Monday, January 30, 2012

Halo

Salam semuanya.

what a super long bz week, baru rasa nak napas jap ni, naik opis nak kejo dateline, balik umah nak kejo masuk dapur masak dinner kt Ammarnya, masak bubur dak Alynya, time tulah jugak nak berkuntaw nak mandi nak solat maghribnya, basuh bajunya-sib baik campak je dlm mesin klu kena pi belakang umah timba air perigi meroyan cam mak batu belah batu betangkup lah aku, pastu lipat baju - kenkadang bio je dlm bakul berhari2, sapu2 gitu aje umah kengkadang wat tak nampak jelah sampah celah2 kerusi kehapanya, kemas baju the kids dlm beg masing2, siap2 baju sekolah Ammar ngan baju nak gi keje esoknya...ngan Cik Aly yg tersangat lah clingy nyaaaaa...tak bleh kelibat aku hilang mulalah...kuaaaaaa...... hoiii keje tak habis2 satu hari satu malam tp badan tak kurus2 jugak tew yg pelik tew....klu ada cik abe hok ala jaapar on ke yg alergik tgk umah sepah ya ampun bertuahlah badan, ni cik abe kita wat dekkk jekkk, keje, keje, keje sampai dinihari...klu sampai dinihari kejutkan kita yang, yang, ni abang bawak duit seguni nih, esok ayang pi shopping kt Empire Mall yahhh ~ takpo lah jugok dops ni hailahhhh....

phewwww masyaAllah... how time flies, sekejapan saja jumpa weekend balik, rasa baru masuk kerja hari Isnin dah jumpa hari Sabtu, baru cuti CNY 4 hari last week, next week cuti lagik 4 hari yepppaaa... wow sume org cuti sana-sini CNY tew yeah, tp sekrang ni kt Mesia klu time cuti2 cenggini lemassss jem sana-sini, kengkadang rasa malas nak keluar jenjalan kan. kita balik Perak ari tu, anak buah apak eh kawin, masa balik highway sangkut, so kitaorang ikut jalan lama separuh jalan, okaylah dr ikut jln yg sangkut cam siput sedut. Banyak benda aku nak berleter kt sini tp masa adalah sgt sayangkan diriku, aku citer pasai perkembangan Cik Aly jelah dulu.

Cik Aly is 9 mths oledi! tgh berlatih tubi bangun berdiri jatuh gitew...kenkadang dpt lah selangkah dua kaki tu melangkah. mak aku kata aku dulu 9 bulan dah jalan, mokna ni tataulah ia, quite ringan lah jugak ianya, tp tataulah kot propa je lebih ni....
 



 sekarang ni projek besar-besaran sana-sini, mana reti dok diam, yg letihnya clingy gilerrr, dia nak emak dia ni dok depan biji mata dia doplohpat jam, haku hilang je mulalah meroyan macam kena cubit2 terkua tew, janji aku dok dekat2 dia, pahtu dia nak buat apa pun tak kesah, klu aku dok kt dapur pun bukannya senang - tepuk dahi tepuk dahi mak ko ni- alamak... aksi tengah2 tu tak bleh handle betul, ko jgn marah kt omak beso2 esok ye nak...dia ni adalah suka menggigit/membaham apa sahajew sekrang nih...

 suka wat kajian tempatan sampai to the extreme, lobang ge tutup longkang bawah sinki ni mmg tempat fav. lahhhh ni, dia punya extreme sampai terbaring letak mulut dia kt lobang tew euwwww..... sib baik lah lobang ni kering sepanjang masa, kejonglah mak ko nak mendettol sume umah lagu ning dik oiii....


Tapi klu dia dah letih dia pandai ler cari tempat nak landing, sofa ke, tilam dia kerrr , smack down 2-3 round ngan kambin ni dulu...
  
 pastu dua-dua K.O. lepas kena smack-down.

 Yang paling tak tahan sume benda nak masuk dlm mulut, everything is interesting for her. Benda hok nano-nano micro serpihan apa2 yg kecik pun di tala masuk mulut, ngeri sia, anak aku jenis pengutip, pitammmm nak kawal dia 24 jam, bertawakkal alallah je lah mak ko nih... tgh merangkak-rewak tu buleh stop tgh2 jalan kutip benda2 yg nampak gorjes di matanya itew walaweiiii... 

cengginilah mokcik-mokcik yerk, can't help to citer pasai anak, dlm letih tu sonot jugak ada si tecik cenggini, muda2 dulu tak nak pulak keluo sorang setahun, le ning dok rok cetong dohhhh hahaha.. eh, bukan kita tak mo, tp tuhan bg rezeki lambat sket, yg belum ada tu teruslah berdoa tanpa henti sbb Allah suka mendengar kita berdoa kepadaNya, mokcik pun 7-8 tahun jugak nak tunggu si tecik nih, org yg buang baby tu yg bangang dia tatau bukan senang nak dapat sorang2, dia seronok2 je ngan pakwe dia tuhan bg satu sbg ujian pd dia tp dia pulak akal singkat terus jadik pembunuh terus double up dosa, mula2 pregnant tak pikir nak buang kehapa (dosa, jgn buat) dah elok2 kandung 9 bulan buleh campak gitu je dr tingkat 4, 6, 10 cenggitu jerk, atleast hanto le ke surau ke mesjid ke depan tangga umah org ke buleh le tahan lagik....balik lah ke pangkal jalan dik. eh, eh, jauh nya akak ko ni beleber. last but not the least...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-


hihhh ni plg tak tahan, suka gigit besi plak dah sekrang nihh wehhhhhhh... nak menambahkan zat besi ke dik????


Thursday, January 19, 2012

Gajet

Kuangasam...tetiba keluo gambo mesin basuh seketul ngan gambo kt Danga Bay kt past entry tu... tulah pasalnya tak baper celik huruf IT, ke jari gemuk tekan benda lain keluo benda lain, nasiblahhhh...

eh tetiba intro takdek insuran punya bahasa.. salam semua yekkk...tup tup dah nak masuk hari Jumaat.. baru je fefeeling hari Jumaat lepas dah sampai next Jumaatnya, how time flies... anak2 pelan besar kita pun pelan tua iskkk....bila pelan tua kita pun makin dekat lah dengan rumah lagi satu tu iskk dua kali.....

Berbalik kepada issue title entri ni, baik aku ngan apak eh dua2 not so into the gadget thingy... ko keluo le apa versi sekali pung, tak dek aku kesahnya.... contohnya henpon kan, org dah smart phone lah, ipad ipod tab android sana-sini mak ngan apak tak kesah pun... pakai lah henpon zmn Saloma tu lagik...ibarat klu terjumpa anjing liar tgh jalan baling kt dia pun dia tak heran haha...asal dpt buat call, terima call, dpt mesej dah cukup...  arkib betullah mak ngan apak ko ni yerk....Apak ko lagik kan... selalu buat joke bila masuk editorial meeting kemain canggih henpon sensorang, ringtone toksah cakap la kan.. sekali Apak ko ckp klu tiba henpon dia bunyi macam ayam berkokok jerk kurrrr kurrrrr...rasa nak letak henpon bawah meja....Omak kata dah tu beli le henpon canggih...hermm taknak pulak la dia....suka ati ko lah....
mak pun bukannya VIP nak call org sana sini, apatah lah mentweet2 bagai nih... tak reti.... nak tenet2 ni dah nak termuntah dahhh kt opis 24 jam, kt umah sambung lappy lagik grrrrr.... sekali henpon mak lately dah cam nazak dah, mmg kena tuko lahhh gayanya nih...

 ecehcehcehwah.... daripada duit kena tarik ngan Lembaga sana-sini apa guna simpan klu tak beli le benda hok nampak seketul cenggini... tak nak kalah ngan perkembangan semasa kekdahnya ni....giler gamble tgh bulan bawak duit simpan kt celah lipat kain nak beli hendpon dow... gi kt outlet dia ni pun tergesa2 ngan apak ko nak keje lagik, ngan Cik Aly terkua2 nak keluo stroller.. homaigod...berpoloh2 mak kt situ, sambil dukung Cik Aly tanya kt budak tu...dik, rekomen sket mana model hok buleh tab ngan phone tapi taknak hok beso gedegang tu (aku rasa klu tab yg beso sket tu pahtu ko call org rasa lawak la plak cam ckp ngan mesin)... 'kakak, angkat itu Galaxy Note lah kakak.." erkkkkk.. jap, jap, tercekik tekak akak ko ni... haper? tak dek hok lain ke? (sambil congak2 cash dlm beg free gift kedai emas Wa Chaaaa kt Batu Gajah). Apa barang nak bagi 3% charge kt bank klu guna kad dopss....Oklah, akak angkat ini model lah... ok lah, oklah, jadik, ko tunjuk le features and function dia tew... pastu ntah hape le budak tu godek2 tunjuk kt aku, aku tak kosentrate pung.....dah siap top up memory card sume hermmmm takde le murah mana...

 wahhhhh balik godek2 try test guna tenet sume pahtu tatau nak tutup pahtu dak Ammar ketab ketab sana-sini walaweiiiiiii.... kejong dapat mesej ni!!!!!!!!!!!!! ibarat dua kali pingsan, pingsangan pertama sbb dpt mesej ni sume BP naik sume, pingsangan kedua tu... kira dah bangun dr pingsangan pertama mengharapkan ianya hanyalah bad dream tetapi homaigod nehi nehi... ini adalah betul so pingsan kali kedua. Parah... bulan lepas kena potong gaji RM500, bulan ni kejong nak kena bayo bil buta nih....makan nasi lauk telur goreng gred D ngan kicaplah kita bulan ni Ammar oiiiiii huwaaaaaa...... pahtu Aleesya pakai napkin lapik ngan kain getah homaigod epic sungguh..... tulah pasalnya blind alphabet IT, dulu masa belajo siap amik paper DBMS lagik, sekali hamik koooo... apak eh senyum simpul jewk... dia kata tulah pasalnya dia malas nak interprem aku amik tab kecik, sbb dia kata tangan kita ni gemuk... klu nak taip hurup lain keluo hurup lain... so Apak eh mmg tak suka nak guna touch2 screen ni.... sbb tu lah aku try publish post sebelum ni guna henpon, hampehhhh betul, nak upload gambo lain keluo gambo lain, mesin basuh seketul kekdahnya.....eh, bukan ke next month awak bonus bang? tolong bayo bil ni yerk?? ~kepak2 bulu mata mode~

lepas beli tepon Ammar ajak menjaring, asek2 nak menjaring jerk budak sorang ni...kira fav. dialah ni klu gi outing...

 hah.. koserrrr....mak ko dah nak muflis dah ni beli tepon kemain canggih kunun, makan kena share-share jerkkk tau....

 Aloh-lohlohloh...tgh bodek anak sbb nak mengendeng makan, bebudak tak bley makan byk sangat tau! sebenonya jgn percaya sgt kt mokcik nih, adalah dia lepas tu bedal seafood pasta sepinggan, order dia tak sampai lagik dia pau hok anak dia dulu ngeh ngeh ngeh...

 owhhhh tgh buat susu anak dgn penuh kasih sayang....tetiba rasa diri ini macam makcik drebar bas sekolah bila pakai cenggini.... peace yooo....

 hermmmm... dapat botol mineral kemain suka buat bahan kajian......

 ------------------------------------------------------

Meanwhile....



 homaigod....chomel jerk Apak ko tgh lipat kain sambil tgk bola, sebelah tangan topok2 anak bg tido, giler multitasking dow... tp Apak ko klu topok anak kompem anak takkan tido, dr mata kuyu2 nak tido buleh bangun balik merangkak merayap sana-sini... ni nak jumpa fenomena lipat kain ni, buleh bilang sebelah jari je dlm setahun apak ko tu... tu sbb dia tgh suspen esok kena wat assessment jantung kt Damansara Specialist, bertuah bos dia tu, pakwe mak tu citer lah dia kengkadang rasa sakit sini, sana, macam angin ke haper, sekali bos dia bawak gi turun bawah...bertuahhhh sekali bawak dia terus gi klinik dan soh klinik buat referral letter kt DS jumpa specialist jantung terusss...sbb bos dia ada pengalaman dan buat kt specialist yg sama..... tak ke meroyan pakwe mak tu...ni kira escapism sbb suspen lah ni....pahtu pepagi buta gelabah carik tracksuit kasut bagai sbb nak buat procedure kena lari2 cam kt treadmil tew....

The super sedap bubur plus chicken, plus broccoli plus carrot plus ikan bilis kisar garing to super suka makan-tp-ikut-mood baby.. homaigod...super kedekut mak ko yerk, ciputtt jerk bg nak anto kt nursery ni...  worry not, satu tupperware lagik simpan dlm fridge, reason why kata nanny dia cam makan tak makan je bubur ni klu kt nursery tew, wahhh super sentap tuuuu mak ko tuuuuu....so aku bg sikit jerk kt nursery, balik kang mmg aku paksa dia makan betul2...eh, tak yah paksa, dekat2 pukul 8 p.m. tu mmg time dia lapar la tu, kt umah selalu habih...tp aku tak worry sgt kt nursery tu sbb aku tau anak aku kompem cukup makan, Umi Ton mmg rajin buat makan kt budak2, nti dia akan bg bubur yg dia masak kt bebudak ceniap kt nursery tu kt Aly, oihhh kemain nak makan bubur kenkawan yg beso dr dia tu yerkkk...disbbkan itu omak ko pun kengkadang ikut mood la nak buat bubur hanto nursery, klu rajin buat, klu malas buat donno jelah nan adoo....

ohhhh tak perlu kata apa2... dari firasat ni omak tau ko tengah berkira2 cemana nak terjun keluo nak let me outttt !!!! let me outttt of hereeee!!!!!! hoiihhhh eden dah tak berani dah nak tidokan dia dlm crib ni lagik, sekrang dah kemain lasak ni, takut ler bangun tengah malam buta carik jalan cemana nak kuarrr erkkkkk horror....sorammm dennnn!!!!
Last but not least.. Ya tuhanku...semoga hayat tepon ini dipanjangkan hendaknya, Amin. (grrrrr tgk muka dia kemain geram semacam time main game, belum lagik cubaan mendownload game dr tenet,...koserrrr!)

testing


Hi

Thursday, January 12, 2012

Kisah aku dan lagu...little kindy, etc...

 Salam semua, barokah day utk semua.



wah wah wah.... bergigih biji mata mak mlm tadi tgk Hindustan kt TV2 punya pasal. Klu citer Chittu the robotic aka Ranjinikath tak baper nak bergigih sgt, dia punya auta kare lenmacam sampai mak pingsan 2-3 round masa tgh tgk, tp dgn Dilwale iskk...3 jam boley tahan sampai kul 1.30 a.m. tu. Love epic sepanjang zaman tu. Mere beta mere khurur haiii....aiseymannn tu je dialog tak boley blah mak takkan lupa, anyway dah baper kali dah tv nasional tayang tp tak sempat tgk, so tak dek feel, semalam lepas anak2 dah smack down K.O. punya penangan buley le feel sorang2. Klu masa zmn anak dara dulu toksah cakap lerrrr ntah baper kali katam hahaha....semalam ada lebey feel sket sbb ada sarikata professional gitew, dedulu masa tgk CD ntahapa2 translate bahasa Melayu pung aku tak paham daaaaa...direct translate mmg le lawak giler cam kt dlm wayang tu, poyo jek.

Kenapa citer ni aku feel lebih sgt eh? Sbb citer ni sgt berbekas dlm hati aku, each time I watch it mesti terkenang cerita lama. Citer ni byk lagu2 indah, the one yg aku suka lagu Ho gaya hay tujko tu... masa dua2 rasa sesuatu after diorang dah berpisah ke destinasi memasing... kena betul ngan aku yg tgh kemaruk asmaradana masa tu eh eh ehchehwah....masa citer ni meletup (lambat sket kt Mesia ni aku rasa), kira aku tengah kepala ting tong... I was torn between 2 choices...well, well, kalau tuhan dah tetapkan jodoh kita ngan seseorang di Luh Mahfudz lagik, kita bercinta camana walau nak rak sekali pun, kalau tak jodoh takkan bersama, sbb dia dah ciptakan seseorang yg lebih baik untuk kita. Now, we are happy dengan jodoh masing-masing aku doakan kau bahagia selamanya dan aku doakan kebahagiaan ini berpanjangan amin.....epic betul citer cinta aku dedulu, satu keputusan paling sukar dan paling besar yang aku pernah buat dlm hidup..... ehhh tak bley citer lelebih sensitip, biarlah aku simpan selebihnya dlm lubuk hati ouwchhhh....nanti kalau Aly dah besar, Ummi akan citerkan sumenya kt adik...betul kata emak Simran tu, seseorang perempuan itu dalam hidupnya pasti akan membuat pengorbanan untuk kebahagiaan orang lain, be it as a sister, a daughter, a mother or a wife...tapi dia pasti akan menemui kebahagiaan yang hakiki jika dia mengikut kata hatinya untuk mencari bahagia....

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

By the by,



 
alhamdulillah... urusan mendaftarkan perniagaan dah selesai.. iskk, terharunya hati dah ada co. sendirik walau entah apa le yg jadik kt sana nun haha...tahun ni alhamdillah, student kami makin ramai so kena bukak ala2 lagi satu branch...makonya register atas nama mokcik.. mokcik ni relakan aje ler, walau hakikatnya jadik sleeping partner jek, tp tak pe la kan, janji bulan2 ada le side income sesikit. walau tak banyak tapi syukur alhamdulillah rezeki Allah taala. bersusah payah nak register ni, kena panjat jabatan pelajaran negerinya, kena pi SSM, lawak pi SSM nama tadika dah ada org pakai so tuko nama, tp pi kt JPN depa kata nama tak approve sbb depa nak nama dlm bahasa Melayu jerkkkk, so pi lagi SSM tuko nama... makanya jadik le nama tadika ni, tibai je susah2 ternganga tepi kaunter SSM tu nak congak2 nama gegege... insyaAllah, program ok, bebudak by 4 yrs dah boley baca, kita tambah iqra extra belah petang, wat semayang Duha nya, baca yaasin, so words by mouth parent2 pun ok so ramailah berminat katakan, sekian. ko nak tanya program lebih2 kt aku, aku tak baper fasih sgt, pengerusi terlelap le katakan, cam Canselor tu kan, dia tak mengurus, tp bila time nak grad je dia musti ada bg scroll muahahhaa.... janji meeting with teachers kompiden je menyoalsiasat cam CSI.

Antara aktiviti yg kami sempat buat end of last year, sambut besday bebudak (ish ish ish hover mak ko berkobar2 nyanyi lagu haji bakhil tu), sports day and ihtifal aka graduation night. Mati aku kena berucap aje, memula mak ok aje, tugas enteng dongg, buat teks then baca lahhhh, sekali aku nampak parents sengsorang keluokan ipad, iphone, kamera 10 pikul bagai kerumun pentas terusssss kejong kejap stage fright sume keluo daaaaaa... masa sports day tu tak kesah sgt sbb santai jerk, tp malam tu kena dok kt stage terus gabraaa nak pitam, aku pakai punyalah selekeh...giler punya mind setting cam tak kesah sgt... ala2 graduasi kanak2 ribena jerkkk, sekali parents hok datang macam nak gi kenduri kawin aka pegi beraya gitew....~pitam...jatuh imej mak~ tp once dah dpt mike mak terus hover uols...weyyyy makcik gemukkkkk suda...
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

By the by, dah balik kampung tu mustilah menyompekkan diri JJCM. Sebenonya tak baper gemo nak pegi makan ikan bakar kt Tanjung Lumpur tu sbb org selalunya adalah berbulu2 ramai dan sesaknya, nak cari kedai hok betul beh tak plak fasih. Selalu reki2 kedai org tak baper ramai sbb tak menahan nak menunggu nya tew, tp risikonya adalah ntah2 tak sedap sbb tak baper ramai org heeee.....gamble je lah. Nak2 bawak anak tecik ni kang sekejap je dia buleh duk dlm mode santunnya teww...



 Belasah je lahhhh... pi kt tempat jauh2 cam hujung tanjung sket.. so inilah hasil tangkapannya...musim2 public holiday mmg ramai org kt sana, yg aku pegi ni tak baper ramai sgt... rasa dia so-so lah, buleylah layan....

 Muka aku asal cedok lauk je mesti cam berlagak sia.. eh apsal yerk?

 ewah ewahhh... genjoicenya ko yerk Fifi...tetiba aku rasa muka mokna ni cam iras2 aku masa kecik.. tp aku tatau camana muka aku masa baby, canner tew? ada satu gambo aku masa toddler atas motobike arwah ayah aku, ala2 moto scrambler cenggitu, aku rasa cam muka mokna ni lah... tp sayangnya...akak aku si archiver dah dgn jayanya tlh menghilangkan gambo berharga tew sedey tau, aku bukannya ada banyak gambo masa kecik dedulu sob sob... tp ajaibnya aku terasa masih ingat2 suam kuku, masa tu aku pandang kt pokok ubi kayu, org soh pandang kamera tp aku pandang pokok ubi kayu hok tengah dibuai2 angin masa tew, maka terjadilah gambo bertiga (with 2 other sisters), diorang senyum ayu tgk kamera aku sorang je pandang ke lain, dan aku sorang jelah naik atas motobike tu sbb aku hok kecik sekali heee...


Ya Allah ya tohan anak akuuuuuuuuuu.....penuh perasaan nak telan sudu tew.. tulah pasalnya sume toys hok aku bagi dibalingnya bawah meja, nak main ngan pinggan, sudu, garpu jerk...sudahnya nak telan sudu...don't do this at home peeps... eh, asal muka aku selamba je...apak ko dah kandidkankamera ye????

 
 Tapinya hok ni masih terbayang2 lagik kemanisan ketamnya.... aku amik 2 ekor saiz beso sket soh dia wat tomyam, segedebuk gitew jerk 2 ekor tu dia masukkan dlm sup tu, kemain letih nak mamah sekor ketam, klu ye pun kerat2 le kasi senang makan, so tak habih sekor lagik tapau wat balik umah mak, esoknya lepas aku panaskan, dak Ammar ratah, Ammar klu makan ketam tak pandai, dua-dua tangan dialah masuk dlm mangkuk, sekali aku pun asingkanlah rangka2 ketam tu keluo, sikit lagik dtg bibik Sujinah maid Mok Su Sarah habih dia kasik licin sama itu sup n balance ketam, aku ketawa guling2, kata aku ko tau tak Ammar dah celup2 tangan dia dlm sup tu....astaga...jerit2lah mbak Sujinah tu...kata dia sedap sgt sup tu, manis ketam.. aku kata mana tak sodap, bekas air tangan Ammar, sudahlah ko lepas ni bik, ikut kata Ammar jelah kengkengkeng.....
 
 Jadik bila balik umah, terasa2 lagik nak makan sup ketam tomyam, aku masak dlm 4 ekor, ha kau...bersesak2 ketam tu dlm poyok... sekali keesokan harinya aku n Ammar kena cretbret sampai muntah2, org len hok makan takde le kena pulopss... ntah le, sbb ketam ni ke sbb apa tatau lah... tp aku saspek kiub tomyam hok aku guna tu cam dah lembik semacam masa Apak eh pi beli kt kedai tu, tp sbb nak cepat belasah jerk.... ke bik Sujinah dah mandrem wat stok balas dendam erkkk...ekekekeke....


And ayam masak kicap blackpepper. hermmm nyum nyum sodap nih.



oklah dulu, babai.

Thursday, January 5, 2012

We go for organic!

Yuhuuuu... harap2 sume org berbahagia, ceria, hapyy-mappy dgn mood tahun baru, azam baru, semangat baru dan pakai baju baru..eh, apa kaitankah.

Tahun ni azam nak keep fit, nak jaga kesihatan. (Padahal baru bedal mee + kuetiaw goreng + sebiji donut makcik Indon yg sgt best). Oppp ayat belum habis lagi tew... nak jaga kesihatan dan nutrition anak-anak dulu. Dak Aly dah masuk 8 bulan dah boley introduce sumber protein like ayam. Tp tak sampai ati nak bg daging ayam kena jap. Ha dik, ko ingat ko je ke kena jap tiap bulan, ayam pun kena jap gek, toke Ahseng nak soh ayam dia cepat beso so pulang modal. Hai kesian kt gen Y sekrang ni, ada ayam, ayam jap, ada ikan kena rendam formalin, ada sayur kena sembur pesticides, dah canner??? Huhhh nak pikir2 tu sumer kebulur le kita. Tapi tak perlah, demi anak2 kena sikit berkorban. Le lagik infant, buah pinggang/liver diorang fragile lagik nak menapis segala sumber2 toksin tu. Kita org tua ni takper lagik, habih2 kena upkan sket life insurance tu kihkih, sekrang ni tak boley nak kata, penyakit dtg macam2 cara, muda2 lagik dah kena sakit itu ini, punca penyakit dtg dari perut, apa yg kita makan tulah penentunya. ewah jadik pakar nutrisi lak pulopsss.



Dengan itewwww dengan penuh keperihatinan keputusan sebulat suara mesyuarat kabinet makbapak pi beli ayam organic utkmu anakku sayang. Yang penting tiada kejutan letrik bzzzzzztrzzzzz ih ngeri siaaa klu dia kiokkan ayam ngan kejutan letrik cenggitew, baru le namanya ayam kena renjatan ultramen. Dan lagik Halalan Toyibban....amin. Lepas tu apak ko pi beli dinner plate kayepci kt abang ko...bagussssss.


Ayam organik ni senang dan bagus, tak berlendir cam ayam biasa, tp daging sikit keras lah, kata ayam kampung kannnnn. Guna jimat2 dan penuh keikhlasan dgn jiwa tawaduk gitew sbb mahal hah..hah..hah... terbatukterbatuk.

Sayur-sayur organik pun bajet ciput2 jerk. Tak boley beli banyak2 membazir sayur dan wang anda, aku tak masak hari2, just guna sesikit wat bubur ke mokna tu, habih je baru beli, nti kang jadik teratai layu ditasik esbok.


Jadik sume bahan dah siap meh kita masuk dapur, ada mokna ni mmg payah sket, hilang kelibat aku je dia gelabah dan mulalah terkua, separation anxiety lah sangatttt....mako mokcik pung kenalah bawak dia sekali ke dapur sekrang ni. Bentang tiko ha ngadaplah muka omak ni puas2. Kengkadang dah tgk muka aku pun tak puas ati lagik tew, dia bergantung bergayut pulak kt kaki aku haiiii lahhhhh kejong omak ko ni dibueknyo...kengkadang aku ckp, why? u wanna get back inside my tummy kah? eh tipu, ayat translate...



Alang-alang dah comot suap lah dia makan sekali. sekrang ni takdek makna nak pakai bip tu, lepas 3 saat baik je dia sentap. Jangan terpedaya dgn posing kontrol ayu dia cenggini, bak kata Mak Long dia, tengok cam lemah-lembut tp buleh tahan buas... ya ampunnnn boley tahan aktif pung kenit ni. anak aku kelas, dia tak main soft2 toy nih, nak main benda yg bukan permainan gek. Jadik takyah susah gi gedung permainan dan kita, tak susah bela dia ni, money saver kekdahnya. Ada beli toys pun buat perhiasan jek.

eh, dah salin uniform lahhh. Dah mandi2 sume omak nak sambung masak. Main lah dulu ngan choki2 abang ko ni. esok2 klu tak jadik pakar matematik tak tau lah... ajeeeeelah suka menelek menyukat benda2 gitew....

tu dia aihhhh, kemain suka bermain ngan benda bukan2, sampai masuk dlm baking tray tu dah.


Jadik inilah hasil menunya ari tu. Sup ayam oganik dengan segala kebaikan khasiat veggie.

Ini bukan hasil organik, pitamlah nak tanam petai organik.


wah wah wah.. sekrang ni tgh gigih praktis berdiri pahtu no hands...no hands...dapat le berdiri tanpa tongkat 4-5 saat
Dan ini le hok tak tahan... dah setat panjat tangga...seriauuuu, dah panjat 3-4 anak tanggan buleh reverse nak duduk balik dusssss....


Oklah, babai dulu.

Wednesday, January 4, 2012

Hello 2012


Bismillahirahmanirrahim.

I, welcome 2012 with open heart.
I, have nottin' much on the resolutions, just want to keep fit, happy with my loved ones, with series of dreams that hope to be fulfilled.
And, with doa's to live my life in His Blessings, may Allah guide us all to the right path.
Amin.

Hope it's not too late to wish everyone a Happy New Year, it's a Dragon Year uols, signifying success and happiness.  May 2012 bring great good luck to everyone, insyaAllah! 

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife