Aku dan sesuatu

Aku dan sesuatu...

1. Aku dan Emo....
Tak tahu pula sejak bila aku menjadi amat sensitip lately. Aku ni, jaranglah dpt menghayati citer drama berepisode2 kt tv tu. Dok 3 minit depan tv ada je menda aku kena buat. Selagi tak 10.30 ke atas sorry lah to have my own sweet time. Malam Jemaat tu, tetiba tertengok le citer Mahabbah ke apa namanya tu kt tv3 tu. Sebelum ni tak pernah layan pun. Tetiba adegan pak mentua stok2 Tan Sri soh heroin sign kontrak klu nak dia sponsor surgery anak dia merangkap suami heroin. Sah2 kawin tanpa restu ni. Cam biasa suami taktau pun perjanjian tu pahtu ada ati tengking heroin kenapa ko tak tunggu aku dlm wad ni haaa??? Pahtu heroin ckp sweet sgt ngan pak mentua, "Saya cintakan Is...tempat isteri adalah disamping suaminya..." <---- harap2 relevan lagik lah ngan zmn smart phone bagai sekarang ni>. sekali terpaksalah mengalah sbb nak selamatkan suami sbb dah bergolok bergadai utk kos rawatan suami. Pendek citer aihhh.... akhirnya ..eh, oh ye, mereka ada baby yg chomel. Pahtu lastnya heroin dtg umah pak mentua setuju sign kontrak yg penonton pasti sudah dpt meneka isi kandungannya. Tapi part aku emo, bila dia sign, pahtu pelan2 dukung bawak baby keluo, sekali Tan Sri ckp, "dan aku mahu cucu aku juga..."  sila bayangkan bagaimana Dato Jalaluddin Hassan berckp yer....jeng jeng jenggg... OHMG! mak dah histeria tgk heroin dukung baby cium puas2 dan perlahan meninggalkan rumah.... hoihhh sungguh tak menahan hati seorang ibu ini lalu airmataku berjujuran keluo lebih dr heroin itu sendiri. Malu dgn keadaan sekeliling, I sank myself into the sofa. Malu hoihhh tetiba laki nampak pahtu keluo lah kata2 annoying hok tak sepatutnya huhu....sentap betul klu bayangkan keadaan terpaksa berpisah ngan anak... bak kata Rita Rudaini...mereka inilah nyawa saya, tiada apa pun dpt memisahkan antara kami...huwaaaaa....tulah dianya masa memula kawin dulu aku kata asallah dia ni kawin ngan budak muda sangat....lambat mature org laki ni yang oiiii, lenkali pilihlah yg matang dan dpt mengemudi umah tangga tanpa campur tangan org luo...baiklah drop it sebelum kena cili. Sebelum drop it, lepas dah sentap emo bagai, tetibalah keluo Pocong pulak kt tv... homaigad...tiap kali pocong nak keluo mesti ada bunyi plastik bergeresek berlaga2, pahtu tiap kali nak bunuh org tersembullah pocong dr plastik wrapper ngan muntah darahnya...omg, baper kali salin plastic wrapper tataulah itu pocong, tp jgn memain, mak rasa dlm byk2 slot seram tu, ni le citer yg boleh menyeriaukan bulu ketiak tengkuk sume klu tgk sorang2 muahahhahaaa.....

2. Aku dan makanan.....


.... Bagai irama dan lagu, haippp!!!! tak insap2 ngan kadar gula dalam darah bagai ni! Tp pelawaan ke itu nasi kandaq line clear Sg Buloh tak mampu ditolak ngehngeh...terbaekkk... tp dari segi kebersihan sekitar silalah tutup mata cheq nohhh...oh ye depa pun ada resto nearby tp mkn kt gerai ni lebih feel agaknya.

3. Aku dan opis...

 cambiasa lahhh... pretend to be bz semedang, eh i tak maksudkan insan dlm gambo ni, he is mmg very2 bz, yg pretend bznya I.



 haku klu kena gi meeting dlm bilik hok ado nate go ni musti rasa gugup semedang, mesti letak speaker ni jauh sket kuakuakuak... tp hok bestnya, lepas meeting ada makan... aramaiti!! eh tetiba.

 hermmmm aktiviti ni sesekali layan. P.O.Y.O.

owhhhhh cenggitu liriknya kekdahnya... kemain klu drive dengo radio sing along pahtu sebut bipbipbip kuat2 sampai tergelak2 Cik Aly Phia... auwww

4. Aku dan home sweet home...



Dalam sebulan mesti kena turun opis gek sekali dua masa weekend, cengginilah stok2 ikan bilis. So who you gonna call? Bukan, bukan  Datin Maimon yahhhh... tp bibik part time. Ni bak Ersi, dlm bibiks bersaudara dia nilah yg aku boleh harapkan, Cik Phia Zadora pun mmg nak gi ngan dia. Sib baik weekend dia off, so boleylah upah babysit and kemas umah.
Sejak Kak Long and K. Nani pi umrah ni, mak kenalah stay ngan bak Ersi kt umah Kak Long. Mak dah tak boley berpisah dgn Kak Long sbb dia dah kena amik jep insulin. Dia tak pandai nak cucuk sendiri so kenalah stay ngan Kak Long. Kat kampung takdek org nak cucukkan. sian kat mak. Jadik sekarang bila dua2 akak aku takdek weekend haruslah amik mak. Dia taknak stay umah aku sbb siang takdek org.



So challenge bg aku nak masak apa kt mak sbb mak aku cerewet dow pasal makan, dia rela berlapar dr makan yg dia tak berkenan, hok yg berkenan plak dah tentulah hok yg terlarang bg diabetes tegar such as masak lemak and all. Aku tak reti nak disiplin2 bab makan ni, sian kt mak klu rejim diet kejam sgt khen....Jadik ari tu lepas balik keje bergigih aku berlari gi pasar malam dkt ngan umah pusing pening kepala nak beli apa lahhhh nak masak kt mak ni. So nampak jering muda... dedulu mak suka makan jering muda wat ulam. Pastu beli ikan tongkol nak masak singgang kt mak. Mak suka dan it is healthier dop?Sekali mak ckp dia dah tak boley mkn jering daaaaa... kuchiwa den...

So tunggu apa lagik kelentang kelentung masuk dapur. Masak singgang apa ada hal....boh lengkuas, bawang putih, kunyit, asam keping siapppppp. Mak, jom makan! Aku dah siap beli kangkung and bendi celur wat cicah budu!!! Berselera jugak le dia makan walau komplen kata singgang aku tak cukup masamnya...baik bosssss....







Additional lauk cap kedai lemak cili api pucuk tapioka and sambal kentang special for bak Ersi, goreng ikan aye berempah to accompany the singgang and ulem jerings, haku yg beria makan nampak.....


Pahtu bawak mak pi buat terapi AlJabbar yg ada kt ngan umah tew. Apa aje lah kita cuba usahakan tp mak kata dia dah tak harap apa dahhhh pasrah je ngan penyakit dia. Adoiii payoh lagu ninggg mok oi... mengalah sebelum berusaha nononono.... anyway aku pun tumpang sekaki sambil org tu bukak citer yg ada petala-petala cinta apa tah tu. Pahtu deme pasang citer Izah dan Haris pula auwww... aku kan selalu ketinggalan ketapi, baru le tahu citer yg membadai rindu-rinduan ombaknya tew... tp tgh dibuai perasan lepas deme tu dah kawin kan ke adegan gatal2 tu kan yg tetiba aku sendiri tersipu malu ntah hapa2 sekali budak tu cakap... ok kak, dah cukup sejam!!! Buat frust je. Patut lahhh org pompuan suka sgt citer ni....mmg yg jadik Haris tu yummilicious yerkkk grrrr...

5. Aku dan teknologi....
Is = suck. Masa belajo siap amik DBMS lagik. Apa nak buat, apa yg ko belajo belum tentu ko praktis masa kerje. Ada apa hal masalah panggil budak IT je kan senang. Ai kan manja. Beli henpon canggih cemana pun setakat buat call and amik call je. Sampai lah ada member tanya, Yong, henpon ko ada whatsapp tak? - Say what? nate gapo? tergagap2 baru le install. Parah aku lagu ning... beli ipad pun tergagap2 nak wat sync lah haper lahhh... menyusahkan lah ipad ni, kena komited betul ngan Apple tp once dah guna best gek.



tu tengok adik tu... berminat betul dia, jgn kata ada org bukak ipad ada je dia nak mencelah...sampi pi klinik pun dia boley menyendeng2 kt bebudak yg bukak ipad, bebudak la ni merata2 sume ada ipad je hailah...



pahtu siap le julur2 tangan, pahtu dihempuk-hempuknya bendalah tu grrrr....


bebudak ni suka mendera doll ni sbb once dia merajuk macam nak gigit2 je mengadanya

baguslah dak Ammar dah suka mewarna, tp selalu dia mewarna ala2 rumah terbako, mesti ada lebih terkeluo garisan sana-sini...ehhhh asek tangan kenit ni je yg menjulur....

dan main music. yang tak best jgn bagi anak ko kenal download app. dan pembelian terus dicreditkan ke akaun anda. Mau meraung dpt bil credit card. aku dah warning kt Ammar klu dia klik je kt purchase tu maka "Polis akan datang dan bawak ummi ke penjara tak balik-balik dah!" dan ianya berkesan. (erkkkk only applicable to my special kid, you've got to reason him dgn alasan yg sgt convincing mcm auta gaya ni, he doesn't take alasan such as tak dek duit nak bayor sbb dia kata dlm purse ummi ada duit - walaupun singgit- kuakuakuak... )


amboiii kalau dah dtg angin geram sayang kat adik ko, terpenyek-penyek adiknya...oh ye, masa diorang tgh leka main2 cengginilah aku dpt chan tengok drama swasta tu, dan juga citer Pocong. Masa cite Pocong tu adik dah lelap. Ammar tukang gelakkan pocong muntah darah. Dan Apak ko sebuk tgk Malaysiakini , tak habih2 ngan politik dowwwww ~duhhh sambil mata mak ko naik ke atas dan tangan patah ke dada~


bagus, bagus ada resepi tp masak belum tentu hakhak...

sesekali bg chan kt mak ko plak....perasan remaja purba

dan emak mak... fuihhh kusyuk tu tgh dengo ceramah agama

5. Aku dan kids...


Mokna ni dah makin ok dok dlm ni, sejak dah pandai fefeeling layan perasaan dengo lagu bulehlah aku mendrive dgn tenang.....
kalau dah nama gegirl tu gegurl jugak.... aku ingat anak aku ni stok2 main toy bebudak boiboy cam dia selalu main toy karakter abang dia tu, sekali satu hari bawak dia masuk bilik Ammar menjerit2 tunjuk patung Pooh ni. Hermmm diikuti dgn beruang2 yg lain.

 
walau sama beso ngan dia gigih je heret bendalah ni ke sana ke mari hermmm suka ati ko lah nak. naik lebam bendalah ni kena gomol sana-sini.
Cik Aly kata 21 hb ni besday saya, jadik taulah lah ye couzie2 yg beso nak bagi saya apa ehemhem....


Sudah mak lapangkan hall ni yek, mainlah puas2 ye nak, amatlah lasaknya sekarang ni, lasak menyepahkan umah... sob sob...

weekend sekrang ni Apak ko dah tak kasik chan nak berehat main game je, dia dah train Ammar basuh kasut sendiri, ishhhh sampai terkangkang sebegitu sekali dak Ammar ni...

aku rasa ada jugak ni muka aku masa kecik ni....

Comments

Assalam Yong..
Hmm..tiap2 baris ku baca dgn khusyuk sekali..bukan senang dah lama tak dengo berita yong ni..
Hilang pun rindu den ni haa. So,besday Ally dah plan nak buat apa..
ayat yg macam couzie besor2 tu tetiba lak xpaham maksudnye...hakhak....
somuffins said…
Yong
I pun macam sis Iha.. baca dengan kusyuk & tawadhuk sekali (kot ada soklan dlm exam tak dpt dijawab, keh3).

1. I pun follow Mahabbah tu pun lepas 2-3 siri dah bermula. Datuk J tu kalau berlakun tertahan2 dan terkemam2 suara, I menci taw.

Ishh.. nak komen lagi tapi terlupa faktalah pulak... *tua*
Yong Kamariah said…
Hello darl sis iha,
auwwwww gitewww....ada juga yg sudi merinduinya pun....solilah lama kuhilang tetiba mencari arah tujuan ntah ke mana...besday Cik Aly ni tatau lahhh cemana, tapi kita dah pegi kedai Bagus kt Shah Alam tu.. humang aiii teruja tgk itu ini, ingat nak buat muffin, brg dah beli tp tak kompiden plak nak baking membaking nih duhhh....
Yong Kamariah said…
Yuhuuu cik Azni gorjes...
purak-purak tak tau pula...nti balik from Turkey before 28th kan? so sompeklah ekau cari teddy bear besssarrrrrr punya dari Turkey, jgn wat balik ayam Turkey udoh lerrrrr!!!
Yong Kamariah said…
Amboiiiii Cik Som yg fofular n cumel,
auwwww gitewww kekdahnya cam nak jwp soklan SPM yerkk??
1. weyyyy terpaksalah den tengok Mahabbah malam tadi utk tahu apa yg terjadi... Dato' J tu mmg ala-ala mengada gitew klu jadik org kaya tew, intonasi tak boley blaaahhhhh menci Ai, menci tauuuu ~tumbuk2 dinding dgn manjanya~
aida said…
wuhuuuu... kak yong... sy bru balik coti makanya mmg dh lm ler sy x jengok blog kak yong...(sblm cuti jengok2 kak yong x update 10++ gitew)... bc blog kak yong mmx penah membusangkan lah... daftar la nufnang... mn tau leh dpt side income...
Yong Kamariah said…
yuhuuuu aida,
amboiii cuti2 ke Singapore ko yerkkk..am sure you had a blast time with Kimi...
amboiiii nufnang...blog hakak ni sapo lahhhh nak bacanya sgt, traffic pun malap, takper arrr blog syok sendirik je nih..
aida said…
ye kak yong... seronok tgk kimi... mmg nmpk sgt muka dia happy sgt n smpi2 KL dia dok bercerita x abis2...smpi satu mlm dia kata seronok dpt mummy mcm ni... bw dia g tempat y paling seronok... terharu je rasa...

Popular Posts