Thursday, May 27, 2010

Admitted!

Seingat aku sepanjang 16 tahun hidup nih... maksud aku, 16 tambah 10, ok, sekarang tambah lagi 10, dowh! baru 2 kali aku masuk wad. Sekali masa kecik2 terminum minyak tanah (minyak buat bakar dapur cap kupu2 dedulu tu), punyalah gelojoh, dah tak tau nak differentiate antara minyak ngan air dah (bukan salah aku la kan sbb kecik lagik), kali kedua masa melahirkan Ammar.

Sakit kepala ini sangat buat aku merelakan nak masuk wad kali ketiga. Dgn nekad, tekad yg bulat aku memberanikan diri buat CT Scan atas nasihat doktor. Mak aihhhh....masa nak tunggu result punyalah the Dragon in my stomach! Aku ingat cam derita jek wat scan ni sbb ada member ckp sakit jek masa dia masukkan cecair (for contrast) ikut vena tuh. alhamdulillah prosedur berjalan dgn lancarnya. Lepas doktor lunch (tima kasih, punyalah lama tunggu hang mamu oiiii, sib baik kacak cam hero Hindustan so I forgive u !) Muka doktor pulak serius giler masa tgk xray result tuh, aku apa lagik, dok berzikir pepanjang dlm dada. Sangat suspen giler! Masa aku nak amik result SPM ke, result GPA tiap semester ke, nak C-sec tuk keluokan Ammar ke, nak menikah ke, idok le rasa sekejam saspen cenggini dowh! Aiseymen...citer Nur Kasih repeat ntah baper kali kt tv dah setat (which aku tak pernah tgk), gotta stop kejap.

Sambung. Ohhh... rerupanya cam tu le si Adam tu jadik terbertaubat ek... aku dulu masa org tgh demam drama Nur Kasih tu celum celam je tgk, dah lebih separuh penggal citer baruleh addicted. Best mereng citer nih! Yg penting tak sama ngan drama swasta rtm. Buleh jadik mereng asyik2 tgk adegan orang kaya makan2 pastu cinta terhalang, pastu cinta koperat yg ckp separuh melayu separuh orang puteh, dah stop, kau pun dah separuh mereng merepek. Lah, dah separuh jln mereng lupa nak citer apa tadi - owh, masa discuss ngan doc. Napalah aku tak perasan ada result scan dlm sampul surat xray tu selama sejam dok kepit bendalah tu sementara tunggu doktor. Tak lah penat sangat saspen. Alhamdulillah... gambar otak aku nampak elok je paras rupanya tu. Rasa ringan sket beban. Maka aku kena tambah dose ubat sakit kepala onwards. Tak taulah apa puncanya tu... aku tanya, "what's wrong with me doc?". Doc serius jek, lepas chek mata aku bagai. Aku agak dia frust sbb tak dpt aku, eh, ya ampun, tak, tak, dia frust sbb tak dpt cari puncanya. Dia kata aku maybe kena stress yg kejam bunyinya bila disebut secara saintifik tu. Atau migrain. Atau mereng. I was thinking like... stress? Manalah gamoknya root cause nya tuh. Kt ofis tak dek, kt rumahtangga pun tak dek, setahu aku laki aku je yg stress kt aku, bukan sebaliknya. Oh, mungkin juga sbb aku suka me nagging giler, tak kat laki, kt anak, maybe tu buat aku stress giler tu. Tapi itu hanya satu hipotesis yg belum terbukti. Owh, aku sungguh clueless, mungkin aku kena jumpa bomoh migrain pula lepas ini....


Sampai hati depa tempatkan aku dlm bilik rawatan sementara tunggu bilik siap, dahlah berjam2 tunggu kt umah (sib baik dia soh aku makan, balik umah dulu, klu tunggu kt spital nih mau ada yg mengamuk atau kena mild stroke nih! Kata Medical Centre, cam drama swasta rtm gek nih!)

Anyway....ada juga fadilatnya dpt masuk ward nih, macam...

Dapatkah kau rasakan vibenya itu? Being alone without disturbance from a notty kid, umah yg dah jadik tongkah pecah sbb keje2 renovate tak siap2 lagik, kebisingan indon2 yg bertukang siang malam kt umah tuh (sian indon tu sbb hari2 makan nasi n telur rebus, klu tak, ada gek aku pernah masak kt deme), syukur nikmat sementara ini. Having said this doesn't mean aku tak sayang indon, eh tak, tak sama sekali, sayang kt anak, cuma sometimes we need a time to be alone...


Dapat tengok drama swasta Indon....


Dapat meng kongker lappy without disturbance dr budak tu....horeyyyyyy, kita dpt FB lama2 *big, big, smile*


Dan ini sebagai tanda kenang-kenangan...

From Room 210

Di En.

Friday, May 21, 2010

Keberhasilan

Satu malam cheq pelan2 masuk bilik dok dengar satu lagu catchy mendayu2 dr dlm bilik. Saja nak mengintai anak teruna cheq sorang2 dok buat apalah dlm bilik tu.


Tersenyum-senyum, tersebik-sebik, tersengih-sengih..


Siap melentuk-lentuk lagi..


Oh... rupanya tgh feeling habis mengyoutube ngan lagu Akim ini... amboiiiiii... dah ada feeling da kah cheq oiiii?


Video ni kisahnya si Akim ada feeling kt sorang awek tu.... dok pikir camanalah nak ngorat awek tu...(oh ok, saya rewind balik clip nih, tapi saya pun tak pernah youtube kan lagu nih, ni semua budak ni punye keje ler nih, dah terer searching tenet tak yah ajaq pun)


Bila dah ada kesempatan lidah kelu tak terkata pulak dah... sampai tersasul-sasul....

Oih, ropanya tulah yang buat anak cheq dok perasan habih sorang-sorang tu... mak aiii, cepat ke nak dpt menantu nih...

Meanwhile...

Dok pikir apa lah nak contribute kt anak buah sulung yg nak kawin nih...maka terhasillah idea buat cup cake guna kain cotton, dgn tunjukajarku sifu Dania's Cottage nih :






Terhasillah cup cake jadi-jadian...

Meanwhile...

Keje-keje kerastangan decoupage diteruskan jua bila ada mood, saje lah kan buang tebiat... sbb cheq tak pernah pun terlibat dlm seni2 kerastangan ni, buleh la lepas utk umah sendiri...


Buat hiasan gantung kt kitchen


Tin bucket dgn lavender n lilin n some cuppies...

Dah abis.

Teacher's Day and I-City

Ini kira entry dah basi, tapi nak citer jugalah kan.

Seingat aku lah, aku tak pernah amik pot pun nak bagi2 hadiah kt cikgu masa zaman sekolah2 dulu, paling habih pun pernah bagi sekuntum bunga ros kt cikgu Matematik aku dulu sebab bagi aku markah yang buat lobang hidung aku kembang sedepa satu ketika (sbb lama sgt aku dah tak ingatlah plak bila tu, bukan selalu dpt Math cemerlang pun). Hok lain aku ingat, konsert, konsert, talentime, bajet pakcik aiskrim dtg dlm sekolah dak pon van vitagen dtg kt sekolah sambil berhibur dgn talentime (owh, aku le juara masuk menari2 kt sekolah nih).

La ni bila sekolah anak ada sambutan hari guru boleh pula terasa teruja sedangkan anak tu entah paham ke makna Hari Guru tu tak taulah. (anak akulah, bukan anak hangpa). Tapi sbb guru kelas dia ni spesis sgt perihatin sampai duit belanja sekolah pun dia jaga akaunnya, cam ari ni beli apa, makan apa, dsb, rasa tak patut le tak hargai jasanya tu. Maka dengan peringkat amatur giler nih, memalam terbongkok2 le buat decoupage buat cikgu, dan hasilnya, buleh le utk diri sendiri puas hati.


Buat cikgu Su buleh gantung kt dapur dia (ntah2 kt umah dia lagik canggih huah!)


Pastu soh Ammar tulih ni kt belakang, tak perlah nak, kamu amik nama yek

Meanwhile.... weekend tu tatau nak pi mana, kepala sakit pun bukan buleh dok meratap menangis seharian, life goes on kan, makanya pi merendek2 sampailah kt I-City, Las Vegas, eh, Shah Alam jek. So ni le antara pix yg sempat snapnya.


On d way masuk, lampu lip lap lip lap dah berbaris sepanjang jalan.


Buah oren ni tak buleh makan nak, merbahaya utk pankreas kita dan mampu mengecas elecktrik statik kt badan kita...


Nah amik, dah dpt sebijik bola, lagik tak dapat buleh jadik mereng mak kamu nih tau tgk kamu wat perangai!


Christmas in summer...


Malam ditaburi elektrik


Ye, kita sangat perghak...


Look mommy! We're in a wonderland! Said Ammar in her mom's imagination.


Akhirnya.... potret untuk keluarga... ye sgt bagus klu emak hanya ada compact camera maka beginilah hasilnya. (ayah kamu sangat beretika nak pinjam kamera canggih kerjanya itu nak wat camne)

Last but not the least.. aku sangat mempunyai jiwa yang sensitif, sgt menggemari puisi Indonesia esp. karya Kahlil Gibran, Rendra and Chairil Anwar, bahasanya aduh, sgt mulus dan bisa menusuk sukma. Tapi tak de kena mengena ngan entry ini. Btw, ada hari yang ku kira sgt bertuah dpt menyaksikan sunset yang sgt indah dari jendela kamarku. oh, kadang2 buat aku tertawa sendiri bila mengenangkan babak Brendan Fraser dlm Bedazzled menangis teresak2 tgk sunset sbb dia wish utk jadi seorang yg lebih sensitif. Tapi sunset selalu buat jiwa kita tenang bukan?



"Silhouette"
The silhouette is that beauty
I am forced to peer sharply
To try to catch a single glimpse thru my window
Every curves and nerves seem to sing to me
Leaving me wondering...will I become like a Silhouette?

Senja ini meninggalkan silhouette yang indah
Buat aku terpana sendiri di jendela kamar
Memikirkan saat hilangnya Silhoutte
Apakah hidup ini umpama Silhoutte
Hadir yang seketika lalu hilang ditelan pekat malam...
Usah gentar, usah khuatir,
Kerna hadirnya Silhouette walau seketika tapi tetap bisa membahagiakan...

Thursday, May 20, 2010

Headache

I've been having a bad headache, almost everyday, for the past 1 month. I've been referred to a physician (specialist) at the nearest Medical Centre and he suggested for a CT scan. Strangely enough ya, I was like berkobar2 for the CT scan at the first place, but when the 'moment of truth' came, I was chicken out. Oklah, the doc gave me a week with a couple types of headache medicine to be taken daily, but, should the symptoms still occurred, I definitely will have to go for the procedure. Takut? Who doesn't! I actually don't takut with the procedure, but I takut with the result. Well, after all, you'll have to do what you have to do. Good luck to me. Makkkkk... kita takuttttt!!!!!!!
p/s : Oh yea, before I met the doctor, I was hoping for an older fatherly like doctor, 'unfortunately', when the doc lalu infront of me I was like saying aloud in my heart, "Oh noooo!" ; for he is wayyyy much too younger from what I've imagined and wayyyyyy much too handsome than i thought. Oh, well, you know....... ok, drop it.

Friday, May 14, 2010

Badminton oh Badminton...

Sejak dua menjak Piala Thomas ni bersiaran, amboi amboi cam nak tercabut jantung tgk game kt tv esp. bila Mesia main. Kengkadang nak marah, kutuk2 biasa arrr kengkadang kembang kempis lobang idung bangga. Tapi satu je klu tgk ngan pak encik ni memang buleh kena hypertension. Lemaklum le bekas pemain badminton tegar, apa ke tak taksubnya tu. Siap buleh meraung bila tgk pemain main cam pondan. Bila dah tak de arah dah cam kucing nak beranak esp. bila ada game penentuan, buleh dan2 tuko drama rtm atau pun buleh tekan channel Vaannavil. Mak enciknya pulak komennya kalah Hasbullah Awang klu dah tak puashatinya tu. Hermmm klu dua-dua dok kt living area tu mmg macam dok kt petempatan indon kt tapak pembinaan la tuh. Sebab tu mak encik selalu naik ateh tgk kot tv buruk dlm bilik. Ha kau nak melalak pun buleh tanpa gangguan dan perang saraf (tiba2).



Aiseyman... le maklum tv lama, pueh lah mengejust arial tv tu, kejap ke barat, kejap ke timur, kejap tertonggeng2 arial tu. Ni masa tgk Mesia lawan Denmark - hoi buleh kena mild stroke tengok nih! Ari tu lawan ngan Jepun mmg buleh naik darah tinggi dan gula segala sbb kalah game penentuan, jam tu le mcm2 maki pun buleh dengo kt pemain yg tinggi lampai tu. Anyway, agaknya Mesia memang saje kasi Jepun menang sebagai hadiah untuk Jepun yg selalu panggil Ultraman lawan reksaksa tu. Hidup Otomen! (tiba-tiba). Ngan China ni guano pulok? Crouching Tiger, Hidden Dragon, mana yang menang?

Meanwhile.....

Sekang ni berjinak2 belajaq Decoupage sebagai hobi jadi-jadian. Cheq ngan few rakan sekerja belajaq ngan akak Penang pemilik blog Dania's Cottage ini. Lunch hour ngan lepas office hour je zappp hilang pi kt tempat dia.


Yeah, abang Nam pun ada minat wat nih.


Amboiii mentang kata kelas free bersepah2 dah kt atas meja kt pantry tuh


My first hasil jadi-jadian, ok la tu utk diri sendiri.

Di En.

Wednesday, May 12, 2010

Hebat sangat la tu...


Sangat hebat kerana sudah sebulan memandu dgn lesen sudah expired, betul2 lupa lah tu padahal hari2 lalu depan polis trafik. Kalau kena tahan baper eh kena saman tu? Dok kemas2 purse (obviously setahun sekali wat keje ni) baru perasan lesen dah expired. Le maklum le hendbeg ngan purse cam beg doraemon, sume pun ada, resit beli paip toke Ah Seng pun ada, resit beli gula sekilo kt kedai Tin Tin pun ada, tu belum masuk bisnis kad kedai kain lah, kedai perabot lah, kad cop beli minuman ais blended (bajet dapat ice blended free bila cop penuh) ada, ish, macam2 lah ada....

Meanwhile.....

Agak teruja over excited anak nak pi ikut aktiviti rombongan cikgu Kiah ke Kelompo. Dah 3 tahun sekolah rendah ni nilah baru 1st taim kompiden nak bagi anak pegi ikut rombongan sekolah, lemaklumlah, ada anak autistik cenggini sangatlah tak kompiden nak lepas kt org (walaupun cikgu) utk monitor, ngeri seriau semua ada takut2 dia buat 'nano' ikut kepala dia pastu hilang dr pandangan mata ke... choyyyyy... jangan sebut aihhhh, harap2 doa2 tak dek apa-apa amin. Sesungguhnya pengalaman sangat mengajar kan. Bila cikgu kata sorang cikgu monitor 2 - 3 org budak baru le dtg kompiden tu.


Ha kau, macam2 biskut mak bawak bekal kt kau, sangat tidak healthy ni, tak perlah, janji layannn...

Monday, May 10, 2010

Mother's Day

What did we do on Mother's Day? Sebenonya idok le celebrate pun, tapi ada le sesikit memanjakan diri sendiri ...


Ealier pi makan2 kt Manhattan's, yummy! lihatlah pingganku yg lincin itu..

Malam tu ada 2 org lelaki dlm umah ini mengambil keputusan nak bergotong royong melipat baju yg dah segunung tingginya tu, owh, kan baguih klu Mother's Day hari2 cenggini!


Hok ni melipat ke mengicai baju nih?


Yeah, work it babeh! Betul2 tekun nih...


Ha kau... Dah sampai terkangkang2 dah ni apa kes ni...


Dan hasilnya.... macam roti canai kirai kena pusing2 dan lipat2 sebelum masuk kuali


Dan pemenangnya.... heheh...sikit punya lebo bentuknya itu tapi takpe ler, janji baju dah berlipat... timakasih daun keladi deh....

Friday, May 7, 2010

Akhirnya bernama juga species ini..

Out of curiousity... akhirnya ku temui jawapan kepada spesis apakah pokok yg aku terover teruja sangat tu. Setelah meng google mencari gambar dan descriptionnya, makanya the best to categorized for it is Mulberry. Melihat kepada struktur daun, pokok dan buahnya maka adalah kesamaan yg nyata nampaknya.


-----------
Gambar kiri is kt depan umahku, yang kanan gambar dr tenet.
----------
Yang kiri tapak tanganku, yang kanan spesis tangan org puteh, eh, eh, yg kiri yg ku petik, yang kanan gambar kt tenet.Kena zoom out sket versi aku tu.

Jadi, mengikut data yg diperolehi :

'The red or American mulberry is native to eastern United States from Massachusetts to Kansas and down to the Gulf coast. The black mulberry is native to western Asia and has been grown for its fruits in Europe since before Roman times." Makanya aku rasa yg spesis kt umah tu is black mulberry, which boleh dijumpai kt benua Asia, kt kampung pun buleh jumpa pokok ni : jadi kau jgn nak heran berlebih ye mak yong.

"The black mulberry is the smallest of the three, sometimes growing to 30 ft. in height, but it tends to be a bush if not trained when it is young. - no wonder yg spesisku itu renek pun dah berbuah

'In appearance, each tiny swollen flower roughly resembles the individual drupe of a blackberry" - Owh, betullah kata Pn Fasha, cam blackberry.

"Black mulberry fruits are large and juicy, with a good balance of sweetness and tartness that makes them the best flavored species of mulberry. The ripe fruits of the black mulberry contain about 9% sugar with malic and citric acid. The berries can be eaten out of hand or used in any way that other berries are used, such as in pies, tarts, puddings or sweetened and pureed as a sauce" - conpem kena buat jem nih. (tapi dah tak mandang buahnya hari2 aku petik makan)

" Mulberries need full sun and also adequate space. Mulberries like a warm, well-drained soil, preferably a deep loam. The fruit of black mulberries ripen in summer to late summer' - owh, patutle, sekang ni selalu hujan-panas gitu maka maulah dia berbuah. Pak encik - jom kita buat ladang mulberry depan umah kita tu dengan kadar segera!.

Thursday, May 6, 2010

Amboiiii tag ye...

Ye, timakasih cik Patin kerana bagi I kuiz yg susah ni, shushah shushah je tau...

A - A,
B - B,
C - C,
D - D,
E - E,
F - F,
G -G.... A,B,C,D,E,F,G.....rentetan nota Do Re Mi... eh, ... lagu Hotel Mania lahhh... tiba-tiba...... selamat aku sampai hurup G.
H - Haiii, byk la lagik plak hurup bawah nih...
I- Inilah jawapnya :
J - Jangan tak jawap ek,
K - Kamariah diberi nama
L- Lembut, gemalai lagi ayu orangnya
M- Manis mulut bila berbicara (ok, buleh setat muntah sekrang)
N - Nama manjanya Yong
O - Oiiiii, kau perasan ke hapa kt hurup L & M tu
P- Pandai mengambil hati (tipu separuh jalan ni)
Q - Qurrr semangat, semangat sungguh orangnya
R - Rasa nak muntah dah jawap nih
S- Sayangnya, harusku tahan cik Eda oi
T - Thank you yang teramat dear
U - Untuk perah otak jawap ini
V - Van Helsing berasal dari mana cik Eda? klu pandai jawap ye...
W - wahhhh.... dah nak abis ni
X- X-men nak tengok ari tu tak dapek2, eh, apa kaitannya plak ni?
Y - Yeahhhh... almost done
Z - Zassssss.... saksikan melodi episod akan datang... nah, kau sudah jauh menyimpang merepek.

Boleh ke jawapan merepek gitu? Tapi di sbb mood baik ni, maka I coretkan hurup2 yg you can say mendescribekan diri ini (fuih, serius ni) :-

A - Ammar, my kid, Azhar my husband
B - Breakfast - must have
C - Courage - must have when having special kid
D - Dollar - cannot bear to have less than 5 ringgit in my purse - gabra tahap gaban
E - Emotional - easily get emo over sensitive issues, I am indeed, so sensitive inside
F - Freida - when I was a little kid, always imagine people with that name is always garang, hihi, no offense....and I am FUNNY too
G -Gracious - always thank to God
H - Hyper - shopping time, nay, I'd want to say : hypocrite is a nature - don't always misjudge or misinterpret people - i don wanna elaborate more
I- Instinct - I always follow my instinct for a hard decision making
J - Judgemental - please don't do this if you don't know that person, personally
K - Kamariah , yup, that's my name
L- Lady like - typically not me
M- Married, yes, for 10 yrs now
N - Naive - sometimes I find my self so unintendedly naive in certain things
O - Offensive - yup, I could be offensive sometimes
P- Privacy - I do hope people respect my privacy, some thing I'd like to share, some best to be kept to yourself
Q -Query - Always have many queries over many things
R - Respect - respect yourself, than you'll always find ways to respect others
S- Strategy - not a good strategist
T - Tenderness - Look kasar outside but tender inside
U - Ultimate fan of any kind of tempoyak base food
V - Vivid - my childhood dreams have always been so vivid and colorful and it won't disappear from my mind
W -Wonderful - always think life is wonderful and you must enjoy every second of it
X- X... not many vocab u can find suitable to describe of yourself
Y - Yong, my other name, like to be called by this name
Z - Zest - always enjoy the zesty taste of citrus fruit, and enjoy the 'zest' of getting mature in age, which means "Spirited enjoyment"

Fuihhh berpeluh den cik Aida, sib baik lepas audit org, ringan sket kepala.

Sape2 yg rajin amik lah tag ini, especially yg dok dlm blog list gue tu ngeh ngeh.

Wednesday, May 5, 2010

yeay.. dah berbuah

Ntah bila tak perasan pun pokok beri hutan yg aku cucuk je kat depan jalan umah tu tetiba berbuah lebat. Pokoknya renek aje, tapi aku rasa sifat pokok ini sangatlah pemalu sbb dia sembunyi kt celah2 rimbun pokok serai dan tetiba berbuah. Teruja betul, tu belum lagik klu tanam pokok anggur tetiba berbuah, mahu pingsan pulak aku. Almaklumlah, org kata ada org ni tangan dia 'panas' dlm bab menanam nih, aku le yg masuk kategori tu. Tu yg teruja over d limit, padahal pokok tu mmg le senang tumbuh one. Ni masuk kategori pokok liar, versi amik dahan dia kt umah Mak Yam kt kampung pastu main cucuk je.

Rasa dia macam stoberi, klu yg merah tu sweet and sour rasanya, tapi dah ranum kaler ungu kehitaman manis je rasanya, buat aku terpikir nak buat filling... ihhh, klu org buat filling bluebery ke, aku buat filling buah tak bernama dan org tak perasan pun wujud ianya. Ye, sila ketawa dgn manis.

Sambut besday lagi.. kemarin disambut besdaynya kt umah Kak Long, timakasih lah sume sbb bersusah payah utk ini ye. Lihatlah kegirangan sume org menyanyi lagu tema citer Haji Bakhil. Eh, ada ayam kentaki.

Amboi Kak Long siap hadiahkan kain pasang, timakasih lah dear sister utk ini dan kuetiaw goreng yg sodap.Oh, juga pak encik utk kek yg delicious.

Meanwhile....

Ha... siaplah kau Ammar, tgk rotan tu...

Ayahnya klu dtg angin meroyan nak melatih tubi anak dia tu siaplah ngan rotan kt tangan. Ya ampun... siannya budak ni klu toreh muka tu dah tak berdarah dahhhh. Dari duduk atas lantai buleh tukar posisi atas kerusi, nak kosentret punya pasai.


Progressing....

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife