Thursday, April 24, 2008

Anakku


(Siannya gambo ni skima beno, ni masa nak daftar masuk sekolah ari tu..puas dia kembang kempis tahan senyum tu..)


Nama : Muhammad Ammar Firdaus

Panggilan mesra : Ammar

D.O.B : 23.08.01

P.O.B : Klinik Bersalin Pertiwi, PJ

Umur as todate : 7 thn

Makanan kegemaran : Nasik dan frankfutter (dia panggil hotdog)
Minuman : Vitagen & yang sewaktu dengannya, Ribena (minuman terlarang sume ni)

Fav. tv program : Ultraman (semua species Ultraman : Tiga, Dyna, Nexus, etc.), Transformer, Spongebob Squarepants n sumelah program kat Astro Ceria

Currently position : Pendidikan Khas, Sekolah Sri Kelana, Kelana Jaya (Tahun Satu)

Diagnos : Mild Autisme



Itulah sedikit bio anak aku nan seorang, Ammar. Memiliki anak cam anak aku ni, yelah, kena kalis baran dan mempunyai keimanan yang kuat jugek le. Anak aku ni aku kira dugaan besar tuhan kt aku, mula2 aku tertanya juga kenapa aku ? tapi lama-lama aku rasa sangat bersyukur dikurniakan anak istimewa ini. Makin dia besar dan ada progres makin aku boleh tolerate ngan dia. Mula2 aku notice perkembangan speech dia very slow, no interaction n beza la ngan anak normal lain. Bila ke Hospital Universiti dan HKL dan jalankan beberapa assesment barulah tahu dia ada autisme. Lama jugak le doktor nak sahkan dan mendiagnos dia ni autisme ke tidak, pasal banyak simptom bertindih, ADHD ke, hyperactive ke, pasal dlm ujian dan assesment ada yang dia okay, ada yang dia kurengs. Dlm bab ni aku tabik kt laki aku yang tak putus harap bawak anak aku ke mana2 specialist. Akhirnya setelah dekat 3 tahun sorang specialist kt HKL sahkan anak aku ni ada Mild Autisme / Autisme tersorok. Sekali pandang memang dia nampak cam anak normal, tapi bila dah lama bolehlah notice ketidaknormalan dia. Anak aku ni masa kecik cukup hyper, tak tau dok diam, memang aku tak dek le cam org lain nak ada brg2 kaca n perhiasan yg berharga pasal tau jelah, jahanam le.... bila panggil dia wat dek je... tak ada eye contact langsung, kalau nak apa dia amik tangan kita tunjuk ke, dan dia selalu buat perangai la.. memang tak dinafikan aku ngan laki aku selalu hilang sabo, bila hilang sabo maka tangan cepatlah naik.. aku tak leh lupa peristiwa masa dia dlm umur 2-3 tahun ke, aku tangankan anak aku sampai biru dia menangis.. masa tu aku tengah tension n letih, aku tak boleh maafkan diri aku sampai sekarang bila aku kenangkan peristiwa itu...bila aku kenang mesti airmata aku bergenang, menyesal giler, kesian anak sekecik itu, dia tak tau, dia tak paham, yang dia tahu kalau dia buat perangai maybe parents dia akan notice, tobat, aku tak maafkan diri aku sampai sekarang...

Tapi satu perkara anak aku ni kira memory dia kuatlah, dia kuat menghafal, masa umur dia 3 tahun lebih, dia dah kenal A-Z, Aliff - Ya, basic colors, cuma kalau dia menulis mesti ada je terbalik, cam no tiga jadik huruf ain, no 2 jadik hamzah, gitu le...aku peratikan anak aku ni belajo melalui visual, aku tak ajar sgt dia ABC sume tu (sbb dia tak tumpu perhatian pun), tapi dia suka VCD edutainment tu, ada nyanyi2, bila aku pasang cd tu yg heran dia wat dek je, cam biasa le, tapi tak lama dia boleh cakap dan tunjuk mana satu hurup, colors, etc tu... the most kelemahan anak aku ni adalah communication - break down, kalau tanya sesuatu tu sampai subuh pun belum tentu dpt jawapannya. Masuk umur 6 tahun laki aku masukkan dia sekolah kat NASOM - National Autistic Society of Malaysia, tempat khas bebudak cam anak aku. Memula masuk aku kesian jugak kt anak aku, pasal aku tengok bebudak lain lagik teruk dari anak aku, ada yang mencederakan diri sendiri, ish, lagik teruk la, tapi demi progress dia aku telan le kerisauan aku. Memang ada progress kt situ tapi imagine public transport tak ada, van sekolah ke situ pun tak dek, laki aku terpaksa le tinggalkan sekejap kerja pergi hanta dan ambik anak aku, memang susah, dah le sebulan RM300, tu belum lagi charge amik lambat kadang2 sebulan buleh jadik 400 lebih, di situ aku tertanya2 mana lah fungsi gomen dlm menangani anak2 OKU cam ni, i mean dah la kita kena keluarkan duit lebih, pusat pendidikan special utk bebudak camni gomen tak support dan subsidikan ke...

aku rasalah, banyak kes dera kanak2 kt m'sia ni antaranya disebabkan budak yang ada masalah cam anak ku - yg spesis behavioral disorder, ni jenis makbapak/penjaga tak tahu adanya masalah cam ni, cuma dema ingat ni budak jenis buas, tak dengo kata, nakal, kenan, dsb. malang sungguh kalau camtu... kalaulah ada satu program pendidikan masyarakat/community service yang selalu wat ceramah even kt balai raya kampung pun, from time to time maybe masyarakat boleh dididik mengenai masalah anak2 istimewa ni ... or is it a mentality rakyat kita yang suka buat donno until benda tu jadik kt mereka, dan satu lagi aku rasa, kalaulah pendidikan awal utk budak2 macam ni amatlah mahal cam yuran kt NASOM tu, makin teruslah org yg miskin mahupun sederhana yg simpan anak macam ni sampai dah terlambat dan keciciran kt sekolah...

Berbalik pada anak aku, pattern hubungan dia ngan kami ada perubahan sket, bila dia makin besar. Dulu kalau bawak ke mana2 dia tak herannya kt kami, dia wat hal dia, dia nak ke mana dia suka dia pegi, dia nak lari dia lari, susah lah nak kontrol kalau bawak berjalan, tapi la ni dia cam takut kalau kami hilang dari pandangan dia... dan yang paling indah sebagai ibu, aku dpt rasakan kasih sayang dia kt aku, kalau dulu nak peluk dia susah, dia tak suka dipegang, dipeluk, tapi sekarang dia selalu datang dan tiba2 memeluk aku n even cium aku.... masa2 ini aku tak mau tukarkan dengan apa benda yg luxurious sekali pun dlm dunia ini, never, yang penting dia dah ada 'perasaan' dan bukankah perasaan itu satu bentuk komunikasi? Dan baik aku, mahupun Ayah dia, kalau Ammar tak ada dengan kami satu malam pun, pasti kami gelisah. Sebab, sejak dia lahir, kami tak pernah berenggang dengan dia, tak pernah hantar ke kampung, tak pernah dia bermalam dengan sesiapa pun, sebab, kami bimbang orang lain tak faham perangai dia, terutama kalau bukan dari keluarga kami, aku cukup takut kalau anak aku bersama dengan orang luar dan mungkin orang boleh cakap... ish budak ni, mak bapak dia tak ajar dia ke..? yelah, kalau pergi rumah org anak aku tu boleh selamba masuk bilik org, ambil barang org tanpa izin, sesuka hati dia la...itu antara benda yang susah aku nak ajar anak aku ni...




Muhammad Ammar Firdaus, andalah anak yang sgt istimewa di hati Ummi dan Ayah!


http://www.slide.com/r/svA8rypy1z_9X8YoYpAmRpi8S7V6Y51A?previous_view=mscd_embedded_url&view=original


Wednesday, April 23, 2008

Desperate housewives




Semalam aku cam biasa menonton rancangan fav. aku Desperate Housewives (not because I'm the desperate one.. heh..). Aku mula menonton siri ni dari episod 1 season 1 so aku dah tokleh miss dah lebih2 lagik utk season 4 ni. Tapi yang aku tak berapa berkenan sgt karakter utk citer ni sumenya mempunyai badan ideal, cam tak real je, sedangkan aku rasa dlm situasi sebenonya ramai org kt dlm dunia ni mengalami obesiti (cam aku...) tak caya cuba tgk dlm satu kejiranan katakan 5 deretan rumah atleast seorang housewifenya mesti obes.


Aku rasalah, kalau watak2 cam Susan, Bree, Lynette, Gabby n Eddie tu ada kt satu kejiranan (sekaligus) kt Mesia ni mesti rosak habih masyarakat. Tapi dema ni cukup menghiburkan dan karakter yg dema bawa ni very typical dlm sesuatu masyarakat tu (tapi susah kot nak jumpa sekaligus dlm satu neighbourhood tu). Dlm baik2 tu dema ni boleh jadik plastik, selfish, deceitful, hipokrit n secretive dan boleh mengena member jugak. Typical manusia biasa kan ? Aku suka cara ending setiap episod bila Mary Alice jadik narrator, selalunya dia akan cerita kaitan utk satu topik tu dgn apa yg berlaku dlm sesebuah rumahtangga bila dema dah tutup pintu masing2. I guess that is so true...




Aku rasa dlm sesebuah marriage tu kalau tak ada pasang surutnya, kalau tak de argument langsung maka tak bolehlah di namakan sebuah marriage. Kadang2 kita dapat pasangan yg sgt ideal utk kita, kadang2 opposite attract, kadang2 panas sbb sama2 panas baran n ego, n seringkali juga aku terbaca kisah rumahtangga yang macam satu trap, dah masuk tapi tak de jln keluar. Terutamanya macam aku org Melayu ni, I guess ramai wanita Melayu yg dlm golongan ni once dia dah kawin, bila dpt pasangan yg tak leh pakai cam kaki pukul, dera, main kayu tiga, dia just telan sume tu demi keluarga dia, terutama demi anak2. Dan seringkali juga ada yg kawin bukan sbb cinta atau sbb cinta kilat sblm kawin tapi bila dah kawin dah tak dek ati. Aku rasa kalau macam Gabby dlm Des. h/wfie tu dah lama main kayu tiga, sebagai jalan keluar utk menghibur jiwa dia yg kekosongan. Kadang2 pergaulan bebas dan mind yang terlalu bebas pun tak bagus juga, sbb tu aku banyak dengar affair antara rakan sepejabat, affair antara laki org ngan bini org, apatah lagik antara bujangan ngan spous org. Byk org boleh bagi input citer2 affair cam ni... tak caya kalau bukak je topik ni adalah member yg akan citer...kawan akak aku... kawan aku... jiran aku... abang ipar aku.,.. sepupu aku, etc. ect. Parah jugak masalah sosial ni ek...




Tapi aku rasa ramai org yang tak kawin ngan pasangan ideal @ idaman mereka. Selalu apa yang kita berangan tu takkan jadik kenyataan. Maybe macam seorang pompuan tu mengidamkan lelaki yang hensem cam Brad Pitt, Keanu Reeves, atau "tall, dark and handsome", tapi reality jauh menyimpang dari khayalan. (alah, senang citer cam aku le..). Akan tetapi, along the way perjalanan sesebuah marriage tu, bukan kita nak makan muka hensem tu, ntah2 yang hensem tu kaki pukul ke, curangs ke, psycho ke, panas baran ke, jeles melampau ke, kaki dera ke, macam aku kata, realiti tu tak seindah mimpi... after all, mana ada manusia yg perfect kan..


aku punya story pun lebih kurang la.. bila aku jumpa suami aku aku rasa aku dah jumpa soulmate aku... cepat rasi, kira cam ngam la, walhal time tu aku dah ada boipren, but dah jodoh aku ngan suami aku kuat, so dlm 6-7 bulan kenal we got married. Sampai sekarang aku bersyukur jodoh aku ngan laki aku tu, walau pun tak hensem n fizikalnya tu bak kata org tak le sesedap mata memandang, tapi sedap hati mendampinginya. Umur kami beza 6 tahun, dah tentu dia lebih matured dari aku, i guess dia jodoh aku yang paling compatible, pasal aku ni kira jenis degil, keras kepala gek, boleh tahan gek tahap kemarahannya, banyak songeh dan laki aku cukup penyabar dengan aku. Walau pun begitu citarasa kami cukup berbeda.. ibarat laki aku tu suka RTM1, aku suka Astro. Aku lebih childish, jiwa aku ni cam muda le sedangkan laki aku tu cam arkib dan perpustakaan bergerak. Aku suka layan rancangan cam hiburan, movies sedangkan laki aku asyik layan berita, berita, berita dan rancangan bualbicara, hal semasa.. alahai... boringnya aku rasa... tapi bab lain kami ok, cam kami suka travel dan jalan2...

Dah masuk 8 tahun kawin ni aku rasa lebih settle dan memahami. Bergaduh? Biasalah beb.. sedangkan lidah lagik tergigit kan..

Tuesday, April 22, 2008

Jiran


Hemm, let me tell a story of my jirans.

aku baru pindah rumah sendirik kira2 setahun yang lalu. Umah aku kt PJS3/23, teres 2 tingkat. Kt situ ada beberapa blok saja deretan umah cam aku. Biasalah kawasan baru, jiran pun kita tak berapa rapat sangat. Masing2 wat hal sendiri (not a big thing kt bandarkan?).


1. Jiran sebelah kiri umah aku : Auntie Rani (aku panggil dia Rani Mukherjee), Bangsa : Sikh
Memula pindah, memang le Auntie Rani ni rajin bagi aku capati, manisan , cookies, etc. Kengkadang bila aku masuk keta kt porch dia dah menunggu dengan senyuman mesranya, kengkadang aku wat tak nampak pasal aku tau dia nak bagi lagik makanan kt aku, sebenonya aku segan pasal bekas dia ari tu pun aku tak pulang lagik. Malu beb bagi pinggan kosong, aku plak jenis yang liat nak masak weekdays ni. Satu ari, lepas aku balik keje, dia memanggil aku dgn mesra dan meminta bekas dia tempohari, aku pun kelam kabut bukak peti keluokan makanan yg aku tak makan dah seminggu tu, lepas basuh nasib baik le ada coklat masa aku gi Langkawi. Bayangkan le kalau umah kt kampung, dibuatnya dia terus masuk umah ikut aku ke dapur kang naya, mesti dia kecik ati tgk makanan seminggu sudah dia anto aku haram tak makan pun. Lepas kejadian itu beliau jarang membuat amal kebajikan kepada aku lagik, aku pun bersyukur jugak pasal tak berapa nak lepas kt rengkong aku. Tapi Auntie Rani n famili dia sempoi, kengkadang beliau sempat bergosip ngan aku pasal jiran sebelah dia. Kira dia ni buleh harap le tolong nengok2kan umah pasal dia kan surirumah sepenuh masa. Dia ni anak2 dia sume pompuan (4 org anak dara), beliau amat rajin melayan Zee-TV (biasaler..)

2. Jiran sebelah kanan : Akma AF3 n famili, baru gek le fully pindah dlm masa 6 bulan ni
Famili ini ok je, walau aku jarang berborak ngan mak akma ni, tapi sekali sekala keluo umah mak akma n bapak akma ni peramah mesra orangnya. Benda yg orang sebelah ni pernah bagi kt aku adalah mangga dan ikan terubuk (aku pulak : tak pernah bagi, pasal aku tak kompiden nak bagi benda aku masak, lagik pun segan siutt..). Kengkadang boleh dengar jugak akma ni melalak berlatih nyanyi agaknya. Tapi aku tak kesah pasal suara sedap, kalau tak sedap mau jugak aku sound.

3. Jiran sebelah umah akma : Linda dan suaminya En. Azlan
Ini jiran yg sesama pindah dulu, diorang nilah kot aku baik selain dr Auntie Rani. Masa memula pindah dulu aku rajin berbalas2 hantaran ngan diorang ni. Aku panggil diorang ni couple yang berjaya pasal muda lagik tapi dah ada keta Innova ngan Vios sebijik sorang. Tapi dema ni jenis dok diam betul la dlm umah, susah aku nak nengok keluo umah. Nasib baik jugak le Linda ni keje pegawai MBPJ, buleh le aku mintak tulung settle saman parking (berbayo ye..heheh..)

4. Jiran belakang umah aku (kira dapur bertemu bontot la..)
Dema ni famili Cina. Dema ni kalau bersembang ok (ada le 2 kali terbersembang). Tapi dulu dema ni ada maid. Mak Datuk, Amoi ni kalau dapat berleter kt maid dia satu taman tu buleh dengo apatah lagik le aku ni, siaran secara langsung. Kalau start maghrib tu pukul 10 pun tak habih lagik. Hari2 cam tu, kesian mek indon tu, kalau aku pun tak tahan siut, macam2 benda tak puas ati dia keluo. Ada sekali maid dia lari, tapi sejak 2-3 bulan ni aku macam missing sesuatu. Rerupanya aku missing dengo leteran Amoi ni pasal maid dia dah tak dek. Ya tuhan, nikmat damainya tuhan je yang tau..... Kalau tak buleh bernanah telinga ni dengo tengkingan dia...Tapi, maybe jejiran aku kini hanya dengo leteran aku kt anak aku pulak.. maklum le anak aku ni super hyper, dlm satu hari ada je benda dia buat yg buat aku hangin satu badan...



hmm cakap pasal jiran ni, ada macam2 perangai (termasuk le aku pada mereka). Tapi aku respek jejiran aku pasai kalau ada kenduri je, umah terbuka ke, memang buleh jumpa le mereka, kalau ada majlis cam tu le baru buleh kenal jiran, kalau ari biasa sume berkurung dlm umah, aku pelik gek pasai aku ni maybe jenis outdoor punya org, aku mesti nak berfoya2 kt laman/porch umah aku...


But I guess we all manusia biasa... we all got problem.. bak kata laki aku, kita tengok org tu cam ni, cam tu, tapi bila dema balik, kunci pintu, hanya dema le yang tau masalah dema dlm umah tu. Ada org masalah kewangan, rumahtangga, etc but manage to hide it from people. Don't we all have problems?, but sometimes we just 'swallow' it. That's what life tuntut dari kita kan...

Hari-hari statikku






Hari ini hari yang statik macam semalam, kelmarin dan hari yang sebelum-belumnya.


I'm a woman, a wife, a mother, a worker, a colleague to other workers, an immediate superior to my staff, and yet life is such a boring thing. I'm desperate for something 'out of the box' in my life but I don't know what it is. How come hidup yang simple dan senang yang macam aku lalui jadi cam susah ek? Maybe I just don't know what I want in my life... well perhaps satu hari Allah tunjukkan aku satu jalan yang dirahmatinya, amin.


Bulan ini biarlah jadi bulan bertuah bagi aku. Bulan April is special because my birthday is coming soon in this bulan! And bulan April selalunya banyak aktiviti di launch di sana-sini. Dan bulan April juga is a spring time sbb itu jugalah aku menempek sedikit gambo spring time kt sini, ambik mood sket. Tapi cuaca dunia sekrang dah pelik2, kt mesia ni pun sejak Jan ari tu ujan la sana-sini esp. sebelah petang. But apa nak hairan, sume ni pun angkara tangan2 manusia juga....

Anyway, ini first day aku tulis blog, i'm such a louser in a diary thing like this, but this is one way nak buang masa dan mencurah isi hati..chewah..

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife