Posts

Showing posts from February, 2010

Akibat terlalu rajin....

Image
Boleh juga baca tajuk di atas ala2 citer Doraemon. Aku ni aura rajin cam mengemas rumah klu nak dtg pun mesti dlm setahun sekali je. Taim tu klu rajin habih aku wat weeding sekali. Nak2 ada laki kaki arkib negara, memang byk benda lama yg dia sayang pada aku menyemak mata memandang je. Pada minggu yg lepas, aku rajin siap vacum satu umah, eh tak, tingkat bawah jek. Sepanjang perjalanan bendalah tu lalu, aku pun campak ke tepi benda2 tak pekdah pada pandangan mata. Tak dek 'proof read' dah, terus aku campak dlm plastik hitam. Antaranya sebiji raket tak dek string yg aku rasa la'eh beno ropanya. Senang ati tgk umah berupa rumah sket. Di pendekkan citer mlm semalam encik A tlh bertanya kot2 aku ternampak ke raket yg tak dek string tu.

Wahhhh dgn bangganya bini dia jawap..."oh, yg dah takdek tali tu yek, saya dah buang dah lah... buat apa nak simpan yg dah buruk pung..". Sekali encik A macam kena heart attack sampai tepuk dahi 10 kali sambil beristighfar. Aku pun dgn …

Salam maulidur rasul

Image
Hari minggu lepas aku berpeluang tgk Halaqah tv9. Yang buat aku termenung sekejap. Topik dia "Solat dari Hati". Makna solat yang ikhlas. Ayyoh...aku terpikir jugak solat aku selama ni... solat ikhlas ker atau sekadar solat utk menunaikan kewajipan? Aku mengandaikan kes ni cam kita berus gigi tiap2 pagi bila bangun. Benda ni dipanggil benda di bawah kesedaran, kita buat hari2 sampai kita tak sedar pun kita dah buat itu. (kecuali bagi yg jenis tak gosok gigi kot). So bila dah masuk waktu kita solat sbb tahu kita kena solat. Harus aku akui hal duaniawi ni seringkali mengganggu solat aku, kengkadang barang yg hilang atau lupa letak pun buleh 'jumpa' masa solat. Ish ish ish, teruk betul khilafnya solat aku tu.

Kata ustaz tu, "sedara, sedara boleh jamin ke selepas solat Isyak malam ni sedara akan ketemu solat Subuh keesokan harinya? Siapa boleh jamin? Tak de sapekan... Maka kita kena sembahyang bagai itulah solat terakhir kita.... Kita ambil contoh pesalah yg nak kena …

N3 makan

Image
Ni kira n3 makan tertunggak.

Hari Jumaat malam kepala macam nak berasap pikir nak dining di mana. Maklumlah, spesel sket sempena nak meraikan harijadi En. A. Tetiba tekak rasa nak makan udang celup tepung made in Muara, Port Klang. So off we went to Muara Klang (yeah, sesat lagi utk sekian kalinya). Masa pilih2 seafood rasa macam ok je, bila dah masak dan sampai kt meja, I was like...mak aiii sape nak ngabihkan semua ini??

Ini dia yg diidam2kan, mai sepinggan.... makan sampai tak habih pung

Ha kau.. melantak ke apa 3 beranak ni, ini baru yg nampak dlm gambo ni...separuh meja lagik belum kira....sudahnya lincin segala...

Pada hari Ahad yang lalu, saya tiba-tiba teringat pada mak saya. Saya teringat masakan kegemaran mak saya, iaitu ikan singgang. Tanpa berlengah lagi saya pergi mencari ikan tongkol (kami panggil ikan Aye) di kedai basah. Lalu ditengahari itu saya memasak ikan singgang ikan aye. Perghhh terubat rindu rasanya. Begitulah karangan ringkas dari saya.


Singgang ikan aye
Bahan2 :
-ik…

Arahan

Satu malam emak menyuruh anaknya membuat homework.

Emak : Ammar, baca arahan homework ini :

Sila tandakan (tanda right) pada yang betul dan (x) pada yang salah.

Ammar : Si-la tan-da-kan RIGHT pa-da yang be-tul dan CLOSE pa-da yang sa-lah
Emak : Kenapa pulak tanda CLOSE? Tu kan tandanya PANGKAH, SALAH...
Ammar : Tu... yang dalam komputer tu, yang game tu nak CLOSE tu...tanda dia macam tu...
Emak : Ya Allah ya tuhanku... berilah aku ketabahan....

Amin.

CNY@Setiu

Image
Maka ke manakah destinasi En A sekeluarga bila dpt balik Kuantan dlm 3-4 hari? Alahai, jawapan skima adalah ke Terengganu atau Kelantan. Dis taim pi Setiu kt umah my sis, cikgu Rakiah. Setiu ni kira dah dekat dgn Kelantan dah, org2nya pun kechek Kelate doh. Nilah umah my sibling yg paling jauh sekali kiranya, maka bila other sibling dtg mmg layanan tip top ler. Apa nak buat dah rezeki termaktub di sana. Punyalah Cikgu Yah ni nak buat godaan adik-beradik dtg sampai diorang buatkan pool sekangkang kera utk budak2 buat attraction ke sana. Kira budak2 mmg seronok sgtlah le tu. Tapi aku suka juga ke sana, buat tpt rileks atau lepaskan tension (cheh, macam manager company besi bunyi aku ni...). Nak2 musim windy cenggini, bila duduk kt anjung sambil tgk pemandangan bukit bukau ditemani angin menderu2 nekmat sungguh. Buat aku bercita2 nak settle down kt kampung memana klu bersara nti (minta doa agar umuq panjang huhu). Citer Kak Yah n famili baik2 aje, bisnis pun baik, org buat bisnis dok kt …

Menyampah...

Aku ala2 menyampah kt citer Tari Tirana tu. Tapi sedar2 aku tertengok juga. Camana aku buleh sedar ini ialah bila malam tadi aku dapati kami 3 beranak bertongkat dagu bila tgk Tirana menangis sambil cakap .. "I kesal sgt Ash... I kesal sbb tak sempat ckp I love you kt Neo.. tiba2 dia dah tak de...". Eh, tak, tu buat laki aku tersipu malu dan anak aku terlopong mcm ye-ye je, manakala aku tgh kunyah buah tembikai sampai meleleh kt baju. Yg buat kami menopang dagu tu dialog dia lebih kurang, "Kalau dia (Neo) tak de kenapa I boleh nampak dia dimana2 Ash? I boleh bau dia, dia menari dengan I...dia...Sayang??? you dengar tak sayang???". Oh, whatever la Tirana, ini satu pengiklanan percuma lagi ke? anyway, malam Selasa adalah malam misteri nusantara. Kita boleh tgk Jangan Pandang Belakang, Dimensi ke 4, Ghost Whisperer dan Supernatural kt TV-TV nasional. Kenapa malam Selasa??? Lu pikirlah sendiri.
TAMMAT. (oh, pathetic betullah entri aku kali ini)

Aku di sini...

Image
Alhamdulillah, aku dah beransur baik, badan je lemau sket rasanya. Teruk juga bila dah tua2 sakit nih, badan lambat nak recover.


Anyway, ini adalah direct pengiklanan utk 100 plus tanpa apa2 royalti yeah. Disertakan dgn gambar pembunuh2 diri beramai2 sebagai hiasan, oh yea dan sekeping memo yg secara tak sengaja berada di situ bersama suicidal2 itu. Kata doc inilah ubat mujarab utk menggantikan bendalir dan segala cas2 elektrolit badan yg hilang. Yeah, aku ikut semua sampai nak muntah kedarah telan bendalah ni. Setelah melalui kesakitan, ilang juga lah couple of kgs kt badan nih.

Yeah, whatever, kata makcik Ros (nama rekaan) yg juai nasi lemak tu pun cenggitulah kena minum bendalah ni klu nak bertenaga balik. Tapi kata makcik Bella si penjual air kelapa pula, minum air kelapa plg mujarab. Aku telan air kelapa juga bersama2 isi kelapa itu sekali. Sedap siut. Ketika aku mencekik isi kelapa itu, encik A, yg kebetulan berada di situ kata.... "tapi kata makcik Bella itu kita tidak bol…

Sakit

Salam.....kengkawan, nampaknya bulan Safar ni kesihatan aku takbaper baik.Dah-seminggu-lebih-bedridden,jatuh-sakit-plak.2-hari-lepas-dah-2kali-aku-check-darah,kata-dr-platlet-darah-aku-rendah,dah-dibawah-skala-richter-esok-kena-amik-lagi.Aku-rasa-aku-kena-demam-campak-je-sbb-ruam-cam-campak-naik-satu-badan.doc.-kata-suspek-denggi-alah-propa-je-tu.Badan-aku-rasa-lemau-jek-ni,harap2-sume-nya-ok-by-next-week,aku-byk-deadline-nak-kejo-ni.

sorri-tulih-camni-sbb-spacebar-rosak-dilatam-ammar.
adios-jumpa-lagi.