said…
Dear Fasha, dah habeh kecapekan dah ker? penat betul jadi sorang Fasha ni yek tehehe...
Ye mmg, nasi lemak singgit seafdalnya dimakan 2 bungkus, tp mak kena pantang kaw kaw sekrang nih!
Ammar dah nampak makin ok sekrang nih, alhamdulillah, cuma sekali sekala keluo ciri2 autistik cam suka tepuk2 tgn kegumbiraan tu yg tak tahan tu!
As for the baby, alhamdulillah, so far so good la...Amin...moga2 ada rezeki mmg nak gegurl sorang...

Popular Posts