We go for organic!

Yuhuuuu... harap2 sume org berbahagia, ceria, hapyy-mappy dgn mood tahun baru, azam baru, semangat baru dan pakai baju baru..eh, apa kaitankah.

Tahun ni azam nak keep fit, nak jaga kesihatan. (Padahal baru bedal mee + kuetiaw goreng + sebiji donut makcik Indon yg sgt best). Oppp ayat belum habis lagi tew... nak jaga kesihatan dan nutrition anak-anak dulu. Dak Aly dah masuk 8 bulan dah boley introduce sumber protein like ayam. Tp tak sampai ati nak bg daging ayam kena jap. Ha dik, ko ingat ko je ke kena jap tiap bulan, ayam pun kena jap gek, toke Ahseng nak soh ayam dia cepat beso so pulang modal. Hai kesian kt gen Y sekrang ni, ada ayam, ayam jap, ada ikan kena rendam formalin, ada sayur kena sembur pesticides, dah canner??? Huhhh nak pikir2 tu sumer kebulur le kita. Tapi tak perlah, demi anak2 kena sikit berkorban. Le lagik infant, buah pinggang/liver diorang fragile lagik nak menapis segala sumber2 toksin tu. Kita org tua ni takper lagik, habih2 kena upkan sket life insurance tu kihkih, sekrang ni tak boley nak kata, penyakit dtg macam2 cara, muda2 lagik dah kena sakit itu ini, punca penyakit dtg dari perut, apa yg kita makan tulah penentunya. ewah jadik pakar nutrisi lak pulopsss.



Dengan itewwww dengan penuh keperihatinan keputusan sebulat suara mesyuarat kabinet makbapak pi beli ayam organic utkmu anakku sayang. Yang penting tiada kejutan letrik bzzzzzztrzzzzz ih ngeri siaaa klu dia kiokkan ayam ngan kejutan letrik cenggitew, baru le namanya ayam kena renjatan ultramen. Dan lagik Halalan Toyibban....amin. Lepas tu apak ko pi beli dinner plate kayepci kt abang ko...bagussssss.


Ayam organik ni senang dan bagus, tak berlendir cam ayam biasa, tp daging sikit keras lah, kata ayam kampung kannnnn. Guna jimat2 dan penuh keikhlasan dgn jiwa tawaduk gitew sbb mahal hah..hah..hah... terbatukterbatuk.

Sayur-sayur organik pun bajet ciput2 jerk. Tak boley beli banyak2 membazir sayur dan wang anda, aku tak masak hari2, just guna sesikit wat bubur ke mokna tu, habih je baru beli, nti kang jadik teratai layu ditasik esbok.


Jadik sume bahan dah siap meh kita masuk dapur, ada mokna ni mmg payah sket, hilang kelibat aku je dia gelabah dan mulalah terkua, separation anxiety lah sangatttt....mako mokcik pung kenalah bawak dia sekali ke dapur sekrang ni. Bentang tiko ha ngadaplah muka omak ni puas2. Kengkadang dah tgk muka aku pun tak puas ati lagik tew, dia bergantung bergayut pulak kt kaki aku haiiii lahhhhh kejong omak ko ni dibueknyo...kengkadang aku ckp, why? u wanna get back inside my tummy kah? eh tipu, ayat translate...



Alang-alang dah comot suap lah dia makan sekali. sekrang ni takdek makna nak pakai bip tu, lepas 3 saat baik je dia sentap. Jangan terpedaya dgn posing kontrol ayu dia cenggini, bak kata Mak Long dia, tengok cam lemah-lembut tp buleh tahan buas... ya ampunnnn boley tahan aktif pung kenit ni. anak aku kelas, dia tak main soft2 toy nih, nak main benda yg bukan permainan gek. Jadik takyah susah gi gedung permainan dan kita, tak susah bela dia ni, money saver kekdahnya. Ada beli toys pun buat perhiasan jek.

eh, dah salin uniform lahhh. Dah mandi2 sume omak nak sambung masak. Main lah dulu ngan choki2 abang ko ni. esok2 klu tak jadik pakar matematik tak tau lah... ajeeeeelah suka menelek menyukat benda2 gitew....

tu dia aihhhh, kemain suka bermain ngan benda bukan2, sampai masuk dlm baking tray tu dah.


Jadik inilah hasil menunya ari tu. Sup ayam oganik dengan segala kebaikan khasiat veggie.

Ini bukan hasil organik, pitamlah nak tanam petai organik.


wah wah wah.. sekrang ni tgh gigih praktis berdiri pahtu no hands...no hands...dapat le berdiri tanpa tongkat 4-5 saat
Dan ini le hok tak tahan... dah setat panjat tangga...seriauuuu, dah panjat 3-4 anak tanggan buleh reverse nak duduk balik dusssss....


Oklah, babai dulu.

Comments

PatinPasta said…
Yong,
Part dia nak reverse duduk time panjat tangga yang tak tahan tu. Haha!

Ayam organik memang molek, bukan untuk bebudak jek.. untuk kita sekali. Pastu rasa dia pon lain kan? Rasa ayam, kalo ayam biasa tu rasa kerbau. Haha! Tak la, kalo ayam biasa tu.. rasa macam bland je.

Kenapa pulak tak buleh petai organik Yong? Tanam je sekarang kat laman rumah tu. Time si Aly dah reti memasak, senang amik petai depan rumah je :D
Maya Marisa said…
contrary to cik patin, i pulak suka bab si Aly tu masuk baking tray. amboiX2, nak kena bako skali ker dlm oven tu? hehhehe
somuffins said…
Muahahahahaa....

Apa kes I nih? Bukan nak beri salam tapi gelak cam cik Ponti plak? Anyway, hepi new year to you waima belated one, hehe..

Dah beli ayam organik, beli lagi ayam kfc? ngeh3.. Beli ayam organik dari kedai Zain ke?

Memang seriau bila anak dah mula panjat2 tangga pastu pandang belakang. Termiss 2-3 heartbeat kan??
Yong Kamariah said…
My dear Cik Aida,
uihhhh kurrr semangat dah panjat nak reverse balik tew mmg tak tahan lah hihih. Ayam organic makan kurang isi lah, ayooo cemana plak ayam biasa rasa kerbau tumpoooo!!! tang petai tu lupa lakkks,.. dah natural organik, kena amik dlm hutan, ishhh klu mau tumbuh depan umah tu mmg ahkak dah tanam dah, good idea lah jugak, nti nak menerai cari pokok potai ngeh ngeh...

madam hot Maya,
Klu masuk dlm baking tray tu dah ropa cam turkey citer Mr Bean dah anak I tew kihkih...

Cik Som ranggi,
ohhhh happy new year to you too my dear. Tu lah pasalnya, ari beli ayam tu dinner tu bulehlah plak malas masak soh tapau kfc je kt dak Ammar, payoh betul lah nak maintain makan secara sihat ni Cik Som yerkkk... ayam tu pi beli kt kedai organik kt area Pantai, Pantai Dalam ke Lembah Pantai den tak pasti lah pulopss...

Popular Posts