Friday, February 26, 2010

Akibat terlalu rajin....

Boleh juga baca tajuk di atas ala2 citer Doraemon. Aku ni aura rajin cam mengemas rumah klu nak dtg pun mesti dlm setahun sekali je. Taim tu klu rajin habih aku wat weeding sekali. Nak2 ada laki kaki arkib negara, memang byk benda lama yg dia sayang pada aku menyemak mata memandang je. Pada minggu yg lepas, aku rajin siap vacum satu umah, eh tak, tingkat bawah jek. Sepanjang perjalanan bendalah tu lalu, aku pun campak ke tepi benda2 tak pekdah pada pandangan mata. Tak dek 'proof read' dah, terus aku campak dlm plastik hitam. Antaranya sebiji raket tak dek string yg aku rasa la'eh beno ropanya. Senang ati tgk umah berupa rumah sket. Di pendekkan citer mlm semalam encik A tlh bertanya kot2 aku ternampak ke raket yg tak dek string tu.

Wahhhh dgn bangganya bini dia jawap..."oh, yg dah takdek tali tu yek, saya dah buang dah lah... buat apa nak simpan yg dah buruk pung..". Sekali encik A macam kena heart attack sampai tepuk dahi 10 kali sambil beristighfar. Aku pun dgn ala2 nak melawak ckplah.. "ha kenapa? ada berlian ke dlm raket tu? sijil saham? duit lama?" hehehe sambil senyum cam kerang busuk. Utk 2 saat aku terpikir adakah encik A seorang smuggler berlian sebelum aku kenal ngan dia nih... pastu cam citer James Bond tu simpan beberapa butir berlian dlm karung hitam pas tu sumbat dlm pemegang raket tu. Jam tu aku sanggup redah tempat pembuangan sampah Alam Flora pun klu betul. Setelah mengumpul segala kekuatan bak ultraman dah nak ilang kuasa bling bling tu pun encik A menaikkan suara..."Buat apa buang raket Yonex ori tuuuuuu????? Bla..bla,...bla... rajin sgtlah tuu....bla.....bla" amboiii chekkkkk mmg aku tak pernah nampak encik aku tu marah camtu. Aku pun kata "laahhh, kan ke dah tak dek string dah tu.. buruk plak tu" Dia pun apalagi terus naik syeikh... "mmg le tak dek string sbb tak main... pemain pro pun kalau nak main baru pasang string.... klu tak rosak lah string tu klu on cam tu bla bla...." (Ok, sekarang anda boleh bayangkan saya seperti seorang murid yg tlh melanggar disiplin sedang di 'lecture' dan di brain wash dlm bilik guru besar. Aku menjadik stone di situ. Selalu aku kaki melawan, dah kali ni salah aku, stone jek le, aje nge yeeee.)



Ohhhh... kekdahnya.... camtu rupanya, kata aku dlm hati. Nampak nau bodonya aku nih. Tak pulak aku perasan raket Yonex. Manalah aku tau... encik aku ni mmg pemain badminton tegar masa muda2 dulu pun, selalu masuk tournament pung (peringkat opis la kot). Ia, sblm badan beliau tlh menjadi seperti sekrang. Jadik tu kira raket bertuah dia le stelah menjuarai beb. tournament tu. Dgn muka bengang giler beliau termenung sepanjang mlm. Aisey, sian pulak aku tgk. Klu aku tu mahu mengamuk sakan 3 hari 3 mlm berturut2 tu. Terpikir2 nak ganti raket dia tu, tapi kekdahnya bila lah dia nak main.... yg sentimental value bukannya sama ngan yg baru kan? menyesal tiada gunanya labu....



Itulah citer akibat terlalu rajin. Maka mulai hari ini, waima tadi aku buang bekas McD happy meal anak dia pun dia tlh menjadi skeptikal, 'haa... tu buang apa lagi tu? tak check dulu ker". Oh, biarkan sahaja lah dia menjadi fobia dlm 2-3 hari ni.



Meanwhile, pada hari Isnin yg lepas, kete hitamku telah di hantam sama itu Hilux. Bak kata Sudin, kecepak kecepurrr dammm. Ha, nasib baik bukan aku yg bawak, klu tak angin lagiklah encik aku tu. Ekceli masa encik aku nak masuk parking, Hilux tu menonong je reverse walau dah di hon berkali2 dan terus lerrr...sodaqollah...Sib baik yg langgo tu Managing Director, dia nak bear the cost. Satu pintu le kena ganti......









Alahai sian pakweku ini.....

2 comments:

Amri Mat Saaid said...

salam

Kak yong ha ha nasib le labuuuu, walau Encik Kak yong bernama A Mat Ganti raket yg penuh nostalgia tidak bisa di "ganti" he he

Yong Kamariah said...

ape nak buatttt

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife