Since you been gone...

Syukur... Alhamdulillah tercapai jugak hasrat pakweku menjejakkan kakinya ke bumi suci Gaza, setelah melalui berbelas pos keselamatan Mesir di Rafah dgn rifle sentiasa siagap ditangan askar Mesir dan kereta kebal yg terusan menghala ke Gaza. Mahu tak menitik peluh jantan asal jumpa pos pengawal di acukan rifle kalau aku lerrr... surrender beb, terus loncat van teriakkk riauuu tolonglah encik, pulangkan saya ke Mesia cik... lalu sesampai di bumi Gaza maka sujud syukurlah kedua mereka mencium tanah bumi Anbia'.

Bajet terer tak terer pakweku ngan colleague dia sampai pi buat liputan ke sempadan Israel nun, sedo2 taxi driver bagi isyarat kecemasan to leave the area sbb ada pergerakan Zionis di seberang. Baru depa tau kata 500m from kaw. tu di usha oleh tentera Zionis 24 hrs dibalik konkrit yg dibina with sniper siagap di tangan. Dah berpuluh petani Palestine syahid ditembak di kawasan itu kerana katanya menceroboh... chiiiisinnn!!! nak bercucuk tanam kt tanah sendiri pun kena tembak, dasar laknatullah tu mmg lahanat sampai bebila, kaw tu depa dok usha nak rampas rupanya. Lepas tergesa2 keluo baru tau citer. Sungguh heroic ke suicidal ke tatau lah cheq nak habaq. BTW Alhamdulillah selamat. Dan di pihak Zionis tu rerupanya ada operasi bunuh petugas media, esp. media Palestine, kecut perut plak aku dengonya. sbb depa tau media barat akan berat sebelah so depa takmau report the truth from media palestine.

Aku juga gembira kerana kiriman coklat , sikit alatan menulis dan colorings sume tu selamat bertukar tangan ke anak2 di Gaza. Semangat share ngan akak aku beli benda tu soh apak eh bg kt bebudak yg dia jumpa. Walau tak seberapa I hope they'll love it. Apak ko kata dia pass kt sukarelawan kt kaw. sepital. Before dia pegi ke Gaza, kata colleague dia yg dah pernah pergi, them kids tak mo duit, depa nak souvenir yg ada nama/bendera Mesia. Don't you be proud? Depa habih hati kalau dengo pasai Malaysia, now don't you think we owe something to Tun? Because of him kita dikenali di sana...malangnya Melayu mudah lupa....

Anyway, aku juga bersyukur sbb apaknya dah selamat keluo dari Gaza. Ingatkan dia balik ari Sabtu tu, kena2 dia call ada kt Kaherah, ari Selasa baru balik. Kira berfoya2 lah tewww.. ntah2 tgh tunggang unta padang pasir sambil tengok pyramid bestnyerrr.. dakpung tgk belly dancing erkkkkk bukan buleh caya ngat tewww mahahaha...

Well dear, since you been gone...

 
 Hok alohhhh baru sari dua kena tinggai terusss eksiden. First time tu I met with an accident tatau nak wat apeee. Ni kena hantam dari belakang ngan moto. Tgh jalan sesak- jln pelan2 sekejap2 brek tu ada moto nak overtake kete aku sebelah kiri, tak lepas, dia ke kanan dan mata lupa ke depan.. kelekunggggg... TERKEJUT TU DOW..opss tertekan caps lock pula. aku ingat aku langgo lobang ke, besi ke haper rupanya tgk kt belakang moto tu dah pelan, suspen gua tu bro...lu pernah dengar tak kes moto saje langgo and lu berenti and lu kena pau fuihhh menitik peluh betina, tp ku pull over kt simpang yg luckily berlaku siang2 ari dan ramai org. rupanya ada older Indian couple yg langgo. aku bersyukurrr sbb bereksiden dgn org yg bertanggungjawap lagi cool down walau kaki uncle tu menggeletor masa dia turun moto. dia tanya aku, you ok? sbb aku panik time tu mmg tak jumpa arrrr menu Contact kt henpon kan, sume menu dlm henpon tetiba aku rasa tak paham. last2 dia soh cool down and amik contact sume, siap aku amik gambo moto dia cuma nak amik gambo dia tak sampai ati takut tetiba kena penampo Arab. Tunggu balik bapak bebudak ni le baru settle kot. Ari Sabtu uncle call ajak pi bengkel tp takper arrr, bio le pakwe ku yang pening kepala bila dia balik nanti muahahha...

 
 hamboihhh melampau, baru sari dua kena tinggai anak2 mkn megi, propa lebih mak kau ni. ini adalah mlm yg malas masak dinner so rebus mee megi itu dan buat perencah sendiri hehe. susah apa ketuk bawang, fry ngan isi ayam n cendawan shitake and boh kicap siap. kome jgn banyok ragam, makannnn. si aleesya ni dlm satu hari baper pasang baju pun tataulah bersalinnya. Makan nak makan sendiri, siap tampo lagi tangan kita klu kita menyudu utk dia. Bip tanak pakai lebih baik le tak pakai baju cenggini... jimat masa nak basuh baju kau nak huhu, time ni baru lepas tumpahkan air secawan dan habih lencun baju, so bukak siap2 makanlah dlm keadaan half naked erkkk...
Dah ada anak dua ni baru tau susah klu kena tinggai. Pagi2 mmg le berpeluh ketiak kejutkan budak2, angkut beg2, siapkan susu, angkut bebudak masuk kete, dah kunci umah - tetiba tertinggal barang-  matikan balik enjin, masuk balik umah, nak bertolak tetiba terbau sesuatu kurang enak allah mak haiiiii ada barang kes dlm diaper aleesya, masuk balik dlm umah. klu ada apak ko kan senang jugak, dia prepare benda2 tu tinggal lagi aku tekan minyak kete je hukhukhuk...
 
 so weekend qadak balik, it's bonding time. pepagi bangun siapkan bebudak, pegi breakfast kt luar pahtu gi paso beli barang basah. i kinda like it. selalu pepagi weekend klu tak masuk tengahari nak mandi pun payoh, tau2 order apak ko tapau breakfast and belikan barang basah, sungguh tak ku sangka seronok jugak buat keje gini. tetiba jadi hero pd bebudak ni, ummi best lahhhh...ohhh apakan tak bestnya, singgah kedai ko tapau macam2 kt mak kau ni, cuppa chup lah, nini celup2 lah, chikedes lah, vitagen lah, roti vanila lah... hoihhh tak boleh jadik ni, cukup cukup sudahhh cukup sampai weekend ini saja... next week mkn lempeng basah je korang.
 
it's coffee time... tetiba bebudak ni sejak kena tinggai elokkk je mkn dlm resto yehhh.... klu tak memasing ada apak kau suka buat hal. siap mak kau boley Fb, instagram bagai horrr, click if you Like this statement hembekhekhek... lokasi adalah kt kedai kopi putih belakang umah, sorry ye anak2, idok le berani nak bawak ke shopping mall etc, kang takut tak dpt kontrol 2 budak yg excited pitaaammmm....sorang teruja tgk kedai mainan lalu terus berlari masuk ke dalam, sorang lagi tetiba mengamuk nak tido hoiiiii seram klu nak bayangkan. i kenot handle.


 iskkk kesian bebudak tertrap dlm umah weekend. mokna ni standby je depan pintu nak keluo, asal ada org bukak pintu dia pun mesti terlepas, bajet nak main airpaip depan umah, pahtu selamba minum.

  it's a laundry time....of the late Kay El, asal petang/mlm je ujan, masa weekend ler terkocoh2 pepagi/tghari nak mengejo sinar mentari buat jemur baju. yg port kt pago sempadan jiran tu patpatnya sape dapat dia punyerr ..... hermmm harapanlah kan aku yg punya, apa nak buat kita berkerja, asek2 jemur bawah bumbung je, time weekend ni le amik kesempatan cecepat berebut port baik.... hahahha akak sebelah jgn mareee yeee... ehhh tetiba terajin la pulak hakak kan, sampai kt pago pun pulun menyidai nak cahaya matari punya pasal.





 lepas mkn2, pegi paso masuk dapurlah pulops, ari Sabtu masak nasi ayam sepoyok tak habih... ari Ahad masak singgang ikan tongkol ngan sambal sutun pun tak habih, dah biasa masak banyak kannn.. takper, boley wat stok dinner sari dua ni khan...

 tak nyenyabo nak makan tuuu...mmg bajet suap sendiri sekarang ni katakan, baru je letak dlm bowl nak suap dia - sambil pi amik tuala nak lap kaunter... dahhh dia siap2 menyudu. Buat bubur nasi ayam kentang karot kt mokna ni, between nasi ngan bubur mmg dia prefer bubur.
 
 batch kedua... kejo yong jgn tak kejo the sunlight... hahaha mcm seminggu punya peram ehhh... sekuntum bunga cina amik kesempatan keluo sama.
 
 Last but not the least, aku dah tatau nak wat apa ngan durian2 kt umah tu, aku tak cari durian tp durian yg cari aku huhu...ipor dtg bawak doyan, pi amik anak kt nursery pun dpt doyan, dah 2 t/ware beso dah buat tempoyak, last2 yg musang king ni wat pengat doyan jelah, bawak mai opis cicah ngan roti nyum.

Sekian dulu, one more sleepless night to go sebelum pakweku balik, tiap2 malam mmg kenot the sleep one, aku doa sebelum tido jangan le aku terjaga tgh2 malam, hermmm jgn harappp... asal kul 2 aku terjaga, kul 3, kul 4 aku terjaga, sunyi bebeno pulak tew, kalau pensil jatuh pun aku rasa mesti aku histeria. le maklum le, umah ada 4 bilik ateh bawoh mmg le rasa sunyi oiiiii.... org sebelah bukak pintu pun rasa umah kita yg org masuk. dah le trauma umah pernah kena pecah masuk org sebelum ni brrrrr mmg amat mengerikan.
okbai jumpa lagi.

Comments

Anonymous said…
Ha, baru kome tahu cam mana oghang Palestine tu tersiksa.

Baru kome tahu cam mana rasa nya bila tok laki tak ada.

Baru kome tahu betapa Tun berbakti kepada negara kita Malaysia tercinta. bukan itu saja masa Yugoslavia berpecah menjadi 3 negara. Bosnia & Herzegovina yang juga di tolong oleh negara Brunei.

Tapi memang setujulah Melayu tersangat mudah lupa diri.

Hi Mokna, moga-moga bila besar nanti jadilah seorang anak perempuan bagaikan "Quratul Ain" kepada ibubapa, keluarga dan bakal suami mu.

Yong, belajor-belajorlah selalu kena tinggal.

Ahkak
Yong Kamariah said…
AISEYMANNN my dear Ahkak..
rasa macam kena piat telinga lah ngan Ahkak hahaha...
ya mmg betuilah tu kak, sebenonya dah selalu kena tinggai tp dulu kena tinggai berdua je ngan Ammar, la ni ada tambah si mokna payoh la siket rasanya sbb brg2 dia dah penuh kerusi belakang mahahaa...
insyaAallah, i like Quratul Ain...
CS said…
Yong
Tak tau nak komen apa sebab bila I mula mengomen kang panjangnya mencecah lantai, harharhar, nevertheless I enjoyed reading your entry (as always kekdahnya).

Popular Posts