Admitted!

Seingat aku sepanjang 16 tahun hidup nih... maksud aku, 16 tambah 10, ok, sekarang tambah lagi 10, dowh! baru 2 kali aku masuk wad. Sekali masa kecik2 terminum minyak tanah (minyak buat bakar dapur cap kupu2 dedulu tu), punyalah gelojoh, dah tak tau nak differentiate antara minyak ngan air dah (bukan salah aku la kan sbb kecik lagik), kali kedua masa melahirkan Ammar.

Sakit kepala ini sangat buat aku merelakan nak masuk wad kali ketiga. Dgn nekad, tekad yg bulat aku memberanikan diri buat CT Scan atas nasihat doktor. Mak aihhhh....masa nak tunggu result punyalah the Dragon in my stomach! Aku ingat cam derita jek wat scan ni sbb ada member ckp sakit jek masa dia masukkan cecair (for contrast) ikut vena tuh. alhamdulillah prosedur berjalan dgn lancarnya. Lepas doktor lunch (tima kasih, punyalah lama tunggu hang mamu oiiii, sib baik kacak cam hero Hindustan so I forgive u !) Muka doktor pulak serius giler masa tgk xray result tuh, aku apa lagik, dok berzikir pepanjang dlm dada. Sangat suspen giler! Masa aku nak amik result SPM ke, result GPA tiap semester ke, nak C-sec tuk keluokan Ammar ke, nak menikah ke, idok le rasa sekejam saspen cenggini dowh! Aiseymen...citer Nur Kasih repeat ntah baper kali kt tv dah setat (which aku tak pernah tgk), gotta stop kejap.

Sambung. Ohhh... rerupanya cam tu le si Adam tu jadik terbertaubat ek... aku dulu masa org tgh demam drama Nur Kasih tu celum celam je tgk, dah lebih separuh penggal citer baruleh addicted. Best mereng citer nih! Yg penting tak sama ngan drama swasta rtm. Buleh jadik mereng asyik2 tgk adegan orang kaya makan2 pastu cinta terhalang, pastu cinta koperat yg ckp separuh melayu separuh orang puteh, dah stop, kau pun dah separuh mereng merepek. Lah, dah separuh jln mereng lupa nak citer apa tadi - owh, masa discuss ngan doc. Napalah aku tak perasan ada result scan dlm sampul surat xray tu selama sejam dok kepit bendalah tu sementara tunggu doktor. Tak lah penat sangat saspen. Alhamdulillah... gambar otak aku nampak elok je paras rupanya tu. Rasa ringan sket beban. Maka aku kena tambah dose ubat sakit kepala onwards. Tak taulah apa puncanya tu... aku tanya, "what's wrong with me doc?". Doc serius jek, lepas chek mata aku bagai. Aku agak dia frust sbb tak dpt aku, eh, ya ampun, tak, tak, dia frust sbb tak dpt cari puncanya. Dia kata aku maybe kena stress yg kejam bunyinya bila disebut secara saintifik tu. Atau migrain. Atau mereng. I was thinking like... stress? Manalah gamoknya root cause nya tuh. Kt ofis tak dek, kt rumahtangga pun tak dek, setahu aku laki aku je yg stress kt aku, bukan sebaliknya. Oh, mungkin juga sbb aku suka me nagging giler, tak kat laki, kt anak, maybe tu buat aku stress giler tu. Tapi itu hanya satu hipotesis yg belum terbukti. Owh, aku sungguh clueless, mungkin aku kena jumpa bomoh migrain pula lepas ini....


Sampai hati depa tempatkan aku dlm bilik rawatan sementara tunggu bilik siap, dahlah berjam2 tunggu kt umah (sib baik dia soh aku makan, balik umah dulu, klu tunggu kt spital nih mau ada yg mengamuk atau kena mild stroke nih! Kata Medical Centre, cam drama swasta rtm gek nih!)

Anyway....ada juga fadilatnya dpt masuk ward nih, macam...

Dapatkah kau rasakan vibenya itu? Being alone without disturbance from a notty kid, umah yg dah jadik tongkah pecah sbb keje2 renovate tak siap2 lagik, kebisingan indon2 yg bertukang siang malam kt umah tuh (sian indon tu sbb hari2 makan nasi n telur rebus, klu tak, ada gek aku pernah masak kt deme), syukur nikmat sementara ini. Having said this doesn't mean aku tak sayang indon, eh tak, tak sama sekali, sayang kt anak, cuma sometimes we need a time to be alone...


Dapat tengok drama swasta Indon....


Dapat meng kongker lappy without disturbance dr budak tu....horeyyyyyy, kita dpt FB lama2 *big, big, smile*


Dan ini sebagai tanda kenang-kenangan...

From Room 210

Di En.

Comments

Aida Rezuan said…
Yong,

La isk sampai warded, ye? BAGUS la tak de apa2. Kan saya dah ramalkan hari tuh.. mesti stress nih (gamaknye saya buleh tak jadi doc? :D). Maybe stress sebab dek keje2 renovate umah kot, hingar bingar gitu.

Apa2 pon, harap Yong kembali sihat ye. Tenang2 kan pikiran.. jangan stress. Kang warded lagik kang. TAKE CARE!
Yong Kamariah said…
tq Aida,

ntoh le apa ke heynya yg buat stress/migrain tuh, tak jumpa sebab tu pun, buleh jadik le kot sbb keje2 tu.... keknya pun koi rasa koi terlebih berleter kot tu yg jadik cenggitu!
YOng my dear, gute Besserung (get well soon dalam bahasa parit Jarman) Kesiannya, mana datang stress tu agaknya kan. Fasha yang dok kat rumah ni pun boleh stress jugak, ntah hapa hapa punya stress ntah. Kekadang tu sengaja buat bende yang mendatang kan stress..macam nak buat kuih tahu bende tu tak cukup ramuan, nak buat jugak, bila tak jasi tension stress, mengada lah tu kan. Tak kuasa nak layan diri sendiri kekadang.. Berapa lama kena admitted tu? You take it easy ok and rest banyak2. Nurkasih kita punya feberet jugak, tak sabar nak tengok pilem dia nanti. Ok dear take care!
Aida Rezuan said…
Yong,

Nih mesti perfectionist nih.. suka leter ye? :D

Buat masa nih kurangkan sket Yong, nanti dah sihat.. buleh sambung semula. Ok gitu?
Yong Kamariah said…
tq Fasha dear, dok kt wad tu sari jek, buleh le dimanja2 kan diri sendirik sesorang tu, lagikpun ada gek org monitor bp, sugar level, etc.
Aiyooo, jgn stress bab masak-memasak ni Fa, kang klu masuk spital gek sian kt si D n N (lagik kesian daddy deme la kot hihi)
Yong Kamariah said…
cik Aida, koi tak dek le perfectionist, berletertionist mmg le agaknya, kek nya deme2 ni klu bab kain baju suka bertaburan/bersidaian merata2, koi mmg cepat masuk hangin tgk bersepah2 nih gegege....
Aida Rezuan said…
Yong,

Bab2 kain baju ye? Sama la kita, kuat "berkicau" kalo bab tuh. Huhu!

Cadangan:
Yong sorok jek memana baju yang derang2 sepahkan. Sampai satu tahap mesti baju2 derang abes. So tak de la bersepah dah :D
Yong Kamariah said…
lagik menambahkan stress tu cik aida oiii
Salam Yong,


sori. i overlook n3 ni lar.

lega nothing serious. i pun nak pergi jugak tapi tak tahu bila. Bila datang sakit kepala mmg macam nak meletops.

btw. u orang pahang eh ? owh..rupanya ni kita se-age lar..
Yong Kamariah said…
rina - pada dasarnya tak de apa2 tapi kepala selalu ting tong...
ekau selalu sakit pala juga ke? migrain kot...
oh sebaya ye, sama ngan Fasha lah tu..ye saya lahir kt Kuantan tp mak ayah ori from Teganu hihi

Popular Posts