Posts

Showing posts from May, 2010

Admitted!

Image
Seingat aku sepanjang 16 tahun hidup nih... maksud aku, 16 tambah 10, ok, sekarang tambah lagi 10, dowh! baru 2 kali aku masuk wad. Sekali masa kecik2 terminum minyak tanah (minyak buat bakar dapur cap kupu2 dedulu tu), punyalah gelojoh, dah tak tau nak differentiate antara minyak ngan air dah (bukan salah aku la kan sbb kecik lagik), kali kedua masa melahirkan Ammar.

Sakit kepala ini sangat buat aku merelakan nak masuk wad kali ketiga. Dgn nekad, tekad yg bulat aku memberanikan diri buat CT Scan atas nasihat doktor. Mak aihhhh....masa nak tunggu result punyalah the Dragon in my stomach! Aku ingat cam derita jek wat scan ni sbb ada member ckp sakit jek masa dia masukkan cecair (for contrast) ikut vena tuh. alhamdulillah prosedur berjalan dgn lancarnya. Lepas doktor lunch (tima kasih, punyalah lama tunggu hang mamu oiiii, sib baik kacak cam hero Hindustan so I forgive u !) Muka doktor pulak serius giler masa tgk xray result tuh, aku apa lagik, dok berzikir pepanjang dlm dad…

JJCP

Image

Keberhasilan

Image
Satu malam cheq pelan2 masuk bilik dok dengar satu lagu catchy mendayu2 dr dlm bilik. Saja nak mengintai anak teruna cheq sorang2 dok buat apalah dlm bilik tu.


Tersenyum-senyum, tersebik-sebik, tersengih-sengih..


Siap melentuk-lentuk lagi..


Oh... rupanya tgh feeling habis mengyoutube ngan lagu Akim ini... amboiiiiii... dah ada feeling da kah cheq oiiii?


Video ni kisahnya si Akim ada feeling kt sorang awek tu.... dok pikir camanalah nak ngorat awek tu...(oh ok, saya rewind balik clip nih, tapi saya pun tak pernah youtube kan lagu nih, ni semua budak ni punye keje ler nih, dah terer searching tenet tak yah ajaq pun)


Bila dah ada kesempatan lidah kelu tak terkata pulak dah... sampai tersasul-sasul....

Oih, ropanya tulah yang buat anak cheq dok perasan habih sorang-sorang tu... mak aiii, cepat ke nak dpt menantu nih...

Meanwhile...

Dok pikir apa lah nak contribute kt anak buah sulung yg nak kawin nih...maka terhasillah idea buat cup cake guna kain cotton, dgn tunjukajarku sifu Dania's Cottage

Teacher's Day and I-City

Image
Ini kira entry dah basi, tapi nak citer jugalah kan.

Seingat aku lah, aku tak pernah amik pot pun nak bagi2 hadiah kt cikgu masa zaman sekolah2 dulu, paling habih pun pernah bagi sekuntum bunga ros kt cikgu Matematik aku dulu sebab bagi aku markah yang buat lobang hidung aku kembang sedepa satu ketika (sbb lama sgt aku dah tak ingatlah plak bila tu, bukan selalu dpt Math cemerlang pun). Hok lain aku ingat, konsert, konsert, talentime, bajet pakcik aiskrim dtg dlm sekolah dak pon van vitagen dtg kt sekolah sambil berhibur dgn talentime (owh, aku le juara masuk menari2 kt sekolah nih).

La ni bila sekolah anak ada sambutan hari guru boleh pula terasa teruja sedangkan anak tu entah paham ke makna Hari Guru tu tak taulah. (anak akulah, bukan anak hangpa). Tapi sbb guru kelas dia ni spesis sgt perihatin sampai duit belanja sekolah pun dia jaga akaunnya, cam ari ni beli apa, makan apa, dsb, rasa tak patut le tak hargai jasanya tu. Maka dengan peringkat amatur giler nih, memalam terbongkok2 l…

Headache

I've been having a bad headache, almost everyday, for the past 1 month. I've been referred to a physician (specialist) at the nearest Medical Centre and he suggested for a CT scan. Strangely enough ya, I was like berkobar2 for the CT scan at the first place, but when the 'moment of truth' came, I was chicken out. Oklah, the doc gave me a week with a couple types of headache medicine to be taken daily, but, should the symptoms still occurred, I definitely will have to go for the procedure. Takut? Who doesn't! I actually don't takut with the procedure, but I takut with the result. Well, after all, you'll have to do what you have to do. Good luck to me. Makkkkk... kita takuttttt!!!!!!!
p/s : Oh yea, before I met the doctor, I was hoping for an older fatherly like doctor, 'unfortunately', when the doc lalu infront of me I was like saying aloud in my heart, "Oh noooo!" ; for he is wayyyy much too younger from what I've imagined and wayyyyyy …

Badminton oh Badminton...

Image
Sejak dua menjak Piala Thomas ni bersiaran, amboi amboi cam nak tercabut jantung tgk game kt tv esp. bila Mesia main. Kengkadang nak marah, kutuk2 biasa arrr kengkadang kembang kempis lobang idung bangga. Tapi satu je klu tgk ngan pak encik ni memang buleh kena hypertension. Lemaklum le bekas pemain badminton tegar, apa ke tak taksubnya tu. Siap buleh meraung bila tgk pemain main cam pondan. Bila dah tak de arah dah cam kucing nak beranak esp. bila ada game penentuan, buleh dan2 tuko drama rtm atau pun buleh tekan channel Vaannavil. Mak enciknya pulak komennya kalah Hasbullah Awang klu dah tak puashatinya tu. Hermmm klu dua-dua dok kt living area tu mmg macam dok kt petempatan indon kt tapak pembinaan la tuh. Sebab tu mak encik selalu naik ateh tgk kot tv buruk dlm bilik. Ha kau nak melalak pun buleh tanpa gangguan dan perang saraf (tiba2).



Aiseyman... le maklum tv lama, pueh lah mengejust arial tv tu, kejap ke barat, kejap ke timur, kejap tertonggeng2 arial tu. Ni masa tgk Mesia la…

Hebat sangat la tu...

Image
Sangat hebat kerana sudah sebulan memandu dgn lesen sudah expired, betul2 lupa lah tu padahal hari2 lalu depan polis trafik. Kalau kena tahan baper eh kena saman tu? Dok kemas2 purse (obviously setahun sekali wat keje ni) baru perasan lesen dah expired. Le maklum le hendbeg ngan purse cam beg doraemon, sume pun ada, resit beli paip toke Ah Seng pun ada, resit beli gula sekilo kt kedai Tin Tin pun ada, tu belum masuk bisnis kad kedai kain lah, kedai perabot lah, kad cop beli minuman ais blended (bajet dapat ice blended free bila cop penuh) ada, ish, macam2 lah ada....

Meanwhile.....

Agak teruja over excited anak nak pi ikut aktiviti rombongan cikgu Kiah ke Kelompo. Dah 3 tahun sekolah rendah ni nilah baru 1st taim kompiden nak bagi anak pegi ikut rombongan sekolah, lemaklumlah, ada anak autistik cenggini sangatlah tak kompiden nak lepas kt org (walaupun cikgu) utk monitor, ngeri seriau semua ada takut2 dia buat 'nano' ikut kepala dia pastu hilang dr pandangan mata ke... choyyyyy.…

Mother's Day

Image
What did we do on Mother's Day? Sebenonya idok le celebrate pun, tapi ada le sesikit memanjakan diri sendiri ...


Ealier pi makan2 kt Manhattan's, yummy! lihatlah pingganku yg lincin itu..

Malam tu ada 2 org lelaki dlm umah ini mengambil keputusan nak bergotong royong melipat baju yg dah segunung tingginya tu, owh, kan baguih klu Mother's Day hari2 cenggini!


Hok ni melipat ke mengicai baju nih?


Yeah, work it babeh! Betul2 tekun nih...


Ha kau... Dah sampai terkangkang2 dah ni apa kes ni...


Dan hasilnya.... macam roti canai kirai kena pusing2 dan lipat2 sebelum masuk kuali


Dan pemenangnya.... heheh...sikit punya lebo bentuknya itu tapi takpe ler, janji baju dah berlipat... timakasih daun keladi deh....

Akhirnya bernama juga species ini..

Image
Out of curiousity... akhirnya ku temui jawapan kepada spesis apakah pokok yg aku terover teruja sangat tu. Setelah meng google mencari gambar dan descriptionnya, makanya the best to categorized for it is Mulberry. Melihat kepada struktur daun, pokok dan buahnya maka adalah kesamaan yg nyata nampaknya.


-----------
Gambar kiri is kt depan umahku, yang kanan gambar dr tenet.
----------Yang kiri tapak tanganku, yang kanan spesis tangan org puteh, eh, eh, yg kiri yg ku petik, yang kanan gambar kt tenet.Kena zoom out sket versi aku tu.

Jadi, mengikut data yg diperolehi :

'The red or American mulberry is native to eastern United States from Massachusetts to Kansas and down to the Gulf coast. The black mulberry is native to western Asia and has been grown for its fruits in Europe since before Roman times." Makanya aku rasa yg spesis kt umah tu is black mulberry, which boleh dijumpai kt benua Asia, kt kampung pun buleh jumpa pokok ni : jadi kau jgn nak heran berlebih ye mak yong.

"…

Amboiiii tag ye...

Image
Ye, timakasih cik Patin kerana bagi I kuiz yg susah ni, shushah shushah je tau...

A - A,
B - B,
C - C,
D - D,
E - E,
F - F,
G -G.... A,B,C,D,E,F,G.....rentetan nota Do Re Mi... eh, ... lagu Hotel Mania lahhh... tiba-tiba...... selamat aku sampai hurup G.
H - Haiii, byk la lagik plak hurup bawah nih...
I- Inilah jawapnya :
J - Jangan tak jawap ek,
K - Kamariah diberi nama
L- Lembut, gemalai lagi ayu orangnya
M- Manis mulut bila berbicara (ok, buleh setat muntah sekrang)
N - Nama manjanya Yong
O - Oiiiii, kau perasan ke hapa kt hurup L & M tu
P- Pandai mengambil hati (tipu separuh jalan ni)
Q - Qurrr semangat, semangat sungguh orangnya
R - Rasa nak muntah dah jawap nih
S- Sayangnya, harusku tahan cik Eda oi
T - Thank you yang teramat dear
U - Untuk perah otak jawap ini
V - Van Helsing berasal dari mana cik Eda? klu pandai jawap ye...
W - wahhhh.... dah nak abis ni
X- X-men nak tengok ari tu tak dapek2, eh, apa kaitannya plak ni?
Y - Yeahhhh... almost done
Z - Zassssss.... saksikan melodi episod akan datang…

yeay.. dah berbuah

Image
Ntah bila tak perasan pun pokok beri hutan yg aku cucuk je kat depan jalan umah tu tetiba berbuah lebat. Pokoknya renek aje, tapi aku rasa sifat pokok ini sangatlah pemalu sbb dia sembunyi kt celah2 rimbun pokok serai dan tetiba berbuah. Teruja betul, tu belum lagik klu tanam pokok anggur tetiba berbuah, mahu pingsan pulak aku. Almaklumlah, org kata ada org ni tangan dia 'panas' dlm bab menanam nih, aku le yg masuk kategori tu. Tu yg teruja over d limit, padahal pokok tu mmg le senang tumbuh one. Ni masuk kategori pokok liar, versi amik dahan dia kt umah Mak Yam kt kampung pastu main cucuk je.

Rasa dia macam stoberi, klu yg merah tu sweet and sour rasanya, tapi dah ranum kaler ungu kehitaman manis je rasanya, buat aku terpikir nak buat filling... ihhh, klu org buat filling bluebery ke, aku buat filling buah tak bernama dan org tak perasan pun wujud ianya. Ye, sila ketawa dgn manis.

Sambut besday lagi.. kemarin disambut besdaynya kt umah Kak Long, timakasih lah sume sbb bersusah …