Akhirnya bernama juga species ini..

Out of curiousity... akhirnya ku temui jawapan kepada spesis apakah pokok yg aku terover teruja sangat tu. Setelah meng google mencari gambar dan descriptionnya, makanya the best to categorized for it is Mulberry. Melihat kepada struktur daun, pokok dan buahnya maka adalah kesamaan yg nyata nampaknya.


-----------
Gambar kiri is kt depan umahku, yang kanan gambar dr tenet.
----------
Yang kiri tapak tanganku, yang kanan spesis tangan org puteh, eh, eh, yg kiri yg ku petik, yang kanan gambar kt tenet.Kena zoom out sket versi aku tu.

Jadi, mengikut data yg diperolehi :

'The red or American mulberry is native to eastern United States from Massachusetts to Kansas and down to the Gulf coast. The black mulberry is native to western Asia and has been grown for its fruits in Europe since before Roman times." Makanya aku rasa yg spesis kt umah tu is black mulberry, which boleh dijumpai kt benua Asia, kt kampung pun buleh jumpa pokok ni : jadi kau jgn nak heran berlebih ye mak yong.

"The black mulberry is the smallest of the three, sometimes growing to 30 ft. in height, but it tends to be a bush if not trained when it is young. - no wonder yg spesisku itu renek pun dah berbuah

'In appearance, each tiny swollen flower roughly resembles the individual drupe of a blackberry" - Owh, betullah kata Pn Fasha, cam blackberry.

"Black mulberry fruits are large and juicy, with a good balance of sweetness and tartness that makes them the best flavored species of mulberry. The ripe fruits of the black mulberry contain about 9% sugar with malic and citric acid. The berries can be eaten out of hand or used in any way that other berries are used, such as in pies, tarts, puddings or sweetened and pureed as a sauce" - conpem kena buat jem nih. (tapi dah tak mandang buahnya hari2 aku petik makan)

" Mulberries need full sun and also adequate space. Mulberries like a warm, well-drained soil, preferably a deep loam. The fruit of black mulberries ripen in summer to late summer' - owh, patutle, sekang ni selalu hujan-panas gitu maka maulah dia berbuah. Pak encik - jom kita buat ladang mulberry depan umah kita tu dengan kadar segera!.

Comments

begitu sekali penangan si mulberry nih..

thnks for sharing Yong.


saya pon ikut xcited gak ni.. hehe.


musykil gak ni.. kena gi amik kat umah Yong satu batang pokok ..boley? cam nak ghasa jer ... asik2 dok makan ceri mesia je..
Yong Kamariah said…
oh no problem.. tapi tunggu pokok beso lah, pokok tu renek lagik, nti dia beso sket nak tanam lagik dr dahannya tu
Happy Mother's day Yong!

Laa Mulberry ke, macam jenama handbag lah pulak. Bagus punya research dia buat! Bila YOng zoomed gambar dia, buah ni lonjong lonjong bujur, yang blackberry, rupa buahnya sama tapi shape dia bulat bulat. Ha apa lagi tanamlah secara besar2an. Good for you dear. Excited pulak. Jangan lupa update selalu pasal pokok ni eh Yong.
Yong Kamariah said…
ye betui, betui fasha, saya tgk gambo blackberry kt tenet tu bulat2, ni lonjong2, dah tak leh nak bereksperimen dah ngan buah ni pasai dah habih ku petik makan hehe...

Popular Posts