Monday, July 30, 2012

Di tebing sungai Perak

A morning stroll by the river banks behind Atok Perak's place.



 
 




 
 
 

Friday, July 27, 2012

Tragedi berdarah 6 Ramadhon

Pada Ramadhon ke 6 yang lalu, yakni semalam, telah berlaku tragedi berdarah di rumah bernombor 443A, PJ. Hamboiii tajuk mak jemah... agak suspender.
Pada umur 1 tahun 3 bulan, tahap curiosity seorang bayi senior adalah agak melampau. Melampauuuu yg bikin emaknya tensi tahap nak meletup cam nak meraung. Agak2 tak dpt meraung amik penumbuk tangan masuk mulut telan jeritan hoihhhh tensi, tensi....

Maka tahun ni tak dek bekas kuih rayalah nampaknya, serve dari balang kuih jelah. Sume dah bersepai dikerjakan anak den. Salah aku jugak tu ari bersih2kan bekas ni pahtu pi letak atas kabinet tv. Mokna tu senyap2 buat projek bukan2 aje. Disbbkan tahap curiosity agak melampaui batasan maka dia pun menariklah itu table runner dan...innalillah... arwah dah bekas kuih raya berkaca aku ni...sob sob.... adalah 4 bijik kot huwaaaaa!!!!

inilah tragedy berdarah type O+ tew... sib baik aku yg kena kaca tu...time sebuk nak clearkan kaca2 tu time tu jugaklah dia sebuk nak ngendeng...ni sbb nak selamatkan anak lah ni maka berdarah kaki den kena kaca....sib baik tak parah.. hailahhh Aleesya...Ammar apa lagik berleter berlepek2 kt adik...padan muka! nti ummi taknak kawan, biasaaaaa nih!

Semalam masak sotong n buncis jerk, pahtu goreng ikan, tgh goreng ikan le tetiba kecapak-kecepurrr kurrr semangat bersepai bekas kaca tu. Adoiii tergugat keimanan ku sib baik tak pose. Pose ke 5 belumpun anak bulan jadik full moon mokcik dah nampak anak bulan balik. Aim tak kena je ni, selalu sebelum pose n hujung pose, dis time masak arr ganti...tahun lepas sari je ganti, ni sah2 8-9 ari huhuhu....nak masak pun laeh je, apak ko pun tak balik umah buka pose 2-3 ari ni, dek kerana Ammar kugagahkan jua ler.


Asam pedas ikan tenggiri for Iftar 5 Romadhon. Hermmm todapppp...masuk bakul angkat sendiri sapalagi nak angkat kuakuakuak.... kita punya asam pedas suka yg pekat2. Ari tu beli 3 keping ikan tenggiri kt paso Tanjung Lumpur sbb geram tgk ikan hok pejal je daging dia tu, cantik isi sbb segar. Sbb agak beso aku kerat 2 jadik ada 6 ketul dlm poyok. Tak habih sbb makan 2 beranak je so simpan dlm fridge panaskan je utk esokkannya.


Ayam goreng kunyit ngan sweet pea for anak terunaku. Kang giler iseng pulak hari2 ummi masak seafood jek haha...

Pahtu goreng ikan kerisi.. hermmm tak pass-pass lagik seni menebek ikan kot belakang ni..

yeahhh that's the way.....kepakkan ikan itu yg telah disumbat bawang ngan cili earlier, peel away sisik itu dan nikmatilah isinya yg juicy and tender nyum! mkn masa panas baru beh bohh.. klu aku ngan sisik tu aku kepap2 sbb rangup hoihhh dasar gelojoh. Klu MIL aku ni tak sanggup nak mkn kot sbb sisik still intact ngan isi, takper, aku dah ajo anak dia makan, la ni jadik fav. anak dia pulok hahaha *gelakevil*

 
 dan ice lemon tea.. errr cap lipton (instant) atas request Ammar, baik bos.

Anak aku si Aleesya Najla Sophia (mak aku kata tak agak2 bagi nama panjang2 pelik2 org le ning haha..) makin melasak dan membuas. Hadoiiih mana dapat energy taktau lah den.. kalu kita marah tersengih2 balik eiiii gerammmm nak piat2 rasanya. Sekrang ni dapat gek le nak masak-masak 2-3 lauk, sbb dia byk projek. Kang dia bosan mula cari aku kt dapur pahtu terkuaaaaa soh dokong, humangai boley masuk olimpik dah mak ko terkejo2 sana-sini. kalau lama tu tetiba dia senyap je tu adalah tu projek dia tew... macam ni...


-
-
-
-
-
-
-

-
-
-

-

-
-
-

-



 JUAL! JUAL! SAPER NAK BELI?????
ewahhh selamba badak je kaki terkepak cenggitu pun. Boley jadik calon gimnas ke sukan olimpik ni kehkeh... La ni nilah port terbaik dia sambil layan bb tv. hadoiihhhh lotih den! pandai dia masuk pandai pulak dia keluo tu...tp kengkadang tergolek dgn bekas2 tu kepala berdentum dulu! suku-sakai balik bukit, budak buas selalu kena sakit wehhhhhhh!!!!
*umah aku dah mcm penempatan indon kt tapak pembinaan sekarang huhu.*

 


 
 Anak sapaaaaalah nano beno ni.... Nampak gaya lambat la aku dapat biras ni, haruslah kena reject calon menantu pilihan akakaka...

Wednesday, July 25, 2012

Diari Ramadhan 2012

Alhamdulillah... tahun ni, setakat hari ke 5 ni anak teruna istimewa teman si Ammar dapat berpuasa penuh, barulah faham konsep puasa kaedahnya. I knew that day would come, someday, one fine Ramadhan day. Tahun ni doa aku rasanya terkabul. Syukur alhamdulillah. Aku tak pernah memaksa sangat, walaupun dia dah nak masuk 11 tahun. Payah nak reasonkan budak autistik ni, they ask you so much, repeatedly. So this year dapatlah tengok perubahan dia, kejut bangun sahur pun senang. Pasal makan je senang ko yek Mar? haha... Solat pun bertambah rajin, siap mintak izin lagik. Tapi kalau amik air semayang habihhhhh baju seluo berjeruk basah tensi mak. Tapi jangan kacau emo dia sbb dia cepat sentap time pose ni, apa-apa lah nak, janji ko pose. Bila tanya nak hadiah apa? - Ammar nak tupperware. owhhh anak haku, sungguh makcik-makcik. Siap soh cari buku tupperware (katalog). Sib baik bos kt opis agen tupperware, dptlah wat balik katalog. Sungguh pelik budak autistic ni kalau dah obses ngan sesuatu. Memula kesahnya suatu hari dia kata nak bekas ECHO... aku kata hoh nate gapo??? sbb dia tak baper pandai provide details dia pun google tenet dan tunjuk kt aku. owhhh kekdahnya, tumbler Eco tupperware tu. Nak bawak jadik bekas air ke sekolah. Berdebo mak ko ni sbb selama ni bagi bekas air mineral je sbb dah berapa ratus kali beli tumbler tp hilang tinggal kt sekolah. Botak kepala makapak ko nak. Inikan cap tupperware. Dgn berat ati beli dan bg bawak ke sekolah. Sejak itu Eco dan Ammar tak dpt dipisahkan, ke mana2 tak tinggal botol Eco tu. Sampailah satu hari sepupu dia baling dan pecahhh.. selama satu hari tulah dia menangisi kematian Eco. Sib baik apak dia beli dua, tapi satu lagi kaler merah dia don't likey sbb kata dia adik punya. So dia nak ganti hok baru, baiklah nak, cukup sebulan pose nti baru lah wish itu akan perkenankan.

Baiklah, tahun ni sambut pose di kampung halaman tercinta di Kuantan. Maka..jeng jeng jeng...

Misi mencari ikan segar pun bermula...dah jumpa port baru, kt Kempadang.

Masa sampai kebetulan bot2 nelayan baru mendarat, dari dlm bot lagik org dah berebut, sib baik masa aku pegi belum ramai orang. Tapi nelayan2 ni pegi tangkap ikan kt laut kurang dalam, pegi subuh balik tengahari, so mmg stok ikan kecik2 ar sampai. kecik pun keciklah tak teruja ko tengok ikan kembung yg kebirua-biruan and kerisi kemerah2an? aku borong 5 kg. Napsu haloba mmg susah nak kontrol time Romadhon ek??... ikan kembung tu RM10 sekilo, kerisi RM8, ok la tewww tgh fresh lagik

 sampai umah mak tgk ada ikan yg masih ada yg nyawa2 ikan. ehh dah nama pun ikan kan. auww sungguh cekci ikan2 ini berposing, sikit lagik kena goreng dan dibuat gulai tempoyak, ikan kerisi merah kecik2 ni aku suka goreng bodo je. hiris bawang and cili api, ikan belah belakang, cuci bersih n toskan, gesek ngan garam je, sumbat ngan bawang n cili tu, jgn dibuang sisiknya sbb dia akan cover isi itu dr terover cook, so bila makan, buang lapisan sisik and you'll get a juicy and tender flesh... aku suka ratah2 jek ikan ni, hamboihh keterangan...
 
   Cheq Ani aka Mak Long in action. Memula pose tu ramai adik badik yg balik, masak utk satu troop kekdahnya.

 Selamat tinggal berat badan unggul lagik bergaya kalau dah ropa ini. Lagi tak roboh meja ni lagi letak macam2. meriah..meriahhh...first day of puasa @ umah bonda.

 kuih-muih ni beli lerrrr...

 lemang special beli kt Kijal, hari Sabtu apak eh ajak meronggeng ke Kijal, nak ajak beli stok ikan bilis nak nganto kt Perak nti. alang2 beli ler lemang Kijal hok femes iteww..

Balik kampung ni tekak ajelah mengada nak makan makanan tradisional resepi turun temurun Ganung,.... hok aloh mung ning....tak kireww nak jugewwww!!

 
 atas sebelah kiri tu bubur butir nangka, Kak Long kata buah mulung ye kerr mak ani? sesuka ati bagi nama kang tak pasal2 melanggar hakcipta terpelihara dow...

sebelah dia yg legam lagik hitam manis sbb terbako tu adalah satar dan otak-otak.. haishhh tak lepas2 lagi nak menerai walau dah siap amik resepi ngan mak, punyalah renyah nak buat otak-otak tu, aku kan kepemalasan... benda renyah2 ni is don't like huhu....dulu masa zmn aku dah akhil baligh, mak selalu wat satar/otak2, memula jiran tetangga request beli ngan emak, pahtu berkembang sbb ada order byk, so arwah ayah lah awal petang bawak jual kt market kampung, kejap arwah ayah sampai bawak stok org dah tunggu nak beli, kejap je dah licin jualannya... hermmm lama2 mak dah tak kuasewww, giler ar surirumahtangga 8 anak nak upah pekerja bagai nak tolong kannn, ye ler, org zmn dulu mana tamak nak buat duit, setakat kemampuan kederat jelah....

bawah kiri org Ganu panggey nekbak... cam bahulu tp tak bergula, nak bagi gulakan dia masak je lah air gula n taburlah atas dia.. ini aku tak sukeww adalah manis menggelikan tekak, tp fav. emak aku, teringat kt emak sbb tu beli walau tau mak diabetes tegar iskkk...

hok last sekali aku buat atas request, org yg request pulak suka ati beli benda yg tak baper relevan so belasah jelah..tetibalah terjumpa blueberry dlm fridge mak.. oh my englishhh my maderrr... ko hado? blueberry... aikk sejak bila mak tanam blueberry nih? arghh belasah tabur jelah atas tew...
 
 tapi manakan sama dgn pojaan hatiku..*dabikdadastyleAzizSatar*.. inilah kesayangan sepanjang masa malar segar.. Sarak ikan kembung *leleh*...
Adalah ikan kembung yg dibelah belakang dgn teknik belah belakang di kedua bahagian ikan dan buang tulang belakang ikan *lecehdowmakakujepakartebek-tebekikanni*
Kemudiannya isi ikan digaul bersama kelapa yg di blend bersama dgn rempah-ratus terpilih (rempah cam nak buat satar ikan). Pastu kukus. Haku bab nak buat rempah dia adalah surrender, makan je laju. Hanya mereka yg tabah je boley wat ni huhu...Sayang mak ketat2 sbb memasakkan ini untuk anakmu ini walau mak uzur sebenonya... kasih emak kan, walau tak larat cemana tp klu anak request nak makan sanggup bersusahpayah sob sob... muahhhh my darling...

  

 Alangkah indahnya dapat berjemaah bersama-sama keluarga kt umah emak, siap wat terawikh sekali.

Ahad, balik PJ adalah jam 12 mlm. Dah siap2 bawak tong ikan blk Kuantan sbb nak wat balik stok seafood bulan pose ni. Bergigih tahan biji mata mengantuk susun2/portion2kan ikan dlm fridge.


 Sempat bagi2 kt pengasuh stok ikan ni utk mengelakkan rasa bersalah akibat haloba.

 
 Ni sotong besar bapak (hover) beli kt Kijal, RM15 sekilo, murah tak??

 Beli 3.5 kg stok ikan bilis sbb murah jugak, RM15 sekilo, ok or not? ~Ya Allah ya tuhanku selamatkanlah perempuan ini dari kena potong markah puasanya.~
Tetiba rasa kasihsayang kt ibumertuaku yg suka wat sambal bilis membuak2 *muntahijopunyastatement* ni nak bawak kt Perak lah ni.

 So...on the third day....sebagaimana hok yg dirancang...

 wooottt woottt menjadik jugak masak lemak telur itik comel ini. Tetibalah kannn pucuk dicita ulam mendatang akakku yg stay di Texas, Kemaman menitipkan telur itik kpd adinda2 nya... dia beli kt org kampung yg bela itik utk kegunaan sendiri, kira bukan dr ladang komersillah ni, kira itik organik la kan kuakaukuak... comel2 je telur itiknya tew....

 dengan bakchoy disirami mushroom n sos mushroom tp adalah kucelur sehingga kelayuan sbb tgh wat susu kt Aleesya lupooo sayur kt atas dapur..

 dan sambal ikan tgh beratur berkawat, anak teruna den mmg suka sgt ni, 2 ekor in one go, hebak Ammar! ha kau.. bersilat mak jemah kt dapur, dgn cik Aly terkua mintak attentionnya lagik, nak siapkan bahannya lagik, tapi siap jugak 3 lauk, 3 lauk wajibulghunnah mesti ada! sungguh tak menyunah time nak berbuka.

 4th day... masak lemak ketam cili api and nanas, ketam tu beli kt pasar Tanjung Lumpur, RM20 sekilo, alhamdulillah segar lagik tak berbau.

 sambal ikan lagi request Ammar n sayur campur.. sambal ikan pun wat bodo2 je, blend red fresh chillies + sikit cili api, bawang merah b putih n tomato, lesingkan dlm kualiti tumis.. boh le sikit kicap kasik nampak gelap sket...  alhamdulillah. tak membazir hasil masak sendirik, klu gi PARAM haruslah itu ini campak ke tong sampah sbb selalu tak kena selera anak tekak. Kuih je soh apak eh beli satu dua jenis kt param dkt umah tu. Nak-nak ada 3 perut dinasor time buka, masak sikit ke, masak banyak ke tetap habih!

Monday, July 23, 2012

Tacoma, Tacoma..Taico-ma & Salam Ramadhan al Mubarak!

Salam Ramadhan Al-Mubarak kepada semua muslimin-muslimat di mana jua anda berada! Wah-wah-wah.. dah masuk 3 hari baru nak wish. Ini adalah entry terperuk lupa nak publish, terpaksa edit sesikit huhu...jadi ada yg dah tak releven lagi cam musim Tacoma yg hampir berakhir...

Tacoma....


 
Our very own Sakura aka Tacoma blooms are everywhere to be seen kan? What a nice view cantik je kt tepi jalan...sekarang ni musim hujan-panas berserakanlah ianya di atas bumi. I see them on the way to office...

 
 Setakat ni ada 2 warna je yg terjumpa.. putih dan pink, cantik...rasa cam kt Korea plak dah...

 
I see them on the way to fetch the kids...

 
 Rumah orang ni kemarin aku tengok kt dlm porch dia penuhhh... with a bed of tacoma flowers...

ehhh apsal tulisan aku skema beno ek... tuko channel. Nak cepat post je entry ni sebenonya sebelum naik kulat.

Well.. meet my Taico-Ma pulak...
 
 Macam kepuraan kosentrate, selak 3 pages je dah setat melalak balik, hoihh mana adanya nak baik perangai tak nak dok dlm car seat ni....sungguh tak menyantun. Tapi semalam masa aku melalui jalan yg penuh dgn dereta pohon Tacoma, tetibalah kan... lagu Sonata Musim Salju ke udara di radio, berhantu gek rupanya lagu ni... terus aku rasa kt Korea winter sonata dgn hujan renyai2nya, pahtu mokna ni tgh terkuaaa nak kuar seat tetiba dgn tak semena2nya terdiam dengo lagu tuu... terus muka cam tgh berangan kawin dengan anak raja haaaa'ahhh!


My Taico-ma masa kt klinik...kebetulan ari tu sume boys yg tunggu turn. Hoihh anak aku berlagak taiko sampaikan bebudak lelaki tu pun tak berani nak usik kekuda tu. Manakan taknya terus selamba je dia panjat kuda tu masa org tgh naik. Agak gentle jugaklah bebudak lelaki ni bg chan hahaha... ni baru lepas baik demam sebulan, demam on-off, kiranya tiap minggu dlm 2-3 hari dia demam, lepas bg makan ubat kebah, 6 jam lepas tu picking up balik, bagi ubat lagi ok semula, kira cam mild fever lah, sapelah yg tak riso yek? so last week gi check darah, sib baik tak dek apa2, tgk2 geraham sebelah satu lagi nak tumbuh, jadi sekarang tangan aku selalu jadik mangsa kena tokak, ada hari dia meroyan ngan pipi2 aku sekali dia nak gigit isk



Inilah xtvt beliau masa lapang.. selagi mata tak nak terkatup tido manjat sana-manjat sini...letihhh den. Tak padan ngan kecik, walau kemetot tak sampai pun akan dia usahakan jugak bagi dapat. Dah dapat panjat wat stunt la pulak manjat kt arm chair tu. Eh, akak kau dah install PhotoScape lahhh *wink to PatinPasta*
Aku tengok gambo ni pun dah letih...*pitammakko*... Aku ni spesis let my child explore, jarang aku larang selagi tak membahayakan penumpang dan bot-bot kecil...tp klu aksi ni tatau lahhh...imaginasi tinggi benonya, kerusi tu jadik motokar ke apa taktaulah. jangan kecepak-kecepurrr pak mat tempe eksiden motokar udoh la dik...*makkaukedekutnakbelibajuanaksampaisentengdahbajuseluo*

My preparation menjelang pose...

Sangat excited menantikan bulan yg mulia ini...dah rindu time gopoh-gapah balik opis nak prepare masak utk buka pose.


Haaaa..ah! sangat kan.. errr ni dah siap nak prepare utk raya..ni lah baju order online ke Sophia...dah bertuko tangan kt sepupu yg beso sket dr dia.

dpt lah free gift.. nak sangatlah anak dara aku tu pakai haiii...spek tu dah dikopaknya first time melihatnya.

Stok petai jeruk ni dah buat minggu lepas... belasah je lahh tak jumpa jar gunalah bekas sos spageti ni.. ari tu buat rasanya petai tu sama level ngan air, masa aku amik gambo ni dah tinggal suku.. Ini saya tidak kefahaman...

Ini dari durian elok, beli tak habis makan why not buat stok tempoyak? sungguh tekak melayu sejati kampung i like...kak yong bila bulan pose je terus tekak on selera kampung melayu sejati.

Yang ni kim staff kt opis yg berulang dr Soromban ke tempat keje, kampung dia kt Kolo Pilah, jadik mokcik kirim stok daging salai Kolo Pilah, sekali ngan belimbing buluhnya hermmmmm dah terbayang keenakan gulai daging salai hadooooii!

erkkk..... dan disertakan sekali instruction dari emak dia.. baik makcik.

 
you don't wanna know what I store inside those cheap cabinets, main campak2 je dow... klu ada mak mentua stok2 Bree Van De Kamp dtg wat spot check kompem aku menyorok bawah sinki. sbb tu aku selalu tak jumpa cookware/tupperware. Masih tak dpt dok dapur lama2, cik Aly ko tak bagi, sekejap je aku ilang kt dapur maka terjerit2 lah ia soh keluo ke hall. Jgn le nak soh dia main kt dapur dia tak sio...nak haku ngadap dia kt depan. Dia tido lak lewat adoii... dah dia tido aku plak dah melesu nak masuk dapur... Dpt bayangkan dah kekalutan bulan pose ni....

Ni cth bukak drawer pastu boley jumpa benda2 yg diletak sesuka ati kenkonon tempat sementara... nan ado okay, beb bulan lepas pi lah baking2 store, jumpa ni aku nak, hok tu pun aku nak.. last2 satu haper pun tak buat.. haworrr..

ailah.. sejak dua menjak menjadi Super Junior sikit dari warga emas ni aku mendapati diri ini adalah rabun dekat. pitammm tersengguk2 nak baca instruction kt paket rasanya nak beli satu kanta pembesar lah cenggini.

sebenonya nak ckp ari tu masak cheesy baked pasta . wahhh tetiba tersedap lah pulak, eh, terpuji diri sendiri tak baik no, no, no...

okaylah, entah apa2 aku tulis aku pun tatau nak cepat habih je ni. okay babai... selamat berbuka puasa dan bertarawikh dan menyahur... dah pikir nak masak apa ari ni? kita ari ni nak masak gulai lemak cili api telur itik nyum nyum...kalau jadik aku post kt sini, klu tak jadik amik gambo nasi sesaja muahahaha.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife