CNY@Setiu

Maka ke manakah destinasi En A sekeluarga bila dpt balik Kuantan dlm 3-4 hari? Alahai, jawapan skima adalah ke Terengganu atau Kelantan. Dis taim pi Setiu kt umah my sis, cikgu Rakiah. Setiu ni kira dah dekat dgn Kelantan dah, org2nya pun kechek Kelate doh. Nilah umah my sibling yg paling jauh sekali kiranya, maka bila other sibling dtg mmg layanan tip top ler. Apa nak buat dah rezeki termaktub di sana. Punyalah Cikgu Yah ni nak buat godaan adik-beradik dtg sampai diorang buatkan pool sekangkang kera utk budak2 buat attraction ke sana. Kira budak2 mmg seronok sgtlah le tu. Tapi aku suka juga ke sana, buat tpt rileks atau lepaskan tension (cheh, macam manager company besi bunyi aku ni...). Nak2 musim windy cenggini, bila duduk kt anjung sambil tgk pemandangan bukit bukau ditemani angin menderu2 nekmat sungguh. Buat aku bercita2 nak settle down kt kampung memana klu bersara nti (minta doa agar umuq panjang huhu). Citer Kak Yah n famili baik2 aje, bisnis pun baik, org buat bisnis dok kt pekan kecik buleh le hidup. Aku ni je jenis tukang beli, bisnis tak pandai. Anyway, sila tinggalkan citer pathetic hidupku, dis taim kita buat cerita bergambar je lah... layannnn....


Sesampai je umah K.Yah, bebudak besa arrr... pagi....
petang....
siang....

dan malam berendam dlm ni je sampai sume pun jadik kechut....

At mornings we had big breakfast... emak in action menyiang ulam2 utk makan laksam
Semangkuk laksa putih, klu laksam yg mcm kuetiow tu, ni guna laksa putih handmade punyer....
Ni sume buat badan aku naik balik lepas sakit ari tu...
Lunch kt anjung umah...
Sambal udang petai ni adalah udang laut segar punyer... baekkk punyerrr, masih ku terasa kemanisannya...
Gulai tempoyak ikan baung... untuk suami2 kami yg asal dr Perak ini, kami ni tak makan ikan sungai, le maklum org laut le katakan (ye ye je aku ni...). Ini ikut Perak style tapi di alter2 oleh aku

Misi mencari ikan darat nih...

Selepas itu kita ke Penarik, Setiu, the very nice view one misi mencari ikan laut pulok...
Tu dia.. dah tergolek dok starang....

Kesian dia... ikan kerapu ini kita amik 2 ekor buat sweet and sour

Mari mari mari... kata ikan dipetak kedua itu...
Hangpa sambung balik memalam hari pun...rasakan sekrang ni memasing batuk n selsema, dah mlm dah takde attire dah...tinggal jaket kulit je memasing
Malam kita bbq... inilah hasilnya
Cikgu Rakiah in action
Back at the kampung.... kita memamarazikan the gossip girls ini...
Klu u allz nak tau nilah buah berry kampung, hidup subur di umah Mak Yam, jiran emak, rasa dia sweet n sour, next mission mak yong nak buat jem buah ni hihi...pokok dia tu yang dibawahnya the gossip girls tgh duduk.

Di En.

Comments

Amri Mat Saaid said…
Setiu kat mane cik Kiah....nanti boleh tojon kat kolam tu ha ha
Yong Kamariah said…
Setiu Terengganu ler, nak tojon tak berbaloi, kang benjol je kepala, ayonya tak dalam
Gila Bestttt Yong! NAmpak tenteram cantek kampung tu! Kalau hubby nengok ni memang dia suka!! Makanan2 kampung tu bagi suma kat Fasha, gilaaa sodapp!! Ikan tempoyak samball udang nekmatt!! Gila bayang terus dah nii! Seronok tengok bebudak tu berendam dari pagi sampai ke malam, mau kecut suma isi kulit suma. Nak balik kampun jugakkk huwaaa!!
Yong Kamariah said…
insyaAllah Fasha... maybe one day tergerak hati hubby you nak settle down kt Mesia ker, kita cari tanah kt kampung buleh wat umah cam tu, aku ni mmg dr dulu berangan nak settle down kt kampung... amin
Amri Mat Saaid said…
isk cik kiah tau le teman setiu tu terengganu, maksud teman kat mane name tempatnye, teman dulu koje 2(due) tahun disane, bintang ke,chalok,permaisuri, kg rahmat ke,pak kanchil ke dll, nostalgia tull, benjoi x ngape janji boleh tojon

Popular Posts