Saturday, April 28, 2012

Happy Besday Mak Yong!!!

Today i'm a year hotter awhhhh Mak Jemah ayat tak kalah...



 kenapa mamik? tak percayainya pun adoii ke berr???
-mamik tak caya umuq mamik dah tuaaaaa huaaa.....

 diraikan di officenya, terimakasih bos belanja ini semua, he never failed meraikan anak2 buah di office ini, we had KR for lunch.

 so we had double celebration with dak Atie...the April girls...

 (hoihhh ade je hok nok chetteaaayyy kt belakang tuuu ekekek..)

Happy birthday utk diriku sendiri, happy sweet 18!!! (dan dan tu jugak lah jerawat nak tumbuh pun hadoiiihhhh)

Monday, April 23, 2012

Re-write : Aleesya is no 1!

Owhh gitewww tajuknya, penat2 mendraft sekali sume hilang... me don't likey ipad grrrrr....hoihhh membuang maso den yo-o-o...

Anyway, my darling girl, this entry is dedicated for you, for you to cherish and remember, what a journey we have been through, having you in our life, that 1 year has past, with tears and joy, thru pain and laughter, you are now officially number O.N.E!....


 We begin with this pix... after 10 years and thought the kilang production has stopped, suddenly.... good news! that was you at 12 wks of gest. pregnancy, quite scary eh with the skull and all, ngeri mak ko time ni sbb tetiba tak nampak kaki owhhhh anakku!!! ada kaki ke tak ni doc? - you are imagining things! said she. at this point of time we nearly terminated you due to - ohhhh no point of mengenang kisah lalu, syukurrlah we made the right decision...
And that was you inside the tummy, at 5/6 mths of gp, butterfly inside my tummy fluttering from right to left, up north to south...

 At 6/7 mths gp, quite a dish ehhh... err not you but mamik haha....hermmm due to diabetic pregnancy mamik kena diet kaw kawww, slim mamik time ni, did I not? perut je membeso, how I wish I could maintain this shape, but without the belly of course...tp harapan tinggal harapan dow...

 
Hello gorgeous!  At 7/8 mths gp, hoihhh merana sampai la ni dok tang shape ni sampai sudahhhh!!!! You weren't that active like abang, mamik risau sepanjang masa coz it was a high risk pregnancy, I had to prick my fingers 5 times a day to monitor blood sugar level, jap insulin 3 times a day, met paed and physician regularly, avoided fav food all the time, hoihhh takmotakmotakmo ulang dahhh klu bulehhh....yes! kau boleh aje!

Yippppaaa!!! dah nak meletuppp!! can't wait, cannot take it anymore, you grew so fast, silent2 tapioka but filled aje dow, at 38 weeks of gp we had to take you out!  Mamik had to curb the gelora nafsu nak makan itu ini but a day before pi hospital mamik sompek ordered pizza for lunch and nasi goreng kampung for dinner, tak kira! tak kira! haku nak jugakkk!!!!
But magically, the sugar blood level tak naik pungggg time tu hadoiiii ponek den.


Moment of truth... that was you right after you came out from mamik's tummy, crying your lung outttt... hoihhh giving the not so good impression to mamik like 'hadoihhh beratlah haku ni dapat stok2 berjaga malam nih" but you didn't. alhamdulillah. Right after you were 'taken out' from my tummy, your blood sugar level dropped to 3 point something and they gave you 2 oz of milk right after, they said you were such a sucker, errr I mean milk sucker, 2 oz linchin in no time fly. Actually I wanna choose the date 28th of April since it was my birthday but doc said it was too late oledi, frustlah mamik.
21.04.11, weighing 3.2kg, C-Sec, KJMC.

Hello love! Errkkkk... doctor, are you sure this is not Sinchan???? Coz there was one Chinese lady next to our OT did the same procedure (?)...
-Kenapa, tak percayainya pun adoii??? err of course she didn't said that, but, "Didn't I tell you it's a SHE?" said she, yup, aku percaya doc, only that this a SHE looked so like dadik! 
"Tahniah, chomel sangat baby you", she said meaningfully, referred to the incident that I cried my heart out infront of her the first time I saw her for 2nd opinion, I was told by the first doc that my baby might be cacat or ada masalah jantung if I carried on with the pregnancy.. well...erghhh let's just drop that ugly momento.

 Apa benda pun tu kotak tu???

 Assalamualaikum.... that was the first word doc Fatimah Najla said when she 'took you out' from my tummy. oihhh you sure did cried at the highest pitch, as much as you could, strangely the first thing I saw was your tiny feet and I said syukurrrr alhamdulillah. That was the prettiest tiny feet I've ever seen, well ofcourse, that time the nurse showed you, the doc tgh sibuk stitching my rabak tummy, gossiping some delicious gossip with the pakar bius. And oh, luckily your dadik aka Apak wasn't fainted when doc asked him to watch you been taken out from the womb.

 Look at your proud brother. Suka gulai adik klu mamik tak nampak hoihhhh!

 Right after discharged, we went stright to rumah Mak Long for confinement. That was you, bathing by Mbak Ersi and Mak Long, lepas bersalin pusat ni. Mamik dah tak meragui Sinchan dah masa ni sbb tetiba kulit telah bertuko colornya...hermmm....Mak Long aka Chek Ani mandikan dlm besen jek. Ishhh Chek Ani ni....Hoihh adoihhh Mak Long, are you sure that wasn't besen potong sayur????  Mbak Ersi and Che Ani took a good care of us, siapkan mandi baby and ibunya sekali, merasalah mamik mandi serum/herba sepanjang sebulan berpantang. Makan disiapkan ikan haruan segala buburnya, euwwrkkkk, thinking of ikan haruan rasa nak pingsannnnnnn kegelian tekak hooihhh atoi....

 Kerjanya menangis, tido, susu, tu je lah, but you sure did cry a lot, tak tau menda nak, asal bukak mata kuaaa, sib baik malam blissfull tido all night long. You were not fully breast feed sbb production tak cukup, but mamik selang-seli juga until you were like 3 months.
 
 Bersiap2 nak balik umah sendiri, you were 1 mth, last day umah Mak Long.
 
 On the way home...


 


 Home sweet home babeh...dah takdek org manjakan lagik, sume mamik buat sendiri.

 On your aqiqah day, nearly 2 mths old.

 My little shaolin, at 2 mths o, mamik had to go for work, tinggalkan kt nanny Umi Ton, ni Umi Ton yg cukur, nice job eh?

 
 People keep asking, boy or girl??? ishhh debap ko dik masa ni, 3/4 mths.

 
 hey dude, of course am a girl! look at the hairband mamik tried to gegurlkan me, didn't I looked like Siti Tanjung Perak versi baby uowl?



































But you and gown and such, didn't likey.
 














 Raya time, you were 4 mths o.

 Tu dia aihhh meleleh air lioq sume, maklumlah masa mamik pegnenkan kamu mamik kan macam2 benda tingin nak makan tapi tak dapekkk nak nolong yooo... 4/5mths terel meniarap berguling sume. Tidonya macam ikan keli, meronta berguling sana-sini adoihhhh.


 Until you were 4/5 mths tido nak berbuai ajooo, buai berenti terkuaaaa..... ni dia tukang buai, suci murni je gambo ni cam 'inilah saya sambil buai adik sambil buat homework' timakasih abang Ammar....by 5 mths takmotakmotakmo buaiii lagik, and it worked, syukur alhamdulillah walaupun melalui penderitaaan menadah soket telinga kepada jeritan with the highest pitch in the world, <<<<<------ hoihhhh omak ni melebih-lebih niii... (terdengar2 ko kata cenggini bila dah beso esok nak)

 Occasionally mamik and dadik bawa you bersosial sekali sekala, bersosial dlm erti kata dictionary mamik adalah time mamik maleh masak. dgn sgt berhati2 takut kamu terkuaaaaa nak tido, tp thank god, it wasn't bad at all, good girl. time ni badan mamik semakin subur diternak lemak sana-sini.

 That was you at 5/6 mths o, giving your sweetest smile.

 owhhhh ape kehh? abang interprem, sbb nak masuk bab makan, inilah jagoannya.


 At 6 months, mula memperkenalkan kepada bijirin... yolah, bijirin dlm tin. Mamik ikut buku, pakar nutrisi kata 6 bulan baru makan, maka 6 bulan ler ko baru kenal makan, walhal tgk org makan berlecap-lecup mulut tu perasan tgh makan jugak.

 At 6/7 mths terel dah merangkak...

 6,
7,


 8, 9, 10... hoihhh boley tahan lasak nihhhhh...
7 mths nak masuk 8, can sit on you own, 9 and half bertatih, 10  mths... dah boley jalan. Sungguh adevang mung dik...
 
 dan membesar dengan penuh sihat dan keberminatan dgn just anything...

 dan kajian tempatan...




21.04.12 - YIPPPAAA!!!!!HOOORAY HUUUU!!!!! DAH 1 YEAR OLD. HAPPY BIRTHDAY SWEET, SEMOGA SENANTIASA DIPELIHARA KESIHATAN, KESELAMATAN DAN KESEJAHTERAANNYA. SEMOGA MENJADI ANAK YANG SOLEHAH YANG MENDOAKAN IBUBAPA MU KELAK. AMIN.


Before mamik sign off, this is your uncle, Ayah Cik (mamik's little bro), your auntie acik Dayang dan your cousie Mukhriz, having their jolly good time in Turkey... mamik just love this pix, so sweetttttt.....owhhhh mamik gigit lima jari dlm mulut seing they updating FB status (daily without fail!) with the beautiful pix, mamik green with jealousy, sbb we were supposed to follow the trip but due to ko punya Abang sekolah, and Apak ko tak kompiden bawak ko sbb kecik lagik-takut-terkua dlm kapatebang 13 jam plus dow... terpaksolah berputih mato!!!!!  Oklah peeps, nak sambung guling2 frust grrrrrrr!!!!!

Friday, April 20, 2012

Aleesya is One!

aku kuchiwa, penat2 draft sekali publish kot ipad hilang sume terusss...grrrrrr
 anyway, aleesya najla sophia is 1 today!!! happy besday love!

Tuesday, April 17, 2012

Aku dan sesuatu

Aku dan sesuatu...

1. Aku dan Emo....
Tak tahu pula sejak bila aku menjadi amat sensitip lately. Aku ni, jaranglah dpt menghayati citer drama berepisode2 kt tv tu. Dok 3 minit depan tv ada je menda aku kena buat. Selagi tak 10.30 ke atas sorry lah to have my own sweet time. Malam Jemaat tu, tetiba tertengok le citer Mahabbah ke apa namanya tu kt tv3 tu. Sebelum ni tak pernah layan pun. Tetiba adegan pak mentua stok2 Tan Sri soh heroin sign kontrak klu nak dia sponsor surgery anak dia merangkap suami heroin. Sah2 kawin tanpa restu ni. Cam biasa suami taktau pun perjanjian tu pahtu ada ati tengking heroin kenapa ko tak tunggu aku dlm wad ni haaa??? Pahtu heroin ckp sweet sgt ngan pak mentua, "Saya cintakan Is...tempat isteri adalah disamping suaminya..." <---- harap2 relevan lagik lah ngan zmn smart phone bagai sekarang ni>. sekali terpaksalah mengalah sbb nak selamatkan suami sbb dah bergolok bergadai utk kos rawatan suami. Pendek citer aihhh.... akhirnya ..eh, oh ye, mereka ada baby yg chomel. Pahtu lastnya heroin dtg umah pak mentua setuju sign kontrak yg penonton pasti sudah dpt meneka isi kandungannya. Tapi part aku emo, bila dia sign, pahtu pelan2 dukung bawak baby keluo, sekali Tan Sri ckp, "dan aku mahu cucu aku juga..."  sila bayangkan bagaimana Dato Jalaluddin Hassan berckp yer....jeng jeng jenggg... OHMG! mak dah histeria tgk heroin dukung baby cium puas2 dan perlahan meninggalkan rumah.... hoihhh sungguh tak menahan hati seorang ibu ini lalu airmataku berjujuran keluo lebih dr heroin itu sendiri. Malu dgn keadaan sekeliling, I sank myself into the sofa. Malu hoihhh tetiba laki nampak pahtu keluo lah kata2 annoying hok tak sepatutnya huhu....sentap betul klu bayangkan keadaan terpaksa berpisah ngan anak... bak kata Rita Rudaini...mereka inilah nyawa saya, tiada apa pun dpt memisahkan antara kami...huwaaaaa....tulah dianya masa memula kawin dulu aku kata asallah dia ni kawin ngan budak muda sangat....lambat mature org laki ni yang oiiii, lenkali pilihlah yg matang dan dpt mengemudi umah tangga tanpa campur tangan org luo...baiklah drop it sebelum kena cili. Sebelum drop it, lepas dah sentap emo bagai, tetibalah keluo Pocong pulak kt tv... homaigad...tiap kali pocong nak keluo mesti ada bunyi plastik bergeresek berlaga2, pahtu tiap kali nak bunuh org tersembullah pocong dr plastik wrapper ngan muntah darahnya...omg, baper kali salin plastic wrapper tataulah itu pocong, tp jgn memain, mak rasa dlm byk2 slot seram tu, ni le citer yg boleh menyeriaukan bulu ketiak tengkuk sume klu tgk sorang2 muahahhahaaa.....

2. Aku dan makanan.....


.... Bagai irama dan lagu, haippp!!!! tak insap2 ngan kadar gula dalam darah bagai ni! Tp pelawaan ke itu nasi kandaq line clear Sg Buloh tak mampu ditolak ngehngeh...terbaekkk... tp dari segi kebersihan sekitar silalah tutup mata cheq nohhh...oh ye depa pun ada resto nearby tp mkn kt gerai ni lebih feel agaknya.

3. Aku dan opis...

 cambiasa lahhh... pretend to be bz semedang, eh i tak maksudkan insan dlm gambo ni, he is mmg very2 bz, yg pretend bznya I.



 haku klu kena gi meeting dlm bilik hok ado nate go ni musti rasa gugup semedang, mesti letak speaker ni jauh sket kuakuakuak... tp hok bestnya, lepas meeting ada makan... aramaiti!! eh tetiba.

 hermmmm aktiviti ni sesekali layan. P.O.Y.O.

owhhhhh cenggitu liriknya kekdahnya... kemain klu drive dengo radio sing along pahtu sebut bipbipbip kuat2 sampai tergelak2 Cik Aly Phia... auwww

4. Aku dan home sweet home...



Dalam sebulan mesti kena turun opis gek sekali dua masa weekend, cengginilah stok2 ikan bilis. So who you gonna call? Bukan, bukan  Datin Maimon yahhhh... tp bibik part time. Ni bak Ersi, dlm bibiks bersaudara dia nilah yg aku boleh harapkan, Cik Phia Zadora pun mmg nak gi ngan dia. Sib baik weekend dia off, so boleylah upah babysit and kemas umah.
Sejak Kak Long and K. Nani pi umrah ni, mak kenalah stay ngan bak Ersi kt umah Kak Long. Mak dah tak boley berpisah dgn Kak Long sbb dia dah kena amik jep insulin. Dia tak pandai nak cucuk sendiri so kenalah stay ngan Kak Long. Kat kampung takdek org nak cucukkan. sian kat mak. Jadik sekarang bila dua2 akak aku takdek weekend haruslah amik mak. Dia taknak stay umah aku sbb siang takdek org.



So challenge bg aku nak masak apa kt mak sbb mak aku cerewet dow pasal makan, dia rela berlapar dr makan yg dia tak berkenan, hok yg berkenan plak dah tentulah hok yg terlarang bg diabetes tegar such as masak lemak and all. Aku tak reti nak disiplin2 bab makan ni, sian kt mak klu rejim diet kejam sgt khen....Jadik ari tu lepas balik keje bergigih aku berlari gi pasar malam dkt ngan umah pusing pening kepala nak beli apa lahhhh nak masak kt mak ni. So nampak jering muda... dedulu mak suka makan jering muda wat ulam. Pastu beli ikan tongkol nak masak singgang kt mak. Mak suka dan it is healthier dop?Sekali mak ckp dia dah tak boley mkn jering daaaaa... kuchiwa den...

So tunggu apa lagik kelentang kelentung masuk dapur. Masak singgang apa ada hal....boh lengkuas, bawang putih, kunyit, asam keping siapppppp. Mak, jom makan! Aku dah siap beli kangkung and bendi celur wat cicah budu!!! Berselera jugak le dia makan walau komplen kata singgang aku tak cukup masamnya...baik bosssss....







Additional lauk cap kedai lemak cili api pucuk tapioka and sambal kentang special for bak Ersi, goreng ikan aye berempah to accompany the singgang and ulem jerings, haku yg beria makan nampak.....


Pahtu bawak mak pi buat terapi AlJabbar yg ada kt ngan umah tew. Apa aje lah kita cuba usahakan tp mak kata dia dah tak harap apa dahhhh pasrah je ngan penyakit dia. Adoiii payoh lagu ninggg mok oi... mengalah sebelum berusaha nononono.... anyway aku pun tumpang sekaki sambil org tu bukak citer yg ada petala-petala cinta apa tah tu. Pahtu deme pasang citer Izah dan Haris pula auwww... aku kan selalu ketinggalan ketapi, baru le tahu citer yg membadai rindu-rinduan ombaknya tew... tp tgh dibuai perasan lepas deme tu dah kawin kan ke adegan gatal2 tu kan yg tetiba aku sendiri tersipu malu ntah hapa2 sekali budak tu cakap... ok kak, dah cukup sejam!!! Buat frust je. Patut lahhh org pompuan suka sgt citer ni....mmg yg jadik Haris tu yummilicious yerkkk grrrr...

5. Aku dan teknologi....
Is = suck. Masa belajo siap amik DBMS lagik. Apa nak buat, apa yg ko belajo belum tentu ko praktis masa kerje. Ada apa hal masalah panggil budak IT je kan senang. Ai kan manja. Beli henpon canggih cemana pun setakat buat call and amik call je. Sampai lah ada member tanya, Yong, henpon ko ada whatsapp tak? - Say what? nate gapo? tergagap2 baru le install. Parah aku lagu ning... beli ipad pun tergagap2 nak wat sync lah haper lahhh... menyusahkan lah ipad ni, kena komited betul ngan Apple tp once dah guna best gek.



tu tengok adik tu... berminat betul dia, jgn kata ada org bukak ipad ada je dia nak mencelah...sampi pi klinik pun dia boley menyendeng2 kt bebudak yg bukak ipad, bebudak la ni merata2 sume ada ipad je hailah...



pahtu siap le julur2 tangan, pahtu dihempuk-hempuknya bendalah tu grrrr....


bebudak ni suka mendera doll ni sbb once dia merajuk macam nak gigit2 je mengadanya

baguslah dak Ammar dah suka mewarna, tp selalu dia mewarna ala2 rumah terbako, mesti ada lebih terkeluo garisan sana-sini...ehhhh asek tangan kenit ni je yg menjulur....

dan main music. yang tak best jgn bagi anak ko kenal download app. dan pembelian terus dicreditkan ke akaun anda. Mau meraung dpt bil credit card. aku dah warning kt Ammar klu dia klik je kt purchase tu maka "Polis akan datang dan bawak ummi ke penjara tak balik-balik dah!" dan ianya berkesan. (erkkkk only applicable to my special kid, you've got to reason him dgn alasan yg sgt convincing mcm auta gaya ni, he doesn't take alasan such as tak dek duit nak bayor sbb dia kata dlm purse ummi ada duit - walaupun singgit- kuakuakuak... )


amboiii kalau dah dtg angin geram sayang kat adik ko, terpenyek-penyek adiknya...oh ye, masa diorang tgh leka main2 cengginilah aku dpt chan tengok drama swasta tu, dan juga citer Pocong. Masa cite Pocong tu adik dah lelap. Ammar tukang gelakkan pocong muntah darah. Dan Apak ko sebuk tgk Malaysiakini , tak habih2 ngan politik dowwwww ~duhhh sambil mata mak ko naik ke atas dan tangan patah ke dada~


bagus, bagus ada resepi tp masak belum tentu hakhak...

sesekali bg chan kt mak ko plak....perasan remaja purba

dan emak mak... fuihhh kusyuk tu tgh dengo ceramah agama

5. Aku dan kids...


Mokna ni dah makin ok dok dlm ni, sejak dah pandai fefeeling layan perasaan dengo lagu bulehlah aku mendrive dgn tenang.....
kalau dah nama gegirl tu gegurl jugak.... aku ingat anak aku ni stok2 main toy bebudak boiboy cam dia selalu main toy karakter abang dia tu, sekali satu hari bawak dia masuk bilik Ammar menjerit2 tunjuk patung Pooh ni. Hermmm diikuti dgn beruang2 yg lain.

 
walau sama beso ngan dia gigih je heret bendalah ni ke sana ke mari hermmm suka ati ko lah nak. naik lebam bendalah ni kena gomol sana-sini.
Cik Aly kata 21 hb ni besday saya, jadik taulah lah ye couzie2 yg beso nak bagi saya apa ehemhem....


Sudah mak lapangkan hall ni yek, mainlah puas2 ye nak, amatlah lasaknya sekarang ni, lasak menyepahkan umah... sob sob...

weekend sekrang ni Apak ko dah tak kasik chan nak berehat main game je, dia dah train Ammar basuh kasut sendiri, ishhhh sampai terkangkang sebegitu sekali dak Ammar ni...

aku rasa ada jugak ni muka aku masa kecik ni....

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife