Friday, July 27, 2012

Tragedi berdarah 6 Ramadhon

Pada Ramadhon ke 6 yang lalu, yakni semalam, telah berlaku tragedi berdarah di rumah bernombor 443A, PJ. Hamboiii tajuk mak jemah... agak suspender.
Pada umur 1 tahun 3 bulan, tahap curiosity seorang bayi senior adalah agak melampau. Melampauuuu yg bikin emaknya tensi tahap nak meletup cam nak meraung. Agak2 tak dpt meraung amik penumbuk tangan masuk mulut telan jeritan hoihhhh tensi, tensi....

Maka tahun ni tak dek bekas kuih rayalah nampaknya, serve dari balang kuih jelah. Sume dah bersepai dikerjakan anak den. Salah aku jugak tu ari bersih2kan bekas ni pahtu pi letak atas kabinet tv. Mokna tu senyap2 buat projek bukan2 aje. Disbbkan tahap curiosity agak melampaui batasan maka dia pun menariklah itu table runner dan...innalillah... arwah dah bekas kuih raya berkaca aku ni...sob sob.... adalah 4 bijik kot huwaaaaa!!!!

inilah tragedy berdarah type O+ tew... sib baik aku yg kena kaca tu...time sebuk nak clearkan kaca2 tu time tu jugaklah dia sebuk nak ngendeng...ni sbb nak selamatkan anak lah ni maka berdarah kaki den kena kaca....sib baik tak parah.. hailahhh Aleesya...Ammar apa lagik berleter berlepek2 kt adik...padan muka! nti ummi taknak kawan, biasaaaaa nih!

Semalam masak sotong n buncis jerk, pahtu goreng ikan, tgh goreng ikan le tetiba kecapak-kecepurrr kurrr semangat bersepai bekas kaca tu. Adoiii tergugat keimanan ku sib baik tak pose. Pose ke 5 belumpun anak bulan jadik full moon mokcik dah nampak anak bulan balik. Aim tak kena je ni, selalu sebelum pose n hujung pose, dis time masak arr ganti...tahun lepas sari je ganti, ni sah2 8-9 ari huhuhu....nak masak pun laeh je, apak ko pun tak balik umah buka pose 2-3 ari ni, dek kerana Ammar kugagahkan jua ler.


Asam pedas ikan tenggiri for Iftar 5 Romadhon. Hermmm todapppp...masuk bakul angkat sendiri sapalagi nak angkat kuakuakuak.... kita punya asam pedas suka yg pekat2. Ari tu beli 3 keping ikan tenggiri kt paso Tanjung Lumpur sbb geram tgk ikan hok pejal je daging dia tu, cantik isi sbb segar. Sbb agak beso aku kerat 2 jadik ada 6 ketul dlm poyok. Tak habih sbb makan 2 beranak je so simpan dlm fridge panaskan je utk esokkannya.


Ayam goreng kunyit ngan sweet pea for anak terunaku. Kang giler iseng pulak hari2 ummi masak seafood jek haha...

Pahtu goreng ikan kerisi.. hermmm tak pass-pass lagik seni menebek ikan kot belakang ni..

yeahhh that's the way.....kepakkan ikan itu yg telah disumbat bawang ngan cili earlier, peel away sisik itu dan nikmatilah isinya yg juicy and tender nyum! mkn masa panas baru beh bohh.. klu aku ngan sisik tu aku kepap2 sbb rangup hoihhh dasar gelojoh. Klu MIL aku ni tak sanggup nak mkn kot sbb sisik still intact ngan isi, takper, aku dah ajo anak dia makan, la ni jadik fav. anak dia pulok hahaha *gelakevil*

 
 dan ice lemon tea.. errr cap lipton (instant) atas request Ammar, baik bos.

Anak aku si Aleesya Najla Sophia (mak aku kata tak agak2 bagi nama panjang2 pelik2 org le ning haha..) makin melasak dan membuas. Hadoiiih mana dapat energy taktau lah den.. kalu kita marah tersengih2 balik eiiii gerammmm nak piat2 rasanya. Sekrang ni dapat gek le nak masak-masak 2-3 lauk, sbb dia byk projek. Kang dia bosan mula cari aku kt dapur pahtu terkuaaaaa soh dokong, humangai boley masuk olimpik dah mak ko terkejo2 sana-sini. kalau lama tu tetiba dia senyap je tu adalah tu projek dia tew... macam ni...


-
-
-
-
-
-
-

-
-
-

-

-
-
-

-



 JUAL! JUAL! SAPER NAK BELI?????
ewahhh selamba badak je kaki terkepak cenggitu pun. Boley jadik calon gimnas ke sukan olimpik ni kehkeh... La ni nilah port terbaik dia sambil layan bb tv. hadoiihhhh lotih den! pandai dia masuk pandai pulak dia keluo tu...tp kengkadang tergolek dgn bekas2 tu kepala berdentum dulu! suku-sakai balik bukit, budak buas selalu kena sakit wehhhhhhh!!!!
*umah aku dah mcm penempatan indon kt tapak pembinaan sekarang huhu.*

 


 
 Anak sapaaaaalah nano beno ni.... Nampak gaya lambat la aku dapat biras ni, haruslah kena reject calon menantu pilihan akakaka...

5 comments:

CS said...

Yong
Nasib baik Aleesya tak luka luki, heheh. Takziah diatas pemergian 4 balang kueh kristal itew, auwww.. Bisa dibeli lagi Buk, hehe..

Kembang kuncup hati I gelak senyap guna silencer baca tragedi berdarah. Gelak kuat2 kalu, nanti you kata I tak simpati pulak :-)

Gitu ke caranya you goreng ikan kerisi dgn sisik2nya sekali? Garing eh? Maybe I shd try..

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Yong..
Kesian..tak ada balang utk Raya..
Ini lah bila anak2 nak membesar.
Alah, beli lah..sekarang ni macam2 bentuk sedang dijual utk Raya.

Sedap tengok recipe cik yong..

aida said...

takziah di atas pemergian balang raya itu... y tu ke brand royal2 tu...eheh

budak Ally ni kan... humangaiii... seriau menengok nya... dah mcm baby boy... kompom tomboy mcm ummi dia juga ni...

Yong Kamariah said...

Dear CS,
huhu...sib baik kaca biasa2 je CS, klu kristal betul 3 hari 3 mlm den menangis huaaa...
iyo, cenggitulah cara masaknya CS, gesek ngan garam je, ada setengah org rasa pelik, den rasa sodap!


Kak Iha dearie,
Tulah dianya, raya ni hidang terus dari balang yg dibeli tu haha...bebudak ni kecik2 pe'elnya lain, dah beso nti lain pulak, tak habih2 cyclenya tu yek kak
p/s : masak biasa2 je kak, teringin nak masak mcm akak tp tak berdaya huhu...

Yong Kamariah said...

Aida dear,
Sib baik bekas murah je tu, klu Royal Albert mmg meroyan aku 7 hari 7 malam wahahaha....
tulah dianya Da, ko tak tengok lagi dia buat aksi Pandalela panjat kerusi pastu dive terjun ke bawah kurrrrr semangat, rasa2nya mmg le mewarisi mak dia masa kecik ni.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife