Posts

Showing posts from April, 2008

Anakku

Image
(Siannya gambo ni skima beno, ni masa nak daftar masuk sekolah ari tu..puas dia kembang kempis tahan senyum tu..)


Nama : Muhammad Ammar Firdaus
Panggilan mesra : Ammar
D.O.B : 23.08.01
P.O.B : Klinik Bersalin Pertiwi, PJ
Umur as todate : 7 thn
Makanan kegemaran : Nasik dan frankfutter (dia panggil hotdog)
Minuman : Vitagen & yang sewaktu dengannya, Ribena (minuman terlarang sume ni)
Fav. tv program : Ultraman (semua species Ultraman : Tiga, Dyna, Nexus, etc.), Transformer, Spongebob Squarepants n sumelah program kat Astro Ceria
Currently position : Pendidikan Khas, Sekolah Sri Kelana, Kelana Jaya (Tahun Satu)
Diagnos : Mild Autisme


Itulah sedikit bio anak aku nan seorang, Ammar. Memiliki anak cam anak aku ni, yelah, kena kalis baran dan mempunyai keimanan yang kuat jugek le. Anak aku ni aku kira dugaan besar tuhan kt aku, mula2 aku tertanya juga kenapa aku ? tapi lama-lama aku rasa sangat bersyukur dikurniakan anak istimewa ini. Makin dia besar dan ada progres makin aku boleh tolerate ngan …

Desperate housewives

Image
Semalam aku cam biasa menonton rancangan fav. aku Desperate Housewives (not because I'm the desperate one.. heh..). Aku mula menonton siri ni dari episod 1 season 1 so aku dah tokleh miss dah lebih2 lagik utk season 4 ni. Tapi yang aku tak berapa berkenan sgt karakter utk citer ni sumenya mempunyai badan ideal, cam tak real je, sedangkan aku rasa dlm situasi sebenonya ramai org kt dlm dunia ni mengalami obesiti (cam aku...) tak caya cuba tgk dlm satu kejiranan katakan 5 deretan rumah atleast seorang housewifenya mesti obes.

Aku rasalah, kalau watak2 cam Susan, Bree, Lynette, Gabby n Eddie tu ada kt satu kejiranan (sekaligus) kt Mesia ni mesti rosak habih masyarakat. Tapi dema ni cukup menghiburkan dan karakter yg dema bawa ni very typical dlm sesuatu masyarakat tu (tapi susah kot nak jumpa sekaligus dlm satu neighbourhood tu). Dlm baik2 tu dema ni boleh jadik plastik, selfish, deceitful, hipokrit n secretive dan boleh mengena member jugak. Typical manusia biasa kan ? Aku suka cara…

Jiran

Image
Hemm, let me tell a story of my jirans.
aku baru pindah rumah sendirik kira2 setahun yang lalu. Umah aku kt PJS3/23, teres 2 tingkat. Kt situ ada beberapa blok saja deretan umah cam aku. Biasalah kawasan baru, jiran pun kita tak berapa rapat sangat. Masing2 wat hal sendiri (not a big thing kt bandarkan?).

1. Jiran sebelah kiri umah aku : Auntie Rani (aku panggil dia Rani Mukherjee), Bangsa : Sikh Memula pindah, memang le Auntie Rani ni rajin bagi aku capati, manisan , cookies, etc. Kengkadang bila aku masuk keta kt porch dia dah menunggu dengan senyuman mesranya, kengkadang aku wat tak nampak pasal aku tau dia nak bagi lagik makanan kt aku, sebenonya aku segan pasal bekas dia ari tu pun aku tak pulang lagik. Malu beb bagi pinggan kosong, aku plak jenis yang liat nak masak weekdays ni. Satu ari, lepas aku balik keje, dia memanggil aku dgn mesra dan meminta bekas dia tempohari, aku pun kelam kabut bukak peti keluokan makanan yg aku tak makan dah seminggu tu, lepas basuh nasib baik le ada …

Hari-hari statikku

Image
Hari ini hari yang statik macam semalam, kelmarin dan hari yang sebelum-belumnya.

I'm a woman, a wife, a mother, a worker, a colleague to other workers, an immediate superior to my staff, and yet life is such a boring thing. I'm desperate for something 'out of the box' in my life but I don't know what it is. How come hidup yang simple dan senang yang macam aku lalui jadi cam susah ek? Maybe I just don't know what I want in my life... well perhaps satu hari Allah tunjukkan aku satu jalan yang dirahmatinya, amin.

Bulan ini biarlah jadi bulan bertuah bagi aku. Bulan April is special because my birthday is coming soon in this bulan! And bulan April selalunya banyak aktiviti di launch di sana-sini. Dan bulan April juga is a spring time sbb itu jugalah aku menempek sedikit gambo spring time kt sini, ambik mood sket. Tapi cuaca dunia sekrang dah pelik2, kt mesia ni pun sejak Jan ari tu ujan la sana-sini esp. sebelah petang. But apa nak hairan, sume ni pun angkara tangan…