Thursday, December 27, 2012

Hello!

 
Hiiii... hello again!

Fuihhhh berjaman2 mengabaikan blog sendiri, apatah lagik blogwalking. Cukup takde masa dan mood berblog makin menghilang pada diri sendiri. Timakasih pada kekawan blogger yang masih sudi singgah sini huhu, diriku ini tidak melupai kamu dong, sikit masa lagi daku gi visit kamu. aku mau say hi to kamu semua. Jadi edisi kali ni adalah edisi upload balik gambo2 kt instagram je, kt situ tangkap gambo and write le few words senang citer kan. Blog ni kira tempat luah perasaang gitewww haha...



dimulakan gambo ini lepas Mesia kena belasah ngan Siam masa semi final piala Suzuki AFF. Malam tu kt dlm facebook punyalahhhhh meletop2 propaganzil kutuk siam noohhhh (termasuk pengadil kpop tak baper adil), siangnya tengok kedai makan siam heloo...Phad Thai disini...pani pillo.....terus menggelupurrrrr order tomyam ikan siakap bagai sungguh tak semangat rimau hembekhekhekkkk... ni mmg kompem takleh gi medan perang, ada chan berpaling tadah choyyyy...
 
 okay ini pula tuan-tuan dan puan-puan smoothies stoberi nyum nyummm hasil apak depa bawak balik dr Mesir tu ari, seminggu lepas tu baru le kutip stoberi dlm esbok nak mesin. Nak test power blendforce makcik tefal ni KATANYAAAA ha'ahhh *style baby double A pegang hailer ehh tetiba*

 
 The next day test mango mesir pula, mango smoothies perghhhh terbayekkk dek non. Tak sesia apak ko kena tahan masa nak boarding khannn.. KATANYA...*belai rambut pelesu afro kaler pink*, masa tu pak Arab tu tahan kenot the one masuk flight, sekali rejeki kami sbb nama apak ko kena calling2 dan member pak Arab yg kt depan tu lambai2 marah soh cepat maka terlepas le seludup hasil tanaman Nile River dlm flight, kelassss ko Jah. Kak yong boh some ice ciub, mango, yogurt, fresh milk, a little bit of brown sugar and honey and turn on the blender. Mango Mesir mmg terbayek dah lah besar gabak, blend separuh je tak habih.
 
 Later on pi meronggeng kt Jaya Grocer Bukit Jelutong utk lawatan pertama, I always love JG sbb boley jumpa mcm2 benda payah nak jumpa kt kedai biasa. Amik sekoq ayam balik umah the next day kita bako! kita bako!. Roast chicken inspired by Laura Vitale's recipe. Aku suka tgk dia, sbb dia cute je kalau berckp kt dapur alolololooo manjanyewww LV. Resepi dia pung senang2 belaka.

 Sgt nyum tengoklah anak aku champion makan ayam, dlm pinggan belum habih ngan mulut penuh ayam tangan dah menyapai ayam lagi. Pahtu dia kehek (slang Ganu) hok dlm muluk tew tak lepas rengkong, dah penuh cenggitu mana nak lepas rengkong haippp anak sapa lah ni, asal teramik gambo je mesti dah tinggal diapers je apasal tatau. Suka beno tanggal baju dan seluo nowadays.

 
 Last week balik Kuantan. Ni meronggeng ke Kijal Ganu. Ombak laut di bulan Disember...ginilah, heavy tides, the day after tinggalkan Kuantan, satu bandar dah banjir, kesian kt org kampung.


 Yeahhhh balik Kuantan for our kindy's registration day. Alhamdulillah sessi 2013 kita dah ada 100 over kids yang comel2 belaka seme.


 Thanks for the support dehhh...parents pown masuk dlm kelas anak je nak register huhu.

 
 afterwards ammar n d geng cousiesnya main ni @ kindy.

 yeahh anak aku le yg memanjat melawan arus tew kemain ko yek.
 
 Kemarin pegi umah bakal pengantin kt SU. Pahtu belanja anak2 buah Tutti Frutti wahhh korang mentang kata makdak belanja... sorang2 hamik nak ko macam2 amiknya, rabakkkk sebelah poket dgn 6 kids yg boley tahan seleranya hahaha. Pahtu masa nak pi parking nampak pulak kedai RM2. Pahtu nampak le benda jadi-jadian ni tergayut-gayutan depan kedai, lawa pulop doh tengok. aih belilah. Doklah terkontangkanting kat sini dulu deh sementara aku pikir nak gantung kt ner muahahaha.


 wehwehweh..pahtu nampaklah alas plate ni ehhh lawa je. nak2 sejak dua menjak ni telah menjadi cheapskate kuasadua, kalau jumpa Haji Bakhil mesti dia bangga. Laluku beli, nama je bamboo tapi keras papan. baguslah sejak cik Aly ada kegemaran baru menghumban barang sampai pecah berderai sesuai le sangat. buat alas bekas lauk panas ai loikeee.

oklah tahapa-hapa le aku merepek arini aku pun taktau.



 Last but not the least, esok start cuti sampai tahun baru sempena majlis perkahwinan budak di atas. Semoga bertemu jodohnya Jumaat ini dengan sidia S, in sya Allah semoga berkekalan ke hujung nyawa makdak doakan. (poyo ni, poyo ni bergambo ngan kelapa sawit *style Johan imitate Awie poyo*)
 Okbai.

Thursday, December 6, 2012

From Gaza ...(and Egypt) with love

Tepat jam 8.20p.m. hari Selasa the door bell ringing. Syukur alhamdulillah apak ko dah selamat balik, in 1 piece from misi keamanan di Gaza. Berakhirlah hari2 penuh kerisauan seorang isteri dan ibu.

Kurrrrrr semangat... sentap jantung makcik dengo citer pakcik ko. Rupanya2, the first night mereka sampai, tepat jam 12.00 a.m. mereka di bawa ke satu lokasi rahsia di sebuah ladang zaitun. Kurr semangat rupa2 di bawa ke markas tentera Hamas tengah2 malam buta. dalam gelapgelita kecuali dalam kem. Dapatlah apak ko bersalam dan berpelukan dgn komando2 Hamas, sampai kata apak ko dia yg sebeso begitu tenggelam paras dada je ngan komando Hamas. Kemudian dia dan colleague di bawa keluar dlm gelap gelita utk bertemu dgn tentera  mujahid Hamas di luo kem. Saspen giler kata apak ko, dlm kem tak dibenarkan ambil gambo, tapi diluar kem mereka dibenarkan bergambar dgn tentera Hamas yg bertopeng dan bersenjata rifel, ada yg selamba tgh pikul peluru berpandu ke apa namanya kata apak ko. dah lah keadaan gelap gelita pastu depa bagi rifel kt apak ko soh bergambo ngan sebilangan tentera bertopeng Hamas. Pitaaaaam apak ko nak pegang rifle, so dia refused (apa daaaa...), takut terpetik dlm gelap katanya (ko ingat pistol 70an ke bang?). Kawan reporter dia je berani pegang rifle sambil bergambo penuh gaya ngan depa. Aku tengok gambo tentera Hamas tu pun naik gerun, nak2 apak ko dok tengah2 dgn misai ngan janggut mullah omar wannabe...kalau gambo tu terlepas nahaslahhhhh....right after that depa terdengo dan ternampak pesawat Drone zionis diudara, dgn segera depa diarahkan meninggalkan markas, nak jadi ahli Hamas ni depa kena 6 bulan berturut2 without fail semayang Subuh berjamaah dan hafal al-Quran. itulah kenangan berharga apak ko sepanjang di Gaza. I'm so proud of you dear for your courage. tulah bini sendiri jadik tukang citer... tu pun tatau private n confidential ker (? alamak....) erkkk depa boleh translate google dlm bahasa Hebrew ka? matikkkkk....

Syukran semuanya dah selamat. dengar cerita apak ko, tengok gambo2 and video yg dirakam terasakan Gaza menggamit2 kedatangan di hati ini (kecuali part gi kem Hamas sorry mintak mahap okbai).

 wahhh wahhh wahhhh kemain apak ko yek. Sebelum ke Gaza dan selepas pulang dari Gaza, mereka ada masa like couple of days di Cairo, jadi sakan depan jalan no....Ko tau bang, masa first time tengok citer Titanic dulu, aku pun memasang angan2 cam Kate Winslet tu nak tunggang Camel tanpa celana kt Egypt. rupanya abang yg sampai dulu, takperlah, marilah memasang angan2 bersama selepas ini.

ambil semangat intifada ni.. apak ko beli tarbus and jubah utk anak kt Cairo. Ammar really loves the jubah, now tiap kali nak solat dia mesti sarung jubah ni.
My little Nefertiti.... dia pun taknak kalah...apak ko pun tak hagak-agak beli jubah kt mak beso gedoboih aihhh... perli ka apa....



 The produce from Nil River, apak ko beli kt pasar di Cairo sblm bertolak pulang. malangnya stoberi kan tak tahan lama, tp balik ni nak wat smoothie stoberi, berilah aku kekuatan semangat itu.

 Before I sign off, I would like to share some pix taken by him at Gaza recently.

Anak-anak di Gaza... sudah lali bermain2 di sebalik runtuhan bangunan akibat roket Israel laknatullah. Even masa satu interview by reporter HM dengan anak2 ni, depa kata depa tak takut dgn zionis, kata sorang budak 6 tahun, kalau zionis datang, dia nak pukul dengan kayu (you are so brave, love). Even one of the dad tunjukkan video yg dirakam di telefon bimbit anak kecilnya yg masih mampu tertawa tika roket2 digugurkan, sesungguhnya mereka even anak2 kecil tak takut mati! mereka telah didik semangat juang dikala anak2 masih kecil lagi malah tidak bersedih tapi bangga kerana mati syahid. Allahuakbar!

Massive destruction.... The elderly dan anak2 tiada tempat beriadah, beginilah keadaan mereka setia di balik sisa runtuhan kediaman masing2. Mercy (NGO) tgh set up playground utk the kids kt sini.


 
 Ya ummu... jangan bersedih lagi wahai ummu...
One of the women yg mereka temui dalam juraian airmata menceritakan saat seorang anaknya syahid dalam serangan baru-baru ini...jangan menangis lagi ummu... for HIM, Allah the Almighty...

-
-
-
--
-
-
-
--
-
-
-
-
-
-


 has granted and 'replaced' his syuhada son with a grandsons... kembar lagi ya ummu! dia tidak gantikan seorang malah dua sekaligus pewaris mujahid..Allahurabbi.....
kadar kematian kpd kelahiran di sana diberitakan 1 : 15, gugur seorang tumbuh lagi berganda2 bakal mujahid. Sesungguhnya takkan hilang para syuda dan mujahiddin di sana, terus berintifada sehingga kemenangan pasti ditangan kita..Allahuakbar!

last but not the least... Mesej keamanan from Gaza...and don't forget Syria, free and save Syria also!


Monday, December 3, 2012

Since you been gone...

Syukur... Alhamdulillah tercapai jugak hasrat pakweku menjejakkan kakinya ke bumi suci Gaza, setelah melalui berbelas pos keselamatan Mesir di Rafah dgn rifle sentiasa siagap ditangan askar Mesir dan kereta kebal yg terusan menghala ke Gaza. Mahu tak menitik peluh jantan asal jumpa pos pengawal di acukan rifle kalau aku lerrr... surrender beb, terus loncat van teriakkk riauuu tolonglah encik, pulangkan saya ke Mesia cik... lalu sesampai di bumi Gaza maka sujud syukurlah kedua mereka mencium tanah bumi Anbia'.

Bajet terer tak terer pakweku ngan colleague dia sampai pi buat liputan ke sempadan Israel nun, sedo2 taxi driver bagi isyarat kecemasan to leave the area sbb ada pergerakan Zionis di seberang. Baru depa tau kata 500m from kaw. tu di usha oleh tentera Zionis 24 hrs dibalik konkrit yg dibina with sniper siagap di tangan. Dah berpuluh petani Palestine syahid ditembak di kawasan itu kerana katanya menceroboh... chiiiisinnn!!! nak bercucuk tanam kt tanah sendiri pun kena tembak, dasar laknatullah tu mmg lahanat sampai bebila, kaw tu depa dok usha nak rampas rupanya. Lepas tergesa2 keluo baru tau citer. Sungguh heroic ke suicidal ke tatau lah cheq nak habaq. BTW Alhamdulillah selamat. Dan di pihak Zionis tu rerupanya ada operasi bunuh petugas media, esp. media Palestine, kecut perut plak aku dengonya. sbb depa tau media barat akan berat sebelah so depa takmau report the truth from media palestine.

Aku juga gembira kerana kiriman coklat , sikit alatan menulis dan colorings sume tu selamat bertukar tangan ke anak2 di Gaza. Semangat share ngan akak aku beli benda tu soh apak eh bg kt bebudak yg dia jumpa. Walau tak seberapa I hope they'll love it. Apak ko kata dia pass kt sukarelawan kt kaw. sepital. Before dia pegi ke Gaza, kata colleague dia yg dah pernah pergi, them kids tak mo duit, depa nak souvenir yg ada nama/bendera Mesia. Don't you be proud? Depa habih hati kalau dengo pasai Malaysia, now don't you think we owe something to Tun? Because of him kita dikenali di sana...malangnya Melayu mudah lupa....

Anyway, aku juga bersyukur sbb apaknya dah selamat keluo dari Gaza. Ingatkan dia balik ari Sabtu tu, kena2 dia call ada kt Kaherah, ari Selasa baru balik. Kira berfoya2 lah tewww.. ntah2 tgh tunggang unta padang pasir sambil tengok pyramid bestnyerrr.. dakpung tgk belly dancing erkkkkk bukan buleh caya ngat tewww mahahaha...

Well dear, since you been gone...

 
 Hok alohhhh baru sari dua kena tinggai terusss eksiden. First time tu I met with an accident tatau nak wat apeee. Ni kena hantam dari belakang ngan moto. Tgh jalan sesak- jln pelan2 sekejap2 brek tu ada moto nak overtake kete aku sebelah kiri, tak lepas, dia ke kanan dan mata lupa ke depan.. kelekunggggg... TERKEJUT TU DOW..opss tertekan caps lock pula. aku ingat aku langgo lobang ke, besi ke haper rupanya tgk kt belakang moto tu dah pelan, suspen gua tu bro...lu pernah dengar tak kes moto saje langgo and lu berenti and lu kena pau fuihhh menitik peluh betina, tp ku pull over kt simpang yg luckily berlaku siang2 ari dan ramai org. rupanya ada older Indian couple yg langgo. aku bersyukurrr sbb bereksiden dgn org yg bertanggungjawap lagi cool down walau kaki uncle tu menggeletor masa dia turun moto. dia tanya aku, you ok? sbb aku panik time tu mmg tak jumpa arrrr menu Contact kt henpon kan, sume menu dlm henpon tetiba aku rasa tak paham. last2 dia soh cool down and amik contact sume, siap aku amik gambo moto dia cuma nak amik gambo dia tak sampai ati takut tetiba kena penampo Arab. Tunggu balik bapak bebudak ni le baru settle kot. Ari Sabtu uncle call ajak pi bengkel tp takper arrr, bio le pakwe ku yang pening kepala bila dia balik nanti muahahha...

 
 hamboihhh melampau, baru sari dua kena tinggai anak2 mkn megi, propa lebih mak kau ni. ini adalah mlm yg malas masak dinner so rebus mee megi itu dan buat perencah sendiri hehe. susah apa ketuk bawang, fry ngan isi ayam n cendawan shitake and boh kicap siap. kome jgn banyok ragam, makannnn. si aleesya ni dlm satu hari baper pasang baju pun tataulah bersalinnya. Makan nak makan sendiri, siap tampo lagi tangan kita klu kita menyudu utk dia. Bip tanak pakai lebih baik le tak pakai baju cenggini... jimat masa nak basuh baju kau nak huhu, time ni baru lepas tumpahkan air secawan dan habih lencun baju, so bukak siap2 makanlah dlm keadaan half naked erkkk...
Dah ada anak dua ni baru tau susah klu kena tinggai. Pagi2 mmg le berpeluh ketiak kejutkan budak2, angkut beg2, siapkan susu, angkut bebudak masuk kete, dah kunci umah - tetiba tertinggal barang-  matikan balik enjin, masuk balik umah, nak bertolak tetiba terbau sesuatu kurang enak allah mak haiiiii ada barang kes dlm diaper aleesya, masuk balik dlm umah. klu ada apak ko kan senang jugak, dia prepare benda2 tu tinggal lagi aku tekan minyak kete je hukhukhuk...
 
 so weekend qadak balik, it's bonding time. pepagi bangun siapkan bebudak, pegi breakfast kt luar pahtu gi paso beli barang basah. i kinda like it. selalu pepagi weekend klu tak masuk tengahari nak mandi pun payoh, tau2 order apak ko tapau breakfast and belikan barang basah, sungguh tak ku sangka seronok jugak buat keje gini. tetiba jadi hero pd bebudak ni, ummi best lahhhh...ohhh apakan tak bestnya, singgah kedai ko tapau macam2 kt mak kau ni, cuppa chup lah, nini celup2 lah, chikedes lah, vitagen lah, roti vanila lah... hoihhh tak boleh jadik ni, cukup cukup sudahhh cukup sampai weekend ini saja... next week mkn lempeng basah je korang.
 
it's coffee time... tetiba bebudak ni sejak kena tinggai elokkk je mkn dlm resto yehhh.... klu tak memasing ada apak kau suka buat hal. siap mak kau boley Fb, instagram bagai horrr, click if you Like this statement hembekhekhek... lokasi adalah kt kedai kopi putih belakang umah, sorry ye anak2, idok le berani nak bawak ke shopping mall etc, kang takut tak dpt kontrol 2 budak yg excited pitaaammmm....sorang teruja tgk kedai mainan lalu terus berlari masuk ke dalam, sorang lagi tetiba mengamuk nak tido hoiiiii seram klu nak bayangkan. i kenot handle.


 iskkk kesian bebudak tertrap dlm umah weekend. mokna ni standby je depan pintu nak keluo, asal ada org bukak pintu dia pun mesti terlepas, bajet nak main airpaip depan umah, pahtu selamba minum.

  it's a laundry time....of the late Kay El, asal petang/mlm je ujan, masa weekend ler terkocoh2 pepagi/tghari nak mengejo sinar mentari buat jemur baju. yg port kt pago sempadan jiran tu patpatnya sape dapat dia punyerr ..... hermmm harapanlah kan aku yg punya, apa nak buat kita berkerja, asek2 jemur bawah bumbung je, time weekend ni le amik kesempatan cecepat berebut port baik.... hahahha akak sebelah jgn mareee yeee... ehhh tetiba terajin la pulak hakak kan, sampai kt pago pun pulun menyidai nak cahaya matari punya pasal.





 lepas mkn2, pegi paso masuk dapurlah pulops, ari Sabtu masak nasi ayam sepoyok tak habih... ari Ahad masak singgang ikan tongkol ngan sambal sutun pun tak habih, dah biasa masak banyak kannn.. takper, boley wat stok dinner sari dua ni khan...

 tak nyenyabo nak makan tuuu...mmg bajet suap sendiri sekarang ni katakan, baru je letak dlm bowl nak suap dia - sambil pi amik tuala nak lap kaunter... dahhh dia siap2 menyudu. Buat bubur nasi ayam kentang karot kt mokna ni, between nasi ngan bubur mmg dia prefer bubur.
 
 batch kedua... kejo yong jgn tak kejo the sunlight... hahaha mcm seminggu punya peram ehhh... sekuntum bunga cina amik kesempatan keluo sama.
 
 Last but not the least, aku dah tatau nak wat apa ngan durian2 kt umah tu, aku tak cari durian tp durian yg cari aku huhu...ipor dtg bawak doyan, pi amik anak kt nursery pun dpt doyan, dah 2 t/ware beso dah buat tempoyak, last2 yg musang king ni wat pengat doyan jelah, bawak mai opis cicah ngan roti nyum.

Sekian dulu, one more sleepless night to go sebelum pakweku balik, tiap2 malam mmg kenot the sleep one, aku doa sebelum tido jangan le aku terjaga tgh2 malam, hermmm jgn harappp... asal kul 2 aku terjaga, kul 3, kul 4 aku terjaga, sunyi bebeno pulak tew, kalau pensil jatuh pun aku rasa mesti aku histeria. le maklum le, umah ada 4 bilik ateh bawoh mmg le rasa sunyi oiiiii.... org sebelah bukak pintu pun rasa umah kita yg org masuk. dah le trauma umah pernah kena pecah masuk org sebelum ni brrrrr mmg amat mengerikan.
okbai jumpa lagi.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife