Friday, February 26, 2010

Akibat terlalu rajin....

Boleh juga baca tajuk di atas ala2 citer Doraemon. Aku ni aura rajin cam mengemas rumah klu nak dtg pun mesti dlm setahun sekali je. Taim tu klu rajin habih aku wat weeding sekali. Nak2 ada laki kaki arkib negara, memang byk benda lama yg dia sayang pada aku menyemak mata memandang je. Pada minggu yg lepas, aku rajin siap vacum satu umah, eh tak, tingkat bawah jek. Sepanjang perjalanan bendalah tu lalu, aku pun campak ke tepi benda2 tak pekdah pada pandangan mata. Tak dek 'proof read' dah, terus aku campak dlm plastik hitam. Antaranya sebiji raket tak dek string yg aku rasa la'eh beno ropanya. Senang ati tgk umah berupa rumah sket. Di pendekkan citer mlm semalam encik A tlh bertanya kot2 aku ternampak ke raket yg tak dek string tu.

Wahhhh dgn bangganya bini dia jawap..."oh, yg dah takdek tali tu yek, saya dah buang dah lah... buat apa nak simpan yg dah buruk pung..". Sekali encik A macam kena heart attack sampai tepuk dahi 10 kali sambil beristighfar. Aku pun dgn ala2 nak melawak ckplah.. "ha kenapa? ada berlian ke dlm raket tu? sijil saham? duit lama?" hehehe sambil senyum cam kerang busuk. Utk 2 saat aku terpikir adakah encik A seorang smuggler berlian sebelum aku kenal ngan dia nih... pastu cam citer James Bond tu simpan beberapa butir berlian dlm karung hitam pas tu sumbat dlm pemegang raket tu. Jam tu aku sanggup redah tempat pembuangan sampah Alam Flora pun klu betul. Setelah mengumpul segala kekuatan bak ultraman dah nak ilang kuasa bling bling tu pun encik A menaikkan suara..."Buat apa buang raket Yonex ori tuuuuuu????? Bla..bla,...bla... rajin sgtlah tuu....bla.....bla" amboiii chekkkkk mmg aku tak pernah nampak encik aku tu marah camtu. Aku pun kata "laahhh, kan ke dah tak dek string dah tu.. buruk plak tu" Dia pun apalagi terus naik syeikh... "mmg le tak dek string sbb tak main... pemain pro pun kalau nak main baru pasang string.... klu tak rosak lah string tu klu on cam tu bla bla...." (Ok, sekarang anda boleh bayangkan saya seperti seorang murid yg tlh melanggar disiplin sedang di 'lecture' dan di brain wash dlm bilik guru besar. Aku menjadik stone di situ. Selalu aku kaki melawan, dah kali ni salah aku, stone jek le, aje nge yeeee.)



Ohhhh... kekdahnya.... camtu rupanya, kata aku dlm hati. Nampak nau bodonya aku nih. Tak pulak aku perasan raket Yonex. Manalah aku tau... encik aku ni mmg pemain badminton tegar masa muda2 dulu pun, selalu masuk tournament pung (peringkat opis la kot). Ia, sblm badan beliau tlh menjadi seperti sekrang. Jadik tu kira raket bertuah dia le stelah menjuarai beb. tournament tu. Dgn muka bengang giler beliau termenung sepanjang mlm. Aisey, sian pulak aku tgk. Klu aku tu mahu mengamuk sakan 3 hari 3 mlm berturut2 tu. Terpikir2 nak ganti raket dia tu, tapi kekdahnya bila lah dia nak main.... yg sentimental value bukannya sama ngan yg baru kan? menyesal tiada gunanya labu....



Itulah citer akibat terlalu rajin. Maka mulai hari ini, waima tadi aku buang bekas McD happy meal anak dia pun dia tlh menjadi skeptikal, 'haa... tu buang apa lagi tu? tak check dulu ker". Oh, biarkan sahaja lah dia menjadi fobia dlm 2-3 hari ni.



Meanwhile, pada hari Isnin yg lepas, kete hitamku telah di hantam sama itu Hilux. Bak kata Sudin, kecepak kecepurrr dammm. Ha, nasib baik bukan aku yg bawak, klu tak angin lagiklah encik aku tu. Ekceli masa encik aku nak masuk parking, Hilux tu menonong je reverse walau dah di hon berkali2 dan terus lerrr...sodaqollah...Sib baik yg langgo tu Managing Director, dia nak bear the cost. Satu pintu le kena ganti......









Alahai sian pakweku ini.....

Wednesday, February 24, 2010

Salam maulidur rasul

Hari minggu lepas aku berpeluang tgk Halaqah tv9. Yang buat aku termenung sekejap. Topik dia "Solat dari Hati". Makna solat yang ikhlas. Ayyoh...aku terpikir jugak solat aku selama ni... solat ikhlas ker atau sekadar solat utk menunaikan kewajipan? Aku mengandaikan kes ni cam kita berus gigi tiap2 pagi bila bangun. Benda ni dipanggil benda di bawah kesedaran, kita buat hari2 sampai kita tak sedar pun kita dah buat itu. (kecuali bagi yg jenis tak gosok gigi kot). So bila dah masuk waktu kita solat sbb tahu kita kena solat. Harus aku akui hal duaniawi ni seringkali mengganggu solat aku, kengkadang barang yg hilang atau lupa letak pun buleh 'jumpa' masa solat. Ish ish ish, teruk betul khilafnya solat aku tu.

Kata ustaz tu, "sedara, sedara boleh jamin ke selepas solat Isyak malam ni sedara akan ketemu solat Subuh keesokan harinya? Siapa boleh jamin? Tak de sapekan... Maka kita kena sembahyang bagai itulah solat terakhir kita.... Kita ambil contoh pesalah yg nak kena gantung selepas Subuh. Yang itu saya boleh jamin solatnya adalah solat paling sempurna dia pernah buat pada Subuh itu." Moral of the story kata panel2 tu lakukan setiap solat bagaikan ianya solat terakhir kita. Cuma masalahnya hal duniawi terlalu byk mempengaruhi sempurna atau tak solat kita. Contoh kalau terlalu lapar makanlah dulu sebelum solat, takut ianya menggangu solat kita. (Aku rasa taim buka posa sgt mencabar nih). Amalan-amalan lain tak berarti sekiranya solat tak buat. Berpuasalah, berzakatlah, tapi 'potong' amalan2 itu bila lalai dgn solat. Selalu aku kalau tinggal solat tu terpikir tuhan mesti balas aku dgn apa2 lepas ni, cam jatuh tangga ke, anak demam ke, kantoi dgn bos ker, apa2 lah. Ada ke patut....

Ok, ok, aku bukanlah orgnya nak ckp pasal agama sbb byk sgt kekhilafan dlm amalan harian aku. Jom kita tengok Halaqah hari Ahad, jam 9 mlm minggu ni dengan topik junjungan mulia kita, Muhammad ya Rasullullah. Katanya bakal menitiskan airmata penonton. Aku akui aku jarang tengok siaran2 agama sekrang ni. TV pun asek mabuk dgn citer horror jek, berlumba2 plak tu. Dulu aku suka juga tgk Forum Perdana Ehwal Islam ni, tapi sejak ramai penceramah yg inspiring kena gam aku dah makin tak berminat. Sebab yg gantinya adalah academician2 yg membincangkan topik tersangatlah ikut bukunya. Yg ni cepat buat aku bosan. Aku suka stail penyampaian cam ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man. Dulu masa kt sekolah aku pernah sertai kiyamullai di mana dia lah jadik penceramahnya, sampai menitik-nitik airmata aku mendengarnya. Dah tak baper tahun nak masuk 4 series ni I guess kena jugak le aku setat berjinak2 dgn program camni. Haiii bukan senang nak jinakkan hati di zaman yg sangat mencabar ini....

Salam Maulidur Rasul untuk semua, selamat beramal!...

Monday, February 22, 2010

N3 makan

Ni kira n3 makan tertunggak.

Hari Jumaat malam kepala macam nak berasap pikir nak dining di mana. Maklumlah, spesel sket sempena nak meraikan harijadi En. A. Tetiba tekak rasa nak makan udang celup tepung made in Muara, Port Klang. So off we went to Muara Klang (yeah, sesat lagi utk sekian kalinya). Masa pilih2 seafood rasa macam ok je, bila dah masak dan sampai kt meja, I was like...mak aiii sape nak ngabihkan semua ini??

Ini dia yg diidam2kan, mai sepinggan.... makan sampai tak habih pung

Ha kau.. melantak ke apa 3 beranak ni, ini baru yg nampak dlm gambo ni...separuh meja lagik belum kira....sudahnya lincin segala...

Pada hari Ahad yang lalu, saya tiba-tiba teringat pada mak saya. Saya teringat masakan kegemaran mak saya, iaitu ikan singgang. Tanpa berlengah lagi saya pergi mencari ikan tongkol (kami panggil ikan Aye) di kedai basah. Lalu ditengahari itu saya memasak ikan singgang ikan aye. Perghhh terubat rindu rasanya. Begitulah karangan ringkas dari saya.


Singgang ikan aye
Bahan2 :
-ikan aya/tongkol/tuna
- Kunyit hidup sebesar ibujari ala2 ibujari Kuman atau Kutu (ibujari yg gemuk dan besar gitu)
-3 hiris lengkuas
-3-4 ulas bawang putih, dimayang
-4-5 keping asam keping
-secubit halba (optional)
-cili api (masukkan masa dah nak masak)
Celum je semua kecuali cili api dlm periuk dan renehkan. Lebih lama direneh lebih bagus sbb sume bahan akan menjadi lebih mesra.


Dan accompanying lauknya berupa sambal sotongIkan tongkol goreng dgn cili paste (cili kering, bawang putih +merah dan perah asam limau pastu goreng)Ohhh dan sudah semestinya yg ini... barulah betul2 kawww


Tiba-tiba anak lelaki saya meronta2 meminta kuih hijau. Saya pun tak tahulah apa yg got into him sejak 2 menjak ni asek2 nak kuih hijau je - kuih hijau itu merujuk kpd kuih yg kaler hijau - seri muka, ketayap, onde2, etc. Ya rabbi mana lah emak ekau ni reti buat kuih2 ni sume. Maka budak ini selalu hampa dgn jawapan emaknya. So dia akan ckp "Ummi tak pandai buat kuih, Mak Limah je pandai (makciknya)". Oh ini sungguh mencabar emaknya. Oleh kerana onde2 adalah kuih yg plg sonang nak buat maka saya pun 2 hari berturut2 le buatkan ianya.

Emak gentel onde2, Ammar campakkan dlm poyok tu ye.... huh, mmg sungguh dia mencampakkan dr jarak beberapa meter dr poyok sebagaimana aksi begini....

Lincin dlm sekelip mata sahaja...

Meanwhile, saya telah menanam azam utk tidak makan heavy malam2. Contohnya kita makan biskut cicah air teh aje. Oh, seringkali saya tertewas...


Masa on the way balik dr Setiu, kami singgah di Batu Rakit, utk beli keropok lekor yg the very fames one kt sana, iaitu d one and only kedai kopok lekor yg buat org berbaris panjang macam nak cabut undi pilihanraya atau pergi audition Akademi Fantasia, di mana lagi kalu bukan di Mengabang Lekor. Wah...namanya pun dah membayangkan jenamanya. Tempat ni dah tak jauh dr Kuala Terengganu. Cubalah, anda mesti suka! chey chey chey....cam tagline iklan la pulok...

Jadi, bila malam tu... saya akan makan...berkeping2 biskut sampai rasa kenyang...

Cicah teh panas....

Hemmm tak boleh jadi....tak mensatisfiedkan rasa lapo itu...maka saya pun ckp kt En A : Darlingggg!!!! (oh, rekaann semata2 panggilan ini)...pegilah tapau apa2, char kuetiow ke, nasi lemak ker....mai sepinggan!"

Di En.

Friday, February 19, 2010

Arahan

Satu malam emak menyuruh anaknya membuat homework.

Emak : Ammar, baca arahan homework ini :

Sila tandakan (tanda right) pada yang betul dan (x) pada yang salah.

Ammar : Si-la tan-da-kan RIGHT pa-da yang be-tul dan CLOSE pa-da yang sa-lah
Emak : Kenapa pulak tanda CLOSE? Tu kan tandanya PANGKAH, SALAH...
Ammar : Tu... yang dalam komputer tu, yang game tu nak CLOSE tu...tanda dia macam tu...
Emak : Ya Allah ya tuhanku... berilah aku ketabahan....

Amin.

Wednesday, February 17, 2010

CNY@Setiu

Maka ke manakah destinasi En A sekeluarga bila dpt balik Kuantan dlm 3-4 hari? Alahai, jawapan skima adalah ke Terengganu atau Kelantan. Dis taim pi Setiu kt umah my sis, cikgu Rakiah. Setiu ni kira dah dekat dgn Kelantan dah, org2nya pun kechek Kelate doh. Nilah umah my sibling yg paling jauh sekali kiranya, maka bila other sibling dtg mmg layanan tip top ler. Apa nak buat dah rezeki termaktub di sana. Punyalah Cikgu Yah ni nak buat godaan adik-beradik dtg sampai diorang buatkan pool sekangkang kera utk budak2 buat attraction ke sana. Kira budak2 mmg seronok sgtlah le tu. Tapi aku suka juga ke sana, buat tpt rileks atau lepaskan tension (cheh, macam manager company besi bunyi aku ni...). Nak2 musim windy cenggini, bila duduk kt anjung sambil tgk pemandangan bukit bukau ditemani angin menderu2 nekmat sungguh. Buat aku bercita2 nak settle down kt kampung memana klu bersara nti (minta doa agar umuq panjang huhu). Citer Kak Yah n famili baik2 aje, bisnis pun baik, org buat bisnis dok kt pekan kecik buleh le hidup. Aku ni je jenis tukang beli, bisnis tak pandai. Anyway, sila tinggalkan citer pathetic hidupku, dis taim kita buat cerita bergambar je lah... layannnn....


Sesampai je umah K.Yah, bebudak besa arrr... pagi....
petang....
siang....

dan malam berendam dlm ni je sampai sume pun jadik kechut....

At mornings we had big breakfast... emak in action menyiang ulam2 utk makan laksam
Semangkuk laksa putih, klu laksam yg mcm kuetiow tu, ni guna laksa putih handmade punyer....
Ni sume buat badan aku naik balik lepas sakit ari tu...
Lunch kt anjung umah...
Sambal udang petai ni adalah udang laut segar punyer... baekkk punyerrr, masih ku terasa kemanisannya...
Gulai tempoyak ikan baung... untuk suami2 kami yg asal dr Perak ini, kami ni tak makan ikan sungai, le maklum org laut le katakan (ye ye je aku ni...). Ini ikut Perak style tapi di alter2 oleh aku

Misi mencari ikan darat nih...

Selepas itu kita ke Penarik, Setiu, the very nice view one misi mencari ikan laut pulok...
Tu dia.. dah tergolek dok starang....

Kesian dia... ikan kerapu ini kita amik 2 ekor buat sweet and sour

Mari mari mari... kata ikan dipetak kedua itu...
Hangpa sambung balik memalam hari pun...rasakan sekrang ni memasing batuk n selsema, dah mlm dah takde attire dah...tinggal jaket kulit je memasing
Malam kita bbq... inilah hasilnya
Cikgu Rakiah in action
Back at the kampung.... kita memamarazikan the gossip girls ini...
Klu u allz nak tau nilah buah berry kampung, hidup subur di umah Mak Yam, jiran emak, rasa dia sweet n sour, next mission mak yong nak buat jem buah ni hihi...pokok dia tu yang dibawahnya the gossip girls tgh duduk.

Di En.

Wednesday, February 10, 2010

Menyampah...

Aku ala2 menyampah kt citer Tari Tirana tu. Tapi sedar2 aku tertengok juga. Camana aku buleh sedar ini ialah bila malam tadi aku dapati kami 3 beranak bertongkat dagu bila tgk Tirana menangis sambil cakap .. "I kesal sgt Ash... I kesal sbb tak sempat ckp I love you kt Neo.. tiba2 dia dah tak de...". Eh, tak, tu buat laki aku tersipu malu dan anak aku terlopong mcm ye-ye je, manakala aku tgh kunyah buah tembikai sampai meleleh kt baju. Yg buat kami menopang dagu tu dialog dia lebih kurang, "Kalau dia (Neo) tak de kenapa I boleh nampak dia dimana2 Ash? I boleh bau dia, dia menari dengan I...dia...Sayang??? you dengar tak sayang???". Oh, whatever la Tirana, ini satu pengiklanan percuma lagi ke? anyway, malam Selasa adalah malam misteri nusantara. Kita boleh tgk Jangan Pandang Belakang, Dimensi ke 4, Ghost Whisperer dan Supernatural kt TV-TV nasional. Kenapa malam Selasa??? Lu pikirlah sendiri.
TAMMAT. (oh, pathetic betullah entri aku kali ini)

Tuesday, February 9, 2010

Aku di sini...

Alhamdulillah, aku dah beransur baik, badan je lemau sket rasanya. Teruk juga bila dah tua2 sakit nih, badan lambat nak recover.


Anyway, ini adalah direct pengiklanan utk 100 plus tanpa apa2 royalti yeah. Disertakan dgn gambar pembunuh2 diri beramai2 sebagai hiasan, oh yea dan sekeping memo yg secara tak sengaja berada di situ bersama suicidal2 itu. Kata doc inilah ubat mujarab utk menggantikan bendalir dan segala cas2 elektrolit badan yg hilang. Yeah, aku ikut semua sampai nak muntah kedarah telan bendalah ni. Setelah melalui kesakitan, ilang juga lah couple of kgs kt badan nih.

Yeah, whatever, kata makcik Ros (nama rekaan) yg juai nasi lemak tu pun cenggitulah kena minum bendalah ni klu nak bertenaga balik. Tapi kata makcik Bella si penjual air kelapa pula, minum air kelapa plg mujarab. Aku telan air kelapa juga bersama2 isi kelapa itu sekali. Sedap siut. Ketika aku mencekik isi kelapa itu, encik A, yg kebetulan berada di situ kata.... "tapi kata makcik Bella itu kita tidak boleh makan isi kelapanya takut campak itu bernanah pula...".Pulak dah.... Yeah right, yg itu aku tak boleh terima. Apa dia ingat aku kena cacar air? Anyway, baguslah, kita dah jumpa ubat mujarab selepas penemuan tongkat Ali utk minuman tenaga. Aku ikut saje.Dan itu saje buat stok kegersangan entry. Sungguh, otak aku turut kering membuatkan aku terpikir apakah aku perlu makan otak-otak Kempas pula selepas ini?...

Thursday, February 4, 2010

Sakit

Salam.....kengkawan, nampaknya bulan Safar ni kesihatan aku takbaper baik.Dah-seminggu-lebih-bedridden,jatuh-sakit-plak.2-hari-lepas-dah-2kali-aku-check-darah,kata-dr-platlet-darah-aku-rendah,dah-dibawah-skala-richter-esok-kena-amik-lagi.Aku-rasa-aku-kena-demam-campak-je-sbb-ruam-cam-campak-naik-satu-badan.doc.-kata-suspek-denggi-alah-propa-je-tu.Badan-aku-rasa-lemau-jek-ni,harap2-sume-nya-ok-by-next-week,aku-byk-deadline-nak-kejo-ni.

sorri-tulih-camni-sbb-spacebar-rosak-dilatam-ammar.
adios-jumpa-lagi.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife