Monday, June 30, 2008

A fairy tale...




It was 10 at night and my belly was roaring and grumbling, longing for food. I tiptoed down the stairs to my old dining table and oh yes.. there you were, the left-over of McD's french fries and one piece of spicy fried chicken. As piece by piece of the french fries disappeared into my mouth, I gave a deep thought of love, life and inspiration (macam P.Ramlee the musical pulak). Without realising of how much calo n cole burgeoning in my stomach and bloodstream, i kept munching and lost, deep in my thoughts. And how long was Ammar been sitting right beside me, I didn't realised - enjoying the same food that I was consuming. Ammar! Dah pukul baper ni?? Esok nak sekolah, ada assembly! Yeah right, like he knew and paid any attention! So both of us enjoyed the food and lost in our own dreams...
Life is not like a fairy tale after all. And if it was, it's gonna be a 'fairy tale yang terluka'... Sometimes life is so cruel and unfair, some people got money, bunch of money but no happiness, some people have no money and been given with bunch of kids to make them happy, some cherish this God's little creature by giving them all the love that they have, some might be so cruel and give no attention at all.. some are rich and could do anything with the money that they have but death is waiting at the doorstep... that is us, a human., and that is life - for us to cherish and fulfill with every little kindness, useful thing and for us to be grateful and thankful to our Creator - Allah the Almighty.
As to my son - the unfairness that life treats him is that of being himself! He's always been a scapegoat of the bad things that had been done by his cousins... If they broke and ruinned anthing in the house, so it's Ammar's doing! And that poor little boy couldn't defend himself coz he didn't care less and won't give a damn! What a mean cousins!
As for my husband, the unfairness that life treats him is... (is that by marrying me? hem, I never knew...)
As for me, the only unfairness life treats me is - I'm so trapp inside this huge and ugly body and I couldn't get out!
As for the three of us - we are doing fine actually, I am so thankfull to every little and more of what's God gives us.... Alhamdulillah...
I was thinking of the kind of love that my arwah ayah and mak were sharing. There was no hugging, no kissing, not much of the communication and I can't remember if there was a love-passion at all (in their eyes la...) . But my mak never failed to wait for my arwah Ayah even if it was like 1.00 am in the morning - waiting for him to return home from his hobby of fishing! And my mak would heating up the food for her husband, sat beside him while he was eating and chatting about their kids, n most of all about their financial situation. And arwah Ayah never failed to give mak a sum of money after he got a pay for his plantation's work. That was the love that they shared - by knowing their own roles as parents, husband n wife, by giving and caring, and that was a very reserved kind of love sharing. As to me? huh, I failed to be like mak! When hubby was on the night shift and returns home like 1.00 - 2.00 a.m in the morning, I'm always so deep in my sleep, don't kacau2 ar! So be it, and I will remind him to take his dinner as early as possible at office! At 1.00 a.m., the kitchen is closed! So what? Got to wake up early in the morning for work maa!.....
Kenapa nak cakap omputih hari ni? Monday blues agaknya....

Wednesday, June 25, 2008

Teman, Sahabat dan Kawan...



Ari ni saje 2 sahabat aku mendedikasikan entry diorang ngan kenangan persahabatan lalu, ye, ahli2 bilik AB101... intan, diana n sya tak mungkin semudah itu aku melupakan kalian dari kotak ingatan aku, syukur kerana kita terutama Diana n Intan, tak terputus persahabatan sejak melangkah keluar dari ITM kira2 10 tahun yang lalu.. jujur aku akui aku lebih senang dengan persahabatan jarak jauh sebegini, makin jauh makin rindu, kadang2 persahabatan jarak dekat boleh menyakitkan... bila sesuatu berlaku boleh menyebabkan ia goyah dan pecah berderai n sometimes ada yang kena act like a different person after so many years jadi sahabat baik pun...macam2, kita manusia kan tak perfect....

bagi aku sekarang definisi kawan tu ibarat kenalan aje.. nak cari sahabat sejati payah kot sekarang ni, aku rasa only a few org dlm dunia ni yg ada best of friends and last sampai akhir nyawa n aku consider org2 tu paling lucky dlm dunia ni... byk best of friend berakhir sekelip mata aje, dan trust me yg pecah berderai itu sangat2 menyakitkan kerana the best of friend tu adalah org yg kita sayang, bagi aku dlm dunia ni the best of friend yang aku pernah ada adalah Maidura Aini Mohd Noor, sahabat sekepala aku dari ting. 1 - 5. dari tingkatan 2 lagi kami tak pernah berenggang duduk berdua dlm kelas, tapi sayang hubungan kami terputus lepas SPM dan bila aku dah ke IPT, puncanya dia dah berpindah ke Trengganu dan bila masing2 dah sibuk belajar n so on, kami dah terputus, sejak tu aku tak pernah membenarkan hati aku ada best of friends sbb person yg bernama Maidura itu dah memenuhi kuota itu sampai bila2, Dura, semoga kau berbahagia selalu......

tapi sekarang, bila dah 34 tahun ni, aku amat cherish persahabatan yang terus terjalin ngan a very few insan yang istimewa di hati aku... Diana n Intan n sometimes Yam yg tak berapa betul (giler2) dan yg tak pernah putus hubungan langsung dgn aku sejak lepas ITM.. Zureen, thanks sbb sudi jadi sahabat aku berkongsi suka duka kehidupan... Zureen, aku pernah cakap, kalau kita dok dekat tak mungkin kita jadi 'serapat' ni, thanks for being there when I need you to hear what my heart would want to say..... kau paling best dan memahami...

Diana n Intan : thanks kerana masih sudi bersahabat dengan aku. Aku tahu masa kt AB2101 dulu kita tak lah serapat ibarat jari telunjuk ngan jari hantu, tapi ketahuilah aku amat appreciate dan respect kt kalian... boleh aku jadi jahat sikit : yang paling aku tak lupa adalah siri2 dan edisi2 boyfren kalian, yelah korangkan cantik jelita, tak dan kosong 'vacant' utk boipren, mesti selalu terisi... aku teringat lagi masa2 genting boipren korang carik korang kt kolej sampai aku pun naik menggeletar kepala lutut...intan, ko punya hadiah berupa album gambo utk harijadi aku yg ke berapa entah masih aku simpan rapi, album gambo tu siap ada gambo ko ngan Mr "S" lagi, yg paling best pasal ko adalah ko tak tau nak marah org (aku tak pernah kena marah ngan ko), manje cukup ler..Diana, walau ko selalu marah aku, tapi ko ni pesen tak simpan dlm hati, ko survivor sejati le, ko selalu give extra care kt org sampai org buleh termisunderstood ko cam Mak Nam (tapi ko takkan?) ... ko le yg memperkenalkan aku dengan "cream puff" buatan Along kau, aku selalu tunggu dapat makanan free kau tu (walau kengkadang dah tinggal sisa pasal ko selalu save kt org lain dulu....sedih aku, hikhik..)

Last but not least to someone yg banyak mengajar aku tentang erti sahabat sejati, yg juga mengajar aku utk muhasabah diri aku, yg pernah buat aku rasa tersungkur dan tak sanggup mengangkat muka aku kepada org lain, thanks pal, sbb mengajar aku cukup2 utk perlahankan pace aku seketika, utk cermin diri aku seketika, dan seterusnya memberikan kekuatan dalaman utk aku hadapi hidup ketika aku dlm 'dark tunnel' seketika, semoga kau selalu berbahagia dan sejahtera selalu, remember what goes around does comes around.... terimakasih.

Monday, June 23, 2008

Parti Pakatan Rakyat....

ari Jemaat 20hb laki aku mengheret aku ngan anak pi dengo ceramah PPR "sempena 100 hari pemerintahan PPR" kt Stadium Shah Alam. dengan malunya aku mengaku tulah baru 1st time aku masuk stadium tu sejak bertahun2 menetap kt selangor ni. memula tak minat tapi kata laki aku sifatkan ambik angin memalam, aku kata cuba sifatkan sesaja buang minyak yg dah naik melambung ni..

okaylah, jadik jugak akhirnya. Terasa macam vandalist jugak bila ikut org beratur masuk pago yg dikopak kt belakang stadium (aku rasa macam dikopak je). masuk je Tran Sri Khalid tgh berucap, dah pukul 10 lebih dah time tu, org makin berbondong2 angkut satu famili masuk stadium. aku rasa some 30,000 people showed up malam tu. baru berapa minit dlm stadium Ammar dah wat perangai boringnya tu, dah start buat bising dan tepuk tangan, erghhh, aku dah pandang ayahnya isyarat nak balik, tapi laki aku mana boleh tinggal benda2 macam ni... aku suruhlah Ayahnya pegi beli minuman ngan apa2 ball goreng kt luo tu, rupanya memang ubat yg mujarap sbb lepas dapat makan ball2 tu mulut dia dah senyap (campur nak mengantuk la tu...)

yang paling menangkap telinga aku masa tu bila Khalid umumkan cadangan2 / manifesto2 PPR sepanjang mereka nak perintah selangor ni, antaranya menambahkan cuti bersalin dari 60 hari ke 90 hari manakala suami2 yg terlibat ditambahkan cuti sebanyak 14 hari... wow.. aman makmur negara..... dan yg paling ditunggu2 ucapan berapi2 dari Anwar Ibrahim selepas itu... riuh rendah stadium bila pakcik Anwar cakap pasal harga minyak...
"tunggu apa lagi? (dramatic dan theatrical-tic suara dia time ni)...cukup, cukup...bla ... bla.. bla... saya pernah menguruskan kewangan negara dan petronas....bla..bla.... mengikut calculationnya untung Petronas tahun lepas sebanyak 1/2 trillion... bla.. bla... di mana perginya 500 billion itu? ke poket siapakah masuknya? bla.. bla.. bla..." wah, kemampuan Uncle Anwar memprovokasi topik memang tetap berbisa.... aku rasa kalau Pak Lah ada kt sebelah memang paling kurang kena baling ngan botol mineral org tua tu....dahsyat, cukup dahsyat.... tengokkan kemarahan dan sokongan org2 kt dalam tu memang boleh tumbang BN! bagi aku senang saja, kalau duit tu pandai diurus dan dijana ekonominya, rakyat takkan menanggung beban yg begitu berat ni... ni projek launch sana sini, koridor selatan lah, pantai timur la... outcome n implementation habuk tarak, yg ada tukar nama koridor selatan tu je, kos melaunching projek pun agaknya makan juta2...

kalau org kata Mahathir jahat, zalim ke, bagi aku atleast ekonomi dia jaga dan pandai uruskan, atleast minyak naik pun berapa sen je... rasuah, kroni, hey bullshit la sape yg bersih dari sume tu, (maybe tuan guru je kot bersih), I don't care la citer2 camni janji aku sebagai rakyat tak terbeban! org buleh le cakap dari ntah mana2 source yg depa amik tu! Nak harap Anwar pun adus, negara pun nyaris tergadai kt IMF dulu! Dah la grad Sastera je, kata laki aku dulu masa jadi menteri kewangan, colleague dia yg baru balik jadi correspondence dari London (memang reporter ekonomi yg ada lulusan ekonomi) tanya satu benda pasal terms ekonomi ni lah kt satu function Anwar tokleh jawap, terpaksalah timbalan dia (apa nama menteri cina tu..) yg jawap, dah tu dia kena tengking lagik....ish ish... penyokong Anwar don't get offended, ni negara demokrasi kan....

bercakap pasal isu minyak semalam laki aku sekali lagik, kemaruk dengo ceramah kat belakang taman medan, semalam ada setiausaha politik Tan Sri Khalid, pemuda PKR, PAS dan org2 kuat PPR, salah sorang speaker tu kata, ada input dari reporter yg kata masa dia tanya Dato' Syahril, lebih kurang la : Dato' kata minyak akan naik bulan 8, kenapa pulak tiba2 umumkan lebih awal? Kata Dato' "pak Lah pekak!" oppssssss..... hahahha, begitulah speaker tu cakap, tak tau lah betul ke tak, kata dema sepatutnya langkah2 utk membendung/cover balik dari kenaikan harga minyak tu dibuat awal2 sebelum umum, ni dah umum barulah gariskan langkah2 termasuklah pembahagian rebet.... ntah lah, aku ni tak minat sangat politik2 ni, tapi bila barang2 dalam bakul makin berkurangan bila ke market, dalam nilai wang yg sama sebelum ni, sapa tak bising beb! RM50 tak dek nilainya lagik even bila pegi kedai kt bawah flat belakang umah aku!

anyway, setakat ni aku tak lah terasa sgt akibat kenaikan harga minyak utk kete aku, sbb opis ngan umah dekat je, kalau aku tuang 20 inggit utk kancil antik aku tu buleh tahan seminggu (ikut 5 hari keje la..), laki aku lak kalau keje siang dia kudakan moto kapcai dia tu, 10 minit dia dah sampai opis, masih bertahan lagi, cuma nak balik kampung menung panjang gek le, sorang sebelah timur, sorang sebelah barat.....Pahang - Perak.. adusss...

Friday, June 20, 2008

Report Card

Ahah...wahai blog tercinta, dah lama aku tak menulis dlm ko setelah balik bercuti ari tu, balik2 cuti.... tu dia keje bertambun-tambun menunggu...

Hari ni amik report card Ammar, sampai sekolah Ammar dah siap2 cakap, "kita jumpa Cikgu Aini sekejap je... sekejap je.." sbb semalam aku dah input dlm kepala otak dia esok tak sekolah, nak jumpa cikgu amik report kad...

Report anak aku quite impressive jugak... macam tak caya je Ammar punya report tu... Maths 86, Agama 80, Sains dan Alam Sekitar 100 .. report cikgu yg mengajo pun positif jugak, tapi rata2 tulis "baik tapi kadang2 hilang fokus" , hempphh.. tahulah, memang dia tu susah nak bagi tumpuan, cikgu pun mengkelasifikasikan dia sebagai ADHD.. cikgu Aini kata Ammar ada perkembangan cuma masalah dia adalah mengikut arahan... utk subjek kebun dan pertukangan, muzik, komputer pulak dia dapat A, cikgu yg mengajar tulis "dia amat minat subjek tersebut bla bla bla.... " yelah, aku pun suka juga perkembangan dia tu, kalau tgk karekter dan report tu macam bukan Ammar yg kt rumah..

bila cikgu tunjuk kertas jawapan periksa dia macam Maths tu rasa teruja juga sbb for numberings dia ok, bolehlah padankan no, kira2 yg senang dpt la betul, tapi bila Maths tu ditukar kepada words... dia dah out, cam soalan kata "please answer Yes it is or No it isn't"... jadi bila soalan tanya ... is this sixteen? dia jawap, yes it is, dan sume jawapan seksyen tu dia jawap 'yes it is", pakai tulih aje ler.. makanya dapat yg betul pun secara rawak yakni jawapan yg yes je ler betulnya... iqra' dia dan advance skit, ye ler, level darjah satu agaknya cikgu ajo iqra satu, kt rumah iqra 2, kengkadang 3, (tu pun liat beno nak mengaji..)

Tapi ada satu benda yg cikgu bincangkan buat aku termenung sket.. dlm dok bincang pelajaran aku sempat tanya pasal best pren anak aku Ikhwan, kata cikgu Ikhwan ni cam spesies anak aku le, makin lama dia makin ok dan cikgu sempat tunjuk kertas jawapan Ikhwan, tulisan cantik, colorings cantik, maths pun dah boleh wat sendiri... tapi cikgu pesan, kak, bebudak camni kena perati dan jaga betul2 sket, sbb bebudak camni ada 'makhluk halus' nak damping... hoh I was like melopong kejap... cikgu kata dulu Ikhwan hari2 cakap sorang, hari2 tulis 'benda' tu kt kertas.. aku tanya benda tu benda apa? cikgu senyum dan kata .. yang ada tanduk ngan taring... hoh , aku dah meremang... cikgu kata hari2 Ikhwan lukis dan color makhluk tu hitam, lidah dia terjelir dia kaler merah, cikgu kata diaorang pun naik seram, he was like trying to tell something but cam biasa bebudak macam ni susah nak 'reach' diri dia, so he was telling something by writing or tulis kt memana... ikhwan kata yang ni lah dia cakap dan nampak tu.... aku terkedu lagi... maybe ada betulnya pasal bebudak macam ni 'suci' dan lurus sgt... or maybe dia berimaginasi,... aku pun pernah terbaca pasal perkara ni, pasal budak2 istimewa ngan makhluk halus ni... entahlah yek.. aku teringat balik masa aku dok sewa kt rumah kt Tabung Haji dulu... rumah kt situ memanglah dah lama, ada 3 bilik, bilik belakang sekali aku simpan barang.. ada sekali tu, tiap2 hari anak aku perati dlm bilik tu... bila aku tanya dia kata.. "tu.. ada pakcik kat situ, pakcik semayang..." , aku kata anak aku merepek, tapi bila aku pikir balik... mungkinkah????, dan aku teringat lagi Kak Long aku pernah mimpi satu malam ada lelaki tua pakai baju putih tgh bawak anak aku satu tempat, dia sempat pesan kt Kak Long... "jaga anak ini baik-baik..." itu je pesan dia kata Kak Long... tapikan mimpi tu mainan tido...am I right???

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife